Berichten van janmetdepet

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Ik heb ook zo een biertje, een sterke blonde vergist met M31, colaschuim maar voor de rest wel ok. Geen idee wat er mis ging, normaal recept en vergistingstemperaturen. Niet meegebracht naar VHM. ;(

    Ja, overkomt me ook al wel eens.. kan dat ook niet goed duiden, maar heb al wel volgende gedacht:

    -te hoge vergistingstemperatuur (+25 ) bij hergisten op fles ?

    -te snel geopend na hergisting . Meestal na 5 weken beter en meer blijvend schuim dan na 2 weken op fles

    -vroeger deed ik zo schuimverbeteraar bij in de bottelemmer..weet echter niet of ik dan nooit colaschuim had

    -ook al wel eens gehad dat er enkel bepaalde flesjes dit hadden, dan waarschijnlijk toch niet helemaal propere flesjes of luttele zeepresten ?

    -schuimbaarheid heeft ook veel te maken met maischtemperaturen dacht ik, maar hoe zat dat ook weer precies ?

    Mijn Speidel aangepast met wat bacbrewing extentions haal die stort ook zonder dubbel maisch of extra suiker..leuk he ? Die italianen van bacbrewing hebben trouwens ook een fijne filter en een mooie whirlpool aanpassing, en filterdisks die niet rafelen..zeer content van

    geertt Je kan dus in feite uw speciekuip (met uitgesneden bodem) enkele cm in de grond zetten zodat de wortels wel naar beneden kunnen groeien maar je krijgt geen uitlopers ? gezien deze aan de oppervlakte zitten ?

    Hier ga ik eens over nadenken zodra m'n planten op hun vaste plaats staan.

    Niet enkele cm..helemaal ingraven of toch diep genoeg..

    Proef het nu zelf.. zuurtje , dat is groene appel of acetyldehyde ofzo, avond zelf meen ik al opgemerkt door nog opvallend nuchtere aatjebanaantje , mogelijk breekt die nog af want nog geen maand in fles, anders ingeslopen bij opkweken gist, waarbij ik nogal eens niet 100% hygienisch ben af en toe....

    Xml is export uit brouwhulp, zou daarmee vlot te importeren en te lezen moeten zijn...zuurtje in afdronk belgisch blond ? Waarom zou die van de startersvloeistof komen..meestal giet ik die af, na nachtje in frigo, in dit geval weet ik het niet meer..zal er straks zelf nog een proeven om dat na te gaan..alleszins dank voor het lof, ook van Laurent

    Tja, als ge prins Laurent zijn jas kon kopen moette die kroonkurkskes wel gebruiken hé, anders is 't landverraad... :grinning_face_with_sweat: :rolling_on_the_floor_laughing:

    Klopt, dat is de blonde, saison was in 75 cl of 37.5 cl fles , maar zelfde avond al op denk ik, verder nog een paar met donkerblauw paarse kroonkurk..dat is biere de garde, maar die heeft Koen vast mee 😁

    Grond in een kuip verzuurd op den duur. Tuinders meten continu de parameters maar dat is niet voor ons te doen. Volgens mij kan je het best in de volle grond planten, goed kalken en bemesten in het voorjaar en rondom de grond omspitten om de uitlopers in te dammen,

    Ik heb last van hop in planten die ik na mijn verhuizing heb meegenomen maar weet niet meer welke hop dat was X(… iets Engels maar verder kom ik niet…en wilde hop in de omgeving. Volgens mij mogen er geen mannelijke planten in de buurt staan, maar dat gaat mij niet lukken (wild). Zou dat slecht zijn voor de hop kwaliteit?

    Mannetjes zijn op zich geen probleem, alleen als ze zorgen voor bevruchting , dan hebt ge bolletjes/zaadjes in uw hopbellen ipv geel poeder.. en kunt ge er niet mee brouwen natuurlijk.. die mannekes moet ge zekers "van uw geleeg" houden

    Vandaag dit bier, Vichy fles, geen etiket, bordeauxrode kroonkurk. Geen idee wie de brouwer is, maar in ieder geval mijn complimenten. 👍



    Mooi rotsachtig schuim, perfecte hoeveelheid koolzuur, gistig aroma, wat tweeschijn, aangenaam fruitig en zacht gehopt, tikkeltje citrus, blond bier dat neigt naar een witbier qua smaak. Heel mooi zomerbier voor op een terrasje.

    A ja, was dat niet mijn biere de garde ? 😀

    OK!

    Nu, die Carafa III zal voor een volgende keer zijn want mijn bestelling van de chocolademout is reeds gebeurd.

    Begrijp ik dan goed dat ik dat met die chocolademout ook zo kan doen (laat in maisch toevoegen of coldsteepen)?

    Ik voeg die donkere mouten nooit in het begin van de maisch toe, altijd pas op het einde , tijdens spoelen of via coldsteep op einde kook..

    Iets kleurverlies misschien, maar niet die wrange graansmaak die me niet bevalt, maar dat is kwestie van smaak

    Ervaring hier..plukken persen vacuum trekken invriezen..te lui om ook nog te drogen..maak elk jaar ook een bier waar de versgeplukte hop de dag zelf in mee gekookt wordt..dit jaar wordt dat iets met magnum als bitterhop, tettnager en perle als aroma, met toevoeging van vlierbessen, ook vers geplukt..recept nog in de maak..

    De groene ingevroren hop geeft naar mijn aanvoelen toch wel een meer grassige smaak in het gebruik dan zijn gedroogde vriendjes

    Maar bij mij dus uit luiigheid.. een dag plukken, sorteren, persen en vacuumeren is al meer dan genoeg..

    Chocolade mout misschien vervangen door carafa iii als je die hebt staan en pas later in de maisch, of zelfs tijdens spoelen pas toevoegen, of eerst coldsteepen , zo heb je minder wrange smaak, tenzij je daarvan houdt natuurlijk..voor mij mag een stout vrij zacht en zijdeachtig zijn, gaat goed samen met die havermout..engelse gist die niet te diep uitgist , is ook goede keuze

    Volgend jaar op vhm proeven !

    Wyeast 1214 zou de Chimay gist zijn, korrelgist Safbrew T-58 zou ook kort in de buurt komen

    Gist was inderdaad eerste generatie wyeast 1214 smackpack. 2 packs waarvan er 1 net over datum was en het 2e al 9 maanden vervallen ( altijd wel bewaard in frigo ) , die ik heb samengekapt en opgekweekt in 2 stappen met moutextract op de roerder, week na opkweken gebruikt..geloof nooit dat je met andere dan deze gist ( of opkweek fles natuurlijk ) tot deze kruidige volle smaak komt voor een biertje van 6.5 vol ( volgens brouwhulp alleszins, niet gemeten )

    Inderdaad van mij, is geen tripel , maar een belgisch blond..was mijn brouwsel voor het oorspronkelijke vhm thema brouw een blond biertje..bedoeling was kruidigheid te combineren met drinkbaarheid , niet te hoppig en niet te droog..biertje dat het vooral moet hebben van de chimay gist..ik post het recept komende week..fijn dat het geapprecieerd werd

    Thee maken geeft wel een benadering ..met zelfde hoeveelheid water en hop zelfde thee maken: 1 met je gedroogde tuinhop, andere met gekochte hop waarvan je gegevens kent

    Proeven welke meest bitter is, eventueel aanlengen met water tot de bitterheid gelijk smaakt..dan regeltje van 3 ..even google. en je vind meer toelichting,..niet exact al zou een mens gemiddelde verschillen van 5 ibu moeten kunnen proeven..indien nodig nog eens herhalen met andere hopsoort als vergelijking..van thee wordt je niet zat, he

    Is trouwens ook een goede manier om andere smaken en aromas van hop te leren kennen

    Ik weet niet of je dit al gelezen hebt, werpt toch een ander licht op wat De Baets vertelt.

    Dat klopt, en ik ben ook niet zo meteen een de baets fan, dan eerder een saison fan.. als je de online meeting hierboven gevolgd hebt , hoor je ook hoe hij zaken uit het farmhouse als boek nuanceert of zelfs anders vertelt: zo praat hij nu wel degelijk over brouwerijen ipv boerderijen en vernoemt ook de link met biere de garde, houdt wel vol dat het niet over de luikse saison gaat, waar inderdaad veel over geschreven is. Hij toont ook een aantal logboeken van brouwerijen die hij beweert te bezitten en waaruit hij aanwijzingen over de gist en zijn gebruik meent te kunnen afleiden.. het romantische boerenverhaal is er dus uit..

    Heb je zelf al eigenlijk eens geprobeerd een Saison uit de oude doos fles te brouwen? Helemaal zoals die vroeger was? Ik vraag me vooral af wat we daar nu van zouden vinden. Smaken van biersnobs bierliefhebbers van nu zijn denk ik anders dan die van simpele landarbeiders van 100 jaar geleden. 🧐

    Natuurlijk heb ik dat al zo gepoogd, met open fermentatie, tamelijk veel bitterhop, wat spelt en tarwe erbij, hard water (alhoewel dat moeilijk te achterhalen is ), met gist die al een paar generaties hergebruikt is, eerste fermentatie bij 30° of meer, maar dus nog niet met die lange tweede kelderfermentatie ( eventueel in eiken vat )..


    De baets beweert dat die destijds zou gesmaakt hebben als een meer hoppige, bittere gueuze maar zachter , gebalanceerder en minder uitgesproken brett .

    Hun saison de de bruwer zou in de buurt moeten komen, om te antwoorden op je vraag of die die ook zelf al zou gebrouwen hebben..