Berichten van Brucero

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Breugel wrote:

    Onlangs een reportage gezien op PlattelandsTV.
    Proefcentrum Pamel doet onderzoek naar kweek Schaarbeekse krieken.
    https://www.vlaamsbrabant.be/b…cm5-128911.pdf?tonsaiUri=

    Schaarbeekse🙄 heb al 5 jaar of langer mijn kriekenbomen 4 stuks 3 noord en 1 schaarbeekse, mijn 3 noordkriekbomen haal ik iedere jaar ettelijke kilo’s krieken eraf vorig jaar zelfs 40kg, mijn schaarbeekse levert mij iedere jaar welgeteld 5 krieken kunnen er ook 6 zijn, hij draagt iedere jaar vollenbak bloemen en die worden ook kleine kriekjes maar daarna beginnen die er allemaal af te vallen, iets raar🤨

    Ik weet niet wat er hier gebeurt maar de fuggles, mittelfruh en target staan al boven de drie meter, terwijl de saaz en spalt select amper 20 a 30 cm hoog staan🤨🤔

    De reden dat ik een eco-matic spuit gekocht heb is de volgende
    Op 12/01 heb ik mijn suiker voor hergisting op fles 10 min. gekookt.
    Terwijl ik aan het overhevelen ben naar mijn bottelvat , giet ik mijn suiker bij en dan nog even voorzichtig roeren omdat alles goed gemengd zou zijn.
    Alles gaat goed, bottelen gaat goed , maar in het restje dat over blijft liggen er kristallen van suiker
    Kan het zijn dat mijn bier te koud was en de suiker terug kristalliseert ??


    Ook de reden waarom dat ik dat gekocht heb, ten eerste om dat je moet roeren en ten tweede om dat ik da laatste bier proefde dat nog in het bottelvat was superzoet smaakte


    Dat was de prijs toen ze die speciale actie daar gedaan hebben op de brew bucket ik heb die toen ook gekocht met nog een extra korting van 10%, nadien was hij weer gestegen naar 199€ 😉

    En dat is trouwens de hoofdreden bij mij waarom ik de Plaato gekocht heb om te zien wanneer de gisting voorbij is, ik vermoed en ben er vrij zeker van dat je het Sg enkel maar nauwkeurig “ betaalbaar” kan bepalen via een Hydrometer.

    Ik heb hem voorlopig nog maar eenmalig gebruikt, niet van bij de start omdat hij pas 2 dagen na de gisting arriveerde, dus ivm de Sg kan ik geen bevindingen geven.
    Maar wat ik wel weet is dat je door het aantal blups dat hij registreert, ziet wanneer de gisting voorbij is. Heb toen gemeten en de gisting was inderdaad over zat aan Sg 1.011 terwijl Sg 1.014 vooropgesteld.

    Ik gebruikeen eco-matic spuit van max. 5ml
    Maw ik voeg de suiker (en bottelgist) toe in de flesjes
    & bereken hoeveel toe te voegen via een excel en/of brouwsoftware


    Vandaag voor het eerst gebotteld rechtstreeks uit de brew bucket met de eco-matic spuit alles perfect verlopen en moest dit al veel eerder gekocht, veel minder werk en opkuis, en je bent zeker dat er overzl de juiste hoeveelheid suiker en gist in zit. Wat ik bij mijn bottelvat niet altijd zeker van was wanneer ik het laatste beetje opdronk en vrij zoet was.
    Het enige wat ik in het vervolg msch moet doen is het gistvat op temperatuur laten komen dan er zal op die manier msch geen lucht aangezogen worden na de coldcrash let vaste stop.

    Hoe lang gaat het bier op de gistkoek staan? Een maand kan volgens mij gerust zeker omdat je ook koelt.

    als ik zo hier en daar rondsurf lees ik dat ze een pils 3 a 4 weken gaan lageren, als je daar de twee weken gisting bij rekent :/

    Merci voor de feedback, woensdag eens kijken bij Bms welke ze op stock hebben.

    Hopelijk zijn ze open


    Ivm de vergisting zal ik best mijn bier overhevelen uit de brewbucket zeker en niet de ganse tijd op de gistkoek laten staan aangezien je langer moet lageren

    Of tenzij ik mij een cct meebreng

    :pieker:

    Voor mijn eerste poging om een pils te maken heb ik 3 zakjes W34/70 op 23l gebruikt. Over een paar weken kan ik zeggen of het een goede gist is. De vergisting ging in ieder geval zonder probleem. 1 puntje onder de voorspelde FG.


    3 zakjes !!! Is dit echt nodig🤔 de fabrikanten schrijven toch maar 1 zakje per 20 liter voor 🤨

    Ga je een starter maken? Ondergisters hebben heel veel gist nodig.

    euh niet echt, geen tijd meer komende week, zal msch dan beter kijken voor een korrelgist

    enige idee welke korrelgist ik gebruik

    Die vitamon, is dat gistvoeding? Voor een ondergister ga je trouwens meer gist moeten gebruiken. Ik zou mikken op twee zakjes minimum voor 22l, 3 zou eigenlijk beter zijn.

    yep, dat is gistvoeding van Erbslöh waar ik vorig jaar reeds iets van gepost heb.

    de gist is een smackpack van Wyeast, heb ik dan niet genoeg met 1 pak?


    Ivm de vitamon cerevisiae, een vraag die ik begin deze week in 2017 gesteld heb aan Erbslöh


    Hello, Toddy I buy your product in a local store in a package of 50gr. Before I was using wyeast nutrient blend, this product you have to put in to the wort 10 min. before finish cooking to be sure everything is sterilized. Your product you have to put in to the wort after the cooking, when it's ready to start fermentation. So my question is: Is there no risc of an infection when you do it like this? 2nd question: Can you use it when you are brewing according 'Deutsche reinheitsgebot'?


    For your questions; the product has as ingredients 3 vitamins, which are not thermostable. Also there is no risc on cross contamination, when the product is used by start fermentation. We recommend always, the use with the pitched yeast, means when you prepare only the yeast with an amount of 25g/hl pitching yeast, your fermentation will boost afterwards and this is the most economic use of the product.

    For your 2nd question; all ingredients will be adsorbed by the yeast and you can´t detect/analyse them in beer. It´s not strict in the alignment with the German purity of law, but I can tell you, we have a lot of breweries, which are using this product.

    Please don’t hesitate and contact me, when questions coming up, usage of our products.

    Greetings,

    Volker


    Komende week ons eens aan een pils wagen, heb in Oostenrijk een pils gedronken die licht zurig was, en dit bevalde me wel "kan ook zijn dat hij geïnfecteerd was, want daar weet je nooit, het zou niet het eerste bier zijn met een raar smaakje dat ik daar van de tap gedronken heb" daardoor denk ik om een deel tarwemout toe te voegen, de gist zal te zien zijn welke ze bij Bms op stock hebben.

    BrouwHulp Recept uitdraai

    Basis

    Omschrijving

    Waarde

    Kenmerk

    20

    Naam recept

    STILLUP

    Brouwdatum

    03-01-2019

    Bierstijl

    Pils(ener)

    Volume

    22,2 l

    Begin SG

    1,047 SG

    Berekende kleur (Morey)

    10 EBC

    Berekende bitterheid (Rager)

    25 IBU

    Brouwzaalrendement

    77,0 %

    Kooktijd

    80 min.

    Water en brouwzouten

    Hoeveelheid

    Ingrediënt

    20,00 l

    Water uit Everyday 2L

    1,50 g

    Antioxin SBT

    11,40 ml

    Melkzuur

    11,13 l

    Spoelwater

    Waterprofiel behandeld water

    Ca

    Mg

    Na

    HCO3

    Cl

    SO4

    66 mg/l

    26 mg/l

    50 mg/l

    411 mg/l

    15 mg/l

    34 mg/l

    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Mouterij

    Kleur

    %

    3,07 kg

    Premium Pilsmout

    Weyermann

    3 EBC

    67,0 %

    1,51 kg

    Pale Wheat

    Weyermann

    11 EBC

    33,0 %

    Maischschema

    Omschrijving

    Temperatuur

    Stap tijd

    Rust tijd

    Beslagdikte

    Eiwitrust

    42,0 °C

    1 min.

    10 min.

    4,4 l/kg

    b amylyse

    63,0 °C

    8 min.

    30 min.

    4,4 l/kg

    a amylyse

    72,0 °C

    8 min.

    40 min.

    4,4 l/kg

    filterspoelen

    78,0 °C

    5 min.

    2 min.

    4,4 l/kg

    Hop

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    % alfazuur

    Kooktijd/toevoeging

    IBU

    40,0 g

    Hallertau Mittelfrüh eigen kweek 2018

    bellen

    4,0%

    75 min.

    21,6 IBU

    20,0 g

    Hallertau Mittelfrüh eigen kweek 2018

    bellen

    4,0%

    15 min.

    2,9 IBU

    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    Gebruik

    4,00 g

    Iers mos

    klaringsmiddel

    koken

    4,00 g

    Vitamon cerevisiae

    anders

    hoofdvergisting

    Gist

    Hoeveelheid

    Naam

    Type

    1,0 pak(ken)

    Munich Lager (2308)

    ondergist

    1,0 pak(ken)

    Czech Pilsner Lager (2278)

    ondergist

    Wat zou nu eigenlijk de beste manier zijn om een lambiek of roodbreuntje te bottelen die meer of jaar aan het verzuren zijn, welke hoeveelheid suiker gebuikt men hier best en gebruikt men best een bottelgist of niet. Hoe doen de lambiekbrouwers dit eigenlijk, die gebruiken volgens mij toch geen bottelgist of gaan zijn onder Co2 gaan bottelen.

    Ik zou in ieder geval het liefst koolzuur op mijn bier willen.8o

    Hier vandaag ook twee vaten uitgestoomd, nu vernissen en morgen een roeselare kriek en een roeselare bruin erin, deze laatste staat sinds maart te vergisten, de kriek sinds september

    Vandaag mijn Plaato afgehaald op het postkantoor. BTW en douaneformaliteiten komen op € 43,70.
    Ik betaalde $ 99, dus in totaal ongeveer € 13,60 goedkoper dan bij Brouwland. Toen ik bestelde had Brouwland dit nog niet in zijn assortiment.


    Ale hop, je hebt hem later of mij besteld en je hebt hem al🙄
    Heb je de tracking gegevens gevolgd?

    (Quote from maphilib)


    Daarom is het soms beter om iets meer te betalen en het bij Brouwland te kopen. Dan is garantie geen probleem. Alhoewel dat het versturen van zo'n klein pak nu ook weeral geen arm en been kost.


    Ik wou ook meer betalen maar als je hen mailt en vraagt of ze enig idee hebben wanneer ze dit kunnen leveren hebben ze geen idee, en de week erop staat hij online🙄

    Allez dan heeft het lange wachten van ergens in 2017 tot enkele weken geleden dan toch iets opgebracht.
    Via Kickstarter ingeschreven en €100 per stuk betaald.
    Dat is toch een pak minder dan de prijs die ze er nu voor vragen €150.


    Op black friday was dit 90€ 😉

    (Quote from Brucero)


    Volgens mijn heb je dan geen probleem (op voorwaarde dat je vat 100% dicht is)


    Dus dan ik met een gerust hart een cct van 54l kopen die ik kan gebruiken met BM 20L en men driepannssysteem 40L. Op voorwaarde als ik ga coldcrashen dat ik het waterslot vervang door vaste stop, bij brewbucket kan je trouwens mooi zien dat hij het vat vacuum zuigt daar het deksel naar binnen getrokken is, en nu weet ik dus ook waarom bij de “ ex “ fastferment men blonde bieren steeds geoxideerd smaakten doordat ik daar met een potjes waterslot ging coldcrashen en men daar dus veel lucht binnenzoog.

    Maar als je zoals wat ik nu doe bij mijn brewbucket er een gesloten stop opsteekt als je gaat coldcrashen, is er toch geen enkel probleem. De Co2 wordt in het bier gezogen en er kan toch geen verse lucht meer in Of zie ik dit verkeerd

    (Quote from Kinnie1979)


    Daar maak je een redeneringsfout, verschillende gassen ongeacht hun dichtheid zullen op zeer korte tijd een homogeen gasmengsel vormen.
    Een CO2 deken is maar heel tijdelijk, we spreken dan in grote orde van minuten.


    Als je die redenering volgt moet je in theorie iedere keer overhevelen naar iets met zo weinig mogelijk headspace ?


    Als je dit laatste punt kunt oplossen voor 65€ valt dit ook nog wel mee.