Berichten van Rudy M

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Ik hoop dat ik gelijk heb met de vernoemde "siliciumdioxide-coating" rond de titaandioxide partikels.

    De producenten van dit pigment zijn niet van de kleinste, ik hoop dat ze een uitzondering krijgen voor dit type behandeld pigment.

    Ik vraag me ook af wat men dan als vervanging nog gaat toelaten (terug "naar af" met zinkwit...?).

    En wat die Reach norm gaat zeggen over alle witte kunstharsplaten (formica, volkernplaten enz...).


    Nog een persoonlijke visie: Bij een satijnglanzende verf en vooral bij hoogglanzende liggen de pigmenten volledig ingebed in de harslaag. Ik zie dus niet in hoe dat kankerverwekkend "zou" kunnen zijn, tenzij bij slijtage of via schuurstof.


    Voor een privé installatie zou ik er persoonlijk niet van wakker liggen en een wit glanzend of satijnglanzend product nemen.

    Voor een zakelijke installatie zou ik aanraden om zo mogelijk te wachten op de publicatie van het nieuw reglement.

    Gebruik desnoods een kleurloze vernislaag als tijdelijke afscherming/bescherming van de ondergrond.

    Hier in Borgerhout moet ik het niet riskeren om bier te brouwen met ongekookt kraantjeswater.

    De ene keer stinkt het naar bloempottengrond de dag nadien stinkt het naar de chloor.


    Ik zou derhalve het water eerste even laten laten koken (chloor weg...) of met bronwater van Aldi werken.

    Dat laatste gebruik ik ook voor giststarters.


    5 jaren geleden ben ik zelf beginnen testen volgens onderstaande:

    Ik doe dat nog altijd om testen uit te voeren: Bv. Het effect van toevoeging van chicorei aan een bierformule.

    Koken van brouwsels van +- 5 liter in de grote inox kookpot 10L.

    Indien snel koelen nodig: Kookpot in de spoelbak van de keuken in water met ijsblokjes.

    Let op: Koel je niet geforceerd dan het deksel van de pot NIET oplichten tijden het afkoelproces.

    Ik roerde na het afkoelen tot +-21°C altijd onmiddellijk de giststarter (*) erbij en dan onmiddellijk in de gistfles met waterslot.

    Gisten in een glazen fles van 10L (Brouwland) met waterslot.

    Test met 1 tot 3 soorten Moutextract (vb 12 EBC +-24 EBC +- 40 EBC)

    Test met 2 hopsoorten (experimenteer met toevoeging in het begin en op de einde van het kookproces, koud hoppen....)

    Test een paar gekende gistsoorten uit (vb.: Safe Ale B-256 Mangrove M31 en andere).

    Grondstoffen kan je online kopen bij Brouwland / Heist-op-den-Berg.

    Experimenteer met toevoeging van drie soorten suiker (witte kristalsuiker, bruine suiker, kandijsiroop).

    Experimenteer met toevoeging van bottelsuiker (0.5g/l 1g/L ...).

    Koop een simpel kroonkurkapparaat (Emily Brouwland) en vul uit in goed gekuiste trappistenbierflesjes of cavaflessen.

    (Opm.: Je hebt voor beiden een ander formaat van kroonkurken nodig).


    (*) Giststarter voor 5L:

    2 tot 3 gram biergist in 100ml lauw bronwater (ik gebruik goedkoop bronwater van Aldi voor giststarters)

    Regelmatig schudden.

    Na 1 uur weken: Voeg een koffielepel kristalsuiker of bruine suiker toe.

    Regelmatig schudden, en als het mengsel begint te schuimen is het gebruiksklaar (de gist is actief geworden).

    Bewaar je recepten/ervaring.


    Dan ben je met minimale kost direct enkele maanden zoet (of "zat" ^^)

    Heb slechte ervaringen gehad met Noorse bedrijven voor aankoop van chemische producten.

    En later dezelfde ervaringen gehoord van meerder collega's uit de chemische sector.

    Typische voorbeeld: 5 ton PVA emulsie, op de documenten 50% vaste stof. Na levering gemeten: 40% vaste stof.

    En dan waren het nog grote mastodonten vergelijkbaar met de Duitse chemieconcerns.

    Ik koop niks in Noorwegen!

    Sorry voor het late antwoord, (ik vond dit onderwerp moeilijk terug).


    Volgens berichten van grondstofleveranciers in de verfnijverheid zou Titaandioxide door de Reach normen in de klasse "verdacht van carcinogene eigenschappen" geplaatst worden.

    Elke verpakking van witte verf met titaanwit zou dit dan op het etiket moeten vermelden.


    Je kan begrijpen dat dit in de verfnijverheid tot grote verwondering en ongeloof leid.

    Titaanwit is altijd toegepast als veilig pigment in voedselomgevingen...

    Als dit waar is, en die Reach norm wordt actief:

    Vragen: Welke inpact gaat dit hebben voor toepassingen in voedselomgeving?


    Persoonlijke mening:

    Titaandioxide wordt niet 100.00% onbehandeld toegepast als wit pigment in verf.

    Het wordt gestabiliseerd met diverse additieven op het einde van de fabricatie (bv. Zirconiumcoating voor de witheid).

    Maar... de pigmentdeeltjes worden ook behandeld met Silicium.

    Waarom: Omdat een goede dispergeerbaarheid (zowel in water als solventmidden) te bekomen.

    (Zonder de siliciumdioxide coating zou het vrij moeilijk dispergeerbaar zijn)

    Het is dan ook dit type titaandioxide dat ikzelf (en later mijn broer) toepaste in onze verven.

    En ik vermoed hetzelfde bij fabrikant Libert paints in 'zijn' witte verven.

    (Als je goede witte verf wil maken wil je ook dat het pigment perfect fijngemalen is...).


    Dat "coaten" van titaandioxide mag je letterlijk opvatten.

    Onder de elektronenmicroscoop kan men zien dat de titaandioxide partikels volledig ingebed zitten in een microscopisch laagje siliciumdioxde (lees: "glas").


    Ik zie dus geen probleem voor titaandioxide gecoat met siliciumdioxide in voedselomgevingen.

    MAAR IK BENADRUK: Ik ben geen wetgever, dit is mijn persoonlijke visie!


    Ik wacht af wat Reach en mogelijke producenten zoals Kronos (Gent) of Bayer (Antwerpen) hierover gaat publiceren,

    alvorens verder uit te bazuinen dat het OK is in voedselomgevingen.

    Nog vergeten:

    Pas in uw brouwomgeving geen zogenaamde 'zilververf' toe, want die worden gemaakt met aluminiumpasta als pigment.

    Aluminium lost op/tast aan in zure en basische omgeving.

    Aluminium is bovendien een milieuvergif.

    100 microgram alu maakt een liter drinkwater ongeschikt voor menselijke consumptie, maar dat is dan weer een heel andere diskutie.

    @Breughel:

    Mijn broer heeft:

    -Multi-lak satijn:

    Een 1-component polyurethaan-alkyd (standaard Ral 9010 Wit), die is op basis van gedesaromatiseerde geurarme white spirit.

    Deze alkyd komt kwalitatief overeen met wat ik eerder vernoemde.

    Toepasbaar op hout, metaal, steen maar ook toepasbaar op bezetwerk.


    -Aqua epoxy (2-component):

    Een 2-component auqa epoxy type zoals vriend Franki hier vernoemd.

    Vandaag gaat hij mij prijzen en technische fiche bezorgen. In de loop van de namiddag publiceer ik ze hier.


    Beide soorten kunnen ook ingekleurd worden (bv. Ral of NCS kleuren), maar in dit geval moet dan eerst kleur per kleur nagezien worden of er geen voor contact met voedsel, schadelijk pigment, in de gevraagde kleurformule aanwezig is.

    Ik raad in voedselomgeving altijd aan om bij wit of ijzeroxide (geel, rood, zwart) en aanverwante aardpigmenten te blijven.

    (Chroomoxide groen is ook een voedselveilig pigment maar moeilijker te bekomen pigment (en zal vermoedelijk ook duurder zijn.)


    Is het héél dringend: Je mag hem rechtstreeks contacteren:

    Metaldo Bvba Doornstraat 111 9140 Temse 03 771 05 04 info@metaldo.be

    (open: ma-vrij 8u-12u en 13u-17u30 zaterdag 9u-12u)

    Gelukkig deed ik eerst een kleine test.

    De tweede dag, geurt het nog goed (soort havermoutpapgeurtje).

    Vanaf de vijfde/zesde dag, bekom je een melkzuurgeur.


    Ik vermoed de ingrédienten en mogelijk ook de werkwijze toch nog iets anders is dan we to nu toe weten.


    Maar met dit experiment kwam ik op een idee om met moutextract een simpel bierrecept te maken.

    Dan denk ik aan moutextract + enkele vijgen (of andere toevoeging).

    Ik doe eerst een experiment met 5L en als het lukt start ik een nieuw item met als titel: "Bier in twee kwartier."

    Het is leuk voor een beginneling, maar in mijn geval (nakende verhuis...) kan ik tussendoor nog snel een biertje maken.

    Serge wrote:  Of een refractometer vragen aan de Ali Sint tot 32 brix


    Ik kocht drie jaren, twee refractometers bij nonkel Ali, 1 voor suiker en 1 voor alcohol. (Was toen aan +-18 Euro / stuk)

    Ben er wel tevreden van. Ik kocht ze toen voor mijn wijn, maar blijf ze nu verder gebruiken bij mijn bier.

    Heb wel zelf moeten bijregelen met oplossingen van gekende concentratie, want oorspronkelijk zaten ze er goed naast.

    Nadien heb ik ze nog niet moeten bijstellen.


    Je moet wel goed uitkijken bij het bestellen welke schaalindeling er in de refractometer aanwezig is.

    herman : Bedankt voor het delen van uw recept en ervaring.

    Ik deed ondertussen een kleine kiemtest met die biotarwe (een kleine hoeveelheid gisteren overgoten met wat heet water). De zaadjes beginnen nu net hun 'uitloper' te laten zien.

    Mogelijk overweeg ik om de tweede test (die met hop en biergist erbij) te doen met enkel het Moutextract.

    Ik weet wel dat ik dan afwijk van het oorspronkelijk recept, maar mijn hoofddoel is om eens te zien wat het geeft als smaakeffect als je vijgen mee laten gisten.

    janmetdepet : Inderdaad, ik weet niet meer waar ik het haalde dat het verse zouden moeten zijn.

    Verse vijgen zal hoogstwaarschijnlijk een extra bijdrage zijn voor de smaak (aroma...).


    Bij de Marokaan op de hoek kocht ik een pak gedroogde vijgen 800 gram +-8 Euro.

    Serge en Walter: 't Is misschien wel een goed idee om de vijgen even af te spoelen met kokend heet water.


    De "gerst" in het recept ga ik vervangen door Moutextract Medium (Muntons).

    De "tarwe" zou ik een experiment doen met bio-tarwe (Bio Planet) en die laten voorkiemen.

    (Ik hoop 'iets' omzetting naar vergistbare suiker te bekomen door het kiemen.)

    Dat voorkiemen gaat vrij goed: +-24 uren op voorhand overgieten met kokend heet water, daags nadien zie je de kiemen al.


    Ik sta natuurlijk open voor jullie suggesties.


    In bijlage de voorlopige receptjes voor de twee testen die ik zou willen doen.

    'k Geraak moeilijk aan verse vijgen. ('t Zijn dus letterlijk vijgen na Pasen

    Zal seffens de Turnhoutse baan hier achter de hoek eens aflopen. En anders moet het maar met gedroogde vijgen.

    Om te vermijden dat het pure kvas of 't een of 't ander melkzuur-achtig gistingsresultaat wordt denk ik er aan om wat gist (ik dacht wat Safe Ale B-256) toe te voegen.

    Ben eens gaan meten bij een kennis.

    Inductiekookplaat 2000 Watt. Inox kookpot met de juiste diameter als aangegeven op de plaat erop geplaatst (gevuld met water).

    Elektrisch veld gemeten in Volt/meter met de Cornet op 30cm afstand rond de kookplaat:

    Op hoogte rond de kookplaat 30 tot 40 Volt per meter.

    Gaat men 10 tot 20cm boven het vlak van de kookplaat dan stijgt dit tot 70-80 Volt per meter.

    Magnetisch veld: Bleef beneden de microTesla.


    Ook eens gevraagd zijn microgolfoven aan te zetten:

    Elektrisch veld 70 tot 150 Volt per meter

    Magnetisch veld op 1,5m afstand van de oven was 10 to 20 microTesla.


    Ik had niet zulke hoge waarden verwacht.

    Als men zulke sterke elektrisch velden meet in de buurt van een school (bv van gsm mast) dan is er grote heisa...


    Bedenking: Het zijn natuurlijk toestellen van enkele jaren oud.

    Mogelijk/hopelijk stralen recente toestellen minder.

    En ik zou wel eens willen meten aan een keramische plaat, wat die geeft.

    Serge schreef: Wat men noemt een broodje aap en uit de context getrokken.

    Maar je geeft de invloed op pacemakers zelf aan in je eigen repliek: "Electromagnetic fields may interfere with normal pacemaker function!" ???


    De meeste van die inductieplaten zijn niet of slecht afgeschermd en je zit dan toch op 200kiloHertz. met een vermogen in de buurt van enkele kilowatt.

    Dat kun je qua vermogen niet vergelijken met een Wifi of Blootooth (1 tot 4 GigaHertz) met een vermogen van enkele tientallen milliwatt, laat staan zelfs 1 Watt. (Daar ga je dus inderdaad geen ei op kunnen koken en zeker niet van doodvallen...)


    Wat ik schrijf heb ik zelf meerdere malen ondervonden, vandaar mijn repliek, EN Ik heb het zelf gemeten met een stralingsmeter (Cornet). Bij mij komt er in geen geval geen inductievuur meer binnen.

    Let op met inductievuren als je hartpatient bent!


    Ik vond koken op inductie fantastisch en super energiezuinig, maar telkens na +- een kwartier dreigde ik buiten bewustzijn te gaan.

    Pas na een hartingreep kreeg ik de bevestiging:

    "Logisch... een inductievuur werkt met gepulste energievorm (blokgolven of vierkantsgolven op +-200 kilohertz en dit bovendien nog eens op een hoog vermogen). Gepulste energievormen werken in op het menselijk spierweefsel, en... dus ook op uw hart."

    De gevaarlijkste zone is 0 tot 30cm van kookplaat. (En wie staat er al eens niet dicht bij de kookpot...).

    Vanaf +-50cm is het OK


    Heb je een pacemaker dan is het totaal uit den boze om met inductie te koken (de pulsen kunnen uw pacemaker storen).


    Ik dacht er ook aan om de inductieplaat in te bouwen in een aparte metalen behuizing, bovenaan enkel een uitsparing voor de bodem van de kookpot en achteraan zwaar metaalgaas (om koeling mogelijk te maken).


    Voor alle zekerheid kook ik toch maar terug op gas of op een keramische plaat.

    In het recept staat " de blé, d'orge", of letterlijk vertaald "tarwe, gerst".

    Eerste vraag:

    "Is dit gewone onbehandelde tarwe of gerst" wat mij onlogisch lijkt,

    of zou het tarwemout en gerstemout zij, wat mij dan wel logischer zou zijn om voldoende vergistbare suikers te bekomen?

    Iemand een suggestie?


    Tweede vraag:

    Heeft al iemand van jullie geexperimenteerd met toevoeging van vijgen bij een normaal bierrecept.

    Zo ja: Gaf dit een speciaal aroma of smaak-effect?

    Ik heb al meermaals van die donkere Candijsiroop gebruikt. En dat gaf een smaakresultaat dat je kon vergelijken met de "Stoute Mokke" van een brouwerij uit het Antwerpse.

    Inderdaad een smaak die verschuift naar het bittere, maar het bier ermee heeft wel 'iets' speciaals.

    Voor donker bier combineer ik het meestal met witte suiker of licht bruine cassonade (kinnekessuiker).

    Om terug te komen op het recept: Ik ga er morgen eens een 5L van inzetten. Lijkt me een leuk experiment.

    'k Denk er eventueel aan om een tweede fles in te zetten met wat overjaarse hop erbij.

    'k Ga het water (ik gebruik regenwater) even koken, en daar eerst de hop in laten trekken.


    Er is dan nog een derde experiment mogelijk: Biergist toevoegen.


    In de titel spreekt men echter van "cassonade", dat is toch wat wij "bruine suiker" noemen die we ook op pannekoeken gebruiken?
    In tegenstelling met in de recepttekst waar men het over "sucre blanc" (witte kristalsuiker) heeft.

    Ik "cassonade" gebruiken (bruin suiker Carrefour...), kan nooit slecht zijn voor de smaak.


    Ik post het resultaat hier wel.

    Wie gaat er nog experimenteren?

    Ik heb reeds enkele malen wijn geklaard met opgeklopt eiwit,en dat gaat meestal zeer goed.

    Betoniet zou ik voorzichtiger mee zijn (zou ook wel eens een deel van de smaakstoffen kunnen absorberen), want daar bestaan zelfs versies van (Brouwland...) om bepaalde smaken in de wijn mee weg te nemen.

    Ik raad ook af om zelf te mengen.

    De oppervlakte aktieve stoffen (het detergent deel) van die samenstelling wordt nou net speciaal gemaakt om ofwel zuurbestendig te zijn (zoals in Starsan) of om alkalibestendig te zijn, of zelfs bestand tegen sterk oxiderende of reducerende stoffen (bv speciale detergent grondstoffen van Dow Chemicals).

    Als je dan 'iets' gaat toevoegen waar je de samenstelling of eigenschappen niet exact van kent, dan weet je niet wat je uitkomt.

    Met mengels van chloorhoudende producten, bepaalde sulfonaten, sterke alkalische producten kan je erg gevaarlijke toestanden bekomen (bv. de uitstoot van puur chloorgas dat uw longblaasjes verbrand).

    Daarom staat op de meeste reiningsproducten (en zeker in hun veiligheidsbladen) dat je hun product niet mag mengen met andere (uitgezonderd met wat de fabrikant expleciet voorschrijft in de gebruiksaanwijzing).

    Ik wil vooral voorkomen dat er een bak handgranaten in mijn kelder staat :-)

    In Temse heb ik een 'brouwer' (bierverdeler...) gekend die een fles in de hand had die ontplofte.

    Dat wil je niet meemaken, want dat is inderdaad een granaat met glasschilfers.

    Daarom bottel meestal in zware champagne of cava flessen en sluit met geschuimde kroonkurken (Brouwland...).

    Bovendien bottel ik altijd met 2% glucose als bottelsuiker (wat dus volgens jullie normen héél veel is...).

    De druk in de flessen komt dus relatief hoog.

    Voor het ontstoppen plaats ik mijn fles(sen) 20 minuten in de diepvries op -18°C


    Ik heb op de jaren dat ik bier brouw en cider nog geen rampen gehad.

    Ik zal moeten afhaken.

    Rechterknie eergisteren geopereerd (meniscus) en mijn linkerknie is het ook aan het opgeven.

    Als de rechter +- genezen is zal het direct ter naar de kliniek zijn voor de linkerknie.

    'k Heb nog juist de hop kunnen plukken en nog een "amberkleurig brouwselke" van 10L aan het gisten gezet (test met de verse hop), die had ik nog willen meebrengen...

    Spijtig, want ik had jullie graag ontmoet, zal dus voor volgend jaar zijn.

    Rudy

    100% ééns met de repliek van Hoppa.


    Ja, en zelfs goed voorbereid kan je wat meemaken.

    Ik maakte eens voor de muren van een voedingsbedrijf een glanzende verf, 100% soyaoliealkydhars met onschadelijke metaaldroogstoffen en 100% titaandioxide als enig en wit pigment. Hulpgrondstof bij het malen van het pigment: Soya-lecitine uit de voedingsnijverheid. We hadden ervaring dat je hiermede zonder pesticiden een schimmelvrije geverfde muur bekwam.

    Daar mocht je dus na uitharding gerust je boterhammen op leggen...

    De controleur van de voedingsnijverheid had zich echter vergist en dacht dat het titaandioxide-pigment loodtitanaat was.

    Dat was dus een heleboel heibel bij die voedingsfabrikant omdat ze dreigden zijn productie stil te leggen.

    Gelukkig was ik altijd goed voorzien van alle documenten van elke grondstof in mijn verf om het tegendeel te bewijzen.

    Probleem is dat Starsan de ontsmettende werking of bacteriedodende werking claimde en vanaf dan gaat de vergunningswinkel rollen.

    Bij bleekwater idem: Verkoopt een handelaar bleekwater als reingingsmiddel... geen probleem.

    Verkoopt diezelfde handelaar het om mos te doden, afvalwater te ontsmetten, idem dan heb je een vergunning nodig.

    En wat is buiten de concentratie het verschil? Niks!


    Idem met sodakristallen.


    De grondstof in afwasdetergent (laurylethersulfonaat), bruine zeep (natrium of kaliumlinoleaat) en een gewoon stuk lanolinezeep ontsmetten ook, sommigen vernietigen zelfs bacterien. Dan zou men daar ook vergunningen op moeten eisen.


    De wetgeving is op dit gebied echt een troep.


    Maar om terug te komen op die Starsan formule. Beste is een fabricant te vinden die het wil maken zonder ontsmettende werking te claimen, maar verkoopt als krachtig reinigingsmiddel. (Hetzelfde wat men dus met bleekwater doet).

    Ik vraag mij af of het niet mogelijk is om zelf starsan te maken.

    Starsan is een mengsel van fosforzuur en dodecylbenzeensulfonzuur. De fosforzuur is het actieve bestanddeel en daar kan ik vrij makkelijk aan geraken dus als ik de dodecylbenzeensulfonzuur kan vervangen door een ander surfactant heb ik diy starsan.

    Ik ben geinteresseerd om "mee te maken".

    Daarom zal ik eens navragen via mijn vroeger bedrijf of ik niet aan dodecylbenzeensulfonzuur kan geraken.

    Andere surfactents vinden is moeilijk omdat die nou perfect bestand moeten zijn tegen zuren.

    Dow NV heeft een gelijkaardig type dat je kan zelfs kan mengen met 15% hypochloriet zonder een chemische reactie te bekomen.


    Ik zal ook eens navraag doen of er niets mogelijk is met surfactents van het type "succinaat". Dat zijn krachtige emulgators die onder andere gebruikt worden in emulsies en dispersies (bv. acrylaatemulsies of PU dispersies).


    Ik weet niet of er nog groothandels of fabrieken bestaan (zeepziederij Christeins in Gent?), waar we misschien via groepsaankoop een gelijkwaardige product of grondstof kunnen aankopen (100L...).


    Wie technische data heeft van andere interessante emulgators/grondstoffen dan ik wil die hier bij mij best verzamelen en ter beschikking houden van geinteresseerden.

    Graag dan als bijlagen via privé mail (ram 'punt' martens 'at' gmail 'punt' com)

    In mijn huis in Frankrijk had ik zowel de betonvloer als de zandmuren geschilderd met twee lagen satijnglanzende alkydharsverf.

    Rechtstreeks zonder primer op de ondergrond.

    Pigment: Grijze formule gemengd met enkel zuiver titaanwit en ijzeroxide zwart als pigment (onschadelijk...).

    Als je het goedkoop wil doen:

    Bij Gamma hebben ze die in wit (Het is hun huismerk, witte etiketten met een rode bol), +-7-8 Euro per 3/4L


    Hier in Borgerhout een keldervloer in baksteen:

    Twee lagen rechtstreeks op de baksteen, 100% urethaanalkydlak, pigment 100% ijzeroxiderood (idem onschadelijk...).


    Die verven bestaan inmiddels ook op waterbasis (vraag bij voorkeur naar PU-lak, dispersielak op waterbasis voor vloeren...).

    Enig nadeel: duurder, maar wel zo goed als geurloos bij het aanbrengen en supersnel droog. Uitstekend slijtvast en reinigbaar.

    Zou je met je eindwerk iets niet kunnen doen i.v.m. met het analyseren van hop?



    -Met welke analytische methode worden die alfazuren bepaald (Chromatografisch, colorimetrisch, andere...)?

    -Voor de hopoliën:, idem, worden die eerst via extractie (met een solvent?) eruit gehaald en dan verder geanalyseerd?

    -Is over die analysemethoden zelf ergens info te vinden (boeken, internet...)?

    Ik werk meestal met hop die ik meebracht uit Frankrijk. In het dorp (Signy-Montlibert) groeide hop aan een boerderij waar de Benedictijnenpaters uit Arlon destijds hun groeten kweekten. Ik 'vermoed' dus dat zij die hop naar daar mee brachten.

    (Ik heb daar ook mijn druivenranken van.)


    Vraag me niet naar de soort van hop of de verhouding van de zuren want daar heb ik geen flauw idee van.

    Die hop groeit ook bijzonder goed tegen noord gerichte muren met weinig zon.

    Ik gebruik die hop hoofdzakelijk in het begin van het kookproces.

    Ben destijds zelf gaan experimenteren wat hop deed met mijn bier qua bittere smaak en schuimstabiliteit.

    (Voor een aromatoets bij tripel-achtige formules gebruik ik Hallertau.)


    Maar om niet off topic te gaan:

    Kan je in Belgie hopplanten verkrijgen met +- het Citra effect zoals in Duvel "Citra" ?

    Ik had geen weet van dit evenement, anders was ik zeker naartoe geweest (ben geboortig uit het Waasland).


    Ronnie : Veel sterkte! (Kijk eens in de kruidenboeken of je iets hebt aan Meidoornextract, vind je het niet zend me dan een privé-mail.)

    Je mag me gerust verwijten dat ik ouderwets ben, maar ik blijf tot heden enkel sodakristallen en bleekwater gebruiken.

    Goedkoop, overal te koop, en je weet waar je mee bezig bent.

    Na bleekwater laat ik zo mogelijk (als de zon schijnt L-) ) het materiaal in de zon liggen (in dat geval mijn glazen flessen).