Berichten van janmetdepet

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Zeer zeker, want die carolus tripel en cuvee van de keizer varianten zijn van mijn favorieten en smaken wel heel specifiek. Die kruiden moeten meer en mogelijk in andere verhoudingen.. zou eerst meer willen weten over die gist.. of eens een tussenpoging doen met chouffe gist, want in mijn smaakbeleving zit hier een grote gelijkenis.. ben benieuwd of iemand anders dat ook vindt trouwens, of droom ik ?

  Blijven proeven loont ook.. als ik het nu proef 3 maanden na datum .. dan is er toch al wel meer pit en balans in het bier.. mist toch die kruidigheid die iets te flets doorkomt en had ook nog wat meer bitterheid mogen hebben en eindje minder zoet.. nu proeft dit als een fletse carolus maar ook misschien nog meer naar een iets meer zoete chouffe blonde..


  enfin.. voor wat het waard is, maar het is zinvol om opvolging te geven aan kloonpogingen, zodat anderen er niet zomaar van uitgaan dat bovenstaand recept helemaal ok is.. we komen zelden echt in de buurt, maar het is meestal ook wel lekker..

  Fijne tips, alleen is alles al gebotteld natuurlijk.. heb zelf nog wel een champagnegist liggen.. ik wacht toch nog even en zal er volgende week eens eentje proeven.. tot nu toe nog niks ontploft trouwens.. als dat proevertje dan echt te mierezoet is, kan ik alles inderdaad nog eens uit de flessen halen en in het gistvast herstarten met champagnegist.. doe je er dan ook nog suiker bij om die hergisting in gang te trekken, of maak je best een starter met de champagnegist..

  Laps seg,


  Tijdens de kerst een brouwmarathon van 5 maal dik 20 liter gehouden, 5 dagen aan één stuk , dikke fun eigenlijk.. één van de laatst gebrouwen bieren is een soortement westvleteren ( veel d180 siroop, pils mout , beetje pale mout, veel Westmalle gist) .. Brouwen loopt prima met een dubbele maisch in de speidel om goed hoog sg te bekomen ( maar vergeten te meten , idioot die ik ben) .. hop gistvat in en in vergistkast van 19 naar 22 ° op 10 dagen tijd.. dikke blow-off na 1 dag trouwens, alles opgekuisd en verder gedaan, nog siroop toegevoegd op dag 3, waarna de vergisting weer verhevigde tot net geen blow-off.. so far, very good ! Netjes geheveld na ongeveer 14 dagen en opnieuw laten lageren bij 19° tot gisteren (ongeveer exact een maand na brouwdatum ) om te bottelen want waterslot al een week stillekes tot niks..

  Pas met het laatste restje , als alles al in de fles zat, even de eind fg gemeten: verdekke 1030 !!!

  Proefde ook zoet maar toen zat de bottelsuiker er al bij natuurlijk..

  Vragen: vrees voor bommetjes terecht ?

  Of zou ik door mijn niet gemeten dubbele maisch ergens rond de 1100 sg hebben gezeten, waarbij een vergisting naar 1030 normaal te noemen is ?

  Staan nu 2 dagen warm te hergisten en nog niks ontploft.. of wordt dit gewoon mierzoete brij ?

  de essentie van hobbybrouwen, is nu net niet willen overstappen naar een semi professionele bezigheid, hoe groot de verleiding ook.. dat is het nu net allemaal niet ! Gewoon brouwen omdat je wil brouwen, zoals de echte ambachtsman of kunstenaar altijd weer hetzelfde werk tracht te maken, dat nooit perfect zal zijn, maar nooit met het idee om dat te gaan verkopen of grootschalig te reproduceren..wel kleinschalig herhalen, verfijnen, perfectioneren, variaeren en aanpassen en enkel bezig blijven omdat je niet anders kan en niet beter weet.. mijn bier zal altijd gratis zijn voor wie het wil drinken en voor zover er voorraad is of ik goesting heb om er te brouwen, al dan niet samen..

  enfin, da's mijn gedacht...liever een klein labo dan een mini fabriek

  mmmm.. hopt.be zegt "Vedett Extra Blond: Belgisch bier type lager met uitgesproken smaak."

  terwijl colruyt zegt:

  Amber bier

  Helder amberkleurig bier met een fijne pareling en een stevige witte schuimkraag.
  Uitgesproken aroma's van hop en fruit.
  Bittere smaak van hop met fruitige toetsen. Droge afdronk.

  Brouwerij:

  Moortgat

  Gisting:

  Hoge gisting

  Schenktemperatuur:

  5 °C

  Alc.:

  5,50 % vol


  Wat is het nu ???

  Tof allemaal. Wel zien dat het kuiswerk achteraf niet méér tijd in beslag neemt dan vullen met een vulpijpje natuurlijk.;)

  Ik ga ervan uit dat je de bottelemmer met vlotterkraan en de vulpijpjes gewoon even laat weken in de oxy en dan nog even spoelen en klaar..alhoewel dat binnenwerk van zo'n vlotterkraan..ik schat de extra reinigingstijd op een kwartiertje, terwijl als alles werkt, het bottelen drie keer zo snel gaat.. reken maar uit ..

  https://www.hubo.be/nl/p/kraan…efboom-f2-3-8/703285.html 13,20€ in de hubo , geen onderhoud , zelfs bij weinig druk , 2 standen vb niveau kleine en grote flessen.. kan je vb inbouwen aan zijkant plastic brouwemmer, die dan blijft vollopen tot gewenst niveau. 3 gaatjes maken in deksel of hoog op zijkant van emmer en daarin 3 siliconendarmpjes die aan de buitenkant verbonden zijn met vulpijpjes. Kunst lijkt me dan om die pijpjes zo te monteren dat je de flessen er makkelijk onder kan schuiven en de ventielen van de vulpijpjes toch voldoende worden ingedrukt om de fles te vullen.. lijkt me zeker te doen

  A bon.. momenteel niet meer echt spannend.. op een half uurtje voor de sluiting van de stemming is er een duidelijke voorkeur voor 9 juni


  Eenmaal Andermaal.. tromgeroffel... nog een half uurtje en we hebben een winnaar en een datum !!!!

  Laat em nog maar staan deze week..zien we wel waar we uitkomen.. voorkeur gaat op dit ogenblik trouwens naar 9/6 zie ik ..


  Vrijdag om bijvoorbeeld 20u sluiten we af ... kunnen jullie misschien ngo anderen mobiliseren om bij je voorkeursdatum uit te komen

  of valsspelen en dubbel stemmen, al ga ik ervan uit dat jullie allemaal doodeerlijke kornuiten zijn, toch ? :thumbup:

  Ik heb zonet wat foto's getrokken van de plaats delict ! Brouwhok met café, terras met overdekte bbq stek, sanitair blok en kampeerweide met schapen


  Bekijk het maar eens goed

  Zo ergens half juni moet zeker kunnen.. natuurlijk moet ons Belgisch weertje wat meezitten.. ik zal dit weekend eens wat foto's posten zodat jullie echt kunnen zien waaraan ge begint =) ... trouwens Walter, muziekexamens ?? Dan kunt ge op het vhm ook een paar deuntjes ten beste brengen, niet ????

  Gekke hopsoorten voor een belgische tripel Walter, maar neem aan dat je die nog had liggen ? Ferme alpha's ook voor een tripel ...zou ook altijd voor een vloeibare gist gaan of opkweek van een trappist ofzo, neen ?

  Ha, blijkbaar wel enig enthousiasme voor de woonplaats van ons lievrouwke.. als jullie het echt zouden menen, dit is wat ik kan bieden:

  -vervallen maar bruikbaar chalet in sparrenbos, grenzend aan mijn tuin, nu mijn mini speidelbrouwerijtje, ingericht als cafeetje met gemetste toog ..ongeveer 25m² schat ik en plaats voor 15 ongeveer.. aangrenzend een terras in zelfde bos met grote , half overdekte bbq en plaats voor nog eens 20 als het moet.. vlak daarnaast weide van 30 are om te kamperen.. bijgebouwtje met toilet en piscine ( geen zwembad =) ) zonder spoeling.. water via tuinslang, 2 frigo's , 1 elektrische leiding van 10 ampere.. alles in brouikleen van mijn buurman van 80 die zeer tevreden is dat ik het daar wat onderhoud..

  -alles behoorlijk primitief, geen grootse gerestaureerde hoeve, maar wel wat verborgen wijn brouwgeschiedenis en veel couleur locale..

  -wel heel weinig parkeermogelijkheid hier, maar bon, moest het ernst worden, wil ik nog wel zoeken hoe we dat oplossen.. zal dit weekend eens wat foto's posten indien gewenst..  Groeten, Patrick

  met brouwhulp kom je soms ook al een heel eind, via het tabblad waterbehandeling.. kies daar als bronwater gedemineraliseerd water en als doelwater pilswaterprofiel.. ondergistend licht bijv.. dan brouwhulp laten rekenen op basis van doelwater en je ziet dat je bijna niets hoeft bij te voegen.. heel klein beetje gips en ietsepietsie keukenzout en natuurlijk wel wat aanzuren met melkzuur.. zie onderstaande printscreen.. zo deed ik het tot nu toe.. zijn er betere, meer correcte manieren.. ik ken ze graag..

  en ook nog deze vraag.. een stimulo heeft inderdaad die zeer romige schuimkraag , wandklevend.. doet me op één of andere manier altijd denken aan diezelfde romigheid bij een Guinness.. iemand een idee hoe je die krijgt en wat nu net die romige schuimkraag geeft.. komt dat door die meel.. ?

  in vorige kloonpogingen lees ik schil van citroen en appelsien als kruiden.. op de info die Serge doorstuurde, staat echter:

  Uitgeschonken volgens de regels van de kunst verkrijgt men een rijkelijk, witte en stabiele schuimkraag met een zeer romig van structuur en wandklevend. In de neus krijgt men het florale, bloemige van de hop van Erembodegem bij Aalst, en intense fruitige gistaroma’s specifiek voor de Witkap·Pater. Er worden geen andere kruiden gebruikt. Bij het degusteren krijgt men we een smaaksensatie gaande van fluweelzacht mondgevoel via verfrissend en uiteindelijk een lekkere hopbitters afdronk. Dit bier is zeer digestief en uniek in het Belgisch bierlandschap...


  @ Serge: Geen kruiden, maar wel "meel" dus.. Is dat tarwemeel zoals in de Chimay, of wat moet ik me daarbij voorstellen ?

  @ Brouwerwaldonk ..Dus geen kruiden.. dus die gist is erg belangrijk lijkt me.. Brouwerwaldonk, hoe kom ik aan een staaltje gist .. want Ninove is nu niet meteen bij de deur voor mij

  @ Walter.. dus wel overgenomen...en blijkbaar bleven ook de recepten dus hetzelfde ?


  @iedereen.. "het florale, bloemige van de hop van Erembodegem bij Aalst".. welke hopsoort zou dat volgens jullie zijn ?


  Ik voel stilaan een recept rijpen ....

  Even beroep doen op jullie vakkennis.. van mijn schoonbroer kreeg ik deze namiddag een leeg flesje witkap stimulo uit 1955 , gegraveerd in de fles en met etiket nog..

  Ik dacht dat de stimulo gemaakt werd in Ninove door Slagmuylders, toch ?? Of werd deze ooit overgenomen en verhuisd.. Alleszins, ik krijg zo nog een dertigtal flesjes en het idee is om deze te reinigen ( eerst test is veelbelovend ) en er dan een stimulo kloon in te brouwen natuurlijk.. ik las al een oude thread hier, maar dat recept leek niet echt in de buurt te komen..je zou de echte gist nodig hebben..

  Mijn vragen:

  -heeft iemand van jullie deze gist nog of is die op te kweken uit de slagmuylder witkap bieren ?

  -heeft slagmuylder de brouwerij verhuisd en brouwt die nu nog dezelfde Brasschaat bieren, of zijn de recepten niet gelijk gebleven..


  In bijlage een foto van mijn flesje

  Eerste proevertje van bovenstaand recept.. lijkt op een zoete tripel, maar komt zeker niet in de buurt van een carolus tripel.. grootste probleem lijkt me te weinig kruiden toegevoegd ( 5 gr van elk per 20 liter ) maar vooral de opgekweekte gist uit een hopsinjoor.. die traag op gang kwam en zeer slecht uitvergiste .. zou dat dan toch een bottelgist zijn ??

  Alle suggesties ter verbetering zeer welkom