Berichten van Gert.H

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Ik laat mijn bier eerst volledig uitgisten in het gistvat. Vervolgens hevel ik over naar een mandfles om het 1 a 2 weken te laten rusten op lage temperatuur om alle zwevende delen te laten bezinken.


  Na het lageren, hevel ik over naar mijn keg. Ik sluit de keg en koppel vervolgens mijn CO2 fles aan de keg en laat de CO2 in de keg. Vervolgens open ik enkele keren de overdrukklep op het deksel om de aanwezige zuurstof te laten ontsnappen door de druk van de CO2.


  Hergisten op de keg hoeft eigenlijk niet. Ik zet er gedurende enkele dagen CO2 op met een druk van 2 bar. Nadien laat ik de druk terug zakken naar ongeveer 0,5 bar. Bij die druk kan ik heel goed een glaasje tappen met een mooie schuimkraag en voldoende CO2 in het bier. Bij de methode die ik toepas, koppel ik de CO2 gewoon aan de ingang van de keg aan. De CO2 bevindt zicht dan boven het bier en daarom duurt het natuurlijk wat langer alvorens de CO2 opgenomen is in het bier.


  Er bestaat nog een andere mogelijkheid, maar die heb ik nog niet geprobeerd en dat is namelijk na het vullen van de keg een druk van een 3 bar op de keg zetten, deze loskoppelen van de CO2 fles en dan de keg een tijdje heen en weer rollen zodat de CO2 snel in het bier opgelost raakt. Daarmee zou je na een uurtje al een mooi pintje moeten kunnen tappen, zonder dat je je bier hebt laten hergisten. Bij deze methode zou je de CO2 dan moeten aansluiten op de uitgang van de keg zodat de CO2 eerst volledig door het bier gaat.

  Toch opletten met het voorgestelde product ter vervanging van de D-180 bij Brouwmaatje.

  Aangezien ik momenteel geen D-180 kon vastkrijgen, heb ik toch een poging gewaagd om het met dat vervang product te doen.


  Een eerste punt wat onmiddellijk opviel was de verpakking. Op de website staat dat ze als vervanging het product van Brewferm voorstellen, maar wanneer je de uiteindelijk geleverde verpakking bekijkt, staat er nergens op dat het wel degelijk over Brewferm kandijsiroop gaat. Er staat zelfs geen EBC waarde op. Je hebt dus totaal geen idee wat je eigenlijk in je bier doet.


  Als test heb ik dus een gelijke hoeveelheid van deze kandijsiroop gebruikt dan in mijn vorige brouwsel met de D-180 en al voor het gisten kon je al zien dat er een duidelijk kleurverschil was. Het brouwsel staat nu in lagering, maar een heel donker bier is het zeker niet geworden. Met de D-180 had ik echt een heel donker bier, met deze kandijsiroop is de kleur meer donker amber.


  Natuurlijk, de D-180 heeft een EBC van 360 en de originele Brewferm kandijsiroop een EBC van 180-220. Dat is wel een verschil, maar wanneer ik die waarde in mijn brouwsoftware inbreng, geeft dat voor beide siropen een heel donker bier.

  Weer te laat :( . Spijtig dat ze steeds zo weinig voorraad hebben.


  Heeft er al iemand die Brewferm kandijsiroop 180-220 EBC geprobeerd die ze aangeven als eventuele vervanger?


  Qua kleur zal je daar waarschijnlijk weinig tot geen verschil in zien, hoewel de Candi Syrup een merkelijk hogere EBC heeft.


  Qua smaak kan het natuurlijk iets anders zijn, vandaar de vraag. Bedoeling is om nog eens een nr. 12 uit het westen van het land te maken. In het verleden heb ik dat met de Candi Syrup gedaan en dat gaf een prima resultaat.

  Ik vermoed dat Steffan wil verwarmen met een gloeilamp, die gaat wel regelmatig aan, zeker in de kelder in een koude winter.

  Ja uiteraard :grinning_squinting_face:, waar zat ik met mijn gedachten.

  Ikzelf maak tegenwoordig gebruik van zo'n keramische verwarming. Die past in een gewone lamp fitting en heb je in verschillende vermogens. Kan je gewoon in een dierenwinkel kopen die ook materiaal voor terrariums verkopen. Ik gebruik die in combinatie met een BrewPi temperatuurcontroller.

  Los van het feit of het al dan niet kwaad kan, veronderstel ik ook dat je niet de hele dag naar je gistvat zit te kijken en dat het licht slechts sporadisch aangaat. Ik werkte vroeger ook met een plastic gistvat en heb nooit enig nadeel ondervonden van het lampje dat af en toe aanging in mijn klimaatkast.

  Hallo Jo,


  Ik heb onlangs voor de eerste keer mijn bier in een keg gedaan i.p.v. te bottelen. Ik had mij een volledige set aangekocht, dus keg, co2 bus met drukregelaar en bijhorende koppelingen en slangen.


  Voor het bottelen reinig en ontsmet je de keg. Vervolgens had ik in de keg een beetje co2 gedaan zodat het bier meteen beschermd is met een laagje co2. De slang om de keg te vullen moet tot aan de bodem van de keg komen om zuurstofinslag te voorkomen. Na het vullen sluit je de keg en zet je weer een beetje druk op de keg en open je enkele malen het overdrukventiel zodat de nog aanwezige zuurstof kan ontsnappen en de keg volledig gevuld is met co2.


  Zelf heb ik geen suiker meer toegevoegd, maar heb ik de keg onder druk gezet met 2 bar en vervolgens een drie a vier dagen laten staan in een koelkast. De co2 fles heb ik tijdens deze dagen afgekoppeld. Na die periode heeft het bier de co2 opgenomen.


  Na drie a vier dagen heb ik de co2 fles weer aangesloten en de druk op ongeveer 0,8 bar gezet en mijn eerste pintje getapt en dat kwam er prima uit met een mooie schuimkraag.


  Normaal kan je dat proces nog versnellen door de keg op druk te zetten en dan gedurende een halfuurtje heen en weer te rollen. Op die manier wordt de co2 nog veel vlugger opgenomen en kan je na een uurtje al je eerste pintje tappen. Zelf heb ik dit nog niet toegepast, dus over het resultaat hiervan kan ik nog niet meespreken :winking_face:.


  Wat houdbaarheid betreft kan ik zeggen dat ik gedurende een vijf a zes weken bier getapt heb uit mijn keg en dat het bier nog dezelfde smaak en geur had dan het eerste pintje dat ik getapt heb.

  Mijn schrootmolen gebruik ik in combinatie met een boormachine. Heb niet meteen een idee welke motor je best gebruikt voor een vaste opstelling.


  Een koelkast is een prima vergistingskast, maar wanneer je hem niet aansluit, heb je er eigenlijk weinig nut van, want het gistende wort zal niet onder een constante temperatuur gaan vergisten en dat is uiteindelijk wel de bedoeling van een vergistingskast. Met een beetje handigheid kan je er een verwarming inbouwen en dan kan je zowel koelen als verwarmen in je koelkast. De controle kan je doen met bijvoorbeeld een Inkbird controller of in mijn geval doormiddel van een BrewPi. Ik heb dan een temperatuursensor die de temperatuur van het wort meet en de temperatuur in de vergistingskast aanpast zodat het wort een constante temperatuur blijft houden tijdens het gisten.


  Een verwarming kan allerlei vormen aannemen. Van een gewone gloeilamp tot een verwarmingsmat of nog andere dingen.


  Aangezien je ook de koelfunctie blijft behouden, kan je na het gisten ook gaan lageren in je vergistingskast.

  Ik had voorlopig nog het geduld om het op 2 bar gedurende enkele dagen weg te zetten :rolling_on_the_floor_laughing:. Volgende keer misschien ook eens proberen om het via de korte procedure te doen :winking_face:


  Maakt het eigenlijk uit wanneer je op die manier de keg rolt, of je het via de vloeistof of gasaansluiting onder druk zet?

  Hallo,


  Zoals velen denk ik, is het spoelen en ontsmetten van flesjes en het bottelen soms een werkje waar we al eens tegenop zien.


  Een maand geleden ben ik overgegaan tot de aankoop van een volledige set met een Keg en CO2 fles en bijhorende adapters en slangen.

  Enkele weken geleden dan een biertje gebrouwen met overschotjes van mout en hop en er een sterke blonde mee gebrouwen.


  Omdat ik deze keer dus geen gebruik ging maken van hergisting op de fles, was het de bedoeling om het bier naar de KEG over te hevelen en vervolgens doormiddel van "force carbonation" koolzuur in mijn bier te krijgen.


  Voorheen had ik al eens geëxperimenteerd met een uKeg gekoppeld aan een Sodastream CO2 fles en dat werkte best goed, maar omdat de druk die ik erop kon zetten niet zo groot was (max 1 bar), moest ik toch nog iets meer dan een week wachten voor ik een aanvaardbaar resultaat verkreeg.


  Nu met een KEG van 20 liter heb ik er gedurende 4 dagen een druk van 2 bar op gezet. Na 3 dagen al eens een eerste pintje getapt en dat zag er al heel goed uit, maar na 4 dagen was het eigenlijk perfect.


  Heel tevreden dus met mijn aankoop :grinning_face:

  Huh is dat zo?


  Ik heb al eens (goedkopere) items besteld bij aliexpress en daar nooit extra voor moeten betalen dan dat er aangegeven stond... Als ik nu die molen in m'n winkelmandje plaats en wil afrekenen blijft de prijs ook hetzelfde... Of zou ik dan achteraf nog moeten bijbetalen?


  Als je op de link klikt krijg je de prijs in dollar, maar bovenaan kan je aanpassen naar euro en dan komt het op 89,99

  Betaling van de invoerrechten krijg je nadien voorgeschoteld, daar heeft de verzender niet meteen iets mee te maken. In de meeste gevallen dien je die te betalen aan de koerier die je pakket komt afleveren. Kan aardig oplopen. Bij goedkope spullen kan het zijn dat er niets aangerekend wordt, maar wanneer je pakket een bepaalde waarde heeft, mag je rekenen op bijkomende kosten.

  Voor zover ik weet, mag je thuis vrienden ontvangen en deze een zelf gebrouwen biertje aanbieden, maar het mag geen georganiseerde degustatie zijn. In huiselijke kring natuurlijk moeilijk te controleren. Je mag er al zeker geen geld voor vragen, want dan wil vadertje Staat zijn deel van de accijnzen natuurlijk. Je bier mag volgens de wetgeving ook je huis niet verlaten, dus in principe mag je bijvoorbeeld geen mand samenstellen van je zelf gebrouwen bier om aan iemand cadeau te doen. Allemaal moeilijk te controleren natuurlijk, maar zo zit het een beetje in elkaar. Het feit dat je eventueel lid bent van een vereniging geeft je nog geen toestemming om thuis een degustatie te organiseren. Dacht dat dit enkel mogelijk was indien het georganiseerd wordt door een vereniging.

  Zeer interessant dit, ik gebruik tot nu toe ook de suggestie-knop op basis van Cl/SO4 in BrouwHulp.
  Waar kan je info in mensentaal vinden over waterbehandeling? Zonder dat je een masterdiploma chemie nodig hebt om het te kunnen begrijpen? ;)

  In de bibliotheek van dit forum kan je een hele uiteenzetting vinden over waterbehandeling :slightly_smiling_face:

  Hier vindt je de uitleg.


  Er is in de uitleg sprake van een Excel document dat je kan downloaden. De aangegeven link werd blijkbaar verplaatst en is nu bereikbaar via deze link.

  Ik heb ook ooit die workshop gevolgd en het bier wordt daar gewoon in het leslokaal geplaatst om te vergisten. In mijn geval was dat in een Fastferment gedurende een maand als ik me goed herinner. Na 14 dagen werd dan het reservoir onderaan de Fastferment leeggemaakt. Na een maand volgde dan de tweede dag van de workshop om het bier te bottelen.


  Ik denk ook niet dat die ruimte echt temperatuur gecontroleerd is.


  Het bier was niet slecht, was een moutpakket "Brewferm Indiana Ale", maar had er toen toch ook iets meer van verwacht.


  In elk geval, de workshop zelf vond ik verder zeker ok, omdat je toch een aantal handelingen leert die je anders maar moet lezen op een forum of bekijken op een YouTube filmpje.


  De tip van Koen, om eens mee te brouwen met iemand is zeker de moeite waard.

  De eerste toevoeging van hop in het begin van het koken, dient hoofdzakelijk voor de bitterheid. De tweede toevoeging op het einde van de kook zal vooral voor aroma zorgen en minder voor de bitterheid, dus die tweede stap weglaten en alles in het begin toevoegen is geen goed idee.

  Heb ik hier blijkbaar ook al eens voorgehad met een ipa. Bier was volledig uitgegist. Tijdens de lagering de dryhop erbij en enkele weken na het bottelen zat ik met gushers. De smaak was heel goed, dus ik ging niet onmiddellijk uit van een infectie maar eerder een fout bij het berekenen van de suiker voor de hergisting. Ik volg dit hier even op ;)

  Hallo Jeroen,


  Welkom op het forum :thumbup:. Stel gerust al de vragen die in je opkomen. Je zal hier meer dan voldoende mensen vinden met de nodige kennis van zaken, die je met plezier verder helpen.


  Op dit forum hebben we ook een ledenkaart, waar je jezelf op kan zetten en waar je kan zien welke leden er in de omgeving wonen. Dat kan handig zijn om eens een brouwsessie mee te maken. Al doende leert men veel meer dan enkel de tips te lezen.


  Veel plezier hier op het forum en vooral veel plezier met de start van het brouwen ;)

  Heb je in de buurt geen handelaar in gasflessen? Die kunnen soms wel zo'n fles vullen.

  Eventueel een aquariumwinkel in de buurt zou ook kunnen. In aquaria wordt ook veel CO2 gebruikt om de plantengroei te stimuleren en die kunnen soms ook een CO2 fles bijvullen.


  Wat je probleem betreft, heb ik niet meteen raad voor jou, want ben zelf nog niet gestart met keggen.

  Ik heb zelf, in mijn beginperiode van het brouwen, enkele keren een biertje gehad dat niet verder wilde vergisten dan 1022, terwijl het volgens de berekeningen rond de 1012 moest uitkomen. Na een week op hetzelfde SG toch maar besloten om het te bottelen en dat is verder zonder problemen verlopen.

  Na het lezen van dit topic, heb ik ook maar eens een bestelling geplaatst bij CML.

  Eergisteren besteld en gisteren een mailtje dat alles verzonden is. Nadien nog een (automatisch???) mailtje gekregen dat ze het, samengevat, tof vinden dat ik een bestelling geplaatst heb en dat ik maar eens moet laten weten hoe het brouwen verlopen is.


  Nu eens kijken hoelang de bestelling onderweg is. Zit natuurlijk een weekend tussen nu.


  Joachim :

  Laat zeker weten wat het eindresultaat geworden is, want ben ook wel geïnteresseerd in het brouwen van een IPA.

  De batterij in mijn iSpindel is een ART 18650. Dat is een Li-Ion batterij van 3,7V en 6800 mAh.

  Bij volledige pakketen wordt soms ook een gelijkaardige batterij meegeleverd die iets minder mAh capaciteit heeft, maar dat is nog altijd voldoende om de iSpindel gedurende enkele weken in bedrijf te houden. In elk geval altijd voldoende om het hele proces te werken.

  Nee, de kalibratie doe je voor het eerste gebruik. In mijn iSpindel zit mijn module redelijk vast, maar bij mijn eerste had ik een klein foutje gemaakt en dan zat de print met alle elektronica een beetje los in de koker. In dat geval kon hij iets draaien en kon de kalibratie wel iets afwijken, want onderaan de koker moet je loden bolletjes kleven om hem een bepaalde hoek te geven wanneer hij in het wort drijft. Dus in principe, wanneer alles goed vast zit, moet je slechts 1 keer kalibreren en dat is het.


  Een volle batterij gaat gemakkelijk 3 weken mee, dus hij blijft zeker werken gedurende het totale vergistingsproces.

  Ik gebruik het programma normaal zelf niet, maar heb het even geïnstalleerd om het eens te bekijken.


  Van de recepten die er standaard reeds in staan kan ik ook geen checklists afdrukken, maar ik merk dat, wanneer ik zelf een recept start, dat ik dan wel de mogelijkheid krijg om de checklist af te drukken, dus wanneer je een reeds bestaand recept uit Brouwhulp wil gebruiken, zou ik het even overnemen en een eigen recept opstarten met dezelfde gegevens uit het bestaande recept en dan zou het moeten werken volgens mij.

  Dat elleboogje zit bij mij los. Ik kan dat gewoon ronddraaien. Niet dat ik dat echt doe, het is gewoon naar beneden gericht.

  Dat elleboogje kan je inderdaad met de hand gewoon draaien, maar dan zou je er al met je hand in moeten en door die snelkoppeling iets te lossen zou je het dus wel kunnen draaien zonder dat je je bier moet beroeren. Ik zou het zelf echter ook gewoon naar onder laten staan denk ik, want zie niet meteen een reden om dat naar boven te draaien na het gisten of zo, want dat levert dan alleen maar verlies op.


  Het enige dat ge u gaat beklagen, is dat je hem niet eerder hebt gekocht :thumbup:

  Haha ja die kans is vrij groot ;).

  Hij is aangekomen. Op foto een mooi stukje hardware, maar in't echt nog veel mooier :thumbup:.

  Intussen reeds volledig gereinigd en de stappen voor het passiveren ook gevolgd. Binnenkort kan ik hem voor een eerste keer gaan inzetten. Het is inderdaad een mooi toestel en zo eenvoudig in onderhoud omdat je gewoon alles uit elkaar kan nemen.


  springerke:

  De kraan voor de staalname is bevestigd met een soort snelkoppeling. Volgens de handleiding die je op de website van SS Brewtech kan downloaden, zou je door die snelkoppeling een beetje te lossen, de kraan kunnen draaien zonder dat er een lekje zou ontstaan. Tijdens de vergisting kan je het elleboogje dus naar onderen richten om verstopping te voorkomen en wanneer nodig kan je het op die manier dus draaien.

  Zo, vandaag ook besloten mijn kunststof Fastferment te ontslaan en te vervangen door de "Ss Brewing Technologies" 7 galon chronical fermenter.


  Ik kreeg stilaan meer en meer last met de connectoren onderaan de Fastfermenter. De bol die de gist moet opvangen, moest ik de laatste tijd steeds verwijderen door gebruik te maken van een grote tang, want blijkbaar loopt er iets mis met de schroefdraad die beiden verbindt. Er is echter niets abnormaal te zien aan die schroefdraad, maar toch draait die voor geen meter.


  Vandaag dus een bestelling geplaatst bij Van Der Kooy, waar ik destijds ook mijn Bulldog Brewer aankocht. Nu vol ongeduld wachten op de levering :).


  Heeft er iemand dat "Inline sight glass" tussenstuk in gebruik? Zo ja, is dat een meerwaarde of eerder een redelijk duur (60 euro) gadget dat niet veel toevoegt en waarvoor je dan ook nog eens de verlengstukken voor de poten moet kopen (of een andere constructie in elkaar moet steken om voldoende hoogte te verkrijgen)?


  Kan me inbeelden dat het visueel wel mooi is, zo'n glazen tussenstuk en handig om te zien of er al voldoende gist is uitgezakt naar de bodem, maar uiteindelijk weten we wel ongeveer wanneer we een deel van de gist kunnen verwijderen denk ik en zien we wel wanneer we de kraan terug mogen sluiten ;).

  Hallo,


  Best is om eerst te testen of je bier effectief volledig uitgegist is. In eerste instantie door te kijken of er geen belletjes meer ontsnappen via je waterslot. Beter is om de dichtheid van je brouwsel te meten met een hydrometer en dit enkele dagen later nogmaals te herhalen. Veranderd de dichtheid niet meer, dan kan je er zeker van zijn dat je bier uitgegist is, zoniet kan je na het bottelen wel eens voor verrassingen komen te staan.


  Lageren is geen noodzaak. Bij mijn eerste brouwsels bottelde ik ook meteen nadat het bier volledig uitgegist was. Tegenwoordig lager ik mijn bier altijd een kleine twee weken. Hiervoor hevel ik mijn bier eerst over, zodat de meeste residu van het gisten verwijderd is.


  Bij het lageren ga je de temperatuur naar beneden brengen. Sommigen gaan naar een 15 graden, anderen gaan nog lager tot 1 a 2 graden. Het resultaat van het lageren is, dat alle zwevende deeltjes die je bier troebel kunnen maken, naar de bodem gaan zakken, waardoor je bier heel helder wordt.


  Wanneer je niet te lang gaat lageren, dan blijft er altijd nog wel wat actieve gist in je bier zitten en kan je na toevoeging van wat suiker, je bier gaan bottelen, zodat het nog enkele weken op de fles kan hergisten. Ga je echter te lang lageren, dan bestaat de kans dat er niet meer voldoende gist in je bier zit, waardoor de hergisting op fles niet op gang komt. In dat geval kan je eventueel een beetje nieuwe gist toevoegen tijdens het bottelen. Zelf voeg ik na het lageren ongeveer 2 gram gist toe per 20 liter brouwsel en mijn bieren zijn meestal heel goed hergist na een tweetal weken.


  Ik ben zelf pas sinds einde 2016 begonnen met brouwen, dus er zijn ongetwijfeld nog andere mensen die er nog meer over kunnen vertellen.

Ook je aankopen bij deze winkels kan je doen via Trooper. Je steunt het forum en zorgt mee voor een reclamevrij forum :thumbup:Klik op de naam om naar de Trooper pagina te gaan.


Brouwland   AliExpress  Bol.com   Coolblue