Berichten van mbroek

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Bedankt w@lter dat verklaart misschien de moutsmaak, daarnet mijn vrouw (absolut geen bierkenner) laten proeven en zij vindt dat het naar Jupiler smaakt 8o.

  Dus het is waarschijnlijk een kwestie van smaak.

  Tja, daar heb je het al ^^


  Maar serieus, alleen met de topgist moet je ook een goed resultaat kunnen krijgen. Zelfs een behoorlijk verkopend bier in Nederland wordt ermee vergist (Texels Skuumkoppe).


  Als je begin SG redelijk goed in de buurt van 1.061 is geweest kan er eigenlijk al niets meer mis gaan.

  Ik heb nu, 48u na het maken van de giststarter, de starter in de koelkast geplaatst. Ik hoop dat het nog goed komt voor zondag want dan zou ik nog een brouwsel willen maken met deze giststarter.

  Moet ik tijdens het koken van zo een starterwort, de deksel op de pan laten? En is zo een erlenmeyer van 5 liter niet te groot voor een giststarter te maken van (in dit geval) 1,3 liter

  Morgen even kijken in de koelkast hoe dik ongeveer de laag gist is onderin je starter. Maak er maar even een foto van en laat die maar zien.

  Ik zie ook altijd nog een toename van 1 a 2 Brix na de laatste maischstap en na uitmaischen. Volgens mij door het opwarmen naar 78 toe.


  Mosaic + Amarillo :thumbup:

  Wel, SG meten voor het koken is altijd lastig omdat de boel dan nog niet homogeen is. Ik wacht altijd tot het kookt en neem dan een sample. Als het kookt roert de soep zichzelf.


  De verdamping is met iedere brouw ietsje anders, maar niet heel veel.


  Die moutabsorptie, ik dek dat die dichter bij 1 liter per kg zit dan die 0,37.


  Zolang je alles noteert en ervan leert gaat de volgende al een stuk beter. En je bier wordt wat steviger, beter dan slapper ;)

  Ja, dat is hem. Staat op zowel mijn tablet als smartphone geïnstalleerd.

  Er is niks mis met de SG schaal toch? Als we echt zoals de grote brouwers willen spelen dan moeten we kijken naar Plato. Maar eerlijk gezegd, aangezien alle software tegenwoordig al die berekeningen voor ons doen mogen we wat lui zijn en de schaal nemen die we willen. ;)

  Natuurlijk is daar niets mis mee, het is meer de verleiding. Ondertussen went dat aardig hoor brouwen in Brix :)

  En er is altijd wel een smartphone of tablet in de buurt bij het brouwen om als het nodig is even wat om te rekenen.

  Tijdens het brouwen geeft de checklist in ieder geval steeds de gewenste waardes in Plato Brix en SG. Dus alles kan.

  bedoel je deze Walter?

  Heb net een refractometer besteld op Amazon enkel in brix...


  Handig app. En zonder SG schaal op je refractometer wordt je gedwongen de Brix schaal te gebruiken en kijk je niet stiekem naar die SG schaal. Zo een heb ik er ook.

  Dat moment is op zich lastig vast te stellen. Ook al lijkt de vergisting klaar, de gist is dan nog wel een tijdje bezig afval af te breken. Meestal dus niet binnen de twee weken. Ikzelf doe dat zelden, eigenlijk alleen na dry-hoppen of met een ondergister.


  Helder wordt het evengoed als je steeds zorgvuldig overheveld. Zeker aan het begin is het oppassen met de temperatuur te laten zakken. Men zegt (bij de Noorderburen waar ik vandaan kom) wel eens 3 dagen hetzelfde SG dan kun je bottelen. Er zijn genoeg gisten waarbij dat niet veilig is. Soms zie je na een week pas dat er nog een puntje afgegaan is.

  IVolgende keer ga ik een tussenstap inlassen: na koelen en whirlpoolen een uurtje wachten en dan overhevelen naar een vergistingsemmer, koelen tot de juiste temperatuur in de vergistingskast en overhevelen naar het gistvat. Zo laat ik nog meer trub achter en heb ik meteen extra belucht.


  Naar aanleiding van de discussie zeker over de klaringkuip op het nl forum. Ik ben benieuwd, maar het zal gerust wel schelen.

  Het heet ook Fantast die ikea brol.


  Als je minder volume hebt en hoger SG dan is er mogelijk teveel verdampt, of meer dan berekend was. Dat kun je eventueel als je wilt rechtzetten met bottelen als je bottelsuiker in water gaat oplossen. Dan meer water gebruiken als wat je gewoonlijk gebruikt.


  Dat troebel zakt wel uit in de loop van de vergisting. Wat velen doen is na het koelen een flinke whirlpool in je ketel en dan een half uur tot een uur wachten met je wort naar het gistvat laten lopen. De meeste troep ligt dan in het midden op de bodem van je kookketel.

  Ondertussen staat de duim er weer bij. 8o


  Over de recepten heb ik contact met de ontwikkelaars van Woltlab. Er is een update gepland de komende dagen waarmee ook het euvel bij ons wordt verholpen. Ze hebben me gevraagd om vooral niets te proberen zelf. Ik ga voorlopig even het menu uitzetten waardoor je er niet aankan. Geen schrik, de files zijn niet verloren en het komt zeker en vast terug.

  Ik had die al gezien, :thumbup:

  Ja die bestanden dan maar rustig afwachten. Er komen een paar serieuze foutmeldingen tevoorschijn. Het menu zie ik nog wel, of staat in de cache van mijn browser. Ik merk vanzelf wel wanneer het weer in orde is.

  Zou fijn zijn om bvb eens bij de Gert af te spreken... Ik ga de mijne carboniseren en tegendruk vullen, dus die zal nog wel OK zijn tegen september hoop ik, dus kan er altijd wat opzij zetten tegen dan... :bier:

  Lijkt mij een leuk plan.

  Bij de latere versie GF heb je een automatische aanpassing van de aansturing van het warmte-element, dus als hij tegen zijn temperatuur zit gaat hij "hakken", dus een soort PID-controler, is bij mijn versie het geval...


  Ja, gaat dus ook die Kölsch worden, het brouwsel nadien kan ik ook nog gebruiken als "test/meet-brouwsel", moeten we maar eens afspreken hoe een proevertje daar geraakt... :thumbup:

  Dat lijkt op PID regeling. De oude versie had dat niet, ik ken namelijk iemand die zijn GF bestuurd met een Arduino met mijn software erop.


  Proeven, begin september zit ik daar wel in de buurt voor een week, iets ten zuiden van Keun. Is het dan nog niet op?

  Het hele berekenen wat wij doen is gebaseerd op veronderstellingen. Of het nu Tinseth, Rager of anderen zijn, het is een hele dikke natte vinger geweest waar die formules mee geschreven zijn.


  Maar zolang je voor jezelf weet welk getal je ongeveer in je recept wilt, leer je toch wel te voorkomen dat je bier niet overdreven zoet of bitter wordt. Het is jammer dat we niet weten wat het echt is.

  Daar heb je het mis denk ik. Ben het net gaan opzoeken in "Belgisch Bier, getest en geproefd" en de Westvleteren blond haalt "maar" 30 IBU.

  Ik had mijn gegevens denk ik uit "Brew like a monk". In ieder geval wel eens een soort van kloon gemaakt en gemikt op 41 IBU volgend Tinseth, en die smaakte toch niet te bitter.


  Dezelfde discussie las ik over de La Trappe blond. Getest een stuk lager dan de opgave van de brouwerij, ook zowat 10 IBU. Nu is dat hele IBU verhaal toch al lastig omdat we dat niet kunnen nameten.

  Ik denk dat je met meer kleine maischstapjes je ook wat langer maisch. 6 x 10 is niet gelijk aan 2 x 30, althans niet met de regeling die er hier op zit. De PID gaat voor ieder klein stapje voorzichtig verwarmen terwijl voor een grote stap meteen met vol vermogen opgewarmd wordt tot de temperatuur in de buurt komt.


  Geen idee hoe de GF en Brewmonks dit doen. Maar ik ga hoe dan ook mikken op een minimale maischtijd van bijna 2 uur.


  Toeval?? Kolsch is hier ook de volgende.

  Brewfather doet wel wat met die berekening. Maar of die correct is weet eigenlijk niemand. Ik zie 11 IBU van jouw bijgewerkte recept.


  Op zich kan dat goed hoor, een Westvleteren 6 zit rond de 40 IBU en is goed in balans. Gewoon zo als die nu staat brouwen, je kunt altijd daarna nog een andere versie brouwen. Dat is het voordeel van deze hobby.

  Als je de hopstand tussen de 70 en 80 graden doet, dan komt er bijna geen bitterheid bij. Veel programma's berekenen dat niet eens. Die andere hopgiften kun je gewoon zo houden, je gaat van een hopstand niet zo snel een bitter bier krijgen.

  Ik wacht ongeveer 10 minuten , als je 20/30 min. moet wachten is je eerste maischstap bijna afgerond of moet je daar niet naar kijken ?

  Ik maisch tegenwoordig vrij lang, ik ben een beetje klaar met dat snelle maischen. Het is natuurlijk ook wel zo dat in die eerste 20/30 minuten er al wel aangezuurd is, al is dat niet altijd voldoende. Eigenlijk is het finetunen na die tijd. Dus met de juiste pH duurt het bij mij nog lang genoeg.

  Ik spoel ook net zo als Walter dat doet in mijn RIMS, steeds een stukje takelen en spoelwater van 85 graden toevoegen. Die 85 graden is net mooi om te zorgen dat de boel niet afkoelt. In de ketel is het dan 78 tot 80 graden, afhankelijk van de omgeving temperatuur. Ik doe er meestal 30 tot 45 minuten over.

  Walter,


  na de update van gisteravond werken de recepten niet meer. Allerlei foutmeldingen als je een recept probeert te bekijken.


  Ook de reactie icoontjes zijn heel anders ineens, maar dat is geen ramp

  Na het aanzuren een paar minuten wachten, maar ook de eerste keer pas meten als je al een minuut of 20/30 aan het maischen bent. De mout zuurt ook al aan en heeft daarvoor ook tijd nodig.

  Daar komt nog bij dat veel leveranciers stellen dat je voor zwaarder bier een hogere pitching rate nodig hebt omdat de gist meer gestresst wordt. Er zijn rekenmodellen (Karl Troester) die bv uitgaan van 0.75 cellen/L/°Plato maar boven een begin SG van 1.060 overgaan op 1.0 cellen/L/°Plato.


  MrMalty zou ik niet meer gebruiken, die is achterhaald. Deze is wel behoorlijk, Serge weet er ook nog wel een paar die wat degelijker zijn.

  In het begin deed ik niets met het water, Later ben ik melkzuur gaan toevoegen wat Brouwhulp berekend had. Veel brouwers met een pH meter wisten te vertellen dat het bijna correct is maar wel veilig conservatief. Later heb ik dat zelf ook ervaren.


  Dus als je brouwhulp gebruikt, kom je al redelijk in de juiste richting voor het aanzuren. Beter dan niets doen.

  Jaren terug had ik daar ook problemen mee, je moet een paar keer brouwen voor al je instellingen correct zijn. En tegelijk ben je nog aan het leren brouwen op jouw eigen installatie.


  Met serieus meten tijdens het brouwen kun je dat steeds beter bijstellen.

  Die Belle is wel minder neutraal als je oorspronkelijk gist, en gist ook verder door. Als het om de hop alleen gaat zou ik het niet doen, maar met de Belle wordt het ook lekker.

  In de recepten van dit forum staan ook wel een aantal eenvoudige recepten die je kunt gebruiken als beginner.


  Grotendeels heb ik het ook zo gedaan. Die 0,5 liter wort van 35 graden met die 5 ml slurry er in in een teil water van 35 graden gezet, Na het koken koelen tot 40 graden en een whirlpool. Na een uur wort in het gistvat, pannetje 0,5 liter met gist erbij en in de gistkast op 33 graden. (was de temperatuur uiteindelijk in het gistvat). Na 24 uur topcroppen omdat 40 / 48 uur te laat is (ervaring van 3 andere gebruikers van deze gist). Na 48 uitgegist en overgeheveld om de bodem te oogsten. Dit was een 300 ml bokaal vol.


  Maar zoals al vermeld dit was een oorspronkelijke ruwe gist.


  @kasuul, onderzoek goed de juiste werkwijze met een commerciele versie en vergeet alles wat je geleerd hebt over "normale" gist. Underpitchen en warm vergisten.

  Commerciële Kveik werkt anders als de "echte", ze zijn gezuiverd van eventuele extra giststammen en eventueel bacteriën. Bij een echte ruwe kveik moet je zelfs zwaar onderpitchen. Ik heb van de week met een 5 ml vial zonder starter een batch van 14 liter binnen 48 uur volledig vergist.


  Ik betwijfel of dat met de WLP ook zo is, maar ik zou dat verder uitzoeken als ik jouw was in de MTF Facebook groep.


  Wel belangrijk voor het goede resultaat, zorg dat je kunt vergisten boven de 30 graden, anders gaat het resultaat je tegenvallen.


  En gewoon koken, ongekookte ale brouwen gaat volgens mij alleen goed met een Kveik met bacteriën cultuur. Maar daar zullen anderen vat nog wel zinnigere dingen over kunnen vertellen.