Berichten van ray81

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Het schema zit er bij. De relais schakelen 12 volt voor verwarming en koelen, er hangt dus nog wat achter. Het is allemaal wat ouder en nu zou je zo iets anders aan gaan pakken.


  Maar die DS2413 chips zijn dus 2 kanaals poorten. Met die optocouplers heb ik alles gescheiden tussen de Pi en de rest. Een SSR zou ook prima gaan. Alle XLR connectoren zijn voor extra DS18B20 sensoren plus een kabel naar de Pi.

  Vind het wel een heel mooi schema. Heb zelf elektrotechniek gestudeerd (hbo), maar het zou me wel even tijd kosten om zoiets te bedenken. Vind het vooral mooi dat het elektrisch gescheiden is om je Raspberry te beschermen.


  Gelukkig gaat het tegenwoordig iets makkelijker en een Raspberry vervangen is ook niet zo'n hoge kostenpost meer.

  dat intersseert mij wel, ik had al temperatuursensors op eendraad, maar heb je eventueel nog referenties voor die relais ?

  Relais aansturen via de Pi is niet heel ingewikkeld. Ik raad wel SSR's aan, die zijn een stuk veiliger en gaan minder snel kapot. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten.

  Een SSR heeft 4 aansluitingen:


  Bij de eerste 2 staat een DC (gelijkspanning) symbool, iets als = ofzo.

  + gaat naar een GPIO pin op de Pi

  - gaat naar een ground pin op de Pi


  Bij de laatste 2 staat een golfje ~ voor AC (wisselspanning)

  1 gaat naar de voedingsspanning (waarschijnlijk 230V)

  1 gaat naar het apparaat dat aangestuurd moet worden

  Ik gebruik CraftBeerPi. Dat is alleen software. Hardware verder zelf geregeld.

  Wilde het eerst zelf gaan programmeren, maar toen kwam ik CraftBeerPi tegen. Scheelt weer wat tijd :-)

  Overigens gebruik ik ook een Raspberry Pi als thermostaat en een ander als schemerschakelaar/433Mhz dimmer. En ben bezig een weerstation te bouwen...

  In het laatste magazine van de Raspberry Pi Foundation, staat een onderwerp over bierbrouwen (met de Pi). Het gaat om de MagPi 66.


  Hij is hier gratis te bekijken: https://www.raspberrypi.org/magpi/ (klik op: download free aan de rechterkant).

  Het staat op blz 34 en 35.


  Volgens mij ook interessant voor de mensen die geen interesse in de Pi hebben.


  Het is overigens wel in het Engels.


  p.s. ik weet niet zo goed of dit onderwerp hier thuishoort, maar weet geen betere plek...

  Welkom! Ben nieuwsgierig om de setup van je raspberry te zien, binnenkort ga ik waarschijnlijk ook aan een gistingskast beginnen.

  Softwarematig is het gewoon installeren van CraftBeerPi. Dat staat op hun site duidelijk beschreven en is eigenlijk vrij simpel.


  Qua hardware heb ik 3 SSR's om de verwarmingsdraad/koelkast en ventilator te schakelen. De ventilator is een oude 12V computerfan die ik op 5V laat draaien.


  Verder gebruik ik 3 DS18B20 temperatuursensors via het onewire protocol voor zolder/koelkast/bier (thermowell). Eigenlijk is alleen de laatste nodig, maar als je dan toch bezig bent... Heb hier aviation plugs voor in de oude regelunit geboord. Ook heb ik het lampje vervangen voor LED's.


  Ik heb niet door de buitenkant van de koelkast geboord, maar alles met bestaande bedrading gedaan. Alleen de verwarmingsdraad loopt door het afwateringsgaatje.


  Ik ben van plan om hier nog iets over te schrijven met foto's. Maar als je vragen hebt mag je ze gerust stellen natuurlijk!


  Hier kan je zien hoe het er een beetje uit ziet:

  fjlq4m.jpg


  2q8v9d5.jpg


  97mvyq.jpg

  Da's een nette oplossing Steinie. Zo te zien hebben we ook dezelfde aansluiting op de emmer zitten.

  Wat heb je precies gebruikt om het zo aan te sluiten? Ik zie een slang en een waterslot, en een hoek...en wat voor diameters?

  Hoi allemaal


  Hier Raymond. Woon in Zoetermeer (Nederland) met vrouw en 2 zoons. Ben 37 jaartjes oud en inmiddels alweer 10 jaar webapplicatieontwikkelaar (in PHP, dezelfde taal als dit mooie forum haha).

  Naast mijn hobby als handballer, ben ik vorig jaar met een goedkoop setje begonnen met zelf bierbrouwen (uit blik). Dit jaar wil ik mijn apparatuur wat uitbreiden.


  Zo ben ik de laatste weken bezig geweest om een koelkast om te bouwen. Omdat ik elektrotechniek gestudeerd heb, heb ik dit met een Raspberry Pi gedaan. Voornamelijk omdat je dan alles op kan slaan en vanaf afstand alles kan uitlezen/foutmeldingen kan ontvangen/etc. Heb er CraftBeerPi op gezet, maar ga er misschien zelf ook nog wat tegenaan programmeren.


  De koelkast is waarschijnlijk af, maar moet nog wel getest worden. De bedoeling is dat er 2 emmers in passen, maar dan moet ik nog wel iets met de watersloten doen; daar ben ik nog niet helemaal over uit.

  Raspberry Pi en Arduino zijn overigens een andere hobby van me, dus mocht je daar vragen over hebben, dan is de kans groot dat ik je kan helpen. Schroom niet om het te vragen, ik vind het leuk ;)!


  Ik wil eigenlijk ook al over naar moutbrouwen, maar voorlopig ligt dat nog even buiten budget helaas.


  Ik hou vooral van Belgisch blond bier, waarbij de tripel vaak mijn favoriet is. Zelf heb ik nu een tripel en een zwaar blondje gebrouwen en heb nog een tripel klaar liggen. Maar eerst de koelkast even testen :).


  Groetjes!!