Berichten van Pol

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Waar heb je deze info vernomen? Ik heb dit toch nergens gelezen en zou zelfs denken dat iedere toevoeging van Tetrahop al een bevorderende werking heeft maar natuurlijk hoe meer hoe beter. :/

  HermanH in 2020:

  Dank voor het aanbod, doch ik heb een brouwmaat die er voor mij al staan heeft. Heb een klein rekentooltjegemaakt om de dosering te berekenen. Om schuimbevorderend te zijn moet je min. 6 IBU aan bitterheid bij geven...

  Ik heb ondertussen mijn flesje ontvangen. 👍 wat betreft het gebruik van de tetrahop heb ik het volgende onthouden (verbeter me als ik het verkeerd voor heb):

  Om de bitterheid van 1 liter bier 1 IBU te laten stijgen heb je 0,0092ml tetrahop nodig en je moet minimum 6 IBU bijgeven om de schuimhoudbaarheid positief te beïnvloeden.

  “Jullie zijn de absolute top van de hobbybrouwers” wordt er aan het begin van het programma gedeclameerd. Wel, zo toppy en ervaren zagen de meesten hun brouwkunsten er volgens mij niet echt uit.

  Ik vind het een onderhoudend programma, maar niet gemaakt om een echte hobbybrouwer iets bij te brengen. Goed voor kijkers die graag eens een biertje mogen drinken en er misschien al eens van gedroomd hebben om het hobbybrouwen ooit eens zelf eens uit te proberen.

  Toch nog net iets beter dan Eurosong of de elventwintigste herhaling van FC de Kampioenen 😏

  Opgelet: deze party-vaatjes zijn geen inox, maar gewoon gecoat blik. Na een paar keer gebruiken krijg je al snel roestvorming

  aan de naden. Dus goed controleren aan de binnenzijde (voor zover dat kan) voor gebruik.

  Het is niet de bedoeling dat je geforceerd gaat carboniseren, maar "bottelt" met 3gr/L suiker.

  Ook best afsluitdopjes gebruiken met overdrukventiel.

  Het resultaat is toch teleurstellend daar je weinig of géén controle hebt over de tapdruk en dus dikwijls een glas schuim tapt ipv bier!

  Indien je wilt gebruik maken van een tapinstallatie zul je al snel overstappen naar sodakegs.

  Kroonkurken in starsan is echt niet nodig. Op meer dan 100 brouwsels nog nooit gedaan, nog geen infectie gehad. Droog gebruiken dus, eventueel na bottelen eens omdraaien of wat schudden, ook voor die O2 absorberende.

  O2 absorberende kroonkurken worden geactiveerd door vocht. Dus altijd even natmaken voor gebruik. Starsan kan daarbij nooit geen kwaad 😉

  Ik heb een tijd geleden contact gehad met Thomas, de maker van Brewfather over deze instelling. De "simpel" stand heeft hij niet echt uitgelegd, bij de "normaal" stand wordt van alle mouten het potentieel meegenomen in de sg berekening. Bij "advanced" wordt ook de kleur/EBC meegenomen in de berekening en dat is blijkbaar zo ingewikkeld (dat gaf hij zelf toe) dat die uitkomst meestal niet klopt.

  Hij adviseerde toen de "normaal" stand.

  Het eind SG gaat zelfs van 1.007 naar 1.014 wanneer je van “normaal” naar “simpel” switcht.

  Je ziet echter maar het verschil in een recept wanneer je na de verandering van instelling de gist uit het recept verwijdert en deze daarna terug toevoegt.

  Bij de instellingen in Brewfather kun je de manier waarop het Eind SG wordt berekend instellen op 3 manieren: simpel, normaal of geavanceerd. Dit geeft enorm grote verschillen in het eindresultaat. Weet iemand hoe je deze het beste kunt kiezen om een zo betrouwbaar mogelijk resultaat te bekomen? :/

  Indien je druk op je gistvat kunt steken ( Fermzilla of iets dergelijks) kun je het beste werken met een closed loop. Je keg vullen met een starsan oplossing en deze daarna met CO2 terug aftappen. Dan is je keg gereinigd en volledig vrij van zuurstof. Daarna via "closed loop" het bier uit het gistvat in de keg pompen. Dit kan door op de "in" van je keg een darmpje met kraantje aan te sluiten en op de "uit" een aansluiting naar het gistvat. Daarna CO2 op het gistvat, kraantje op de keg lichtjes openen en stromen maar...zodoende ga je het bier volledig zuurstofvrij overpompen.

  Het grote voordeel van een Fermzilla begint volgens mij met de aankoop van de drukset. Ik vegist hierin regelmatig een American Pale Ale met Kveik. Je hoeft helemaal niet over te hevelen en je tapt je biertje rechtstreeks uit de Fermzilla 2 weekjes na de brouwdag. Handig in de zomer om regelmatig en snel een goeie doordrinker in huis (lees tuin) te hebben.:winking_face:

  1 puntje is dat hij niet 100% helder geworden is, zelfs nu na 2 maanden constant in de frigo heeft hij nog altijd een waas in het glas. Ik persoonlijk vind dat niet erg. Misschien komt het doordat je met een keg altijd van de onderkant aftapt en zo altijd een klein beetje resterend gist meetapt.

  Een 2-tal cm van je aanzuigbuis afzagen kan een oplossing zijn.

  De kveik op 35°C gaat als een speer maar geeft voor mij te meel mandarijn. Ik heb hem liever iets neutraler op 28°. Wanneer mijn bier te veel op jus de fruits begint te lijken drinkt mijn vrouwtje het iets ‘te’ graag 😉

  Je kunt het volgens mij vergelijken met een Brewmonk van 30 L. Wanneer ik 26 L aan de kook breng op 2000W vermogen krijg ik net op het nippertje een rollende kook. De ketel is dan wel voorzien van een isolatiemantel om warmteverlies te beperken.

  Je verliest door isolatie misschien weinig warmte langs de zijkant om het wort aan de kook te brengen, maar tijdens de kook, wanneer het deksel er af gaat, is je rendement een stuk kleiner!

  Ik voel me toch net iets comfortabeler met de 2500Watt om een rollende kook te bekomen:thinking_face:

  Mijn eerste volmout bier ermee naar de ... geholpen. Smaak was prima alleen een hint van aftershave op de achtergrond en na een derde slok zat je gewoon aftershave te drinken. Sindsdien nooit geen kruiden meer gebruikt.

  Walter heeft hier 100% gelijk. Ik heb er ook al een paar biertjes mee verpest. Het enige kruid dat ik nog ooit zal gebruiken is koriander. Dat kan in sommige bieren nog een meerwaarde zijn indien met mate gebruikt.

  Ik heb er al verschillende APA mee vergist. De eerste keer op 35°C wat mij iets te veel mandarijn gaf. Nu al een paar keer op 28°C met een meer neutraal profiel tot gevolg. Steeds één pakje MJ Voss Kveik gebruikt op 23 liter wort voor een FG van 1.053-1.055. End SG iedere keer 1.012. Altijd al een snel en lekker biertje gehad: één week 28°C, één week CC op 4°C, keggen en dan nog één week carboniseren op 4°C.

  Lijkt mij dan weer niet zo een goed plan... en flesjes één voor één voorzien van suiker en bottelgist... pfff

  Als je bij de Fermzilla een druksetje koopt kun je hierin carboniseren. Daarna bottelen met een Blichmann Beergun. Geen gedoe meer met bottelsuiker en -gist en weg met het gevaar op oxidatie!

  Koop een bak bier van uw favoriete merk/smaak en je hebt er geen werk en kosten aan, da's mijn visie op zulke "bier-percolators"... Sorry, da's mijn mening over deze "rijkmakers" van "crowdfunding" en andere "markt-schuimers"... Heeft niks te maken met BROUWEN....

  Das een beetje kort door de bocht...je kunt er perfect je eigen recept mee brouwen en zodoende geraak je je creativiteit er een flink deel in kwijt. Een bak bier kopen in de supermarkt schenkt volgens mij een stuk minder voldoening.

  Niet iedereen heeft plaats en/of voldoende tijd om een brouwdag van 6 uur op een uitgebreide hobbybrouwinstallatie in te lassen!

  De kostprijs is natuurlijk een ander verhaal...maar dat is vrijemarkteconomie.

  Ik was daar reeds een draadje over gestart. Het is inderdaad een flinke investering, maar volgens mij toch nog een elegante manier om oudere hobbybrouwers op een kleiner woonoppervlak toch nog de kans te geven om hun hobby op een minder intensieve manier te kunnen blijven beleven.

  Het is natuurlijk geen vervanger voor een Speidel of andere hobbybrouwinstallatie, maar ze definitief afschieten zoals sommige hier doen lijkt mij niet nodig!

Ook je aankopen bij deze winkels kan je doen via Trooper. Je steunt het forum en zorgt mee voor een reclamevrij forum :thumbup:Klik op de naam om naar de Trooper pagina te gaan.


Brouwland   AliExpress  Bol.com   Coolblue