Berichten van springerke

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Ja goede keuze en degelijk materiaal uitgezonderd de flessenhouder dan 8o, maar laat hem niet vallen op uwe voet , anders ;(

    Ik heb niets van olie of dergelijke moeten gebruiken werkt bij mij zonder enig probleem , niets komt vast te zitten

    Wat ik soms voorheb , maar dan met mijn Tilt is dat ik geen meting meer kan ontvangen , heb me daar ook zot naar lopen zoeken

    de oorsprong daarvan was dat het IP adres van de Tilt nu en dan verandert en ik het opnieuw moet opzoeken

    In mijn waterslot zit er star San

    Ik zou zeggen alles wat je gebruikt, wanneer en op welke tijdstippen je het gebruikt opschrijven en bewaren , je zal maar zoals ik je eerste bier brouwen en niet meer weten wat en hoeveel je hebt gebruikt en dan horen zeggen of vragen om nog zo een bier te brouwen om dat ze het zo graag dronken

    Zal ook wel toeval geweest zijn dat mijn eerste bier zo goed geslaagd was , wel met de nodige kopzorgen gebrouwen geweest , want alles liep niet van een strooien dakje , zeker het spoelen en overhevelen naar gistvat waren er problemen.

    Ik dacht dat dat 77° was, maar het scheelt niet veel, dus die 17% min of meer gaan we niet proeven denk ik... 8o Notenalcohol om Porto mee te maken is best 77°, maar dat kan voor andere toepassingen misschien anders zijn...?

    Normaal ligt het percentage tussen 60 en 70% , Whisky bijvoorbeeld wordt verdund naar 65 %

    Citra, Mosaic hoppen kunnen ook. Geen aroma stoffen van brouwwinkels gebruiken, die vind ik te kunstmatig smaken.

    De Citra zou ik niet nemen

    Ik maak ieder jaar een IPA met 100gr Citra en daar zit geen citroen smaakje aan , wel mango en perzik , een heerlijke geur heeft dat bier

    Ik heb hier gelezen voor het ontsappen van fruit dat ze ook een beetje citroen bij doen

    Is ook ideaal voor wie wil wijn maken omdat het sap vrij is van wilde gisten en andere bakteriën en schimmels en je moet er geen sulfiet bij doen

    Het sap moet ook niet meer gepasteuriseerd worden om te kunnen bewaren , bokaal gewoon tot de rand vullen , deksel er op en op zijn kop laten afkoelen

    Wel goed rijp fruit gebruiken, en het sap enige weken laten rusten om een voller smaak te krijgen.

    Alles wat ik hier lees zijn veel belovende resultaten

    Mijn sterke blonde waarvan ik de suiker bij vergisting toegevoegd heb heeft blijven steken op SG 1.022

    Zou moeten zijn volgens brewfather OG 1.073 (berekend met de suiker) FG 1.012

    Deze is vergist met de Wyeast 1388 , op de webside beschrijven ze dat deze gist gevoelig is om te blijven steken op 1.035 , remedie is om licht te beluchten wat ik ook gedaan heb maar niet geholpen.

    Heb een pakje gist T 58 gehydrateert en beetje van het jong bier bijgedaan 2x , dan bij het gistende bier gedaan , heeft niet mogen helpen .

    Dan heb ik 5 lepels suiker met beetje water en topje gistvoeding opgekookt voor 10 min. , na afkoeling bij gedaan bij lichte beluchting , en deze is terug beginnen gisten , maar naar mijn gevoel gist hij te ver door nu zit al op 1.009

    Zou dit door de T58 zijn of heb ik een besmetting door het beluchten , alles ziet er normaal uit geen zure smaken of iets dergelijk.

    Brouwdag was 4 januari , heb al 2x gist afgetapt maar zo te zien is hij nog niet naar de bodem gezakt.

    Ja zoals Walter zegt , een thee zetten en ik zou bij voegen voor bottelen beetje bij beetje en proeven tot je het genoeg vind

    voor de thee zou ik halve liter water en 10gr steranijs laten weken , de steranijs mag je zo bij kieperen

    Ik denk dat er daar voor geen kalender bestaat die kan zeggen wanneer uw bier klaar is om te drinken

    Je kan een tripel hebben die na 1 maand perfect te drinken is , maar je kan ook een tripel hebben die 3 maand nodig heeft , die kalender zal dit niet kunnen zeggen

    Regelmatig proeven en zelf beslissen en schrijf het op , als je nog eens datzelfde bier maakt weet je ongeveer hoelang te rijpen

    In mijn case heb ik 10.96gr suiker x 0.484 = 5.30g alc. of 6.7% vol alc..


    Nog minder als brewfather berekent?

    Wat ik mij afvraag , wordt er rekening gehouden in de berekening van alcohol in Brewfather , met de toevoeging van bottelsuiker of moet je deze zelf toevoegen ?

    En toch is het interessant om eens zo een brouwerij te bezoeken , een gids hebben ze zelf niet meer nodig alles is voordien opgenomen en wordt tijdens de rondleiding afgespeeld

    Verleden jaar gedaan in brouwerij Warsteiner in Duitsland , grootste brouwerij van Europa , rondleiding wordt gedaan per trein (een busje met drie wagonnetjes achter) , eerst wordt er een film bekeken (zoals iedere grote brouwerij geloof ik) en zit men op een draaiend plato waar er langs alle kanten film afgedraaid wordt .

    Bij de rondleiding zelf kan je niet bij brouwketels en dergelijke komen , deze rondleiding duurt toch 1,5 uur , te voet zou dit waarschijnlijk bijna een dag duren zo groot is de brouwerij , met spoorvervoer geïntegreerd voor verschillende treinstellen.

    Bij Duvel kan je ook niet bij de brouwketels alles achter glas , maar daar vertellen ze wel wat ze in je bier doen wat de granen zijn ,staan opgesteld om te bezichtigen (staat zelf rijst bij) ze zeggen welke hoppen ze gebruiken en van waar ze afkomstig zijn, van hoe diep hun water komt uit de bron maar dat ze het eerst destilleren en dan de brouwzouten bij doen om altijd het zelfde water te hebben dat ze nodig hebben om te brouwen

    Natuurlijk verklappen ze je het ganse brouwproces niet.

    Normaal haal ik mijn materiaal bij bms te Kuurne maar van die molen weet ik niet meer zeker , ziet er wel de zelfde uit met zo een masief plankje onderaan en verlengstuk voor de boormaschine.

    ja er staat bij mij Bulldog Malt Mill op

    Dat je beter een molen kan nemen waarvan de beide rollen worden aangedreven had ik ook al ergens op dit forum gelezen maar jammer genoeg staat dit nergens vermeld. Dus ga ik er vanuit dat ze allemaal slechts aan 1 rol worden aangedreven.

    Bij het elektrisch aangedreven model staat dit ook niet vermeld of heb ik er over gelezen?

    Deze van mij is aangedreven op de twee rollen