Berichten van mbroek

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Wat waarschijnlijk mis is de makefiles en er zijn wat zaken verplaatst van directories. Verder is het hele project kritisch met de juiste libraries en de juiste Lazerus versie. Dat is gewoon altijd al zo geweest de laatste jaren, Adri was daarom ook niet zo scheutig meer met updates.


  Wat dat clubje werkelijk doet is mij een raadsel, de discussie vind plaats ergens achter een wachtwoord beveiligd iets. Lid worden kan wel, maar veel mensen (ik ook) willen dat niet, de source staat op github en daarom kun je ook discussie en dergelijke doen. Verder klinkt er een autoritaire toon (mijn mening) die sterk doet denken aan typisch manager gedrag. Daar heb ik gelukkig al 10 jaar niets meer mee van doen en dat houd ik zo.


  De source die ik heb is ouder, maar wel afkomstig van de vrijgave door Adri Otte. Aan het programma zelf is niets veranderd. Het enigste in mijn source is dat het geluid niet meer mee compileerd, alles is in comment regels gezet. Dit omdat het nog het nu heel antieke oss soundsysteem gebruikt wat niet meer bestaat. Mis je niets aan.

  Inderdaad die link van Koen, daar staat een mooie uitleg.


  En al die tilt/ispindel dingen worden beïnvloed door het schuim, de zijkant van je vat waar ze tegenaan zwemmen, het blijft een mooie bendering van de werkelijkheid. Al ben ik best tevreden met mijn iSpindel, secuur kalibreren heeft zijn voordelen. Soms helpt het even met het vat te zwenken als dat het probleem is.


  springerke gewoon nog maar wat geduld dus, en warm zetten tot zeker 26 graden mag met deze gist.

  Ik dacht dat de vernieuwde Windows versie ondertussen een stille dood te gemoed is gegaan??
  (of loop ik achter en is men toch terug in actie geschoten)

  Volgens mij is die morsdood. Ook een reden dat ik via een andere weg van een heel vroege fork de source hier heb die wel compileerd, in ieder geval is het mij een keer gelukt met de juiste verouderde Lazerus versie.


  Ik denk dat het echt over is.

  Ik heb er het een en ander uitgehaald, en dan kom je ook dingen tegen waarvan je nu denkt, dat doen we zo niet meer. Het is denk ik oorspronkelijk in Turbo Pascal geschreven en later pas op Lazarus overgezet.


  De source van Github is iets in verprutst, ik heb een werkende source op mijn pc als je zou willen compileren. Die werkt in ieder geval op Linux en heb ik ook van iemand eens gekregen. De enigste aanpassing is dat de geluid interface er uit is, die is ook niet meer werkend te krijgen. Onder windows??? Geen idee, ik heb geen windows.

  mbroek dit was een recept met enkel Pale Ale en Cara 45 (dit om de "waterprofiel" functionaliteit in het programma uit te testen en vooral proberen te begrijpen).

  Volgens mij gaat het programma Brouwhulp er vanuit dat je reeds aangezuurd hebt met het voorgestelde fosforzuur en kom je zo op PH 5.7. (ons kraanwater = PH 7.5)

  Na toevoeging van de brouwzouten zou je volgens het programma op PH 5.4 uitkomen.

  Zo interpreteer ik het alvast.

  Zo doe ik dat ook. Daarom had ik op die eerste regel een hogere pH verwacht en daarna de pH na aanzuren. Die staat er wel.

  Maar goed, je hebt het principe dus door.

  De kern van Brouwhulp stamt uit de MS-DOS/Windows 3 tijd en is in Pascal geschreven. Posix libraries waren er toen nog niet, daarom zijn alle datum functies in het programma zelf gemaakt.

  Tegenwoordig doe je zoiets niet meer. Daarom hebben omgeving en taalinstellingen van je Windows niet het effect wat je zou verwachten op de werking van Brouwhulp.


  De sourcecode van Brouwhulp als je wilt weten hoe het precies zit. Vrijwilligers hebben het overgenomen van Adri Otte, en er eigenlijk niets mee gedaan behalve de code op Github zetten.

  Datums en Brouwhulp, dat vloekt met elkaar. Brouwhulp is heel kritisch op de notatie en dan nog veranderd die zelf ook soms de datum door de maand en dag om te wisselen.


  Wat je er tegen kan doen? Moderne software gaan gebruiken. Brouwhulp wordt niet meer onderhouden, dit soort bugs zullen er eeuwig in blijven zitten.

  Ja, een mens mag geen plagiaat plegen hé, daarmee dat ik "DuFel" brouw met een M31, ipv Duvel met de 1388, kunnen ze nog een poepje aan ruiken die grote heren, haha... :grinning_face_with_sweat::rolling_on_the_floor_laughing: De keg-versie is in ieder geval TOP, vooral de zacht gekoudhopte versie met Saaz en Cascade, en nee Chiel, door deze opmerking mag je uw fles die ik bij Keun mee gaf nog niet open doen, nog zeker 2 maand wachten verdomme... :grinning_face_with_sweat::rolling_on_the_floor_laughing::clinking_beer_mugs:

  Hij staat in een donker hoekje in de kelder, er moet eerst een laagje stof op komen. :1:

  Grondwater wat je dieper dan een meter of 15 rechtstreeks kunt oppompen is het mooist. Weinig verlies en zelfs in de zomer zou het kouder dan 14 graden moeten zijn. Dus als je welf een eigen waterbron in de tuin hebt ....

  Er komt er dan in ieder geval 1 minder af, het gebied waar ik woon is inmiddels niet meer toegestaan om bij Serge langs te komen en mijn Passenger Locater Form is inmiddels verlopen :lol:


  Maar tegen die tijd kunnen we wel virtueel proosten, uit de Dufelse voorraad van Herman is dan wel een van zijn bieren die hier staat te rijpen gereed voor consumptie.


  Walter moet denk ik een video conferentie dinges aan het forum gaan toevoegen. 8-> Toch een blonde VHF party?

  Ik had met die3 gram van die Kveik 22 liter blond bier van ongeveer 1.060 geprobeerd te vergisten, dan was net iets te weinig. Echte Kveik had dat wel gedaan. Uiteindelijk met 6 gram in totaal de boel vergist.


  Ik zou dus zeggen dat je met die 1,5 gram eventueel met een klein startertje er wel moet komen.

  Starter, tussen 200 en 300 ml ?

  De manometer druk veranderd heel sterk op de omgeving temperatuur. Zie het als richtlijn. Maar een tripel bij 20 graden zit toch al snel boven de 3 bar, eerder 4.


  Zo'n verschil test heb ik ook wel eens gedaan, probeer echt de kopruimte gelijk te houden, dat veroorzaakt het grootste verschil.

  Welkom hier.


  Voss heeft een sterke fruit/sinaas smaak, en als het bier jong is proef je dat sterker als na een maand.

  Zo op jouw foto's te zien ziet het er niet echt verontrustend uit, een beetje schuim, gistresten en zo te zien eiwit vlokken.

  Ik zie dat die foto's 18 dagen uiteen lopen in datums, is dat hetzelfde of twee verschillende bieren?

  Vergist je in een klimaatkast en hoe lang vergist je? Ook als is die Voss snel, het moet wel de kans krijgen om te klaren voor je bottelt.

  Dus tot mijn verbazing lijkt het dus de gewoonte om bottelgist toe te voegen, dan wil ik dat wel eens proberen :grinning_face:


  Twee vragen mbt. enkele reacties :

  - 0,5 g per 20 liter => wat voor een weegschaal hebben jullie ?

  - hydrateren van korrelgist => nodig ? en hoe ?

  Ik heb een juwelen weegschaaltje eens bij Ali besteld voor een paar euro. 0 tot 50 gram en 2 cijfers achter de comma. Ook handig voor kruiden.


  Bottelgist hydrateer ik, maar alleen om het beter te kunnen mengen in de bottelemmer. Ik maak dat ongeveer een half uur eerder als dat het bier de bottelemmer in gaat.

  Ooit ben ik begonnen met bottelgist te gebruiken (na een slechte hergisting) en ben tot de conclusie gekomen dat het voordelen heeft. Simpel.

  En voor een grote brouwerij is het extra geld uitgeven, voor ons is het extra moeite want de kosten zijn het niet. Je ziet ook hoe snel je bier op druk is als je een meter op een van je flessen zet om de druk te volgen.


  Hier een grafiekje, na een week ongeveer de flessen uit de warme kast gehaald en de meter nog even laten zitten, gewoon omdat ik die niet ergens anders voor nodig had.

  Die knuppel maakt niet uit hoor, die gooien we wel terug als het moet :grinning_face_with_smiling_eyes:


  Bottelgist is niet perse nodig, maar heeft wel voordelen. De hergisting gaat vlotter en is meestal met een week al gedaan. Maar het slaat ook vlot neer en plakt relatief goed aan de bodem van het flesje, hierdoor heb je minder last van gistwolken met inschenken van uw bier.


  Noodzakelijk niet, maar het is een van de kleine puntjes op de i die het bier beter maken.

  Die gisten worden natuurlijk wel getest, maar afhankelijk van de omstandigheden wordt het STA1 gen wel of niet actief. Ik denk dat alle fabrikanten opgave van de SVG doen zonder actief sta1 gen. Je zult geen enkele Saison gist vermeld zien worden met een 100% SVG terwijl dat in de praktijk toch vaak voorkomt.


  janmetdepet ik denk niet dat het een infectie is, maar de gist is aan zijn laatste stuk vergisting begonnen. Maar dat is wel een traag deel. Meten met "3 dagen stabiel en dan bottelen" is niet meer juist, denk eerder aan een week stabiel.