Berichten van janmetdepet

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Henk, in het verlengde van wat jij wil gaan doen, ben ik aan het denken om een soort oudejaarsbier te maken. Iets dat ik aan de mannen kan schenken in plaats van de eeuwige (en doodsaaie) cava. Ik denk eraan om een bier te maken met 100% pilsmout, een heel cleane gist (misschien de Nottingham) en Hallertau Blanc als single hop. Mikken op 8 à 9% alcohol en heel clean laten vergisten en dryhoppen gedurende een paar dagen. Ik zal waarschijnlijk ook nog wat suiker moeten toevoegen aan de stort om het geheel wat verteerbaar te houden.

  Strictu sensu is dat geen kerstbier maar het dient wel ongeveer voor hetzelfde :)

  dat is dan een beetje een brut ipa achtige ?

  Als je het traditioneel wil gaan doen en jeneverbestakken daarbij horen, dan vind ik dat je ze ook moet gebruiken. Je zou dan iemand moeten vinden met een jeneverbesstruik om wat takken vast te kunnen krijgen. Of misschien kan je ook gewoon jeneverbessen gebruiken hiervoor, maar dan wel in een kleinere dosis aangezien de smaak daar een stuk geconcentreerder van gaat zijn.
  Gezien de lange kooktijden en hoge vergistingstemperaturen zou ik ook voor een donker bier gaan maar wel oppassen dat de caramouten niet teveel gaan vloeken met de jeneverbessen. De temperatuur zou ik aanhouden zoals de specificaties van de gist vereisen. Ik zou wel op 38° beginnen dan kan je nog altijd verhogen als het moet.

  Jeneverbessen worden eigenlijk afgeraden, enkel takjes zonder bessen..zijn die in onze streken te vinden?
  Ik weet niet eens hoe zon striuik of boom eruit ziet..zoiets als een ceder of sierspar ? Waar staan er in het wild ?  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Heb eindelijk kveik gist voss kunnen bemachtigen van the yeast bay..heb wat recepten uit noorwegen zitten zoeken en bekijken. Wil het graag wat traditioneel houden en dan zie ik toch vaak:
  - infusie van maischwater met jeneverbestakjes dag tevoren
  - zeer lange maischtijd en kooktijd van bij de 3 uur
  - dacht aan blond bier , maar meestal maakt men iets met special b en chocomout of carafa, soort dubbel dus
  - bier vergist aan 38 graden tot zelfs 42..


  Graag jullie advies :
  -jeneverbestakken nodig of niet ? Waar vind je die takken en is den ook goed ?
  -die lange kook en maischtijden, kan het ook korter ?
  - is er ook een blonde kveik variant of zijn die altijd dubbel ?
  - vollenbak aan 40 graden vergisten of toch beter de 38 houden ?
  - Hoe smaakt nu uiteindelijk zon kveik bier, ik lees overal smaken die zeer fruitig zijn, mango, pruimen, abrikozen, passievrucht enz..weet dat cis al zoiets heeft gebrouwen, niet ?


  Lange aanloop tot een uitgekiend recept als jullie even helpen


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Inderdaad dat maischschema per 10 minuten..zou dit ook geen oorzaak kunnen zijn van het lagere rendement met de pale ale mout uit de andere topic ? Ipv optimale stappen, ga je met dit geleidelijke schema soms net te lang maischen, maar vooral op bepaalde temp te kort voor een optimale omzetting


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Nog van Prof. Verstrepen: vandaag in De Tijd (hopelijk werkt de link...)

  https://www.tijd.be/ondernemen…ilige-graal/10053996.html

  Uit bovenstaand artikel:


  "Het boek helpt ook hardnekkige mythes te ontkrachten. ‘In België doet al lang het verhaal de ronde dat Westvleteren hetzelfde bier is als Sint-Bernardus. Je hoeft geen bierexpert te zijn om te proeven dat ze op elkaar lijken, dat is waar. Maar een objectieve analyse leert dat ze significant verschillen. De Abt 12 van Sint-Bernardus is veel nauwer verwant aan de Rochefort 10 dan aan de Westvleteren 12. Het is heerlijk om dat met wetenschap te kunnen aantonen.’"


  Is dat geen mooie ??? En weet je wat ? Als je aan zo'n bernardus gist ruikt, dan ruik je inderdaad meer een rochefort gist dan de westvleteren/westmalle.. want de donkere westmalle, dat is de westvleteren ..

  Bij deze dus 2 fotootjes, maar ik vermoed nog steeds moeilijk te zien ...

  lijken mij toch eerder eitjes van één of andere bladluissoort, vooral op 2e foto ..zou er mij eigenlijk niks van aan trekken..

  je droogt ze nu dus zullen er al veel afvallen, misschien nog eens goed schudden, misschien vries je ze even in na verpakken

  en tenslotte ga je ze uiteindelijk nog eens koken gedurende zeker een uur.. er zal daarna niet veel meer overleven..

  en anders heb je wat extra eiwitten in je bier.. het zijn toch geen lupiline stuifmeelkorrels, he ( kan kleur niet zien, maar die zijn geel tot groen, nog nooit witte gezien )

  Bladluizen ? Heb je een foto ?

  Hebt ge nu eigenlijk al een bruikbaar antwoord over hoeveel ml kveik op hoeveel liter wort..voor een goede under gepitchte vergisting ( opletten met die laatste zinssnede als ge al een pintje op hebt ?)
  Ik heb het nog niet gelezen , ook elders niet, maar zit wel op een goed antwoord te wachten...
  Trouwens, lees wel overal dat vergistingstemperatuur het big issue is..bij vergisting tot 28 graden zuivere pils achtige smaken en aroma's, vanaf 32 tot zelfs 40 graden mooie esters en fruit..
  Weet zelfs niet of mijn vergistingskast zulke hoge temp kan houden dagenlang
  Enfin, tijd voor bruikbare info ipv al dat ingewikkelde tellen, zei de brouwboer
  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  't Is met alles zo! niet alleen granen en groenten, maar ook fruit!


  Wilde braambessen waren er heel veel en goed zoet, vrouw heeft veel lekkere confituur kunnen maken, gemengd met 1/3 frambozen.


  Ook zijn er veel walnoten (ook okkernoten genoemd), maar daar haal je niet veel sap uit

  Notenbier..vast lekker !


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Kan ïk bevestigen heb verleden jaar een orval kloon gebrouwen naar winnend recept hobbybrouwen.nl, waarbij je na de lagering, net voor bottelen 2 bodempjes van echte orval toevoegt..in de eerste maand proef je bijna geen brett..na 2 tot 6 maanden heb je duidelijk iets orval achtig, na 9 maanden en meer begint datzelfde bier eerder op een gueuze te trekken, of een oude orval...in elke fase echt best lekker


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Schijnt een beetje de nieuwe hype te zijn, soort champagnebier met vee hop, kveik gist, amg enzyme (???) Om heel droog te vergisten en hoge carbonisatie. ? Iemand dit al gebrouwen of geproefd ? Neem aan dqt het niet hetzelfde is als belgische champagnebieren als deus of malheur..


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Gaat die niet te donker worden ? Vindt een donkere of amber kleurige saison een beetje raar, maar dat is maar een gedacht
  Verder toch wel veel rogge..ipv bijv spelt?
  Tenslotte qua gist ben ik eerder geneigd naar de dupont of blaugies te gaan, en indien korrel dan de belle saison te nemen..maarja, saison is een zeer rekbare stijl..en mogelijk maak je net met deze keuzes wel een mooie variant, ook die zachtere aromahop vind ik wat vreemd..ik hou zelf van een stevige en droge paardenstal saison a la moinette of saison d epeautre


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Laat ik de spits afbijten : daarnet mijne Record geoogst. Een halve brouwlandemmer (zo eentje van 30 liter) mooie grote rijpe bellen :


  zX_PVFcNcpCDBsI9ahfUz9Wnjrce4gRMqP6Tm1YE2F-jhsJhw9Ob01hN-unsKLaAqXvNkkdftvhbN6hN6oBPPg6QazIcwspW-6TEJTYHlkHiHdFmJUB7j2NXfiTntzqPqI6FfgLDeCmWjKCuWmJdBSpZc5RzZPLsP8y4seIZ6LeWqhGvMQZ8uk7m7lfO0S6yxsEO-bS99u7VDXepIZ0gUtl9By2IuaO11LIfiugGU9GvFdK-oXSpmIGvhiOFjdXdFJcOMC38jwvX39wiF5v4PTo7gm3GL5vO3ArjQGmt_zmsUgyJHs4yCx9kV5ZjonEJqYUJCLdxoR6u_BgnYqe2L3NYM3IWl_seAVof7D3o0jur80GmiyMDUXGT0le8fg5_AhPgNVYt0t3ReUyalLH4bouATlqeEkaqdDFuY2fkerxiXVPwbNOT3o3uImYYzQQRBji0MI4ot7Zy3z1rL2vsg7ljIMJ9wC0bY4fyfnRkx7Y0CsHWRUwtVSSwNgtCYKLIUfzx7vlh00aj8vIeZHFXwlGgs36NC6fXcmujaMMNevX-kOaH3l92ZKdA3ingKlndojwXou2y5iQSYo0m8SCAseUoov6rf4sDqeIHuudAYMv-bOjkk80OnMJw8-UlnnM=w1247-h935-no


  Deze zit nu in mijnen droger (allez een derde toch)

  record, volgens sommigen is dat de bitter en aroma hop in duvel ??? Is dat juist ?

  Ziezo, de tripel is gebrouwen en staat nu in de vergistingskast op 20°C. Ja, niet hoger, ik wil hem clean houden, voor zover dat gaat met Westmalle-gist.
  Het recept heb ik braafjes in de bibliotheek gezet.

  Ik lees oa bij brewyourown en meer sites dat je de westmalle gist inderdaad best start op 18 a 19 graden, maar dan best Niet tegenhoudt maar vrij laat rijzen naar 23 a 25 graden omdat hij anders makkelijk uitzakt en ophoudt..ik durf dat maar deels bevestigen...anderen ?  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Bij mij: challenger, cascade, northern brewer, tettnager en magnum..mijne fuggles is helaas door de zomerdroogte overleden vrees ik..helemaal verdord.


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk


  Edit w@lter : hoppen toegevoegd

  Even terug naar uw recept : heb je geen schrik dat die abrikozen en perziken veel pectines bevatten? Eventueel zou je deze voor gebruik wel even kunnen behandelen met pecto-enzym om de pectines af te breken.

  Wat ik wel weet van milkshake ipa van brouwerij anders is dat ze helemaal geen fruitpuree gebruiken..smaak en geur van citrus en tropisch fruit komt volkomen van extreem veel aromahop en dryhopping, wazigheid en zoetige dikte van de lactose ..melksuiker


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Misschien een groepsaankoop in van die vacuummachientjes overwegen..?mijn machien komt uit de action, meen ik..meteen zon rol zakskesplastiek bij gekocht... als ge ze wat verstandig openknipt kunt ge eventuele resterende hop van een zakske opnieuw vacuum trekken en terug sealen..wordt al plastic genoeg weg gegooid


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Dit lijkt op de tropical milkshake ipa die ik laatst in diest proefde bij brouwerij anders..is dit hun recept..want het lijkt er ferm op, tenminste wat ze me toen verteld hebben ..of is dit gewoon de milkshake ipa stijl..die in diest was wel verdomd lekker..


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Per plant oogst ik tussen de 200 a 275 gram nat, tot nu toe magnum en northern brewer..enkel de cascade zal veel meer geven, maar dat is voor de komende dagen
  Hoe zit die opbrengst per plant bij jullie ? Mijn planten zitten nu in hun 2e levensjaar..wordt de opbrengst beter met de jaren of is dat elk jaar ongeveer gelijk ?  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  In mijn tuin zijn zowel de mispels als kweeperen aan het rijpen.. Om één of andere reden denk ik dat je beiden apart of samen zou kunnen gebruiken als toevoeging om een soort herfstfruitbier te maken.. ik dacht eraan om van beiden gelei te maken ( op zich al lekker) en dit ipv suiker toe te voegen aan het einde van de kook..


  Iemand die hier al van gehoord heeft ? Iemand een recept ? of klinkklare onzin ?

  Dekke..veel gemist precies..zat op ( verplicht) jaarlijks familiefeest..heb daar mijn proefbiertjes dan maar uitgedeeld..?


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Cool..maar ik heb er te weinig verstand van..ben al blij dat ik zo'n stc1000 met 2 relais heb kunnen inbouwen om mijn omgebouwde frigo aan te sturen


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Mijn hop hangt vol met bellen, ik denk dat ik een leuke eerste oogst ga krijgen. Bovendien heb ik helemaal achteraan in mijn tuin een hop herontdekt (ik dacht dat die er niet meer stond) en die zijn bellen zitten vol lupuline. Daar ga ik ook van oogsten en als de hop meevalt qua smaak zet ik er een exemplaar van in mijn hopveld.


  Wat me wel opvalt is dat de cultivars relatief weinig lupuline bevatten. Zou dit komen doordat de bellen nog niet rijp genoeg zijn?

  Hier ook..veel bellen..sommige al aardig groot, maar nog weinig geelgroen poeder, niet zoveel geur en nog bijna geen smaak..conclusie..nog wachten met oogsten


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Best bierkurken gebruiken, op een bierfles zit normaal maar 2,2 Bar, op een Champagnefles 5 Bar. Daarmee ploft de kurk beter uit de fles, bierflessen met Champagnekurken kurken zou nog moeilijker ontkurken, zijn dikker in diameter, best ook in een glycerine-oplossing leggen om later goed uit de fles te komen.
  https://www.brouwland.com/nl/o…altec-44x25-5mm-100-stuks

  Merci mannen..had al een vermoeden dat het wel van die rechten zouden zijn..zie het nu voor me..


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Voor zover ik kan zien kan je enkel met plastic kurken en draadkorfjes bottelen in champagneflessen..uit kurk vind ik enkel rechte wijnkurken , maar niet die versie met het ronde kopje bovenaan..die kan je blijkbaar enkel uit plastic kopen..zo'n fles met draadkorf is wel fijn, maar enkel met een echte kurk..iemand een idee waar je die kan kopen ?


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Zondag gebrouwen met wyeast 3522 (sg 1072, 20liter). Mijn gisting is na een 5-tal dagen stil gevallen bij 1040. Ik overweeg om twee zakjes safbrew S-04 toe te voegen om te boel te redden. Goed idee of niet?


  Zakjes zijn wel een paar maanden over datum, maar ik denk dat dit voor korrelgisten geen groot probleem mag zijn.

  De belgian ardennes..ik had recent net hetzelfde voor..zou niks extra toevoegen..misschien even waterslot openen ..paar minuutjes en wat druk wegnemen..dan eens stevig rondzwieren met vat..deze gist zakt erg snel uit..dus het loont zeker om deze even terug in suspentie te brengen door wat te walsen..net als een dupont wil is die ook gevoelig voor tegendruk..dus even het slo vervangen door watten of zilverpapier ..ben vrij zeker dat hij dan vanzelf zal hervatten...misschien ook graadje hoger zetten naar vb 22 graden


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Heb ik al wel gedaan met verse cascade, geplukt, vacuum verpakt en ingevroren..werkt prima, maar je moet er 3 tot 5 maal zoveel van gebruiken, maar dat is met verse hop ook zo


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  (Quote from homoeccentricus)


  Ik heb uit sympathie toch maar eens het standje van Perron bieren bezocht. Hij had 3 bieren bij: de blonde en dubbel spraken me niet echt aan , zijn 3e bier was een Vlaams bruin en ik heb dat dan maar geproefd. Niet slecht, maar ook niet speciaal, veel minder karakter dan een Rodenbach.

  Heb die blonde geproefd en dat was een gewoon biertje..niet super maar ook niet slecht..wat is het verhaal achter deze man, want geliefd is hij hier blijkbaar niet..


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk