Berichten van mbroek

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Walter, in mijn RIMS doe ik nog steeds spoelen tot gewenst volume, ook al is dat soms lastig omdat de moutkorf eigenlijk in de weg zit om goed te meten. Dat houd dan op een gegeven moment in dat ik de korf weghaal en in een emmer zet.

  Op dat moment kwam er al weinig meer uit, en in de ketel heb ik de liters die ik wil. Na een uurtje zit er nog wel wat uitgelekt wort in die emmer, maar veel is dat niet en ik doe daar ook niets meer mee.


  Ook bij mij klopt de spoelwater hoeveelheid niet perfect, het is meer een ruwe schatting. Het is ook lastig denk ik, vlokken en mout nemen toch andere hoeveelheden op.

  Stom KLxxx numerisch klavier (te dikke vingers) :grumpycat:

  Het zijn en blijven wilde gokken!!!
  Zeker als je de specs wat beter gaat bekijken, de cel count of % droge materie komen voor geen enkele overeen met de initiële ruwe gok van mij.
  De BE-134 is geen diastaticus voor zover ik weet.

  Volgens mijn aantekeningen is de BE-134 dat wel. Ik denk dat alle Saison gisten diastaticus zijn. Maar de alcohol tolerantie van de BE-134 is weer een stuk lager dan de Belle Saison.

  Zo te zien best wel een goed doordacht systeem wat ook momenteel nog veel aangepast wordt door feedback van gebruikers. Je betaald daar dan ook dik voor. Maar als ik het geld hiervoor over had, dan ...

  Met die elementen zit het wel goed, effectief weinig watt per cm lengte en dik voldoende om te koken.

  En je hebt naar mijn mening meer waar voor je geld als van een BM wat op zich ook al niet verkeerd is. Aan de andere kant als je echt pro wilt, er is net nog een 2e hands BM 200 liter te koop gekomen. Maar hoe dan ook, bedenk wel dat het niet de machine is die bepaald hoe je bier word, dat is nog steeds degene die er mee omgaat.


  Vergelijken met een Brewmonk en aanverwanten doe ik maar even niet, ik denk dat dat een slechte vergelijking zou zijn. Iets van een Bently en een 2CV vergelijken. En beiden brengen je evengoed wel naar je bestemming. (Ondertussen brouw ik wel door met mijn eigenknutsel rims.)

  Ik weet in ieder geval enkele Nederlandse hobbybrouwers hebben geholpen met testen (ik niet).

  Maar het apparaat wordt ook serieus door (kleine) brouwerijen gebuikt om recepten te finetunen. Doordat dat ding alles zelf doet zijn de resultaten heel constant. Ik kan me dan wel voorstellen dat die er meer dan een hebben, anders schiet het niet op.


  Verder natuurlijk een leuke gadget voor hen die niets weten en willen weten van brouwen en toch willen doen alsof.


  Tot zover de wortels, uit Utrecht geloof ik.

  Rare emmer als er lucht langs het handvat ontsnapt. Omdat vergisting best wel even duurt kun je beter zorgen dat die emmer echt goed afsluit. Lekkage kan voor problemen zorgen, oxidatie en eventueel een kaam infectie. Succes ermee.

  Het is een pakket toch, dan weet je nooit exact wat er in zit, dus ook niet precies wat voor kleur er uit komt. Dat komt later wel goed als je die pakketten niet meer gebruikt.


  Hetzelfde met hoger SG. Zo'n pakket houd geen rekening met het rendement en verliezen van jouw installatie. Maar een iets hoge SG en iets meer volume duid er in ieder geval op dat je rendement hoog genoeg was.


  En temperatuur meten tijdens maischen blijft lastig. Het best eerst een minuutje flink roeren en dan pas meten.

  Daarom verander ik er bij mij ook niets meer aan. De temperatuur wordt met een PID geregeld en schiet bijna niet over het setpoint. Max 0,5 graad.


  @Walter, je pompsnelheid is wel van invloed, hoe hoger hoe beter de temperatuur verdeling is. Ik weet niet of je die kunt regelen.

  Maar ook, als je 70 wilt hebben is een deel van je mout te koud en met Beta amylase bezig.


  Ik steek zelf de sonde (is los) voor de uitlaat naar de pomp, dat is ook onderin. Bovenin op het maischbed is het dan een graad of 2 a 3 kouder. Voor mijn installatie werkt dat het best.

  Ik denk ook niet dat de huidige inductieplaten veel stralen in de omgeving. Alle energie wordt als het ware kortgesloten in de bodem van je pan waardoor die heet wordt. En zodra je de pan weghaalt gaat de inductie meteen uit.


  Mijn kookplaat op inductie zit vol electronica die heel dicht bij de inductieringen zit, als dat teveel zou stralen zou de electronica gewoon stukgaan.


  Magnetrons stralen meer.

  Ik kom ook niet, nog herstellende van een staar operatie. Lang autorijden is even geen optie, zeker in het donker niet.

  Ik heb inmiddels Candisyrop, Candico en de Brouwland siroop 220 EBC gebruikt, en de enigste die echt goed bier oplevert is de Candisyrop. Ik heb ze alle drie in hetzelfde recept gebruikt.

  De Candico heeft een bijsmaakje van bittere chocolade. De Brouwland siroop smaakt meer naar een goedkope suikerbom.

  Zit ook wat smaakverschil in, ik had nog een restje C en heb nu A staan, ook een ander merk als het eerste flesje.


  Die C had minder vergistbare suikers per ons vergeleken met de A die ik nu heb.


  Dit was de C die ik had. Die had ik destijds mee laten komen samen met andere kruiden. Zo alleen bestellen is wat prijzig.

  Welk type maple siroop gebruik je A B OF C ?

  Wel een groot prijsverschil volgens ik zie

  Vrijwel overal koop je alleen de A. De B heb ik nog nooit gezien, de C wel en daarvoor betaal je de hoofdprijs.

  Hoeveel syrup gebruiken jullie?


  Verstuurd vanaf mijn ONEPLUS A6013 met Tapatalk

  Op 14 liter (Red Ale) gebruik ik 100 gram. Dat is niet genoeg maar ik wil er niet meer in doen om teveel suikers te voorkomen. Vervolgens gebruik ik ongeveer 75 gram maplesyrop als bottelsuiker en met die twee doseringen is het voor dit bier voldoende om de smaak er in te krijgen.


  De gerstewijn van Bram kan veel meer hebben, die zit denk ik wel goed in dit recept.

  Nodig denk ik niet. De brett zal er nog wel mee wegkunnen. Verstandig? Ik zou het wel doen. Met bottelgist zal hij sneller hergisten en het geeft toch altijd weer dat beetje zekerheid.

  Ja dank je. De hoofdmoot heeft ook bottelgist gehad en was daar vlot mee klaar.

  Lekker hoor maplesyrop in je bier. Zit hier nu in een Red Ale, ook een goeie combi. Succes.


  Oja, de M44 is goed voor 11% en M42 voor 12% alcohol volgens de fabrikant. Ik weet niet waar je verwacht op uit te komen.

  Ik heb zelf een gedeelte van een Saison 3 maanden terug voorzien van een paar bodems Orval. Inmiddels zit de brett smaak daar al in en is er een tijdje wat activiteit geweest. Over een week of twee /drie ga ik die bottelen als ik ook een ander bier ga bottelen. Gewoon met dezelfde hoeveelheid bottelsuiker als de hoofdbatch die ondertussen mooi op smaak is.


  Ik vraag mij alleen af of bottelgist nodig of verstandig is.

  Molen/maalderij is hier paar km vandaan, in vogelvlucht misschien 1 km, maar de schelde zit er tussen, aan de andere kant van de schelde ligt brouwerij Liefmans. Zijn ongemoute granen, is bio-spelt en bio-rogge.

  Hier is ook een molenaar vlakbij, daar kan ik de meeste granen geplet, gestoomd en ruw halen. Maar van rogge neem ik meestal gemoute rogge van Weyermann.

  Nee klopt, dat ligt aan brouwhulp dat koppig enkel en alleen het hobbybrouwen.nl formaat aanbiedt. Probleem is dat de code die ze daarvoor gebruiken zo gedateerd is dat ik ze niet in onze modernere software krijg.

  Zit in het niet juist paren van open en sluit blokje bij bepaalde ingrediënten.


  herman , mooi recept. Haal je geplette of graankorrels bij die molen?

  Bij brouwmout heb ik in het allereerste begin de mout voor mijn recepten besteld. Dat was toen zelfs nog gratis tot het verpest werd door enkele luie whisky stokers. Maar wel een plus dat je je recept in detail kunt bestellen.

  Starsan gaat hier ook in de spuitflacon met demi water van de Colruyt. Volgens mij gaat het op die manier zo lang mee dat ik de Starsan crisis overleef. Ik doe jaren met een 118 ml flesje en die flacon gebruik ik echt niet zuinig.

  Die derde (ex homebrewshop) hield ik in het verhaal al geen rekening meer mee. Ik noem het ex, want sinds Niels daar niet meer is telt die voor mij niet meer mee :) Maar drie bedrijven dus met drie magazijnen.


  Blij dat er hier nog een echte winkel hier vlakbij is met echte service op 15 km afstand. En die kan alles leveren wat Brouwland levert plus nog een deel eigen import.