Berichten van janmetdepet

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Ik vrees dat je het hier wel iets te ver hebt gedreven ! Zeker zonder giststarter is dit pack waarschijnlijk redelijk dood. Zelfs als er nog wat activiteit uit groeit, zal je ernstig " underpitched" hebben, wat waarschijnlijk overdreven esters zal geven en/of een veel te lage vergistingsgraad, wat een stroperig, te suikerachtig bier gaat geven. Valt nog te redden door alsnog een nieuwe gist toe te voegen. Misschien best een pakje droge , in wat afgetapt wort gehydrateerde gist gebruiken...niet te lang wachten want je wort is momenteel zeer vatbaar voor allerlei infecties en bijsmaken

    wees gerust, je hebt dat heel goed en nauwkeurig gedaan..schuim zie je zelden op een magneetroerder, tenzij je die een paar uur uitzet ..als je starter mooi koffie met melk kleur heeft en er zakt een bodem uit na koeling, hebt je een goede opkweek gedaan en zal je al ongeveer dubbel zoveel gist hebben als in je wyeast verpakking..gewoon doorgaan met je plannen en op brouwdag je starter uit de frigo halen, desnoods bovenste transparante laagje afgieten en de rest pitchen..zie dat ge uw roervlo niet mee in het fermentatievat kiepert trouwens.

    En er is niks mis mee hoor. Ik heb het ook meegepikt uit mijn mislukte wijnmakersperiode maar als ik aan de slag ga om dingen uit te rekenen, dan merk je telkens dat je die SG waarden moet gaan omzetten naar Plato.


    En brix, dat is iets dat ontstaan is omdat genoeg brouwers zeiden dat dat de meeteenheid is dat je moet gebruiken met een refractometer. Ik gebruik het niet omdat het naar mijn gevoel nergens op slaat en in serieuze brouwliteratuur wordt er ook nergens melding van gemaakt. Maar als je er graag mee rekent, waarom ook niet?

    En waarom is het wijnmaken mislukt ? Moeilijker dan bier ? Slechte grondstoffen ? Ben wel benieuwd, want wijn maken lijkt me eigenlijk net eenvoudiger..geen maischen en koken..al ken ik niks van natuurlijk

    Vreemd, maar zou het kunnen dat die upgrade ook iets te maken heeft met de foutmeldingen die ik sinds 2 dagen krijg als ik het forum op mijn smartphone raadpleeg via tapatalk

    bij een groot aantal posts zie ik wel de titels, maar als ik daarop klik, verschijnt "deze discussie is mogelijk verwijderd door de beheerder ( open in browser) " .. doorklikken naar "open in browser" opent een lege pagina.

    Als ik dezelfde discussies open op mijn laptap gewoon in een internetbrowser, verschijnen ze wel.

    Gek ?

    De eerste externe proevers zijn zeer enthousiast over dit bier, iedereen wil er flesjes van mee naar huis..ga het uiteindelijke recept nog bijwerken en hier posten voor de liefhebbers, want uiteindelijk geen cacao, maar wel snippers 1 week gedryhopt samen met de koffiebonen...een van mijn grootste brouwsuccessen tot nu toe




    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    De afgelopen week eerst proevertjes gedaan.. is een zacht en heel afgerond bier met een verrassend sterke koffiesmaak die lang en ver aanhoudt...net iets te amber gekleurd, wou em zo licht mogelijk om het verrassingseffect te hebben. Blind zou je zweren een donker bier te drinken. Heel lekker eigenlijk bij een stukje taart of chocola..

    gelijk heb je, wou het eens aftoetsen, leek me wel een leuk gadget .., denk wel dat die druif, als ze heel blijft , niet in de flessenhals terecht komt bij het uitgieten, maar net naar de bodem zal stijgen.. misschien toch eens proberen met een paar flesjes..

    In een boekje las ik een recept waarbij er niet werd gebotteld met suiker, maar met druiven..3 per fles is te weinig, 5 teveel, 4 zou ideaal zijn..iemand ervaring mee ? Visueel wel schoon, of gaan die verschrompelen tot pap en rozijnen..


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Gisteren het goedje gebotteld. Laatste week koffiebonen, zouthout en eikenhoutsnippers toegevoegd in de lagering ..had geen cacaosnippets of aroma, dus die dan maar niet. Wel met mijn half zieke kop een serieuze vergissing begaan in de hoeveelheid bottelsuiker. Totale hoeveelheid jongbier kwam op 17 l ipv 20 l , maar toen ik dat zag , zat mijn bottelsuiker al mee in de bottelemmer. Ik kom daarmee niet op 8 gr /l uit, maar op bijna 10 gr/l.. stoem stoem stoem en oei oei oei maar het zat al in de fles voor mijn koortsige griepkop het besefte.

    Als dit volop gushers of bommetjes worden, zal ik het mezelf niet licht vergeven..

    Enige voordeel is dat ik door de griep te hebben 2 weken niks heb kunnen doen, dus het bier was zeker wel uitvergist.

    Brouwdag net voorbij..limieten van mijn braumeister opgezocht met 8.5 kg stort op 25 liter maisch ..veels te dikke pap, zeker met een kilo havervlokken in de stort..kilo uitgehaald en na 45 min maischen paar kilo verwijderd en rest toegevoegd voor nog een half uur..natuurlijk toch 8 punten te laag geeindigd..geen ramp, want 8.5 alcohol is nog steeds straf genoeg, misschien na 2 dagen hoofdvergisting nog halve kilo suiker toevoegen om de zaak wat recht te trekken..
    Dank voor leesbaar maken recept, walter, is nochtans xml uit brouwhulp
    Vooral in de lagering zou het stout effect er moeten inkomen door het lageren met koffiebonen, cacao, eiksnippers en zouthout..ben benieuwd


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Leuke School waar je elke maand bier mag maken !!!

    Ik brouw morgen een Valse Blonde, oftwel een bleke zwarte.. Bedoeling is om de smaak te evenaren van een donkere stout, maar toch een blond bier te produceren.

    Niks nieuws, want al enige tijd geleden door BBP en Brewdog tijdelijk op de markt gezet.. Lijkt me wel een mooie "prank" voor de kerstdagen..


    Havervlokken, rookmout en tarwe in de maisch en kook, zouthout, koffiebonen, vanille en cacao in de lagering ..stevige hop en koffiebonen in de kook, neutrale amerikaanse gist, omdat ik het gistkarakter neutraal wil houden. In bijlage een eerste schetsmatig recept ..Morgen brouwen !


    Une Valse a Mille Temps..

    Weinig aanstoot genomen aan de Blonde Stoot van Cies. Wel een kruidige dame in vergelijking met heer Duvel, en proef ik daar op de achtergrond toch een zuurtje dat uit uw geuzerie gekropen is..? Voor het grote volksvermaak, is de doordrinkbaarheid toch iets te beperkt, geen "oalst carnaval om 5 uur s morgens" bier.. Zoals dikwijls bij Blondjes, blijft deze toch hangen tussen wringen en meedrijven...karakter genoeg- en eigenaardige kantjes- maar geen evenwichtskunstenares noch een keukenprinces..

    Quote from HermanH

    Ieder zijne meug natuurlijk, doch wie had ooit gedacht dat de link naar plas- en poepsex in een paardenstal hier nog mee te gaan maken... 8o^^

    Inderdaad, een tikkeltje lyriek en poezie is niet echt aan dit forum besteed


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Nog eentje van Serge..funky orval 19.02.2 04/03/2019.. hola, stevige kost, geur van een rol linoleum en een oude non.

    "Zerp", zou mijn moeder zeggen..met een wrange, zurige smaak, maar dat eerste zuurtje valt op een smaak van witte pompelmoes,

    geen roze, zachte maar echte straffe witte pompelmoes, oude onderbroeken aan de waslijn, toch nog rieken ondanks de kookwas, daarna hints van terpentijn, die het achterste van u tong een beetje decaperen..boon meets orval ... een wasknijper op uw neus als ge deze niet lust.. ik wel ...dra te verkrijgen in uw colora verfwinkel..

    Geen mariage parfait, maar een mariage sublime !

    Ik zal de kop afbijten.

    Serge kon spijtig genoeg niet komen, maar hij gaf een hele bak biertjes mee die gretig werden meegenomen.


    Witbier met bergamot. Zeer zwaar geparfumeerd. Ruikt niet echt naar bier, meer een limonade met bloemengeur. Mijn vrouw vindt de geur heel aangenaam. Dit doet mij de wenkbrauwen fronsen want zij lust geen bier. De eerste slok bevestigt wat ik vreesde: echt niet mijn ding. Trop is te veel. Kruiden en fruit kunnen iets toevoegen, maar ze mogen de boel niet domineren. Ik proef of ruik geen bier, geen hop, geen bittertje, zelfs heel in de verte niet. Vermoedelijk was dit de bedoeling. Sommige vrouwen zullen het geweldig vinden.

    Dit is echt niet mijn ding. Het ligt zeker niet aan de brouwkunsten van Serge: ik heb al fantastische bieren van hem gedronken, maar dit ligt buiten mijn palet. Smaken verschillen.

    Deze Bergvlinder is naar mijn smaakervaring inderdaad eerder een Berg-a-mot.. schoon gedacht , maar een overgeparfumeerde dame.. eentje voor in de beauty case.. ik zou bergamot eerder verwachten in een coffee stout ofzo als contrast, of een heel klein beetje in een honingbier, maar hier versterkt het het toch al zoeterige witbier.. in een Berliner Weisse met een zuurtje en aardig wat kruidnagel , had dit misschien een mooie aanvulling geweest..hier gaf het een versterking van de al zoete en bloemige smaak.. en zeggen dat ge zo lang naar die bergamot schillen hebt gezocht..!

    De rest opgebruiken in een winterthee of keelpastilles van maken, zou ik aanraden. Een volgende versie met Edelweis-sen ?


    Iets doet mij vermoeden dat Serge dit in opdracht heeft gebrouwen, of uit pure curiositeit..

    Quote from Koen Sels

    Die zijn zo goed dat ze altijd op zijn. ?

    Misschien toch wat vaker brouwen Patrick?

    Meer brouwen en minder weggeven, wacht maar volgend jaar !

    op basis van wat ik gisteren geproefd heb, ben ik erg geinteresseerd in het recept van dat Raw Beer van Cis en het recept van die Saison van Aatje.. willen jullie die in de bibliotheek zetten ?

    Veilig thuis geraakt door de donkere paadjes, maar met de verlichte geest van jullie biertjes, bleven de beentjes goed peddelen..
    Dank voor zeer fijne namiddag met veel lekkere biertjes en proeverkes


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    'k Geraak moeilijk aan verse vijgen. ('t Zijn dus letterlijk vijgen na Pasen

    Zal seffens de Turnhoutse baan hier achter de hoek eens aflopen. En anders moet het maar met gedroogde vijgen.

    Om te vermijden dat het pure kvas of 't een of 't ander melkzuur-achtig gistingsresultaat wordt denk ik er aan om wat gist (ik dacht wat Safe Ale B-256) toe te voegen.

    In het recept heeft men het trouwens ook over gedroogde vijgen, geen verse ! (1 kg de figues sèches)

    Ja, plat bier, daar heb ik een hekel aan. Behalve lambiek natuurlijk. ?

    En ik zou het toejuichen moest er nu eindelijk eens een vrouw actief deelnemen aan dit forum.. heel uitnodigend zijn we inderdaad niet ! Werkpuntje voor komend jaar ?

    janmetdepet heb je dit ondertussen gebrouwen of staat het in de planning? Het recept doet me een beetje denken aan de keer dat ik met mijn zoon Kvass heb proberen maken. Op papier zag het er goed uit, op youtube ook maar de versie die wij hadden was niet te drinken...

    Ah non ! Het is vriend Rudy die zich eraan waagt.. niet dat ik vies ben van een experiment, maar zoals je zegt , dikwijls trekt dat op niks.. ik heb zo nog een bak van deze lente staan met een soort witbier met vlierbloesem ( tot daar aan toe ) gecombineerd met acaciabloesem.. ge kunt dat drinken zonder ziek te zijn, maar meebrengen naar het vhm durf ik niet

    O la la , nooit gedacht dat dit receptje zoveel reactie zou geven, en nog wel een paar enthousiastelingen om het uit te proberen..

    Ben benieuwd of dit iets drinkbaars oplevert :drinken:

    Ik was er deze middag.. nette, ruime winkel, maar aanbod lijkt nog niet helemaal uitgepakt, zag 4 personeelsleden ipv 1 vroeger.

    Zo op het eerste zicht niet veel nieuws, maar had ik niet verwacht. Iets meer plaats voor wijn en kaas maken, minder zichtbare voorraad, iets meer moutsoorten, (bio-vlokken in verpakking 500gr) , en ook verse hop in blik van een Nederlands merk, geen vloeibare gist meer, maar dat was al even zo. Kan zeker niet op tegen Brouwland qua aanbod, maar wel goed en degelijk

    seg mannen,

    ik heb voor de moment geen ruilbierkes staan of toch niks dat ik jullie wil laten drinken..Een bende Amerikanen is afgelopen weekend met mijne dubbelen ipa aan de haal gegaan ( in ruil voor wat pliny the elder ! ) en nog een paar anderen hebben al mijne saison weggewerkt.. Is dat erg ? Of moet ik dan buiten blijven staan.. ? Ik ging ook met de fiets komen, dus dan transporteert bier ni zo goe..

    Ik kom ook, maar met de mobi, madam is er dus ook bij, zal moeten braaf zijn dan hé... :oef::angel: 't Is dat we van daaruit vertrekken op herfstvakantie, zal nog een plaatske moeten zoeken waar we mogen staan, maar vinden dat wel.... :thumbup:

    Plaatske bij een lokale wijnboer op ongeveer 5 km van vhm locatie in lubbeek:


    Contactgegevens:

    Wijngaard Danouise

    Haldertstraat 217, 3390 Houwaart, Vlaams-Brabant / Brabant flamand / België

    Tel.: +32495187737 | Email: danouise@gmail.com | Website camperlocatie


    GPS:

    N 50.94505, E 4.88473

    N 50°56'42", E 4°53'05"

    Aha, wist dat dit wel wat reactie zou geven. Ben er zeker van dat de grootste criticasters hier , het stiekem gaan uitproberen , maar niet gaan zeggen, zelfs niet tegen hun vrouw !

    mbroek.. wel boeiend die kritiek op Debaets zijn Farmhouse Ale .. vond ik ook net iets te romantisch dweperig en selectief gezocht, net zoals veel geschriften van vriend Hieronymous, maar wat wil je met zo'n naam.. overigens lees ik die boeken wel graag.. ja ja vijgenbier met opgeklopte eieren

    Ik vond zonet onderstaand zeer primitief recept terug dat ik al een paar jaar wil uitproberen, maar nog nooit toe gekomen ben.. ik deel het even met jullie..

    Tarwe en Gerst 50/50, evenveel gedroogde vijgen ..10 dagen open laten vergisten, geen biergist dus, maar spontaan.. en dan: opgeklopt eiwit met ferm veel suiker toevoegen ??? Zo bizar ..en nog 4 dagen vergisten, dan meteen bottelen.. Graag jullie gedachten ? Is dit haalbaar of beter in grootmoederskeuken laten ?


    Hieronder het oorspronkelijke artikel met recept in het frans:


    "recette d'un bière de Frameries (à essayer chez soi !) (09 juin 2013)

    Christine Liénard, framerisoise et fière de l'être, nous confie cette recette de bière que sa grand-mère fabriquait. Que le premier d'entre vous qui tente l'aventure nous le communique: c'est avec un grand plaisir que nous réaliserons un reportage photo sur la réalisation de ce breuvage (...et dégustation, cela va de soi...).

    Recette de la bière blanche avec figues et cassonade

    Cette bière s’appelle la bière darbyste. C’est une bière qui est fermentée directement en bouteille (donc faible fermentation: peu de risque d'explocion). Elle ne nécessite aucun investissement puisque faite dans une casserole puis directement mise en bouteille.

    Une brasserie dans le Hainaut la fabrique, mais comme une bière actuelle et pas de la manière traditionnelle comme la faisais ma grand-mère.

    Origine : la recette est attribuée au pasteur d'une congrégation darbyste qui existe toujours dans notre région.

    Recette : (pour 10 litres de bière)

    Ingrédients : 1 kg de blé, 1 kg d'orge, 1 kg de figues sèches (elles se vendent au kg par exemple sur le marché de Frameries), 1 kg de sucre blanc, 10 L d'eau.

    Ustensiles : 1 grand récipient de préférence en gré, d'autres matériaux, moins nobles comme le plastique ou la marmite ordinaire peuvent être utilisés.

    Préparation :

    1) Déposer dans le récipient 10 L d'eau + l'orge + le blé + les figues.

    2) Quand les figues reviennent au dessus (plus ou moins 10 jours) les retirer et les jeter.

    3) Battre 6 blancs d'œufs en neige et les mélanger doucement avec la future bière à l'aide d'une spatule, laisser reposer environ 4 jours, les impuretés remontent, il faut alors les écumer et ensuite ajouter 1kg de sucre blanc puis reposer environ 4 jours.

    4) Mettre en bouteille (verre épais, la pression étant très forte).

    5) Après 4 ou 5 jours de mise en bouteille, elle peut-être consommée, bien fraîche, sortantdu frigo. Un délice.

    6) A chaque étape, couvrir avec un essuie vaisselle.

    A votre santé ! Christine Liénard.



    Écrit par : jean louis | 26 janvier 2014

    http://frameries.blogs.sudinfo…s-a-essayer-chez-soi.html