Aha, dan moet ik nu wat Grolsch beugels gaan nuttigen voor het goede doel. En voor die Grolsch beugels heb ik voorlopig genoeg reserve rubbers nog in huis.
Berichten van mbroek
Registreer je of meld je aan
Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum
-
-
Het steekt aardig goed in elkaar. Maar, ik zou de eerste maisch stap op 64 graden en de tweede op 72 doen, dat komt beter in de range voor een goede omzetting. Het kan ook helpen voor de vergistbaarheid om die eerste maischstap 10 minuten langer te doen.
Je mag je hele recept best twee liters meer doen, en dan na de kook twee liter (trub) achterlaten in je ketel zodat je toch 17 liter in je gistvat hebt.
-
Heel mooi
Even over de zachte metalen, en later komt aluminium en koper aan bod, dat is toch allemaal zacht metaal? Ik neem aan dat je dat van handleidingen overgenomen hebt.
Maar hier kunnen beginnende en gevorderde gebruikers mee aan de gang.
-
Hier in België kan je bij Bpost je pakjes laten leveren in een Postpunt of zelfs in een muur met vakjes waar je dan 24 op 24 7 op 7 terecht kan. Ik woon niet zo ver van de Nederlandse grens dus weet er iemand van onze Nederlandse forum leden of dit bij jullie ook bestaat?
Hier zijn de afhaalpunten meestal in winkels of agentschappen van postbedrijven. Je kunt dat wel terugvinden als je weet welke vervoerder gebruikt wordt. In ieder geval dus niet 24/7 af te halen, of ik heb dat gemist.
-
verdekke , die opgekweekte gist maakt dikke klonters en plakt neig aan de bodem van erlenmeyer.. dat wijst redelijk op goede eigenschappen van een bottelgist, maar die wou ik in dit geval liever niet zien.. sg is nochtans redelijk doorvergist tot 1008.. ga em toch gebruiken in mijn volgende batch.
Er zijn ook gewone gisten die dat gedrag vertonen, dus een smaaktest zal meer zekerheid geven.
-
Een maandje verder, tijd vliegt toch als't plezant is.
FG 1010, dat is geen verschil met vorige meting. Cold crashen maar! Om zaterdag te bottelen.
De smaak zit goed, alleen is het een zeer romig jong bier... als we daar maar co² op krijgen?🤞
Het vanillestokje zit nog steeds in het jong bier trouwens.
Santeï
Altijd bottelgist gebruiken lost die laatste vraag voor altijd op
Bottel feestje dus.
-
Dat laatste is ook een interessante optie…. Ga het even “overpeinzen”
Net hoe het uitkomt, gebruik ik een van beide manieren. De hoeveelheid mout in de korf bepaald dat eigenlijk bij mijn ketel.
-
nee klopt, zorgt alleen voor een goede verdeling. Ik gebruik een slang aan de uitloop van de reflux pijp. Ga de volgende keer de filterplaat weglaten en laten uitlopen over een schuimspaan
Als het een dikke straal is (zal toch wel) dat heb je nauwelijks luchtinslag. Waarschijnlijk wel met een spatel erbij. Je ziet het snel genoeg, als er schuim ontstaat ben je verkeerd bezig. Ik laat de slang normaal net onder water zitten. Alleen dan even opletten als je de pomp uitzet, dan kan er graan mee teruglopen richting je pomp.
Of je zet de slang met een klem vast zodat de straal tegen de rand van de korf mooi afloopt.
-
Eigenlijk doet die bovenste filterplaat alleen de retourwort beter verdelen toch? Echt filteren doet zo'n bovenplaat volgens mij niet.
(Zij hij die een RIMS zonder bovenplaat gebruikt).
-
Zet het gewijzigde recept in Brewfather en je ziet dan dat je bier donkerder wordt. Het zal ook minder ver uitgisten, maar hoeveel? Het wordt in ieder geval bier.
-
Voila, zonet een vacuum apparaat gekocht bij Tefal.
Normale prijs : € 99,99 - € 30,00 korting Black Friday = € 69,99 - 15% welkomstkorting = € 59,50.
Franco levering.
Als dat geen deal is ! We gaan er een op drinken !
Deal of geen deal, een vacuum apparaat ga je veel plezier van krijgen.
-
In de koelkast is de kans op vocht in de mout veel groter als op een goede droge plaats bewaren.
-
Je bewaart je mout toch niet in de koelkast? Donker, droog en niet te warm is goed.
-
-
ik zie die daar toch nergens tussen staan.
Niet alle onderdelen staan op hun website, bel of mail ze dat werkt het beste.
-
Ik heb iets veranderd in het brouwprogramma van Grainfather
Het mash tun verlies stond op 3 liter , maar omdat het de zelfde ketel is , is er geen verlies , dus deze op 0 gezet
De apsorptie van graan tijdens het spoelen stond op 0,8 liter , denk dat dat ook niet klopt want tijdens het spoelen is het graan al vol van tijdens de maish en deze staat op 0,8 liter , dus apsorptie tijdens spoelen op 0 gezet
De Candi syrup 2x 0,46 kg staat bij de fermenteerbare , misschien rekent het ook als graan en dit zou 2x0,46x0,8= 0,736liter
Ik bekom nu
in plaats van de 45,3 liter
Dat zit er toch al een heel stuk beter uit, het scheelt nogal.
-
Welkom naam is niet zo belangrijk, we noemen je maar "dragonianwolf". (Moet aan de minimum letters komen
)
-
wimdm tenzij ik mij vergis ging dit wel degelijk om "een automaat" in een filmpje van HermanH. Ik zou niet anders weten in welk brouwsysteem je een terugloop hebt dat je terug boven op uw mout laat lopen. Even HermanH bellen
Bij mijn brouwsysteem zit de mout ook in een moutkorf en wordt dmv een pomp de vloeistof naar boven gepomp waarbij de terugloop in de lepel komt om tunnels te vermijden (zie foto). Eigenlijk hetzelfde als bij een gekochte brouwketel.
Als men aan een "commerciele" automaat een slang vastmaakt aan de terugloop dan zou men dit principe ook kunnen gebruiken.
Een andere mogelijkheid die Serge eens aangaf was het gebruik van een vlottende bol.
Wat men ook kiest men moet gewoon het ontstaan van tunnels/gangen voorkomen.
Hier doe ik dat heel simpel, de slang van vanaf de pomp ligt gewoon bovenop de mout. En die woelt plaatselijk om door de straal. Maar ik heb daar nog geen negatieve effecten van gezien.
Wel van allerlei experimenten, sproeikop, verdeelbuis, vlotter systeem, het werkte net goed of gaf teveel zuurstof inslag. Keep It Simple Stupid is het beste gebleken, gewoon het silicone slang einde op de mout.Een filterplaat bovenop zal ook wel goed werken zolang er maar een laagje wort op zit zodat het niet gaat spatten.
-
Het rendement valt uiteindelijk nog mee, ik ga ergens rond de 75 à 78% maischrendement hebben. Maar dat troebel wort ligt volgens mij echt aan die pilsmout van Castle Malting. Maar hij is bijna op en daarna is het gewoon nog Weyermann die hier in huis komt.
Castle heb ik al heel lang niet meer, en als ik het gebruikte was het wat Crystal 120. Gisteren een vers 5kg pak Vienna van Weyermann en een beetje de Swaen mout gebruikt. Eigenlijk zijn dat de twee meest gebruikte merken hier, van beide heb ik geen klachten.
-
Ik ben juist weer bezig steeds grover te schroten. Gisteren een mooier wort tijdens het maischen en ook helder voor het koken. En het rendement was zelfs nog een tikje beter als verwacht.
-
Net even getest, je vindt daar zelfs de gebruikte formules in
Er zijn wat online json viewers, altijd handig.
-
Ik heb dat formaat al vaker zien opduiken maar wat is er het voordeel van?
Een universeel data formaat zonder de tekortkomingen van xml.
-
Dag allemaal, als beginner zou ik wat budgettair willen starten...
De meeste brouwketels die ik te koop zie hebben geen filter, maar deze wel:
https://www.vevor.nl/bierbrouw…istingspot-p_010822825933
Maar hoe gebruik je die? Bij de autom brouwsystem neem je er die op het einde van het proces blijkbaar deels uit, maar hoe werkt deze dan? Ik zoek me suf op internet....
bedankt!
Volgens mij is je beste investering eens meekijken bij iemand in jouw buurt hoe het brouwen in de praktijk gaat, Dan snap je veel beter het hoe en waarom van alle materialen en hoe je wilt gaan brouwen.
-
Het klopt wel met je recept. ongeveer 45 liter water totaal - 5.6 liter voor de graan absorbtie is ruwweg 39 liter begin koken. En dat terwijl je recpt 25 liter is. Er staat iets vreselijk verkeerd ingesteld of dat GF programma deugt niet.
Ik denk dat totaal ongeveer 35 liter water eerder juist is. -
Sorry ik noem deze veertjes maar eigenlijk zijn dit platte plaatjes die functioneren als veertje, iets origineels wat je nergens anders kan vinden denk ik.
Duidelijk. Kun je die niet zelf knutselen?
-
En die veertjes? Kun je die wel bestellen en weer terugplaatsen? Er zijn speciale sites die zich daarin specialiseren.
-
Ik probeer altijd maar de middenweg. De mailserver host ik thuis, voordeel de spam protectie werkt heel efficient. Voor providers teveel werk en server belasting denk ik. En onbeperkte opslag per account, gewoon geen limiet instellen en klaar.
Ik zag die drive van de week ook ergens, best wel mooi. Verleden jaar betaalde ik zoiets nog voor een externe HD van 1 TB.
-
Cloud oplossingen zijn ook niet alles, zie het verhaal van Plaato die binnen 2 jaar de stekker eruit trekken. In ieder geval is het aangekondigd, maar toch.
-
Een beetje heel late reactie
deze is een heel bitter biertje geworden
Wat op zich wel mag /moet in een IPA.
Ook al was de IBU maar 30(komt wss door de hopstand en koudhop die niet meegerekend worden in BF)
Maar de smaak van de cascade komt er te weinig door.
dus volgende keer eens proberen zonder hopstand, en meer koudhop en bottelsuiker van 7gr/L naar 6gr/L zodat de hopsmaak meer naar boven komt ?
Je bitterhopgift die niet echt nodig is in een IPA, kun je ook toevoegen aan de koudhop. Je kunt rustig 5 gram/liter in de koudhop doen.
-
Vermoedelijk als je aan 30 geïnteresseerde raakt dan kan je meestal wel dit als paperback alsnog laten bij drukken.
Dit is ook ooit gedaan met het boek "De Praktijkbrouwer" van "Baetslé Gilbert"Ik denk dat ze in dit geval moeilijker zouden doen, dit boek bevat kleuren foto's, de Praktijbrouwer alleen zwart/wit meen ik. Maar wie weet of zoiets lukt.
-
Absoluut, vandaar dat het ook een 'kleine ergernis' is en zeker geen groot probleem
... Maar misschien was er een of andere instelling waar ik wat mee kon prutsen zodat het toch klopte.
De voorspelling van het SG na spoelen zit er ook vaak naast. De enkele keren dat ik dat toch meet zit ik een stuk hoger dan de voorspelling maar ik meet dan gewoonlijk niet meer dus stoort het mij minder.Nee hoor, ik ben op dat vlak nen echte Ollander
...
SG na spoelen meet ik pas als het wort enkele minuten kookt, dan pas is de sterkte overal in de ketel ongeveer gelijk. Direct na het spoelen is onderin en bovenin een behoorlijk verschil.
Als je een brewmonk achtige automaat gebruikt staat de dode ruimte dan niet vrij hoog, wat in BF normaal is, dat werkt in Brouwhulp niet. Als je die op 1 tot 1,5 liter zet gaat het waarschijnlijk beter kloppen. Eventueel even proberen met een kopie van je brouwsel proberen wat er uit komt.
Het heeft ook invloed op de beslagdikte, die neemt brouwhulp mee in de berekening. Ook de graan absorbtie heeft invloed.
Uiteindelijk komt het goed, het gewicht aan suikers uit de mout klopt eigenlijk altijd wel, dat blijkt ook uit je einde kook cijfers.
-
er is een forum specifiek voor die
Oh, die waar deze Ollander zelden nog komt, tenzij iets gezocht wordt.
-
Ok, toch een interessant recept
. Ik dat (na de geplande batches) uitproberen maar dan met een Alt gist, ook gezien de stort en de connecties met Duitse brouwerijen vroeger, moet dat prima kunnen
Ik denk dat dat heel goed past. Het is toch altijd zoeken naar de juiste ingredienten.
Mooi dat er nu een officieel e-book is. Een herdruk zit er denk ik niet meer in.
-
Deze berekening is gebaseerd op een x volume, daarna spoel je tot gewenst volume. Uiteindelijk klopt het geschat spoelwater ook niet helemaal. Waarschijnlijk te corrigeren door dead space in de mash tun ofzo aan te passen. Ik vermoed dat daar ergens iets te veel staat waardoor het rendement te laag berekend wordt.
Overigens, de methode die brouwhulp gebruikt werkt naar een rendement van 100% (niets zeggen brouwerwaldonk), het gaat uit van maximaal extract, en als je dat haalt is het 100%.
Dus de verhouding wat berekend is tegen wat je gemeten hebt.
Maar als je het weet, en er mee om weet te gaan, dan gewoon zo laten.
-
Yep … gevonden, de Dubbel princesse bier
Denk ik?
Ja, in het boek staat de "enkel" versie, ik heb die wat zwaarder gemaakt.
-
Dank voor de tip mbt het boek van Roel Mulder, heb het gevonden als e-book
Die oude maten zijn bijna allemaal volume maten en dan waren ze dus erg afhankelijk van de kwaliteit van het graan/mout, jaar afhankelijk
De gedrukte versie was al heel snel uitverkocht, maar ik heb die gelukkig wel. Staat veel nuttige info in, en een van de recepten uit dat boek staat hier (iets aangepast) ook op de site.
-
Ik heb een 30L Hendi en een 40L Klarstein en volgens mij worden deze in dezelfde fabriek gemaakt want deze zijn zo goed als identiek. Beiden 2500W en perfect voor wat ze moeten doen.
Zou mij niets verbazen als ze van dezelfde band afgerold zijn.
-
Erg bijzonder om te lezen dat ze eind 19e eeuw al zoveel (bio) chemische kennis hadden. Maar idd wel lastig om te lezen. Er zijn recepten te vinden van bv een porter …maar de hoeveelheden zijn dan in bushel, quart en ditto
.Die laatste volume maat kwam ik niet achter wat het is maar is waarschijnlijk zoiets als “net als het voorafgaande ingrediënt in het recept
Ik weet niet of je het boek "Verloren bieren van Nederland" hebt gelezen (Roel Mulder), maar daarin staan die maten egens in uitgelegd. Ze zullen evengoed wel ergens te vinden zijn.
Onderschat inderdaad die tijd niet, kennis was er zeker wel.
Ditto, ja die heb ik in recepten nog niet eerder gezien, ik denk wel zeker dat je de juiste conclusie hebt getrokken.
-
Nog even mijn ervaring met een PID. Ik gebruik die niet meer met koken. Waarom, het is nergens voor nodig en een PID gaat proberen naar je ingestelde temperatuur toe te werken. Die zal dus bij 97 of 98 graden al terugregelen. Het kan dan tergend lang duren voor de boel kookt.
Mijn regeling is nu zo, PID voor het maischen, een domme regeling voor koken. Boven 99,nn schakelt het vermogen terug. Daaronder volle bak. Gaat vanzelf met mijn regelcomputer.
Je kunt ook die vermogens regeling gebruiken die ik langs zag komen, immers als het kookt kan het gas (elektra in dit geval) flink terug. Maar een PID om te koken is onzin, de water kook temperatuur is je bufferende regelaar.
-
Kan zijn. In mijn geval was het Weyermann.
Hier de Swaen roggemout.