Berichten van Brucero

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Ik heb het ook even geprobeerd of het wel werkt.
  en het werkt wel degelijk hier zie je een blokje hop van 11gr diameter van 4 en 2 hoog .
  hop was 2 jaar oud die ik nog liggen had


  Denk dat het msch wel handiger als men een grotere buis dia 75 a 90mm gebruikt om de hop erin te krijgen, oftwel zou men met verval moeten werken richting 30 a 50 , want ik denk met een buis van 40 dat je er iedere hopbel apart moet instoppen?

  (Quote from springerke)


  Als ik tussen mijn bankvijs de hop tot platte plankjes pers met een duurtijd van een minuut, zwellen die altijd terug tot ronde zakken eenmaal uit de bankvijs.


  In dat filmpje haalt hij de rondjes uit de buis en die houden hun samengeperste vorm.
  Vertelt hij ergens hoelang in tijd die hop onder de pers blijft staan, want hij neemt daarna alle tijd om die samengeperste rondjes in een zakje te steken en dicht te lassen. Ook daarna zie ik dat die rondjes hun platte vorm behouden.


  Als ik merkte hoe mijn handen kleefden van de lupuline moet die techniek msch wel lukken als je deze een tijd geperst laat

  Gisteren de laatste hop binnengehaald in totaal gedroogd 250gr target, 250gr hallertau mittelfruh, 200gr saaz, 300gr fuggle en spalt select zal 150gr deze ligt nu nog te drogen in de sauna, jawel in de sauna, daar ik maar 5 mandjes heb op mijn droogoven en maandag en gisteren alles wou plukken ging dat nooit niet lukken in mijn droogoven daarmee op het idee gekomen om de handdoeken in de sauna te leggen en daarop de hop en hem op 50 graden te zetten en één bakje afgewogen om te kunnen wegen of hij ok was en ja hoor na 6 uurtjes in de sauna alles perfect droog, ga mij tegen volgend jaar bakjes maken zodanig dat alles tegelijk in de sauna gedroogd word.
  Ben ook tot de conclusie gekomen dat je eigenlijk niet meer kan drogen dan tot 3,5 maal het gewicht van de verse hop, dus 350gr verse hop levert 100gr droge hop op of je deze nu 6 uren droogt of 10 uren het blijft 100gr

  De temperatuur weet ik niet, die kan ik niet instellen op mijn droger. Ik denk dat het zo'n 50° moet zijn. Om 100g droge hop te hebben duurt bij mij ongeveer een uur


  ? ik droog toch minstens 5 a 6 uur op 45 graden om van 150 gr naar 40 gr te gaan, hoeveel hou je over van 100 gram

  Hier kan de Saazer zo goed als geoogst worden, de fuggles bijna, en de spalter select en hallertau mittelfruh hebben nog een paar dagen nodig, de target heeft volgens mij nog een paar weken nodig, de bellen zijn zeer groot bij de Target maar nog volledig gesloten


  Merci Ronnie voor de info, het forum van brassageamateur volg ik al een paar jaar.

  David, ben je nog bij de gilde? de prijzen zijn:
  Pils Swaen: per 25kg: 20€€, per 5kg 6€. Pils Dingemans per 25 kg: 21€, per 5 kg 6,40€
  zelfde voor Pale.
  Dat was in Juni, Ondertussen zal dinges ook omlaag gegaan zijn.
  Zou me niet verwonderen dat ze volgend jaar bij Dinges blijven.


  Nee Ronnie, sinds dit jaar geen lid meer. Ik ben nog op zoek naar een gilde in d’ardennen?


  Kan je daar de mout rechtstreeks gaan kopen per 25kg?

  Gisteren de firmware update gedaan op men braumeister, naast de vertraagde start tot max 16 uren, kan je nu ook de temp ijken met 10 graden verschil, eens benieuwd of je hem hevig kan laten koken als je de werkelijke temperatuur met 10 graden vermindert?

  Nee de hoeveelheid valt wel mee verspreid over mijn 5 soorten, heb er gisteren een kwartiertje mee bezig geweest en ik denk dat ze allemaal weg zijn, bruin op de bladeren maak ik me niet echt zorgen, dit was in mijn schoonthuis ook zo en dat had geen invloed op het aantal hopbellen

  (Quote from Brucero)


  Zou het dit kunnen zijn : http://www.bladmineerders.be/en/node/2


  Ik denk niet dat je er een erge aantasting van gaat krijgen, ik zou indien mogelijk gewoon de geïnfecteerde bladeren verwijderen.


  Kweet het niet of het mineerders zijn, omdat de rupsen in zo een soort spinnenweb tussen het opgevouwen gedeelte zitten, voorlopig probeer ik ze bij alle planten te zoeken, het blad openvouwen en het rupsje kapot duwdn

  De target die ik hier op 2,3m horizontaal wou leiden op een bewolkte dag is toen afgebroken daar staan nu al zijscheuten aan van ruim boven de meter, op mijn andere planten die al boven de 4 a 5 m zitten zijn er nu toch ook al zijscheuten van een 0,5 m

  Mijn regenput 10000 liter staat zo goed als droog enkel aan hop en tomaten water gegeven en natuurlijk ook mijn kriekenbomen toen ze in bloei stonden waar ik sinds gisteren begonnen ben met oogsten, ik vermoed dat ik er een 40 a 50 kg zal hebben ?

  Ik vind daar wel niets voor de specifieke hopziektes (echte en valse meeldauw in de eerste plaats). Koper en zwavel zijn daarvoor doeltreffend. 'Officieel' ecologisch maar eigenlijk klopt ook dat niet.

  Dit artikel vandaag gevonden ivm Kopersulfaat, ben eens benieuwd naar het alternatief Compostthee

  Hoe denkt Velt over kopersulfaat of Bordeauxse pap?

  Bordeauxse pap is een middel op basis van koper dat nog tijdelijk door biologische landbouwers mag gebruikt worden tegen schimmels. Daarom zie je op verpakkingen van zulke producten ook een vermelding staan, zoals ‘Bruikbaar in de biologische landbouw’.

  Velt vindt dat Bordeauxse pap niet thuishoort in een ecologische tuin, want:

  • Het is geen product van natuurlijke oorsprong. De ingrediënten van Bordeauxse pap (kopersulfaat en gebluste kalk) zijn beide het resultaat van chemisch-synthetische reacties. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen van chemisch-synthetische oorsprong strookt niet met het ecologisch uitgangspunt om bestrijdingsmiddelen van natuurlijke oorsprong te gebruiken.
  • Kopersulfaat doodt goede en slechte schimmels. De meeste schimmels zijn intussen al resistent geworden tegen kopersulfaat.
  • In de meeste klassieke tuintjes is het kopergehalte in de bodem (door het gebruik van Bordeauxse pap) te hoog. Dat is schadelijk voor het bodemleven in je tuin (o.a. voor pieren en nuttige schimmels). Een teveel aan koper in de bodem zorgt ook dat je planten andere voedingsstoffen niet goed kunnen opnemen.
  • Het is giftig voor waterorganismen. Bordeauxse pap heeft een langdurig negatief effect op waterorganismen. Daarom vermelden de voorschriften dat je bij gebruik minimaal tien tot twintig meter (afhankelijk van de toepassing) afstand moet houden tot oppervlaktewaters (zoals beken, plassen en poelen). De schadelijkheid van koperverbindingen blijkt ook uit het recente landbouwrapport van de Vlaamse overheid: 40% van de negatieve impact van bestrijdingsmiddelen op het waterleven in Vlaanderen is een gevolg van koperverbindingen.

  Wat is een goed ecologisch alternatief?

  Compostthee! Het is een aftreksel van compost in koud water, waarbij voedingsstoffen, nuttige schimmels en bacteriën in oplossing komen. Dit product kun je makkelijk zelf maken en is volkomen veilig in gebruik.

  Hoe maak je compostthee?

  • Recept 1 (eenvoudig): doe een handvol compost in 10 liter water, en laat dit mengsel 1 of 2 dagen staan. Zeef (door een doek) en spuit.
  • Recept 2: idem, maar voeg een eetlepel suiker toe (voeding voor de nuttige schimmels en bacteriën) en roer regelmatig.

  Hoe (vaak) gebruik je compostthee?

  Zo vaak als je wil, op al je groenten en bessen. Je hoeft compostthee niet te verdunnen.

  Hoe werkt compostthee?

  De nuttige schimmels en bacteriën in je compostthee verhinderen de groei van ziekteverwekkende schimmels. Compostthee werkt ook als bladvoeding: een deel van de voedingsstoffen wordt zo opgenomen door de plant.

  I Maar alweer aan de andere kant: vroeger werd er soms af en toe een man tussen een hoop vrouwen geplant, net omdat de vrouwen dan meer én grotere bellen produceren.

  Dit heb ik dit jaar gemerkt bij de Annabel die bevrucht was, waren zeer grote hopbellen. Vond het dan wel raar dat de fuggles die er juist naast stond geen zaad had.

  Hier vandaag ook de palen geplaatst voor de eerste twee planten die ik vorig jaar gekocht heb de rest volgt nog, we hebben ondertussen Hallertau Mittelfruh, Target, Fuggle, Saazer en Spalter Select. De palen steken 2,3m boven de grond uit en staan 6 meter uit elkaar de drie draden 25cm, en de verschillende hopplanten staan nu 4 m uit elkaar ik kan er nog altijd tussen planten als ik wil.

  Dit jaar laat ik perplant 3 stengels groeien eens kiken wat dat geeft?  Ik zou trouwens ook het percentage rookmout naar boven halen en wat van die gebrande gersten weglaten.

  het bier is gisteren ondertussen gebrouwen samen met een roodbruintje, deze laatst vernoemde staat al volop te gisten maar de abbey II heeft er niet zoveel zin in:(