Berichten van Alain de dorstige

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  ja, ook in anderlecht. (2-3 /week) avond-zaterdag

  en ik kan u zweren..., niet van de poes. heb nu maandag examen en ben aan het zweten, en zwoegen.

  Maar stel U voor, eens daardoor , nog een jaar , dan heb ik een getuigschrift "meester brouwer" en " Gids/reisleider".

  Ongelofelijk veel contacten in de brouwwereld, ook jullie volgen waar ik veel van opsteek,...

  men zegt mij dat ik het goed kan uitleggen, en ik geef jaarlijks 2 x brouwen in de school van mijn vrouw..

  Wel,

  alle gekheid op een stokje, en ieder zijn mening;

  Ik zie wel zoiets zitten, maar eigenlijk nog niet direct.

  Ik volg te coovi Anderlecht een brouwcursus en ook een opleiding gids/reisleider.

  Ondertussen brouw ik thuis ook wel wat, wel niet zo professioneel als jullie, maar mijn biertjes worden wel gesmaakt, al verkoop ik het niet.


  Indien ik werkloos zou worden, zou ik wel in die richting gaan zoeken.

  Momenteel heb ik een fulltime job, die dit niet toelaat, maar misschien bijklussen na mijn pensioen, want ik ga niet genoeg hebben met mijn levensstijl.

  ik zou er dan wel een deftig verhaal /interactief aan vast hangen. En alle stadsgidsen klagen steen en been , dat ze niet genoeg werk hebben. Dan is dit een goed alternatief

  Hallo iedereen,

  heeft er iemand ervaring met houtschilfers bij te voegen bij wort ??

  verschillende bieren zijn zogezegd "oaked" , maar eigenlijk nooit op houten vat hebben gezeten; Dus de truc is houtschilfers bijvoegen.

  Maar wanneer ?? bij de laatste 5 min van het koken ?? of bij het lageren ?? en hoeveel ??

  Ik heb reeds eens geprobeerd met ne gewone tarwe tripel ( voor 20l) 15gr paradijszaad en 15 gr sinaasschillen bijgevoegd. Ik weet het resultaat nog niet, want staat nog te lageren tot 20/11. echt benieuw wat dit gaat geven.


  We hebben op school verleden maand ne "cornet" proberen te maken(ook nog aan het lageren), maar daar hebben we er geen bijgevoegd. Amai, eigenlijk wel veel werk om iets soortgelijk te benaderen. (op cornet staat oacked, maar ik weet niet hoe ze het daar doen


  Deze maand word het ne "karmeliet of ne kwak"


  graag jullie advies

  Alain:bier:

  Ik ben in Juli voor 14 dagen naar de lot geweest. Ben er ook verbaast geweest dat er wel deglijk brouwerijen zijnen met niet al te slecht bier. Brasserie Ratz maakt goede biertjes.( alhouwel niet allemaal), en er zijn ook biertjes waarvan er éne drinken ..genoeg is.

  Ik was dan ook verbaast dan er wel degelijk Fransen meer en meer bier beginnen te drinken . wijn is meestal aan tafel met eten, maar toch ... alé , ze zijn op goede weg. ik heb er ook goeie noord -franse bieren gedronken: la goudale, en nog enkele.

  maar wat ik me afvraag:: begint er niet een overaanbod aan te komen ?? er gaan er volgens mij van tussen vallen

  In Anderlecht kan je deze volgen:

  https://www.cvocoovi.be/nl/opleidingen/brouwer


  Lesgever is Luc Pauwels. Een collega hobbybrouwer van Diest volgt die opleiding, hij is er heel positief over.

  Jep,

  ik volg ook de cursus in Anderlecht. Theorie van Sep Roggeman, (bio ingenieur bij Lindemans) en praktijk van Luc.

  Heb veel geleerd , maar theorie is niet van de poes.

  Nu op naar het 2é jaar. verschillende in mijn klas waren ook niet tevreden over Syntra.


  Het enige nadeel is.. er tegen 18.00 geraken, maar niks overboord als je telaat bent

  He , de mannen,ik werk ook met 2 conische fastfermenters van 25l . idd veel kuiswerk en en beetje lastig om te handteren, maar het voordeel is dat de afval gist in het potje eronder blijft en weinig contact maakt met bovenliggende bier.


  Maar ik zit met een ander probleem. na afvullen op 33cl flesjes voeg ik er een glucose bolletje bij om te hergisten op fles.

  Na een maand eraf te zijn gebleven, flesje opengetrokken , smaak ok, kleur ok, maar te weinig blijvende schuim. Nochtans genoeg tarwevlokken bijgedaan bij de mout.


  Zou ik er extra gist ( druppel/ flesje)moeten bijdoen i.p.v. glucose bollteje ?? iemand een Idee ??

  jaja allemaal nostalgie !! maar we leven vandaag hé ??

  k vind maar 1 ding spijtig, als er iets marcheerd word het opgekocht door AB Inbev. Op zythos kon het verschil niet groter zijn.

  Langs éné kant stonden daar 3 gasten met "ne rené" te promoten, en eigenlijk goed gedaan en deftige marketing,

  langs den andere kant AB inbef, die den Deus en de karmeliet in de kijker zetten, waar 2 jonge snotneuzen achter hun kraam stonden en er niks van afwisten. Ik vind dit spijtig dat "Bosteels" zijn ziel verkocht heeft om te kunnen uitbrijden. langs den andere kant versta ik ze ook ,dat ze zo van een grotere afzetmarkt kunnen genieten. maar ja , tegen wat een prijs !!:pieker:8->

  wat ik ervan onthouden heb... lambiek: veel te zuur voor mij, en als je er éne gezien hebt ...en dan maar te zwijgen over de prijs . Bij de cam: 20€ voor een fleske van 75cl ??? amai. bij Boon 3€ voor ne kriek, Geuze of duivelsbier;;al vond ik dat laatste wel lekker. Maar ja; le gout et les couleurs se discutte pas ... ieder zijne meug

  He,

  ik ben begonnen met brouwen omdat mijn vriendin mij vroeg om te helpen brouwen voor haar lessenpakket (is maar 1 onderdeel) in de 3e graad secundair. ze had deze lessen overgenomen van een collega. zij is les gaan volgen bij "brouwland" in Beverlo. ( is wel duur),1 dag theorie en brouwen en 1 dag afvullen met een starterskit. Wij hebben dat in onze garage zelf eerst geprobeerd en is zeer goed gelukt .

  begin dit jaar volg ik avondschool "technicus fermentatietechnieken " Coovi te Anderlecht. ik heb reeds verschillende brouwsels gedaan en allen van de eerste keer gelukt. Ondertussen aan het experimenteren en onder de cursisten wisselen we gedachten en ervaringen uit. advies : begin klein en met zo een starterspakket. eens onder de knie, kan je uitbreiden. Een aanrader .Mvg