Berichten van Franki

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Bedoel je dan de inhoud van de lege gistkast of de inhoud verminderd met het volume dat je gistvat vertegenwoordigt?

  Om hier op terug te komen, zou het volstaan om rechtstreeks met schimmelwerende verf de muren te schilderen?  Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk

  Ik ben al een tijdje bezig om een vrije ruimte aan te passen om op een "propere" manier te kunnen brouwen.

  De muren heb ik geverfd met Aquapox, een voedselveilige verf van Libert Paints. Ik had ongeveer 38 m² te schilderen.

  Hieronder de prijsberekening door de verfhandel waar ik de primer en afwerkingslaag gekocht heb. In bijlage de technische fiche van Aquapox.

  • Hydroprim ( theoretisch verbruik +- 8 à 10m²/L ) dus 8 x 5= 40m²
  • Aquapox ( theoretisch verbruik 10 à 12m²/L ) dus 38m² x 2 lagen = 7,5L x 10m²/L = 75m²


  Dit zijn de prijzen inclusief btw:

  • Hydroprim 5L = 107,91€
  • Aquapox 7,5L = 238,26€
  • Antispat-rol 1 stuk = 4,78€
  • Royal VVrol ( voor 2-componentenverf ) 2 stuks = 18,12€

  Bedankt voor de uitleg. Ik denk dat ik nog een aantal andere opties ga afwegen.?

  In het klein doe ik dat ook steeds via een tussen opvang vat, Ik pomp van daar uit in eerste instantie terug naar de filter tot de wort helder is en schakel dan over naar de kookketel.
  Initieel zat hier ook een diagonaal geplaatste filterplaat met doek in, echter deze heeft maar enkele keren dienst gedaan, dit had geen toegevoegde waarde.

  Beste Serge


  Ik ben al een tijdje aan het nadenken over hoe ik mijn brouwketels best zou opstellen.

  Ik ben geïntrigeerd door de brouwopstelling in de foto.

  Het rek is opgebouwd uit PVC-buizen. Dat lijkt mij op zich een geweldige oplossing;

  vrij simpel te maken en moduleerbaar. Vooral dat laatste is interessant omdat het de mogelijkheid biedt om op eenvoudige wijze aanpassingen te doen mocht uit de brouwpraktijk blijken dat dit nodig is.

  Ik ga brouwen met 50l-ketels. Is zo een PVC-constructie stevig genoeg om het gewicht van een brouwinstallatie in werking te torsen?


  Alvast bedankt

  Franki

  Excl. BTW en verzending.
  We hebben een aangepaste offerte laten maken voor de Easy 100 Brewing System zonder de onnuttige dingen.
  Je moet wel goed Italiaans kunnen daar de offertes niet in het Engels zijn en er slechts een vriendelijke dame daar een klein woordje Engels praat aan de telefoon

  Bedankt voor de info, Serge. Misschien kom ik op 13/10 wel eens langs om de vernieuwde brouwzaal in volle glorie te bekijken.

  De cursus microbrouwer van Syntra richt zich eigenlijk op mensen die een microbrouwerij denken op te starten. Het betreft een cursus gespreid over twee jaar. Het eerste jaar leer je uitvoerig over brouwingrediënten, het brouwproces, brouwinstallaties, biertypes, receptuur en krijg je ook een aantal praktijklessen waarin je een aantal bieren brouwt. Het tweede jaar focust op wetgeving (voedselveiligheid, accijnzen, ...), hygiëne, marketing en je moet ook een businessplan voor een microbrouwerij schrijven en verdedigen. Tussendoor blijf je praktijklessen krijgen. Niet van de poes, maar het is dan ook Syntra.

  De biertypen updaten doe je niet je voegt er mogelijk enkele bij, maar een bestaande stijl die wordt in vele gevallen niet aangepast
  Er komen maandelijks nieuwe bieren bij die niet te catalogeren zijn onder een stijl, echter deze nieuwe stijlen verdwijnen net even snel als ze komen.
  Ik denk als je een gestructureerd overzicht wil dat je best de BJCP 2015 guidlines gebruikt of de Brewers Association 2019 Beer style guidelines

  Bedankt, Serge!

  bierbrouwboek van Jan Van Schaik


  en bier typen gids van derek walsh ( met goede recepten )

  Een aantal jaren geleden heb ik een uiteenzetting van Derek Walsh bijgewoond tijdens de opendeurdagen van Brouwland. Hij dacht er toen sterk aan om zijn "Biertypengids" te updaten, eventueel enkel online. Sindsdien niets meer van vernomen. Iemand?

  Beetje de dissident uitgehangen en Bespelingen van het Lot bezocht ?. Eerst een privé-bezoekje aan de brouwerij 3 Fonteinen in Beersel en dan naar de Lambik-o-droom in Lot. Topdag met uitmuntende gueuze- blends en een zeer aangename rondleiding door Armand. We waren allemaal serieus onder de indruk van wat we gezien en geproefd hebben. Ook hier veel Engels en bezoekers uit de vier windstreken, zelfs wat Belgen.?

  Welkom op het forum, Franki :thumbup:


  Kan je misschien ook een foto posten van je bier? Kan altijd helpen. Gewoon een foto vanaf je gsm, kleiner maken als 1MB en dan kan je hem hier gewoon copy/pasten.

  Bij deze de foto's: een op keldertemperatuur en een na 6 uur koelkast. Imho is er weinig op te zien, tenzij misschien een duidelijk verschil in de schuimkraag. De kelderversie ziet er bij het uitschenken vrij normaal uit. De koelkastversie daarentegen is stroperig.


  Stroperig bier kan duiden op een een infectie met pediococcus

  THX, Serge. Heb ondertussen snel "pediococcus" gegoogeld. Interessant beestje ;). Komt wel vaker voor in voedingsmiddelen zoals pickles, worsten en melkproducten en niet echt gewenst in bier. Alhoewel er brouwers van zure bieren zouden zijn, die het niet erg vinden.

  Blijkbaar kan de pediococcus grote hoeveelheden polysacchariden produceren , wat de stroperigheid verklaart.

  We hebben ook een lichte zurigheid geproefd, wat strookt met de thesis van de pediococcus-besmetting. Een ander gevolg is de vorming van diacetyl. Dat komt er momenteel niet echt door, maar dat kan nog.

  Ik lees ook dat de stroperigheid verdwijnt na 2 tot 6 maanden. Let's wait and see.