Berichten van mbroek

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Het steekt aardig goed in elkaar. Maar, ik zou de eerste maisch stap op 64 graden en de tweede op 72 doen, dat komt beter in de range voor een goede omzetting. Het kan ook helpen voor de vergistbaarheid om die eerste maischstap 10 minuten langer te doen.


  Je mag je hele recept best twee liters meer doen, en dan na de kook twee liter (trub) achterlaten in je ketel zodat je toch 17 liter in je gistvat hebt.

  Hier in België kan je bij Bpost je pakjes laten leveren in een Postpunt of zelfs in een muur met vakjes waar je dan 24 op 24 7 op 7 terecht kan. Ik woon niet zo ver van de Nederlandse grens dus weet er iemand van onze Nederlandse forum leden of dit bij jullie ook bestaat?

  Hier zijn de afhaalpunten meestal in winkels of agentschappen van postbedrijven. Je kunt dat wel terugvinden als je weet welke vervoerder gebruikt wordt. In ieder geval dus niet 24/7 af te halen, of ik heb dat gemist.

  verdekke , die opgekweekte gist maakt dikke klonters en plakt neig aan de bodem van erlenmeyer.. dat wijst redelijk op goede eigenschappen van een bottelgist, maar die wou ik in dit geval liever niet zien.. sg is nochtans redelijk doorvergist tot 1008.. ga em toch gebruiken in mijn volgende batch.

  Er zijn ook gewone gisten die dat gedrag vertonen, dus een smaaktest zal meer zekerheid geven.

  Altijd bottelgist gebruiken lost die laatste vraag voor altijd op :)

  Bottel feestje dus.

  nee klopt, zorgt alleen voor een goede verdeling. Ik gebruik een slang aan de uitloop van de reflux pijp. Ga de volgende keer de filterplaat weglaten en laten uitlopen over een schuimspaan

  Als het een dikke straal is (zal toch wel) dat heb je nauwelijks luchtinslag. Waarschijnlijk wel met een spatel erbij. Je ziet het snel genoeg, als er schuim ontstaat ben je verkeerd bezig. Ik laat de slang normaal net onder water zitten. Alleen dan even opletten als je de pomp uitzet, dan kan er graan mee teruglopen richting je pomp.


  Of je zet de slang met een klem vast zodat de straal tegen de rand van de korf mooi afloopt.

  Voila, zonet een vacuum apparaat gekocht bij Tefal.

  Normale prijs : € 99,99 - € 30,00 korting Black Friday = € 69,99 - 15% welkomstkorting = € 59,50.

  Franco levering.


  Als dat geen deal is ! We gaan er een op drinken !

  Deal of geen deal, een vacuum apparaat ga je veel plezier van krijgen.

  Heel vroeger toen ik net begon met brouwen en klant bij Brouwmarkt was (dus niet Braumarkt) heb ik die wel eens gehad. Maar dat is zo lang geleden dat ik mij alleen nog vaag herinner dat er niets mis mee is.

  Dat zit er toch al een heel stuk beter uit, het scheelt nogal.

  wimdm tenzij ik mij vergis ging dit wel degelijk om "een automaat" in een filmpje van HermanH. Ik zou niet anders weten in welk brouwsysteem je een terugloop hebt dat je terug boven op uw mout laat lopen. Even HermanH bellen :)

  Bij mijn brouwsysteem zit de mout ook in een moutkorf en wordt dmv een pomp de vloeistof naar boven gepomp waarbij de terugloop in de lepel komt om tunnels te vermijden (zie foto). Eigenlijk hetzelfde als bij een gekochte brouwketel.

  Als men aan een "commerciele" automaat een slang vastmaakt aan de terugloop dan zou men dit principe ook kunnen gebruiken.

  Een andere mogelijkheid die Serge eens aangaf was het gebruik van een vlottende bol.

  Wat men ook kiest men moet gewoon het ontstaan van tunnels/gangen voorkomen.

  Hier doe ik dat heel simpel, de slang van vanaf de pomp ligt gewoon bovenop de mout. En die woelt plaatselijk om door de straal. Maar ik heb daar nog geen negatieve effecten van gezien.
  Wel van allerlei experimenten, sproeikop, verdeelbuis, vlotter systeem, het werkte net goed of gaf teveel zuurstof inslag. Keep It Simple Stupid is het beste gebleken, gewoon het silicone slang einde op de mout.

  Een filterplaat bovenop zal ook wel goed werken zolang er maar een laagje wort op zit zodat het niet gaat spatten.

  Het rendement valt uiteindelijk nog mee, ik ga ergens rond de 75 à 78% maischrendement hebben. Maar dat troebel wort ligt volgens mij echt aan die pilsmout van Castle Malting. Maar hij is bijna op en daarna is het gewoon nog Weyermann die hier in huis komt.

  Castle heb ik al heel lang niet meer, en als ik het gebruikte was het wat Crystal 120. Gisteren een vers 5kg pak Vienna van Weyermann en een beetje de Swaen mout gebruikt. Eigenlijk zijn dat de twee meest gebruikte merken hier, van beide heb ik geen klachten.

  Ik ben juist weer bezig steeds grover te schroten. Gisteren een mooier wort tijdens het maischen en ook helder voor het koken. En het rendement was zelfs nog een tikje beter als verwacht.

  Dag allemaal, als beginner zou ik wat budgettair willen starten...

  De meeste brouwketels die ik te koop zie hebben geen filter, maar deze wel:

  https://www.vevor.nl/bierbrouw…istingspot-p_010822825933

  Maar hoe gebruik je die? Bij de autom brouwsystem neem je er die op het einde van het proces blijkbaar deels uit, maar hoe werkt deze dan? Ik zoek me suf op internet....

  bedankt!

  Volgens mij is je beste investering eens meekijken bij iemand in jouw buurt hoe het brouwen in de praktijk gaat, Dan snap je veel beter het hoe en waarom van alle materialen en hoe je wilt gaan brouwen.

  Het klopt wel met je recept. ongeveer 45 liter water totaal - 5.6 liter voor de graan absorbtie is ruwweg 39 liter begin koken. En dat terwijl je recpt 25 liter is. Er staat iets vreselijk verkeerd ingesteld of dat GF programma deugt niet.
  Ik denk dat totaal ongeveer 35 liter water eerder juist is.

  Ik probeer altijd maar de middenweg. De mailserver host ik thuis, voordeel de spam protectie werkt heel efficient. Voor providers teveel werk en server belasting denk ik. En onbeperkte opslag per account, gewoon geen limiet instellen en klaar.


  Ik zag die drive van de week ook ergens, best wel mooi. Verleden jaar betaalde ik zoiets nog voor een externe HD van 1 TB.

  Je bitterhopgift die niet echt nodig is in een IPA, kun je ook toevoegen aan de koudhop. Je kunt rustig 5 gram/liter in de koudhop doen.

  Absoluut, vandaar dat het ook een 'kleine ergernis' is en zeker geen groot probleem ^^ ... Maar misschien was er een of andere instelling waar ik wat mee kon prutsen zodat het toch klopte.
  De voorspelling van het SG na spoelen zit er ook vaak naast. De enkele keren dat ik dat toch meet zit ik een stuk hoger dan de voorspelling maar ik meet dan gewoonlijk niet meer dus stoort het mij minder.


  Nee hoor, ik ben op dat vlak nen echte Ollander ^^ ...

  SG na spoelen meet ik pas als het wort enkele minuten kookt, dan pas is de sterkte overal in de ketel ongeveer gelijk. Direct na het spoelen is onderin en bovenin een behoorlijk verschil.


  Als je een brewmonk achtige automaat gebruikt staat de dode ruimte dan niet vrij hoog, wat in BF normaal is, dat werkt in Brouwhulp niet. Als je die op 1 tot 1,5 liter zet gaat het waarschijnlijk beter kloppen. Eventueel even proberen met een kopie van je brouwsel proberen wat er uit komt.

  Het heeft ook invloed op de beslagdikte, die neemt brouwhulp mee in de berekening. Ook de graan absorbtie heeft invloed.


  Uiteindelijk komt het goed, het gewicht aan suikers uit de mout klopt eigenlijk altijd wel, dat blijkt ook uit je einde kook cijfers.

  Ok, toch een interessant recept :face_savoring_food:. Ik dat (na de geplande batches) uitproberen maar dan met een Alt gist, ook gezien de stort en de connecties met Duitse brouwerijen vroeger, moet dat prima kunnen

  Ik denk dat dat heel goed past. Het is toch altijd zoeken naar de juiste ingredienten.


  Mooi dat er nu een officieel e-book is. Een herdruk zit er denk ik niet meer in.

  Deze berekening is gebaseerd op een x volume, daarna spoel je tot gewenst volume. Uiteindelijk klopt het geschat spoelwater ook niet helemaal. Waarschijnlijk te corrigeren door dead space in de mash tun ofzo aan te passen. Ik vermoed dat daar ergens iets te veel staat waardoor het rendement te laag berekend wordt.


  Overigens, de methode die brouwhulp gebruikt werkt naar een rendement van 100% (niets zeggen brouwerwaldonk), het gaat uit van maximaal extract, en als je dat haalt is het 100%.

  Dus de verhouding wat berekend is tegen wat je gemeten hebt.


  Maar als je het weet, en er mee om weet te gaan, dan gewoon zo laten.

  Dank voor de tip mbt het boek van Roel Mulder, heb het gevonden als e-book

  Die oude maten zijn bijna allemaal volume maten en dan waren ze dus erg afhankelijk van de kwaliteit van het graan/mout, jaar afhankelijk

  De gedrukte versie was al heel snel uitverkocht, maar ik heb die gelukkig wel. Staat veel nuttige info in, en een van de recepten uit dat boek staat hier (iets aangepast) ook op de site.

  Erg bijzonder om te lezen dat ze eind 19e eeuw al zoveel (bio) chemische kennis hadden. Maar idd wel lastig om te lezen. Er zijn recepten te vinden van bv een porter …maar de hoeveelheden zijn dan in bushel, quart en ditto :/ .Die laatste volume maat kwam ik niet achter wat het is maar is waarschijnlijk zoiets als “net als het voorafgaande ingrediënt in het recept

  Ik weet niet of je het boek "Verloren bieren van Nederland" hebt gelezen (Roel Mulder), maar daarin staan die maten egens in uitgelegd. Ze zullen evengoed wel ergens te vinden zijn.


  Onderschat inderdaad die tijd niet, kennis was er zeker wel.


  Ditto, ja die heb ik in recepten nog niet eerder gezien, ik denk wel zeker dat je de juiste conclusie hebt getrokken.

  Nog even mijn ervaring met een PID. Ik gebruik die niet meer met koken. Waarom, het is nergens voor nodig en een PID gaat proberen naar je ingestelde temperatuur toe te werken. Die zal dus bij 97 of 98 graden al terugregelen. Het kan dan tergend lang duren voor de boel kookt.


  Mijn regeling is nu zo, PID voor het maischen, een domme regeling voor koken. Boven 99,nn schakelt het vermogen terug. Daaronder volle bak. Gaat vanzelf met mijn regelcomputer.


  Je kunt ook die vermogens regeling gebruiken die ik langs zag komen, immers als het kookt kan het gas (elektra in dit geval) flink terug. Maar een PID om te koken is onzin, de water kook temperatuur is je bufferende regelaar.