Berichten van Bram

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Saison is de dag van vandaag ook een ruim begrip geworden. Praat je in de US over een saison dan is dat daar in de meeste gevallen een sour saison. Ik brouw redelijk veel met saison gist maar bijna nooit met de traditionele hoppen maar met Amerikaanse en ben er redelijk blij mee en de vrouw ook. Laatst vroeg iemand of er tarwe in mijn saison zat. Neen in deze zat er geen. Dan was het antwoord: dit is geen saison voor mij. Wel soit dan is het geen saison mij kan het niet veel schelen 😁

    Gewoon plannen in de smartphone agenda doe ik.

    Eind de zomer geeft m'n vrouw een feest met een man of 50 hier in den hof en grotendeels stem ik daarop af om genoeg bier te hebben tegen dan en toch ook tijdens het een jaar altijd wat 'standaard' (blond)bier in huis te hebben. Wat elk jaar terugkomt is een saison brouwen in februari om in de lente een goed fris bier te hebben en tijdens de zomervakantie een dikke stout voor de winter.

    Vroeger stond die ook op de brouwland site als saison gist 😂. Soit iedereen slaat de bal al eens mis.

    Ik heb er vroeger enkele dubbels/quadrupels mee gebrouwen die in de smaak vielen.

    En inderdaad als je graag esters (banaan) wil kan je de temperatuur lekker hoog houden maar niet iedereen is er zot van.

    Nog personen die problemen hebben met tapatalk?

    Het is enkel voor dit forum en niet voor andere die ik volg. Ik zie de onderwerpen maar als ik erop klik komt er "deze discussie is mogelijk verwijderd door de beheerder, open in browser".

    Een riem zou ik niet gebruiken als je in een kast zit. Enkel als het niet mogelijk is om een kast te gebruiken. Anders zijn er vele mogelijkheden. Verwarmingslint/plaat. Keramische lamp. Dit telkens in combinatie met een kleine ventilator werkt perfect. Een blazer zou zeker moeten lukken maar let op van de kracht daarvan, daarmee zit je al snel aan enkele honderden watts die te hoog is voor kleine hoeveelheden bier. Lees: doorschieten van de temperatuur. In de meeste gevallen heb je met 100w al meer dan genoeg.


    Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk

    Bram (hier ook op het forum) is deze namiddag op bezoek geweest en heeft de Porto kunnen proeven, leuk detail, die was gemaakt van brikken rood druivensap, maar als je het na een paar keer finetunen weet op punt te stellen kan je er wel iets van "bakken", ik vind die persoonlijk beter dan de winkelversie, doch, wie ben ik...? 8o

    Njammie njammie die verschillende Porto's van jou waren echt klasse! Net als je bieren trouwens. Een la trappe quadrupel kloon dryhoppen met Amerikaanse hoppen. Lekker buiten de lijntjes kleuren en echt top👍👌

    OK. We zien wel hoe we dit kunnen fixen. Alvast bedankt voor al je feedback zowel hier als via pb. ?


    Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk

    Eerste maal gistdumpen na 6 dagen. Dikke drab die eruitkomt en nu versta ik waarom er zo'n oversized kranen op staan. 0.4l afgetapt. Vergisting lijkt al gedaan. Van 1095 naar 1012 met enkel 0.5l ahorn als extra suiker.


    Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk

    Dus je probleem is te lage begin sg en te weinig liters wort. Ik zou je rendement eens van 75 naar 70 brengen en de liters die je systematisch te kort komt tijdens het spoelen extra toevoegen. In brouwhulp kun je dat ook ingeven. Samen met bovenstaande tips. Trager spoelen, ph aanpassen,... Zou je al een stuk dichter bij je beoogde resultaat moeten komen.
    Brouwen in het begin is een beetje trial and error en je installatie leren kennen. Succes


    Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk

    Na minder dan 3 dagen van 1085 naar 1017 gezakt en pas na 24u echt in gang geschoten. Goed bezig en nog steeds activiteit. Het lijkt erop dat hij mooi onder de 1015 zal duiken Vanavond de ahornsiroop toevoegen.


    Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk

    Het is normaal dat je sg in je eerste brouwsels iets lager is dan verwacht. Pas best je rendement aan voor de volgede keer. Al doende leer je uw rendement kennen/verbeteren op je installatie.
    Hoe komt het? Heb je meer wort dan voorzien?


    Best ook je sg meten net voor het in je vergistingsvat gaat en 20° heeft. Warm wort heeft foutieve waarden terug op je refractometer of densimeter.


    Zat je veel te laag? Neen? Dan zou ik niets toevoegen van suiker het maakt je bier alcoholischer maar ook dunner van smaak.
    Indien je toch wil toevoegen kan je zowel op einde kook of tijdens vergisting. Aan u de keuze.




    Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk

    Dus vandaag gebrouwen zoals je kan lezen in een andere post.

    De tegendrukvuller is ook terug voorradig bij brouwland en besteld.


    Nu een vraagje over het op druk brengen van het bier voor het bottelen:

    Voor mijn barleywine wil ik 2.2 volumes co2 in mijn bier.

    Na de gisting ga ik lageren op keldertempratuur (neem 14°) voor een bepaalde tijd. Net voor het coldcrashen steek ik 17psi op de tank (dit volgens het schema en via een bruissteen) en coldcrash ik naar +-1° voor een korte periode en bottel ik.

    Ga ik nu de beoogde 2.2 volumes in mijn bier hebben of zie ik nog iets over het hoofd?

    Al enkele stouts gebrouwen met toevoeging van lactose. (wat uiteraard geen 1op1 is met een (ne)ipa)

    De eerste met 20gr/l en dit was teveel. sindsdien 15gr/l en dit lijkt in orde maar ik zou nooit zoveel in een neipa doen waar je al amper bitter hebt en al veel zoetigheid van de hop.

    Staat er in de SSbrew geen aanduiding? Dat is ook nieuw?
    Effe uitliteren heb ik ook moeten doen bij mijn Speidel gistvat ||

    De gewone wel dacht ik, in de unitank's blijkbaar niet.

    Inderdaad eens "uitliteren" en meten...

    Al 2x dubbel gemaisht. Al bij al positief daarover. Even getwijfeld om het nu ook te doen maar ik ging geen gist genoeg hebben en het is de eerste keer met mijn nieuwe cct. Dusja kleine batch en wat uitzoeken ivm vergisting, aflaten gist, samples nemen, op druk brengen met co2, Bottelen...


    Ondertussen alles in het vat en opgekuist. 1085 beetje minder dan voorzien (1087) maar zeker een liter extra. Jammer dat er geen maataanduiding staat in de tank.


    Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk

    Rendement ook altijd rond de 80 hoor. Maar feit is als je een zwaar bier brouwt je dan maar 1a2 liter moet spoelen omdat je gewoonweg geen grote hoeveelheid brouwt door de maximale moutstort. Proefondervindelijk getest door de moutkorf eens uit de ketel, nog na te spoelen met enkele liters en ik kwam nog een sg van 1045 uit. Dat is zuiver weggooien van goeie suikers vandaag had ik tijd en dus 2 liter extra spoelen en uur langer koken. Kleine rendementsboost...


    Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk

    Redelijk vroeg begonnen vanmorgen waardoor we tegen 10u al aan het koken waren ?
    Ik heb 2 liter meer gespoeld waardoor ik een stuk langer zal koken. Het was nu al 2u dus het zal wel 3u worden. Zo krijg je een rendement die een stuk hoger is dan voorzien. Dat blijft een klein pijnpuntje bij de braumeister(lager rendement bij zware bieren door vele suikers die achterblijven na het maishen)
    Foto is van tijdens het maishen. Het kleur dat ik voor ogen had. Bruin/rood


    Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk

    Morgen deze brouwen en dus de eerste keer met een cct.


    Hoe doen de cct gebruikers dit juist qua aflaten gist? Wanneer eerst en hoeveel keer in totaal laat je gist af?

    Stel ik doe een korte whirlpool en na enkele uren in de cct laat ik de laatste prut/eiwit/hop af. Is dit een goed plan?

    Citaat van mbroek

    Welke Maple syrop ga je gebruiken?

    Ik heb wel gemerkt dat er behoorlijk verschil zit tussen de A en C kwaliteit voor het brouwen.

    Al altijd deze van de Colruyt gebruikt dus ik kan niet echt vergelijken5a0dce41a7332eb9d5213625e1dfb507.jpg


    Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk

    BrouwHulp Recept uitdraai



    Basis

    OmschrijvingWaarde

    Kenmerk

    Naam receptGerstewijn

    Brouwdatum09-10-2019

    BierstijlBarley Wine

    Volume15,0 l

    Begin SG1,085 SG

    Berekende kleur (Morey)37 EBC

    Berekende bitterheid (Rager)55 IBU

    Brouwzaalrendement80,0 %

    Kooktijd120 min.


    Water en brouwzouten

    HoeveelheidIngrediënt

    23,00 lGedemineraliseerd water

    2,30 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water

    CaMgNaHCO3ClSO4

    3 mg/l1 mg/l3 mg/l11 mg/l5 mg/l2 mg/l


    Vergistbare ingrediënten

    HoeveelheidNaamMouterijKleur%

    5,90 kgPale Ale moutDingemans7 EBC85,5 %

    0,50 kgCara 120Dingemans120 EBC7,2 %

    0,50 kgMaple syrup30 EBC7,2 %


    Maischschema

    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

    Beta-amylaserust62,0 °C1 min.40 min.3,6 l/kg

    Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,6 l/kg

    Uitmaischen78,0 °C10 min.1 min.3,6 l/kg


    Hop

    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

    15,0 gCitrapellets12,0%100 min.34,6 IBU

    40,0 gNelson Sauvinpellets10,0%15 min.20,5 IBU


    Overige ingrediënten


    50,00 gEikenhoutsnippers, whiskeyvaten[/data

    [/tabular]


    Gist

    ]New World Strong Ale (M42)[data]bovengist

    [/tabular]



    Definitief recept voor mijn gerstewijn die in de kerstvakantie gebrouwen wordt. Enigste aanpassing is de hop.

    Wat oudere hoppen die weg moeten en hier misschien nog een kleine meerwaarde kunnen bieden.



    Ook de eerste keer dat ik mijn nieuwe ss brewtech unitank zal gebruiken:

    ss brewtech unitank gekocht+ tips en trics ivm gebruik



    Dat het maar rap congé is :thumbup:

    Net ontdekt dat er in de snelkoppeling van de co2 leiding vet is aangesmeerd helemaal diep vanbinnen.

    Pff die zal ik ook nog moeten ontvetten en hopelijk werkt hij dan nog degelijk.


    Probleem is wel dat ik de tank ondertussen al eens onder minimale druk heb gezet (0.3bar) en er dus mogelijks wat

    vet is verspreid in mijn tank. Best alles opnieuw reinigen? ;(

    Dat gedroogde stro van met name Braumarkt komt hier niet meer binnen.

    Zelfde hier. Echt geen goeie ervaring met hop van daar. Ander oogstjaar krijgen dan besteld en dan kurkdroog zeggen dat datum op verpakking niet klopt en ik wel degelijk juiste jaar gekregen heb. Jaja maakt dat maar een ander wijs.


    Verder moet ik wel zeggen dat ik de laatste 3 weken 3x besteld heb daar en telkens de volgende dag correct geleverd.

    Zelfs avond voor black friday besteld om dan te zien dat 's anderdaags alles -15% was. Even gebeld en ook die korting alsnog gekregen.

    Daarnet alles terug geassembleerd en de co2 leiding gemaakt.


    Indien de cct niet in gebruik is en alles is gereinigd volgens de regels der kunst.
    Als je dan de o2 uit verdrijft en de boel minimaal onder co2 druk zet dan is de kans op infecties 0,0 klopt dit?


    Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk

    Update: ondertussen de tank gepassiveerd met tri soda daarna met pbw en gespoeld met water. Dit met de cip ball. Wat een heerlijke uitvinding! Voorlopig nog redelijk Mac gyver toestanden met een klein oud Aldi dompelpompje die ik ooit kreeg van schoonmoeder. De toevoer is harder dan de 1/2'' slangtuit als afvoer waardoor de boel iedere 2min droog begint te draaien. Soit het werkt voorlopig.
    Alle clamps en onderdelen daarna nog eens apart hetzelfde proces ondergaan handmatig in de gootsteen.


    Ondertussen ook zijn kleren aangedaan met het 150w verwarmingslint daartussen geweven die ik nog liggen had. Al bij al redelijk goed gegaan en het lint heeft echt wel serieus wat warmte af.


    Qua koeling heb ik ook alles ondertussen.
    Ik zal voorlopig mijn diepvrieskist houden met een oud vergistingsvat erin gevuld met water en het ss pompje. Dit geregeld met 2 stc1000.
    1 voor de tank om te koelen en verwarmen. En 1 voor de Vriezer. Tijdens hoofdgisting koelwater op 10° laten staan om geen te grote temperatuur verschil te hebben tussen bier en spiraal om tijdens de coldcrash dan te schakelen naar 0°.


    Ook de aansluitingen van de co2 fles naar tank zijn er maar moeten naar gemonteerd worden. Dit met perslucht snelkoppeling zoals Serge aanraadde.


    Voorlopig nog geen spunding valve. Redelijk kostelijk ding van brewtech. 169€ zonder aansluitingen en voorlopig ook niet voorradig. Het zal wel lukken in het begin om te carboniseren met de co2 fles tijdens nagisting.


    Tegendrukvuller ook nog niet maar ze worden 21/12 verwacht in brouwland. Ik weet wat te vragen tegen kerst... ?


    Normaal gezien de eerste keer brouwen in de week voor kerst. Ik hou jullie op de hoogte.


    Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk

    Serge zou je de specificaties van dat pompje eens willen geven? Ik vind ze zelf niet direct.


    Misschien vind ik via mijn broers wel iets dergelijks die beiden in die wereld zitten.


    Ik ga eerst kijken om de koeling in orde te krijgen om al eens te kunnen brouwen. Dan zie ik stap voor stap wel qua aankopen voor alles die met co2 te maken heeft.

    Na jaren kwijlen is het ervan gekomen. Ik heb een ss brewtech unitank gekocht!

    https://www.braumarkt.com/ss-brewtech-7-gal-unitank

    Ik brouw gemiddeld tussen de 15-23l wort en dus is dit genoeg voor mij. Eventueel met fermcap-s of dergelijke in het vat kun je tot 25l gaan denk ik.


    Momenteel staan ze aan zeer mooie korting op braumarkt daar het nu brouwland is die deze zal verdelen. 895€ en op brouwland is het 1299€ dus was het een beetje nu of nooit in mijn ogen.


    Bedoeling is om er alles in te doen van vergisten (eventueel op druk zodat je geen extra co2 moet steken voor het bottelen), lageren, tegendrukvullen en eventueel eens gebruiken als tap op een feest.


    Wat wil ik er zeker nog op:


    spunding valve om te druk te regelen tijdens vergisting. Is de originele van brewtech aan te raden of te duur voor het geen het is?

    https://www.brouwland.com/nl/n…h-scale?gaCategory=search


    Cip ball

    https://www.brouwland.com/nl/n…cap-w-cip-spray-ball-3-tc


    Welke pomp zouden jullie aanraden voor de cip? De novax 20?


    Cip reiniging

    https://www.brouwland.com/nl/o…cip-1-l?gaCategory=search


    co2 fles kan ik normaal simpel aangeraken hier in de buurt.


    tegendrukvuller is dit zelf te bouwen of kun je dit kant en klaar kopen?


    2weg ontspanner

    https://www.brouwland.com/nl/o…tgangen?gaCategory=search

    waarschijnlijk zijn er nog goedkopere alternatieven?


    Dan is er nog de tempratuurregeling:

    Ik heb een verwarmingskabel liggen, die zal ik rond het vat draaien en dan de thermische mantel erover.

    koeling wordt iets moeilijker, de tank werkt met een binnenspiraal.

    Ik dacht van een tafelmodel frigo met een vloeistofvat en aquariumpomp erin en deze laten circuleren indien de stc afkoeling wenst.


    Zo een hele boterham :)


    Alvast bedankt indien er enkelen mij kunnen helpen met de vragen daaromtrent.

    In het weekend nog eens wat eik verzaagd voor mijn gerstewijn (en latere projecten) en in stukken gehakt met een beitel.
    Voor het eerst niet met een brander getoast maar wel in de oven. 45 min op 180°. Het mocht misschien wat langer maar ik moest weg. Nog niet veel kleurverandering. Momenteel allemaal ondergedompeld in een goedkope whisky om de eerste bittere tannines weg te krijgen. Binnen een week of 2 dan afgieten en op een andere drank naar keuze leggen.


    Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk

    <p>Mijn reeds maanden in drank geweekte (whisky, rum, pure alcohol...) eik schilfers zakken altijd vanzelf naar de bodem dus verzwaren is niet nodig.<br>Veel hangt af van welk soort bier je met eik verrijkt over de hoeveelheid. Serge zijn maatstaf lijkt me correct.<br>Enkel als je zelf eik gaat verzagen of dergelijke moet je opletten dat er nog veel tannines in het hout zitten die echt geen lekkere smaak geven aan je bier. Ik spreek uit ondervinding. Voor weken in de goedkoopste sterke drank die je vind en afspoelen om daarna te weken in de drank naar keuze lost dit probleem op.</p>
    <p><br></p>
    <p>Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk</p>

    Zelf nog nooit wijn gemaakt maar het kriebelt de laatste tijd om zelf een mini wijngaard aan te leggen.
    Ik zit zo in een paar Facebook groepen daarover en in de gemeente hier heeft er iemand een wijngaard van 800m2 die top schuimwijnen maakt.
    Jammer genoeg is de syntra cursus redelijk lang en duur (2jaar à 850€per jaar) en blijkbaar echt wel noodzakelijk aangezien je beslissingen moet maken die jaren later nog doorwegen.


    Nog een tip voor mensen die wijndruiven zoeken. In goeie jaren zoals 2018 hangen de druiven te rotten aan de stokken in de champagne streek aangezien ze maar 4000l?/ha mogen maken per jaar. Een kleine wijnboer daar vertelde dat ik mocht plukken wat ik wilde.



    Een maand terug een 'wedstrijd' aangegaan om porto te maken volgend jaar tegen iemand anders. Dus recepten zijn zeker welkom?.




    Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk

    Citaat van Seed7

    Op zich controleer je zoetheid met de bitterheid. 44 IBU met 1097 is ondanks de siroop in de stort redelijk zoet.

    Zelf heb ik niets met zoet en zou flink hoger in het bitter gaan zitten en al helemaal geen lactose gebruiken.

    Inderdaad ik had er ook nog niet echt aandacht aan besteed. Ik breng het naar 65.


    Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk

    Citaat van Davidar

    Die lactose wordt inderdaad te pas en te onpas toegevoegd, persoonlijk vind ik dat het niet al te zoet moet worden.

    In het geval dat je eind sg onder de 1020 duikt zou ik het wel toevoegen denk ik,
    kwestie van voldoende body in je barleywine te hebben.

    Nieuwsgierig naar je eindresultaat met die maple, heb hier ook nog iets op stapel staan met maple-siroop.

    Op de hobbybrouw avond vd bierclub breng ik mijn stout mee met maple als je er geraakt kan je hem proeven ?



    Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk

    Citaat van springerke

    Welk type maple siroop gebruik je A B OF C ?

    Wel een groot prijsverschil volgens ik zie

    Deze. Ik wist niet eens dat er verschillende gradaties in waren. Qua prijs was dat de goedkoopste maar al bij al toch al duur genoeg vond ik. c2308dc518a0e02a4862f6bfc92373d9.jpg


    Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk

    Neen. Gewoon standaard in hun stouts lactose toevoegen voor dikker mondgevoel en extra zoetigheid
    De moersleutel, omnipollo, het uiltje,... En nog vele andere.


    Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk