Berichten van janmetdepet

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Ik brouwde een carolus classic 2 weken geleden adhv de talrijke recepten die op het net voorradig zijn. Brouwdag verliep voorspoedig en zachtjes. Vergisting met opgekweekte hopsinjoor ( 1.5 liter actieve opgekweekte starter ) , mooi belucht en goed levendig gestart op 19 gr. Laten oplopen naar 21 gr.. alles prima, goede geur, niet al te heftige vergisting maar toch goed actief eerste dagen. Start SG 1068 en nu na 2 weken 1038 ( meting densimeter met juist gecalibreerde peilstok ) en stil gevallen.. wou net gaan hevelen om te lageren.. veel te vroeg dus ..al zitten geur en smaak goed volgens mij...

  grgrgrgrgrgrrrrrrr.. temp al 2 dagen naar 23gr en gewalst, niks .. plan morgen om extra gist ( wyeast forbidden fruit ) toe te voegen en opnieuw te beluchten met luchtpompje.. maakt dit enige kans ? Laat gezwollen smackpack eerst nog verder 'starten' op litertje afgetapt wort/jong bier , als dat actief wordt, alles erbij kappen en beluchten..

  Is die hopsinjoor dan toch bottelgist geworden ?

  de laatste tijd merk ik dat mijn rvs bruissteentjes , die ik gebruik voor het beluchten van de wort, blijkbaar allemaal verstopt raken. Door kalk, door enzymen , ik weet het niet.. poog deze nochtans goed te reinigen door vooraf in een badje starsan oplossing te leggen en nog bruisend uit het wort te halen en dan nog een paar minuutjes te laten uitbruisen in diezelfde oplossing. Blijkbaar is dat niet genoeg, want beide steentjes zitten momenteel goed vast en bruisen niet meer.. Vallen deze te reinigen . ? Ik lees over azijn en zuurstofwater, maar vraag het toch maar even liever aan de kenners

  Misschien is uw Litouws niet goed genoeg, probeer het anders eens in het engels?

  die site heeft geen Engelse versie, enkel Litouws, waardoor die fout omdat ook die waarschijnlijk niet leveren buiten Litouwen. Ondertussen nog een russische site gevonden, maar daar raak ik nog minder uit wijs.. nog gezocht direct via erbsloh , maar ook daar geen aankoopmogelijkheid of verwijzing naar leverancier in de buurt.. wel andere fructozym maar geen fructozym flot .. ook nog rare zoektocht via university of reading, die PME leveren, maar dan weer alleen aan studenten in de UK, enz, enz

  Is ook nog te koop als enzyme "Novoshape", maar ook dat is niet leverbaar naar België.. vreemd toch , is dat misschien verboden in Europa ofzo ?

  Merci Serge, ik ga toch maar zelf proberen om zo'n set samen te stellen. Vandaag nog van een andere Britse leverancier antwoord gehad dat ze niet buiten de UK leveren.. vreemd toch .. Waarom zo werken en niet met backsweetening ? Omdat de traditionele cidermakerij van kwaliteit zowel in Frankrijk als UK zo werken voor zoete en halfzoete ciders, en omdat ik niet wil aanzoeten met allerlei andere suikers terwijl die eigenlijk al in het appelsap zitten. Een chapeau brun is trouwens niet zo vreemd. Als je al eens zelf vers appelsap hebt geperst en dat even hebt laten staan in een fles, komt er zo'n bruine laag bovenop drijven, net afgekoelde appelmoes. Als je die weghaalt door het geklaarde sap ervan onderuit de hevelen, krijg je sap met minder gisten, suikers en pectines, dat ook al een stuk meer helder is.. Dat laat je dan traag ( dus koud ) vergisten en hevel je nog een paar keer, zodanig dat je alsmaar minder actieve gist overhoudt, tot je op de gewenste zoetheid komt ( regelmatig proeven ) en de vergisting bijna helemaal verstokt. Dan bottelen ( sg 1015 of minder ) en het beetje vergisting dat nog heel even verder gaat, zorgt voor de bubbels.. Beetje evenwichtskunst van goede momenten om te hevelen, vergisting te remmen en te bottelen, maar je moet maar eens het verschil proeven met een uitvergiste en terug aangezoete cider.. dat is dag en nacht.. Maar dus de eerste stap is het bekomen van die bruine hoed of keeving door het toevoegen van de juiste hoeveelheid calciumchloride en PME, wat zorgt voor het snel en stevig vormen van de hoed.. die wordt door de beginnende natuurlijke vergisting omhoog geduwd en dan moet je klaar zijn om het geklaarde sap daaronder uit te hevelen.. Wacht je een dag of zelfs paar uren te lang, dan breekt de toenemende vergisting de hoed weer kapot en wordt je sap terug troebel.. Artisanaat dat ik graag onder de knie wil krijgen. Ik had gehoopt hier iemand te vinden die hier al ervaring mee had of me de kneepjes zou kunnen uitleggen , en vertellen hoe je aan zo'n kit komt of zelf samenstelt..


  Keeve in jarchapeau brun

  Vrienden medebrouwers,


  Ik heb een rijke oogst aan diverse soorten appels kunnen plukken in de buurt. Die wil ik persen en er deels cider van maken. Nu heb ik al wat zitten lezen en zou ik de techniek van de chapeau brun of keeving willen gebruiken om de vergisting traag te laten verlopen, de cider te klaren en voldoende restsuikers te houden in een sprankelende cider, zonder de afgesloten flessen te moeten pasteuriseren. Dus ideaal via keeving of het hevelen vanonder de chapeau brun. Om die chapeau te helpen vormen voegt men een kit met 2 bestanddelen toe aan het sap. So far , so good.. maar als ik zo'n kit tracht te bestellen, vang ik zowel in Frankrijk als Engeland bot. Ze kunnen of willen die niet leveren naar belgië. Zo'n set ziet er zo uit: calcium chloride flakes en pectin methyl esterase enzyme.


  2 vragen hierbij: zou ik die zelf kunnen samenstellen ? Calcium chloride lijkt me dezelfde stof als het brouwzout, maar die pectine methyl esterase is blijkbaar iets anders als pecto enzymen om vb pectines in fruit af te breken.. Iemand hier ervaring mee of advies..

  Ik was er twee weken geleden op bezoek en stelde deze vraag. In hun whisky infused bieren, zit inderdaad hun eigen gestookte whisky. De whisky zelf wordt gemaakt in hun stokerij de molenberg in Willebroek, maar gestockeerd ( achter tralies met dik slot ) in Mechelen. Wil je hetzelfde effect bereiken, dan kan je hun single malt kopen en die toevoegen aan je carolus kloon !

  bon voeux wedstrijd      https://www.hobbybrouwen.nl/fo….php/topic,17335.825.html

  via bovenstaande link vind je ( voor 1 keer op het nl forum ) een zeer levendige en boeiende discussie over bon voeux, zie ook de linken en rapporten over de wedstrijd op het laatste blad van de discussiedraad ( 34 pagina's ! ) .. daar vind je in pdf en excell rapporten en beoordelingen van de ingezonden kloonbieren , waarbij die van Henielma zowel plaats 1 als 2 wegkapen. In de excell vind je alle gegevens om je recept samen te stellen. Ik heb destijds beide recepten al eens nagebrouwen met dupont opkweek en kwam toen uit bij een kloon die voor mij ergens tussen saison dupont en moinette smaakte. Zou de excell opladen, maar dat soort van extentie lukt niet, dus vandaar de link ! Lezen en brouwen maar !

  De (open) hoofdgisting loopt op zijn einde. Vandaag overgeheveld, SG 1016, en de Brett toegevoegd. Die had ik eerst wakker gemaakt met wat appelsap en na 4 dagen 100 ml water + 10g DME toegevoegd. Klein giststartertje afgegoten voor het toevoegen. Nu laat ik de temperatuur langzaam zakken naar 18° en dan een paar maand (?) lageren tot SG 1004 schat ik. Daarna nog koudhoppen. We zijn dus nog even bezig. 😉

  Die wordt straf goe...ik voel het. !

  Die was snel op , dus redelijk succes ! Enige wat ik zou wijzigen is de gist: chico gaat iets te zuiver en te droog in deze, ik zou er graag wat meer Brits karakter in hebben en volgende keer gaan voor 1098 British Ale Yeast of WLP007 English Dry of S-O4 van safale indien droge gist.. waterprofiel nog wat zachter ( eerder zoals blond bier ) met tikkeltje meer calciumchloride en calciumsulfaat , en nog wat meer bitterhop en nog extra simcoe in de whirlpool zowel als in de dryhop.

  De 3726, das de blaugies gist, die gaat in mijn beleving niet zo ver door als de dupont of belle saison...naar mijn ervaring bijna 5 puntjes minder dus niet zo droog.. Ik zou uwen brett pas toevoegen als de eerste heftige hoofdvergisting voorbij is, zo na dag 3 a 4, en deze dan met de nog wat afgekoelde suikerstroop pas mee laten vergisten.

  Ik zou toch ook zorgen voor een lange lagertijd , paar weken meer dan normaal, om die brett al redelijk ver mee uit te vergisten. Dat geeft wel een ander bier dan als ge de brett enkel toevoegt bij het bottelen, wat ook kan.. dan krijg je meer een orval effect. Een tank 7 komt in de buurt zonder brett en met deze hoge vergistingstemp. De blaugies gist zou ik eerder toch iets cleaner en langer laten vergisten op 21 , 22 graden en max tot 25-26 laten stijgen..

  Verder denk ik dat zoveel amarillo als dryhop en brett samen wat gaan "wringen" , maar ge weet dat ik eerder een europese saison fan ben dan een amerikaanse.. Die brett kan wel maar met teveel dryhopgeweld doet ge dat Brett karakter ietwat teniet. Bovendien gaat die Brett smaak er pas goed doorkomen als uw dryhop aan het vervagen is ( zo na 4 a 6 maanden op fles ) Dat kan boeiend zijn, maar misschien ook net niet.

  Maisvlokken in een saison tot slot, zou ik weer niet doen, maar ook dat is anti-amerikaans.. ik zou eerder gaan voor meer tarwe of spelt of zelfs rogge. Rogge en Brett gaan trouwens zeer goed samen. Maar dat is alweer iets voor een ander bier misschien..

  En misschien ook weer een open hoofdvergisting ?

  STYRIAN GOLDINGS - 2020 crop • 2-5% Alpha Acids • Finishing Hop • Delicate, slightly spicy, soft and floral. A world renowned aroma hop with widespread usage in both ale and lager brewing. Used For: Bittering, finishing, & dry hopping

  STYRIAN AURORA (SUPER) - 2020 crop • 5-9% Alpha Acids • Dual purpose Hop • The aroma, which is driven by very well balanced essential oils has a spicy yet pleasant hoppiness to it. Used for strong ales, pale ales and bitters

  STYRIAN DRAGON - 2019 crop • 5-11% Alpha Acids • A lovely refreshing aroma hop with grapefruit, lemon and a hint of rose. Perfect for anything pale.


  STYRIAN FOX - 2019 crop • 2-6% Alpha Acids • A great fruity aroma with blackcurrant, elderflower, tropical fruits, lemongrass, and a touch of marjoram. Great for fruity pales


  STYRIAN Wolf- 2020 crop • 10-13% Alpha Acids • Dual purpose Hop • Developed by the Slovenian Institute for Hop Research and Brewing, Styrian Wolf is one of the latest Styrian hops on the market. When brewed, expect intense fruity and floral notes. These include flavours of sweet tropical fruits and complex aromas of mango, elderflower and even a hint of violet. Used for Pale Ale, IPA's, DIPA's, etc.


  CELEIA- 2020 crop • 2-5% Alpha Acids • Dual purpose hop. This distinguished variety is well known throughout the world and although identical to Fuggle in many ways it does have its own distinctive characteristics. The perfume-like hoppy character that was again used mainly in European lagers works very well in the less malty flavoured, golden-coloured beers. Strong aroma, mild bittering.


  FUGGLES - 2020 crop 4-7% Alpha Acids • Finishing Hop • Classic English aroma and provides a well balanced bitterness which makes it a great choice for English and American-Style Ales. Mild and pleasant, spicy, soft, woody, with some fruit tones. Used For: Any English-Style beer, US Ales, Lambics


  Bron: cross my loof hops

  Alcoholtorelantie van deze gist zou 11% zijn, dus daaraan ligt het niet. Vermoedelijk is de gist compleet uitgeput, op sterven na dood.

  Hoe warm staan de flesjes? Kamertemperatuur is ok, af en toe de flesjes goed schudden wil ook wel eens helpen. En vooral geduld, maar 5 weken is wel erg lang.

  Hoor je ook geen lichte sis als je een flesje opent?

  Geen 5 weken he , gebotteld zjust een week geleden als ik goed lees..dat is kort..toelaten en eens schudden en nog 2 weken warm wegzetten..komt vast nog goed

  Na een dag of 5 de draaidop erop gedaan met waterslot, dus als het ietsje aan het minderen was, de geur was echt mega lekker, geen D-180 maar Candimic Dark-78 gebruikt en wat dadelsiroop, ben benieuwd, nu af en toe nog een klein blubje. Had de dag erna wel de indruk dat de schuimlaag snel dikker werd zonder waterslot, zat na dag 3 bijna tegen die doek.

  schuimlaag afscheppen met ontsmet spaan en laten condenseren in ontsmet potje , topcropping, beste levende gist die er is !

  2 jaar ? Ik zou denken dat 6 tot 12 maanden genoeg moet zijn.. wwet niet war je die zakken bewaart, maar denk niet dat meelkevers er interesse in hebben, wel in je mout.. maar muizen zullen in de winter graag knagen aan je zakken.. denk niet dat muizen droge hop lusten, weinig beesten denk ik, maar zou het zaakje toch afsluiten met muggegaas of zo ..

  Hey Mamsie, een Oma hebben we hier nog niet , dus je bent een zeer waardevolle aanwinst. Hopelijk kan je je vinden in dit mannenbastion.

  Misschien moet je nog wat mer over jezelf vertellen.. maar om op je vraag te antwoorden.. zuur ruiken is tenzij je zuur bier wil maken , nooit goed.. zeker al niet als de vergisting niet goed op gang wil komen. Proeft het wort of jongbier ook zuur ? En wat zie je in je vergistingsvat ? Schuim of grote bubbels of geen schuim en slierten.. het klinkt alleszins niet zo best , maar met meer info , foto enz kunnen we je vast verder helpen..

  Dus Special B eruit en D180 erbij. Kan dat ook bruine kandijsuiker zijn?

  Dat kan, maar voor een kloon eigenlijk ook niet.. die d180 geeft echt wel een specifieke smaak die je niet wil missen.. als je dan toch nog extra suiker nodig hebt, mogelijk zelfs beter witte kristalsuiker om aan je alcoholgehalte te geraken en je bier toch relatief droog te krijgen.. ik zou bruine kandij of alle andere candico suikers of siropen afraden. Die kan je beter houden voor de pannenkoeken.

  Voor een kloon is dat niet de goede gist.. heb je de vloeibare westmalle nodig .. special B ook echt vermijden of minderen..

  eerder een pak d180 meer ( i know ! kost een fortuin ! ) Aurora is gelijkaardig aan Northern Brewer , dus wel ok, maar liefst Britse hop !

  met dit recept, wel een lekker bier, lijkt me , maar geen westy kloon

  Dat je door veel tarwe in je storting beter of mooier schuim krijgt is een hardnekkige mythe. Gerst werkt even goed. Het zijn andere factoren zoals de maischtemperatuur die je aanhaalt die belangrijk zijn, en natuurlijk vooral de vergistingstemperatuur.

  Er zijn er inderdaad nog veel meer, waardoor het een moeilijke zaak wordt -vergistingstemp, hygiene, hergistingstemp, giststress ...enz, maar tarwemout samen met inderdaad gerstmout zijn schuimpositief, terwijl alle vlokken, suiker en rijst en haver schuimnegatief zijn..dus voor veel en goed schuim: geen vlokken, tarwe en gerstmout, overwegend maischen rond 65 gr of hoger, voldoende gezonde gist en een mooi gecontroleerde vergisting..geen garantie op lekker bier, wel op goed schuim..