Berichten van Kassuul

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Die biergraal ziet er voor iedereen anders uit hoor :D , hopelijk kan jij de jouwe vinden ;)

    Vandaag nog een meting gedaan van een brouwsel (met geklooi op het einde waarbij van pure 'koleire' de hopbellen in een vergiet geschept en met de schuimspaan 'uitgeperst' en zo in het gistvat laten uitdruppen*) van 04/12/21 (1068 SG gestart) overhevelen (hevel met droesem) uit de Speidel op 13/12/21 (1012 SG) naar het Polsinellivat. vandaag (6weken later dus) 1006 SG en (hallelujah praise the lord :) ) helder bier (zaterdag ga ik bottelen).

    * reden waarom ik dus de filterplaat heb 'gemaakt' ;)

    Recept (simpel) PiM9,0kg/ CaM 0,5/SpeltM 1,5/GeVlok 0,25/HaVlok 0,25 - Maisch (37,5l + 37,5l) 62° 45' / 66° 20'/ 72° 20' - Hop Simcoe P 50gr na 5' / Mandarina B 50gr na 50' - 100gr na 59' - 100gr vlamuit (kook 60' rollend). Verder witte fijne suiker 1 kg na 45'/ Iers Mos 10 gr na 50' en Gistvoeding 2 gr na 50' / Gist 2 zakjes Lal West Coast een uurtje voor gistvat gehydrateerd in 1,5l afgetapt dagwort 1040 SG.

    Conclusie: geduld na het brouwen wordt (meestal) beloond :)

    Erwtensoepachtig :S maar niet echt verwonderlijk, enkel pellets gekookt. Opzet op zich was ook niet echt helder wort, wel minder geklooi bij laten lopen van kook naar gistvat. En dit verliep het wel vlot, meer liters dan gewoonlijk (aan het beoogde SG 1064). In het verleden ofwel verstopte bazookas ofwel verstopte droesemfilter maar ik vond dat er altijd teveel wort achterbleef (naar mijn goesting). Het staat nu te vergisten op M31 aan 20°C. Denk dat de dagen en weken die nu volgen wellicht belangrijker zijn voor een helder bier (ook weer geen doel op zich maar misschien wel een nice to have :/) dan het feit of het wort heel helder in het gistvat geraakt (hoofdvergisting in Speidel 60l, daarna Polsinelli 50l), zoek ergens te bottelen tegen medio februari. Heb nog een iets fijner filtergaas (11€ voor 50cmx50cm lijkt mij redelijk) besteld maar ga dit (fase kook- naar gistvat wel zo blijven doen) met de bedenking enkel bloemen en langer laten rusten na koel/whirl.

    Heb nog nooit rijsthulzen gebruikt op mijn moutsamenstelling. Voor mijn 'karmelietachtig' bier gebruik ik 85%PiM, 5%CaraM, 5%SpeltM en 5% HaverVlok. Geen prob bij maisch. Maar kwaad zullen de rijsthulzen zeker niet doen. Succes 🍻

    Bij mij staat er nog eens een appelwijn op de planning maar gewoon met appelsap uit den Aldi. Aanzoeten tot ik er witte wijn van +/- 12% mee kan maken en eens zien wat dat geeft.

    Hele tijd geleden een (kant en klaar pak) cider citra laten vergisten (brouwen is een ongepast woord in deze 😆). Enkel beginsuiker en bottelsuiker toegevoegd. Onlangs geproefd met een maat. Hij dacht dat het een geuzeachtig bier was 😉, lekker zuur en fris, zo goed als geen schuim, alc. 5,6°. Laat de rest even staan tot zomer 2022, aperotime 🥂

    Het hele verhaal is; door losse hopbellen en iers mos te laten meekoken, is het wort na het koelen gewoon helder zoals op die foto van het maatglas, punt uit

    dit is wellicht ook wel belangrijk binnen het hele verhaal van helder wort naar het vergistingsvat: hoe lang laat je staan na koelen? Bij mij een uurtje,maar misschien wacht ik toekomstig ook eens een nachtje (met deksel op de ketel 😉) om de andere dag dan naar het filtervat te laten lopen 🤔

    Ik meen dat helder bier (als hobbybrouwer) geen must to have is (mischien wel nice). Dat was dus ook niet het echte opzet bij de (eigenbouw) filterplaat. Bedoeling was voornamelijk om 'makkelijker' de wort na het koken in het gistvat te krijgen ( whirlpolen, laten rusten etc. gedaan maar toch ... altijd iets met, wat ik noem, 'geklooi' tot gevolg op het einde vb droesemfilter verstopt, bazookas verstopt etc. Dit verliep nu veel beter (er is ongetwijfeld nog een deel trub meegegaan wat op zich ook niet echt een ramp is lijkt me) maar het bleef netjes lopen (ik schat het achterblijven op een kleine drie liter van de, na koken, 52 liter en dus 49l SG 1064 in het gistvat). Ook weer geen doel op zich maar mooi meegenomen (waar ik voordien met dezelfde hoeveelheden rond 42l-45l uitkwam). Er werd in totaal 250gr hop (pellets) los in de pot gegooid. Ik (who am I) vind dus dat mijn 'rendement' verbeterd is, ga wel nog een iets fijne filtergaas gebruiken (en hopbellen) :).

    Jullie schrijven allemaal enkele liters meer brouwen waarin alle trub mag zitten. Ik heb maximaal 0,1 liter wort (zelfs dat is helder) naast de hopbellen na het koken.

    Alle trub zit tussen de (bijna droge) hopbellen of plakt aan de bodem.

    @ Brouwerwaldonk: als ik eens een dagje mag komen meebrouwen laat maar weten, heel graag (ik zal met veel plezier de afwas doen ;) ). Ik geraak helaas niet aan jouw helderheid na koken (wel na maisch maar so what). Bij mij na het koken meer zo'n soort erwtensoepachtig vloeibaar iets dat dan wel in bier verandert :) en naar gelang al of niet (maar meestal wel) helder is (zeker het eerste glas uit een 75 cl.) :clinking_beer_mugs:

    Was niet tevreden over het wort dat in het gistvat moest (teveel verlies, teveel drab etc. etc.) . Al een tijd op zoek naar een filterbodem voor in mijn kookketel en ga nu een eigenbouw proberen. Alles RVS, rooster BBQ grilplaat op pootjes gezet, filtermat 300 micro of 200 micro om er op te leggen. Het laten afvloeien naar gistvat via kraan (binnenzijde twee bazookafilters). Welke mat zou je voorkeur hebben (200micro of 300 micro)?

    ik gebruik een optische refractometer en ja je moet hem best op een heldere lichtbron houden en scherp stellen maar verder werkt dit prima ( ik vergelijk met mijn sg hydrometer, sg iets nauwkeuriger (max 2 sg) doordat de 'lijn' op de refracto minder 'scherp' is). Refracto wel handig om 'dikwijls te meten (vb. tijdens maisch). Wel bij aankoop refracto kijken naar max bereik en kiezen voor Plato of Brix (of beide), geen zotte kost maar zeker nuttig

    hey Gianni, kiezen is verliezen wordt nog al eens gezegd. Mss best eens polsen of je hier en daar niet eens kan meebrouwen, dan zie je verschillende soorten brouwmethodes (dito ketels). Goed nadenken over wat je wilt qua volume (en plaats die je hebt om alles neer te poten) en dan kopen. Want kopen en verkopen en nog eens kopen om terug te verkopen ... is natuurlijk ook een hobby 🤔. Zelf 3-ketel systeem 65lkook/50lmaisch met roersysteem/ 35lspoel, mijn ding maar dat wil zeker niet zeggen dat er niet ander en beter is. Alvast veel keuze- en brouwplezier 🍻

    lekker is wat je zelf lekker vindt 😁 keep it simple en houd enkele basisregels in acht (cf. John Palmer: sanitation, fermentation temperature control, proper yeast management, the boil and recipe development), amuseer je vooral 😉🍻

    Mijn enig single hop bier is eentje op Nelson. Verder lijken mij beide hopsoorten zeker geschikt. Maar ook de 3C's (citra, centennial, cascade) gaan hier regelmatig de pot in. Laatste 2 brouwsels aroma met Mandarina en Mosaic. Teveel keuze dus 😉. Maar mss zeker zo belangrijk (m.i.) is het tijdstip van toevoegen. Ook daar kan je enorm spelen. En dan hebben we het nog niet over de gisten gehad ... Succes alvast met je brouwsel

    mijn laatste bier op saison vergist (MJ 29 French Saison) ging uiteindelijk naar 1002 (kwam van 1064), heeft er wel bijna vijf weken over gedaan, start op 20°C en dan naar 24°C de laatste drie en half weken (na hoofdvergisting in polsinelli rvs). 2 pakjes droog op 42 liter ( laat de gist altijd 'wakker' worden in 1,5 liter wort die ik tijdens maisch aftap op 1040, mss niet de 'geijkte' manier maar nog nooit gestokte vergisting gehad )

    welkom, mooi gezelschap en brouwen met bronwater ongetwijfeld😊 keuze genoeg in systemen, hoeft niet heel duur te zijn, ga mss wel voor kwaliteit (vb. goede rvs ketel, ph meter ...). Zelf brouw ik 'klassiek' met drie ketels (maisch, kook en spoel, gasbrander, vergist op speidel en polsinelli). Laat het rustig 'groeien', maak wel een keuze naar volume ( hoeveel bier per brouwsel wil je). Alvast succes en veel brouwleute 🍻

    Heb tot nu toe enkel 33 cl Steini gekocht, uit het karton rechtstreeks gevuld, nog nooit een prob gehad. Anders met de (recup) 75cl, die worden heel grondig gereinigd (of belanden in de glasbak indien te aangekoekt, schimmel etc.), ontsmet enz. Ook hier tot nu toe ( hout vasthouden) geen besmetting gehad.