Berichten van janmetdepet

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Laat em nog maar staan deze week..zien we wel waar we uitkomen.. voorkeur gaat op dit ogenblik trouwens naar 9/6 zie ik ..


  Vrijdag om bijvoorbeeld 20u sluiten we af ... kunnen jullie misschien ngo anderen mobiliseren om bij je voorkeursdatum uit te komen

  of valsspelen en dubbel stemmen, al ga ik ervan uit dat jullie allemaal doodeerlijke kornuiten zijn, toch ? :thumbup:

  die brengt Walter mee naar het vhm 2018 hier in schunnebroek, scherpenheuvel... kan je ook van mijn duvel kloon met dryhop nelson sauvin proeven !!!

  voor alle duidelijkheid: voor mij prima op


  12/5 en 26/5

  2/6 en 9/6 en 30/6

  8/9 en 15/9


  andere poll data zijn om één of andere reden na familieconsultatie niet mogelijk


  Stemmen maar !!!!

  Ik heb zonet wat foto's getrokken van de plaats delict ! Brouwhok met café, terras met overdekte bbq stek, sanitair blok en kampeerweide met schapen


  Bekijk het maar eens goed

  Images

  • bbq_plaats.jpg
  • brouwhokcafé.jpg
  • kampeerwei.jpg
  • kampeerweide2.jpg
  • sanitair.jpg
  • terras.jpg
  • toog.jpg

  Zo ergens half juni moet zeker kunnen.. natuurlijk moet ons Belgisch weertje wat meezitten.. ik zal dit weekend eens wat foto's posten zodat jullie echt kunnen zien waaraan ge begint =) ... trouwens Walter, muziekexamens ?? Dan kunt ge op het vhm ook een paar deuntjes ten beste brengen, niet ????

  Gekke hopsoorten voor een belgische tripel Walter, maar neem aan dat je die nog had liggen ? Ferme alpha's ook voor een tripel ...zou ook altijd voor een vloeibare gist gaan of opkweek van een trappist ofzo, neen ?

  Ha, blijkbaar wel enig enthousiasme voor de woonplaats van ons lievrouwke.. als jullie het echt zouden menen, dit is wat ik kan bieden:

  -vervallen maar bruikbaar chalet in sparrenbos, grenzend aan mijn tuin, nu mijn mini speidelbrouwerijtje, ingericht als cafeetje met gemetste toog ..ongeveer 25m² schat ik en plaats voor 15 ongeveer.. aangrenzend een terras in zelfde bos met grote , half overdekte bbq en plaats voor nog eens 20 als het moet.. vlak daarnaast weide van 30 are om te kamperen.. bijgebouwtje met toilet en piscine ( geen zwembad =) ) zonder spoeling.. water via tuinslang, 2 frigo's , 1 elektrische leiding van 10 ampere.. alles in brouikleen van mijn buurman van 80 die zeer tevreden is dat ik het daar wat onderhoud..

  -alles behoorlijk primitief, geen grootse gerestaureerde hoeve, maar wel wat verborgen wijn brouwgeschiedenis en veel couleur locale..

  -wel heel weinig parkeermogelijkheid hier, maar bon, moest het ernst worden, wil ik nog wel zoeken hoe we dat oplossen.. zal dit weekend eens wat foto's posten indien gewenst..  Groeten, Patrick

  Ha fun, kan ik jullie allemaal eens "echt" zien.. heb hier in Scherpenheuvel ook wel ruim plek voor Kampeerders.. wanneer zou dat ongeveer gepland worden ?

  met brouwhulp kom je soms ook al een heel eind, via het tabblad waterbehandeling.. kies daar als bronwater gedemineraliseerd water en als doelwater pilswaterprofiel.. ondergistend licht bijv.. dan brouwhulp laten rekenen op basis van doelwater en je ziet dat je bijna niets hoeft bij te voegen.. heel klein beetje gips en ietsepietsie keukenzout en natuurlijk wel wat aanzuren met melkzuur.. zie onderstaande printscreen.. zo deed ik het tot nu toe.. zijn er betere, meer correcte manieren.. ik ken ze graag..

  Bram .. met die vraag loop ik ook al een tijdje..

  je vertrekt van demi of osmose ( zelfde samenstelling dacht ik) water en wil dan een bepaald brouwwaterprofiel bekomen..valt zoiets makkelijk uit te rekenen of komen

  er hocus pocus software tooltjes aan te pas..

  en ook nog deze vraag.. een stimulo heeft inderdaad die zeer romige schuimkraag , wandklevend.. doet me op één of andere manier altijd denken aan diezelfde romigheid bij een Guinness.. iemand een idee hoe je die krijgt en wat nu net die romige schuimkraag geeft.. komt dat door die meel.. ?

  in vorige kloonpogingen lees ik schil van citroen en appelsien als kruiden.. op de info die Serge doorstuurde, staat echter:

  Uitgeschonken volgens de regels van de kunst verkrijgt men een rijkelijk, witte en stabiele schuimkraag met een zeer romig van structuur en wandklevend. In de neus krijgt men het florale, bloemige van de hop van Erembodegem bij Aalst, en intense fruitige gistaroma’s specifiek voor de Witkap·Pater. Er worden geen andere kruiden gebruikt. Bij het degusteren krijgt men we een smaaksensatie gaande van fluweelzacht mondgevoel via verfrissend en uiteindelijk een lekkere hopbitters afdronk. Dit bier is zeer digestief en uniek in het Belgisch bierlandschap...


  @ Serge: Geen kruiden, maar wel "meel" dus.. Is dat tarwemeel zoals in de Chimay, of wat moet ik me daarbij voorstellen ?

  @ Brouwerwaldonk ..Dus geen kruiden.. dus die gist is erg belangrijk lijkt me.. Brouwerwaldonk, hoe kom ik aan een staaltje gist .. want Ninove is nu niet meteen bij de deur voor mij

  @ Walter.. dus wel overgenomen...en blijkbaar bleven ook de recepten dus hetzelfde ?


  @iedereen.. "het florale, bloemige van de hop van Erembodegem bij Aalst".. welke hopsoort zou dat volgens jullie zijn ?


  Ik voel stilaan een recept rijpen ....

  Even beroep doen op jullie vakkennis.. van mijn schoonbroer kreeg ik deze namiddag een leeg flesje witkap stimulo uit 1955 , gegraveerd in de fles en met etiket nog..

  Ik dacht dat de stimulo gemaakt werd in Ninove door Slagmuylders, toch ?? Of werd deze ooit overgenomen en verhuisd.. Alleszins, ik krijg zo nog een dertigtal flesjes en het idee is om deze te reinigen ( eerst test is veelbelovend ) en er dan een stimulo kloon in te brouwen natuurlijk.. ik las al een oude thread hier, maar dat recept leek niet echt in de buurt te komen..je zou de echte gist nodig hebben..

  Mijn vragen:

  -heeft iemand van jullie deze gist nog of is die op te kweken uit de slagmuylder witkap bieren ?

  -heeft slagmuylder de brouwerij verhuisd en brouwt die nu nog dezelfde Brasschaat bieren, of zijn de recepten niet gelijk gebleven..


  In bijlage een foto van mijn flesje

  Eerste proevertje van bovenstaand recept.. lijkt op een zoete tripel, maar komt zeker niet in de buurt van een carolus tripel.. grootste probleem lijkt me te weinig kruiden toegevoegd ( 5 gr van elk per 20 liter ) maar vooral de opgekweekte gist uit een hopsinjoor.. die traag op gang kwam en zeer slecht uitvergiste .. zou dat dan toch een bottelgist zijn ??

  Alle suggesties ter verbetering zeer welkom

  Ondertussen zit die in de fles en al een paar proevertjes gedaan, maar dat valt schoon tegen.. van alle kruiden ( curacao, steranijs, kardemon, koriander) blijft nauwelijks een smaak over.. duidelijk te weinig gebruikt ( 5 gr van elk op 20 liter of niet lang genoeg gedryhopt ( 5 dagen) .. misschien moest ie ook warmer staan, nu gedryhopt bij 10°.. enfin, volgende keer meer kruiden en langer en als het dan niets geeft, gewoon tijdens het koken toevoegen..

  Mijne ook van het hoppecruyt , maar mijn oogst zit nog vers vacuum verpakt in de diepvries te wachten op een brouwbeurt.. weet dus nog niks over herkomst of alpha.. mag je er trouwens vanuit gaan dat een bepaalde hopplant elk jaar eenzelfde alpha % oplevert, of kan dit jaar na jaar verschillen naargelang temperatuur, vochtigheid, wind, insecten edm..???

  Echt niks voor hobbybrouwers, vind ik... Met deze machine word je onhandig en dom, net zoals een Senseo je afleert om goede koffie te zetten en een gps je afleert om je te orienteren. Maar sommige machines bakken natuurlijk ook wel goed brood... Maar voor mij toch echt niet, zelfs niet voor 100 €....wil leren, niet gemakzuchtig dom worden of stoefen met snufjes

  Dat zou een groot verlies zijn Walter.. Ik ben vast niet de enige die dit forum als naslagwerk gebruikt..Ik probeerde net een tooltje om dat gehele forum offline te kopiëren, maar dat lukt maar ten dele.. is er een beter manier om dit te doen ? Heb je een idee van de totale grootte van dit oud forum..

  Heb een tripel gebrouwen waar de kruiden niet fel genoeg door komen in smaak en aroma.. Kan je net als met hop, ook met kruiden zoals koriander, kardemon en curacoa drooghoppen ?? Hoelang laat je die dan in de navergisting en hoeveel gebruik je ?


  Boeiende vraag, al zeg ik het zelf:angel:

  net nog een herfstbock van het anker gedronken , en daar staat op met curacoa kruiden , ofte zure sinaasappelschil.. als dat het enige kruid is dat bockbier ( zeer lekker overigens !) , dan denk ik dat je dat zeker ook in de tripel terugvindt..enfin,: die geur en smaak passen goed bij de tripel..

  morgen wat kruidentheetjes zetten.. mijn vrouw zal denken dat ik het bierdrinken afgezworen heb :angel:

  Iemand nog suggesties voor kruiden, waarvan ik lees dat er toch zouden inzitten:

  kardemon, karwei, steranijs, koriander..je leest heel wat maar wat zit er echt in en in welke hoeveelheid ?

  Vergisting van 19 naar 22 graden op een week zoals bij de classic ??


  Hierover nog wat suggesties en ik sla aan het brouwen !!!

  Ik ben al een tijdje op zoek naar een redelijk kloonrecept van een Carolus Tripel of een Cuvee van de Keizer Rood, of beiden.. overal vind ik recepten voor de Classic en lange discussiedraadjes over de cuvee blauw .. maar geen enkel uitgewerkt recept voor de tripel.. kan toch niet dat nog niemand zich hieraan gewaagd heeft ?? Ben ondertussen zelf de gist uit een hopsinjoor aan het opkweken en dat lukt redelijk, maar weet niet of dat ook de echte gist is ipv een bottelgist.. ook over de kruiden lees je dingen als zouthout, koriander , kardemon en karwei en dies meer, maar ook dan is het niet duidelijk over welk Carolus bier het dan gaat.. ook zag ik ergens zogezegde foto's van recepten uit de brouwerij, maar geen van die linken werken nog..


  Kan iemand mij al even op weg zetten...:/