Berichten van Bram

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Belachelijk hoge prijzen. Wetende dat bouwmarkt op het einde van vorig jaar hun prijzen ook al 15% waren gestegen voor deze producten. Zogezegd gaven ze 15% korting met de solden maar een week eerder waren ze zoveel duurder geworden.  Verstuurd vanaf mijn ANE-LX1 met Tapatalk

  Een kennis die jaarlijks meerdere maanden in de USA verblijft heeft daar nog tastings gedaan georganiseerd door brouwers die singlehop bieren brouwden maar dan telkens met hop uit andere regio's. bijvoorbeeld met amarillo uit verschillende teeltgebieden. Dit gaf al een extreem verschil in aroma, smaak en kwaliteit.

  Hey,


  Eindelijk nog eens terug op het forum en aan het brouwen geweest na drukke laatste maanden :)


  Ik heb hier een RIS staan die gebotteld dient te worden. In het recept zit er reeds 8% maplesyrup (ahornsiroop) ik ben nogal zot van deze smaak in dikke stouts.

  Nu mijn vraag: ik wil deze ook gebruiken als bottelsuiker. Hoe zit dit met de hoeveelheid? Ook gewoon de normale 6-7gram/l nemen? Of is dit wat te kort door de bocht?

  Zelfste als met honing waarschijnlijk maar ik vind het nergens echt terug.

  Merci!

  Een mix maken van hoppen kan soms echt wel leuke aroma's en smaken teweeg brengen. Mijn meest uitgesproken was toevallig ook een mix van Nelson sauvin met simcoe in een 50/50 blend. Dit gaf een perzik smaak niet normaal, iedereen haalde dit eruit zonder voorkennis.


  Een vriend moet in juli voor zijn werk naar Nieuw Zeeland, ik heb hem gevraagd of hij geen stekjes van de Nelson kan meebrengen in zijn bagage 8o

  Problem solved! :thumbup:

  Nu ja die kans gaat maar heel klein zijn dat dit inderdaad lukt natuurlijk.


  en je hebt nu éénmaal iets als een terroir die je niet kan nabootsen/meenemen. Nu zondag bottel ik een saison met 100% Duitse amarillo. Eens zien wat dat geeft...

  Bedenking: ik heb met "continentale" USA hops nog geen goede ervaring gehad; ttz: het zijn goede hoppen, maar ze missen het specifieke van de "echte" USA hops.

  Inderdaad ik heb hetzelfde reeds ondervonden.

  Daarom dat ik er ook niet van uit ga dat ze bijna 1 op 1 gelijk zijn aan de Amerikaanse versie. Ik moet/mag een bier brouwen voor de babyborrel van mijn broer en zal deze als single hop toevoegen in combinatie met een saisongist zien wat dat heeft.

  Ik heb mijn speidel spiraal gratis gekregen bij mijn braumeister. Niet zo tevreden van, zoals reeds vermeld springt de siliconeslang van de inoxspiraal. Jammer dat dit nog altijd niet opgelost is na al die jaren. Laatst op locatie gebrouwen en de spiraal gebruikt van collega brouwer en die koelde duidelijk enkele minuten rapper dan de speidel.

  Ik zit ook met zo'n probleem. Ik brouw met een bm 20l tussen de 15l en 24l wort. Aan de krappe kant voor 26.5l versie en de 54l is dan overkill. Ik overweeg zelfs de unitank te kopen. Als je vergist onder druk en dan cold crasht heb je dat probleem niet dacht ik?


  Verstuurd vanaf mijn PRA-LX1 met Tapatalk

  Volgens mijn klanten worden Belgische bieren gedronken omwille van onze lange traditie en hoort Belgisch bier in een flesje thuis. Kan ik voor een deel wel inkomen. Langs de andere kant worden de Belgische brouwers verweten te conservatief te zijn, maar als we dan eens vernieuwen is het ook niet goed

  +1

  De evolutie naar blik door "craftbrouwers" en dan nog vooral in landen zonder grote bier geschiedenis vind ik enerzijds wel "leuk en hip" een verse fancy ogende NEIPA/IPA/APA... uit blik kan ik zeker bekoren (persoonlijk grote fan van het uiltje)

  Maar laten we het er daar maar bij houden.

  Een trappist uit blik is nu niet iets waar ik zit op te wachten en stel je voor om een bierkelder te hebben met enkele bewaarblikken geuze. Moet je die liggend of staand bewaren?:-/8o

  Weet er iemand de precieze inhoud van de 7gallon versie? Inderdaad 26.5l maar in werkelijkheid is dit soms wat meer door de bolle hoed. Dit omdat ik ook al enige tijd interesse heb in een ss brewtech maar met mijn braumeister heb ik soms 24l wort wat dan wel heel krap is voor deze cct. een 14 gallon versie vind ik dan weer overkill aangezien ik dan weer soms zware bieren brouw waarvan ik maar 15l wort heb.

  Zoals ik reeds eerder gepost heb voegen de struise deze tijdens de maish toe. Meerdere methoden zijn reeds beproeft en goed bevonden. Een nacht Coldsteepen en toevoegen tijdens koken zou ook een goede methode zijn.


  Verstuurd vanaf mijn PRA-LX1 met Tapatalk

  Kreeg het al 2 keer gratis mee bij bestellingen bij brouwmarkt, leuk om te krijgen en 5' in te bladeren meer niet...

  Morgen mijn ris nog eens brouwen maar nu zou ik wel eens proberen om (een deel van) mijn zwarte mout namelijk roasted barley van thomas fawcett (10% van de stort) later tijdens de maish toe te voegen om de moutbitterheid wat te verminderen in het uiteindelijke bier.

  Mijn vraag: wanneer voeg ik deze dan toe? is het laatste kwartier genoeg?

  Voor alle duidelijkheid gaat het hier niet om coldsteepen de dag voordien.

  20% suiker vind ik teveel voor een begin sg van 1068. Je bier zal daardoor wat dunner uitvallen maar daardoor niet slecht natuurlijk.

  Pellets heb ik nog nooit in een zakje gedaan, gewoon los in de ketel.


  Succes met het vervolg!

  Goeie vraag, alle restjes zitten samen in zo'n 5kg moutdoos ofwel in een oude "ijscreemdoos".

  Alles in de kelder.

  Sinds ik een vacuumapparaat heb zal ik nieuwe kleine verpakkingen zo verpakken.

  Wat aanvangen met speciaalmouten tussen de 2-4 jaar oud?

  Heb hier Choco800 liggen van zeker 4 jaar oud die ik mogelijks nu zondag zou gebruiken. Doen of niet?

  Verder nog wat oudere restjes allerhande maar geen basismouten die hou ik maximum 2 jaar.

  Oppassen met windsor gist. Is eigenlijk niet geschikt voor een zware ris omdat zijn vergistingsgraad echt niet hoog is. Ik heb zeer goeie resultaten behaald met de m42 van mangrove jack. Verder ziet je recept er goed uit.


  Verstuurd vanaf mijn PRA-LX1 met Tapatalk

  Ik zal moeten passen heb juist iets moeten een week vervroegen waardoor ik niet aanwezig kan zijn. zeer spijtig :(

  Iets dat ik elk jaar hier wel eens post:


  Hieronder een zeer interessante fiche over de rijpheid van hop in Poperinge in het jaar 2014.

  Mooie evolutie/toename van de alfazuur gehaltes vooral in de laatste week van augustus. Tot soms wel een verdubbeling in 10 dagen tijd!

  Zo zie je maar dat te vroeg plukken nefast is voor het alfa gehalte maar grofweg kun je zien dat vanaf 1 september de meesten wel op hun top zitten.

  Bier ijskoud wegzetten en de kroonkurken verwijderen (minder kans op gushing)

  Nieuwe kroonkurken er los op laten liggen om geen vuil in je flesjes te krijgen en wanneer de hevigste druk eraf is opnieuw kurken (+-5a10' gok ik).


  Ooit eens te vroeg gebotteld en druk aflaten per flesje is echt monnikenwerk zo heb ik het toen gedaan en het werkte wel.

  Bezig met een IPA aan het hergisten op fles.

  Waar deze staat is het momenteel dag/nacht 25,5/26° en dit zal waarschijnlijk nog een beetje stijgen de komende dagen.

  Is dit een probleem voor mijn hergisting op fles met de F2 die maar een range aangeeft van 18-25°? Beter in mijn kelder plaatsen waar het momenteel 20° is?

  Wat is het verschil tussen een grote en een kleine pallet? In aantallen bedoel ik dan voornamelijk.
  Allemaal Vichy-flessen?

  Dubbel dus 3810. Ja allemaal vichy.
  Prijsverschil met steinie weet ik niet


  Verstuurd vanaf mijn PRA-LX1 met Tapatalk

  Ik brouw batches van 20l. Een 6-8keer per jaar. Dusja het zal geen 10 jaar zijn maar toch een 8 tal.
  Mijn ouders wonen op een boerderij maar zijn wel gepensioneerd waardoor er veel plaats vrijgekomen is. Deze paletten gaan in een propere vochtvrije gepolierde en geisoleerde loods staan waar er nauwelijks nog beweging is. Doe ik ze open ga ik ze iedere keer terug toedoen met zo'n wikkelplastiek kwestie van stofvrij te houden.


  Verstuurd vanaf mijn PRA-LX1 met Tapatalk

  Gekocht bij axaglass. Zeer vlotte communicatie en mooie prijs. Grote paletten zijn tijdig niet verkrijgbaar en daarom heb ik 2 kleine gekocht. Hier ga ik ongeveer 10 jaar weg mee kunnen. ?


  Mochten er mensen echt interesse hebben om enkele flessen over te kopen mag dit als ik er iemand mee gelukkig mee kan maken.
  Wel geen half pallet natuurlijk... ?


  Verstuurd vanaf mijn PRA-LX1 met Tapatalk

  Huis volledig onderkelderd waarin 1 geïsoleerde ruimte mijn mazoutbrander en boiler staat. Thermometer elke dag in een andere ruimte geplaatst deze week en deze schommelde tussen 18.4° en 18.7° op 1m. In de winter daalt dit tot minimum 12°

  Als je pale hebt liggen zou ik deze gebruiken in plaats van pils.

  Verder zal de Nottingham mss wat dunnetjes/leeg uitvallen bij zo'n laag alcoholisch bier M03 ken ik niet.

  10% chocolate ben ik wel eens benieuwd naar en leuk zo'n simpele moutstort.

  Less is more is de laatste tijd ook mijn motto in het brouwen en het valt me niet tegen.