Berichten van springerke

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Over een 3tal jaar een bier gebrouwen waar een smaakje aan zat die mij niet zo lag , kan de hop zijn of de gist waar ik geen fan van ben , ik weet het niet , zeker niet zuur .

    Verleden jaar ging ik het verstoken , maar toch eerst nog eens proeven , wel dat was een heel ander bier geworden en van stoken was geen sprake meer , dat was echt een lekkere tripel geworden

    Als je het bier na dat het op frambozen is vergist moet overhevelen , heb je dan niet te veel verlies van bier die in de frambozen achter blijft of pers je ze nog uit of hoe doe je dat

    Het artikel staat ergen in Brew Your Own , maar dit deel van een artikel vind ik ook interessant



    Dry Hop Considerations

    Another factor to consider is how to handle dry hopping your hop-forward beers if you employ an extended hop stand. Rock Bottom Restaurant & Brewery performed an extensive study on hop stands and dry hopping under the guidance of the Portland, Oregon brewmaster at the time Van Havig, (now of Gigantic Brewing Co., Portland, Oregon). The study was published by the Master Brewers Association of the Americas Technical Quarterly and considered beers that were hopped in four different ways, short hop stand (50 minutes) and no dry hops, long hop stand (80 minutes) and no dry hops, no hop stand and just dry hops and finally half the hops in hop stand (80 minutes) and half the hops for dry hopping. Beers produced using exclusively hop stands and the beers produced using exclusively dry hops will both result in well-developed hop characteristics, but there were some nuances. The long hop stand developed more hop flavor and aroma than the short hop stand indicating that essential oils were still soaking into the wort after 50 minutes. The exclusively dry hopped beer received its best marks in the aroma department, higher than the hop stand beers, but scored lower for its hop flavor. The beers where only half of the hops were added for the hop stand and half were added for aroma ended up scoring high in both departments. Havig’s study also showed that adding 1 lb./bbl (0.45 kg/bbl) Amarillo® dry hops produced the same amount of hop aroma as ½ lb./bbl (0.23 kg/bbl), indicating diminishing returns at higher dry hop rates.

    So if you are just giving this technique a try, here is what I would suggest based on the study’s findings. Take all the hops you plan to add for late addition hops and dry hops and cut them in half. Add half at knockout and the second half as a dry hop addition. Again, don’t feel the need to go overboard with these additions.

    If you are interested in using this technique in your brewhouse, I have included three recipes I have used with great success to craft some of the best beers that have graced my kegerator. I assumed 10% hop utilization rates for the hops added for the hop stand. My next test will be of an extended spice stand . . . if it works for hops, why not my next winter warmer? Happy Brewing!

    Zijn we niet een beetje té paniekerig over infectie´s/ oxidatie?

    Na de hoofdgisting gaat mijn cct open hoppellets er in, gistvat weer toe en 4 a 5 dagen later tap ik af voor de eerste keer en komen de hoppellets die verandert zijn in gruis mee met de gist , ik doe geen speciallekes en nog geen slecht bier er aan overgehouden

    Dit ook eens lezen , is wel engels


    The Right Time

    The right time to add the hops to the fermenter is just as the fermentation starts to slow down. This is usually apparent by the head (or kraeusen) starting to diminish, which usually coincides with a decreased bubbling in the airlock. Typically this will be three to four days after fermentation has begun. If you use a single-stage fermenter, just add the hops. If you use a secondary fermenter, rack the beer now and add the dry hops to the secondary.

    The wrong time to add the hops is at the very beginning of fermentation, or close to it. Hops are not a sterile product and putting them in too early can cause a contamination in your beer.

    If you wait for the right time, several factors are at work in your favor. The beer’s pH will have fallen to the point where the organisms on the hops can’t survive, and the alcohol now present also serves to kill them. You also have a healthy yeast population in your beer, and this yeast will tend to starve out the other organisms. There is no risk of contamination from dry hopping if you do it at the right time.

    The final good reason for waiting is that during the initial stages of fermentation large quantities of CO2 are being generated, and this will scrub the hop aroma right out of your beer.



    Pellets or Whole Hops?

    How you dry hop depends on what type of hops you are using (pellets or whole), and where you are dry hopping (keg or fermenter).

    As far as dry hopping is concerned, there are some major differences between using pellets and whole hops. Pellets initially float on the surface but eventually settle to the bottom. Whole hops float on the surface nearly all the time.

    The hop oils are contained in the hops’ lupulin glands. These have been ruptured in pellets but are largely intact in whole hops. All of the hop oils are available to get into the beer almost immediately with pellets and may take a week or two to get a decent amount of oils released when using whole hops.

    One note about pellets: Sometimes adding pellets can appear to kick fermentation into a higher gear for a while. While this is sometimes a consequence of rousing the yeast when stirring in the pellets, it is most likely just CO2 being released. The pellet particles become thousands of bubble nucleation points and cause lots of CO2 to come out of solution. So be prepared for this!

    Ik ben gewoon begonnen met een weckketel en de vergisting in een dame-jeanne en gaande weg komt er toch van alles bij

    en dit maakt het ook plezierig om eens iets nieuws te kunnen kopen en je geld is verspreid over een langere periode

    En filmpjes bekijken van iemand anders zijn installatie :drool: en weten dat je deze toch niet gaat kopen wegens te duur

    Maar roeren in de ketel was ik toch moe gekomen en heb mij een roerder gekocht en niet zelf gemaakt zoals zo velen , heb er het materiaal niet voor en de prijs is redelijk

    Voor mijn zending heb ik maar bijbetaald omdat ik het zonnepaneeltje nodig had en is vandaag binnen

    Had wel gezocht naar een paneeltje in europese webwinkels maar niet gevonden , er moest een ingebouwde omvormer in

    Is geleverd door Bpost , alhoewel er op het label staat post nl en wist eigenlijk niet wie ging leveren want kreeg van twee kanten informatie over de zending

    Het heeft wel afgezien in het vervoer , lampkap beschadigd , maar gelukkig heb ik deze niet nodig

    Volgende week zou ik ook eens een fruitbier willen brouwen , is mijn eerste keer , een Framboise

    Ik had in gedachte , Lallemand Philly Sour , of geen goed idee en eerder een iets esterig zoet , zoals de S-33

    Op 14 mei pakje besteld bij onze vriend Alie , levertermijn 2 tot 20 dagen met BE-POST , geleverd vanuit België (dat dacht ik toch)

    verzend kosten €12,72 , uiterste datum levering 4 juni

    Pakje is binnen gekomen op 23/06 in luchthaven van Luik en bevind zich van gisteren morgen bij post nl , en hoe lang zal het daar nu nog liggen , of zullen ze eerst nog een rekening met invoerrechten zenden :-/

    Heb een slechte ervaring met druppels zuur op het werkblad:smiling_face_with_smiling_eyes:

    Heb eens kaas gemaakt in de keuken en mijn materiaal om te gebruiken zat in een oplossing starsan om te ontsmetten

    En van de keukentafel met natte handen van de starsan naar de gootsteen en niet gedacht dat het vlekken ging maken op de vloer van mijn lekkende handen , en je krijgt het niet meer uit , maar ik weet van nieks hoor :shushing_face::smiling_face_with_halo::smiling_face_with_halo: