Berichten van peterg

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  voor de kleur wil ik het alvast niet doen. meer om te zien of ik wat extra caramel aroma kan creëren

  weer eens een vraagje naar eventuele ervaringen.


  Ik zou over de komende weken een biertje willen brouwen. Idee zou zijn om nog een bock-achtig iets op te zetten. een bier met mooie caramel aroma's
  Naast een aanwezigheid van een deel cara mouten zit ik te denken om een deel caramel te gaan gebruiken in plaats van suiker.


  Idee zou zijn om een deel suiker te carameliseren en daarna op te lossen in een deel van het wort tijdens het filteren en daarna alles in de kook.


  Heeft hier iemand al ervaring mee? geeft dit veel effect qua smaak? voor- en nadelen eventueel?


  ervaringen zijn welkom

  Mijn vader heeft een bak kasteel chocolate quad staan, is het iets in die aard dat je wilt brouwen?

  inderdaad. Toen ik deze vorig jaar proefde was ik serieus onder de indruk van dit bier. de smaken zijn zeker niet discreet. maar zeker lekker

  hi guys,


  Weer terug van lang weggeweest.

  Ik ga morgen mijn brouwseizoen opstarten. mijn eerste recept van keuze zou een bier met chocolade infusie zijn (evt ook een beetje koffie)
  een mooi bruintje. Voor de chocolade toets was me al eerder aangeraden om cacao nibs te kiezen. Ik zat te denken van een deel in de maisch te doen en dan nog een deel als gift na het gisten voor extra smaak. idee is de smaak mag mooi "in your face" zijn maar je moet natuurlijk wel iets smaken van je bier.
  Enige issue is dat ik geen idee heb van hoeveel te doseren. Wie heeft er al ervaring hiermee en wat kunnen jullie adviseren?

  ten andere zou ik proberen de chips van Jack Daniëls te gebruiken. Ik kan een glaasje jack wel appreciëren en ze zijn blijkbaar nog een pak goedkoper dan die van bouwland. de overschot is altijd goed voor de rookprojecten.
  Iemand hier bepaalde ervaringen mee?
  Dag Heren,

  voor mijn verjaardag had ik van mijn brouwcollega zo'n 45 liter bier cadeau gekregen. Gezien de (voor mij) toch al serieuze hoeveelheid, ben ik van plan om 10 liter te laten rijpen met whisky chips. het is een vrij mondvolle amber dus dat zou denk ik wel iets mooi moeten geven.
  heeft hier al ervaring mee over het doseren van chips en hoe lang ik dit verhaal best laat trekken.
  ik dacht er net aan dat ik hier nog een update wou geven over de pineau. Na 6 maand rijpen heb ik deze dit weekend overgeheveld. wel een serieus werkje om most van drank te scheiden. door verschillende zeven gehaald tot er van de most niets meer overschoot. de overblijvende drank was nog vrij troebel. ik heb al geprobeerd van te filteren door een koffiefilter maar dat duurt een eeuwigheid. ik heb hem voorlopig bij mijn lagerend bier gezet om de troebel te laten verzakken en dan weer een paar keer te hevelen. iemand andere suggesties voor het klaren van drank?
  De smaak zit alvast heel goed. mag nog een beetje rijpen maar zeker goede pineau.

  ik heb ze in het verleden ook steeds in de oven gedroogd. Het gaat dan ook makkelijker om de witte binnenschil er af te schrapen.

  Ik zou uit mijn onderbuikgevoel toch ook zeggen van gedroogde kokos toe te voegen. Of evt een deel kokoswater na de kook toe te voegen. Je moet dan wel opletten dat je kokoswater vind zonder bewaarmiddelen

  ik gebruik ook het goedkopere tafelmodel van Brouwland. Nog nooit over te klagen gehad eerlijk gezegd. Je kan inderdaad voorhebben dat bij 33cl flesjes de kroonkurk niet altijd even goed lost. Ik heb wel gemerkt dat hoe meer die kopjes gerodeerd geraken, hoe minder je hier last van hebt.
  Ik begin wel te merken dat het apparaat na x jaren wel al wat sporen van sleet begint te krijgen. Er zit al wat speling op de plastic onderdelen en de voet geeft ook al wat lichte speling bij mij. Maar bon voor iets wat mij indertijd geen 30 euro heeft gekost heeft dat ding al serieus wat werk verzet. Ik denk wel dat ik mettertijd eens ga investeren in zo'n zwaarder model maar deze kan zeker nog wat jaren mee.

  Een vrouw die haar man wil steunen in bier brouwen. Das er een om te houden ;D.
  Walter heeft hierboven al wat tips over materiaal gegeven. Denk zeker na over wat soort installatie je man zou willen. Hoeveel liter bier wil hij gaan brouwen. Kan hij een beetje klussen of word het kant en klaar materiaal. Zou in jullie woonsituatie gas of elektrische verwarming best zijn.etc. Brouwen uit zo' n kant en klaar blik is niet echt heel heroïsch maar het is wel een goede les on de basis van vergisten afvullen enz. Het is voor velen hier een simpele en snelle intro in de hobby geweest
  Quote

  ....en dadels.


  Enkel in die van Meurens(die bekende groene potten) het is een streekproduct van de Hervestreek. De meeste stroopmakers gebruiken enkel appelen en peren voor de klassieke Luikse stroop. Alleen siroperie Meurens gebruikt dadels. Maar zoals eerder al aangegeven het idd die stroop die de meeste kennen en kopen.

  Quote

  Ik wilde eigenlijk niet aan een alternatief, er was toch iets unieks aan de Luikse siroop?


  Het procede om de stroop te maken is dezelfde als de appelstroop die je in de nederlandse supermarkt vindt.
  Het grote verschil is dat in luikse stroop ook peren worden gebruikt. In pure vorm proef je zeker een verschil. Maar nadat gist zijn week heeft gedaan gaat dit al een stuk minder opvallend zijn

  Quote


  Even voor mij die af en toe eens in België komt, waar haal ik die Luikse siroop? Ik heb er al eens eerder naar gezocht en nog niet gevonden.  Lennert je kan hem soms vinden in de beter AH. Je zou evt rinse appelstroop kunnen gebruiken als alternatief. De smaak is niet 100% hetzelfde maar gaat al in de zelfde richting.

  Ik heb daarnet eens nagekeken in mijn laatste recept had ik ongeveer zo'n 7% luikse stroop gebruikt. Dit samen met nog een deel bruine suiker omdat het een heel zwaar bruin bier betrof. Je zou evt nog iets meer stroop kunnen doen maar ik zou ook niet gaan overdrijven. Anders heb je meer appelen en peren smaak dan bier. Ik voeg ten andere ook altijd de stroop einde gisting toe. Ik volg dezelfde logica als met honing. Ik los trouwens de stroop niet op. Gewoon met de lepel in het bier gooien. De gist vreet die suikers wel op.

  sirop de liege is het "geheime ingrediënt" in mijn eigen winterbier. Zeker een aanrader voor een zwaar bruin bier. Het geeft een mysterieuze fruitige toon die de meesten niet echt kunnen thuisbrengen. Ik zou eens thuis moeten kijken hoeveel procent ik zelf gebruik in mijn winterbier. Ik weet wel dat ik over de vorige jaren mijn dosis steeds heb verhoogd zonder dat het echt overdreef in de smaak van het bier.

  Quote


  'k ga vloeken in de kerk, maar je zou eventueel ook met druivenconcentraat kunnen experimenteren. Brouwland verkoopt dat.


  Was u mond uit met zeep....brouwland :)) . Je hebt voor pineau in principe de hele most nodig. Dus ook de pulp, vellen en pitten

  ik heb al met havermout gewerkt voor mijn karmeliet-kloon zonder issues. Het geeft die "roomachtige" smaak die je in bieren zoals karmeliet vindt. Je kan zowel gemouten als ongemouten haver gebruiken. Wat je in de supermarkt vindt is over het algemeen havermout. Bij de natuurwinkel kan je ook ongemouten vlokken vinden.
  Quote

  Elk jaar heb ik er wel 2 à 3. Zelden steini, meestal vichyflesjes of longnecks, duidelijk wat zwakker glas. En bijna altijd is het de bodem die er netjes uitkraakt. Om maar te stellen wat een kroonkurk wel van druk aankan...


  bij mij zijn het net de steini's maar bon ik gebruik dan ook niets anders. ze zijn wel heel stevig meestal je mag die meestal van serieuze hoogte laten vallen zonder breuk. Maar zoals ik al ondervindelijk heb vastgesteld hebben ze ook niet het eeuwige leven. Die krookkurken zitten idd heel stevig vast. Bij champagne gebruiken ze kroonkurken bij hervergisting en als je eens nagaat welke druk er op die flessen komt, daar komen we met ons bier nooit in de buurt.

  het kan iedereen overkomen om verschillende redenen natuurlijk. Vorig jaar had ik een deel saison die echt wel extreem veel problemen hadden qua gushing. verschillende ploffers gehad. om één of andere reden was ondanks correct nameten het bier niet volledig uitgegist voor het bottelen en schoot de gist daarna weer in gang.
  Dit jaar heb ik er zelfs een paar flesjes gehad die te lijden hadden van glasmoeheid. 2-3 ploffers op één specifieke bak waar in de rest van de batch nergens een probleem was met spuiten of teveel druk op de fles. Je zag echter aan de flessen dat deze echt al tijden meegingen. Blijkbaar dat je leeggoed dus ook sleet oploopt.

  saison kan je inderdaad heel breed interpreteren. Naar mijn mening is het nog altijd een bier dat niet te sterk of uitgesproken smaakt (hoppig, zoet, bitter,...)
  Een goede saison is een mooi gebalanceerd bier. Mijn eigen succesrecept bevat spelt. Dit is echt wel typisch voor de bieren uit de regio van Waals Brabant en Henegouwen waar dit bier tenslotte zijn origine heeft. Ze gebruiken dit in heel veel bieren.
  Quote


  Het verschil moet niet zo heel erg groot zijn. Misschien is alcohol vatbaarder dan water aan uitzetting/inkrimping :/

  Toch een bedenking bij deze drank : de druiven die ze gebruiken zijn wijndruiven en geen tafeldruiven. Wijndruiven zijn veel geconcentreerder en pittiger van smaak. Als je dit in de toekomst regelmatig wil gaan herhalen loont het misschien de moeite om ergens een (wijn)druivelaar in de tuin te zetten.  Zeker een goede opmerking. Dit was een eerste experiment natuurlijk. We gaan alvast eens bekijken wat het geeft. Het zal alleszins niet slecht zijn. we kunnen later nog altijd opnieuw proberen en verbeteren.

  de kelder waar ze staan is nu wel kouder dan de rest van het huis maar toch niet in zo'n mate dat ik zo'n drukverschil zou verwachten.
  Vandaag heb ik een vreemde ontdekking gedaan. Bij het nakijken van mijn flessen met pineau bleken de cristaline flessen onderdruk te hebben ontwikkeld. De flessen waren licht samengedrukt. Na openen waren de flessen weer perfect normaal. Geen rare geuren of tekenen van gisting of schimmel. Maar ik blijf er mijn hoofd over breken waar die onderdruk vandaan komt. Iemand ideeën of suggesties hier over
  Quote


  Wel een redelijk dure drank dan. Vroeger was pineau met witte wijn een van mijn favoriete aperitieven. Nu ben ik het blijkbaar ontgroeid.


  Het valt nog mee als je je drank in Luxemburg kan kopen zoals wij dit keer. Ik was net onder 30 € kwijt voor 5 liter pineau. Als je rekent dat een degelijke fles in de winkel tegenwoordig rond de 12 € gaat is het nog een flinke besparing

  het recept in de beschrijving is voor 5 liter pineau.

  Pineau is enkel maceratie. Er word enkel druivenmost opgelegd met sterke drank. De gedistilleerde alcohol gaat in principe iedere wildgisting tegengaan.

  We zijn er vandaag eens aangeschoten om pineau te gaan maken. Deze is echt een belachelijk eenvoudig procede.

  Ga gerust eens kijken op mijnblogartikel voor meer uitleg. De eerste proef smaakte alvast niet slecht. Benieuwd wat het gaat worden .

  ik denk dat je daar ter plaatse al goedkoper iets kan laten maken ipv te importeren. de transportkosten naar ginder kunnen tellen om nog maar niet over import- en andere taksen te spreken. Of de zwarte taks aan de lokale douanier. In Brazilië hebben ze zelfs een verbod op de invoer van ijzerwaren. Je word nagenoeg verplicht om je spullen door een lokale fabrikant te laten maken.
  Gezien we over Chili spreken zou je evt eens kunnen gaan rondneuzen bij de wijnbouwers. Ik kreeg die tip van een kleine brouwer in Lille een paar jaar terug. hij kocht al zijn vaten en ketels tweedehands van wijnboeren die failliet gingen of ermee stopten. Van zo'n gisttank zou je met een beetje handigheid nog een mooie maish of kookketel kunnen maken.
  ik werk ongeveer zoals waldonk. Gewoon één blok maken en dan reepjes afsnijden. Dat werkt blijkbaar iets makkelijker om in mijn geval apotheekflesjes mee te vullen.
  Ik heb wel al gemerkt dat die aggar na een tijd niet meer bindt. Overlaatst zo'n paar flesjes afgemaakt en die wouden inderdaad niet meer binden. Maar bon een beetje wort is
  snel afgemaakt.
  Net zoals ik al eerder aanhaalde, er zijn bepaalde kruiden die gewoon te scherp van smaak zijn om in bier te worden gebruikt.
  Kardemom en Jeneverbes horen daar zeker bij. Kruidnagel is ook zo'n geval. Van zodra je er mee werkt smaak je het van kilometers ver. Ik ben zeker niet vies van werken met smaakmakers in bier. Ik heb in het verleden al dingen gedaan met o.a. Speculaaskruiden, pepertjes, koffie en nog een paar aparte dingen. maar je moet telkens goed weten waar je mee bezig bent met kruiden. De beste tip is van eerst eens van de rauwe smaakmaker te proeven. Als je dan nog twijfelt, kan je altijd je smaakmaker even oplossen of laten trekken in een vergelijkbaar bier. Dag gaat je meestal al een goed idee geven of je idee ergens op trekt.
  [quote author=theo link=topic=4509.msg82312#msg82312 date=1468000008]
  Haha, wie weet hoe lekker vind ik het ;), binnen paar weekskes weet ik het se, maar der was nog iets dat ik niet kende 'jeneverbes', ik hoop dat iemand me kan vertellen wat voor smaak dàt geeft in bier want dat ga ik nu niet meteen kopen hoor ;)
  [/quote]
  Ik ga je hetzelfde advies geven als met die kardemom. Bijt er eens eentje stuk in je mond. Je gaat snel al snappen waarom je dat best niet in bier gebruikt
  [quote author=homoeccentricus link=topic=4497.msg82281#msg82281 date=1467962805]
  Hoe weet jij dat? Er is in ieder geval niemand van hen die nu nog leeft.
  [/quote]
  Neen maar wij nog wel. We zijn tenslotte die mensen hun nageslacht. Zoals iemand eerder vermeldde was de gemiddelde levensverwachting idd niet extreem hoog, maar dat had wel in hoofdzaak andere oorzaken zoals een gebrek aan hygiëne en ongelofelijk slechte sanitaire omstandigheden.
  Mensen dronken toen bier als hun dagdagelijkse drank. Moest het echt zo slecht geweest zijn, zouden we het nu niet zo voltallig kunnen voortvertellen.
  een van de beste tips met kruiden die je niet kent. proeven.
  Je snapt niet wat iets doet alvorens je het geproefd hebt. Van zodra dat je eens in zo'n kardemon peul hebt gebeten zal je wel snappen waarom mensen je adviseren om ermee op te passen. Kruidnagel is ook zo'n geval.
  [quote author=lars link=topic=4497.msg82241#msg82241 date=1467832110]
  Ik ben een half jaar bezig geweest met een professionele herborist om de 10 heilige kruiden te gebruiken in bier en heb geleerd om er mijn handen van af te houden. Verscheidene kruiden zijn giftig tot leveraantastend en zelfs kankerverwekkend. Een aantal kruiden kan je uiteraard wel gebruiken maar echt gruutbier zoals de germanen is een utopie.
  [/quote]
  De stadsbrouwerij in Gent heeft er nochtans iets mee gedaan. Er is helaas niet veel informatie meer omdat de meeste steden hun gruitrecept geheim hielden om er taks op te kunnen heffen. Dit gezegd onze voorouders dronken dat bier met sloten en ze zijn er ook niet van dood gegaan
  kruiden kopen bij Brouwland!!
  Kan je beter bij de lokale Marokkaan of Chinees gaan halen. Die gasten zijn zoals is alle zaken heel duur. Grappige is dat ze zelf soms concurrent van zichzelf zijn met hun natuurwinkel.
  Een tij geleden was ik met mijn brouwmaat op zoek naar een deel ingrediënten en hij moest toen ongemouten vlokken hebben. In hun eigen natuurwinkel waren ze halve prijs tegenover bij Brouwland.
  Voor zover ik het onderwerp al bij verschillende documentaires heb gezien was dat vrij simplistisch. Ze weekten ruw graan in warm water doen en daarna afwachten. Waarschijnlijk dat ze wel al begrepen hadden dat het water warm houden beter bier gaf. De Egyptenaren werkten dacht ik wel met een deel honing in hun bier. Geen hoppen of kruiden en natuurlijk wildgisting
  [quote author=homoeccentricus link=topic=4505.msg82171#msg82171 date=1467748542]
  OK, hier is een argument: ik heb meegedaan aan het ONK en was maar tiende in de vrije klasse. ;)
  [/quote]
  Nu ja zegt dat iets over jouw brouwkennis. Of over de smaak van de keurmeesters. ;D
  [quote author=WillemUy link=topic=4507.msg82161#msg82161 date=1467742046]
  Oei wat kom ik hier tegen op het net.
  Ooit bestond er dus ook Amsterdamse Lambiek? En ni alleen Amsterdamse.
  Vindt je het spijtig dat deze lambieken niet meer bestaan of juist ni?
  Als deze er nu nog waren wat zou dan het verhaal zijn van de Brusselse lambieken dat het enkel en alleen maar mogelijk is in de Zennevallei?
  Wat denk jij ervan?

  Tussen ons gezegd en gezwegen mijn lambiek met Put lucht ( bacteriën uit Putte) smaakt mij wel [emoji1].


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
  [/quote]

  De fabel dat je alleen maar Lambiek in het Brusselse kan maken is al jaren ontkracht. Ik heb het hier in Zeeuws Vlaanderen vorig jaar ook gedaan. Het enige issue met wildgisting is dat je nooit weet wat je exact in je bier hebt zitten. En dat de combinatie van wildgisten die in het Brusselse voorkomen hoogstwaarschijnlijk uniek zijn aan die regio.