Berichten van Steinie

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Na 5 blikken vergist te hebben, ga ik voor men eerste all-grain brouwsel. Het staat op de planning voor 17 maart.
  Om het simpel (dat denk ik toch :1: )te houden, beperk ik mij tot 7 verschillende ingrediënten.
  Opmerkingen of tips zijn altijd welkom.

  Klopt Cies, als je er toch passeert. Ik passeer, als ik ga werken, op 4 minuten van BL. Eigenlijk niet zo goed voor men portemonnee. :lol: Dat van die havervlokken moet ik onthouden. Is dat product het enige ontsmettingsmiddel wat je in huis hebt? i.v.m. brouwen natuurlijk. :1:

  Wel Herman, ik ben ook hier bij een plaatselijke winkel geweest, die van de PB die ik je gestuurd had. Daar moest ik voor de relais bijna 13€ betalen per stuk. De voetjes kwamen op 8€. Ik heb toen bij Gotron(danku Ronnie) gevraagd of ze dit type ook konden bestellen en dit hebben ze dan speciaal opgenomen in hun assortiment. Van service gesproken.

  Ik heb de schroefconnecties gebruikt omdat ik niet zo goed kan solderen en met die kleine pinnekes durfde ik er zelfs niet aan te beginnen. Met de connecties heb je ook het voordeel dat als de relais stuk gaat, je er eenvoudig en snel een nieuwe in kan plaatsen. Je moet dan natuurlijk er eentje in reserve hebben. :wink:

  Ze zitten erin, de relais. Heeft wel enkele uren geduurd.:18: Ik heb alles in het doosje kunnen krijgen. het was wel wat wringen, maar het is toch gelukt. Heb alle originele bedrading vervangen en er nieuwe ingestoken zodat ik het plannetje kon volgen. Bij de test was het toch even bang afwachten of alles zou werken. :107: Het was dan ook even schrikken toen de relais van de koude kant niet aantrok, tot ik besefte dat dit kwam door de compressor delay van 3 minuten. Eventjes gewacht en alles werkte perfect.:dancing: Het is me dus gelukt want ik was er niet zeker van. Hieronder een foto van het knutselwerkje. En het strafst van al is dat het dekseltje er nog op past. :biggrin:

  De buis die ik gebruikte is 10mm maar de totale lengte is wel +/- 7,85m. (9 cirkels van +/-75cm + 60cm + 50cm). Klopt ongeveer want ik heb van men rol nog 2,20m over. De knelkoppelingen zijn 10mm naar 1/2''. Hier past de kleinste gardena koppeling op. Met de overschot van de leiding kan ik misschien nog zo'n hevelfilter maken of is dit niet aan te raden met koper?

  Men koeler is af. Het is er een geworden met diameter 24cm. Ideaal denk ik voor de kookketel die ik op het oog heb van 32cm diameter. Hierbij enkele foto's van de werkwijze. Ik heb een eenvoudig systeempje bedacht om de koeler aan te passen aan de hoeveelheid te koelen wort. D.m.v. de klemmen kan ik de hoogte aanpassen van de spiraal. Regeling van 11cm tot 20cm. Dus volledige onderdompeling van de spiraal vanaf 10L wort. Hierdoor heb ik ook geen verstevigingen moeten aanbrengen aan de zijkanten van de spiraal. Hetgeen me weeral wat kuiswerk zal besparen. Misschien is de regeling handig, misschien ook niet. Dit zal de tijd uitwijzen en de literkes bier. :wink: Ik moet nog één koppeling(Gardena) halen voor de tuinslang en dan kan ik hem eens testen. Totale kostprijs: 40euro. :64:

  Dan zal ik met 10 meter voor 15 Liter wort zeker toe komen. Die latjes aan de zijkant zijn waarschijnlijk van inox hé. Zou ik i.p.v. de latjes, koperdraad (elektriciteit) kunnen gebruiken van 2,5? Zijn de kranen bovenaan met een klemkoppeling vastgezet?

  Oké, heb de gistkast het ganse weekend laten draaien met een vat vol water. Blijkbaar werkt alles goed. De temperatuur bleef goed behouden. Dus als er een vergisting plaatsvind, zal er nog wat warmte vrijkomen en zal de temp nog minder snel zakken. Nu was dit 0,5° op een uur. Vanavond ga ik dus nog eens een blikje open trekken en dit vergisten in de kast.(misschien wel het laatste voordat ik een volwaardig biertje ga brouwen). De keuze is gevallen op een blik Brewferm Triple. Deze heb ik al eens vergist en was, naar mijn smaak de beste uit men blikjes. De bijgeleverde gist vervang ik op aanraden door een BRY-97. Eens benieuwd naar het smaakverschil. Toch een vraag: ik heb de STC-1000 op 20° gezet(in de gebruiksaanwijzing van de BRY-97 staat vergisten tssn 17° - 22°) en de DIFFERENCE Set value :18: op 0,7°. zo heb ik een speling tssn 19,3°-20,7°. Is dit goed zo?

  Blijkbaar is de gist die jij gebruikt hebt dan toch beter dan degene die erbij zat. Mijn abdijke heeft en weekje gewoon in de keuken gestaan om te hergisten en toen zag hij er zo uit. Dus gewoon testen na een week en daarna terug fris zetten.

  Citaat van ciesvandekwis

  Da's meer dan genoeg ja, zeker als je vergelijkt met die 122€ bij BL :-p Mijn koelerke is maar 5 meter (rechts op foto) en werkt zeer vlot. Mss ook wel omdat ik met putwater koel van onder m'n terras.

  Maar bij BL is het dan ook koper van speciale kwaliteit hé. :wink: Over dat putwater moet ik eens nadenken. Ik heb hier ook een regenput. Misschien een frisse oplossing. Bedankt voor de tip.

  Ben nog blikjes aan het vergisten om al wat handelingen onder de knie te krijgen, maar de planning is om een 10 a 15 liter te gaan brouwen. Vanavond ga ik mijn schrootmolen bestellen en ik hoop tegen het paasverlof men eerste echte brouwsel te kunnen maken. Voila, de schrootmolen zit in de pipeline.

  Nu mijn gistkast, bijna, af is, is het tijd om over te gaan tot het maken van koeler. De keuze is gevallen, na het lezen van de verschillende topics, op een koperen dompelkoeler. Het zal er eentje worden van 10meter, diameter buis 10mm, diameter spiraal 20cm. Blijkbaar bestaan er, na rondvraag, verschillende kwaliteiten van koperen buis. De doe-het-zelf kwaliteit, zoals ze bij Gamma, Brico enz. verkopen en de gekeurde kwaliteit die ze in de sanitairwinkels verkopen. Voor alle duidelijkheid, de handelaar die mij dit vertelde, heeft de 2 kwaliteiten en ik ken hem toch al een 15-tal jaar. Er is natuurlijk een prijsverschil. :cry: Bij BL verkopen ze ook een koperen exemplaar. In de beschrijving staat ook: koper van speciale kwaliteit? :huh:https://www.brouwland.com/nl/o…-aansluiting#.VNx495gVHcs Wie heeft er zelf eentje gemaakt en welke kwaliteit van koper was het?

  Citaat van Lino

  Ik verwarm met een keramische warmtelamp Geen licht in de kast en gaan ook heel lang mee

  Was ook van plan om deze keramische lampen te kopen. Daarom heb ik, voor alle zekerheid, er nu al porseleinen fittingen in gestoken. Misschien zijn ze niet nodig want de gistkast staat bij mij op zolder en daar zakt de temperatuur maximum tot 14°.

  Citaat van brouwerwaldonk

  De kwaliteit van het bier hangt voor een deel af van de gisting. Als je tijdens heel de gisting van begin tot eind een contstante temperatuur kan handhaven ben je goed bezig. Als je met 2 lampen werkt en er gaat er een stuk val je terug op 50% en wat een groot verschil maakt en dus een ander gistprofiel. Een grote verandering tijdens het gisten kan resulteren in een stilvallende gisting met alle gevolgen vandien, zoals ontploffende flessen achteraf omdat de hoofdgisting niet gedaan was.

  Bij een eerste test bleef de temperatuur constant. Ik ga toch voor alle zekerheid een tweede kastje maken en ik denk dat ik daar dan 2 lampen in ga monteren. 1 lamp stuk = 33% of misschien erover nadenken om er, zoals brouwerwaldonk, 5 in te pompen. :idea: Misschien moet ik dan lampen van 15W gebruiken? Ik heb er hier nog een 20-tal liggen, van die gekleurde. Brengt een beetje sfeer in de gistkast. :cool: Als test toch nog maar eerst eens een blikje vergisten voordat ik aan het echte werk begin.

  De voeler zit onder een uitgehold stukje piepschuim. Daarna vast geplakt met tape. De stc zal waarschijnlijk van dezelfde persoon komen. Is iemand van het forum van onze noorderburen. Ik heb het kastje eens open gedraaid en het ziet er vanbinnen netjes uit. Handig, als je er niet veel van kent.

  Eindelijk is het zover. Ik heb men eigen gistkast. Het is een koelkast geworden met verwarming door een lamp van 40W ingebouwd in de voeding van een oude computer.(idee van Franky) Ben ook nog van plan om een tweede verwarmingskastje te maken. Ook misschien de buitenkant nog isoleren.

  Citaat van Wilhelm Von Duck

  Dagje later dan voorzien, maar vandaag nog eens opnieuw gemeten. Volgens de hydrometer SG 1.012 Ik heb het bier overgebracht naar een DJ van 10L om te lageren. Voorlopig nog even "warm" lageren maar op het einde van de week gaat de DJ de koeling in.

  Mijn Abdijblikje heeft van 30 aug tot 08 sep gegist en had toen ook een eindSG van 1.012. Heb nog 8 dagen gelagerd en daarna gebotteld. Dit weekend nog ene open getrokken en smaak valt nu best mee. Brucero: de pop heet Flat Eric. (Niet kwaad bedoeld)

  :wink:

  Citaat van Wilhelm Von Duck

  Vervolgens het microgolf potje gevuld met wat wort en daar de suiker in opgelost. Aangezien ik gekozen heb voor kandij suiker heb ik de nodige hoeveelheid vermeerderd met 5%. Volgens de handleiding moest ik 55g/l toevoegen. Op 9L geeft dit 495gr. Vermeerderd met 5% kom ik uit op 519,75g. Dus 520gr kandij opgelost in de warme wort. Deksel er op en de koelkast in, klaar om over 2 dagen als de vergisting op gang is de extra suiker er bij te kappen.

  Oké voor de omrekening naar de kandij . Maar wat bedoel je met de extra suiker toevoegen na 2 dagen? Toch niet de bottelsuiker? Die komt er pas bij, bij het bottelen.

  Citaat van Wilhelm Von Duck

  Het staal is intussen afgekoeld en volgens mijn meting met de dichtheidsmeter heb ik een SG van 1.056. Volgens de info bij het blik zou ik na suiker toevoeging een begindichtheid moeten hebben van 1.070. Volgens een rekenblad dat ik op een Nederlands forum gevonden heb zou dit ongeveer uitkomen, dus ik denk dat ik daar wel goed zit.

  Bij mijn Abdijblik kwam ik op SG 1.070. Misschien ergens gemist met toevoeging water? Of was je meting niet bij 20°C?