En doe je dat dan ook met ‘de losse pols’.
Yup! Meestal blijft er een welverdiend eiwit-kwakje achter...
Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum
En doe je dat dan ook met ‘de losse pols’.
Yup! Meestal blijft er een welverdiend eiwit-kwakje achter...
Mijn mening: als ik lees overpompen van het wort krijg ik al de kriebels. Waarom zou je zoveel moeite doen om je eiwitten te coaguleren met Iers mos, biersol of iets dergelijks, als je daarna je wort terug gaat mixen door overpompen?
Kom je eens mee brouwen? Ik laat je graag kriebels krijgen...
Na brouwen, whirlpool, rusten & als klap op de vuurpijl met een externe pomp (incl fliter) het gistvat in!
Je ziet toch mooi in je brouwketel wanneer je de onderkant begint mee te trekken en ik moet zeggen mijn hopspider houdt bijna alles mooi in het midden vast en staat hoger dan de bodem.
Heb je 2 kranen? Dan kan je perfect bottelen zonder die hevelarm.
Ipv dat knietje gewoon op het einde je vat wat schuinhouden heeft het zelfde effect.
En anders heb je mss ietsjes meer verlies.
We maken ons nogal snel zorgen als we niet alle toeters en bellen hebben
Wat mbroek zei.
En ik zou eigenlijk al de hoppen er indoen de laatste 10min tot hopstand (ik doe 20min op 80°C)
Waarvoor de (U) achter de hoppen?
Ik veronderstel de leverancier? Zo doe ik het toch
janmetdepet laat maar weten welke datum het uiteindelijk is? Dan doe ik mijn best er bij te zijn.
Want nu zijn het 3 gevaarlijke data 🙈
Mag het ietsje meer zijn ?
Aangepast 😅🍻
Kommaneukers... 2°C of 20°C wat maakt dat nu uit in de brouwwereld 🙃
Hoe zit het nu met je schuim?
Bij hoge alcoholen durf ik de bieren toch 3 weken hergisten op fles op 22°C (en eens tussen door omschudden).
Maar hier is het ook niet altijd een succes deels doordat ik soms een lagere suikergift geef ivm carbonisatie.
Maar dan spreek ik over bieren 10°C+
Ik zou durven gokken dat je eerste dagen van vergisting te hoog zijn gebeurt ofwel dit ook gecontroleerd gebeurd?
Ola, daar gaat geen drup olie meer inzitten.. graag feedback over hoe dit is verlopen..ben wel benieuwd
Zal ik doen! Brouwen staat volgende week gepand maw ergens midden/eind februari hoor je mij.
Wat je ook kan doen is de noten kort roosteren en dan persen, dan is de meeste olie er uit. Je mag mijn notenpers gerust eens lenen.
Das interessant maar beetje ver voor één keer experimenteren.
Dus ik veronderstel dat jij al meerdere keren noten in het bier gebruikt hebt?
Zo ga ik het wrs doen:
Use rolling pin to crush nuts. Roast nuts on a large cookie sheet @ 300F = 149°C for 15 min.
Remove from oven, cover with paper towels to soak up oils and crush. Repeat 4 times.
(Staat er weinig schuim op niet zo erg is Pastry Stout, zolang de smaken maar goed zitten.)
Al lang gelezen I'm a Google-bitch
Zoek nu nog wat ervaringen
Heeft er iemand ervaring met noten in zijn bier?
Zou graag een stout brouwen met noten erin: Hazelnoot, amandelen, pinda, ...
Wat is de beste ervaring?
Roosteren (Weet dat er veel olie & vetten in noten zitten) en in de maisch, kook, lagering, ... ?
Merci voor de tips alvast!
Gist - wat bezinksel uit je vat - Biersteen?
Nie te snel zorgen maken en afwachten.
Een eiken vaat je van 10l, totaal nutteloos, je kan er enkel geoxideerd bier of veel te zure rodenbach in maken.
Heb je goed opgelost
Inox bottelpijpje & Inline Sight Glass
De massa's DJ's & plastiek emmers, niet verloren, had beter direct een goeie CCT gekocht.
misschien is je Ph te hoog? Probeer op 5,35 te zitten voor de kook, dan zal de rest wel ok zijn.
Ph stuur/meet ik steeds
Had je je bier geroerd ofzo voor het bottelen?, tis toch niet dat het bovenste deel anders was dan het onderste?, deels neergeslagen en deels niet?
Alles onder CO2/tegendrukvuller
Maar toch is dit nog steeds niet mijn probleem
Ik denk dat het gewoon ligt aan lucht in één van mijn CO2-leidingen zoals Serge denkt.
Want voor de rest krijg ik er niet echt kop of staart aan.
Gelukkig drinkt mijn brouwmaat graag geoxideerd bier
Is op deze manier wat minder verlies want de mijne zijn in de gootsteen beland.
Gelukkig nog een vat/tap om van te genieten.
Of een infectie via die tegendrukvuller?
Zoiets denk ik ook.
Ik heb al een paar keer iets gelijkaardigs voorgehad, bier op fles of op drukvat met CO2 dat donker kleurt na verloop van tijd. Heb nog niet gevonden waar het nu juist aan ligt, maar dit gebeurt enkel bij de bieren die ge-dryhopt zijn, dus ik vermoed dat er tijdens die handeling iets misgaat bij mij.
Hier ook ge-dryhopt. Maar Keg is nog steeds fris/fruitig/blond & andere flets en verkleurd.
Nog steeds een raadsel waar ik de mist in ging. Mss iets te lang contact met lucht voor het afdoppen?
Alhoewel het vullen en direct sluiten is...
OF wel ligt het aan het feit dat de koelkast een klein dagje zonder stroom heeft gezeten.
Als ik van jou was volgde ik Hanske zijn tip. Koop ergens anders een C02-fles & geen set.
Die soda gaat volgens mij te snel leeg zijn? Als je een andere drukregelaar koopt heb je ook meer opties.
Koop ook direct een goeie tapkraan zoals aatjebanaantje aangaf.
Het is even zoeken naar alle juiste onderdelen, effe knutselen & kost wat.
Hier alles apart gekocht en in frigo gebouwd. Wel zou ik geen tapzuil meer kopen heeft naast looks geen meerwaarde.
Hier zie je mooie opbouw & benodigheden
Veel plezier op dit forum!
Altijd welkom om eens mee te volgen in Ertvelde.
Gr.
Bedoel je het vergisting vat , dan zou het bier op keg toch ook geoxideerd zijn
Nee, na vergisting hevel ik over naar 2 "drukvaten" dus beide simultaan gevuld.
Waren uw CO2 slangen op voorhand gepoeld met CO2 alvorens deze te gebruiken?
Is mogelijk de boosdoener ! ? Als je slangen eerst vol lucht zaten van het stockeren, dan blaas je dat natuurlijk ook deze hoeveelheid zuurstof die in je slag zit in je bier als je gaat carboniseren.
Slang hangt altijd aan de CO2-fles en is met terugslagklep. Dus zou maar heel minimaal mogen zijn. En zo lang en dik zijn die niet. Dus zou dit geheel het bier zo maken?
Ik ga nog eens wat flesjes open doen.
Tot nu toe al 5 geopend en allemaal zelfde resultaat. De keg op tap aangesloten is nog steeds goudgeel zoals op foto en lekker 😇
Dus ik blijf hangen bij het vat of de flesjes 🤔
zou het kunnen dat je tamelijk oude mout hebt gebruikt, daarmee kreeg ik ook al eens onverwachte meer donkere kleuren.
Mout gaat er hier snel van door. Dus kan bijna niet.
25kg = ±2x brouwen
Had ik nog niet aan gedacht. Ergens heeft er oxidatie plaats gevonden of misschien toch een beestje? Dat gistvat is een goede kanshebber.
Dan moet het een beestje zijn? Want gistvat zat ook op constante CO2-druk.
Om er koolzuur in te krijgen om te vullen met de tegendrukvuller.
*Urgh* Zal nog eens alles goed reinigen. En hopelijk de volgende keer weer goed...
Lang geleden maar we hebben nog eens iets tegen gekomen...
(D)IPA gebrouwen (Pils, Tarwe, Haver, Hoppellets & M66):
Brouwdag perfect, vergisting & dryhopping perfect.
Hierna 19L op keg gezet voor op de tapkraan: Deze is heerlijk weg te drinken! Lekkere aroma's in de neus & lekkere smaak.
Maar...
De overige 30L heb ik op mijn kegmenter gezet maw staat ook op constante CO2-druk en zo afgevuld met mijn tegendrukvuller.
Het goedje dat er uitkwam was mooi goud-geel & elk flesje geflushed voor het vullen + direct afgedopt met O2-kruunkurk.
Nu ziet en ruikt deze geoxideerd & flets van smaak. Eerste keer dat ik dit tegenkom.
Volg altijd dezelfde procedure maw waar ben ik de mist in gegaan?
Niet genoeg geflushed? Flesjes niet goedgekuist? Iets in mijn gistvat? ... ?
Ik weet het effe niet daarom: Weten jullie misschien wat ik fout deed?
Ik dacht dat die ofwel bij White Labs of Wyeast in hun gamma zit. Misschien heeft brouwerwaldonk die in zijn voorraad?
Serge heeft deze in zijn assortiment.
Dat is wel een mooie fermenter. Is dit een dubbelwandige waar de koeling in de mantel zit? Of zit uw koelspiraal gewoon langs de zijkant?
Ja ik ken die kant en klare glycol chillers, mooi en handig, maar die kostprijs van om en bij de 1000 EUR kan ik al helemaal niet rechtvaardigen. En dan moet ik de koelspiralen nog bijtellen... Met een DIY oplossing zit ik aan totaalkost rond de 400 EUR.
Speidel CCT met inderdaad dubbele wand/koelmantel.
Snap het tegenwoordig zijn alle prijzen van de pot gerukt!
Dan is jou oplossing snel gevonden extra/grote koelkast, verwarmingselement, ventilator & inkbird!
Succes!
Wie vrijdag 7 of zaterdag 8 oktober niet weet wat te doen en zot is van alles wat rond oud bruin hangt welkom in Kortrijk!
Op vrijdag help ik je graag verder en op zaterdag kunnen we samen iets nuttigen
Ik denk dat de meeste brouwers het risico op besmetting inderdaad wat overschatten.
Tot nu heb je geluk gehad: als je enkel oxi blijft gebruiken, heb je vroeg of laat prijs...
Maakt allemaal niet uit in dit Topic
Gaat er hem om dat het een super easy tamelijk budget vriendelijk systeem is voor diegene die hun leven/flessenhel gemakkelijker willen maken.
Mijn voorkeur gaat uit naar de 12 flessen omdat je daar alle soorten flessen op kan "bewateren".
En nadeel is dat de pomp maar tot 40°C haalt?
Als die rack vol is, dan gaat hij de fastwasher in met heet water en enzybrew.
Enzybrew werkt maar op 60°C, staat normaal op je doos/emmer.
Dus op je fastwasher die maar tot 40°C mag hebben is het dus zeer duur...
Maar wat is jouw eind sg doorgaans? Want dat is de hoofdreden dat ik 'm nog niet gebotteld heb.
1e keer SG1004, 2de keer SG1005.
Gebotteld met 5gr suiker/liter.
Tot op heden geen gushers of bommetjes.
Hij staat dus al 10 maanden in een 5 liter vaatje.
Ik had natuurlijk elke maand moeten meten om te kijken of er nog verloop is ...
wow das geduld hebben!
ik bottel hem na 4maanden met 5gr/l bottelsuiker.
Tot op heden nog geen bommetjes of gushers.
binnenkort eens fles open doen die al 1,5y oud is, zal dan laten weten wat dit oplevert.
Staat mooi bij hun uitleg: Om ongemoute tarwe te gebruiken moet het zetmeel eerst toegankelijk gemaakt worden voor de enzymen. De celwanden van de tarwe moeten eerst afgebroken worden om het zetmeel toegankelijk te maken.
Waarom 2x havervlokken? Wat is het verschil tussen die van Brewferm en die van Colruyt (niet dat ik dáár iets op tegen heb hé
)?
Brewferm mag rechtstreeks in de maisch.
Colruyt moet zogezegd nog voorgekookt worden.
En waarschijnlijk overschotje?
Display More
20,0 g
Mosaic
pellets
11,6%
15 min.
16,1 IBU
40,0 g
Simcoe
bellen
15,8%
5 min.
16,0 IBU
Waarom het tijdsverschil?
Ik hopelijk ook terug maar dan moeten we het wel later op het jaar zetten. Eind Augustus ben ik altijd met verlof.
Volg je... Zomer is voor mij ook veel moeilijker.
Maar ik hoop er de volgende keer ook weer bij te zijn!
Ik hoop nog steeds dat ik dit cadeau krijg van mijn gezinsleden maar ondanks de vele hints heb ik er nog steeds geen gekregen dus als ik er eentje mag lenen zal ik jullie eeuwig dankbaar zijn
Doe jezelf een cadeau en begin eens wat Bierfestivals af te schuimen...
De proefglazen in alle geuren en kleuren komen vanzelf in je kast
Veel proef en uitwisselingsgenot!
Ik zit niet zo ver van jullie om onze Bierclub te begeleiden Circus Brouwerij
Ik ga hem binnen twee weken eens testen. Ik heb de 12 flessen versie wat voor mijn doeleinden perfect is.
Ga je echt tevreden over zijn!
Mijn werkwijze:
- Na uitdrinken direct na spoelen en laten uitlekken.
- 1e FastWasher water door mijn Sous-Vide stick op 40°C + sodakristallen of vaatwastablet voor 15min
- 2e FastWasher gewoon water voor 15min
- Laten uitlekken en de bak in.
- Botteldag effe naspoelen met Starsan.
Wel je hoofd bij houden heb al eens mijn 2de te gelijk aangezet met mijn 1e terwijl er geen flessen opstonden
Ik heb bovenstaande boeken ook allemaal.
Als beginner echt top die "Verander water ...."
Als gevorderde echt top dat 4-delige reeksje.
Maar ik betrap mezelf er op sneller eens op fora te snuisteren naar wat (praktijk)voorbeelden dan boeken te lezen