Berichten van Muster_t

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  zelf nog niet met lemon drop gebrouwd. Wil het wel eens proberen. Zal zeker de ontwikkeling in de gaten houden w@lter


  Naar het schijnt een sterk citrusaroma maar een minder ideale bitterhop die evengoed vervangen kan worden door een andere hop die een complementaire smaak kan geven (blijkbaar liever geen Citra vwge te overheersend) omdat deze op zn eentje wat eenzijdig kan zijn. Goed voor Hopstands als er mensen daarvoor zijn.

  Bij een lokale appelboer (indien er een groente of fruitwinkel of zoiets aan verbonden is) vind je meestal pakketten gepasteuriseerd sap die niet slecht hiervoor zijn. Bij ons zijn ze goedkoper rond september en nadien.

  Grote verpakkingen en je steunt lokale initiatieven

  Mss een stomme opmerking maar euh...

  Suikersiroop is toch vrij lang houdbaar in de koelkast. Alle, bij een 2:1 verhouding toch. (Keb ook gehoord da je er wat vodka in kan doen)

  Als ge vaak brouwt wrm maakt ge dan geen liter siroop (of meer of minder) en bewaar je et in de koelkast en haal je et uit wnr nodig

  klein vraagje betreffende uw saison dupont gist. Hoe heb je die gevonden, want voor zover ik weet voegen ze nu een andere gistsoort toe aan hun flessen en vaten. Ik keb ook eens zitten kijken voor een saison en dacht om daarmee iets te proberen

  Zelf zoet ik niet aan, kben eerder voor de kurkdroge ciders. Als ik dan toch iets zoeter wil kap ik er meestal wat peren in. Ander kun je een onvergistbare suikers toevoegen. Sorbitol weet ik zeker dat ie niet vergist. Brouwland verkoopt ook cidergisten met sorbitol in voor zoete of halfzoete ciders.


  Hergisten op fles werkt altijd goed mits je wat extra suiker toevoegt want cidergist is ongeveer etzelfde als champagnegist en gaat door glucose en fructose alsof et niets is en gist vrij vaak kurkdroog uit. Of je volgt sterk op en je bottelt op tijd. Bottel in sterke flessen want de druk die ontstaat is groot.

  Welkom op het forum :thumbup:


  Een cider maken staat bij mij voor een dezer op de agenda. Ik wil het heel simpel aanpakken met gist en appelsap en kijken waar ik daarmee uitkom.

  Bedankt,


  Met appelsap uit de supermarkt kan je zeker goede resultaten bekomen maar je moet wel opletten met welke soort je neemt. Degene met sulfiet in zullen nooit beginnen met fermenteren omdat de sulfiet dat ze gebruiken er stabiel inzit.(keb dat op de harde manier ontdekt). En die waar ze ascorbinezuur aan toevoegen om te bewaren en aan te zuren komen extreem zuur uit omdat de suikers die ze tegenwerken verdwijnen.

  Soms kunnen troebele appelsappen troebel blijven omdat ze met iets bewerkt zijn. Maar ze zijn nog steeds drinkbaar.


  Ik bekwam goede resultaten van zon groot pak van 5 of 3 liter van bij de appelboer. Dit sap is enkel gepasteuriseert en slaat meestal kristalhelder neer.

  Hey,


  Zelf ben ik ook nieuw hier. Maar ik heb al wat ervaring met wat cider en bier en lees er wat lectuur over.


  Een basis stappenplan is eigelijk vrij simpel


  Een grote tip is dat je niet allemaal dezelfde appels moet gebruiken maar een mengeling van ongeveer 2/3 zuur en 1/3de zoet ( je kunt natuurlijk dit ook aan uw laars lappen, zoals ik). Maar gebruik toch verschillende soorten.


  Je moet een manier vinden om uw appels te kneuzen/ prakken/ alles om sap eruit te krijgen.

  Je kan je pulp erbij laten zitten voor je hoofdfermentatie (net zoals druiven) of eruit halen als je et zaakje niet vertrouwt.


  Pasteurizeren van zoveel sap is wat moeilijker maar doenbaar. Das 75-78c voor 15-20 min en dan snel koelen (dacht ik). Eerlijk gezegd zou ik dit niet doen en gewoon wat sulfiet toevoegen na het prakken en 24u wachten tot je gist toevoegt. Dit is 1 gram per 10l. Voor een wat 'wildere' fermentatie voeg je de helft toe.


  Om samen met sulfiet toe te voegen is er optioneel pectoenzymen als je meer suikers uit je appels wilt halen en helderde cider wilt.


  Je fermenteert eerst in een grote brouwemmer. Dit duurt ongeveer een week tot 2 weken. Of tot je suikergehalte stabiel is. (Te meten met een hydrometer)


  nadien hevel je over naar een gistingsfles voor te rijpen en klaren. Je kunt ook het pulp uitpersen met een (propere) keukenhanddoek/kaasdoek/kussensloop/perszak/etc.


  Laat het klaren/rijpen voor een aantal weken/maanden.


  Proef eerst eens om te zien of het uw bevalt qua suikergehalte. Je kunt dit wijzigen met onvergistbare suikers. Sorbitol,stevia en andere kunnen hiervoor dienen (tip. Als je er enkele peren bijgooit in je hoofdvergisting komt je cider ook zoeter uit omdat peren sorbitol bevatten, en peren zijn ook lekker).


  Bottel in sterke flessen. Champagne of cider flessen.

  Voeg desnoods extra suiker bij uw cider en bottel dan voor wat bubbels te hebben. Let wel op met de hoeveelheid suiker. Ik heb een hydrometer hiervoor en hoef als ik op tijd erbij ben geen suiker toe te voegen.


  Dit is zo de basis. Vrij lange uitleg. Sorry hiervoor.

  Indien er nog specifieke vragen zijn wil ik ze wel beantwoorden.


  Veel succes