Berichten van mbroek

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Ik heb wel eens een Irish Red Ale gebotteld met Ahorn siroop. Reken gewoon uit alsof je suiker gebruikt, en neem dan het gewicht maal 1,6. Voor de meeste Ahorn siropen zal dit wel goed zijn. Op het etiket moet ook staan hoeveel suiker er per 100 gram in zit.


  Ik heb de siroop wel opgelost in lauw water, koken of teveel verhitten haalt de smaak weg. Zeker met een RIS kan dat gewoon, er zit al genoeg alcohol in tegen infecties.


  Eigenlijk hetzelfde als met honing, maar iets andere hoeveelheid.

  En laatst iemand hier ook met US05 als bottelgist heeft gebruikt, dat is prima gegaan. Die had een heel ijzige coldcrash gehad. In dit geval is een van de hoofdgisten de US05, gaat zeker goed werken, 1 gram volstaat.

  Wanneer krijgen wij eens een brouwland in Nederland? In de randstad bij voorkeur?

  Brouwmaatje, een van zijn leveranciers is Brouwland. Als die het niet heeft, het artikelnummer van Brouwland doorgeven en binnen een paar dagen is het in Boesingheliede. (2 minuten vanaf Rottepolderplein A9).

  Je choco, geroosterde en zwarte mouten niet maischen. Een dag van tevoren week je die (wel schroten) in koud water. Tijdens de kook de gezeefde vloeistof toevoegen aan de kookketel. Wel even rekening houden met het volume.

  Dit haalt de wrangheid er uit, je houd voornamelijk smaak en kleur over.


  En welkom hier.

  Klopt helemaal. Maar veel variabelen tussen de batches sluipen er in na het koken. Bij nogal wat minder ervaren brouwers worden geen starters gemaakt met vloeibare gist, te weinig gist enten, geen temperatuur controle, traag koelen na de kook (winter/zomer verschil). De meesten denken dat alles tot en met de kook alleen maar belangrijk is.


  Zolang dat laatste traject niet op orde is zul je nooit stabiele resultaten krijgen. Ik wil maar zeggen, als het hele proces niet onder controle is dan maakt het maisch proces niet zo heel veel uit. Maar alle beetjes helpen natuurlijk wel.

  Nu niet te véél beginnen relativeren AUB! Eén of zelfs een paar graadjes misschien niet, maar 5° erboven of 18° eronder betekent wel een marge van 23° :cursing:

  Dat betekend dus dat maischen helemaal niet zo kritisch is. Als je wat "ver" van de 63 graden af bent maisch je wat langer om te compenseren.

  Een proefbrouwsel van 4 liter op het fornuis regelt helemaal niet makkelijk vergeleken met een grote pot, maar gaat eigenlijk altijd goed. Je moet echt je best doen om het maischen te laten mislukken.

  Gisteravond 2 flesjes geproefd, die komen helemaal goed. Ik denk wel dat de Dupont gist wat warmer mag vergisten, deze is wat cleaner dan de Mangrove Jack die ik de vorige keer had gebruikt, maar ook weer wat fruitiger en minder droog. Ik denk dat die half Augustus op de verjaardag van de vrouw wel hard zal gaan.


  Ondertussen lijkt de Orval zijn werk te doen, er is een beetje schuim te zien en om de paar minuten blupt het waterslot.

  Ik heb er net twee uit de hergisting gehaald die er vanavond an gaan. 1 fles waar de manometer vanaf moet en een fles die net niet goed vol is. Eens zie hoe die nu smaken.

  Als het nog zo idioot heet blijft, koelen tot 27 graden, gist enten en laat die Belle Saison maar gaan met een ondergrens van 27 graden. Ik doe dat tegenwoordig zo altijd met Saisons en die smaken zo heerlijk.

  Voor veel schoonmaak en desinfectie werk gebruik ik nu Puremel van Ecolab. Het is niet het allervriendelijkste middel en werkt het best bij 80 graden. Dus een sprayflacon maken zoals met Starsan goed gaat is geen optie.

  Maar het bespaart wel veel Starsan die ik nu nog alleen gebruikt voor dingen die met alleen even sprayen gedesinfecteerd moeten worden.

  Als het bier goed (gezond) is, en de temperatuur goed dan is de hergisting binnen een week helemaal gedaan. Vaak korter. Afgelopen Saison met Dupont vergist en een beetje bottelgist gebotteld was met 4 dagen ook goed op druk bij 25 graden.


  Mooi toch dat Saisons eigenlijk best vlot zijn van brouwdag tot in je glas.

  Behalve de Gemberwortel, net 1 gram totaal. De Gember zit wel goed, maar de anijs knalt er uit met 0,45 gram. Dat werkt natuurlijk ook directer omdat die er pas met de lagering in is gegaan.


  Is al gebotteld en de hergisting is ook al voorbij. Vandaar dat ik de smaak al ken. Maar het kan natuurlijk over een maand of twee in orde zijn.

  Oorspronkelijk recept, graanstort 1800 kg en 160 gram anijszaad.


  Maar het smaakt wel lekker fris, daar zal de witbiergist ook wel aan bijdragen. Deze hoef niet weggespoeld te worden :)

  Deze ale is losjes gebaseerd op een oud recept. Gember is op het einde van de kook in de kookketel geraspt. De overige kruiden zijn er tijdens het lageren in gegaan.

  Zelf vind ik het anijszaad iets te veel overheersen ondanks dat het slechts 0,45 gram op 10 liter was. De volgende keer gaat er nog maar de helft in.


  Een beetje rookmout is gebruikt om een licht rokerige smaak toe te voegen wat veroorzaakt werd door houtgestookte brouwketels. En dan is hier het recept in beerxml formaat.


  Een saison met opgekweekte Dupont gist. Ongeveer dezelfde had ik al eens met de Mangrove Jack M29 gebrouwen. De Dupont gist gaat iets minder ver door. Vergist bij 26 tot 29 graden, warmer ging niet in mijn gistkast.


  Bij het bottelen heb ik 5 liter apart gezet met 2 bodempjes Orval voor minstens 3 maanden. De rest met ruim 8 gram/liter suiker gebotteld.


  De Laatste Stuiver was een koffiehuis/herberg die begin 1900 hier in de straat heeft gestaan. Helaas is al die oude bebouwing gesloopt in de laatste oorlog.


  Het recept.


  Ook al lijkt die uitvergist, geef de gist nog steeds de tijd om de troep op te ruimen. Het zijn sluipende gisten die Saison gisten. Een weekje wachten voor het afvullen kan echt geen kwaad.

  Dat gaat alleen goed als het gekochte bier hetzelfde smaakt als jouw gebrouwen bier.

  Het toevoegen doe je het makkelijkst in je bottelvat, dan kun je proeven. Soms is 80 ml op 14 liter teveel, en soms kan er makkelijk 3 maal zoveel in. Het ligt aan de bier/drank smaak combinatie en jouw smaak.

  In je bottelvat mag de smaak er best iets teveel in zitten, het vlakt wel wat af na rijping.

  Nee, anders en toch ook niet. Veel aantekeningen heb ik toen niet gemaakt behalve dat ik eigenlijk nog een whirlpool of dryhop had moeten toevoegen.

  Later nog eens een tripel gebrouwen met 4 gr/liter late hopgift. Ook lekker geworden maar geen hoofdrol voor de Groene Bel. Ik had toen maar 1 ons van iemand overgenomen, dus meer had ik er niet mee gedaan.


  Verleden jaar niets bij het Hoppecruyt besteld en het jaar daarvoor was er geen Groene Bel te koop. Ik had de 2016 oogst.

  Ik weet niet hoe het met de Belle Saison is, maar de Mangrove Jack Saison gist werkt het best en ook snelst bij goede Saison vergisting temperaturen, dus goed warm. Denk hierbij aan 26 graden minimaal. Ook goed voor de typische Saison esters.


  Amarillo + Citra :thumbup:

  Op deze site over verloren bieren is heel wat informatie over vroegere Nederlandse bieren te vinden. Dat boek heb ik hier ook thuis en heb er al enkele recepten van geprobeerd. Enkele van die recepten staan hier ook in de bibliotheek.


  Momenteel is deze auteur veel onderzoek in België aan het doen, het zou mij niets verbazen als er ook een Belgische editie van dat boek komt.


  En, als het mij bevalt en dat denk ik wel, zet ik het laatste recept wat hier net uit de hergisting komt ook op de site. Even afwachten nog of er iets veranderd zou moeten worden. Noord-Hollandsche Ale wordt dat.

  Of doe het zoals vroeger

  Zet een bank onder uw kriekelaar , zet er u op en steek een sieke (of hoe noemen jullie dat)tabak in uw mond en sieken maar, en nu en dan uw speeksel in het rond spuwen

  Pruimen noemen we dat hier. Vroeger had je daar speciale pruimtabak voor.

  Bij die dopjes lichten actie is het wel verstandig om de flessen te koelen tot ongeveer 0 graden, dan is de druk al een heel stuk minder en is de schuimvorming ook minder. En veiliger voor de omgeving en jezelf.

  En ik hen ook wel eens iets met S33 gebotteld waarvan ik ook had gedacht dat die wel uitvergist was (met een te hoog SG), en die is uiteindelijk toch doorgegaan in de fles. De laatste flessen daarvan moesten heel voorzichtig geopen worden.

  Soms is het beter je gevoel te volgen, maar zolang je ervan bewust bent dat het mogelijk snel opgedronken moet worden is er niets aan de hand.

  Dat zijn wel eigenlijk cloud apps. Ik vertrouw alleen die cloud levensduur niet. Je weet nooit wanneer de stekker eruit getrokken wordt.

  Als je SG nog te hoog is voor het lageren, en met die hoeveelheid suiker is dat heel logisch dan zou ik nog wachten met de temperatuur naar 1 graad te brengen. Die S33 wil wel eens blijven hangen en weer verder gaan. Wat de US05 dan samen gaat doen ??

  Ik denk dat een frisse start beter is. Iets wat ik voor mezelf ook gedaan heb. (niet om vragen, het is nu echt te ruw om te verspreiden).

  Brouwhulp is op zich goed en er zitten dingen in waar anderen nog wat van kunnen leren. Andersom ook hoor.

  Helaas is er geen ideale software, dat vind ik dan.


  Brouwhulp ombouwen voor andere platforms gaat een drama worden, van scratch af opnieuw beginnen is echt de enigste juiste weg. En dat is een heel lange weg.

  Ik denk dat het laatste gebeurt. Het is van oorsprong heel oude pascal code die je tegenwoordig niet makkelijk onderhoud. Hoewel het mij en nog een paar mensen gelukt is een Linux versie te compileren wat de huidige ontwikkelaars niet gelukt is. Waarschijnlijk omdat ze de directory structuur veranderd hebben terwijl er niets mis is met de oorspronkelijke structuur.

  Maar de broncode is wel een grote warboel, een beetje pascal eigen.

  Maar plat of conisch heeft vast ook wel gevolgen voor de sedimentatie in de fles. En toch ook invloed op de smaak lijkt mij.


  Beide soorten fles kunnen een hoge druk aan, ruim voldoende voor bier.


  Straks toch Serge erbij roepen voor het juiste antwoord?