Berichten van Steinie

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Zelf gebruik ik de 2020 Brewmonk 30, maar heb er nog geen test mee gedaan. Dus ik weet niet precies hoeveel verlies ik heb.


    Er zitten hier verschillende Brewmonk brouwers op het forum. Steinie brouw jij niet met een Brewmonk? Misschien kan jij wat meer info geven over die verliezen?


    Dode ruimte onder de moutkorf: 6,5Liter

    Verlies na maischen/spoelen: hangt natuurlijk af hoelang je je zeef laat uitlekken. Ik neem de zift vrij snel weg omdat ik tijdens het opwarmen naar koken graag wat rustig roer om eventueel aanzetten te voorkomen maar laat de zift steeds in een emmer uitdruipen. Dit giet ik na een half uurtje bij het kokend wort.(Is dan makkelijk 1,5Liter)

    Verkoken: 3,7L/uur

    Verlies na koken bij hevelen/aflaten: 0,5L (maar ik gooi steeds mijn hop los bij het koken)

    Zo hopelijk heb je er wat aan. Succes!

    Gisteren al eentje geproefd. Ik weet het VEEL te vroeg. Maar kon niet wachten.:blush:

    Schuim is al top na die paar dagen hergisting. Mooi wandklevend. en blijvend tot de laatste druppel.

    Smaak lijkt me nog wat zoetig en toch appelsien te proeven volgens mij. Hoop dat dit nog wat wegtrekt (de zoetigheid), want qua bitterheid is hij nu veel te zacht. (26IBU)

    Qua aroma heb ik mijn bedenkingen bij het vergisten aan 35°C. Volgens mij gaat het aroma voor het grootste gedeelte verloren tijdens de gisting want de fruitigheid die ik rook tijdens de vergisting was imens. Nu ruik ik enkel nog caramel ondanks ik maar 2% carapils gebruikt heb in het recept. Afwachten wat het geeft na een maandje. :/


    Hieronder nog eens het aangepaste recept:


    BROUWCEL 1.2


    ALGEMENE INFO

    Naam van het bier : Vos(s)ke

    Type van het bier : Blonde Style

    Brouwvolume : 18 liter

    Extractie-efficiëntie : 67%

    Voorspelling begindensiteit : 1059,8 SG /14,7 °P /15,2 Brix

    Waarvan suikers : 1004,2 SG /1,1 °P /1,1 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1013,1 SG /3,5 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 6,1%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 26 IBU / 10 EBC

    Voorspelling BU:GU : 44

    Voorspelling RBR : 45


    MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    GrondstofEBCkg% Gewicht

    Pilsmout 3 3 4,300 85,0%

    Tarwemout 3 0,300 05,9%

    Munich mout 15 (Brouwland) 15 0,150 03,0%

    Weyermann CaraPils (Foam) 4 0,100 02,0%

    Kristalsuiker 0 0,210 04,2%


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog

    MaischWater : 17,7 liter aan 57 °C

    54,0°C gedurende 10 min (1e fase, Eiwitrust)

    62,0°C gedurende 30 min (ß amylase (maltose))

    66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase)

    72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75° à 78° C

    Totaal spoelwater : 11,6 liter aan max 80 °C

    Spoelen tot : 1012 SG (Of 3,2 °P of 3,3 Brix)


    HOP

    Totale kooktijd : 70 minuten

    HopVormalfa%gramToev.na..'IBU

    EastKent Golding (A)BLM4,8%30FWH17,7

    EastKent Golding (A)BLM4,8%2065'1,7

    Styrian Golding (A)BLM2,5%2565'1,1

    Amarillo (U) bloemBLM7,5%30FO0,0

    Geïsomeriseerd Extract- -6,0%18(Nadien)6,0


    KRUIDEN / ZOUTEN / KOOKADDITIEVEN

    AdditiefAantalEenheidToev. na..'

    Iers mos5,0g 55'

    Rijsthulzen30,0gMaisch


    VERGISTING

    Gistnaam : Danstar Kveik Voss

    Gisteigenschappen : Krachtige gisting fruitige tonen appelsien bij vergisting hogere graden. Lagere graden neutraal (AT12´)

    Advies temp. : 35 tot 40

    Instructie gist : 12 gram rehydrateren in 10 x zijn gewicht in gekookt water, afgekoeld naar 30°. 15 min laten staan. Daarna zachtjes roeren en nog 5 min laten rusten. Toevoegen.



    BROUWVERSLAG

    Brouwdatum :27/04/2020

    Botteldatum :15/05/2020

    Bekomen stamwort : 1060 SG/ 14,8 °P/ 15,3 BRIX

    Bekomen Einddensiteit : 1013 SG/ 3,4 °P

    Gebotteld alcohol vol% : 6,7% vol

    één van de packs was niet voldoende gesmackt waardoor de voeding(suiker) nog een groot deel in het kleine zakje zat (dit heb ik pas achteraf gemerkt).

    Dat zal niet veel kwaad kunnen. De Lag-fase zal alleen wat langer zijn. Maar vermits het andere pak goed gesmakt was, zie ik hierin geen probleem.

    anders pas ik aan voor een volgend brouwsel zoals Serge.

    Hier idem.


    Ondertussen is de smash al gebrouwen, enkel met pale ale.

    Logisch anders heb je geen SMASH meer maar een DMASH en dat is moeilijk uit te spreken.;)


    Bij mij kloppen de cijfers bijna altijd,

    Ik heb dan nog mijn dubbele controle van mijn labgisting. Die zit meestal een paar puntjes lager dan de "grote" batch.

    Vreemd dat dit zo weinig in gebruik is want het is eigenlijk helemaal geen moeite om te doen.

    Net de omschrijving nog eens gelezen en bij de 24 flessen versie staat dit:

    - past op een breed scala aan flessen (330-350 ml)


    Zou dit een tikfout zijn want bij de 12 flessen versie staat er dit:

    - past op een breed scala aan flessen (330-750 ml)

    Neen dit is juist. Bij de 24 staan de gaten korter op elkaar en kan je geen dikkere flessen plaatsen. Bij de 12 staan die gaten verder uit elkaar.

    Bij de Lidl zijn ze inderdaad niet zo snel. Mijn PH meter is ook nog niet toegekomen. (ook 16 mei)

    Ik heb wel al vele emails gehad (bevestiging voor bestelling, bestelling staat klaar, bestelling geregistreerd bij De Post, Bestelling onderweg,...) pffff veel te veel mails.

    Vooral ze hebben mijn bestelling verdeeld over 3 pakketten dus ik krijg alle berichten dan nog eens x3 :@

    Op hun website staat dan ook dat het pakket binnen 8 dagen bij jou is hé.8o

    Vrijdag deze gebotteld rechtstreeks uit de Fermzilla en gebruik gemaakt van de Eco-Matic. Suiker in erlenmeyer gedaan, aangevuld tot gewenste hoeveelheid goed gewalst, laten afkoelen, hoeveelheid hopextract erbij gedaan, stop met gat erop. in het gat het slangetje gestoken en doseren maar. Ik heb dat ding hier al een half jaar liggen en kan me wel voor het hoofd slaan dat ik het niet eerder heb gebruikt.

    Nu Is het weer 14-tal daagjes wachten om te proeven.

    Ik heb hem enkel gebruikt op 35°. Gisteren bij het proeven leek het toch een appelsiensmaakje te hebben. Of wou ik dat nu proeven?? Maar uiteindelijk is het nog wachten tot hij gebotteld is en hergist op de fles.

    Bij lagere temp zou hij eerder neutraal van smaak zijn.

    Vandaag labgisting eens gemeten evenals hetgeen in het potteke van de fermzilla zit maar met een hydrometer. Labgisting 1012. Batch: 1013.

    Jongbier komt zeer zoet over dus ik zal zeker de IBUkes optrekken van 20 naar 26 met wat hopextract.

    Ik leg altijd na het kuisen, op de bodem een stuk keukenrol doordrenkt met azijn. Na een half uurtje neem ik het weg en dan is ook alle kalkaanslag verdwenen. Even navegen met een vochtig stukje keukenrol en klaar is Kees. Als ik dit niet doe bestaat ook de kans dat het wat aanzet.

    Gedroogde aardbeien geven inderdaad een iets sterkere smaak en dat zou daar wel eens mee kunnen lukken maar die zijn zo duur. En oppassen want er zijn er die gesuikerd zijn.

    Je kan je aardbeien natuurlijk ook zelf drogen maar daar heb je dan weer wat geduld voor nodig.

    Wat ook een oplossing kan zijn, zijn de geconcentreerde fruitpurees zoals amoretti wederom kostelijk in gebruik.

    Vandaag de labgisting en de batch gemeten met refracto. beide 7.6°P omgerekend dus 1011. Alees is trouwens al een paar dagen hetzelfde gebleven. Morgen beginnen koelen en regelmatig wat CO2 bijsteken want anders "krimpt" de Fermzilla serieus.

    Heb de berekening gedaan op de app van brewfather.


    Uiteindelijk toch gegaan voor een pilsmout met saaz hop.

    Ziet dit er wat ok uit?

    Zet je efficiëntie op 70%. Dat zal iets korter bij de werkelijkheid komen voor een eerste keer.

    Ik zie dat je de instelling genomen hebt van de beacon. Dat is hetzelfde toestel dus oké.

    Vandaag al eens een drupje getest op de refractometer van men labgisting: 8,5°P omgerekend SG 1017.

    Naar ‘goede’ gewoonte had ik dit weer op de keukenfrigo geplaatst omdat dit het warmste plekje is in het huis. Maar ja, in mijn gistkast is het nu 35° dus heb ik de labgisting maar bij mijn gistvat gezet. /:):rolleyes:

    Steinie


    Welke calculator gebruik jij die ziet er heel overzichtelijk en goed uit.

    Zelfgemaakte excel, op basis van Ronnie zijn Brouwplanner.(nog steeds aan het aanpassen en bijvoegen)


    Steinie

    In alles wat ik al gelezen heb over kveik (meestel gemengde culturen) raden weinig hop te gebruiken of je overheerst de smaak van de gist. Wat is weinig?

    Men bedoelt dan waarschijnlijk zo weinig mogelijk overweldigende citrushop?

    Trouwens bij de hevige vergisting en die hoge vergistingstemperaturen gaat er sowieso veel aroma verloren.


    Met echte Kveik bedoel je dan de vloeibare versie.(de echte kveik werd op een stok gedroogd dacht ik;)) Neen nooit gebruikt. Hier op het forum zijn er mensen die er al mee gewerkt hebben en in hun gistbank hebben.

    Heb nog Citra en Sorachi Ace, ga zeker nog eens de combo Simcou/Mosaic gebruiken, die was heel lekker vorige keer, Amarillo heb ik ook nog, dus ik moet nog even in overleg met mijn diepvriezer om te zien hoeveel ik van elk nog zitten heb....

    Combo Amarillo, mosaic ook lekker.:drool: