Berichten van aatjebanaantje

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Wat is eigenlijk de ideale temperatuur voor lambiek te maken? Mijn vat staat bij een temperatuur van 18°C tot 20°C.

    Vorig weekend wist men mij bij Oud Beersel te vertellen dat ze pas van vorig jaar airco hebben geinstalleerd en die wordt enkel opgezet als het enkele dagen na elkaar zeer warm is.

    Wij bezochten zondag 4 geuzestekers (geen geuzebrouwer dit jaar):

    - Hanssens Artisanaal in Dworp

    - Gueuzerie Tilquin in Rebecq

    - De Cam in Gooik

    - Oud Beersel in (natuurlijk) Beersel

    Wij dezelfde maar dan in omgekeerde volgorde^^

    Brew your own heb ik ook digitaal. Vorig jaar had ik nog de papieren versie maar aangezien 50% van het magazine reclame is gericht op de amerikaanse markt ben ik op digitaal overgestapt.

    Ik ben ook lid van een aantal FB groepen en het valt inderdaad op dat er veel verkeerdelijke info gegeven wordt. Mensen die net hun eerste brouwsel achter de rug hebben denken ineens dat ze hun doctoraat hebben afgelegd. Spijtig genoeg is dat een ziekte van deze tijd: hoe groter je bakkes, hoe meer er naar u geluisterd wordt, kijk maar eens naar de overkant van de grote plas ;).

    Cool! Kom gerust met ons praten! Aangezien dit de eerste keer is dat het moeilijk is om het aantal mensen in te schatten dat zal komen, maar er zal nog steeds enkele honderden liters bier zijn, moet er voldoende zijn. :)

    Volgend jaar zal je al een grotere locatie moeten zoeken denk ik, te zien aan de hoeveelheid volk dat er was :). Misschien dat ik voor de volgende editie ook wel een biertje inzend.

    Ondertussen is deze al een dikke week aan het gisten en we zitten al op 1.011, beginnende van 1.076 plus 2 toevoegingen tijdens de gisting wat het totaal OG brengt naar 1.108. Je ruikt ook dat hoe meer de gisting vordert, hoe alcoholischer de geur uit het waterslot wordt telkens ik de klimaatkast opendoe.


    Het plan was om een re-iterated mash te doen maar onder lichte dwang van mijn vrouw heb ik alle mout toch maar ineens gemaischt waardoor ik 11 puntjes aan efficientie heb ingeboet, normaal zit ik rond de 75%, nu slechts op 64%. Op zich niet zo een drama, dat beetje extra alcohol zal het ook niet maken :P.

    wat verse pilsmout erbij doen om nieuwe enzymes toe te voegen en dan een veel straffer biertje brouwen :)


    of er wat in spuwen, daar zitten ook amylases in maar ik denk dat je dan je bier alleen mag opdrinken 8o

    Met droge gist moet je over het algemeen geen giststarter maken. Hoe groot was je batch en hoeveel gist heb je erin gekapt? Ik gebruik steeds 2 zakjes gist per 20 liter wort voor een biertje met een normaal alcoholgehalte.

    Ik ga geen suiker toevoegen, alleen moutextract aan het eind van de hoofdgisting. Ondertussen heb ik het recept wat aangepast. Volgens Brewfather is dit geen var. diastaticus, maar volgens de producent wel dus heb ik dit aangepast en kreeg ineens een biertje van 19% wat een beetje teveel van het goede is :).

    geupdate recept:

    Het ministartertje is een goed gedacht, dat ga ik zeker doen.

    Het trapsgewijs suikers toevoegen leek mij ook vrij moeilijk, daarom dat ik de 500g moutextract ga toevoegen tijdens de gisting. Moest het moutextract niet zo duur zijn zou ik er wat meer inkappen.

    Met het gedacht: we gaan ne keer zot doen en zien wat het geeft.

    De bedoeling is een zware stout te bekomen die tegen de volgende winter op dronk moet zijn. De super high gravity yeast zou tot 25% moeten aankunnen dus de beoogde 14-15% zou geen probleem mogen zijn. Ik ga voor de eerste keer een reiterated mash doen want mijn grainfather kan maar max 9 kg mout per keer aan en volgens mij gaat de efficientie dan ook wel naar omlaag bij een stampensvolle moutkorf.

    De naam verwijst naar een inside joke bij ons, toen mijn vrouw zwanger was van ons eerste kindje noemden wij hem steeds Vitalleke om de echte naam niet te verraden. En omdat nu het volgende kindje op komst is dacht ik een beetje een verwijzing naar mijn zoontje te brouwen.

    Heeft iemand trouwens ervaring met deze gist? Brewfather geeft een attenuation van 82%, white labs zegt 80-100%.


    Vitalleke

    Stout

    14.4% / 32.3 °P


    Recipe by

    Glen Maes


    All Grain


    Grainfather

    72% efficiency

    Batch Volume: 19 L

    Boil Time: 90 min



    Mash Water: 22.36 L

    Sparge Water: 12.09 L

    Total Water: 34.45 L

    Boil Volume: 25.33 L

    Pre-Boil Gravity: 1.109

    Post-Boil Gravity: 1.133



    Vitals

    Original Gravity: 1.140

    Final Gravity: 1.030

    IBU (Tinseth): 24

    Color: 88.5 EBC


    Mash

    Temperature — 69 °C60 min


    Malts (11.4 kg)

    9 kg — Dingemans Pilsen — Grain — 3 EBC

    1 kg — Dingemans Munich — Grain — 10.8 EBC

    500 g — Thomas Fawcett Crystal malt II — Grain — 200 EBC

    300 g — Dingemans Chocolate — Grain — 670 EBC

    250 g — Weyermann Carafa Special III — Grain — 925 EBC

    250 g — Oats, Flaked — Grain — 2 EBC

    100 g — Weyermann Carafa III — Grain — 1035 EBC



    Other (500 g)

    500 g — Muntons Light Malt Extract — Liquid Extract — 4.9 EBC — Primary



    Hops (40 g)

    20 g — Magnum 12% — Boil60 min

    20 g — Perle 8% — Boil15 min



    Miscs

    0.87 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Mash

    0.94 g — Epsom Salt (MgSO4) — Mash

    1.41 g — Gypsum (CaSO4) — Mash

    0.43 g — Calcium Chloride (CaCl2) — Sparge

    0.46 g — Epsom Salt (MgSO4) — Sparge

    0.69 g — Gypsum (CaSO4) — Sparge



    Yeast

    1 pkg — White Labs WLP099 Super High Gravity Ale (starter 3L)



    Fermentation

    Primary — 21 °C14 days

    Secondary — 23 °C14 days



    Carbonation: 2.4 CO2-vol



    Water Profile

    Ca+2

    26
    Mg+2

    4
    Na+

    8
    Cl-

    20

    SO4-2


    56


    HCO3-

    16


    reiterated mash

    5 liter + still spirits rum

    5 liter + still spirits whisky