Berichten van Bram

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Als je nu al hop koopt of binnen 3 maanden sowieso zal je hop niet jonger zijn aangezien de hop in september geplukt werd (uitgezonderd Australië/nieuw zeeland) als we over hopseizoen 2020 spreken uiteraard. Hoe eerder in huis hoe eerder je zeker weet dat de hop goed bewaard zal worden bij je thuis. Daarvoor is het wat koffiedik kijken. Crossmyloof kan wel in de vriezer bewaren maar misschien hebben zij ook nog maar de hop in huis sinds januari of later. Indien je enkel oogstjaar 2019 vind kun je misschien wat wachten en hopen dat je in de komende maanden oogstjaar 2020 vind.

  Kristof kijk ook eens naar het topic amarillo pils. Dit bier is voor mij nu al zeer geslaagd te noemen. Ook dit was mijn eerste ondergister. IBU 27 lijkt me perfect. Ik zou niet minder dan 25 gaan.

  Als je echt Citrus toetsen wil zal je de hoeveelheid Citra toch drastisch moeten optrekken. Ik zat aan 100gr in totaal op 24l.

  Succes!

  Zonet deze op keg gestoken.

  Eerste maal dat ik keg op zo'n manier dat er 0.0 zuurstofinslag is vanaf brouwdag tot in het glas.

  Sommige kennen waarschijnlijk de manier van werken maar ik wil ze toch nog eens uitleggen voor degenen die het nog niet kennen.

  Mijn bier stond dus vanaf de vergisting op 1 bar op het einde van de vergisting heb ik de spunding valve toe gesnoerd zodat ik nog wat extra druk opbouw heb en voldoende co2 in het bier na cold crash. Dan 5 dagen cold crash op 5°c met een druk van +-1.25bar wat ongeveer goed moet zijn. (dit alles kun je overslaan als je geen druk tank hebt)

  Nu moet je natuurlijk gecarboniseerd bier in je keg krijgen zonder drukverlies en schuimfestival.

  De manometer op de co2 fles op dezelfde druk zetten als de vergistingstank of iets hoger en koppelen aan de blowoff of ergens vanwaar je bovenaf druk kunt steken. De Keg dezelfde druk geven met de co2 fles en dan terug loskoppelen van de fles en best de lege Keg ook even in de frigo koelen om zo Weinig mogelijk schuim te genereren. Dan de vergistingtank en keg koppelen met elkaar. Let wel op de Keg koppelen aan de 'out' uitgang zo vult de Keg van onderuit en heb je minder schuim. Op de 'IN' ingang koppel je een spunding valve. Nu zet je de kraan van de vergistingstank naar keg open. Normaal gebeurt er nu nog niks want alles staat op dezelfde druk. Nu ga je de spunding valve beetje openzetten zodat je onderdruk krijgt in je keg en zo begint te vullen. Doe dit rustig en reken op een 5 minuten per keg. Nadeel is dat je niet weet hoe vol je Keg reeds is en plots bij mij het schuim uit de spunding valve spoot. Met een weegschaal kun je dit probleem oplossen.

  Nu heb je bier op keg die in feite direct klaar is voor consumptie maar beter nog enkele dagen laten rusten in de frigo.


  Heb je geen druk tank maar een gewone cct kun je werken volgens dezelfde methode maar dan wel op veel lagere/minimum druk. Zoek op tot hoeveel druk uw tank bestendig is!!! Niet alle tanks kunnen druk aan zelfs geen minimum!!!

  Voordeel bij lage druk is ook een minimum aan schuim maar dan moet je wel nog carboniseren op keg.


  De uitleg is misschien wat veel op het eerste zicht maar laat je er niet door afschrikken eens je begint te keggen weet je uw gemak niet!

  Mooi die diy herms/rims en andere bouwsystemen. 10 jaar terug zag je veel zo'n bouwprojecten op het net wanneer er nog geen of amper brouwautomaten bestonden. Jammer dat die zelfbouw wat verdwenen is met de komst van die automaten.

  Groeten van een braumeister brouwer🙈

  Ik heb het ook nog nooit gedaan maar ben het wel van plan met de 2 neipa's die ik dit jaar nog ga brouwen.

  Kort gezegd 1 toevoeging tijdens actieve fermentatie meestal rond dag 3 en 1 op einde fermentatie meestal rond dag 8. Er zouden andere aroma's en smaken vrij komen bij dryhop tijdens fermentatie en einde fermentatie.  Hier nog een test van brulosophy van dryhoppen op het zelfde moment als de gist toevoegen. Dit om nog minder oxidatie te krijgen in je bier.

  https://brulosophy.com/2017/06…eipa-exbeeriment-results/

  Het kost wat meer maar van een RVS CCT ga je je leven lang plezier hebben. Ik heb zelf de 27l versie van SS Brewtech en dat is gewoon een gemak en plezier. En alles is van uitstekende kwaliteit.

  Voor het volume dat jullie brouwen (50l) zou deze in aanmerking komen : https://www.brouwland.com/nl/o…nter-79-liter-halve-bbl-c

  Ok, het is wat geld maar gedeeld door 5 valt het toch wel goed mee. En daar zit je voor de rest van je brouwcarrière mee gebeiteld.

  Je hebt dan ook geen bottelvaten, lagerflessen, zelfs geen hevel meer nodig want alles gebeurt mooi in hetzelfde vat. Reinigen gaat als niks, uitwassen met geurloze dreft en nadien goed ontsmetten met starsan (gewoon sprayen niet het hele vat vullen). Ondertussen al een keer of 20 mee gebrouwen en telkens tevreden geweest over het gemak.

  Ik heb nu een heel klein lekje aan mijn onderste kraan, een paar druppels op een dag, maar ik ga gewoon nieuwe pakkingen kopen voor die kraan. Je kan ze helemaal demonteren en ik ben zeker dat ik de wisselstukken wel ergens zal vinden.

  Ela! Met mijn idee gaan lopen (kijk maar eens hoger) en dan met het beloofde bier voor de gouden tip op het VHM ook zeker 😜😂.

  Neen, zo zie je dat we dezelfde mening delen. Investeren in goed materiaal die misschien iets meer kost maar wel een carrière lang mee zal gaan.

  Met de T58 misschien beter de 66°C maish stap wat lager doen om wat meer vergistbare suikers over te houden?


  Vergisting op 15°C? Dat is redelijk laag zeker?


  Verder ziet er goed uit.

  De abt12 is eigenlijk het oude bier/Recept van Westvleteren die voor hen gebrouwd werd. Toen begonnen de paters zelf hun bier te brouwen en st. Bernardus bleef dat bier brouwen met hun gist. Westvleteren met de Westmalle gist.

  Goh ja die eeuwige Westvleteren discussie. Die mannen verkopen al decennia lang hun bier op dezelfde manier en ze kunnen zo overleven. Plots word je wereldberoemd en een hype en kom je in het oog van de storm omdat je zogezegd schaarste creëert. Ik zou zeggen kun je er aan de bron aangeraken doe het dan en geniet van je trip en het bier aan een eerlijke prijs. In alle andere gevallen laat het links liggen. Betaal geen 10€ of meer als je perfecte alternatieven hebt aan 2.5€

  Ge kunt ook altijd commerciële biertjes kopen de etiketten er afweken en er dan een eigen gemaakt etiket op kleven dan komt ge niet met lege handen toe en zijt ge zeker dat het drinkbaar is :rolling_on_the_floor_laughing:

  Westvleteren pakken daarvoor,dan moet je al geen etiketten meer afweken en niemand die gaat klagen van je bier :face_with_tongue:

  20°C. Is prima en doe ik ook bijna altijd. Warmer heeft meer esters en lager is meer neutraal het is wat je zelf graag wil. Ik verhoog de temperatuur nadat het gist slot al bijna niet meer blubt. Ten vroegste is dat rond een dag of 5 maar temperatuur verhogen doe ik wel niet altijd. Gist aftappen doe ik meestal na 7 dagen een eerste keer en daarna na lageren.

  Bram als we teveel afwijken moet je het zeggen, dan splits ik een deel af ;-)

  No problemo! Enkel interessant 😁


  Een vraag: nu we gisting op z'n einde loopt. Zou ik hoger gaan dan 15°C die ik nu constant aangehouden heb of gewoon gerust laten nu? Dit ivm de zogenaamde diacetyl rust.

  Het afgetapte bier uiteraard ook al eens geproefd nadat het schuim verdwenen was. Uiteraard nog zeer scherpe smaken. Ik versta niet hoe die Amerikanen dat doen in hun filmpjes "6 days grain to glass" enz.. Dat kan toch nooit in orde en lekker zijn? 🙄

  Zonet eerste maal gist afgelaten. Het was veel minder als bij een bovengister na een week. Echt bijna niks.

  Normaal tap ik genoeg af om eens te meten met m'n hydrometer maar nu is het uiteraard allemaal schuim en minder goed mogelijk. Zo dus maar met m'n refractometer gemeten en omgerekend. Nu zou ik op een +-1015 zitten. De gist heeft al goed z'n best gedaan.

  15°c is de bovengrens voor de gist volgens lallemand en ik ben nu al constant bezig op 15. Zou ik nog een beetje hoger durven gaan of gewoon laten zoals het is?

  Ziet er goed uit Jef!

  Maar ik denk niet dat je die 3 pakjes gist zal nodig hebben. Je kan nog altijd beslissen op het einde of je al of niet toevoegd.

  Als het je eerste maal is dat je brouwt zal je waarschijnlijk ook eerder wat lager uitkomen in punten.

  On topic : zou die amarillo niet teveel doorsmaken in een pils?

  Hopelijk wel:grinning_face:


  Ik brouw wel graag standaard bieren met een twist. Al zeker 10 saisons gebrouwen met hop uit de ganse wereld. Telkens anders en meestal geslaagd te noemen. Voor de pils zien we ook wel.

  Na wat opzoekwerk toch maar besloten om direct op druk te werken en de 1 bar is bereikt. Wel 10x de meter gaan bekijken vandaag wat de magie van de gist aan het doen is (en of de spunding valve wel z'n werk zou doet) . :grinning_face_with_smiling_eyes:

  Als je onder druk wil vergisten, best de eerste 24 à 36 uur gewoon waterslot, zo heeft de gist de tijd om "zonder koppijn" in gang te schieten zeg maar...

  Dat is het eerste wat ik er van hoor. Wat zou er dan nadelig kunnen aan zijn? Trager op gang komen? stokken vd vergisting? Stress voor de gist?

  Ik heb 3 zakjes gebruikt maar heb dan ook op de ondergrens vergist bij 10°C. Pils moet tenslotte wel een clean resultaat hebben. Maar mits voldoende beluchting en voeding moet het met minder gist ook wel lukken.

  Daarom dat ik onder druk vergist. Iets sneller en cleaner bij hogere temperatuur en dus iets minder gist nodig. Op 10°C zou 2 zakjes inderdaad een fail zijn.

  Succes Bram maar misschien een beetje laat, maar ga je maar 22gr gist gebruiken voor 24 liter? Lijkt me wat weinig voor een lagergist.

  Die 24l is het wort in de ketel. Ik zal wel nog een 2 tal liter verlies hebben. Ik zal ook onder 1 bar druk vergisten en zo kan ik op het maximum van 15 graden werken zonder off flavors. Dat zal ook al wat schelen. Maar inderdaad overschot zal ik niet hebben