Berichten van springerke

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    In stoken gebruiken ze ook enkele klaringsmiddelen , weet niet of het werkt met bier , eiwit staat er ook bij

    KLARINGSMIDDELEN :

    Melk : neem per liter likeur 1 cl magere melk roer dit door een klein deel van de likeur en voeg daarna door de rest .

    Er ontstaan caseine vlokken de zwevende deeltjes meenemen .

    na 2 dagen de likeur door filter halen

    Vislijm : gebruik 0,1 gram per liter meng dit met wat alcohol of wijn bij 25 graden .

    voeg dit toe aan de drank door afkoeling vlokt dit en neemt zwevende mee naar beneden . hierna door filter halen .

    eiwit : neem een 1/20ste deel van eiwit van een ei , klopt dit tot schuim en neem hiervan 1/20 deel roer dit door een borrelglas van de drank en daarna dit door de rest . snel ontstaan vlokken die de vertroebeling laat neerslaan .hierna filteren .

    Kiezelguhr : neem ongeveer 2 gram per liter roer dit door de drank en daarna door filter halen .

    Bentoniet :

    Een kleine hoeveelheid toevoegen 1 a 2 gr per liter en dit doorroeren.

    laten bezinken en affilteren.

    bentoniet is een kleisoort dus wacht niet te lang met filteren het kan een modder smaak geven.

    Daar juist gelezen in een citaat van brouwer waldonk in FORUM KLOONBIER : WESTMALLE TRIPEL

    De kandijsuiker wordt aangeleverd in tankwagens als siroop met 70% suiker en 30% water. Voor de dubbel is die gekleurd met donkere caramel.


    Deze suikerraffinaderij is trouwens te bezoeken vandaag te Oostkamp in open bedrijvendag

    Weet er iemand hoeveel suiker er in zo een pak D-180 / 45 zit , staat dat ergens opgeschreven ? , gewoon om te weten hoeveel SG punten ik verhoog bij toevoegen

    in brouwplanner staat er bij mij 99% opbrengst

    wil dit zeggen dat het voor 99% uit suiker bestaat ?

    Ja, Lefort Tripel is voor de moment ook mijn lievelings bier en ga er binnen een uur of 2 ene drinken

    Heb ook nog geen recept gevonden en ook nog geen gist opgekweekt.

    Misschien eens het proberen waart , wie weet.

    Vandaag een brouwdag gehad van een bruin biertje die ik nu voor de 2de keer gebrouwen heb

    Enige verschil is suiker doe ik bij tijdens gisting , gewoon omdat ik vergeten heb bij te doen .

    Alles is zeer goed verlopen , misschien te goed want voorspelling eind SG 1.079 en heb nu 1.078 en de suiker moet nog bij

    1x candi syrup D-180 & 1x D-45

    Heb wel maar ongeveer 19 liter in plaats van de beoogde 21 liter, zou ik water bij doen of wachten tot ik de suiker bij doe ?


    Gisteren op het TV programma huizenjagers op VIER was er een hobby brouwer die een huis zocht.

    Ze hadden geen garage of tuinhuis getoond , waarop mijn vrouw zegt waar gaat die brouwen ?

    Ik zeg , het zal wel met een automatische ketel zijn en kan je gewoon in de keuken brouwen , maar dit kende ze niet.

    Ik lees hier boven dat Cies ook zo één heeft gekocht en roep mijn vrouw , moet je eens zo een automatische brouwinstallatie zien ? Ze komt af en intussen klik ik op een link hier ergens boven om te laten zien , en wat dacht je allemaal blote vrouwen , een volgende link en weer blote vrouwen

    Wat denk je dat zij nu denkt , dat ik in plaats van op het hobbybrouwforum zit naar blote vrouwen zit te kijken.

    Zou ze het nog betrouwen als ik zeg ik ga eens naar een bijeenkomst van het brouwforum :pieker::rofl::rofl:

    Ipv roeren kan je natuurlijk ook rondpompen, werkt even snel en je hebt je handen vrij om op te ruimen. Pompen is een fluitje met zo'n solarpompje en wat siliconeslang. Na koelen gebruik ik hetzelfde pompje om alles naar het gistvat te brengen.

    En maakt het iets uit waar je het koelwater inbrengt als je een pomp gebruikt.

    Ik heb hier zo een pompje liggen en wil het wel eens gebruiken voor het koelen

    Ik heb nooit een spuit gehad , geen epidurale of facet maar onmiddelijk de operatie kamer binnen als de dokter mij zag en was dan nog weekend, normaal doen ze geen operaties op zaterdag en zondag.

    Ik zei nochtans dat de pijn al veel vermindert was , waarop hij antwoorde tegen maandag zal je geen pijn meer hebben want je zal verlamd zijn.

    Een facetinjektie is het dood spuiten van een zenuw, houd niets in , maar moet wel gebeuren in operatie kamer omdat dit heel nauwkeurig moet gebeuren te volgen op een scherm, daarna mag je direct naar huis , hopelijk zonder pijn maar een blijvend gevoelloos plaatsje waar er geinjekteerd werd.

    Maar echt niets om schrik van te hebben, is maar een gewoon stekje zoals een ander.

    Mijn vrouw heeft dit ook gekregen.

    Dit is wel een zeer goed kuismiddel , als uw ketel vuile plekken of van die blauwe plekken van het koken heeft doe je een klein drupje azijn in en lichtjes inwrijven, goed afspoelen en het is terug als nieuw

    Maar of het ook ontsmet , dat kan ik niet zeggen

    Mijn RV Ale die ik in april gebrouwen heb

    Dinsdag mijn RV Ale gebrouwen en in late namiddag de Nottingham toegevoegd van 2 jaar over datum

    Vrijdag morgen was die al uitgegist , voorspelling was 1.016 en ben gekomen tot 1.011


    Is ook niet echt mijn smaak , heb er eentje koud gezet en deze avond eens proeven en als hij nog niet naar mijn goesting is zal hij ook in de maneschijn mogen staan

    Beetje gin kruiden er bij en zien wat het wordt

    Was het een nieuw vat ?

    Heb me laten wijsmaken dat je nooit langer dan 3 maand op een nieuw vat mag verouderen , wegens te veel aan tannine (looizuur), weet wel niet hoe dit smaakt en of het ook voor bier dezelfde regel is

    Heb nu voor de eerste keer een lapgisting gedaan en het eind resultaat is , de lapgisting eindigt op 7 brix

    het uitgegiste bier ook 7 brix , dit is een SG van 1.009

    De voorspelde SG volgens brouwplanner is 1.013

    Voor bottelen meet ik wel nog met de hydrometer om de juiste waarde te kennen

    Ik had nog een zakje D45 staan en heb dit zaterdag bij mijn brouwsel (IPA) gedaan

    Golden Syrup is rietsuiker stroop denk ik maar die Britse Treacle ken ik niet

    Hier mijn gouden tip. Doe steeds een ‘labgisting

    Gisteren opnieuw mijn IPA gebrouwen , maar recept iets veranderd

    Heb nu een flesje staan met ballonnetje voor een labgisting, blaast deze nog verder op of moet je ontluchten ?

    Rum is gemaakt van Molasses , heeft er al iemand een bier gebrouwen met Molasses in plaats van kriestalsuiker toe te voegen , zo ja geeft dit een goede smaak aan het bier ?

    De mensen dronken het bier omdat ze van gewoon water ziek werden en ze wisten niet waarom

    Door dit bier te maken die ze kookten waren de bacteriën gedood en was het beter dan water.

    Of doe het zoals vroeger

    Zet een bank onder uw kriekelaar , zet er u op en steek een sieke (of hoe noemen jullie dat)tabak in uw mond en sieken maar, en nu en dan uw speeksel in het rond spuwen

    Nog nooit stilvallende gisting gehad en steeds perfect uitgegist tot 1.000 of lager.

    1.000 of lager , is toch zeer laag voor een bier

    Ben nu ook bezig met een recept in elkaar te prutsen en mijn brouwplanner zegt einde SG 1.013 begin SG is 1.070 en weet dat ik niet veel lager zal geraken