Berichten van janmetdepet

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Waar precies is 'hier' ?


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Boon is en meest gebalanceerde lambiek (de minst zure?),
  Omdat we met zulke kleien volumes werken verzuurt de zelfgebrouwen lambiek veel sneller dan de commerciële. Ga je dregs gebruiken van meer uitgesproken zure lambieken ga je vermoedelijk nog zuurdere lambiek maken.
  Vandaar dat er zoveel voor Boon wordt geopteerd en die kan je ook in 25cl flesjes krijgen en is meestal redelijk jong en bevat dus veel actieve micro-organismen.

  Aha, zeer heldere uitleg, dank serge


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Overjaarse hop via Serge, al redelijk kazig dus oud genoeg.

  Wilde gist vangen vind ik te veel risico: kan meevallen, maar is een lucky shot. Ik ga de eerste gisting met Boon in petfles doen, zodra die goed vertrokken is overhevelen op glazen mandfles, eiken snippers toevoegen en minimum 1 jaar laten staan, misschien 2 jaar.

  Ok al is die lucky shot natuurlijk wel spannend..trouwens, nog veel te warm om wilde gist te vangen..als het snachts bijna vriest is betere optie..open en 3 jaar oude magnum op kamertemp, dat is inderdaad kazig..denk dat je em wel helemaal kwijt kan..waarom heeft iedereen het trouwens altijd over bodempjes boon..is dat de goedkoopste en best verkrijgbare oude gueuze of is er nog een andere reden om specifiek voor boon en niet oud beerzel of de cam te kiezen ?


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Hoe oud is die overjaarse magnum ? En hoe bewaard ? Open en op kamertemp, of vacuum en diepgevroren, maakt een zee van verschil ?
  Trouwens, geen nachtje buiten en in open bak om wat wilde gist te vangen ?
  Bij mij aardig gelukt, zij het dat ik ook een paar bodempjes oude gueze heb toegevoegd toen de wilde vergisting al even op gang was, om zeker te zijn
  Nu 6 maanden op glas, binnen 3 maanden voor 3 maanden in mijn eiken vaatje


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Louter ter info, geen reclame, vanaf woensdag biedt colruyt crafbeer boxen van telkens 6 flesjes aan, blijkbaar een reeks want de eerste noemt edition 1


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Citaat van HermanH

  Misschien met ik ook wel eens langs komen, alleen dag ervoor naar het Gents Bierfestival en 's avonds gaan eten te Augustijns in Gent, overnachten te Blaarmeersen en dan naar Diest en daar terug een slaapplaats zoeken voor de mobi, is da nie wa veel van het goede of juist van het goede te veel...? 8oX/^^

  Lijkt me een prima gebalanceerd weekend, herman..ik kom zoals altijd per fiets vanuit scherpenheuvel..hopelijk staat schoonneef jonas flamain er ook weer met zijn flurk bier


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Vooral in noord frankrijk moet ge zijn voor goed bier, streek rond lille naar calais en 2 caps, goed voor oa genlain en trois monts , maar ook vele andere kleinere bieren en brouwerijtjes..verder ook rond franse vogezen, strassbourg en omstreken, maar daar is het bier eerder ' duits' met veel lekkere pils en amber bieren..verder naar het zuiden is het al wijn..


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Ik kom met de fiets..zjust voorbij het gouden kruispunt en ik ben er..terug langst het kasteel van horst


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Citaat van w@lter

  Niets, tot dat het door je waterslot komt :) Ik kan me inbeelden dat als je niet teveel headspace hebt, je wel eens anti-schuim wil gebruiken.

  Beter afscheppen met een ontsmet spaan..topcropping..is allerbeste levendige gist..als je eraan kunt natuurlijk

  Citaat van Koen Sels

  Ziet er een lekker biertje uit. ?

  Was een poging om in de buurt te komen van la rulles tripel, nog redelijk jong en lekker, alleen heeft het naar mijn smaak een overdreven sterke alcoholsmaak, alsof er jenever werd toegevoegd..nochtans niet te warm vergist, dus snap niet goed waar dat bijsmaakje van komt..? Is ook maar 8.5 abv..


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Citaat van w@lter

  Totale onzin dus maar wel leuk dat je het hebt geprobeerd. :ok:

  Correctie..had binnen nog 2 flessen met herbruikkurk staan..en twee keer wel zeer goede sluiting en perfecte carbonisatie..werkt dus toch wel, maar blijkbaar moeten het kurken zijn met diameter 8..tussenstand is dus 2 op 3 wel...ik ga nog even door met mijn domme experiment..volgende keer eens 6 flessen zo doen..af91495a6110a9267f2cb769fc8ec7de.jpg

  Was helemaal geen hoegaarden hoor, maar nu ik het mij herinner, was geen tarwemeel maar maismeel ( maar geen maizena he)..hopsoorten zijn belgisch ..zie ook de oude draad over witkap stimulo


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  In mijn vorige poging van paar jaar geleden heb ik wat citroenzeste toegevoegd op 5 min einde kook..verder ook tarwebloem, dat zouden ze blijkbaar in de brouwerij ook doen


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Herbruikkurken lekken dus...niet de synthetische, maar wel de natuurlijke kurk, net mogen ondervinden van een champagnefles met spelt saison..helemaal plat..verdekke..was laatste fles van deze batch..ook plat nog net drinkbaar, maar toch..weer iets geleerd.!


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Citaat van springerke

  Ik gebruik ook een Tilt en denk dat dit door de schuimvorming komt,waardoor de Tilt plat komt te liggen.

  Bij mij is dit hetzelfde , en heb geen andere verklaring ervoor

  Tilt slaat als het ware ?


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Ok, raak stilaan overtuigd, maar ga toch nog met een paar flessen testen of herbruik inderdaad ook in praktijk uit den boze is..dank voor alle advies en kennis


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Straffe Hendrik Wild werkt ook zeer goed, lekkere Brett. ?

  Dat is inderdaad ongeveer de brett die ik proef...iemand die nog eens de meest courante vormen en gebruik van brett kan toelichten of paar linken geven naar meer lectuur want boeit me wel en ik weet er de brett ballen van af  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Kurken die uitsteken hebben een bepaalde vorm aangenomen, het stuk dat in de fles steekt is samengeperst en vochtig gebleven, het stuk erboven is droog gebleven en breder. Die vorm krijg je er nooit meer uit. Als je ze nieuw koopt, zijn ze gewoon recht zonder verdikking.

  Dat is niet echt waar, al heb je natuurlijk gelijk..als die kurken een nacht in starsan water laat dobberen en dan eens door mijn stevig kurkmachien pers, zijn ze en weer netjes recht en geenszins beschadigd..


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Heel goed want ik heb dus zon zwaar ding op betonnen voet en hergebruik kurken van vb chimay en carolus die inderdaad zowat uitsteken..maar kan je ze ook hergebruiken ipv weggooien was mijn vraag..ik ga inderdaad geen geperforeerde wijnfleskurken hergebruiken, ca c'est evident !


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Trouwens, waarom hebben die kurkflessen type chimay of carolus van 75cl (met dikke tuit) een platte bodem ipv een conische bij de meeste flessen die je met een kroonkurk sluit..? Wie o wie weet dat , behalve Serge ?


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Sinds ik tweedehands voor een prikje een joekel van een kurkapparaat heb kunnen op de kop tikken, bottel ik meer en meer met kurk en metalen kooitje..heb al gemerkt dat een gebruikte kurk en vele van die kooitjes gewoon een paar keer opnieuw te gebruiken, dus ipv ze weg te gooien, spaar ik ze in een bokaal voor herbruik..kurken blijven volgens mij water-en luchtdicht, sommige draadkooitjes breken, maar de meeste kan je ook opnieuw gebruiken..kurken steek ik voor gebruik in starsan oplossing..
  Ok of totale onzin ?


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Ik heb een fles van 5 liter die ik heel weinig gebruik, ik denk dat ik de huidige Saison die staat te vergisten ga splitsen. 15 liter bottelen en 5 voor het brett experiment. Nu nog even een Orval zien te vinden hier in de buurt, maar dat gaat vast wel lukken.

  Je kan toch even goed een paar bodempjes wild jo toevoegen, dan heb je zeker de juiste brett, of zijn die allemaal gelijk ? Zo te proeven lijkt me dat bij wild jo eerder de brett van een oude geuze dan die van een orval..


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Neem aan dat black labs je ook de sach van een bolleke heeft geleverd, want die moet je zeker hebben hier


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Ik zou denken a la orval, eerst met de sach gist, pas in de lagering of zelfs pas vlak voor het bottelen de brett toevoegen..niet alle 2 samen want dan gaat volgens mij de sach zo domineren dat die brett er niet meer uitkomt en bij het lageren al grotendeels wordt weggeheveld..
  Zou natuurlijk ook kunnen dat het een dubbele gemengde gist is, waarbij de brett en de sach zich hebben vermengd tot 1 gist , a la farmhouse yeast, maar dat geloof ik in dit geval niet..ik ga voor klutske brett toevoegen aan het bottelvat..


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk