Berichten van janmetdepet

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Hier ook, Rochefort, Maredsous of donkere Kasteel. Een beetje afhankelijk wat er in de pan gaat.


    Sommige landgenoten gebruiken Heineken oud bruin, dat kun je doen als de vijand op bezoek komt mee eten. Goed vlees verdient goed bier.

    Moet je wel mee eten met de vijand of potje apart stoven..bij mij altijd sint bernardus abt 12, 2 en half flesje..halve flesje over is voor de kok..eerst opwarmen in de pan trouwens, in de aanbaksels van je stoofvlees, niet koud, dan schrikt je vlees zich taai

    De hamvraag: waar denk je dat je brett vandaan komt? Aanwezig in de flesjes voor het bottelen? Opgevangen in je wort tijdens transfers? De brett gaat er niet inkruipen tijdens het staan in de kelder.


    Ik probeer altijd een flesje of twee te houden tot 1 jaar na het brouwen, en deze smaken nog altijd lekker (genoeg), maar zeker geen brett. Het langste dat ik er één gehouden heb was een mengsel van donker bier op frambozen. niet echt slecht, maar ook niet echt lekker, maar zeker niet gecontamineerd of chemisch ontbonden. De bedoeling was om te kijken of het verbeterde van smaak, maar dat bleef uiteindelijk hetzelfde.

    Die heb ik waarschijnlijk binnen gehaald toen bij de opkweek van de gist, waarbij ik het niet zo nauw genomen had qua hygiene...klopt ook, brett is niet noodzakelijk zuur..op zich zelfs af en toe een ietwat zoete toets zelfs..dat maakt het nu net lekker..maar in dit geval iets te fel..heb er nog een fles van, die zal ik gebruiken om te blenden met jong bier

    Beste brouwers,


    We brouwen allemaal elk jaar wel iets dat we minder vinden of niet in balans krijgen of zelfs hier of daar een off smaakje heeft..ik heb de neiging om dat dan niet allemaal weg te gooien maar enkelel flessen in een donkere hoek weg te zetten voor het grote mirakel..dat gebeurt natuurlijk nooit, maar af en toe ben je toch verbaast..om de dorst te lessen tijdens het bosmaaien daarnet uit de donkere hoek een fles blond bier genomen, ik meen een mislukte hoegaarden grandcru van 2 jaar geleden..geen gusher, echte onmiskenbare brett geur en smaak van een tripel versneden met lambic.. helemaal niet zo bedoelt, maar dorstlessend en bijna echt lekker..en nog erg fris

    Trouwens, al mijn oudere bieren hebben dat brett smaakje..is dat altijd zo, dat oud bier altijd zuur wordt ?

    Ook nog nooit 'op de pot' beland van het drinken van zo'n biertje..al twijfel ik toch altijd wel wat..

    Is dat iets wat jullie soms ook uitproberen ?:zany_face::face_with_thermometer::thinking_face::woozy_face:

    Met alle respect, maar dit is toch redelijke muggezifterij, niet..ketel of kookpot 15l chirokamp formaat tijdens het maischen mee laten warmen, elentrik of gaaz, maakt ni uit, water aanzuren met toefje melkzuur, keuken vlees therometer inhangen naar dik 80 graden en gewoon spoelen met wat dan ook , scheppen en gieten, pomp, douchepomp, ..meer is dat toch ni..???

    Mannen, ik zit met een probleem. Mijn echtgenote heeft promotie gekregen op het werk. Op zich goed natuurlijk, ware het niet dat we hierdoor onze verlofplannen moeten aanpassen en ik het laatste weekend van Augustus in het buitenland ben. Ik vrees dat ik dus niet aanwezig zal zijn op het VHM.

    Krijgt ze telkens promotie als jullie de vakantieplannen aanpassen ?

    Ongetwijfeld laten beide heren een immens gat ( of hadden ze dat al =) ) , maar daar spring ik dan graag in om er een bodempje van te vullen, zoals ge met breuken en gekneusde armen en benen rechtkrabbeld uit een zwembad zonder water..of een cafe zonder bier

    Koudhop na 2 dagen ? Veel te snel naar mijn mening..en op 1016 al geheveld ? Waarschijnlijk en duidelijk nog niet uitvergist, te vroeg geheveld, misschien wat hopcreep maar vooral ook dryhop effect en aroma weggeheveld, en minder actieve gist die na de heveling nog verder wil vergisten, maar dan wel veel trager en meer gestresst dan tijdens hoofdvergisting..geen ervaring met deze gist, maar volgens mij alles veel te snel meer dan een week te snel willen doen..

    Komt mogelijk nog wel redelijk goed, maar als je niet kan wachten, brouw je beter een nieuwe batch, dan te knoeien met een vergisting die zijn of haar eigen tempo nodig heeft

    Of voor een karaktervolle saison, zonder dupont of blaugies, komaan..of een tripel zonder westmalle gist, of een donker bier zonder rochefort gist...toch wel arm en gemiddeld...en af en toe een experiment met een zelf opgekweekte gist uit het flesje...allemaal toch wel boeiend en de moeite waard

    Ik kocht uit interesse bij vanderkooy een kg emmer mout, soort van tarwe of gierst, zoiets als spelt ? Ik weet het eigenlijk niet en vraag me af wat je best brouwt met dit wel zeer dure goedje ? Een kleine emmer emmer dus, een kom emmer ..om over te emmeren..:grinning_face:

    Zou proberen de aarschotse bruine gist op te kweken..moet volgens mij lukken..of paar bodempjes van aarschotse bruine bewaren en die na de hoofdvergisting mee in je lagervat kappen..beetje zoals ik orval achtigen maak, cleane hoofdvergisting, klutskes orval bij in lager of zelfs bottelvat

    Toch wel vreemd dat bijv de suikerfabriek van Tienen niet tracht deze recepten over te kopen of een samenwerking opzet om die productie ook hier in belgie en europa op te zetten..technologie, grondstoffen en afzetmarkt gegarandeerd lijkt me, kunnen ze die candico siropen aanvullen of vervangen

    Als de westvleteren 12 nu eens wat van zijn pluimen zou verliezen en die 1000-den kloonrecepten van de westy 12 van het net zouden verdwijnen, en niet iedereen zou beginnen brouwen zijn door corona, dan voorspel in dat de d180 weer overvloedig beschikbaar zal zijn..ergens vanaf volgend jaar dus..trouwens, net als bij de paters, houdt de schaarste de prijs lekker hoog..

    Carafa 3 laatste 10 min mee gemaischt, smaak blijft zacht, crystal 150 minder dan 5 %, 100 gr havervlokken toegevoegd, geen suiker inderdaad, chico gist wyeast 1056, columbus bitterhop maar maar 6 gram, na 35 min 40 gr simcoe en bij flame out nog 100gr simcoe/columbus..dryhop binnen 10 dagen na vergisting met mosaic, simcoe en centennial 150 gr samen,..1076 sg en 24 liter in gistvat...fijne brouwdag

    Neen! Eerder vooruitziend en doordacht.

    Zal wel, hebben jullie dat dan niet dat je nog last minute blijft fiedelen aan het recept, zelfs tijdens het brouwen..ik zou al op een maandagmorgen moeten brouwen om enkel braafkes mijn recept te volgen..altijd beetje rebel..zelfs tegen mezelf..

    Ben wel benieuwd naar jullie keuzes bij mijn vragen trouwens...

    Morgen met de brouwbroeders een black ipa stijl hillstead farm james..brouwen

    Moeilijke recept beslissingen..carafa 3 special in the maisch laatste 10 min of coldsteepen, hoeveel crystal mout , minder dan 10 %,, toch wat havervlokken of niet, wat extra suiker om droger te eindigen, eenstaps lage temp maisch of toch meerstaps, engelse gist of amerikaanse chico gist, centennial en columbus of ook cascade en amarillo, of toch mosaic, veel late hopgiften of toch ook al stevig bitter van bij begin kook, waterprofiel ipa of toch iets zachter, so4 toch binnen de perken houden, .zal er mijne kop moeten bijhouden