Berichten van mbroek

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Onder "Instellingen - General" is er een mogelijkheid om te kiezen om handtekeningen te zien of niet. Je moet eens kijken of die optie aanstaat bij jou.


  Voor de rest kan ik er weinig aan doen, Woltlab is een nieuwe koers aan het varen waarbij meer en meer oude plugins en functies aan het verdwijnen zijn voor de "niet-cloud" klanten. Met andere woorden : meer betalen of het afstappen. En ik heb er geen 450 tot 800 euro per jaar voor over om daarmee van start te gaan. Ik hou mijn hart vast voor versie 6.0 die een dezer wordt gereleased. Daarvan is geweten dat een aantal grote ontwikkelaars er niet langer in meegaan en van die gasten heb ik een aantal plugins lopen die heel actief worden gebruikt. Denk maar aan het copy/pasten van afbeeldingen of de FAQ en Links.

  Je hoeft die versie 6 toch niet te installeren. En als het een fatsoenlijk bedrijf is dan blijven ze nog een aantal jaren de huidige versie bugfixen.


  Ondertussen zou ik kontakt houden met de "afvallige" ontwikkelaars, voor hetzelfde geld maken die een spinoff.

  Zeker niet uit eigen ervaring maar “raw” wordt wel gebruikt voor een Neipa en sommige Kveiks en farm house ales uit de Baltische staten. Dus niet gekookt en dat schijnt prima uit te pakken. Maar voor een tripel etc is dat idd geen optie :/

  Maar bij raw ga je niet naar de kook toe, dat pakt heel anders uit op de eiwitten. Geeft wel wat mistige waas in het bier, maar niet eens zo veel.

  Kijk maar hoe je wort er uit ziet aan het eind van het maischen.

  Het maiscchema heeft in Brouwhulp invloed op het rekenen, net als water/graan verhouding en de totale maischtijd. De uitkomst kan zomaar een paar procent verschil opleveren.

  Het is een behoorlijk goede berekening die daarin zit.

  Dit recept zou moeten werken :

  https://web.brewfather.app/share/22Hnx1FWsCCAQK


  Ik kan de hoeveelheden kruiden naar boven verhogen. De sinaasappel zou inderdaad wat hoger kunnen maar over de steranijs ben ik niet zeker?

  De steranijs lijkt mij veel teveel. Als dat net zo aggresief is als anijszaad dan proef je alleen nog maar anijs.

  Een keer gebruikt in een recept, 0,45 gram anijszaad op 12 liter vond ik eigenlijk al overheersen.

  De laatste linken werken, en mijn tripel 100 krijg ik ook te zien. Ik heb wel geen premium en mijn proefperiode is verlopen, maar ik heb wel de app op de PC geinstalleerd staan. En die wordt af en toe nog voorzien van updates ook.


  En eigenlijk kan ik over het algemeen gedeelde links van diverse mensen gewoon openen in mijn eigen app.


  De web versie noemen ze ook een app trouwens. Op mijn tablet/phone heb ik geen brewfather.

  Ik ga voorlopig enkel toevoegen wat Brewfather zegt. Probleem is dat ik nog geen ph-meter heb. Ik kan natuurlijk wel wat melkzuur toevoegen, maar helemaal zeker ga ik nooit zijn.

  Die gegevens van Brewfather zijn gebaseerd op water met aangepast pH. Aanzuren heeft invloed op je hoeveelheid brouwzouten, alles beinvloed alles.


  Het is ook nog eens zo dat pH aanpassen je meer winst gaat geven dan brouwzouten gebruiken. Kaal alleen brouwzouten doet denk ik meer kwaad dan goed.

  Ik heb ooit een test gedaan (ik weet het: n=1 ;) ) in mijn cct met thermowell. Maar het aanbrengen van de sensor met een sponsje aan de buitenkant leverde een veel stabielere temperatuur op dan wanneer ik ging regelen met een sensor in de thermowell (met een inkbird). Waarschijnlijk moet je dan je regelaar echt anders instellen.

  Dat merk ik ook, ik denk dat dat komt door die 10% buitentemperatuur die je via het sponsje oppinkt.

  En zo'n thermowell is vreselijk traag om op te regelen. Ik zie toch regelmatig wel een flinke overshoot in temperatuur in de kast als er een vat met thermowell in staat. Maar gelukkig heeft dat minimale invloed op de temperatuur in het gistvat.


  Maar ik heb op dat ene vat nu eenmaal de onzinnige kraan door een thermowell vervangen, er moet toch wat in dat gat.

  Opdat de sensor die je tegen het vat/emmer aanbrengt een zo goed mogelijk contact heeft breng ik een klein stukje aluminiumfolie aan tussen de kleefband (of sommigen gebruiken een elastiek) en de sensor.

  Dit aluminium ligt dus over de sensor heen tegen het vat/emmer aan waardoor het contactoppervlak beter is en de sensor sneller zal reageren op temp wijzigingen.

  Althans dat denk ik toch :)

  Ik gebruik daarvoor een keukensponsje. Vastplakken met een sjorband of plakken met schilderstape.

  Het sponsje drukt de sensor tegen het vat en isoleert het tevens tegen de buitentemperatuur. Er zijn wat proeven geweest en de uitslag is dat je zo 90% van je bier temperatuur meet en nog maar 10% omgeving temperatuur. Oftewel, je kunt daar heel goed je temperatuur mee regelen.

  Ideaal is natuurlijk een thermowell.

  Ik vermoed dan dat dit mijn grootste fout gaat zijn. Ik heb op 1.65mm geschroot en jullie doen maar tussen 1.2-1.4. Dat ga ik dit als eerste eens aanpassen en nog eens brouwen en kijken hoe dit dan uitkomt met de waarde in brew father en van hieruit dan mijn aanpassingen doen.

  Gaat dan al veel beter.


  Maar ook tijdens het brouwen op enkele momenten even meten.

  Belangrijk is om later bij te stellen, je exacte volume voor het koken, het volume na het koken voor je gaat koelen. Als je dat weet dan weet je precies wat je verdampt in een bepaalde tijd.

  Eenmaal afgekoeld verlies je 4% volume.

  Ook je monsters voor SG meten af laten koelen. Omrekenen voor de temperatuur werkt nietheel geweldig.


  Succes.

  Het volume verschil van ongeveer 2 liter komt misschien omdat je brewmonk geijkt is op 100 graden terwijl je koud kraanwater afmeet. Maar een litertje maischwater meer of minder is niet echt van belang. Na spoelen moet het volume in de ketel voor het koken wel juist zijn, dan is het wel belangrijk.


  Voor zover ik dat goed kan zien op de foto's heb je wel te grof geschroot, er lijken nog heel veel hele kafjes tussen te zitten. Meestal kom je met een instelling van 1,2 tot 1,4 mm beter uit.

  Gewoon eens proberen met een handje mout, foto maken en laat maar op het forum zien.

  Dit heeft best wel een flinke impact op je opbrengst.

  Ik denk dat de meeste brouwers het risico op besmetting inderdaad wat overschatten.


  100 of 200 jaar geleden brouwde men ook bier, zonder alle middelen waar we vandaag over beschikken, en dat lukte ook, dus..


  Maar hoe minder risico op het moeten wegkappen van uw bier, hoe beter natuurlijk.

  meer dan 100 jaar geleden ging het meeste bier niet in flessen en was het geen houdbaar bier ook. Heel veel bier was voor de heel korte bewaartijd.

  Nagisten doe ik meestal ietsje warmer als de hoofdgisting, die doe ik meestal vrij koel. Ik houd dan vaak de ondergrens aan van de gist die ik dan gebruik.


  Over je andere vraag, dat kan ik je niet vertellen. Gewoon verdergaan, bottelen en na een paar maanden pas definitief oordelen. In principe mag Starsan in kontakt met bier komen, maar de hoeveelheid zal het verschil uitmaken. Water is al helemaal geen probleem, dat verdunt alleen maar.

  Beste is als je gaat terugkoelen 2 maal daags de temperatuur 0,5 graad lager te zetten. Je brouwsel produceert al wat koolzuur en zou die suckback moeten voorkomen.

  Maar, terugkoelen naar 14 graden geeft je op zich minder winst als je hoopt. Ik doe dat eigenlijk zelden. Vaak zijn de problemen die je gaat oplopen groter als je winst.


  Keep It Simple, Stupid. (KISS dus).

  Bedankt voor je input Chiel. Is combineren met bv. De BRY-97 een optie? Ik zou dat zoete karakter van de S-33 wel eens in een bier willen terugvinden en de BRY-97 zorgt voor een hoger SVG? 😉

  Dat zoete van de S33 komt doordat die niet zover doorgist, zet je er een gist bij die dat wel doet dan zal dat effect verdwijnen denk ik. Het is een stuk overgistbare suikers wat de S33 laat liggen maar een BRY-97 gaat daar wel mee bezig.


  Maar ik denk wel dat de mouten (en spelt) meer dan genoeg smaak gaan geven. Iets minder bitterhop mag denk ik ook wel.

  Eigenlijk heb je alleen de pilsmout die voor je enzymen gaat zorgen, verwacht van de spelt ook niet teveel van dat. Om die reden zou ik zeker geen S33 gebruiken, errder toch een die goed doorvergist, mischien een abdij gist. Witbier of tarwegisten kunnen ook goed.


  Beniewd wat je maten er van vinden, spelt heeft ook een apart (wel fris) smaakje.

  Goed spul ligt daar in de winkel en de pijs is nog best redelijk. Jammer dat de verzending naar Belgie zoveel is.


  En gezellig winkelen ook, de laatste keer nog een 0,75 l bock meegekregen terwijl ik maar 1 dingetje kocht.

Ook je aankopen bij deze winkels kan je doen via Trooper. Je steunt het forum en zorgt mee voor een reclamevrij forum :thumbup:Klik op de naam om naar de Trooper pagina te gaan.


Brouwland   AliExpress  Bol.com   Coolblue