Berichten van Loser

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Craywinckelhof of Het Brouwateljee in lubbeek lijkt me dus de plek voor de volgende ;-)
    Polsen wanneer mogelijk?

    Een dampkap is zeker ook geen overbodige luxe als je binnen brouwt, zeker in de winter.

    Heeeeeel belangrijk! Sinds ik een "brouwhok" heb is mijn afzuiging nog steeds niet optimaal.

    Die extra vrouw zal er toch nog moeten komen...

    Ik zou de brewmonk kopen, al het zelfbouw werk dat je opsomde kan je ook bij die ketel doen 😉

    En alles werkt in mijn ogen net iets vlotter/proper.


    Maar alles hangt natuurlijk van je budget en fancy klasse af 😝

    Weeral wat bijgeleerd. Ik wist totaal niet dat men bij bier diende te koelen door die grote warmteontwikkeling.

    Dan heb ik geluk gehad met de eerste "biertesten". Zal iets moeten bedenken om er een koeling bij aan te bouwen alvorens 30L bier in te zetten. Het bier test ik momenteel met kleine hoeveelheden van +-8L

    Makkelijkste is idd werkende ijskast aangesloten op een InkBird en warmtemat/lamp/...
    Is je gistvat te groot voor een ijskast, kijk je best eens om bv koeling van een biertap ofzo op de kop te tikken.

    ThomasV ondertussen al een recept voor een IPA?

    Kende de Iunga hop niet maar zit in het straatje van Northern Brewer blijkbaar...Vink Lekker!
    Veel brouwplezier!

    Ik bestel tegenwoordig vaak hop bij CML

    verzending valt mee? Tijd en verpakking bedoel ik vooral... Ze hebben een hop die ik hier niet meer vindt sinds homebrewshop is overgenomen 🤨 Anders ga ik er ook eens aan de slag voor de Brexit 😛

    Ik ben zowel hier als op het NL-forum passief-actief. Alsook op het Braumeistersforum.
    Allen onder dezelfde naam ;-)
    En dan zit ik nog in tig Facebook groepen ook.
    Naast de Grainfather & Braumeister groep is de rest om prentjes te bekijken want elke keer diezelfde (beginners) vragen laat ik aan de diehards over...
    Ik blijf de meeste en beste info hier en in de boeken halen! :drinken:

    En als hij dan nog steeds druk verliest/lekt helpt het meestal met een nieuwe dichting te stoppen.

    Tip: maak altijd dat je een reserve liggen hebt.

    Als je het tijdens de vergisting doet, best voor en na jet het toevoegt het SG meten zodat je weet hoeveel sg punten je siroop opgebracht heeft.

    Voor snap ik...
    Maar na? Wanneer meet je dan 10' na toevoeging of ...?
    Lijkt mij mooie praktijk om effectieve opbrengst te berekenen.
    Nu doe ik het puur theoretisch

    Nu snap ik het, je kreeg die hop van W@lter, ik ben ook een walter.

    Ik heb in 2018 ook een bier gemaakt de dag na de pluk met verse Cascade hop en dat was een schot in de roos.

    Ik ook... De mijne zitten waarschijnlijk nog altijd in W@lter zijn diepvries X_X

    Zeker, het is nu ook weer geen superlijm :) Als je wild inschenkt heb je gewoon gist in je glas.

    Een of twee maal met heet water spoelen en je fles is al weer helder.

    Rustig uitgieten mooi helder bier, Woest troebel bier en wat gist...
    Ik spoel 2 maal om met koud water en een schud en walsje
    (Goed voor het milieu, geen aardgas 8o) en het flesje is ook 'proper'

    Ik gebruik nu ook steeds bottelgist.

    Waarom? Het geeft me een veiliger gevoel en mijn bieren zijn sneller op dronk.
    Moet het? Nee, laatst een fles donker geopend zonder bottelgist na 2 jaar en deze was perfect! >:D<

    Als ik een hoger alcohol gehalte wil, wat moet ik dan doen? Meer mout? langer koken? En als ik er een beetje meer hop in doe wat gebeurt er dan?

    Hoger Alcohol: Meer mout, langer koken of suiker toevoegen.
    Meer hop: Begin koken = meer bitterheid, einde koken zijn je aroma's.

    Bedankt, ik zal er eens naar kijken. Aangezien ik een grafisch ontwerper ben wil ik ook vanaf het begin een naam en logo etc hebben. Weet niet meteen waar te beginnen voor de naam.

    Je hebt nog geen druppel gebrouwen dus ik zou me eerst focussen op dat gedeelte.
    Ofwel ligt het je ofwel niet... (Sla me niet dood om het laatste :-S)
    Dan komt de inspiratie wel vanzelf ;-)

    Dus aan grondstoffen geraak je.
    Dan ga je in het begin best gewoon aan de gang met je kookpotten.
    Tis een boeltje maar er komt wel bier uit ...:vic:
    En googlen op zelfb(r)ouwinstallaties levert je ook wel wat op en anders krijg je uit hier nog wel tips.

    Voor vergistingsvat zoek je ofwel local een inox vat of een plastiek emmer die je degelijk kunt afsluiten.

    Succes met je wilde avonturen!

    - Als je software klopt, zit je er nooit ver van.

    - zit er isolatie mantel rond? Anders met koudwater spray op de buitenkant, zie je zo waar het niveau zit door de condens.

    - ik ga binnenkort een sightglass er op monteren :-)

    Dus verlies je weer een beetje brouwsel ?

    Zo is dat... Ik brouw steeds 20 liter en uiteindelijk bottel ik maar 19 liter.
    Na vergisting 10a14dagen maak jezelf de keuze lager je in het zelfde vat of niet
    Na overhevelen of zelfde vat weer 10a14dagen lageren bij lagere temperatuur.
    Alles van trub/gistkoek laat je liggen enkel het bier overhevelen!
    Dan bottelen, suikerwater in de emmer en daarover je bier hevelen en in de fles.
    Minimum 2 weekjes wegzetten op kamertemperatuur en dan kan je genieten van je bier...

    Tis een beknopte uitleg maar als je je hier aan houdt in het begin met bovenstaande tips komt het helemaal snor!

    Vraag mij af hoe die Plaato het op een CCT doet, als je gist af laat krijg je onderdruk en dus ook zuurstof in de plaats van de aanwezige koolzuurgas, gaat dat de verdere meting niet beïnvloeden...?

    Goeie vraag...

    Koen Sels Jij vergist niet in een CCT zeker?
    Wel leuk je bevinding... Ik hoop dat je bij de volgende het zelfde kan vertellen...

    Aan alle grainfather gebruikers: met wat voor softwareprogramma werken jullie en wat zijn jullie instellingen in het programma zelf?

    Ik gebruik Beersmith 2

    Moest je het ook gebruiken stuur ik je de instellingen eens.

    't is volgens mij geen goeie week om te brouwen... :S
    Hier een pils gebrouwen om mijn vloeistof vragende keg te voorzien met mijn Grainfather.
    Te fijn geschroot waardoor ik 3 maal heb moeten pauzeren en doorroeren omdat de boel toe zat...
    En voor het koelen heb ik 3 keer mijn pomp moeten doorblazen omdat ze voor geen meter pompte >:P
    Ik dacht dat een filter hielp maar blijkbaar was de oplossing hem er vakkundig afkloppen :-$
    Hopelijk verloopt de vergisting wel deftig... :thumbup:

    Voor mij is de 26.5 L voldoende , maar is dat niet een beetje krap voor 20 L

    In november mijn Tripel vergist met de 3787 trappist , 20 L in inoxvat van 36 L en het spuite nog uit het waterslot

    Ik vergist steeds 20liter in mijn 26,5l CCT, wel werk ik met een blow-off en als ik weet dat het een stevige gister is doe ik er silicone druppels bij.

    Eerlijk bekennen bovenstaande manier heeft me tot nu toe nog maar 1 keer in de steek gelaten 😊

    Maar I love The smell of coffee in the morning 😂

    Danstar Nottingham VS Loser = 1-0