Heb al foto's gezien dat een brewbelt de plastiek oren van een vat had gesmolten, geef mij maar een warmtelamp
Berichten van jeroendv
Registreer je of meld je aan
Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum
-
-
Bij mij zit er al 4 a 5 jaar een terrarium lamp in aangesloten op inkbird en nog nooit problemen gehad.
Lamp geeft geen licht, enkel warmte af.
https://www.junai.nl/donkerstr…cjt7uV_B8OCkaArD7EALw_wcB €11.50 voor 150 watt en je bent jaren goed.
-
hun gamma is wat beperkter (ik bestel niet alleen voor bierbrouwen
).
Dat is dus ook de reden dat ik bij braumarkt/brouwland soms eens iets moet kopen.
Als het kan probeer ik toch eerst stookwinkel en BMS...
Niels was vroeger ook goed maarjah... als je goed verdient aan een overname van de concurent...
-
Bij braumarkt zal ik niet meer bestellen…
3 weken geleden bestelling gedaan en dag erna mail dat er iets niet in voorraad is en ze vroegen of het zo mocht verzonden worden. Meteen geantwoord dat ze het mogen verzenden.
Deze woensdag nog steeds niets ontvangen en dan maar een mail gestuurd, zonder te antwoorden hebben ze het meteen verzonden donderdag, had ik niet gemaild kon ik er nog langer op wachten...
Daarnet leveren ze en een paar dingen ontbreken…
Op sommige dingen dat ik gekocht heb staat ook nog reclame op van BMS wijndepotDaar heb ik vroeger ook al besteld en veel betere service, braumarkt was nu omdat ze alles ''op voorraad'' hadden volgens de site...
-
De aangifte zelf is vrij ingewikkeld en laat je beter door de boekhouder doen.
Ik doe mijn belastingsaangiftes steeds zelf en vorige maand voor de eerste keer controleurs over de vloer gekregen, ze zeiden dat mijn boekhouding beter in orde is dan op de meeste grote bedrijven (met boekhouders). Ze vonden niks om de staatskas bij te vullen dus ik blij.
(stond nogtans genoeg prive dingen tussen
)
Als kleine startende onderneming is het makkelijk zelf te doen met een simpel programma zoals cashaca, admisol,... Kost niet zo veel en als je alle inkomende/uitgaande facturen goed ingeeft moet je gewoon de samenvatting afdrukken en invullen in de aangifte + berekening in bijlage doorsturen en dan zul je niet al te rap een controleur zien.
-
Rudy M Misschien helpt dit ook:
SD formatteren met dit: https://www.sdcard.org/downloads/formatter/
Image er op zetten met dit: https://www.raspberrypi.org/bl…i-imager-imaging-utility/
Gisteren zo nog een oude sd kaart van 16gb gemaakt dat ''corrupt'' zou geweest zijn.
-
jeroendv Een USB poort kan maar 0.5 (USB 2.0) tot max 0.9A (USB 3.0) leveren. Misschien beter om een GSM oplader te gebruiken.
Ja dat weet ik, normaal steekt de rpi in het stopcontact met de pi voeding en dan gaat het goed.
Nu ben ik met node red een programma aan het maken om ketels te automatiseren en dan steekt het gewoon in de usb, werkt even goed hiermee ook al is het voltage te laag. Doe dit al enkele jaren zo zonder problemen
-
Bij mij staat er zelfs constant op dat er te weinig spanning is als ik tests aan het doen ben en heb geen problemen.
Steekt gewoon in een USB uitgang van mijn pc en met de 7" touchscreen is het maar nipt.
Nu ben ik via nodejs en rpi aan het proberen om een distillatie kolom automatisch te laten draaien. (En ik ben geen programmeur, ik leer het allemaal via google/youtube
)
-
Voor wie nog problemen heeft met installeren, ipv de git van manuel moet je een andere nemen. Dit is exact dezelfde versie van craftbeerpi 3 maar installeert de ontbrekende dingen ook automatisch:
-
Ik heb cheese eens geprobeerd maar rpi draait meteen op 100% met mijn webcam, even opgezocht en de webcam zou mss te hoge kwaliteit moeten doorsturen.
Nu ben ik motion aan het testen, goed genoeg om te monitoren maar beeld is wat aan de slechte kant en er zit wat vertraging op.
Ben momenteel aan het stoken in mijn stal en omdat het zo koud is kan ik nu via de motion webcam en craftbeerpi de temperatuur en niveau opvangpotjes volgen via pc zodat ik er niet constant bij hoef te staan.
-
Thx wimdm ga het eens installeren morgen. Beeld ziet er alleszinds goed uit.
-
Een webcam heb ik er ook op zitten via USB, maar ik sla niets op. Wel mooi de camera op het waterslot gericht.
Welk programma gebruik je daarvoor? Ik zou ook via browser naar brouwkot willen kijken...
Ik heb er al enkele geprobeerd maar meestal slechte kwaliteit van beeld of met vertraging. Heb nogtans een full HD webcam en werkt perfect met pc.
-
Hoeveel wort blijft er gewoonlijk in je kookketel achter?
Geen idee, denk een halve liter misschien. Ik meet dat nooit en met losse hopbellen is dat ook al wat moeilijker in te schatten.
-
Zo helder is mijn pils na het koelen, wel wat slechte foto maar het is zo helder als die van waldonk:
Alle troep blijft mooi op de bodem liggen, gewoon een rvs spiraalkoeler gebruiken, dan de koeler er uit en een goed roeren en half uur nog laten staan. Er zit wel zo een filtertje op de kraan maar ik gebruik meestal een hevel.
Gewoon kraan open zonder hevel komt er ook helder genoeg uit voor mij, denk dat dit een pale ale was:
-
Zelf je installatie kunnen tekenen was een van de grootste updates van craftbeerpi.
Hij is daar zelfs al een paar jaar aan bezig als hij tijd heeft
-
Ik heb wel al drie micro SD kaarten 'naar de knollen', dus ik wil op zeker spelen.
Amai, ik sluit mijn rpi bijna nooit af. Gewoon stekker uittrekken en heb er nog nooit problemen mee gehad
Om te vergisten vertrouw ik wel mijn inkbird meer dan de rpi
-
Speidel is gewoon prijs x2 bijna voor hetzelfde
-
Als je essences wilt gebruiken, neem dan altijd Prestige of still spirits. Deze hebben de beste smaak.
Lick en andere brouwland/arsegan troep smaakt en ruikt enorm chemisch.
Of zelf maken, is nog beter:
-100gr amandelen (bittere van bij bouwhuis ofzo)
-150gr gedroogde abrikozen
-1 vanillestokjes
-1 liter alcohol 65% (verdunde neutraal)
Na 3 maanden macereren filteren en verdunnen tot 30% met suikersiroop (1 deel vloeibare glucose, 1 deel basterdsuiker en 4 delen water)
Na een week of 2 kan het weer wat troebel worden en dan nogmaals alles filteren, bottelen en een maand laten staan.
-
Tijd besparen?
Met de versie die ik eerder poste gebaseerd op python3 had ik geen problemen. Craftbeerpi startte zo op
Het valt te zien welke versie raspberry pi je hebt ook denk ik. Ik heb de rpi 3B nog en daarvoor moest ik al die andere dingen installeren. Misschien heb jij een rpi 4 en daar zal het waarschijnlijk wel meteen werken.
-
Ik heb het destijds dankzij Deze site werkende kunnen krijgen. (lees vooral de updates)
Dat is exact wat ik ook allemaal nog heb moeten doen, ik vond het niet meer terug...
Dit was bij mij wat ontbrak:
Code -
Ja overal inderdaad sudo voorzetten ofwel als admin cmd openen, dan moet het niet.
Als je raspbian volledig up to date is gewoon eens manueel starten, kijk eens in de craftbeerpi3 map hoe het startbestand noemt want weet het niet van buiten, normaal is het sudo start craftbeerpi3 als je in de map van craftbeerpi zit.
Dan krijg je foutmeldingen dat er nog iets ontbreekt, dat installeren en rebooten. Dan zou alles moeten werken.
Ik heb ze alle 3 op een sd kaart staan en craftbeerpi3 werkt het beste. De originele werkt goed op rpi 2.
-
craftbeerpi volledig verwijderen en enkel craftbeerpi3 installeren.
Dan craftbeerpi manueel starten met cmd (sudo start craftbeerpi3 ofzo dacht ik), als er dan foutmeldingen komen zal er tussenstaan welke programma's je nog moet installeren (sudo install). Dit was bij mij ook en in de foutmelding staat wat er ontbreekt. Ik weet wel niet meer vanbuiten wat die waren.
Edit: Zie ook dat raspian up to date is (apt update en full-upgrade)
-
Ik ben destijds begonnen met pils brouwen, bovengisters is pas na een jaar begonnen bij mij
Met dit maisch schema heb ik steeds goede resultaten, ik gebruik dit voor een bremer pils:
62°C - 45min
72°C - 10min
78°C - 5min
90min koken
-
Gewoon alles met dreft reiningen of enzybrew en dingen die ontsmet moeten worden voor gebruik met StarSan, kost bijna niets en doet zijn werk supergoed.
Hobbybrouwers proberen ook vééél te steriel te werken, ik doe dikwijls alles maar half een half en nog nooit een infectie gehad of wat dan ook.
-
Met die pakketten heb ik geen ervaring maar bij mij is dit meestal binnen de 24u al.
Op welke temperatuur staat het vat en is het goed afgesloten? Anders kan het zijn dat de co2 ergens anders ontsnapt dan via waterslot.
-
Die alcohol, hoe sterk moet die zijn?
Maakte je dat niet zelf?
Ik doe het met mijn eigen alcohol en smaakt nog 100x beter dan
Ik doe het op deze manier al een tijd:
- 750ml alcohol 92% (tussen 90 en 96% is allemaal goed, gewoon iets minder/meer water nemen dan)
- 70 gram gele citroenschillen (ongeveer 5 a 6 bio citroenen)
Dit 5 dagen laten staan op kamertemperatuur, langer is echt niet nodig! Als de schillen wit en hard zijn is alle olie en smaak er al uit.
Wel iedere dag een keer of 2 goed schudden met de fles.
Na die 5 dagen de schillen er uit filteren, 430 gram suiker oplossen in 1.15 Liter water en bij de alcohol gieten en klaar.
Ik kom steeds uit op 32% sterkte, is het wat te straf doe je er nog wat water bij.
Arancello kun je op exact dezelfde manier maken.
-
Een grotere ketel wordt dan weer moeilijker op een keukengasfornuis, enz.
Ik ben vroeger begonnen met een gewone kookpot van 25 Liter op een gasfornuis in de keuken, dat werkt zeker even goed!
Je moet dat niet per se in brouwwinkels kopen, ze verkopen dat online overal, voor €50 heb je al een nieuwe van 25 liter.
Bij VidaXL hebben ze er zelfs van 23, 25, 33, 45,... tot 71L dacht ik.
-
Ik heb het waterprofiel van het leidingwater ingegeven in brouwhulp en ik gebruik de helft leidingwater en de helft demi water, het enige dat moet toegevoegd worden is een beetje zout.
-
Ik heb hier nog 300g gedroogde hibiscus liggen van viking blood te maken (mede), ik ga dat recept ook eens proberen.
-
Ik gebruik daarvoor een beergun (ik heb het wel voor de helft van de prijs gekocht een paar jaar geleden)
Met wat knutselwerk zul je dit ook wel kunnen maken, of misschien hebben ze het bij aliexpress ook.
Moeilijk is het niet, ik doe dit met pils om geen gistbodem te hebben in de flesjes. Ik zet dan een keg ongeveer 0.5bar hoger dan wat je normaal moet hebben zodat het bier wat meer koolzuur heeft want je verliest bij het bottelen weer een beetje.
-
Ik ben perfect gelukkig met mijn tegenstroomkoeler, na 't koken laat ik het nog even trèkken met de 'flame off hop', ondertussen was ik af, dan kraan helemaal open en gistvat in, 't duurt tien minuutjes, ik koel met put -(géén regenput) water.
Ik doe exact hetzelfde, ook met tegenstroomkoeler en putwater. Op 5 a 10min heb ik 20liter gekoeld tot 22°C. En het koelwater laat ik weer lopen naar mijn vijver of regenton voor de planten.
Voor het koelen ontsmet ik alles met starsan: gewoon solarpompje (5€ bij ali) in een bakje starsan oplossing een 10tal minuten laten circuleren.
NA het koelen wel meteen alles reinigen op dezelfde manier maar dan met enzybrew en in tegengestelde richting. Daarna alles goed droog blazen met de compressor en nog nooit problemen gehad.
Na x aantal brouwsels doet een vriend van mij deze ook eens in een ultrasoon bad samen met die van hem (of het iets uit doet weet ik niet
)
De meeste gaan weer naar een dompelkoeler omdat ze hun tegenstroomkoeler niet goed uit kuisen of niet vertrouwen dat hij wel proper is vanbinnen
-
Ik heb hier ook wat stokken druiven staan en normaal heb ik een kistje vol per rank, in totaal heb ik iets van een 20 flessen wijn.
2 jaar geleden had ik ook nog maar 1 stok staan (de andere komen voort uit mijn 1e stok van 6-7j oud) en heb er dan gewoon maar 3 flessen van gemaakt, wel veel werk en geduld voor zo een klein beetje
Dat aanlengen gaat volgens mij op niets trekken op zo een kleine hoeveelheid, druiven doen er een paar maanden over om goede wijn te hebben, concentraat is op 2 weken al klaar om te bottelen. Ze gebruiken dit meestal gewoon nog een beetje om de begin SG te verhogen als de druiven niet genoeg suiker bevatten volgens hun recept.
En die van bms zonder etiket zou ik zeker niet nemen, niemand weet dus wat er in gedraaid is en er staat al bij dat het niet mag gebruikt worden in professionele wijnbouw dus dat zal ook wel een reden hebben
-
Pomp, roerder, dampkap dat weinig stroom vragen regel ik met 1x relais 5v en kost nog geen €5. Ze hebben er ook met 8 aansluitingen voor als je automatische kranen e.d. wil gebruiken.
En neem inderdaad zowieso een 40A SSR en kijk goed dat het een wisselstroom SSR is want ik had mij de eerste keer miskocht en daarmee werkt het niet
Die pomp kan zowel apart als automatisch gestuurd worden, is maar in de instellingen aan te passen. De pomp dient bij mij voor het spoelwater in de maischketel te pompen met sproeiers.
-
Ik gebruik craftbeerpi al enkele jaren, je kan veel add-ons installeren zoals push meldingen naar je smartphone/tablet,...
Mijn dampkap,pomp en tilt hydrometer staan er op aangesloten, als de maischketel begint op te warmen gaat de roerder ook draaien tot einde maischprogramma.
Opwarmen gebeurt met 40A SSR en de rest zoals pomp, roerder, dampkap zijn aangesloten op een rpi relais bordje.
Ik heb een arsegan easybrew gehad ook tussendoor maar heb deze rap weer verkocht om met mijn weckketels verder te werken
-
-
Zou je die eerste druk ook niet kunnen krijgen door er gewoon bottelsuiker bij te doen?
Dan moet je een stuk van de rvs buis slijpen dat in de keg zit anders ga je gistslurry tappen
Beste is gewoon op de correcte druk (1bar in uw geval denk ik) zetten en een week wachten of zoals ik hierboven al zei met force carbonation.
-
Ik heb daar toch nog geen problemen mee gehad.
Gewoon na dat snel carboniseren de druk er aflaten en op de normale druk zetten, wacht er wel een uurtje mee om te ontluchten of het is schuimparty... Ik spreek uit ervaring...
-
Staat nu in de koelkast te carboniseren op 10psi zoals aangeraden. Zou 24u tot 48u duren.
Je kan de keg op zijn zijkant leggen en dan beginnen rollen met de keg, dan hoor je de Co2 goed in je bier komen en na 10min staat het al op druk. Daarna alles een uurtje laten staan en je kan al beginnen tappen. Zo doe ik het altijd.
Kijk eens op:
dan weet je wat ik bedoel -
Heeft volgens mij te maken met de lengte van de darm van tapkraan naar keg. Bij deze gaat het om een kraantje die op de keg staat dus weinig of geen lengte.
Ik weet het alleszins te melden hoe het gaat.
Ik heb zelf verschillende lengtes van darmen klaar liggen, zo kan ik steeds tappen op de druk van carboniseren en zal mijn bier ook steeds hetzelfde vol co2 hebben van begin tot laatste druppel. Voor pils gebruik ik bvb een andere darm dan voor een duvel kloon of tripel.
De lengte van de darm kan ook berekend worden, daarvoor moet je de diameter, opvoerhoogte enzovoort weten. Ik zal eens moeten zoeken of ik dat bestand nog heb op pc.
-
Hetgeen ik nog niet vat...op welke druk zet je nu een vat weg? Dus ter bewaring...moet dit onder constante druk? of kan je dit gewoon loskoppelen want dan heb je toch ook nog carbonisatie?
Heeft er iemand ervaring hiermee
Je kan een vat op de gewenste druk zetten en dan loskoppelen als het bier voldoende co2 heeft opgenomen en wegzetten.
Beter nog is het uit te drinken
Een vat is gewoon een groot flesje.