Berichten van oridan

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Heeft er iemand thuis toevallig amarillo staan? Ik besef dat het een 'long shot' is, met dat het een Amerikaanse hopsoort is, en hier dus wel eens helemaal anders zou kunnen uitpakken dan daar. ..
    Gaan de 'aangeboden' rizomen op de marktplaats komen? of gaat er een apart draadje komen met vraag en aanbod? kwestie dat het georganiseerd blijft en geen chaos

    komt naar mijn ervaring wel goed. In de instructies staat inderdaad dat je een giststarter moet maken. Maar als je op de website van de fabrikant de gist opzoekt, zal je doorgaans terugvinden dat het niet nodig is (ook al staan er instructies bij hoe je het moet doen)

    Het ergste dat me zondag was overkomen, is dat mijn zoon onbewust de schakelaar had afgezet die het stopcontact schakelt tijdens de kook. We hebben ze dat geleerd omdat onze buitenverlichting dan niet nodeloos zou aanstaan... Wel lastig dus als je op dat stopcontact van de buitenverlichting dus je easybrew hebt aangesloten. In't vervolg dus maar een papiertape erover kleven zodat ze zien dat ze er af moeten blijven.

    Zo maakte ik in het begin de fout (of ik ervaarde dit als een fout) om te lageren bij 1°C gedurende een week, dan koud te bottelen en de flessen bij kamertemperatuur te laten nagisten. Door na het bottelen de flessen direct in een warme kamer (koelkast met verwarming in) op 24°C te brengen zit de smaak veel beter.

    Als ik het analyseer zit voor jou het verschil tussen de hergisting op kamertemperatuur, of in een warmetekamer?
    Reden van de vraag is dat ikzelf hetzelfde procede gebruik, maar dan laat hergisten in mijn gistkast, die op die moment dus als warmtekamer fungeert.

    Heb je een foto van wat je juist met snijkoppeling bedoelt?

    knelkoppelling is blijkbaar het juiste woord.


    Een knelkoppeling bestaat uit een moer met een binnenschroefdraad en een tweezijdig conische binnenring die beide om de buis worden geschoven. De buis wordt in de koppeling geschoven die is voorzien van een buitenschroefdraad waarna de moer kan worden aangedraaid en de binnenring gaat 'knellen'. De gas- en waterafdichtende werking wordt verkregen doordat de messing binnenring tweezijdig is afgeschuind tot minimale wanddikte. Het aandraaien van de moer heeft tot gevolg dat de binnenring in de wand van de koperen of stalen pijp snijdt, strak tussen de moer en het koppelstuk en zo de tweezijdige afdichting verzorgt.


    Als je even googled op knelkoppeling 10mm 1/2 zal je er voorbeelden van zien

    ik heb op de mijne ook een gardena koppeling gezet. dit is langs de kant van de koeler een snijkoppeling, waarop ik aan de andere kant een gardena-kraanstuk heb opgevezen. de exacte maten had ik ergens gevonden op het ontzettend uitgebreide/ onoverzichtelijke draaadje van de Easybrew 30 bij onze noorderburen, heb het even opgezocht en vond dit terug:
    10 mm knel _ 1/2" schroefdraad

    zelf twijfel ik al lang voor de 'Ss Brewtech Brewmaster Bucket 26' is wel wat duurder.

    Maar alles bijeengenomen zal je geen last hebben van veroudering van de plastic waardoor deze meer luchtdoorlatend zou worden....

    'brouw!' wordt uitgegeven door Birdy Publishing, zij zijn ook de uitgevers van 'bier!' hun bedoeling is vooral om dit mee te geven met brouwmarkt bestellingen

    Citeer


    Het nieuwe magazine verschijnt meteen in een oplage van 10.000 exemplaren, mede door de samenwerking met Brouwmarkt in Almere dat het magazine meestuurt naar al haar klanten (voornamelijk thuisbrouwers en craft brouwers)

    hey Steinie ,


    Ben onderweg even het pad kwijtgeraakt...

    Als ik het goed voorheb, heb ik volgende opties voor de body van mijn bier te vrijwaren:

    - ik gebruik de S-04 en laat de suiker zitten

    - ik laat de suiker vallen, en vervang deze door extra pilsmout

    - ik gebruik de s-04 en vervang de suiker door extra pilsmout

    zelf twijfel ik nog over mijn hoeveelheden gestorte mout.
    Ik had als richtlijn gekregen om zo goed mogelijk voor 80% pilsmout te gaan, maar kom nu maar aan 71% vooral dan omdat ik die kg Gold Swaen brown (cara-mout) ook gebruik om bij te kleuren. ik zou hierin naar een Gold Swaen kunnen gaan met een hoger EBC, maar dan geeft deze weer andere smaken af (noten) en die wens ik niet in mijn bier te hebben.

    Is het dan niet praktischer of kosten-efficiënter om een giststarter te maken met wat droog moutextract?

    Het zal inderdaad misschien meer kosten efficiënt zijn, maar ik beschik niet over het materiaal om een starter aan te maken, en ook niet de tijd om dit onder de knie te krijgen. In de toekomst zal ik dit misschien nog wel doen, maar momenteel (nog) even niet.


    De GoldSwaen serie zijn cara mouten.....


    De beschrijving van de Brown: Intense caramel en biscuit smaak. Voor vollere body.

    Dat is inderdaad de specifieke reden dat ik voor deze mout ben gegaan.

    Omdat ik via het nederlandse forum een pakje cognac-snippers heb gewonnen was ik aan het denken deze te verwerken in een donker biertje met biscuit-tinten

    Hiervoor heb ik uit de losse pols het volgende recept samengesteld.

    Gezien het allicht vol fouten zit, plaats ik het maar even hier:


    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Volume

    20,0 l

    Begin SG

    1,073 SG

    Berekende kleur (Morey)

    61 EBC

    Berekende bitterheid (Rager)

    29 IBU

    Brouwzaalrendement

    75,0 %

    Kooktijd

    70 min.

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    5,00 kg

    Swaen Pilsner

    De Swaen

    3 EBC

    62,5 %

    1,00 kg

    BlackSwaen Honey Biscuit

    De Swaen

    85 EBC

    12,5 %

    1,00 kg

    GoldSwaen Brown

    De Swaen

    220 EBC

    12,5 %

    1,00 kg

    Bruine kandijsuiker

    Supermarkt

    10 EBC

    12,5 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Beta-amylaserust

    62,0 °C

    0 min.

    30 min.

    2,9 l/kg

    Alfa-amylaserust

    72,0 °C

    10 min.

    30 min.

    2,9 l/kg

    Uitmaischen

    78,0 °C

    6 min.

    5 min.

    2,9 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    50,0 g

    Tettnanger

    bellen

    3,5%

    70 min.

    24,2 IBU

    50,0 g

    Tettnanger

    bellen

    3,5%

    10 min.

    4,8 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    0,00 g

    Cognacsnippers

    smaakstof

    nagisting/lagering

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    2,0 pak(ken)

    Belgian Ardennes (3522)

    bovengist

    Ziet er zeer interessant boek uit.


    Iemand al een idee hoe zich dit verhoudt tot het boek designing great beers?
    Als ik het zo zie, staat hier toch ook van redelijk wat bieren de data in als zijnde EBC en IBU en ABV
    Of ben je toch beter met designing great bears om ook iet of wat correcte grondstoffen erbij te leggen?

    Moest ik geld op overschot hebben zou ik ze alle twee kopen, maarja...

    hey D_Reamzzz


    Ik had ook in mijn laatste brouwsel veel trub. Ik heb dan steeds met een hevel met droesemkap gewerkt. eerst overgeheveld van mijn vergistingsvat in een vat waarin ik het bier een maand heb laten lageren. na het lageren heb ik dan gebotteld ook vanuit de hevel met droesemkap. het bier was nog steeds troebel, maar wel geslaagd te noemen. En geen zorgen inderdaad voor je gistcellen, die hebben bij mij ook alles overleefd, inclusief lagering van 1 maand bij 3°C.:thumbup:

    janmetdepet een plant is inderdaad in volle wasdom na 3 jaar

    het 1ste jaar wordt het inlegjaar genoemd

    het 2de jaar het rozenjaar

    het 3de jaar het bruidsjaar

    en dan zou de plant (puur theoretisch, want ik heb zelf geen plant) volledige opbrengsten geven

    hey D_Reamzzz ik had deze locatie wel degelijk opgegeven toen ik de track & trace ontving maar blijkbaar vond de koerier in kwestie deze niet, of niet veilig genoeg... (de locatie wordt nochtans gretig gebruikt door dhl/bpost) want hij heeft het pakketje er niet geleverd. Maar niet getreurd, ik ben al lang blij dat het systeem bestaat dat het in de buurt wordt afgeleverd, en dat het niet gewoon wordt teruggestuurd.

    Ik had jullie graag in persoon willen leren kennen, maar het stort op onze zolder gaat zichzelf spijtig genoeg niet opruimen.

    Ik hoop op een volgende meeting er wel bij te kunnen zijn.