Berichten van janmetdepet

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  aiai. Grote mea culpa..krijgt ge met dat veelvuldig citeren...het was brouwerwaldonk die beweerde dat het alleen maar erger zou worden..oprechte excuses, terechte verontwaardiging...en weer wat leven in de brouwerij😰😇

  Af en toe zoek ik wat verklaring en inspiratie buiten dit forum.. één van die bronnen is een favoriete blog van Amos Browne " Browneandbitter" die nu van het net verdwenen is, maar waarvan ik een offline kopie heb. Hij schreef meerdere stukken over De la Senne en De baets. Kijk wat hij schrijft over de gist die hij opkweekte uit een flesje Taras Boulba:

  "The De La Senne yeast did reasonably well. At first the beer had lots of sulphurous off flavours, but these have dissipated over time. It didn't attenuate as much as I expected, ending at around 1.010, and I was also surprised that it didn't seem to be a good top-cropper (though now I think about it I've no reason to think that DLS do this)."

  Net hetzelfde wat ik voorhad..

  Omgekeerd wonder !


  update: verleden week een paar van die zwavel flesjes koud gezet..en dit weekend en zonet geproefd.. bijna geen zwavel meer, geen rotte eieren meer, fris en lekker biertje met veel karakter.. lijkt eigenlijk ook op zinnebir.. zeker ijskoud dus echt wel lekker

  Hoe kan dat toch ? Wat een verschil op 1 week tijd.. en dat terwijl Serge beweerde dat het alleen maar erger zou worden..


  Het andere bier daarentegen, dat met de cider en zure appelsmaak en geur, waarvan ook Serge zei dat dit mogelijk wel zou wegtrekken, na 2 weken nogmaals geproefd..Dit is net veel erger geworden....dat wordt wegkappen, bierazijn voor de vensters te kuisen of het gueuze vat, want minder zuur worden zit er niet meer in.. vrees dat ik daar iets misfoeterd heb met de herbruik gist koek (blaugies gist )


  Alvast een kaarske branden voor ons liefvrouwke, en verder zijn alle commentaren over dit omgekeerde wonder wel welkom !

  Ik begin een opkweek meestal met een klein bric je appelsap toe te voegen aan bodem bier, flessenhals ontsmetten met vlam en dan ballon erop die eerst gespoeld werd met starsan oplossing..als ballon zich opblaast , voeg ik gekookte dme moutextract toe, samen met wat gistvoeding die ik ook meekook..en zo verder opschalen op roerder..appelsap kook ik niet vooraf, maar koop alleen gepasteuriseerd sap en gooi rest van bric (20 cl ) altijd weg..nog nooit problemen mee gehad, behalve nu dus

  Ok, die twee bakken ga ik ergens ver wegsteken en binnen een half jaar nog eens eentje proeven...en dan waarschijnlijk gootsteen..of guezevat in..merci voor de deskundige commentaren..straks pogen een nieuw bakske vers zinnebir te scoren bij den brouwer en dan toch nog eens extra clean trachten op te kweken en een tijdje de antioxin mijden..zien wat dat geeft:danku:

  Beste vrienden,


  Das nu al de tweede keer op rij dat ef wat scheelt met mijn gebottelde bier..verleden keer onverwacht felle geur en smaak van cider en zure appels, deze keer sterke zwavelgeur..ik brouwde een blond bier met een opgekweekte gist uit depots van zinnebir..omdat de vergisting bleef hangen heb ik halverwege..sg 1030 ..een zakje mj31 toegevoegd..daarna vergistte het zaakje verder uit, maar heeft toch een 4 weken in primaire vergisting gestaan bij 21 graden..teveel gist, te lange tijd, te hoge temp..ik weet het niet..lagering duurde 2 weken in nieuwe emmer, bij 8 graden, daarna gebotteld...nu na een week op fles..goed schuim, mooie kleur en eigenlijk goede smaak , ook van die zinnebir gist , maar helaas gedimineerd door zwavel geur en smaak bijna rotte eieren..die het bier komt verpesten..trekt dit nog weg of is het gootsteenbier..echt zennewater dus..:(||X(:-/

  De wyeast 2565 is geen pure lager maar een hybride

  "Een hybride met eigenschappen van ales en lagerbieren. Deze giststam ontwikkelt een uitstekende moutigheid met matige fruitigheid en een verfrissende afdronk. Goede vergisting bij lagere temperaturen. Vergistingstemperatuur = 13°-21°C. Vergistingsgraad = 73%-77%.


  Trouwens, vanmorgen kleine schuimlaag en goed bluppend..na een nachtje op 14 graden en gisteravond beetje gewalst..nu terug op 13 graden gezet voor komende paar dagen, daarna steeds hoger..

  Als het een ondergister is, dan ga je niet veel krausen te zien krijgen ;-)

  Helemaal niks schuim op het wort ? Gewoon glad oppervlak ? Dat heb ik met mijn vorige pilsjes toch niet echt meegemaakt, geen hoge krausen, maar toch altijd wel wat belletjes en lichte schuimranden.. nu nog altijd niks en bluppen is ook stilgevallen.. toch graadje hoger zetten en eens walsen..

  Gisteren dit Kolsch recept gebrouwen, vrij identiek behalve smaragd vervangen door Hallertau Mittelfruh en met wyeast 2565. Vergisting gisterenavond gestart op 12 C ( heb wel nog ferm moeten koelen in frigo want met spiraalkoeler kreeg ik mijn wort maar gekoeld tot 16 C , geen goesting om nog 100den liter water te verspillen ) . Vanmorgen eerste blubjes om de 10 seconden, maar nog geen krausen te zien.. duurt het even voor deze gist goed op gang komt, of is het net iets te koud.. wyeast temp range is 13-16 graden C. Wel maar starter gemaakt met 1 opschaling ipv 2 ( weer geen tijd genoeg gehad of te laat beslist wat ik ging brouwen )

  De enige die ik echt kon bestempelen als zeer geslaagd was gebaseerd op de saison d'epautre van blaugies..met 30 % spelt en blaugies gist..geen suiker, rest pilsmout, enkel ek golding hop..vergist op 26 graden...was super, nooit meer kunnen evenaren omdat ik altijd andere dingen wil proberen

  Het maischschema maakt voor een Saison eigenlijk niet veel uit, toch niet als je gist een diastaticus is. En dan zou ik zeker geen suiker gebruiken.

  Ik citeer even uit Farmhouse Ales van Markowski p.161 " If using a single temperature infusion it is recommended that the saccharification temperature be on the lower end, in the range of 143 to 147 (62 to 64 c ) in order to maximize fermentable sugars.." en wat betreft suiker: "use up to 10% sucrose for higher gravity interpretations"

  Voor een klassieke saison ( a la saison dupont ) kan dit wel zonder suiker, maar wil je hem iets straffer ( richting moinette ofzo )

  dan zou ik er zeker ook die suikergift aan geven.

  Als je kan ook je waterprofiel zo goed mogelijk aanpassen met wat calciumsulfaat om het typisch "droge" meer in het bier te krijgen..

  tgv het ontbreken van de nodige FAN en andere essentiële voedingsstoffen als de gist terug beginnen vergisten is na het tussentijds lageren.
  Gewoon bottelen de bottelgist gaat dit grotendeels opruimen !!

  Echt.. dat zou me verbazen, nog nooit zoiets straf geroken en geproefd.. ben inderdaad zeer benieuwd.. zou half wonder zijn als dit nog goed komt.. gisting was zeker niet uitgevallen.. zat op 1002 , komende van 1058

  Vanochtend een bier gebotteld dat al 6 weken had staan lageren..saison met blaugies gist en 30 % speltmout..gist herpitched van vorige batch na 2 weken in de koelkast..hoofdvergisting in goed gevuld inoxen gistvat, lagering in bijna volledig gevulde dame jeanne ..had wel al gemerkt dat waterslot zelfs na 2 weken lagering niet stil bleef..1 blupje per minuut ongeveer, ook bij 8 graden..dan nog maar even terug warmer gezet op 25 graden om vergisting helemaal te beeindigen..pas een week geleden stopte het waterslot met bluppen..vanochtend gebotteld, maar toen viel me onmiddellijk die geur van zuur appelsap of cider op.. toch maar gebotteld , maar vrees dat ik voor het eerst een besmetting vast heb..melkzuur bacterieen of iets anders ? Meteen al mijn brouwgerief in de ontsmetting gezet..Iemand een idee wat oorzaak kan zijn en of dit nog drinkbaar zou kunnen worden..:(;(:-/

  maisbloem dus of polenta , toch ? Met echte maizena ga ge uwe maisch ( what's in a name ) omtoveren tot een dikke saus of zelfs van die slijmblubber die kinderen zelf thuis maken..

  Maar volgens mij dus polenta , daar krijgt ge ook al fameuze "koeken" van.. toch ni teveel gebruiken, want heel uw maschien is direct verstropt, zoals wij zeggen

  Zo af en toe kan ik het niet laten om zichtbaar goede gist uit flesjesdepots op te kweken.. zinnebir van Brasserie De La Senne uit Brussel is zo al een tijdje een biertje waarvan ik denk , verdekke, die gist maakt blijkbaar het bier wel .. depots van 2 biertjes staan hier ondertussen goed te vergisten op de roerder. Dus wil ik er binnenkort na verdere opkweek eens verder mee brouwen.. soort van Pale ale a la belge met veel duitse edele hop .. zoiets.. veel gistsmaak , nog aardig wat body en toch behoorlijk hoppig.. iemand ervaring met deze gist ? In de weinige internet gegevens lees ik dat dit de t-58 zou zijn ? Hoop het niet , want dan heb ik geduldig zitten opkweken wat ik nog in 2 zakjes in mijn voorraad heb liggen..anderen hebben het over een lambic gist , maar daar geloof ik geen kl.. van . Iemand ervaring of een idee of een recept ?

  Ik doe ook graag mijn duit in het zakje..vorige brouwdag verknoeid door een schroef, een vijs ! Die was op een of andere wijze mee in mijn schrootmolen terecht gekomen, terwijl ik volop met boormachine stond te schroten...oude boormachine zonder slepende koppeling..gevolg : vijs blokkeert rollen, boormachine draait door en verstuikt mijn pols, draait verder rond zijn as en snoer tot elektrische kabel breekt, ondertussen vliegt de hele schrootmolen door de lucht, geeft een ware regen van mout en bovendien valt ook mijn al geschrote emmer om...alles, alles onder..boormachien kapot, as van schrootmolen krom, 2u kuiswerk..brouwdag voorbij..

  Les: toch even checken of er niets vreemds in je mout is gevallen en gebruik een boormachine met slepende koppeling !

  Bon, zeer boeiende discussie allemaal...ik denk dat ik met de 561 een lichte blonde zal maken, iets dat in de buurt komt van een bink of een zinnebir, al is die laatste eerder een belgische pale ale...


  Met de wilde cacao weet ik het zo nog niet..wat zouden jullie ermee brouwen ?