Ik vind Der Kleine Brauhelfer moeilijk te doorgronden, het voelt voor mij niet intuïtief aan hoe het werkt.
Hmmm🤔 dat is dan ook geen echte hulp. 🤪
Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum
Ik vind Der Kleine Brauhelfer moeilijk te doorgronden, het voelt voor mij niet intuïtief aan hoe het werkt.
Hmmm🤔 dat is dan ook geen echte hulp. 🤪
Tuurlijk. Zou zeker niet mogen gebeuren. Heb dit eenmaal serieus aan de hand gehad en dat kwam doordat ik veeeeeel te dun geschroot had.
Bij de Bulldog Brewer kan je die wattage wel regelen (en bij de brewmonk ook denk ik) per 100W.
Klopt maar dat komt doordat men(het programma) met de opwarming gaat spelen in tijd en niet in wattage. Als je op 200W gaat maischen zal het apparaat 700W verbruiken maar minder lang opwarmen dan dat je 700 W zou vragen.
Daarom schreef ik ‘niet echt’. 😉
Gebruik gewoon de Philly Sour en je hebt een zurig bier waar je geen speciale toestanden mee moet uithalen. Ik heb deze gebruikt en eindigde op een ph 3,45.
Maischrendement 88% is volgens mij veel te hoog. Haal dat met 10% naar beneden. En haal je bottelsuiker uit het recept. Die gaat pas bij het bottelen erin. Het programma houd hier geen rekening mee.
Aha ik zie het. Je bedoelt ‘gierst’ waarschijnlijk . 🤔
Gerst hoort niet een wit (toch is er een recept met), maar dat is voor een ander bier.
Nu hoor ik het toch even in Keulen donderen. Gerst hoort niet in een witbier???
Ok, ik loop achter
In ieder geval kan je bij deze versie ‘niet echt’ maischen op 500 watt want de weerstanden zijn 1200W en 1800W wat niet wegneemt dat de bodem telkens mag aanbranden.(Bij de 30 Liter versie 700W en 1800W)
De 50L versie bestaat al minstens 3 jaar hoor.
Denk dat je met de WB06 wat dieper gaat eindigen. Eerder zo rond de 1006. Daarom gebruik ik hem niet meer voor mijn witte. Deze heb ik liever wat zoeter.
Aanbaksel was zwart, moest het met staalwol weghalen na een nachtje in de azijn te hebben gestaan.
Ik hoop dat je met die staalwol geen krassen hebt gemaakt.
met een brewbelt van 25W kom je er meestal wel om je bier op temperatuur te houden.
🤬 toevallig niet in voorraad bij BM, en ik wou die net bestellen.🤪
Ik gebruik hiervoor wat keukentouw dat ik vooraf even in de starsan leg, samen met de hop sock. Werkt perfect.
Zou dat ook met visdraad mogen? Lijkt me beter te ontsmetten omdat het glad is. 🤔
(weet niet of ik nog steek hou
)
ik zou het begot ook niet weten 😂
Het is wel een indrukwekkende uitleg. 😂
Hier ook de Amarillo in de whirlpool en wat meer. Liever zonder de cascade.
Neen, door de constructie blijft de koolzuur in de vrieskast. Tenzij je het gat in de bodem zou maken.
Maar als je zeker wil zijn, gewoon met een aquariumpompje even wat lucht in de vrieskast pompen bij het openen en je hebt van de koolzuur geen last (mee opletten voor CO2 vergiftiging!)
Volgens mij kan dit wel in de bovenkant. De CO2 gaat niet op de bodem blijven liggen maar zich vermengen met zuurstof en ontsnappen langs het gat. Het proces heet ‘diffusie.’ 😉
Misschien een nadeel is dat er dan ook warmte door het gat naar buiten kan gaan.
vraag me vooral af of een 30 liter pan er op past. 27 cm oppervlak is niet zo veel
Ik heb deze van de Lidl maar gebruik die enkel met een ketel van 13 liter en dan steekt de ketel net niet over de rand en blijft de bodem mooi op de plaat.
Een ketel van 30 liter? Daar is dat ding echt niet voor gemaakt want je mag maximum 10 kg op de kookplaat zetten. 😉
Welkom. 🍻
Geeft wel een mooie stabiele maischtemperatuur met minder schommeling, zeker als de omgeving kous is.
Hoe kous?
zal allicht daardoor zijn want in elk recept of in elk forumbericht dat ik tegenkom staan wel dikke vette waarschuwingen dat je er absoluut niet mee mag overdrijven
Het hangt er natuurlijk ook een beetje van af wat je wil bereiken met je bier. Nadruk leggen op je kruiden of een subtiele toevoeging.
Hangt eigenlijk van het kruid af. Ook zijn het verse kruiden en die geven toch maar 1/4 tot 1/5 van smaak tegenover gedroogde kruiden.
Welkom. Mooie plannen!. 🍻
en ik had ook nog niks gedronken
.
Lesje geleerd!
Je bier lageren, doe je dat ook in de gistkast?
Ik heb altijd op kamertemperatuur mijn plan getrokken.
Ik gebruik een glazen mandfles om te lageren. Zo'n mandfles van 15 liter is te hoog voor een frigo tafelmodel (85 cm hoogte). De fles gaat er in maar zonder waterslot.
Ideaal, want tijdens het lageren zet je best een dichte stop op je mandfles en geen waterslot. 😉
Wil je toch een waterslot gebruiken, dan past er misschien nog net een knietje/ bochtje in je stop om een blow-off te maken.
Ik heb een inkbird van 2 jaar oud.... maar gewoon alleen de instel temperatuur en de + /- marge kan je instellen (en alarm grenzen). Normaal gebruik ik de marge van 0,3C maar inderdaad....daar kan je dus ook mee spelen, had ik nog niet aan gedacht
Tuurlijk. Je kan die ondergrens toch simpelweg op 2° zetten.
Hoe “warm” vergist je met BE-256? Ik heb er wat matige ervaring mee met ongecontroleerd vergisten op kamer temperatuur
.
Ideale temperatuur voor deze gist is tussen 15 en 20°C. Dus ik ga proberen te koelen tot 18° en ga dan zelf laten opkomen tot 20°. Maar hij kan wel tussen 12° en 25°.
Display More
Even een citaatje van van onze Hollandse collega’s:
Re: Witte kandij versus kristalsuiker
« Reactie #23 Gepost op: 23-04-2011 12:51 u »
Citaat van: MM op 23-04-2011 11:33 u
De deskundige van de Suiker Unie legde mij uit dat smaakverschillen tussen witte kristalsuiker en witte kandijsuiker onstaan door de kristalgrootte. Hierdoor ontstaat een andere smaakervaring op de tong. Na oplossen (tot dezelfde suikerconcentratie) kunnen geen smaakverschillen ontstaan. Het is dan ook geld weggooien als witte kandij i.p.v. witte kristalsuiker gebruikt wordt.
Hopbier
Ik ga de kandijbrokken toch gebruiken want ik heb ze hier liggen.
... en twee hydrometers. 🤪😂
Nope
Dat moet je in mijn ogen wel doen.
Heb ik ooit gedaan, 2 suikeroplossingen gemaakt met water, ik proefde geen enkel verschil.
Koen, heb je die twee oplossingen ook laten gisten?
Stevige boterham, proef je daar feitelijk iets van van die kandijbrokken, ik had die van ons gecommandeerd van die mee te brengen, na een half jaar had ze goesting maar ze had witte basterdsuiker bij van A. Hein, als er ergens een smaakverschil te onderscheiden valt wil ik het proberen anders laat ik het maar zo.
Men zegt dat het hetzelfde smaakt als kristalsuiker maar ik twijfel er toch een beetje aan.
Dit vraagt dan natuurlijk op een vergelijkende test. 🤔
O ja, ik zie nu bij de hoeveelheid ook '0' staan, niet goed gekeken....
Maar in ieder geval goed dat je het zegt. Dit moet ik nog aanpassen zodat het niet op de export komt als er geen inzit.
Voorlopig niet. Bepaal ik vóór het bottelen. 😉
Jep heb nog een kilo liggen en die moeten er dringend eens door.
Neen hoor. Denk dat dit nog maar men derde Tripel is. 🤷🏼♂️
Heeft eigenlijk te maken met:
- ik het duizendste lid was op het Vlaamshobbybrouwforum.
- mijn eerste volmout brouwsel een Tripel was.
- en er zijn inderdaad al duizenden tripels de revue gepasseerd. 😉
15cl op 25l is 0,6%. Even rekening houdend met het feit dat dat ook een verdunning op zich is van 2,5% (maximaal aanbevolen verdunning) zitten we op 2,5% van 0,6% wat op zich neerkomt op 0,015% oplossing in je bier oftewel 3,75 ml starsan op 25l bier.
Denk dat je verdunning 0,25% is (25 ml op 10L water)Niet?
We gaan nog eens een gooi doen naar een tripel. Lang geleden dat ik dat nog eens gebrouwen heb. Misschien dat ik nog een dryhopje doe met een of andere hop om nog iets extra toe te voegen, of iets anders, maar daar ben ik nog niet uit.
Sugesties altijd welkom.
BROUWCEL 1.2
ALGEMENE INFO/th>/tr> | |
---|---|
Naam van het bier : /td> | Den Douëzendste Tripel 2021/td>/tr> |
Type van het bier : /td> | Tripel/td>/tr> |
Brouwvolume : /td> | 18 liter/td>/tr> |
Extractie-efficiëntie : /td> | 70%/td>/tr> |
Voorspelling begindensiteit : /td> | 1073,1 SG /17,8 °P /18,3 Brix/td>/tr> |
Waarvan suikers : /td> | 1009,9 SG /2,5 °P /2,5 Brix/td>/tr> |
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : /td> | 1011,3 SG /3,0 °P/td>/tr> |
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: /td> | 8,2%/td>/tr> |
Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : /td> | 29 IBU / 13 EBC/td>/tr> |
MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS/th>/tr> | |||
---|---|---|---|
Grondstof/th> | EBC/th> | kg/th> | % Gewicht/th>/tr> |
Pilsmout 3 /td> | 3 /td> | 5,000 /td> | 82,0% /td>/tr> |
CaraBelge® 30-40 EBC /td> | 32 /td> | 0,300 /td> | 04,9% /td>/tr> |
Havervlokken / havermout /td> | 4 /td> | 0,300 /td> | 04,9% /td>/tr> |
Kandijsuiker brokken wit /td> | 0 /td> | 0,500 /td> | 08,2% /td>/tr> |
MAISCHEN EN SPOELEN/th>/tr> |
---|
Gekozen Profiel: (Z) Zacht/td>/tr> |
MaischWater : 22,7 liter aan 66 °C/td>/tr> |
63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))/td>/tr> |
72,0°C gedurende 35 min (a amylase (body) )/td>/tr> |
Filterspoelen: ga naar 75° à 78° C/td>/tr> |
Totaal spoelwater : 8,4 liter aan max 80 °C/td>/tr> |
Spoelen tot : 1015 SG (Of 4,0 °P of 4,1 Brix)/td>/tr> |
HOP/th>/tr> | |||||
---|---|---|---|---|---|
Voorspelling BU:GU = 0,40/td>/tr> | |||||
Voorspelling RBR = 0,43/td>/tr> | |||||
Totale kooktijd : 80 minuten/td>/tr> | |||||
Hop/th> | Vorm/th> | alfa%/th> | gram/th> | Toev.na..'/th> | IBU/th>/tr> |
Hallertauer Perle (U)/td> | BLM/td> | 7,2%/td> | 25/td> | FWH/td> | 20,0/td>/tr> |
Styrian Golding (A)/td> | BLM/td> | 2,5%/td> | 15/td> | 5'/td> | 4,4/td>/tr> |
Hallertauer Perle (U)/td> | BLM/td> | 7,2%/td> | 10/td> | 70'/td> | 2,2/td>/tr> |
Saaz CZ (A)/td> | BLM/td> | 3,9%/td> | 20/td> | 70'/td> | 2,4/td>/tr> |
Styrian Golding (A)/td> | BLM/td> | 2,5%/td> | 20/td> | FO/td> | 0,0/td>/tr> |
Saaz CZ (A)/td> | BLM/td> | 3,9%/td> | 20/td> | FO/td> | 0,0/td>/tr> |
Geïsomeriseerd Extract/td> | ml/td> | 9,0%/td> | 0/td> | Bottelen/td> | 0,0/td>/tr> |
KRUIDEN / ZOUTEN / KOOKADDITIEVEN/th>/tr> | |||
---|---|---|---|
Additief/th> | Aantal/th> | Eenheid/th> | Toev. na..'/th>/tr> |
Biersol/td> | 10,0/td> | ml/td> | 60'/td>/tr> |
Rijsthulzen/td> | 25,0/td> | g/td> | Maisch/td>/tr> |
VERGISTING/th>/tr> | |
---|---|
Gistnaam :/td> | Fermentis Safbr BE-256 Abbaye/td>/tr> |
Gisteigenschappen :/td> | Krachtig,fruitig, gisting kan zwavelig ruiken (AT 11%)/td>/tr> |
Advies temp. :/td> | 15 tot 20/td>/tr> |
Instructie gist :/td> | 18 gram rehydrateren in 10 x zijn gewicht in gekookt water, afgekoeld naar 30°. 15 min laten staan. Daarna zachtjes roeren en nog 5 min laten rusten. Toevoegen./td>/tr> |
BROUWVERSLAG/th>/tr> | |
---|---|
Bekomen stamwort :/td> | 1073 SG/ 17,8 °P/ 18,3 BRIX/td>/tr> |
Bekomen Einddensiteit :/td> | 1011 SG/ 2,8 °P/td>/tr> |
Gebotteld alcohol vol% :/td> | 8,8% vol/td>/tr> |
nog een extra tip die ik hier nog heb meegekregen is je silicone slang aansluiten tussen de kraan en de circulatiepijp dan wordt deze metéén ook mee gereinigd.
Ja deze tip
Net zoals Kristof A staat deze bij mij ook op de To Do lijst en ik ga ook wachten tot deze zomer als het wat warmer is dat zal wat helpen om die hogere temperaturen te halen.
Ja, dat is geen probleem, ik heb gewoon gekoeld tot 30° (vorig jaar, eind april), gist bijgevoegd en daarna zelf laten opkomen tot 35° en daar gehouden. Geen bijsmaken geproefd.
Ik heb er een blondje mee gebrouwen en die was lekker. Dus blond kan voor mij.