Berichten van aatjebanaantje

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Zuur meten via titratie (of met het blauwzuursetje van Brouwland).

  Blauwloog bedoel je waarschijnlijk. Blauwzuur is nogal :skull_and_crossbones::nauseated_face:.


  voor het pasteuriseren, denk je dat de aromas vervliegen of gewoon afgebroken worden door de opwarming? Misschien als je een manier hebt om te pasteuriseren in de fles dat de aromas bewaard blijven?

  Voor de mensen zonder abonnement:


  40 graden is nu wel vrij hoog, de meeste brouwersgisten zijn niet zo'n fan van hoge temperaturen. Volgens mij heb je 2 opties : afwachten en hopen dat de gist het overleefd heeft of alles weer open doen en een druppeltje bottelgist toevoegen in elk flesje.

  Vorige week eens bar keeper's friend gekocht en ik moet zeggen dat dit uitstekend werkt. Het is weliswaar niet geschikt voor in leidingen te reinigen maar er zaten al bijna 3 jaar bruine vlekken aan de binnenkant van mijn brouwketel die er maar niet uit gingen en met bar keeper's friend zijn ze eindelijk weg en blinken de ketels weer als nieuw. Ook nog een redelijk goedkoop product, 11 euro voor 3 flessen.

  Vorige maand heb ik me eens gewaagd aan een eerste rookbiertje. De brouwdag gestart om 8u 's morgens en tegen 15u zaten er 3 batchen te gisten waaronder deze red Smoke die nog eventjes in de brouwketel mocht blijven tegen 37°C om te verzuren.

  Na 24h heb ik een 500ml giststarter van framgarden kveik toegevoegd en de temperatuur op 35°C gezet.

  Op dag 4 is alles overgeheveld naar een gistvat bovenop 1kg frambozen en 25g saaz hop waarna de gisting weer in gang schoot en dit heb ik zo 2 weken laten doen waarna alles gekoeld werd tot 4°C voor 2 dagen en gebotteld.

  Zo zag het er uit bij botteling:


  En zo na een dikke week op fles:


  Persoonlijk vind ik het biertje zeer geslaagd. De rook speelt mooi samen met de framboos en zorgt ervoor dat het bier niet flauw overkomt hoewel het slechts 3-4% abv is.

  Hier staat de originele post op Milk the funk en hier mijn recept.

  Geen ervaring met cacao nibs maar ik heb al mooi resultaat gehaald met koffiebonen even in starsan en dan toevoegen wanneer ik de cold crash start, dit geeft een mooie koffiesmaak zonder echt die bitterheid.

  60g is wel al redelijk veel dus zou ik geen te sterke koffiebonen nemen, tenzij je heel graag straffe koffie drinkt en het je niet stoort dat dit de dominerende smaak is.

  Ik heb de fermentum mobile FM23 een tijdje geleden gekocht, dit zou ook van de verboden vrucht zijn. Ofwel heeft de gist de reis niet goed overleefd of er zat van bij de producent al een contaminatie in, maar toen ik het buisje opendeed leek het net of ik boven een put met slachtafval hing. Tegen beter weten in toch maar opgekweekt maar ik ben wat wantrouwig om er een volledige batch mee te vergisten.