Berichten van janmetdepet

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Tonzent is het altijd wel iet .. soemtijds ambras, meestens plezier..

  Spijtig dat ge niet een tripel maakt met een upgrade van dit recept.. dat doe ik dan wel ! :)

  Dank je voor het delen :thumbup:


  Die kruidenstort, heb je daar ook een bron voor? Ik zou in een volgende tripel eens met kruiden willen werken maar ik vind maar weinig concrete informatie erover.

  Verleden jaar nog een rondleiding gekregen daar bij Het Anker in Mechelen. Daar starten ze met de ingrediënten en doen dan een kleine quiz waar je mag raden welke kruiden er in de tripel gaan. Dat waren inderdaad koriander, kamille en curacoa sinaasappelschillen en steranijs. Natuurlijk ken je daarmee de verhoudingen niet en mogelijk is het ook niet juist of compleet, maar dat maken ze de bezoeker alleszins wijs.

  De gist is zeker niet de westmalle, maar huiseigen, blijkbaar ook niet meer op te kweken, maar ik dacht dat een paar forumleden em in hun bankje hadden zitten..

  Tonzent van vriend Koen.. Niet helemaal de mijne.. maar dat is omdat ikzelf geen session kan drinken zonder dat als "aangelengd" en " flauw" te vinden.. zegt meer over mijn alcoholgewenning dan over het bier.. fris kleurke, schuim met grote bellen.. precies nen aangelengde westmalle tripel .. alhoewel witkap slurrie als gist .. deze wil ik nog wel eens geconcentreerd proeven in een triple versie, zelfde ingrediënten maar 3 keer zo weinig water.. In deze vorm is het toch een beetje Piet Boef..

  niks om triest over te zijn ! Integendeel.. de drinker is in deze beperkt !

  Vandaag eerste hop geoogst die al wat bruine randjes aan het krijgen was hier en daar. Daarna 3u gedroogd in de over bij 55 gr c , vacuum verpakt en ingevroren: 100 gr styrian golding, 200 gr hallertau mittelfruh en 300 gr record .. Niet veel maar dit zijn 2e jaarsplanten die altijd in volle zon hebben gestaan zonder veel water bij te krijgen..toch tevreden , geur is redelijk bedwelmend

  Zauw ik vanavond wel of zauw ik niet ? Het was even twijfelen bij Koen's afvoerputje, maar ik waagde het er maar op..het zou zomaar eens gewoon lekker kunnen zijn..en dat is de blonde zauw van Koen zeker wel..hoppige doordrinker, beetje natuurlijk troebel zoals de brouwer zelve..met die verdomse witkap gist die ergens tussen fruit en droog landt..mooi hoppig parelend op de tong met een sprankelende afdronk, zoals duiven die in de dauw gelost worden bij het begin van een stralende dag..laat die hoppigheid nog iets vervagen in de tijd en je zauw het niet snel vergeten !

  allez wanneer begint diene lijst hier eigentlijk..of blijven we z...... over de methode ?..Alvast..de gist van de lauwendries saison van brouwerij hof ten dormael uit tildonk haacht is geen bottelgist..vlotjes opkweekbaar en vergist perfect goed door in mijn nieuwe batch ..die mag dus op het lijstje..maar mogelijk is het een saison korrelgist..dat kan ik niet achterhalen natuurlijk

  Rasop van @koensels . Alhoewel ik niet aanwezig was op het vhm , heeft Koen me toch vooraf al enkele van zijn biertjes bezorgd. Het eerste wat ik dronk was een "Ras Oep", wat eigenlijk niet waar was.. een amber biertje , zeer sterk gehopt , met toch een stevige portie "brood" van de mouten. Nog minder had ik dit lekker maar traag drinkend biertje verwacht van Koen, want het doet me helemaal denken aan het door hem zo verfoeide "biere de garde" , eerder dan het bolleke koning BPA of BIPA.. Zo beste vriend, dat is een complete verrassing , maar zeer heuglijk om uit uwen brouwstok te zien ontspruiten..

  Die frisse maar amber en cara achtige ondertoon die de doordrinkbaarheid van een blondje tegenhoudt, zonder het stoffige van te oud biere de garde .. met een extra geut hop erover heen.. een zeer verrassend begin, maar minder dan dat had ik dan weer niet verwacht van Koen's biertjes.. halie halo

  PS: begreep ik dat goed dat jullie ook een aantal van jullie biertjes met Koen hebben laten retourneren om alsnog door mij geproefd te worden, of heeft mijn notenbier deze intentie afgezwakt ??

  Groen? Dat heb ik gemist. 🤔

  Gedryhopt met doorgesneden nog groene walnoten waarin nog geen hout gevormd is ..vers geoogst eind mei dacht ik..aanvankelijk kleurde het bier daar ook echt groen van..later wordt dat bruin..om jullie verder te t/pesten..zal ik volgend jaar een verbeterde versie maken..groeimarge te over..zoals sommigen me lieten weten..

  Ik ben vrij zeker dat chimay blond wel een bottelgist gebruikt, ik heb het destijds getest zoals Kristof het hieronder vertelde, en de chimay vergiste duidelijk enkel de simpele suikers en niet het wort.

  Vreemd, ik meen een paar jaar geleden met die opkweek gewerkt te hebben en kwam op een vergistingsgraad van 75% , al moet ik erbij vertellen dat ik destijds ook een batch heb gemaakt met de biergistpillen gekocht in de abdij van averbode , die blijkbaar van de brouwerij van chimay komen en dus nog opkweekbaar zijn, zij het met het nodige geduld. Mogelijk was het de batch met die opgekweekte biergistpillen. Alleszins heb ik dat blonde biertje toen op het vhm laten proeven. Maar met de wyeast of wlp gisten is het veel makkelijker natuurlijk

  Ik ben nu al bezig met de saison lauwendries van brouwerij dormaal uit tildonk , volgens mij zijn geen van hun gisten bottelgisten.. toch niet in hun niet zure bieren. Maar mogelijk is het wel belle saison of hun huiseigen mutatie ervan..


  Volgens mij is de chimay blonde geen bottelgist en zal het met de meeste andere trappisten ook wel lukken, al zou ik twijfelen aan la trappe en rochefort en natuurlijk ook orval , wat een sach en brett is.. verder zelf al ondervonden: alles van gouden carolus is bottelgist ( ook die zogezegde gist uit maneblusser of hopsignoor ! Of het zijn niet de gebruikte gisten voor carolus classic of tripel ) , witkap is volgens mij opkweekbaar en saisons van blaugies, fantome en dupont zijn dat ook.

  Citeer

  Ja Patrick, da's klote, het wordt maar half zo plezant zonder jou. Bij mij staat de datum al maanden op onze agenda en die is heilig. Maar het is niet altijd zoals je wil, wat water bij het bier doen. 😢

  Breng je biertjes zeker binnen, ik zal proberen ervan af te blijven maar ik beloof niks. 😁

  Waait het schuim van uw pint, dan is er zeker te veel wind. :beer_mug:

  Die data ( de 2 mogelijkheden die in de running waren ) stonden er bij ons ook al lang op het krijtbord in de eetkamer, maar die worden even gemakkellijk dus gewist.. dus sta ik bij jullie in het krijt..


  Koen: ik zal er wat bière de garde tussen steken, dan blijven die zeker bewaard voor de brouwbroeders

  de vrouw des huizes wees me gisterenavond fijntjes op de feit dat de jaarlijkse familiereunie ( langs haar kant ) deze zomer eindelijk ( na 3 jaar ) helemaal en opnieuw kan doorgaan..en dat iedereen er zeker moet zijn en dat wij mee voor het dessert moeten zorgen enz enz..de datum..oooo horror..is die van het vhm natuurlijk..voor de lieve vrede moet ik dit jaar dus mijn vest van laurent in de ring gooien..maar omdat ik jullie allemaal (zonder onderscheid ) zo graag zie..zal ik wat proevertjes met Koen meesturen..waaronder een kersverse Dipa die nu nog staat te vergisten..een saison voor Herman zijn vrouw en voor de durvers..als hij voldoende carboniseert..een straffe saison met groene walnoten en brett gist.

  Voilà, de mannen van 'Candi Syrup' hebben nu ook een versie van 'Taras Boulba'

  De Mittelfrüh vind ik nog een idee, de rest niet.

  janmetdepet zal misschien blij zijn met de gebruikte gist. (Of net niet)


  taras_boulba_2022_-_002.pdf

  Vind ik toch een verrassende gistkeuze.. maar mogelijk wel gepast .. die komt trouwens dicht bij de k97 naar mijn mening, alleszins niet te droog en toch redelijk wat body en een zachte afdronk

  ( janmetdepet zal me een ketter noemen)

  Dat wil ik zeker doen, maar dan om heel andere redenen.. :) ..mijn meest recente saison is met spelt en rogge en met de blaugies gist.. niet te droog en lekker fris.. of die cookie het gewenste body zal geven, weet ik niet, maar ben alleszins wel geïnteresseerd.. hoop dit weekend ook nog eens een saison te brouwen, en dan gaan er 5 verse komkommers , gewassen in starsan water en in schijfjes gesneden, mee in de vergisting.. met een menggist van dupont en thiriez deze keer..

  Ik ga volgende keer gewoon eens een gedesinfecteerd plastic zakje met een stevige rekker plaatsen waar nu het waterslot zit. Ik laat het eerst in de nagisting vullen met CO2 en dan blijft het zitten tot na de cold crash. Mijn vermoeden is dat het eerst fel gaat opbollen en bij de cold crash terug inzakken maar dan zuigt er gewoon CO2 terug in de CCT.

  Groot genoeg zakske pakken of de ballon ontploft..maar zou in principe moeten lukken.. ook met een grote ballon trouwens

  Vandaag gebotteld. Uiteindelijk de FG: 1007 niet gehaald maar wel 1010. 🤷🏼‍♂️ We zullen het ermee moeten doen. Bitterheid komt wel mooi door. Gebotteld met rietsuiker en champagnegist. Nu weekje wachten en al eentje proeven.

  Hier zijn we wel benieuwd naar, toch ? Als deze meezit is het eentje voor het vhm !

  de okker of walnoten hangen als kleine bollekes aan de boom..schijnt dat je er lekkere likeur van kunt maken als je ze plukt vooraleer er hout in komt..nu dus ongeveer..ik dacht ze ook te gebruiken in mijn volgende saison als een anderssoortige dryhop..iemand dit al gedaan ?

  geen ui of look smaken meer in je bier door dip hopping..en ongeziene aroma's uit hopsoorten die je niet zou verwachten..dat is de belofte van dip hopping..geen hop toevoegen tijdens de kook..10% van het kokende wort afkoelen tot 77 graden en dit toevoegen aan het vergistingsvat waar je de hop in doet..dit een uur laten trekken als hopthee en ondertussen het wort verder koken zonder enige hopgift..na de kook afkoelen tot vergistingstemp en dan toevoegen aan je hopthee in het vergistingsvat..dan pas gist toevoegen..de hop blijft heel de vergisting lang in je vat..

  Zoiets..wie deed het al en met welk gevolg ..?

  Geen dryhop maar misschien wel een hopstand ipv late gift, en een beetje meer bitterhop om de ibu's te halen.. succes morgen..

Ook je aankopen bij deze winkels kan je doen via Trooper. Je steunt het forum en zorgt mee voor een reclamevrij forum :thumbup:Klik op de naam om naar de Trooper pagina te gaan.


Brouwland   AliExpress  Bol.com   Coolblue