Berichten van janmetdepet

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Dikwijls gepoogd, nooit in de buurt gekomen, recept van ronnie koninginnetripel moet hier in de archieven nog wel ergens te vinden zijn, denk ik..naar het schijnt kwam die dicht in de buurt, sommigen beweerden zelfs dat hij nog beter was dan de westmalle...helaas nooit kunnen proeven

  tgv het ontbreken van de nodige FAN en andere essentiële voedingsstoffen als de gist terug beginnen vergisten is na het tussentijds lageren.
  Gewoon bottelen de bottelgist gaat dit grotendeels opruimen !!

  Echt.. dat zou me verbazen, nog nooit zoiets straf geroken en geproefd.. ben inderdaad zeer benieuwd.. zou half wonder zijn als dit nog goed komt.. gisting was zeker niet uitgevallen.. zat op 1002 , komende van 1058

  Vanochtend een bier gebotteld dat al 6 weken had staan lageren..saison met blaugies gist en 30 % speltmout..gist herpitched van vorige batch na 2 weken in de koelkast..hoofdvergisting in goed gevuld inoxen gistvat, lagering in bijna volledig gevulde dame jeanne ..had wel al gemerkt dat waterslot zelfs na 2 weken lagering niet stil bleef..1 blupje per minuut ongeveer, ook bij 8 graden..dan nog maar even terug warmer gezet op 25 graden om vergisting helemaal te beeindigen..pas een week geleden stopte het waterslot met bluppen..vanochtend gebotteld, maar toen viel me onmiddellijk die geur van zuur appelsap of cider op.. toch maar gebotteld , maar vrees dat ik voor het eerst een besmetting vast heb..melkzuur bacterieen of iets anders ? Meteen al mijn brouwgerief in de ontsmetting gezet..Iemand een idee wat oorzaak kan zijn en of dit nog drinkbaar zou kunnen worden..:(;(:-/

  maisbloem dus of polenta , toch ? Met echte maizena ga ge uwe maisch ( what's in a name ) omtoveren tot een dikke saus of zelfs van die slijmblubber die kinderen zelf thuis maken..

  Maar volgens mij dus polenta , daar krijgt ge ook al fameuze "koeken" van.. toch ni teveel gebruiken, want heel uw maschien is direct verstropt, zoals wij zeggen

  Zo af en toe kan ik het niet laten om zichtbaar goede gist uit flesjesdepots op te kweken.. zinnebir van Brasserie De La Senne uit Brussel is zo al een tijdje een biertje waarvan ik denk , verdekke, die gist maakt blijkbaar het bier wel .. depots van 2 biertjes staan hier ondertussen goed te vergisten op de roerder. Dus wil ik er binnenkort na verdere opkweek eens verder mee brouwen.. soort van Pale ale a la belge met veel duitse edele hop .. zoiets.. veel gistsmaak , nog aardig wat body en toch behoorlijk hoppig.. iemand ervaring met deze gist ? In de weinige internet gegevens lees ik dat dit de t-58 zou zijn ? Hoop het niet , want dan heb ik geduldig zitten opkweken wat ik nog in 2 zakjes in mijn voorraad heb liggen..anderen hebben het over een lambic gist , maar daar geloof ik geen kl.. van . Iemand ervaring of een idee of een recept ?

  Ik doe ook graag mijn duit in het zakje..vorige brouwdag verknoeid door een schroef, een vijs ! Die was op een of andere wijze mee in mijn schrootmolen terecht gekomen, terwijl ik volop met boormachine stond te schroten...oude boormachine zonder slepende koppeling..gevolg : vijs blokkeert rollen, boormachine draait door en verstuikt mijn pols, draait verder rond zijn as en snoer tot elektrische kabel breekt, ondertussen vliegt de hele schrootmolen door de lucht, geeft een ware regen van mout en bovendien valt ook mijn al geschrote emmer om...alles, alles onder..boormachien kapot, as van schrootmolen krom, 2u kuiswerk..brouwdag voorbij..

  Les: toch even checken of er niets vreemds in je mout is gevallen en gebruik een boormachine met slepende koppeling !

  Bon, zeer boeiende discussie allemaal...ik denk dat ik met de 561 een lichte blonde zal maken, iets dat in de buurt komt van een bink of een zinnebir, al is die laatste eerder een belgische pale ale...


  Met de wilde cacao weet ik het zo nog niet..wat zouden jullie ermee brouwen ?

  Headerimage3.png?v=1581071605832


  Hoe denk jij erover?

  Brouwland zoekt brouwers en wijnmakers die hun mening willen geven


  Bij Brouwland willen we de klant centraal stellen en actief werken aan de verbetering van onze producten en diensten. De website en e-shop vormen daar een belangrijk onderdeel van.


  En daarom hebben we jou nodig!

  Wil jij deelnemen aan de focusgroep ivm de website en e-shop van de toekomst? Schrijf je dan hier in!

  Jouw deelname wordt beloond, je krijgt een Brouwland cadeaubon ter waarde van € 30,00!

  De workshop gaat door op maandag 17 februari 2020 van 09.00 tot 13.00 u in de Brouwland kantoren (Korpselsesteenweg 86, 3581 Beverlo). Er wordt ook een broodjeslunch voorzien.


  Heb je meer info nodig? Neem dan contact op met mij via e.tousenst@brouwland.com of op

  +32 11 89 03 96.

  Schrijf je snel in, het aantal plaatsen is beperkt.

  Vriendelijke groeten,

  Evy Tousenst


  Marketing manager Brouwland  Niet meteen bierstijlen, maar er zijn aardig wat boeken geschreven over bierbrouwen zonder of met weinig hop. De leukste in deze categorie vind ik zelf 'the homebrewers almanac', waarbij per seizoen telkens andere groenten, fruit en/of planten, paddestoelen, wortels, bladeren en bast, dienen als (deelse ) vervanger voor hop..Ik heb er al een paar uit gemaakt en moet zeggen dat die zeer goed meevallen. Helemaal zonder hop denk ik dat je wel sterk moet wennen aan bepaalde smaken..

  Ik vrees dat je het hier wel iets te ver hebt gedreven ! Zeker zonder giststarter is dit pack waarschijnlijk redelijk dood. Zelfs als er nog wat activiteit uit groeit, zal je ernstig " underpitched" hebben, wat waarschijnlijk overdreven esters zal geven en/of een veel te lage vergistingsgraad, wat een stroperig, te suikerachtig bier gaat geven. Valt nog te redden door alsnog een nieuwe gist toe te voegen. Misschien best een pakje droge , in wat afgetapt wort gehydrateerde gist gebruiken...niet te lang wachten want je wort is momenteel zeer vatbaar voor allerlei infecties en bijsmaken

  wees gerust, je hebt dat heel goed en nauwkeurig gedaan..schuim zie je zelden op een magneetroerder, tenzij je die een paar uur uitzet ..als je starter mooi koffie met melk kleur heeft en er zakt een bodem uit na koeling, hebt je een goede opkweek gedaan en zal je al ongeveer dubbel zoveel gist hebben als in je wyeast verpakking..gewoon doorgaan met je plannen en op brouwdag je starter uit de frigo halen, desnoods bovenste transparante laagje afgieten en de rest pitchen..zie dat ge uw roervlo niet mee in het fermentatievat kiepert trouwens.

  En er is niks mis mee hoor. Ik heb het ook meegepikt uit mijn mislukte wijnmakersperiode maar als ik aan de slag ga om dingen uit te rekenen, dan merk je telkens dat je die SG waarden moet gaan omzetten naar Plato.


  En brix, dat is iets dat ontstaan is omdat genoeg brouwers zeiden dat dat de meeteenheid is dat je moet gebruiken met een refractometer. Ik gebruik het niet omdat het naar mijn gevoel nergens op slaat en in serieuze brouwliteratuur wordt er ook nergens melding van gemaakt. Maar als je er graag mee rekent, waarom ook niet?

  En waarom is het wijnmaken mislukt ? Moeilijker dan bier ? Slechte grondstoffen ? Ben wel benieuwd, want wijn maken lijkt me eigenlijk net eenvoudiger..geen maischen en koken..al ken ik niks van natuurlijk

  Vreemd, maar zou het kunnen dat die upgrade ook iets te maken heeft met de foutmeldingen die ik sinds 2 dagen krijg als ik het forum op mijn smartphone raadpleeg via tapatalk

  bij een groot aantal posts zie ik wel de titels, maar als ik daarop klik, verschijnt "deze discussie is mogelijk verwijderd door de beheerder ( open in browser) " .. doorklikken naar "open in browser" opent een lege pagina.

  Als ik dezelfde discussies open op mijn laptap gewoon in een internetbrowser, verschijnen ze wel.

  Gek ?

  De eerste externe proevers zijn zeer enthousiast over dit bier, iedereen wil er flesjes van mee naar huis..ga het uiteindelijke recept nog bijwerken en hier posten voor de liefhebbers, want uiteindelijk geen cacao, maar wel snippers 1 week gedryhopt samen met de koffiebonen...een van mijn grootste brouwsuccessen tot nu toe
  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  De afgelopen week eerst proevertjes gedaan.. is een zacht en heel afgerond bier met een verrassend sterke koffiesmaak die lang en ver aanhoudt...net iets te amber gekleurd, wou em zo licht mogelijk om het verrassingseffect te hebben. Blind zou je zweren een donker bier te drinken. Heel lekker eigenlijk bij een stukje taart of chocola..

  gelijk heb je, wou het eens aftoetsen, leek me wel een leuk gadget .., denk wel dat die druif, als ze heel blijft , niet in de flessenhals terecht komt bij het uitgieten, maar net naar de bodem zal stijgen.. misschien toch eens proberen met een paar flesjes..

  In een boekje las ik een recept waarbij er niet werd gebotteld met suiker, maar met druiven..3 per fles is te weinig, 5 teveel, 4 zou ideaal zijn..iemand ervaring mee ? Visueel wel schoon, of gaan die verschrompelen tot pap en rozijnen..


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Gisteren het goedje gebotteld. Laatste week koffiebonen, zouthout en eikenhoutsnippers toegevoegd in de lagering ..had geen cacaosnippets of aroma, dus die dan maar niet. Wel met mijn half zieke kop een serieuze vergissing begaan in de hoeveelheid bottelsuiker. Totale hoeveelheid jongbier kwam op 17 l ipv 20 l , maar toen ik dat zag , zat mijn bottelsuiker al mee in de bottelemmer. Ik kom daarmee niet op 8 gr /l uit, maar op bijna 10 gr/l.. stoem stoem stoem en oei oei oei maar het zat al in de fles voor mijn koortsige griepkop het besefte.

  Als dit volop gushers of bommetjes worden, zal ik het mezelf niet licht vergeven..

  Enige voordeel is dat ik door de griep te hebben 2 weken niks heb kunnen doen, dus het bier was zeker wel uitvergist.