Berichten van Kassuul

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  bier is niet in feite niet bedoeld om jaren te bewaren (hoewel Orval, geuze ...). Verder hangt dit m.i. af van hoe je bewaart (grote of kleine flessen, sterk gehopt of niet, % alcohol, soort gist, temperatuur en omgeving bewaring, kleur flessen etc.). Ik bewaar ze max twee jaar (deze die ik bewaar in een cave voutée), thuis max. 1 jaar en dan zijn ze meestal op 😁😁😁

  Toch geen 100gr bottelsuiker op 10L?

  Is 10 gram per liter. Lijkt me veel.

  Bottelgist hydrateren in gekookt en dan afgekoeld water? Hoeveel water op 0,2gr F2

  Bottelsuiker ifv wat je berekend hebt, stel je moet 100 gr bottelsuiker toevoegen op je batch dan neem ik 25 cl water om de suikersiroop te maken. En voor de F2 neem ik standaard 15 cl water met een klein schepje suiker voor het hydrateren.

  0,2 gr F2 per 10 liter 'bottelbier' hydrateren in water met koffielepel suiker), bottelsuiker volgens app Brewing Calculator (suiker inkoken in water, ik neem per 100 gr suiker 25 cl water). Flessen een weekje tot 10 dagen op kamertemperatuur laten vergisten en dan de kelder in (rijpen en klaren op fles). Tot nu toe no probs. Zou dus niet met hoofdgisting in de klimaatkast steken ( kveik 35°C) en de 'vers' geborstelde gewoon in een kamer ( liefst een beetje donker, leg bvb een deken er over).

  oei, jammer toch wel 🤔, volgende keer beter, zoeken naar wat mis gegaan is nu. Als je eens een filterhexe wilt testen om te filteren laat maar weten, van Vilvoorde tot bij jou is niet zo heel ver 🙄

  welkom Tom, idd zoals Koen schrijft geen zotte dingen in het begin. Mss ook eens rondvragen of je bij iemand een dagje kan mee brouwen, kwestie van de vergeten punten op te frissen 😊 en op die manier verschillende brouwsystemen leren kennen.

  Klassiek opgeleid (drie ketels) bij mijn brouwinstap en blijf dit zo doen (wegens tevreden van het eindproduct wat niet wil zeggen dat er geen andere wegen naar Rome leiden 😉). Blijf ook klassiek ( in stappen) maischen en neem veel tijd voor het filteren en spoelen. Zou bij de ketel van W@lter (persoonlijk) enkel een filterhexe 😊 nemen, altijd al na het maischen helder wort gehad (maar ook weer hier andere opties mogelijk).

  hier ook de avond voordien, afwegen, schroten (rond de 10 kg), maischketel klaarzetten met brouwwater, ketel spoelwater (aanzuren), controle lekkende kranen, al bij al 1,5 uur. Volgende morgen vlam aan en espresso on 😊 en we zijn vertrokken voor een leuk dagje 😊

  pellets, 50 gr op 55l wort in ketel 65l na 5 minuten borrelend koken, in het verleden nog identieke hopgift gedaan, tweede hopgift (idem 1) na 40 minuten, no prob, naar het einde tweemaal citra 100 gr, no prob. De reden dus ??? Zeker attent zijn volgende keer 👊

  Lesje geleerd, open ketels, de automatische piloot niet opzetten ( never ending leerproces). Voor de schuimstop ( thnx voor info Koen) toch enig voorbehoud gezien deze volgens 'bijsluiter' siliconen bevat die niet biologisch afbreekbaar zijn ( mss is de hoeveelheid erg miniem natuurlijk, ben wel geen scheikundige) en een stof (alpha-octadecyl-omegahydroxy-polyglycoleth) die ik niet ken maar alleen al de naam .... 🤔. Zal het denk ik dus eerder bij de suggestie van John Palmer (How to brew) houden en bij hopgift klaarstaan met een vernevelspuit water 😉

  Dit was zo'n brouwdagje waarbij alles :upside_down_face: heel mooi volgens plan verloopt tot ... eerste hopgift (50 gr cascade) bij het koken, overschuimen (precies een ijslandse vulkaan), brandmelder in werking (doet dus wat deze zou moeten doen :grinning_face_with_big_eyes:), gasfles direct dicht, opkuisen, een tweetal liter kwijt en nadat de adrenaline terug tot niveau 'normaal' is gezakt terug verder (gelukkig) zonder probs :slightly_smiling_face:. Wat hebben we geleerd zou Piet H. zeggen? Nooit meer 50gr. in één zwik er in kappen (ook al wordt de pizza koud) maar rustig strooien en klaarstaan met de watersproeier om het schuimen te 'blussen' :collision: heerlijke spannende hobby toch :beaming_face_with_smiling_eyes:

  Vanaf brander in gang tot einde maischen (met rusttijden) 1u45-2u / wort filteren 1u-1u30 / koken 1u-1u15 / koelen-whirlpool-bezinken 1u30 / in gistvat laten inlopen 0.20


  Da's dus 6u - 7u met zo goed als niets doen :upside_down_face: verder nog afwassen en véééél proeven tussendoor :face_savoring_food: dus 7u beginnen is rond 16u einde brouwdag, lekker relax :smiling_face_with_smiling_eyes: speed is voor werkweek :face_with_rolling_eyes:

  Yep, heb nu twee brouwsels na mekaar die echt bliiijjjjjven gisten, het waterslot (zo'n 3 flesjes"systeem") staat schijnbaar stil, maar als ik de CCT een dag afsluit met het kraantje bovenaan zit er na die tijd terug 100 gr druk op, is momenteel een Chouffe-achtig biertje met de M47, de vorige was een blonde met de M31. Ik gebruik steeds gistvoeding + kook wat oude bakkersgist mee die ook als voeding fungeert (ligt hier toch nog een groot pak), belucht mijn wort in delen tijdens het overgieten in het gistvat via telkens schudden in een 3/4 gevulde bus van demi-water en heb 4 zakjes gist gebruikt op 35 liter wort, ik begin er serieus aan te denken dat het de "vorm" van die CCT is, die is nl. heel hoog tov de diameter en dat er daardoor te weinig gistoppervlak op de bodem is...? Mijn stout met de S-04 is erna gebrouwen, zit in die SS Brewtech van 53 liter en die is nu al uitgegist, dus die is wijder van diameter, kan er anders niks op verzinnen wat er 'fout' loopt, en dus al 2 x na mekaar...

  Ik ga enkel beluchten bij opgekweekt of 'levende' gist, doe dit niet meer bij korrelgist. Wel een uurtje of twee voordien al laten hydrateren in afgetapt (maisch)wort van 1040 sg. Gebruik ook 'enkel' 2 zakjes korrel op 45l wort ( brouw klassiek met drie potten, vergist in speydels of polsinelli's).

  mijn vorig frambozenbier: 2kg diepgevroren framboos op 20l na hoofdvergisting, frambozen even opwarmen (rvs ketel, roeren) met 100gr suiker (50°C), dan op bodem vergistingsvat, 20l laten bijlopen (opletten oxidatie) uit hoofdvat naar een 30l vat, zachtjes even rondroeren, blowoff en gelukkig maar want de gist (M41, diastaticus) ging terug hard 😊 nu (1 jaar later) mooie rode kleur, ruikt vol naar framboos en lekker (in champagneglas)

  tjsek: https://www.kassuul.be/gastenb…-dor-guestbook-gastebuch/


  Maar ik denk dat je idd best voorzichtig moet zijn met kruiden, gebruik wel steeds verse kruiden en maar even laten meetrekken in de pot (vandaar 5 max 10 minuten op einde kook en er dan uit vissen). Maar ieder zijn goesting, de coloribus et gustibus etc. Juist het leuke aan onze hobby, je kan doen wat je graag wil en zoeken naar je eigen favoriete biersmaak (ben geen kloonbrouwer). Heb zo op een citra tripel al eens frambozen laten mee nagisten, nu na 10 maanden echt op punt, vorige week tijdens het lentezonnetje in een champagneglas met een buitenbubbel gedronken, heel positief onthaald. En zeg nu zelf citra met framboos, dat kan wsl enkel bij hobbybrouwers :grinning_face_with_big_eyes::grinning_face_with_big_eyes::grinning_face_with_big_eyes:. Verder enkel zeste van (eigen dungeschilde zeste bioappelsien met vleugje koriander) in een standaardtripel en daar stopt het met toevoegsel die niet mout, vlok, hop, gist of suikers zijn.


  Cheers friends :winking_face:

  Hier Steinie 33cl. leeggedronken :slightly_smiling_face: en deels aangekocht en verder cavagroen model 75cl en 37,5cl via vrienden ( 2 met Resto), buren en familie. Brouwsel is standaard een bak 33cl en rest (48-52) 75cl's :clinking_beer_mugs:

  Lijkt me zeker mogelijk om na drie weken te bottelen, sg daalde nadien zo goed als niet meer (1 puntje na 10 dagen bijkomend wachten). Met de hoge vergistingstemperatuur krijg je idd veel 'orange', heb hem nu tweemaal gebrouwen met Mandarina Bavaria (BH en AH) en vond dit zeker ok.

  Heb hier een batch staan, gebrouwen 28/02/21, gestart op 1072 en gisteren op 1012. Heb al verschillende brouwsel met de Kveik Voss laten vergisten. Deze (probeersel) extreem warm (38°C), twee dagen en half voor de hoofdvergisting, na een week overgeheveld. Geproefd en zeker niet voor de spoelbak 😊. Volgens BrewKing schijnbare vergisting 83%, werkelijke 66%. Ook mijn vorig brouwsel Kveik zat in de buurt (OG 1068, FG 1012, SV 82%). Ook de drie ervoor zelfde waarden ongeveer.

  Ik zou zeggen proef er eens van, vind jij het lekker smaken? Ok dan, laat het eens aan anderen proeven. Ok, dan lijkt mij dit no prob, het blijft bier brouwen en de gist blijft gist, doet soms zijn eigen (rare)ding. Respecteer een aantal basisregels en geduld hebben, regelmatig meten en proeven en dan komt het wel goed 😉 en anders ( rubriek niet te zuipen) helaas. Maar ook dan heb je weer iets geleerd 😉