Berichten van springerke

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    De mout en de hop gaan bij mij tussen de planten

    Het koelen gebeurd met regenwater , die dan ook tussen de planten terechtkomt ofwel in de winter met vijverwater die uiteraard terug naar de vijver loopt

    Het kuisen gebeurd hier ook met dreft en ontsmetten met starsan , de P3-asepto is achterwege gebleven

    We gaan hier toch niet weer aan de steenkool, toch?

    Nee , wel op gascentrales want ons elektriciteit net kan niet draaien op zuiver groene stroom door een veiligheid die ingebouwd is.

    Wanneer er op een bepaald moment de spanning te laag komt valt ons ganse net uit , en met zonnepanelen of windmolens zou dit bijna elke dag zijn , wolkje voor de zon en je hebt prijs .

    Weet dit van de zoon die bij Elia werkt , hij heeft maanden in nederland gewerkt aan de bouw van een centrale die nu voor onze kust ligt.

    Dit is een centraal punt waar al de stroom van een windmolenpark op zee samenkomt .

    Voor de moment kwam de stroom per windmolen naar land

    Hij zit nu van zaterdag op zee , komt wel iedere dag aan land per helicopter

    Waar ze wel van spreken is de trillingen die schepen voortbrengen die zouden storend zijn voor vissen en ander leven in zee zoals walvissen en dolfijnen , deze kunnen zich niet meer oriënteren ,wel windmolens geven honderdmaal meer trillingen aan het water

    Nu gewoon nog een likje groene verf aan die palen om ze toch een beetje groen te laten lijken ^^

    In je wort zitten ongewenste stoffen die je kwijt wil , dus kook je met open ketel of ketel met een schoorsteen ( de condensbuis die je bedoeld) maar men vangt de condens niet op , de ongewenste stoffen geven afwijkende smaken aan je bier en die raak je kwijt door te verdampen

    Met stoom koken heb ik geen ervaring

    Ik heb verleden week dinsdag gebrouwen en mijn gist was 2 jaar over datum (danstar nottingham)

    Die zat in de frigo in mijn tuinhuis maar heeft verleden jaar meer niet aangestaan dan wel , dus temperatuur zal wel hoog geweest zijn

    In 3 dagen was mijn bier uitgegist maar weet niet of dit iets kan doen aan de smaak

    Het gemak was wel dat het jeugdhuis bij ons in de straat was en ik dus makkelijk naar huis kon waggelen 8o

    Wij gingen ook altijd te voet , hadden trouwens geen auto.

    Wij vertrokken wel al in de namiddag ongeveer 2 uur tot in de late uurtjes en als we naar huis waggelden stopten we om even uit te rusten in het gras onder een treurwilg in een parkje langs de straat op 50 meter van de rijkswacht . Denk dat je dat vandaag niet meer zou moeten doen zo met je zatte botten een beetje liggen onder een boom langs de weg , ze zouden u in den bak stoppen.

    In die tijd dronk ik pils of rodenbach

    Zal hij genoeg bitter hebben voor een IPA ?

    Ik zou ongeveer 15 gr begin kook , 20gr na 30min., 30gr einde kook en de rest van het pakje koud ongeveer 3 a 4 dagen voor bottelen

    Dan heb je ook een volledig pakje en geen overschotten

    Ik neem 30ml water met 2gr gist en laten hydrateren en met een spuit van de apotheker per fles 1 druppel.

    Als je bier helder is voor bottelen heb je bijna geen depot in je flesjes

    Maar vraag me af of het mogelijk is de gist bij de suikeroplossing te doen en dan deze in de flesjes te spuiten met de Eco-Matic ?

    Dinsdag mijn RV Ale gebrouwen en in late namiddag de Nottingham toegevoegd van 2 jaar over datum

    Vrijdag morgen was die al uitgegist , voorspelling was 1.016 en ben gekomen tot 1.011

    Weet er iemand hoe je de temperatuur kan instellen in brewfather die gemeten is met de Tilt

    De Tilt is gekalibreerd op SG en temperatuur maar in Brewfather geeft hij de temperatuur verkeerd weer

    Hoe moet je dit oplossen ?

    Gisteren is alles redelijk goed verlopen op de moutstort na.

    Ik had niet genoeg pilsmout daarom had ik een kilo bijgekocht de rest ging ik aanvullen met Pale mout en wat cara pils.

    Dus ik schroot mijn rest pilsmout ongeveer 2,4kg en dacht dat ik de kilo pils die ik bijgekocht had er bij had gedaan , dan wilde ik de pale mout nemen en vond hem niet terug , even zoeken op zolder waar ik de mouten bewaar , maar niet gevonden en dan zag ik dat ik de pale in plaats van de pils had genomen.

    Ben dan op zoek gegaan naar dat zakje pils mout en niet gevonden , heb dan aangevuld met gerstvlokken die ik nog liggen had , en zo is de moutstort iets anders dan geplant , en intussen heb ik de pilsmout gevonden, die stond gewoon beneden in de kast bij mijn andere brouwspullen.

    Mijn OG is 1.060 in plaats van de 1.063 die ik moest halen

    De nottingham gist die ik gebruikt heb is 2 jaar over datum , de sukkeltjes zullen grote honger hebben , mijn SG is al gedaald tot 1.049 , dus denk dat het goed zal komen

    De café's moeten niet onderdoen , terrassen zaten boordevol met dat weer

    Dit is wel de eerste keer dat ik een bierkraam zie tussen al die andere foorkramen

    Ja er zaten wel speciallekes tussen , maar vraag me niet meer hoe ze noemen en heb er eigenlijk geen gedronken , onze afspraak was ergens anders en waren al wat laat

    Zal deze dan maar gebruiken

    Kom juist van de kermis of hoe noemen jullie dat ? de foor ?

    Daar staat nu een kraam met luxemburgse bieren , hebben ook belgische

    Ik denk van dinsdag te brouwen en intussen een deel van mijn restjes op te gebruiken.

    Maar weet niet welke gist te gebruiken , ik heb de T-58 liggen en de Danstar Nottingham.

    Voor de hop is de Northerm Brewer en First Gold een rest uit eigen tuin , de Saas is een rest van 31 gram pellets die ik ook liggen heb , wat denken jullie , wat moet ik veranderen of laten zoals het is

    Hier onder het recept

    Brewfather_6RVGoldenAle_20190420.pdf

    Ik zou graag 15 liter bier hebben. Met hoeveel moet ik dan maischen en met hoeveel moet ik spoelen?


    Sent from my G3223 using Tapatalk

    Lees er dit eens op na

    Scrol naar beneden tot Beslag maken en maischen

    Ik zou maishen met 18 liter en de overige 2 liter bij het spoelen gebruiken

    De eiwitrust weglaten en op 67° voor 75 min.

    Het is nog afwachten

    Begin sg = 1.050 op 1.020 heb ik 340gr honing bij gedaan , daar reken ik 280gr suiker op , dan kom ik op 1.055 , als ik doorgist tot 1.014 zoals voorzien kom ik op 5,3%

    Met de alcohol bij op 5,57 %

    Maar het is nog aan het gisten , of zogoed als einde gisting , de tilt geeft 1.015 a 1.014 aan

    Heb het verleden zaterdag gebrouwen

    De Tilt kan ook een verkeerd beeld geven maar als hij niet meer schommeld , neem ik een staal en meet ik met de Hydrometer

    De honing heb ik ook beetje opgewarmd en bij gedaan en zal nu ongeveer uitgegist zijn.

    OG was 1.050 honing er bij op 1.020 en ben nu ongeveer op 1.015

    Nog een weekje laten nagisten en dan de vanille bonen erbij , een weekje koud lageren en dan bottelen

    Eerst nog wat extra vanille extract voor bottelen

    Is een drankje voor de vrouw :angel: