Berichten van janmetdepet

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Edit: net de meeste 'memel' met een sterke straal van de tuinslang weg gespoten..meeste bladluizen eraf gespoeld..soms ook wel bladeren kapot.. ben benieuwd of het enig verschil zal maken..ondertussen alle tips welkom


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Vandaag mijn hopplanten nog eens van nabij gecheckt, meesten inmiddels 3 meter hoog..wat blijkt..bijna alle 10 hebben bladluizen, sommige zeer fel, andere maar hier en daar..heb dit opgemerkt door vele lieveheersbeestjes die ik zag aanvliegen..sommige bladeren krullen en kleuren al bruin, dus ik vrees dat mijn planten sterk zullen verminderen in groei of zelfs afsterven..
  Valt hier iets tegen te doen..is spuiten aangewezen ( bloemen staan er nog net niet in ) , zijn er alternatieve methoden ?
  Of zal ik het moeten stellen met een mindere oogst ?


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  w@lter wrote:

  Ja maar die geur zit niet meer in je bier. Ik ben benieuwd naar je ervaringen na de hoofdgisting.

  Vandaag gepeild na bijna einde hoofdvergisting..netjes 1012..met de wyeast weihenstephan gist.. zit toch wel een fijn aroma aan, fris citrus achtig en tikje zoet..mooi balans..denk niet dat ik nog extra ga dryhoppen of steepen, of misschien toch met de helft van de batch  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  T is dat wat ik tot hier hoorde..😊  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  w@lter wrote:

  Ja maar die geur zit niet meer in je bier. Ik ben benieuwd naar je ervaringen na de hoofdgisting.

  Maar komt toch uit het bier...niet ? Alleszins ben ik even benieuwd als jij..en desnoods kan ik nog drooghoppen of droogkruiden of hoe noem je dat indien te flets

  janmetdepet wrote:

  Mogelijk wel..vlier blijft wel hangen weet ik van vorig vlierbier..acacia weet ik niet is beetje wild idee heb wat van beide bloemen ingevroren, kan ik desnoods mee dryhoppen


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Nu 6 dagen in de hoofdvergisting..en ik weet het toch niet met dat aromaverlies..de geur in de gistkast is alleszins zeer straf en zoet


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  De bloemen van valse acacia vormen de basis van allerlei zoetigheid. ➜De schors en de zaden zijn zeer giftig voor ons maar de bloemen veilig eetbaar.
  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Witte acacia is giftig...


  Mmm..ik lees toch dat je er siroop van kan maken..alle delen zijn giftig behalve de bloemen...anyway, heb ze 10 min meegekookt en boeltje staat nu al 4 dagen te vergisten..zal ze misschien uit de dryhop weglaten en alleen dryhoppen met vlierbloesem


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Of zoals ik doe..vacuumeren en diepvriezen..daarvan thee maken en laten afkoelen en daarmee dryhoppen na de hoofdvergisting, of zelfs in hopzakje bespoten met starsan, zo direct paar dagen in bier laten drijven  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Koen Sels wrote:

  Blijft er na 10 minuten koken nog iets van aroma over? Is hopstand geen beter idee?

  Mogelijk wel..vlier blijft wel hangen weet ik van vorig vlierbier..acacia weet ik niet is beetje wild idee heb wat van beide bloemen ingevroren, kan ik desnoods mee dryhoppen


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Ik maak een kruising tussen deze en elderflower witbier uit boek homebrewers almanac, met verse vlierbloesem en acaciabloemen..noem deze " na de keus/ after the vote"


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  (Quote from janmetdepet)


  Maak van die maand maar 6 maand en dan pas in het houten vaatje anders gaat je lambiek veel te snel veel te zuur worden!!
  Een klein houten vaatje laat per liter bier veel meer O2 door dan een groot vat, dus de verzuring verloopt heel snel in zulk een klein vat.

  Ok..zeer goede raad, ga ik doen..lambiek brouwen is toch wel heel anders om te fermenteren..dan een gewoon biertje..bedankt voor het advies..zo wordt mijn eerste lambiek meteen een goeie...


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Je zou die DJ beter in een kelder zetten of ergens waar je niet veel komt, paar maand 'vergeten' is meestal het beste wat zo'n bier kan overkomen.

  Ben ik van plan na een maand...dan overhevelen in houten vaatje en dan jaartje vergeten


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Vandaag paar klutskes van mijnen tour de geuze bak uit den delhaize bij gekapt. Bodempje boon oude geuze en bodemke mort subite oude geuze..hopelijk slaat ie nu terug aan want vergisting was helemaal stilgevallen..sg 1042 momenteel, smaak puur onvergist wort..temp van 19 naar 21 gebracht..raar dat die initiele wilde vergisting..toch duidelijk op bovenstaande fotos, helemaal wegviel, stil waterslot, niks schuim meer..te snel in dame jeanne gedaan ?


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Allez nu toch, was zo schoon begonnen, maar sinds eergisteren alleen nog maar een paar zeer grote bellen ( formaat zeepbellen) en vandaag bijna niks meer en geen activiteit meer in waterslot...


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Zou eerder zoeken in de richting van teveel zuurstof bij bottelen ( bottelpijpje gebruikt ?) Of teveel direct licht tijdens lagering of na het bottelen..denk niet dat het aan de brouwmeister ligt, tenzij dat dat je eerste gebruik was en je die niet geetst had..of hoe noem je zon eerste behandeling..


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Ook byo digitaal.. elke week paar berichten en recepten, teveel om te lezen, maar wel in het engels natuurlijk.. na een tijd kan je zelfs in graden fahrenheit en ounce en lbs denken.. mijn favoriet alleszins..

  Mijne staat nu op 20 graden in de kast..komt dun wit schuim op, paar centimeter zelfs, maar wel bijna geen beweging in waterslot..hoe komt dat volgens jullie ?
  Hoelang duurt zo'n lambic hoofdvergisting, paar weken of eerder maand zoals lager ? Kwestie dat ik weet wanneer te hevelen naar mijn eiken vat..
  Kan je trouwens het gistdepot bewaren en hergebruiken zoals bij andere gisten ?


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Geduld is inderdaad key word. En bij mij staat de mandfles gewoon op kamertemperatuur. 2-3 weken om iets van activiteit te zien is heel gewoon. Maar een paar Boons, Hanssens, Lindemans of 3 Fonteinen uitdrinken en de fond gebruiken is zeker geen straf ;-).

  Ik peins dat ik chance heb.. want wat zag ik na 4 dagen wachten...😀


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Dekke,


  Recept netjes gevolgd, mooie brouwdag gehad zondag, 25 l mooi wort in platte grote curverbox een hele (koude ) zondagnacht buiten onder afdak laten staan met muggengaas over.. maandagochtend vroeg geheveld naar dame jeanne en in gistkast met waterslot gezet op 19 graden.. nu dinsdagavond nog altijd niks vergisting te zien.. moet waarschijnlijk geduld blijven hebben..


  Hoelang moet je wachten vooraleer je weet of het echt gelukt is.. geen bodempjes boon bij gegoten omdat ik die niet had.. kan ik dat alsnog doen indien na een week geen activiteit ?


  ook dit nog:


  Heb tot nu toe alle gebruikt materiaal ( curverbox, hevel etc ) ver weggehouden van rest brouwapparatuur uit vrees voor ongewenste bretts, is het dan verstandig om dame jeanne in vergistingskoelkast te zetten of moet ik ook deze best apart houden vanaf nu.. kruipen de brett beetjes ook in die kast , zelfs met waterslot ?


  Wat is de beste maniet om materiaal te ontdoen van brett's, want die gebruikte hevel zou ik graag ook nog bij andere niet zure bieren willen gebruiken.. heb nu alles in een mengeling van javel en bijtende soda gelegd..

  ik maak altijd een oplossing van suiker met water die ik kook en dan in de bottelemmer giet.. vervolgens het te bottelen bier erover heen hevelen.. na enkele liters een grammetje bottelgist erbij en zachtjes roeren terwijl het overige bier geheveld wordt.. altijd prima tot nu toe , geen gedoe met spuiten of graantjes en klontjes tellen.. bottelen is al saai genoeg..

  Temperatuur-periode jaar is randje, net nog te doen, vooral een kwestie van ander levend vliegend gespuis weg te houden. Je kan je wort in principe overal zetten waar buitenlucht aan kan, zelfs binnen voor een open raam. Een muggengaas ware handig, want die vliegen nu effectief rond. Gist is zo klein en laat zich niet door enkele gaatjes tegenhouden.


  Ik doe afgekoeld wort meestal eerst een maandje in een damejeanne, dan kan je goed volgen hoe de eerste schuimende vergisting verloopt. Is die over het hevigste heen, kan je naar het vat transfereren. Bij de "echten" gaat alles direct op vat, maar de duigen die vaten zitten dan ook tjokvol wilde gist.


  Eventueel ook paar bodems van Boons bijgieten, draagt bij tot de mix.

  Super bedankt voor info..ik ga ermee aan de slag


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

  Voila zie, gisteren nog maar es een vrachtje lambiek gemaakt, én terwijl we toch bezig waren, een 7-tal liter verse melk tot een mooie 5 camembertjes en wat ricotta verwerkt.

  Enzo ('loser') heeft me goed geassisteerd, en tussendoor was er plaats voor wat lekkere proevertjes.

  Ik had het ook wel een beetje gezocht, met een kilo witte bloem, slibde het filterbed lichtjes dicht, maar het pompje en kraantje smoren, en met het opkrikken van de temperatuur en wat geduld pompte alles toch nog goed rond.

  40 liter aan SG 1051, beter dan verwacht dus.

  Alles in 4 bakken gegoten, buitengezet onder de tuintafel (ideaal: open hemel en lichte vorst) en na een uur of 8, net voor slapengaan, verdeeld over 2 mandflessen.

  Wil me zelf ook eens wagen aan lambic, met restjes oude hop en lichte mout.. recept is me duidelijk.. heb ondertussen een houten vaatje van 10 l in water liggen om waterdicht te worden ( gescoord op plaatselijke rommelmarkt en netjes uitgestoomd, maar lekt nog )..nog paar vraagjes:

  -komend weekend max temp rond de 12 graden, s nachts 3 tot 6.. Is dat koud genoeg om wort te laten overnachten ?

  -je zet dat wort dus zo open en bloot in een open bak buiten onder een tafel ofzo voor een hele nacht ? Leg je er geen muggengaas over ofzo, of houdt dat de wilde gist net tegen..?

  -mijn brouwhok staat in een sparrenbos waar onder de naaldbomen niks groeit.. is dat een geschikte omgeving of zou ik de openbak beter in de wei zetten in het gras ?


  Laatste vraagjes om me op weg te zetten.. wil het ook persé met wilde gist uit de lucht doen..

  Van roggemout krijg je ook geen rooksmaak, spelt ook niet. Ik zou dan eerder aan de gist(en) denken, Saison gisten zijn nu niet bepaald smaak neutraal, zoals dat ook hoort.

  Zat ik ook net te denken, na nog een proevertje van het bewuste bier.. vlak na een grosze bertha van brussels beer company.. plotseling herkende ik in die kruidnagel ( clove ) smaak van een weizen de smaak die ik bedoel, alleen 10 keer heftiger, wat dan bij mijn papillen een peperige, gerookte smaakervaring geeft.. herinner me ook dat ik dit bier sterk overpitchte met gistslurry omdat ik twijfelde aan de levendigheid van de gistslurry na meer dan een maand in de frigo.. vergistingstemperatuur ook vrij laten oplopen..


  Dat lijkt me in de richting te komen van mijn smaakbeleving.. toch gek hoe je zintuigen je kunnen mis/verleiden..


  ben nog niet geheel overtuigd, maar dit lijkt me tot nog toe de meest plausibele uitleg.. hebben jullie ook al van die momenten gehad van zintuigelijk bedrog of sterke smaak en geurwisselingen ? Als ik bijvoorbeeld een oude geuze drink, ruikt en smaakt alles wat ik daarna drink gedurende uren gegarandeerd heel anders dan gebruikelijk..

  Misschien een "herverpakking" van moutleveranciers...? Schijnt dat het regelmatig gebeurd dat oudere mouten herverpakt worden in "nieuwe" zakken, misschien rookmout mee "herverpakt" in de hoop dat het niet aan "het licht" komt, wie weet in deze "op winst bejegende" tijden...?

  Nochtans niks speciaals geroken aan die roggemout (overigens geen chocolademout ofzo) .. was zakje van 1 kg van dingemans, denk ik..

  Een maand of wat geleden brouwde ik mijn zoveelste saison , waar ik nog steeds naar verfijning en verbetering blijf zoeken. Deze keer was mijn recept geïnspireerd op volgende zeer boeiende blog : http://www.browneandbitter.com…-spelt-saison-recipe.html . Ik voegde aan dit recept nog ongeveer 10% rogge toe en zo'n 5% haver. Als gist gebruik ik een zelf opgekweekte mengeling van blaugies ( saison d'epeautre) en saison dupont , ongeveer 50/50..


  Brouwen zeer vlot verlopen en botteling en carbonisatie ook, maar de eerst proevers hebben een wel zeer uitgesproken "gerookte" smaak..nochtans geen rookmout gebruikt noch overdreven lang gekookt of licht verbrande kook.. niks van dat alles.. en toch een felle rookgeur en vooral gerookte smaak.. Alhoewel best een prima bier, ben ik verrast van deze uitgesproken " barbecue" smaak.. Waar komt die vandaan ? Van de rogge ? Van de Spelt ? Mij voorlopig een raadsel... graag jullie mening

  Ik ben de laatste tijd heel weinig actief op dit forum en het Nederlandse heb ik de laatste maanden nagenoeg niet bezocht. Privé heel veel dingen aan het hoofd en noodgedwongen een aantal prioriteiten moeten (her)stellen.

  Het valt me ook op dat er de laatste maanden heel weinig wordt gepost en dat het met de maand minder wordt. Misschien zitten we gewoon aan het einde van het verhaal en zullen we er uiteindelijk onze conclusies uit moeten trekken.

  De reden? Ik denk dat er een overaanbod is van fora/fb groepen en weet ik wat nog meer. Met de komst van de smartphone is het gemakkelijker geworden om dingen via Facebook, Instagram of wat dan ook te delen. De PC is aan zijn achteruitgang bezig als "home entertainment" en dat laat zich ook merken. En zoals een aantal oudgedienden hier al stellen, alles is zoal eens gezegd geweest.

  Ik wil nogmaals zeggen dat dat eigenlijk allemaal ok is, soms beetje minder, maar geen reden om te denken dat dit forum stilaan overbodig aan het worden is.. denk ik echt niet.. alles is altijd al gezegd en l'histoire ce répète mag dan zowel een platitude als een algemene waarheid zijn, maar daar ben je ook niets mee.. laat dit forum zoals wijzelf maar af en toe eens trager worden en zichzelf in vraag stellen.. om daarna weer volop verder te gaan ( zoals deze discussie bewijst !), wars van trends en hypes..

  Voor mij nog graag vele jaren voort . Vergeet ook niet dat vernieuwing dikwijls start vanuit schijnbaar eindeloze herhaling..

  In deze maand van de filosofie beschouw ik "alles is al eens gezegd" als zowel een troostend gegeven, maar tegelijkertijd een aanzet om deze "dooddoener" te overstijgen.. maar liefst op zijn Vlaams, traag, kritisch, maar met verfijnde progressie.. zoals ge ne stiel leert, zoals ge een bier brouwt..


  Slow brewing !!

  Lees dit forum dagelijks..nl forum af en toe en franstalig forum nog iets minder..posten is behoorlijk minder, maar zat ook net tedenken dat het wat stillekes is laatste weken hier..goed weer en wat feestdagen hebben daar vast mee van doen..is ook niet erg..ik vind eigenlijk altijd nog wel wat om te lezen
  Ben ook betalend lid van brew your own en dan krijg je 2 keer per week wel een update of digitaal magazine..daar spendeer ik wel relatief meer tijd aan tegenwoordig..maar alles samen nog steeds een overvloed, en daar ben ik zeer gelukkig mee..dit forum is nog altijd wel mijn thuisbasis


  Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk