Berichten van Steinie

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Alhoewel nu de Vinking mout bij brouwland er is bijgekomen, heb je ook wel wat meer keuze (maar dan weer enkel in grote verpakkingen en het probleem is dat het eigenlijk voor ons een een onbekende product is en je het niet veel terug vind in recepten op het www om als referentie te gebruiken)

    Nu ook in kleine verpakkingen te verkrijgen van 1Kg en 5Kg.

    Voorlopig enkel deze:

    -pilsmout

    -carabody mout

    -tarwemout

    -roggemout

    -cookie mout

    Maar gaandeweg zal de rest van het assortiment ook beschikbaar zijn.;)

    Ook voor het eerst 2 dingen besteld bij den Ali. Besteld op 06 Januari en één ding op 17 januari al in de brievenbus. Benieuwd wanneer het tweede pakje zal aankomen.(Ook Special Line-YW)


    Andere vraag, tot hoeveel eurokes mag je eigenlijk bestellen voordat je kosten moet betalen??

    Ik heb het dit weekend nog eens geprobeerd maar als ik 5 sec op POWER en TIMER gelijktijdig druk dan krijg ik gewoon alles te zien op de display en doet hij verder niets tot ik op STOP druk.

    Vreemd. Je moet dit doen vanuit "Blank Page" dus gewoon de ketel opzetten en daarna op de twee knoppen gelijktijdig +/-5 sec drukken en loslaten. Als dit niet lukt moet je terug met je ketel.:/

    Je hoeft dat niet om te rekenen. Zolang je je maisch kan volgen en ziet of er nog zetmeel omgezet wordt naar suiker, is alles oké. Niet?

    Neen refractometer. Veel makkelijker. Op het einde van het kookproces en afkoeling een hydrometer.

    Dat meten om de 10’ is gewoon omdat ik andere maischmethoden aan het uitproberen ben.

    Ja daar lijkt het wel op. Bij een volgend brouwsel ga ik mijn opwarmtijden wat verlengen. Eens kijken wat dat geeft.

    Maandag dus gebrouwen.

    Aanpassing gedaan aan het maischschema. Totaal: 75 minuten zonder de opwarmtijden tussen de temperaturen wat maakt dat ik toch wel snel aan 110 min gekomen zal zijn met uitmaischen(5min) bij..

    Al bij al een bevredigend extract-efficiëntie behaald 75% tegenover vorige keer 69% en dit zonder te roeren.

    Ik heb ook op verschillende tijden de °P gemeten. Toch vreemd dat naar de uitmaisch toe er nog eens 1.5°P is bijgekomen. Dus naar mij gevoel had er nog meer ingezeten.


    Hieronder een overzicht:

    54°C: na eiwitrust 10' : 4.5°P

    62°C: na opwarming: 7.2°P

    na 10': 10°P

    na 20': 11.6°P

    na 30': 12.6°P

    66.5°C na opwarming: 13.3°P

    na 10': 13.7°P

    na 15': 14.1°P

    72°C na opwarming: 14.5°P

    na 10': 15.0°P

    na 20': 15.5°P

    na 30': 16°P

    Naar uitmaischen :17.5°P


    Recept hieronder:

    BROUWCEL 1.1


    ALGEMENE INFO

    Naam van het bier : Diejvelke / Mosaic-Amarillo

    Type van het bier : Sterke Blonde

    Brouwvolume : 17 liter

    Extractie-efficiëntie : 75%

    Voorspelling begindensiteit : 1066,9 SG /16,3 °P /16,8 Brix

    Waarvan suikers : 1007,3 SG /1,9 °P /1,9 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1004,0 SG /1,2 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 8,3%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 24 IBU / 9 EBC


    MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    GrondstofEBCkg% Gewicht

    Weyerman Extra Pale Premium Pilsner 2 4,000 78,4%

    Tarwevlokken 4 0,200 03,9%

    Weyermann CaraPils (Foam) 4 0,200 03,9%

    Maisvlokken 3 0,200 03,9%

    Havervlokken / havermout 4 0,150 02,9%

    Kristalsuiker 0 0,350 06,9%


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog

    MaischWater : 19,8 liter aan 56 °C

    54,0°C gedurende 10 min (1e fase, Eiwitrust)

    62,0°C gedurende 30 min (ß amylase (maltose))

    66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase)

    72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75° à 78° C

    Totaal spoelwater : 9,3 liter aan max 80 °C

    Spoelen tot : 1014 SG (Of 3,6 °P of 3,7 Brix)


    HOP

    Totale kooktijd : 70 minuten

    HopVormalfa%gramToev.na..'IBU

    Saaz CZ (A)BLM3,2%13FWH5,5

    Hallertauer Mittelfrüh (A)BLM4,2%30FWH16,5

    Styrian Golding (A)BLM2,7%2060'2,0

    Mosaic(U)BLM13,4%100Hopstand 20 min0,0

    Amarillo (U)PELL8,9%60dry0,0


    KRUIDEN / ZOUTEN / KOOKADDITIEVEN

    AdditiefAantalEenheidToev. na..'

    Iers mos4,0g 55'

    Rijsthulzen25,0gMaisch



    VERGISTING

    Gistnaam : Mangrove M41 Belgian Ale

    Gisteigenschappen : Belgische bieren inclus hoge alc. Tot 12%. Flocculatie 3 (1-4).( Droge Speciale Belge De Koninck/ achouffe/ Duvel?)

    Advies temp. : 18 tot 28

    Instructie gist : 12 gram rehydrateren in 10 x zijn gewicht in gekookt water, afgekoeld naar 30°. 15 min laten staan. Daarna zachtjes roeren en nog 5 min laten rusten. Toevoegen.


    BROUWVERSLAG

    Bekomen stamwort : 1067 SG/ 16,4 °P/ 16,9 BRIX

    Bekomen Einddensiteit : 1004 SG/ 1,0 °P

    Gebotteld alcohol vol% : 8,8% vol

    Zo kennen we de Serge.:thumbup:


    Een beetje minder afgewerkt is mijn opstelling. Twee(voor het geval er een lamp stuk gaat) computervoedingkastjes, de ventilatoren omgedraaid en aan de buitenkant gemonteerd zodat ze de warmte over de lampen wegblazen. Daarin een gloeilamp in een porseleinen fitting.



    Op dit ogenblik zitten er rode lampen in van zo'n kerstversiering. Ik kan nog even verder want de slinger was toch een tiental meter. ;)

    Ben je daar zeker van?

    Zoals ik hem begrepen heb, kan je tot 9 processtappen programmeren, zijnde 1 recept.

    Neen, geen 9 recepten maar wel 10. Dit is een kleine vergissing in de handleiding. Je kan dus je recepten ordenen van 0 tot 9 en dat zijn dan 10 recepten.;)

    Nu los daarvan ben ik na de eerste keer al gestopt met dat automatisch programmeren aangezien ikzelf altijd bij de ketel sta en ik het even handig vind om gewoon de volgende stap manueel in te zetten...

    Maar dat is uiteraard voorkeur

    Dat is iedereen zijn keuze maar het is toch handig als je de programmatie eens doorhebt.

    Alléén slaag ik er nog niet in om een programma als recept te bewaren daarvoor vind ik de beknopte handleiding niet zo duidelijk. :focus:

    Als je alle gegevens hebt ingevuld in automatische modus druk je op STOP tot blank page verschijnt. Druk op MANUAL. Druk 5sec op MANUAL Schakel de Monk uit en terug aan. Druk op auto en het programma staat klaar om te starten En is opgeslagen. .

    Gisteren deze nog eens gebrouwen. Redelijk vlotte brouwdag. Zelfde recept uitgezonderd de hop en het maischschema. Betere extractie behaald. Update zal ik straks of morgen plaatsen.

    Mooi. En wel een hele luxe blowoff fles. Kom ik aan met een oude colafles ^^

    Is een fles die ik lang geleden van een tante heb gekregen.(waren er zelfs 2) Vind ze te mooi om weg te doen.

    Zie je wel Bruno, anderen valt het ook op se :)

    Je hebt me in elk geval zover gekregen dat ik erover beginnen lezen ben en ik moet zeggen...interessant.

    Over de fles of de Fermzilla. :rofl:

    Mooi, laat je even weten wat de ervaringen zijn met de gist opvangbal van 1000ml? Is dit niet wat veel voor batchen van 25l?

    Doe ik. Kan zijn dat 1 liter wat veel is.


    Moet dit gevuld worden langs de blowoff met pomp , of moet je alles uit de gistkas nemen

    Ik zou dit kunnen vullen met pomp maar dan heb ik een darm nodig van +/- 30meter. Ik brouw in de tuin en mijn gistkast staat voorlopig nog op het eerste verdiep.;)


    Plank naar beneden schuiven gaat niet heb beneden maar 2cm over. Groene fles is men blowoff. Waar moet ik anders de darm insteken. Of had je liever een blauwe fles?8o

    Ziezo. Gistkast/frigo aangepast om te gisten met de FermZilla. Zal toch op zoek gaan naar een groter exemplaar want het is een beetje krap. Eerst maar eens een gewone vergisting doen. Hopelijk maandag brouwen als de weergoden goed gezind zijn. :pray:


    Lijkt me wel oké behalve dat je bijna een Tripelsaison hebt. Ook zal volgens mij je vergisting niet stoppen bij 1006 met de Belle saison. Eerder korter bij de 1000. M.a.w. dus nog wat procentjes alcohol erbij.

    Geen idee hoe de GF en Brewmonks dit doen. Maar ik ga hoe dan ook mikken op een minimale maischtijd van bijna 2 uur.


    Bij de BrewMonk geef je het aantal watt in. Dit kan je kiezen en zal dan al modulerend op-en afspringen. Ook heeft deze twee verwarmingskringen, eentje van 700w en één van 1800w. Hier kan je dan ook nog wat mee spelen.

    Steinie met 15 liter spoelen zou toch moeten lukken bij een grote stort (als de easybrew / brewmonk zo goed als volledig gevuld is)?

    stijn26 Om te spoelen is dat genoeg zolang je maar traag spoelt. Dat is het voordeel als je meer liters maakt. Dan gaat die 6 L dode ruimte niet zo'n grote rol spelen dan als je maar 15 L zou willen in je gistvat. Alhoewel je volgens mij nu ook op het randje gaat zitten qua 'strike water'. Niet? Je kan natuurlijk altijd wat water bijvoegen van je spoelwater moest het niet voldoende zijn om te maischen.

    Ik werk gewoonlijk met 3.5 l/kg. Brewfather heeft een setting waar je de dode ruimte tussen de korf en de bodem van de ketel kan ingeven, deze heb ik ook ingesteld (staat op 2 liter bij mij, bij een Brewmonk gaat dit natuurlijk anders zijn).

    Spijtig genoeg is dat iets meer dan 6liter

    Ik heb al eens gelezen dat die kleuren soms verwarrend zijn. Hoe moet je daarmee werken, moet je die strips volledig onderdompelen?? En welke moet ik nemen?

    Vroeger gebruikte ik deze strips om eerst ongeveer te bepalen welke het PH van de maisch of spoelwater was. Als tweede gebruikte ik dan deze om correcter af te kunnen lezen. Gebruik is heel simpel, gewoon even onderdompelen en even wachten.

    Bij brouwland zeiden ze mij een tijd geleden dat de PH van het water in Limburg goed was en dat ik mij voorlopig niet te veel moest van aantrekken.

    Misschien een beetje kort door de bocht. Aanraden om hiermee nog even te wachten kan ik begrijpen omdat je je in den beginne, eerst op andere dingen kan concentreren.

    Gedeeltelijk is dit wel waar, tijdens het maischen hoef ik bijna nooit aan te zuren, daarentegen spoelwater altijd en dan spreek ik ongeveer voor 10 liter spoelwater, 2.5ml melkzuur.

    Ik zou hetzelfde recept opnieuw in je programma steken. Als eerste pas je je bekomen wort aan.(liters) Daarna kan je je bekomen SG waarde aanpassen door je percentage van je rendement naar beneden te halen. Als het programma je OG aangeeft wat je bekomen hebt met je brouwsel, heb je je rendement.