Berichten van mbroek

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Verleden jaar op een deel van een uitgegiste Saison 2bodems Orval gedaan, drie maanden in de mandfles gelaten en normaal gebotteld. Af en toe drink ik er eens een om te proeven, daar zit een mooie Brett smaak in.

  Het heeft veel tijd nodig, en volgens mij lijkt het alsof die Saisons niet meer kunnen bederven nu, ze blijven mooi fris. Ik ga dat vast nog eens doen.

  En nu na bijna een jaar, ook geen last met teveel koolzuur of gushers.

  Hoe vermijd je dan dat er mout in je pomp terechtkomt? Aangezien niet elke pomp daar tegen kan en door de gaten van 2,5mm toch nog wel wat doorkomt? Of wordt er nog een bazookafilter ofzo gestoken voor de aanzuiging?


  Ik ben zelf ook aan het kijken om die opstelling te maken. Toen werd mij volgende pan aangeraden: Brouwpan 21l

  Maar weet niet of je daar zo makkelijk veel gaten in kunt boren.

  Dat is de pan die je op jouw eerste foto ziet. Bij deze zitten er dan ik meen 18 gaten van 10 mm in de bodem, en daarboven die filterplaat. In die pan kun je goed boren, wel goede boren gebruiken en boorvet. Uitkijken dat het materiaal niet te heet wordt.


  Over die pomp, de pomp die ik gebruik blokkeert niet van een enkele graankorrel. Maar die blijven in principe boven je filter. Kleinere delen komen er wel door aan het begin van het maischen, maar die komen er ook weer gewoon uit. Niet proberen tegen te houden met bazoeka filters ofzo. Tegen de tijd dat je klaar bent met maischen pomp je alleen nog heldere wort. Zoals Walter zegt, je mout wordt uiteindelijk je echte filter.

  Bekende pan 8o Ik heb ook het idee dat een open zijkant niet werkt voor rondpompen. Wel als je echt BIAB gaat brouwen, maar voor de prijs hang je dan beter een goede maischzak in je pan. Is ook vlotter schoon te maken.


  Destijds had ik daar ook naar gekeken, en er waren er ook die het geprobeerd hadden zonder veel succes.

  Geen idee of de datum en plaats mij gaat uitkomen, maar voor alle zekerheid ga ik binnen twee weken een bier brouwen wat voldoet aan de hele strenge eisen, licht van kleur en niet te zwaar van alcohol :) Een soort van blond dus.

  Alleen hopen dat het niet opraakt als de datum wat laat in het jaar wordt.

  Van Starsan of Chemipro San krijg je geen infectie of bijsmaken en ook niet als je niet naspoelt. Meestal doe ik dat wel. Het lijkt dan eerder een probleem in het gistvat, hevels of kraantjes. Of slechte vergisting door een andere oorzaak.


  Misschien dan toch eens heeeeel uitgebreid beschrijven hoe je werkt, wat je tussendoor meet en welk materiaal je voor elke stap gebruikt.

  Een vriend van mij had laatst een eerste keer gebrouwen en dit ook met de nothingham gist. We hadden bij het proeven van het bier exact hetzelfde. Een soort "dissolvant" "nagellak" geur en bijsmaak. Na even Google gebruik lijkt ethylacetaat een goede kanshebber.

  Mijn vriend had vergist aan ongeveer 17 graden C dus de temp alleen lijkt me niet het probleem.

  Nog iemand slechte ervaring met de nothingham? Naar wat ik zo lees zou mogelijk meer beluchten voor vergisten ook kunnen helpen, maar meestal zeggen we net weinig zuurstof toevoegen om oxidatie te voorkomen:pieker:

  Als het in een ruimte is die 17 graden is, en niet echt gecontroleerd dan is het toch te warm geweest. Het wort in het gistvat wordt minstens 4 graden warmer als de omgeving, dus dat is minstens 21 graden geweest. In een klimaatkast is dat probleem niet.


  Op zich heb ik nooit problemen met Nottingham, maar andere oorzaken zou ook kunnen.


  In de bibliotheek onder "interessante bestanden" kun je nog wel het een en ander vinden wat de oorzaken kunnen zijn. Best veel wel.

  Als ik in een café zit en er is pils op tap, er is craft bier a 5 Euro+, en degelijke tripels (West Malle oid) a 4 Euro dan zal ik echt niet veel "craft" bier bestellen.

  Het ligt heel erg aan het aanbod, maar de meeste "craft" bieren voegen niets extra's toe. Er zijn uitzonderingen gelukkig en gelukkig zijn er hier ook biercafés met een degelijk aanbod met wel degelijk goede bieren.

  Dus voor je weer een bier op de markt zet, je zult wel een overtuigend bier moeten maken wil je in het enorme overschot een paar centen verdienen.

  Inmiddels stoppen er ook veel mee, en niet door de corona crisis, voor velen was dat alleen het laatste zetje.

  Ik maisch heel lang, 120 min. waarom weet ik niet, ik denk dat dat beter is en ik kook heel kort, 60 min. wààrom weet ik ook niet maar ik heb zo'n gevoel dat àls je je SG hebt èn voldoende liters, dat verder koken nutteloos is èn Chiel twee bieren kan je toch op zestig minuten ook soldaat maken als je wilt of niet? ;)

  Jazeker, en bovendien maisch ik meestal ook 2 uur. Genoeg kansen om bier te drinken natuurlijk.

  Lang maischen ben ik ook bewust gaan doen en ik heb toch het idee dat het sg voor de kook dan eigenlijk altijd goed is. Koken doe ik meestal 60 minuten voor lichtgekleurd bier en 90 voor donkere bieren.

  Ik heb er ook geen strees van hoor. Maar ik wil maar aangeven dat ik mij niet verveel tijdens het koken. Het enigste wat dan echt moet gebeuren is hop en dergelijke toevoegen. Heel veel gebeurt ook pas na het koelen als het wort bezinkt.

  Ik wil helemaal niet korter dan 60 minuten koken, veel teveel gestress 8o

  In die tijd moet ik dan hopjes afwegen en in de ketel mikken, de koeler schoonmaken en plaatsen. De waterslang uitrollen naar de badkamer. Gistvoeding in de ketel doen. Nog meer hop erbij. Had ik al genoemd bier inschenken en drinken? Oja, tussendoor de moutkorf leegmaken en schoonmaken. De pomp en slangen schoonmaken.


  Geef mij maar een kook van 90 minuten, dan is er tenminste tijd voor een tweede bier tijdens het koken ^^

  De meeste van die brulosophy tests brouwen ze 2 maal 20 liter of 1 x 40 en verdelen die over 2 kegs. Door de aard van de tests meestal 2 x 20.

  En neem de manier van testen maar niet te serieus, maar het idee is leuk.

  Dat is precies waarom ik soms met een wedstrijd mee doe. Het is gewoon wat feedback van een keuring krijgen, en een goed excuus om naar het evenement om de uitslag heen te gaan :bier::thumbup:

  Heeft iemand hier op het forum al eens meegedaan aan de Nederlandse versie?
  Kwestie van wat meer inlichtingen te winnen en het warme water niet opnieuw uit te vinden..

  Ik, maar ik ben uit Nederland. Hier vind je nog de nodige informatie over de opzet en keuringen. De datums zijn blijkbaar nog niet aangepast, het ONK 2020 wordt in 2021 in Amsterdam gehouden.

  Ik denk dat het door de wetgeving is dat het nooit in België van de grond gekomen is. Nu met de laatste wijzigingen zou het helemaal geen probleem meer zijn om het te organiseren.

  Wat ook kan en mag, inschrijven bij de Nederlandse wedstrijden. Je bent dan niet eens de eerste die dat zou doen. Maar het leukste zou toch zijn een Belgische versie ernaast.

  Ik denk niet dat je het in bottelgist moet zoeken maar in het bottelen zelf en het bewaren van de flessen. Wat op tap zit heeft een miniem aantal handelingen gehad.

  In de flessen is het waarschijnlijk een keer extra geheveld, bottelsuiker en gist toegevoegd, een beetje geroerd enzovoort. Allemaal handelingen die niet goed zijn voor je bier.


  Flesjes kunnen ook nog last krijgen van lightstruck, fusten niet (Dolium fusten uitgezonderd).


  Overigens, F-2 doseer je 0,2 tot 0,5 gram per 10 liter, dat is meer dan voldoende.