Berichten van Pol

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Kroonkurken in starsan is echt niet nodig. Op meer dan 100 brouwsels nog nooit gedaan, nog geen infectie gehad. Droog gebruiken dus, eventueel na bottelen eens omdraaien of wat schudden, ook voor die O2 absorberende.

  O2 absorberende kroonkurken worden geactiveerd door vocht. Dus altijd even natmaken voor gebruik. Starsan kan daarbij nooit geen kwaad 😉

  Ik heb een tijd geleden contact gehad met Thomas, de maker van Brewfather over deze instelling. De "simpel" stand heeft hij niet echt uitgelegd, bij de "normaal" stand wordt van alle mouten het potentieel meegenomen in de sg berekening. Bij "advanced" wordt ook de kleur/EBC meegenomen in de berekening en dat is blijkbaar zo ingewikkeld (dat gaf hij zelf toe) dat die uitkomst meestal niet klopt.

  Hij adviseerde toen de "normaal" stand.

  Het eind SG gaat zelfs van 1.007 naar 1.014 wanneer je van “normaal” naar “simpel” switcht.

  Je ziet echter maar het verschil in een recept wanneer je na de verandering van instelling de gist uit het recept verwijdert en deze daarna terug toevoegt.

  Bij de instellingen in Brewfather kun je de manier waarop het Eind SG wordt berekend instellen op 3 manieren: simpel, normaal of geavanceerd. Dit geeft enorm grote verschillen in het eindresultaat. Weet iemand hoe je deze het beste kunt kiezen om een zo betrouwbaar mogelijk resultaat te bekomen? :/

  Indien je druk op je gistvat kunt steken ( Fermzilla of iets dergelijks) kun je het beste werken met een closed loop. Je keg vullen met een starsan oplossing en deze daarna met CO2 terug aftappen. Dan is je keg gereinigd en volledig vrij van zuurstof. Daarna via "closed loop" het bier uit het gistvat in de keg pompen. Dit kan door op de "in" van je keg een darmpje met kraantje aan te sluiten en op de "uit" een aansluiting naar het gistvat. Daarna CO2 op het gistvat, kraantje op de keg lichtjes openen en stromen maar...zodoende ga je het bier volledig zuurstofvrij overpompen.

  Het grote voordeel van een Fermzilla begint volgens mij met de aankoop van de drukset. Ik vegist hierin regelmatig een American Pale Ale met Kveik. Je hoeft helemaal niet over te hevelen en je tapt je biertje rechtstreeks uit de Fermzilla 2 weekjes na de brouwdag. Handig in de zomer om regelmatig en snel een goeie doordrinker in huis (lees tuin) te hebben.:winking_face:

  1 puntje is dat hij niet 100% helder geworden is, zelfs nu na 2 maanden constant in de frigo heeft hij nog altijd een waas in het glas. Ik persoonlijk vind dat niet erg. Misschien komt het doordat je met een keg altijd van de onderkant aftapt en zo altijd een klein beetje resterend gist meetapt.

  Een 2-tal cm van je aanzuigbuis afzagen kan een oplossing zijn.

  De kveik op 35°C gaat als een speer maar geeft voor mij te meel mandarijn. Ik heb hem liever iets neutraler op 28°. Wanneer mijn bier te veel op jus de fruits begint te lijken drinkt mijn vrouwtje het iets ‘te’ graag 😉

  Je kunt het volgens mij vergelijken met een Brewmonk van 30 L. Wanneer ik 26 L aan de kook breng op 2000W vermogen krijg ik net op het nippertje een rollende kook. De ketel is dan wel voorzien van een isolatiemantel om warmteverlies te beperken.

  Je verliest door isolatie misschien weinig warmte langs de zijkant om het wort aan de kook te brengen, maar tijdens de kook, wanneer het deksel er af gaat, is je rendement een stuk kleiner!

  Ik voel me toch net iets comfortabeler met de 2500Watt om een rollende kook te bekomen:thinking_face:

  Mijn eerste volmout bier ermee naar de ... geholpen. Smaak was prima alleen een hint van aftershave op de achtergrond en na een derde slok zat je gewoon aftershave te drinken. Sindsdien nooit geen kruiden meer gebruikt.

  Walter heeft hier 100% gelijk. Ik heb er ook al een paar biertjes mee verpest. Het enige kruid dat ik nog ooit zal gebruiken is koriander. Dat kan in sommige bieren nog een meerwaarde zijn indien met mate gebruikt.

  Ik heb er al verschillende APA mee vergist. De eerste keer op 35°C wat mij iets te veel mandarijn gaf. Nu al een paar keer op 28°C met een meer neutraal profiel tot gevolg. Steeds één pakje MJ Voss Kveik gebruikt op 23 liter wort voor een FG van 1.053-1.055. End SG iedere keer 1.012. Altijd al een snel en lekker biertje gehad: één week 28°C, één week CC op 4°C, keggen en dan nog één week carboniseren op 4°C.

  Lijkt mij dan weer niet zo een goed plan... en flesjes één voor één voorzien van suiker en bottelgist... pfff

  Als je bij de Fermzilla een druksetje koopt kun je hierin carboniseren. Daarna bottelen met een Blichmann Beergun. Geen gedoe meer met bottelsuiker en -gist en weg met het gevaar op oxidatie!

  Koop een bak bier van uw favoriete merk/smaak en je hebt er geen werk en kosten aan, da's mijn visie op zulke "bier-percolators"... Sorry, da's mijn mening over deze "rijkmakers" van "crowdfunding" en andere "markt-schuimers"... Heeft niks te maken met BROUWEN....

  Das een beetje kort door de bocht...je kunt er perfect je eigen recept mee brouwen en zodoende geraak je je creativiteit er een flink deel in kwijt. Een bak bier kopen in de supermarkt schenkt volgens mij een stuk minder voldoening.

  Niet iedereen heeft plaats en/of voldoende tijd om een brouwdag van 6 uur op een uitgebreide hobbybrouwinstallatie in te lassen!

  De kostprijs is natuurlijk een ander verhaal...maar dat is vrijemarkteconomie.

  Ik was daar reeds een draadje over gestart. Het is inderdaad een flinke investering, maar volgens mij toch nog een elegante manier om oudere hobbybrouwers op een kleiner woonoppervlak toch nog de kans te geven om hun hobby op een minder intensieve manier te kunnen blijven beleven.

  Het is natuurlijk geen vervanger voor een Speidel of andere hobbybrouwinstallatie, maar ze definitief afschieten zoals sommige hier doen lijkt mij niet nodig!

  Na 2 weken lageren en een paar dagen coldcrashen ( 3 tot 0°C) bottel ik steeds zonder bottelgist.

  Na 1 week op kamertemperatuur heb ik altijd voldoende druk op de fles.

  Bottelgist is misschien nodig na langere tijd lageren of om nog sneller voldoende CO2 te hebben. Je bier wordt toch maar lekker na een aantal weken rijping op de fles...dus waarom over

  haasten!?

  Zelfs al is je bier na lageren heel helder, er blijft nog steeds voldoende levende gist over om te bottelen.

  Ik zie dat het met mout en hoppellets werkt. Blijkbaar bestaan er 2 versies: eentje waar je enkel met brouwpaketten kunt werken en een "pro" versie waar je via een app eigen recepten kunt aanmaken en gebruiken.

  Misschien toch iets voor mensen met weinig plaats. Je kunt toch nog een béétje brouwen op de keukentafel van je appartementje!

  Hier ook ooit een hydrofoorgroep aangeschaft met het gedacht om regenwater te voorzien in de serre die +- 60m van de regenput staat. Druk in de serre na die 60m: 0,0. Het maximum om nog wat deftig debiet te krijgen is 25m met de pomp die ik heb, eentje van DAB, nochtans geen budgetmerk.

  Ik heb zelf een bedrijf waar vooral magnesium platen voor de grafische industrie geëtst worden. Tijdens dat etsproces moet er worden gekoeld. Dat gebeurt met een inox spiraal in het etsbad. Daarvoor maken we gebruik van een regenwaterreservoir van 20.OOO liter dat ruim 50 meter van de etsmachines verwijderd is. Pompen gebeurt met een gewone DAB hydrofoorgroep. De pomp staat bij de etsmachines, de aanzuigleiding is een gewone polyethyleen darm van 50 meter lang. Het enige debietprobleem dat we ooit hebben gehad was het aanzuigen van valse lucht aan één van de koppelingen. Na dit te hebben opgelost hebben we nooit meer problemen gehad. De pomp draait minstens 4 uur per dag en gaat zonder problemen een 5-tal jaar mee.

  50 meter is niet niks, je hebt daar al een iets beter pompje voor nodig als eentje van 25 euro.

  Met een opvoerhoogte van 30 meter en een werkdruk van 3 bar is een waterslang van 50 meter met een open einde helemaal géén probleem.

  Zeker al niet wanneer je dit maar om de paar weken (maanden) een half uutje gebruikt. Voor zo ver ik kan lezen beschikt Stijn26 al over een tuinslang met Gardenakoppeling. Professionele beregeningsapparatuur is natuurlijk andere koek, maar niet te vergelijken met het gebruik in een hobbybrouwerijtje van 20 Liter.

  Wat wel een probleem is is inderdaad de temperatuur van je koelwater in de zomer. Zelf koel ik met water uit een boorput van 8°C, dat is luxe in de zomer natuurlijk.

  Een proefbrouwsel van 4 liter op het fornuis regelt helemaal niet makkelijk vergeleken met een grote pot, maar gaat eigenlijk altijd goed. Je moet echt je best doen om het maischen te laten mislukken.

  Wanneer is het maïschen mislukt? Zelden! ...als je géén welbepaalde body voor ogen hebt, dan komt het inderdaad allemaal wat minder nauw.

  Het wordt wel anders wanneer je een brouwsel een aantal keer wil herhalen met een identiek resultaat of een recept wil finetunen om van een gewoon lekker biertje een fantastisch bier te maken.