Berichten van mbroek

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Ik warm deze siroop op door het pak op het deksel van mijn spoelwater ketel te leggen dan wordt deze zeer vloeibaar en kan je die gemakkelijker mengen.

  Goed plan, morgen ook een bier brouwen met candi syrup. De deksel van de warmwaterketel is heet genoeg.

  De ene soort is wel vlotter dan de ander. En de moutstort en maisch schema heeft ook invloed. Het is niet echt makkelijk 2 gisten in 2 verschillende bieren te vergelijken.

  Er staat upto 23 liter, en dan bedoelen ze slappe thee ofzo. In ieder geval geen wort van 1.060. Ik dacht dat je 20 liter had, dan is het sommetje wat ik gaf ongeveer 17 tot 23 gram en niet 23 tot 30.

  2 zakjes is dus prima.

  Enzybrew moet wel bij ongeveer 60 graden gebruikt worden, koud doet het nagenoeg niets. Bij mij zie je altijd duidelijk resultaat.

  Voor mensen die wel eens bij brouwmaatje bestellen, daar kun je Puremel kopen. Dat is een vloeibare reiniger die ook effectief is.

  Er zit veel verschil tussen die mouten, van de een is 10% al irritant, van de ander proef je er dan nog bijna niets van. Veel googelen is de boodschap.

  Eens met W@alter, zoveel van die smoked en whiskey mouten en alles anders wat je nog wilt toevoegen merk je niets meer van. Van elk maximaal 10% en niet beiden tegelijk is wel genoeg. Hoewel, van die Whiskey mout kun je meer gebruiken als de smoked. Maar als je gewend bent aan een stevige asbak smaak (die zijn er) gewoon gaan proberen.


  Ruik ook eens goed aan die mouten.


  En een tip van iemand die ik ken, verse Gember maakt de rooksmaak wat minder scherp.

  Inderdaad tenzij je ze meerdere keren kan hergebruiken als je ze voorzichtig open maakt?

  Ondertussen heb ik deze gekocht met de bedoeling om deze eventueel zelf na te maken, maar voorlopig nog niet de tijd gehad.

  Eigenlijk heb ik alleen het deel nodig want in de fles geschroefd wordt. Als manometer gebruik ik sinds kort een sensor met 1/4 draad. Volgens mij dezelfde draad als op een manometer. In ieder geval wat zitten rommelen en die sensor past nu op een 0,33 beugelflesje.


  Dus mocht je bedenken dat je het zelf na gaat maken, dan wil ik er wel een paar van je overnemen.


  Als je dit maischschema aanhoud en boven de 4 L/kg beslag hebt zul je weinig problemen krijgen. Het kritische bereik is van ongeveer 50 tot 62 graden en dan moet je nog lang genoeg in dat gebied blijven. Eventueel doe je er rijsthulzen bij.

  Wel brouwzouten gebruiken met flessenwater, daarin missen ook een aantal stoffen die gunstig zijn voor de vergisting. In ieder geval niet puur demiwater gebruiken. Bronwater is een stuk geschikter. Zeker aan gistvoeding denken.


  Succes.

  Het grootste gevaar van gasbranders binnenshuis is het afstellen. Ik zie vaak slecht afgestelde branders en dan heb je extreem veel CO vorming. En ook nog een slecht rendement.


  Maar als alles goed afgesteld is houd je alleen het waterdamp probleem over.

  Ik meet nooit de afloop van het spoelen, maar spoel tot het gewenste volume voor het koken. In de praktijk kom je dan op hetzelfde uit maar het werkt veel makkelijker. Hoeveel dat is staat ook op de checklist van Brouwhulp.

  Een oude gamel gebruiken, die zijn dubbelwandig en heel af en toe kom je ze nog 2ehands tegen. Hier op de bovenste foto zie je die. De bodem van de buitenketel is eruit geslepen en bovenin zijn gaten geboord om de ketel als schoorsteen te laten werken.


  Zoiets zou je ook kunnen maken van 2 pannen. Isolatie om een pan plakken die op gas staat brand er zo weer af.

  Originele bier had alcohol% van 8 graden

  Kriekengenever 20 graden. Dus verhouding 1/10.

  (Er komt ongeveer 1 graad bij.)

  Vraag; Zal de F 2 gist niet kapotgaan als ik hem toevoeg aan het te bottelen bier met een temperatuur van 4 graden? Op de verpakking F2 staat vergisten tussen 15 en 25 graden.

  Geen zorgen, je bewaart de gist toch ook koel. Op het pakje staat de temperatuur waarbij de gist goed presteert.

  Welkom. Teveel noteren kan inderdaad niet, en na een paar keer ben je de details toch al vergeten. Mooi dat je het dan kan terugvinden.


  Noteer ook je volumes na het maischen, voor en na het koken. Eenvoudig met een duimstok meten vanaf de rand van je pan. En op die momenten ook het SG. Je krijgt dan goed inzicht in de verliezen van jouw setup.

  De damp moet goed wegkunnen. Waar jullie brouwen is dat geen enkel probleem en mocht het teveel damp worden in die garage dan tijdens de kook de deur omhoog.


  Zoals al gezegd, de DMS moet wegkunnen. Ook handig zonder deksel is ingrediënten toevoegen. Die hete deksel er steeds afhalen is ook niet alles.

  Ik denk dat met brouwsels van 20 liter je ROI negatief gaat werken omdat je dan alle vergunningen in orde moet hebben. Lekker zelf opdrinken.


  Zonder bier te verhandelen ga je uiteindelijk een goed rendement halen zolang je maar materialen koopt die jaren mee kunnen. De eerste periode kost relatief veel, maar daarna ga je toch vrolijk goed bier brouwen voor de prijs van goedkope supermarkt rommel. Dat is op zich ook een goede ROI. Mijn laatste blond was 0,64 per liter.

  Dat zijn de betere verhalen. Hier koop ik allang al geen bier meer voor verjaardagen, de gasten willen alleen nog maar eigenbrouw. Met 1 fles wijn en cola erbij is het klaar ^^

  Ik ben geen WIPA expert hoor, geen idee waar de grens ligt als die er al is. Als brouwer maak je dat zelf uit wat je wilt bereiken.

  Ja, de meeste witbieren zijn niet heel geweldig. Zo'n beetje Bernardus wit, Cellis White, Watou wit en eventueel IJwit.

  Dat Brugs Tarwebier is ook niet verkeerd, maar die vind ik bijna nooit hier.


  Verleden jaar had ik een witbier gebrouwen met geraspte schil van bloedsinaasappel en Amarillo dry-hop. Heel lekker geworden.

  Ik denk dat je berekeningen wel aardig kloppen. Ik zou alleen alles Citra doen voor de dryhop, de Challenger valt wat weg denk ik zo. Er komt wel iets van bitterheid van het dryhoppen, schat het maar op 2 IBU. De ene hop geeft wat mer als de ander, en de hoeveelheid telt. Tussen de 2 en 4 gram per liter is wel goed in witbier tenzij je gaat voor een WIPA.