Berichten van Loser

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Vriend van me zou willen dat ik eens iets brouw met Steranijs & gember.
    Persoonlijk ben ik niet zo het kruidige type maar waarom eens niet, kan het maar eens ervaren hebben.
    Maar op dit prachtige forum nog niks van te vinden ofwel werkt mijn zoekfunctie niet:angel:

    Heeft iemand ervaringen met deze kruiden?

    Hoeveelheden?
    Tijdens kook of lagering?

    Vers of gedroogd?
    Enkel de zaadjes? Gekneusd? ... ?


    Alvast bedankt!

    Ik gebruik deze (of toch zo goed als...) ook.

    Makkelijk bij te regelen.

    En doet toch al een paar jaar dienst.

    En je hoeft niks bij te kopen voor de boormachine die past er zo op 😉

    Wat je nog kan doen is er een korrelgist aan toevoegen. Als het vat goed dicht is gebleven kan het zijn dat het wort nog goed is. Meet eens de densiteit nu en vergelijk met de begindensiteit. Als deze gezakt is, is er wel degelijk een vergisting aan de gang.

    zoals janmetdepet schreef zo snel mogelijk nieuwe gist er bij. Vergisting zal te zwak zijn.

    En wie niet waagt niet wint 😉

    Succes! 🍻

    Die brief ook al gehad, maar nog steeds de moeite!


    Inderdaad hou je 22€ aan en nooit zorgen.


    En de trackingproblemen ook al gehad maar paar dagen doch netjes afgeleverd 😇

    Is er voor jou ook een mogelijkheid om bij je thuis te ontvangen? Ik heb namelijk een bierboek en ben al bij menige fora gangers gepasseerd en Diest staat ook in het boek.... Los vd pils, sorry, off topic

    Indien jij en/of andere brouwer het zien zitten heb hier vat staan van 220 liter (wijn) wil dit gerust vullen en in mijn garage vergisten/conditioneren... Nadeel is gaat mee met seizoenen.

    Vorige week vrijdag deze gebrouwen met de tips van hierboven. Haver, dryhop & lactose aanpassingen.

    Dry-hop bij besteld en ondertussen zit deze al in de vriezer, crossmyloof hopelijk na de brexit nog steeds toegankelijk :-)

    De brouwdag was niet zo'n succes redelijk wat probleempjes maar het is bier in wording?!

    Maischen manueel moeten doen waardoor rendement hoger lag en 3liter te veel in gist vat ☺️

    Het zal een bijbenadering test worden...

    Zolang het maar in de smaak valt niet? 😅

    Rendement ook altijd rond de 80 hoor. Maar feit is als je een zwaar bier brouwt je dan maar 1a2 liter moet spoelen omdat je gewoonweg geen grote hoeveelheid brouwt door de maximale moutstort. Proefondervindelijk getest door de moutkorf eens uit de ketel, nog na te spoelen met enkele liters en ik kwam nog een sg van 1045 uit. Dat is zuiver weggooien van goeie suikers vandaag had ik tijd en dus 2 liter extra spoelen en uur langer koken. Kleine rendementsboost...

    Nog geen dubbele maisch geprobeerd?
    Staat volgend jaar op mijn programma.
    Was eigenlijk ideaal geweest met je Gerstewijn.
    Nog een prettige brouwdag!

    Zo krijg je een rendement die een stuk hoger is dan voorzien. Dat blijft een klein pijnpuntje bij de braumeister (lager rendement bij zware bieren door vele suikers die achterblijven na het maishen)

    ??? Mss schroot je te grof? Ik haal een maisch rendement van net geen 79%
    En ik vul hem altijd tot tegen zijn limieten :-)

    ... zou me graag mout en hop bestellen , maar weet niet goed waar te beginnen , iets simpel blond .

    simpeler kan niet: basismout (pilsner, pale ale of munich) + 1 standaard hop bv Saaz voor zowel je bittering begin kook als aroma 10a15min einde + bovengister naar keuze.

    Zo leer je een basismout, hop & gist kennen, kan je mooi je brouwinstallatie ontdekken en komt er toch nog iets Drinkbaar uit.

    Meerdere ingrediënten mixen en dergelijke komt vanzelf wel. ?

    Wil je het toch direct grootser kijk eens in onze online bibliotheek ?

    Dat is normaal.
    Wel altijd zeker zijn dat je einddensiteit stabiel is.
    Maw je laatste 2 hydrometerlezingen het zelfde zijn met dag of 2 verschil tussen.
    Zet ze nu nog maar een weekje of 2 weg op minimum kamertemperatuur en da komt goed.
    Gewoon voor je ze opent nog paar dagen flink koel zetten en de bodem niet mee inschenken en het zal helder blijven ;-)

    1.00 kgLactose [Bottling] (0.0 EBC)


    een hele kilo lactose bij het bottelen ? Dat is 20 gr per liter.. wordt dat niet een zeer zoete boel ?

    Heb ergens eens gelezen dat dit een mooi gemiddelde is.
    Twijfel alleen nog om mijn begin bitterheid aan te passen maar weet niet echt hoeveel invloed lactose heeft op vermindering bitterheid? Iemand hier een idee van?

    Hoeveel liter wort ga je maken en welke begindensiteit? Dan weet je of je wel een starter moet maken of niet :-)

    Dit is wat ik in de tijd mee gekregen heb van een Noor:
    Volgens de Noorse traditie een 'mariaue' maken.

    Net voor de mash-out 0,5-1l wort aftappen

    Koel naar de pitch-temperatuur 39℃

    Die op temperatuur houden au bain marie in gistingsvat?

    Na 24u Topcroppen

    2a3dagen uitgegist.

    9dagen rijping

    Ik heb er paar jaar mee gebrouwen.
    Vond het een top apparaat! Controller met bluetooth werkt goed.
    De app op mijn Apple Ipad ook. Gewoon recept in app maken of er naar uploaden.
    Je pompt de wort van onder naar boven maw nee.
    Ik vond de tegenstromer een gemakkelijk en vlot koelertje.

    Beter kan je de hopspider net tegenovergesteld gebruiken, de pellets los in de ketel gebruiken en als je gedaan hebt met koelen de hopspider in je gekoelde wort plaatsen en uit je spider hevelen naar je gistvat!!

    Ik volg Serge, hier eentje liggen van 400micron maar ik had altijd het gevoel naast mijn bitterheid en aroma te grijpen. Dus deze heeft nu dezelfde functie als hierboven aangehaald staat. En op die manier is je wort nog eens goed belucht ook :)


    Plakkertjes met de naam op het flesje, dat zelfde plakkertje aan de buitenzijde van de frigo zoals ze ook georganiseerd staan in de frigo! Dat werkt het makkelijkste voor mij, zeker als je het 9e biertje gaat halen, dan denk ik dat ik met mijn dikke vingers geen stomme telefoon meer kan bedienen. :drool:^^

    En die flesjes met een 4-tal stickers op da's voor als je echt scheel van den dorst zit ofzo?