Berichten van janmetdepet

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Denk niet dat het daar aan ligt..ik kook altijd mijn bottelsuiker kort in een minimale hoeveelheid water, voeg dit mengel toe aan bottelemmer en hevel er dan het bier over..zachtjes rondroeren om te mengen en bottelen maar..nooit problemen mee gehad en veel handiger dan dat gedoe met spuitje per flesje..bottelen is al genoeg corvez

    8 of 9 gram gaat niet veel verschil maken..lijkt me dat je vooral last hebt van cola schuim..wel prik, geen schuim of zeer snel verdwijnend..

    Dat heb ik ook vaak bij pas gebotteld bier en eerste proevers..soms wordt dat beter na een maand of 2, soms ook niet..dan heeft het te maken met schuimbaarheid en kan de oorzaak meervoudig zijn..gebruikte mout en ouderdom, maisch temperatuur en duur, vergistingstemperatuur, alcoholgehalte en nog meer....helaas niet te remedieren, maar als het lekker bier is, ...ik neem aan dat het niet gewoon gaat om slecht gewassen glazen, want ook dat kan..

    Als ik nen bak Westmalle Tripel koop, mag ik dan ook meedoen? 8o

    Alle gekheid op een stokje. Het lijkt mij ook wel iets, maar aangezien ik nog maar weinig brouwsels op de teller heb staan vrees ik er voor af te gaan als een gieter tegenover al jullie ervaren geweld.

    het is ni omdat ge al lang kookt of brouwt, dat ge ook een goeie kok of brouwer bent.. geloof me vrij, niet alles wat de hardste roepers hier brouwen, is even drinkbaar..en dan spreek ik vooral voor mezelf..enfin, we eten allemaal veel meer stoofvlees sinds we brouwen..😉

    Anderzijds maakt ge soms wel wat beter bier, en dan is het weer op vooraleer het vhm is...🤣

    Gerust meedoen dus

    En wat doen we dan met Leffe-toestanden. Is voor mij eigenlijk geen blonde, maar een tarwebier...

    Leffe achtigen mogen, maar zullen waarschijnlijk een zeer lage appreciatie krijgen.. :rolleyes:

    Dus niemand gaat dat doen.. ik ga me alleszins netjes aan de geschetste ruime contouren

    houden, deel mijn recept vooraf enkel tegen betaling 8o en zal er toch mijn eigen ding in leggen..

    Voila, goeie samenvatting..we kunnen aan de slag !

    Ik doe ook mee..mmm parameters..doet er iemand een aanzet ? Niet te los, maar ook niet super strikt, zodanig dat er wat variatie mogelijk is.. alleszins al 2 punten van de 20 op de meest originele naamgeving..blond is niet amber of donker..alcohol niet hoger dan 7, slechts 1 niet europese hop enz...er is hier vast iemand die dat beter kan omschrijven

    Nog 12 dagen en 1 uur en ze kunnen hier in dit apen land mijn Kl... kussen.
    Wanneer ik terug kom????????

    Oes...ge moogt toch nog ni reizen naar het buitenland tenzij voor familie of uw werk..gaat ge naar het onderland of neemt ge de helleveeg ? of uw 2e verblijf ? Enfin, een blondje kunt ge vast en zekers ook nog daarna brouwen..ge hebt wel straffere dingen dan da gedaan

    Er zijn zeker collega's met Schelde Ale in hun gistbank, maar guidomarree wil nog niet de stap naar gist opkweken zetten. Een goede korrelgist is dan een prima alternatief, ook al krijg je zo niet het echte gistprofiel.

    Dan zou ik eerder wachten..of iets anders brouwen ..ik denk dat een bolleke vraagt om die gist en een beetje biscuit mout natuurlijk

    We zouden hier beter eens een zomer competitie 'beste belgisch blond' opzetten en de proef op de som nemen in een herfst vhm

    Ik wil wel meedoen met een verbeterde versie van mijn zinnebir geinspireerd blondje , of een gooi doen naar een la rulles versie , koen is al volop bezig en herman zou het basisrecept (oerversie ) kunnen leveren..serge en walter gaan vast de eigenzinnige toer op en aatje zorgt voor de verrassing samen met cies...en alle anderen doen natuurlijk nog beter !


    Blonde on blonde ! Goed idee ? Wa gaat ge anders doen in deze historische coronazomer..

    Kleine vergissing van mij: ik heb gisteren een ander blond bier gebrouwen met Witkap-gist, die staat nu te gisten.

    De versie geïnspireerd op Wilderen Goud brouw ik binnen een maand of zo, het recept is bijna klaar, het begint al op iets te trekken, maar ik hou het nog even geheim. Het zal sowieso geen kloon worden, maar een goud-blonde met een knipoog naar Wilderen.

    aha geheime geheimen...die moeten we in de gaten houden..volgens mij is trouwens die 2e amerikaanse aromahop amarillo, net zoals in de la rulles blonde..ook zo'n machtig goeie blonde..

    Mooie gelegenheid om eens een batch te splitsen en met de 2 gisten apart te vergisten..zien wat het beste of lekkerste resultaat geeft..

    Ik vind een bink qua gist eigenlijk helemaal niet westmallerig, eerder iets tussen een cleane lager en een droge saison gist in..zeker geen banaan..goeie reden om er straks nog eens een te proeven

    De wyeast 2565 is geen pure lager maar een hybride

    "Een hybride met eigenschappen van ales en lagerbieren. Deze giststam ontwikkelt een uitstekende moutigheid met matige fruitigheid en een verfrissende afdronk. Goede vergisting bij lagere temperaturen. Vergistingstemperatuur = 13°-21°C. Vergistingsgraad = 73%-77%.


    Trouwens, vanmorgen kleine schuimlaag en goed bluppend..na een nachtje op 14 graden en gisteravond beetje gewalst..nu terug op 13 graden gezet voor komende paar dagen, daarna steeds hoger..

    Net nu eerste proevertje na een weekje pas op fles..mooi schuim, blonde lichte kleur en fluweelzachte smaak ..zeer zeer lekker en geslaagd ! Fijn recept herman ! Enige minpuntje is een licht stoffige geur als je je neus in het glas steekt..maar dat komt mogelijk door nog wat diacetyl of lichte oxidatie, maar lang zal dit biertje niet staan..topper en bij deze wat mij betreft echt bewezen recept

    Ik vermoed dat deze al op fles zit, heb je al eens geproefd?

    Nog een late bedenking , maar iemand ik weet ni meer wie..heeft mij vertelt dat die brouwerij ook wekelijks hun overschot gist verkoopt aan de poort...als veevoer of aan duivenmelkers..weet niet of dat nog klopt maar is simpeler dan gist op te kweken als ge toch vlakbij woont

    aiai. Grote mea culpa..krijgt ge met dat veelvuldig citeren...het was brouwerwaldonk die beweerde dat het alleen maar erger zou worden..oprechte excuses, terechte verontwaardiging...en weer wat leven in de brouwerij😰😇

    Af en toe zoek ik wat verklaring en inspiratie buiten dit forum.. één van die bronnen is een favoriete blog van Amos Browne " Browneandbitter" die nu van het net verdwenen is, maar waarvan ik een offline kopie heb. Hij schreef meerdere stukken over De la Senne en De baets. Kijk wat hij schrijft over de gist die hij opkweekte uit een flesje Taras Boulba:

    "The De La Senne yeast did reasonably well. At first the beer had lots of sulphurous off flavours, but these have dissipated over time. It didn't attenuate as much as I expected, ending at around 1.010, and I was also surprised that it didn't seem to be a good top-cropper (though now I think about it I've no reason to think that DLS do this)."

    Net hetzelfde wat ik voorhad..

    Omgekeerd wonder !


    update: verleden week een paar van die zwavel flesjes koud gezet..en dit weekend en zonet geproefd.. bijna geen zwavel meer, geen rotte eieren meer, fris en lekker biertje met veel karakter.. lijkt eigenlijk ook op zinnebir.. zeker ijskoud dus echt wel lekker

    Hoe kan dat toch ? Wat een verschil op 1 week tijd.. en dat terwijl Serge beweerde dat het alleen maar erger zou worden..


    Het andere bier daarentegen, dat met de cider en zure appelsmaak en geur, waarvan ook Serge zei dat dit mogelijk wel zou wegtrekken, na 2 weken nogmaals geproefd..Dit is net veel erger geworden....dat wordt wegkappen, bierazijn voor de vensters te kuisen of het gueuze vat, want minder zuur worden zit er niet meer in.. vrees dat ik daar iets misfoeterd heb met de herbruik gist koek (blaugies gist )


    Alvast een kaarske branden voor ons liefvrouwke, en verder zijn alle commentaren over dit omgekeerde wonder wel welkom !

    Ik begin een opkweek meestal met een klein bric je appelsap toe te voegen aan bodem bier, flessenhals ontsmetten met vlam en dan ballon erop die eerst gespoeld werd met starsan oplossing..als ballon zich opblaast , voeg ik gekookte dme moutextract toe, samen met wat gistvoeding die ik ook meekook..en zo verder opschalen op roerder..appelsap kook ik niet vooraf, maar koop alleen gepasteuriseerd sap en gooi rest van bric (20 cl ) altijd weg..nog nooit problemen mee gehad, behalve nu dus

    Ok, die twee bakken ga ik ergens ver wegsteken en binnen een half jaar nog eens eentje proeven...en dan waarschijnlijk gootsteen..of guezevat in..merci voor de deskundige commentaren..straks pogen een nieuw bakske vers zinnebir te scoren bij den brouwer en dan toch nog eens extra clean trachten op te kweken en een tijdje de antioxin mijden..zien wat dat geeft:danku:

    Beste vrienden,


    Das nu al de tweede keer op rij dat ef wat scheelt met mijn gebottelde bier..verleden keer onverwacht felle geur en smaak van cider en zure appels, deze keer sterke zwavelgeur..ik brouwde een blond bier met een opgekweekte gist uit depots van zinnebir..omdat de vergisting bleef hangen heb ik halverwege..sg 1030 ..een zakje mj31 toegevoegd..daarna vergistte het zaakje verder uit, maar heeft toch een 4 weken in primaire vergisting gestaan bij 21 graden..teveel gist, te lange tijd, te hoge temp..ik weet het niet..lagering duurde 2 weken in nieuwe emmer, bij 8 graden, daarna gebotteld...nu na een week op fles..goed schuim, mooie kleur en eigenlijk goede smaak , ook van die zinnebir gist , maar helaas gedimineerd door zwavel geur en smaak bijna rotte eieren..die het bier komt verpesten..trekt dit nog weg of is het gootsteenbier..echt zennewater dus..:(||X(:-/