Berichten van janmetdepet

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Maar heeft iemand van jullie al echt van die platte bieren gedronken die werkelijk ook zo bedoeld zijn ?
    Ik begrijp dat het 2 richtingen uitgaat..brett en lambic achtige blonde bieren ..stijl oude geuze..of donkere, zware, wijn- of porto achtige bieren met rijping op houten vaten
    Mijne was van het eerste soort en dus best wel lekker..alleen betrouwde ik het zaakje niet..ik versta ergens wel dat je op het einde van het spectrum in beide richtingen, wel bij deze platte varianten uitkomt..ik drink alleszins ook met veel plezier een plat klutske oude geuze of oude kriek..


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Citaat van Lukas.S

    <p>Hahahaha ja echt???<br>Typische fout die je in tekenfilmpjes ziet.?<br>Ik zal het nooit vergeten te controleren vanaf nu.??</p>

    Uw eerste brouwsel trekt meestal toch ni echt op iets..misschien ni slecht dat ge dat hebt moeten wegkappen..alhoewel er zelfs echt zout bier bestaat,' gose ale ' genaamd maar dat vind ik zelf toch redelijk raar..


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Citaat van Koen Sels

    Dag Jean, welkom op dit forum. Nooit te oud om te leren! Ik ben zelf 60 jaar jong en leer nog elke dag bij.

    Allez koen, zeide gij al 60 begot, dat zoude u ni geve..ik zag u zelfs nog meedoen aan de hageland classic en bij de eersten finishen bovenop de citadel !!!

    Een mens leert elke dag wat bij..een vriend van me bracht enkele biertjes mee uit de states..waaronder een farmhouse ale die ik afgelopen week geopend heb, en deels gedronken..was zeer lekker qua smaak, soort blend van saison dupont met wat brett, maar wat minder was..totaal plat bier..niet hergist dus..wat blijkt: bij "STILL BEER" is dat net de bedoeling..wist ik dus niet..na enig speurwerk vond ik dat het zelfs een kleine hype is...wat vinden jullie hiervan..ik kan zeker niet zeggen dat het slecht proefde, integendeel, maar een mens is blijkbaar toch wel echt verslaafd aan zijn bubbels...


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    ik heb dit vorig jaar gebruikt, dit jaar al 1 keer maar de kleine smeerlapjes komen telkens terug. 1 jonge appelboom heeft vorig jaar de geest gegeven. ?

    Ik liet me vertellen dat je je fruitbomen best al behandeld nog voor ze in blad komen, dus vroege lente en dan stam en takken besproeien ( zoals met perzikbomen tegen de krulziekte) en nog eens herhalen bij de eerste bladknoppen..dat zou preventief werken..maar ben dat natuurlijk ook dit jaar weer vergeten..gevolg..hier ook nieuwe appelboom dood en bladloos en volop krulziekte in de perzik en dus geen perziken..trouwens, bladluizen overwinteren op sleedoornhaag en pruimelaars blijkbaar..beiden staan natuurlijk gedoeme in de buurt van mijnen hop...zo leert ge dikwijls bij als het al te laat is..?


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Voorlopig is mijn tuinslang behandeling een redelijk succes..meeste bladluizen zijn eraf en blaren zijn redelijk intact..zelfs een aantal van die lieveheersbeest larven zijn al terug..mieren inderdaad ook..die zal iknog wat verder bestrijden..maar voorlopig lijken mijn planten gered, al vond ik nu ook alweer gangen van vermoedelijk woelmuizen..hopelijk vreten die de wortels niet aan


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Miljaar die heb ik er samen met de bladluizen afgespoten natuurlijk..zaten er hier en daar op, dacht dat het vraatzuchtige rupsenlarven waren..hopelijk komen er een paar terug


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Edit: net de meeste 'memel' met een sterke straal van de tuinslang weg gespoten..meeste bladluizen eraf gespoeld..soms ook wel bladeren kapot.. ben benieuwd of het enig verschil zal maken..ondertussen alle tips welkom


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Vandaag mijn hopplanten nog eens van nabij gecheckt, meesten inmiddels 3 meter hoog..wat blijkt..bijna alle 10 hebben bladluizen, sommige zeer fel, andere maar hier en daar..heb dit opgemerkt door vele lieveheersbeestjes die ik zag aanvliegen..sommige bladeren krullen en kleuren al bruin, dus ik vrees dat mijn planten sterk zullen verminderen in groei of zelfs afsterven..
    Valt hier iets tegen te doen..is spuiten aangewezen ( bloemen staan er nog net niet in ) , zijn er alternatieve methoden ?
    Of zal ik het moeten stellen met een mindere oogst ?


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Citaat van w@lter

    Ja maar die geur zit niet meer in je bier. Ik ben benieuwd naar je ervaringen na de hoofdgisting.

    Vandaag gepeild na bijna einde hoofdvergisting..netjes 1012..met de wyeast weihenstephan gist.. zit toch wel een fijn aroma aan, fris citrus achtig en tikje zoet..mooi balans..denk niet dat ik nog extra ga dryhoppen of steepen, of misschien toch met de helft van de batch



    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    T is dat wat ik tot hier hoorde..?



    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Citaat van w@lter

    Ja maar die geur zit niet meer in je bier. Ik ben benieuwd naar je ervaringen na de hoofdgisting.

    Maar komt toch uit het bier...niet ? Alleszins ben ik even benieuwd als jij..en desnoods kan ik nog drooghoppen of droogkruiden of hoe noem je dat indien te flets

    Citaat van janmetdepet

    Mogelijk wel..vlier blijft wel hangen weet ik van vorig vlierbier..acacia weet ik niet is beetje wild idee heb wat van beide bloemen ingevroren, kan ik desnoods mee dryhoppen


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Nu 6 dagen in de hoofdvergisting..en ik weet het toch niet met dat aromaverlies..de geur in de gistkast is alleszins zeer straf en zoet


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    De bloemen van valse acacia vormen de basis van allerlei zoetigheid. ➜De schors en de zaden zijn zeer giftig voor ons maar de bloemen veilig eetbaar.




    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Witte acacia is giftig...


    Mmm..ik lees toch dat je er siroop van kan maken..alle delen zijn giftig behalve de bloemen...anyway, heb ze 10 min meegekookt en boeltje staat nu al 4 dagen te vergisten..zal ze misschien uit de dryhop weglaten en alleen dryhoppen met vlierbloesem


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Of zoals ik doe..vacuumeren en diepvriezen..daarvan thee maken en laten afkoelen en daarmee dryhoppen na de hoofdvergisting, of zelfs in hopzakje bespoten met starsan, zo direct paar dagen in bier laten drijven



    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Citaat van Koen Sels

    Blijft er na 10 minuten koken nog iets van aroma over? Is hopstand geen beter idee?

    Mogelijk wel..vlier blijft wel hangen weet ik van vorig vlierbier..acacia weet ik niet is beetje wild idee heb wat van beide bloemen ingevroren, kan ik desnoods mee dryhoppen


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Ik maak een kruising tussen deze en elderflower witbier uit boek homebrewers almanac, met verse vlierbloesem en acaciabloemen..noem deze " na de keus/ after the vote"


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    (Quote from janmetdepet)


    Maak van die maand maar 6 maand en dan pas in het houten vaatje anders gaat je lambiek veel te snel veel te zuur worden!!
    Een klein houten vaatje laat per liter bier veel meer O2 door dan een groot vat, dus de verzuring verloopt heel snel in zulk een klein vat.

    Ok..zeer goede raad, ga ik doen..lambiek brouwen is toch wel heel anders om te fermenteren..dan een gewoon biertje..bedankt voor het advies..zo wordt mijn eerste lambiek meteen een goeie...


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Vandaag paar klutskes van mijnen tour de geuze bak uit den delhaize bij gekapt. Bodempje boon oude geuze en bodemke mort subite oude geuze..hopelijk slaat ie nu terug aan want vergisting was helemaal stilgevallen..sg 1042 momenteel, smaak puur onvergist wort..temp van 19 naar 21 gebracht..raar dat die initiele wilde vergisting..toch duidelijk op bovenstaande fotos, helemaal wegviel, stil waterslot, niks schuim meer..te snel in dame jeanne gedaan ?


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Allez nu toch, was zo schoon begonnen, maar sinds eergisteren alleen nog maar een paar zeer grote bellen ( formaat zeepbellen) en vandaag bijna niks meer en geen activiteit meer in waterslot...


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Zou eerder zoeken in de richting van teveel zuurstof bij bottelen ( bottelpijpje gebruikt ?) Of teveel direct licht tijdens lagering of na het bottelen..denk niet dat het aan de brouwmeister ligt, tenzij dat dat je eerste gebruik was en je die niet geetst had..of hoe noem je zon eerste behandeling..


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Ook byo digitaal.. elke week paar berichten en recepten, teveel om te lezen, maar wel in het engels natuurlijk.. na een tijd kan je zelfs in graden fahrenheit en ounce en lbs denken.. mijn favoriet alleszins..

    Mijne staat nu op 20 graden in de kast..komt dun wit schuim op, paar centimeter zelfs, maar wel bijna geen beweging in waterslot..hoe komt dat volgens jullie ?
    Hoelang duurt zo'n lambic hoofdvergisting, paar weken of eerder maand zoals lager ? Kwestie dat ik weet wanneer te hevelen naar mijn eiken vat..
    Kan je trouwens het gistdepot bewaren en hergebruiken zoals bij andere gisten ?


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Geduld is inderdaad key word. En bij mij staat de mandfles gewoon op kamertemperatuur. 2-3 weken om iets van activiteit te zien is heel gewoon. Maar een paar Boons, Hanssens, Lindemans of 3 Fonteinen uitdrinken en de fond gebruiken is zeker geen straf ;-).

    Ik peins dat ik chance heb.. want wat zag ik na 4 dagen wachten...?


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Dekke,


    Recept netjes gevolgd, mooie brouwdag gehad zondag, 25 l mooi wort in platte grote curverbox een hele (koude ) zondagnacht buiten onder afdak laten staan met muggengaas over.. maandagochtend vroeg geheveld naar dame jeanne en in gistkast met waterslot gezet op 19 graden.. nu dinsdagavond nog altijd niks vergisting te zien.. moet waarschijnlijk geduld blijven hebben..


    Hoelang moet je wachten vooraleer je weet of het echt gelukt is.. geen bodempjes boon bij gegoten omdat ik die niet had.. kan ik dat alsnog doen indien na een week geen activiteit ?


    ook dit nog:


    Heb tot nu toe alle gebruikt materiaal ( curverbox, hevel etc ) ver weggehouden van rest brouwapparatuur uit vrees voor ongewenste bretts, is het dan verstandig om dame jeanne in vergistingskoelkast te zetten of moet ik ook deze best apart houden vanaf nu.. kruipen de brett beetjes ook in die kast , zelfs met waterslot ?


    Wat is de beste maniet om materiaal te ontdoen van brett's, want die gebruikte hevel zou ik graag ook nog bij andere niet zure bieren willen gebruiken.. heb nu alles in een mengeling van javel en bijtende soda gelegd..

    ik maak altijd een oplossing van suiker met water die ik kook en dan in de bottelemmer giet.. vervolgens het te bottelen bier erover heen hevelen.. na enkele liters een grammetje bottelgist erbij en zachtjes roeren terwijl het overige bier geheveld wordt.. altijd prima tot nu toe , geen gedoe met spuiten of graantjes en klontjes tellen.. bottelen is al saai genoeg..

    Temperatuur-periode jaar is randje, net nog te doen, vooral een kwestie van ander levend vliegend gespuis weg te houden. Je kan je wort in principe overal zetten waar buitenlucht aan kan, zelfs binnen voor een open raam. Een muggengaas ware handig, want die vliegen nu effectief rond. Gist is zo klein en laat zich niet door enkele gaatjes tegenhouden.


    Ik doe afgekoeld wort meestal eerst een maandje in een damejeanne, dan kan je goed volgen hoe de eerste schuimende vergisting verloopt. Is die over het hevigste heen, kan je naar het vat transfereren. Bij de "echten" gaat alles direct op vat, maar de duigen die vaten zitten dan ook tjokvol wilde gist.


    Eventueel ook paar bodems van Boons bijgieten, draagt bij tot de mix.

    Super bedankt voor info..ik ga ermee aan de slag


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk