Berichten van springerke

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Ik zal er niet aan beginnen , want zie het al gebeuren met half open ogen en nog half aan het slapen op te staan , de koffie maschine willen aanleggen en 't verkeerde maschien aanleggen en tegen dat mijn vrouw opstaat en denkt een vers kopje koffie te drinken ist ruzie tussen ons en gaat van " zit je weeral aan den drank in plaats van eens een koffie te drinken "

    Maar ja als je oud word en niet veel meer kan door bv. reuma , is het wel gemakkelijk en ze zullen wel nog iets goedkoper worden of verdwijnen door te weinig verkoop .

    Verdorie, net deze besteld.(maar wel de 5ml versie) Weer te snel geweest.

    Deze heb ik ook , heb wel het slangetje opnieuw aan het handvat moeten doen want de spuit vulde niet volledig waarschijnlijk omdat ze lucht optrok in plaats van suikerstroop , werkt nu wel prima

    Weet de gist daar niet van als je die bij de suiker mengt ?, ik hydrateer de gist en druppel hem met één of twee druppeltjes met een gewone spuit van bij de apotheker

    Ik heb een beetje bling bling gevraagd aan Sinterklaas en de volgende morgen lag er een briefje op tafel waar op geschreven stond dat ik een beetje te oud was en de eer aan de kleine kinderen was om te krijgen X(

    vergelijk het met buitenkomen zonder onderbroek, die vrijheid...subliem hé.

    Bij mij zou dat waarschijnlijk een slechte vergisting zijn , zou me geen beetje op men gemak voelen

    Ik isoleer mijn ketel met 2 lagen radiatorfolie met 2 elastieken er rond , is ook veel beter dan zonder maar zo een matje is misschien wel beter om aan te brengen

    Is wel jammer dat je geen bubbels kan zien of horen in uw waterslot met een lek , voor de eerste malen dat je brouwt is dat wel plezant en wil je toch constant kijken of het nog werkt

    Ik denk dat je al gebruikte chips moet gebruiken om uw bier niet te veel te verkleuren.

    De chips of houten blokjes zullen na een tijdje automatisch naar beneden zakken , is toch zo in alcohol van ongeveer 60 %

    3. ik zou 5 liter warmwater nemen en met de andere liter de suiker 10 min. koken en bij doen

    5. aanvullen met koud water

    6. afkoelen tot 20°C

    7. suikergehalte meten

    8. gist uitstrooien over het wort , emmer sluiten en niet meer aankomen

    10. hoofdgisting duurt ongeveer 2 a 3 dagen en gaat over in nagisting , u moet niets doen nagisting gaat veel trager is normaal

    11 Ik zou na 10 dagen SG meten en na 3 dagen terug meten SG moet zelfde zijn , zoniet langer laten gisten , gist is een levend organisme en doet niet wat jij wil , soms gaat het vlug soms is het traag

    12. Je kan je bier voor enkele dagen koud in frigo plaatsen als mogelijk voor het klaren te bevorderen

    overhevelen in ander vat , dit om de drap in de gistemmer achter te laten

    13. De suiker opkoken voor 10 min. en bij je bier doen en voorzichtig doorroeren , je kan ook 2 klontjes espresso suiker in je flesje doen is juist gepast en werkt zeer goed

    14. 14 dagen laten gisten op kamertemperatuur dan in kelder of een koele garage of tuinhuis


    Hopelijk heb je hier iets aan , het is zoals ik het zou doen

    Als je nog vragen hebt mag je ze gerust stellen

    Anderen hebben misschien nog een andere tip of mening

    Voor de kleur zou ik zeggen te veel mout gebruikt die kan duiden op een hoger SG

    Of te lang gekookt

    Het SG van 1.068 aan 22,5° zou kunnen uitkomen op 1.069

    Na een 3tal dagen is hoofdgisting voorbij , maar zou overhevelen na een 2tal weken en dan koud (als mogelijk is) lageren voor 1 week en 3tal dagen voor bottelen koudhoppen

    Voor het bottelen voorzichtig overhevelen naar proper ontsmet vat om bezinksel achter te laten

    Nen Tripel en een IPA

    Maar zal ze dit jaar zelf mogen uitdrinken :( , of wel kom je er zelf achter , ben jammer genoeg zaterdag niet beschikbaar

    Bij mij werkte de eco-matic in begin ook niet te best , traag vullen en niet volledig

    oplossing is stukje slang afdoen en terug opsteken , zoog daar valse lucht

    Nu werkt dat prima

    In de titel spreekt men echter van "cassonade", dat is toch wat wij "bruine suiker" noemen die we ook op pannekoeken gebruiken?

    Je hebt de blonde cassonade graeffe dit is de kindjessuiker zoals Walter zegt , die donkerbruine is kandij cassonade

    In stoken gebruiken ze ook enkele klaringsmiddelen , weet niet of het werkt met bier , eiwit staat er ook bij

    KLARINGSMIDDELEN :

    Melk : neem per liter likeur 1 cl magere melk roer dit door een klein deel van de likeur en voeg daarna door de rest .

    Er ontstaan caseine vlokken de zwevende deeltjes meenemen .

    na 2 dagen de likeur door filter halen

    Vislijm : gebruik 0,1 gram per liter meng dit met wat alcohol of wijn bij 25 graden .

    voeg dit toe aan de drank door afkoeling vlokt dit en neemt zwevende mee naar beneden . hierna door filter halen .

    eiwit : neem een 1/20ste deel van eiwit van een ei , klopt dit tot schuim en neem hiervan 1/20 deel roer dit door een borrelglas van de drank en daarna dit door de rest . snel ontstaan vlokken die de vertroebeling laat neerslaan .hierna filteren .

    Kiezelguhr : neem ongeveer 2 gram per liter roer dit door de drank en daarna door filter halen .

    Bentoniet :

    Een kleine hoeveelheid toevoegen 1 a 2 gr per liter en dit doorroeren.

    laten bezinken en affilteren.

    bentoniet is een kleisoort dus wacht niet te lang met filteren het kan een modder smaak geven.

    Deze ga ik eens bestellen in plaats van Agavesiroop , maar is voor chocomousse 8o

    Misschien brouw ik eens een bier mee ook of eens mee bottelen

    Daar juist gelezen in een citaat van brouwer waldonk in FORUM KLOONBIER : WESTMALLE TRIPEL

    De kandijsuiker wordt aangeleverd in tankwagens als siroop met 70% suiker en 30% water. Voor de dubbel is die gekleurd met donkere caramel.


    Deze suikerraffinaderij is trouwens te bezoeken vandaag te Oostkamp in open bedrijvendag

    Weet er iemand hoeveel suiker er in zo een pak D-180 / 45 zit , staat dat ergens opgeschreven ? , gewoon om te weten hoeveel SG punten ik verhoog bij toevoegen

    in brouwplanner staat er bij mij 99% opbrengst

    wil dit zeggen dat het voor 99% uit suiker bestaat ?

    Ja, Lefort Tripel is voor de moment ook mijn lievelings bier en ga er binnen een uur of 2 ene drinken

    Heb ook nog geen recept gevonden en ook nog geen gist opgekweekt.

    Misschien eens het proberen waart , wie weet.

    Vandaag een brouwdag gehad van een bruin biertje die ik nu voor de 2de keer gebrouwen heb

    Enige verschil is suiker doe ik bij tijdens gisting , gewoon omdat ik vergeten heb bij te doen .

    Alles is zeer goed verlopen , misschien te goed want voorspelling eind SG 1.079 en heb nu 1.078 en de suiker moet nog bij

    1x candi syrup D-180 & 1x D-45

    Heb wel maar ongeveer 19 liter in plaats van de beoogde 21 liter, zou ik water bij doen of wachten tot ik de suiker bij doe ?