Berichten van mbroek

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Ik houd het wel bij de meetlat, netjes in mm af te lezen. Voor het afmeten van nivo voor het koken heb ik een tweetal vaste stripjes die aan de ketelrand kunnen hangen voor de volumes voor het koken. Uiteindelijk maakt ik maar 2 verschillende batch volumes.

  En simpel schoon te maken.

  Al het goede is hierboven al vermeld, en ik neem aan dat je primary vergisting temperatuur van 9 graden een tikfoutje is. 19 graden lijkt waarschijnlijker.

  Is die ook geschikt voor een witbier?

  Nee, die is erg neutraal. Maar je hebt al een alternatief.

  En als je bang bent dat de bottelgist stiekem verder zou vergisten, je kunt ook je hoofdgist als bottelgist gebruiken. Gewoon een beetje achterhouden voor het bottelen. Ik neem dan wel eens 5 ml van de starter en zet die zo lang in de koeling.

  Ik denk dat 5g/l verstandig is met de S33. Ik heb ook gemerkt dat de bottelgist nog wat suikers omzet die de S33 niet lust. Ik ga die ook niet meer gebruiken voor bier met deze hoge maisch temperatuur. US05 werkt dan beter.

  Ik heb hier van de week ook water toegevoegd aan een testbrouwsel, en heb daar onbehandeld kraanwater voor gebruikt. In theorie zou je daar op zijn minst de pH van aan moeten passen voor een betere vergisting. Voor het maischen en koken hoeft dat natuurlijk niet meer.


  Ik kan je vertellen dat dat zonder behandeling zeer onstuimig is vergist door de opgepepte Nottingham slurry. Morgen zal ik eens meten, dan zit het 6 dagen in het gistvat.


  Als je waterleverancier goed water levert, gewoon gebruiken, dat geeft de minste risico's.

  De drooghop is ook gewoon losin het lagervat gedaan. Na een paar dagen toch maar een coldcrash gedaan omdat de hopresten bleven drijven. Uiteindelijk is er mooi helder bier in het bottelvat gekomen.


  Gebotteld met een eind SG van 1.011 en 8 gram/liter bottelsuiker. Dat gaat 8,2% abv worden.


  En inmiddels een kilo rijsthulzen aangeschaft, voor de volgende plakkerige brouw :)

  Bij mij past Brouwhulp dan enkel het resultaat aan niet de hoeveelheid grondstoffen. (zowel in we water wizzard als bij metingen op brouwdag)  Even gekeken, je moet op het eerste blad Schaal met volume EN reken met percentages aanvinken. Daarna pas het water aanpassen op het maischen tabblad. Maar, dit past alleen de moutstort aan, hoppen en andere ingrediënten gaan niet mee. (Dat vind ik een bug).

  Weeral wat bijgeleerd. Ik wist totaal niet dat men bij bier diende te koelen door die grote warmteontwikkeling.

  Dan heb ik geluk gehad met de eerste "biertesten". Zal iets moeten bedenken om er een koeling bij aan te bouwen alvorens 30L bier in te zetten. Het bier test ik momenteel met kleine hoeveelheden van +-8L

  Het is niet zo dat je bier mislukt door de warmte, maar onverwachte bijsmaken kunnen er wel van komen. Allemaal afhankelijk van het type bier, temperatuur aan het begin van de vergisting, en de gekozen gist.


  Soms is het weer wel wenselijk dat de temperatuur oploopt. Velen van ons zijn ook begonnen zonder gistkast. Maar met maak je toch beter bier en bepaal je zelf de juiste temperatuur.

  Wij van WC-eend durven te beweren dat je veel van die studies niet moet geloven. Wel die van WC-eend natuurlijk :/


  Vooral in deze tijd wordt je doodgegooid met allerlei studies die de waarheid uit verband trekken. Gezond verstand gebruiken is dan ook het beste.


  Er zijn genoeg plantaardige producten die dodelijk zijn.

  Ik denk dat je voor bier het hele jaar door koeling nodig hebt omdat die kast wel erg goed geïsoleerd lijkt. De omgeving temperatuur doet dan niet veel meer.

  De eerste twee, drie dagen produceert wort behoorlijk wat warmte. Dat is het enigste moment dat je echt koeling nodig hebt voor bovengisters. En het mooiste is dat je de koeling kunt schakelen.

  Voor ondergisters, coldcrash (doe ik zelden) heb je zelfs een flinke koeling nodig.

  Sind ik een meter op een van de flessen zet zie ik het verschil goed. Met bottelgist loopt na een dag of 5 de druk niet meer op, zonder verse gist duurt dat toch snel een week of twee,

  Als je op hun website je bestelling invult zie je vanzelf je verzendkosten oplopen. Dat valt reuze mee omdat als je maar een paar ons hop besteld dit in een dikke envelop verstuurd wordt en er heel veel verschillende gewichtsklassen zijn. Die envelop past vaak gewoon in de brievenbus.


  Persoonlijk vind ik het belangrijker dat de hop veel verser is als die van BM en BL.


  En inderdaad maar hopen dat ze dit mogen blijven doen na de brexit. En, iedereen heeft meteen 10% korting, de kortingcode staat permanent op de website.

  Zal hij genoeg bitter hebben voor een IPA ?

  Ik zou ongeveer 15 gr begin kook , 20gr na 30min., 30gr einde kook en de rest van het pakje koud ongeveer 3 a 4 dagen voor bottelen

  Dan heb je ook een volledig pakje en geen overschotten

  Ik bestel tegenwoordig vaak hop bij CML die verkopen in pakjes vanaf 25 gram. Dus minimale restjes.


  Maar ik denk dat de oorspronkelijke hoeveelheid voldoende bitterheid geeft. De meeste Citra hoppen zitten boven de 12% alpha, je hebt dan al snel genoeg bitterheid.

  Het zal 2,5 gram begin kook zijn, 10 gram op 15 minuten en 37,5 gram 5 minuten voor het einde. Je gaat dan in ieder geval de citra er mooi uit laten komen door weinig aan het begin te gebruiken.


  Ik meen dat voorin het boek wat uitleg over de tijden staat,.

  Wat smaken aangaat zijn de Saison gisten best wel complex. Vooral als de vergisting bij hoge temperaturen verloopt. De blaugies ken ik niet, of mijn geheugen laat mij in de steek.


  Maar de Dupont zit hier in de vriezer en die heb ik kort geleden voor het eerst gebruikt. Met onder andere een 12,5% roggestort een wintersaison gebrouwen. Heel lekker, maar geen rooksmaak. Wel is die redelijk koel (20 graden) vergist omdat er nog een ander bier in de gistkast stond.


  Maar met proeven, de ene dag is de andere niet, en wat heb je gegeten en gedronken voor je ging proeven. Alles heeft wel zijn invloed.

  Van roggemout krijg je ook geen rooksmaak, spelt ook niet. Ik zou dan eerder aan de gist(en) denken, Saison gisten zijn nu niet bepaald smaak neutraal, zoals dat ook hoort.

  chthon losse pellets in de ketel Die ene hop bloemen zaten in een soort van thee ei. Filteren doe ik nooit vanuit de kookketel naar het gistvat, de whirlpool en een uurtje rust zijn meestal voldoende.


  Steinie rijsthulzen dacht ik ook aan toen het al veel te laat was. Maar wel verstandig om die de volgende keer te gaan gebruiken.

  Nog even een korte reactie op het bericht van Serge. Het afgesplitste NL forum is eigenlijk de tweede afsplitsing. Een aantal jaren terug was dit ook al eens gebeurt, om dezelfde reden.


  Tja en FB. Het is vluchtig, zoeken is hopeloos en als archief dus niet nuttig. Daarom ook vaak dezelfde beginnersvragen. Dat is het sterke van Fora, terugzoeken gaat wel goed. Jammer alleen dat er veel verloren is (of ik kan het niet vinden) van het oude forum.


  Nog even over FB moderatie waarin ik in een van de groepen mede moddertor ben. We modereren eigenlijk alleen op fatsoen en spam. Op technische inhoud doen we inderdaad, bewust niet veel.


  Dus deze groep heeft de echte voorkeur voor het vinden van de juiste informatie, ik heb hier dan ook het meeste opgestoken.

  Het recept van Ronnie wat ik hier niet meer kan vinden omdat het vast op het oude forum stond. Een jaar of vier terug had ik deze al eens gebrouwen op mijn oude pannetjes installatie. Nu met het RIMS systeem vandaag opnieuw gebrouwen. Enkele hoppen zijn anders, zo is er nu de Manderina Bavaria gebruikt in plaats van Target. Ook de FWH Styrian Goldings heb ik vervangen door Goldings East Well.


  Veel last gehad met rondpompen, het filter wilde niet echt doorlopen door de dikke pap. Het spoelen ging dit keer ook niet vlotjes. Tevens deze brouwdag alle pellets los in de ketel gedaan. Op zich ging dat wel, maar wel een liter minder naar het gistvat geheveld als anders door de hoeveelheid trub onderin de ketel. En het uitzakken van het wort na de whirlpool duurde behoorlijk langer als ik gewend was.


  Uiteindelijk toch nog 12 liter in het gistvat met een SG van 1.070.


  De vergisting met de BRY-97 was heel apart: in het begin rustig, na een paar dagen een blow-off moeten installeren (nog meer schuim dan met Westmalle-gist!) en pas na een week kon ik terug een gewoon waterslot plaatsen. Dan vergisting tegen een slakkengangetje, uiteindelijk toch tot 1008 geraakt, een week koud gelagerd op 5°C en vandaag dan 19 liter gebotteld. Het wordt een hele cleane, zoals ik het graag heb. Ik post het recept hier.


  Bedankt voor de waarschuwing. Dit weekend weer eens het recept van Ronnies Hopduvelke gepland. Strak op 18 graden gehouden?

  Ik heb dit ook eens gehad, maar ik had die hop niet meteen nodig en het dus ook niet opgemerkt. Maar op een brouwdag dat ik die hop wilde gebruiken er maar van af gezien, het rook niet echt meer naar hop.


  Later keurig een andere verpakking gekregen en in dat bewuste bier heb ik een andere hop gebruikt.