Berichten van NewLine

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    In bijberoep is inderdaad niet zo moelijk. BTW-nummer aanvragen en wat vergunningen. Voor mij werd dat allemaal door Xerius gedaan.

    Als je beneden een bepaalde omzet blijft moet je geen BTW-administratie doen. Ttz je rekent klanten geen BTW aan, maar je kan ook geen betaalde BTW recupereren. Maar reken toch maar op extra administratie en kosten, bijvoorbeeld:

    - FAVV

    - vergunning alcohol verkoop

    - sociale bijdragen

    - Sabam (ja want ik verkocht particulier - does vroegen die zich af af ik in mijn winkel (euh garage) muziek speelde - gelukkig niks moeten betalen)

    - ...

    Geen idee, ik zou denken dat een flesje meer constant is van carbonatie en smaak?


    Ik zou toch nog willen weten hoe makkelijk het af en aankoppelen van de CO2 fles en tap is? Ttz om regelmatig van vat te kunnen switchen.

    Of is er voor de CO2 geen stuk waarmee je van 1 CO2 fles naar verschillende >2 kegs kan gaan?

    Al heel mijn brouwcarriere bottel ik op flesjes, maar ik merk dat ik daar zo tegenop zie dat het brouwen er bijna niet meer van komt.

    Zo staat er nu al een paar maand een gedry-hopt bier in de koelkast te wachten voor bottelen :-(


    Ik overweeg te switchen naar Kegs. In eerste instantie dacht ik aan iets in de aard van de volledige set die brouwland verkoopt:


    https://www.brouwland.com/nl/o…pleet-met-nieuwe-soda-keg


    Is dit een goede set?

    Ik brouw per keer ongeveer 16 liter. Is dat ok voor de 19liter Kegs?

    Hoe lang blijft het bier daarop goed? Kan ik daar pakweg een half jaar van drinken (elke week een beetje)


    Kan ik op termijn bijvoorbeeld 5 kegs en 1 CO2 set gebruiken? Ttz, wanneer moet de CO2 set erop? Enkel initieel en bij tappen?


    Kan ik hiermee nog vergisten op Keg met gist, of kan je enkel verzadigen met de CO2 fles?

    Quote


    Ik zou voorstellen om een heel eenvoudige versie van het VHM te houden : gewoon een samenkomst van forumleden met een proeftoog. Iedereen brengt zoals steeds wat proefbier mee en we kunnen er een leuke dag van maken.



    Dat zou ook mijn voorkeur zijn

    Ik heb in totaal 30W verwarming en dat is meer dan genoeg. Ik raak door (voor een saison) makkelijk tot 33C mee. Hoger nog niet geprobeerd.

    Verder gewoon gaatje in zijkant en kabelwartel erin.

    Quote


    Mooi recept, wat mij opvalt is het korte maischschema, meet je a la refracto of het lang genoeg is?
    Ik maisch meestal 90 min (ik heb graag lang contact tussen mout en wort, ik denk altijd dat er tot op 't laatst afgiftes bestaan) en kook 75 min en ik heb een hekel aan wachten, daarom vind ik ook een tegenstroomkoeler een handig ding, vanaf minuut èèn na het koken loopt het in 't gistvat en halverwege gaat de giststarter er al bij, 't kan nie rap genoeg komen dienen eerste blub ;)


    60 min maischen is toch niet extreem kort? Volgens mij is 'alle' conversie dan gedaan. Langer geeft misschien wel een iets fermenteerbaarder bier?

    Vroeger gebruikte ik een jodium test, maar die was steeds Ok, dus laat ik die tegenwoordig achterwege.

    Ga ik ook maar doen. Spaart toch ook weer wat tijd uit. Ik heb al wel gemerkt dat mijn bier zelfs met heel lichte mout donker uitvalt. Misschien net door dat lange koken.
    Hoe lang wachten jullie eigenlijk na koelen vooraleer tje naar het gistvat transfereert? Ik wacht daar eigenlijk niet tussen.

    Ik kook al heel mijn leven 90 minuten :-)

    Is er buiten tijd een nadeel aan langer koken?

    Ik spreid mijn hopgiften meestal, om een wat complexer hoparoma te krijgen. Geen idee of dit ook effectief het geval is.

    Quote

    Hier zie je de mod met kraan en buisje met knietjes om de speidel volledig leeg te trekken dmv het heveleffect.
    Je moet er wel op letten dat de onderkant van de uitloop onder de onderkant van het buisje met knietjes zit (anders geen hevel).
    Het buisje met knietjes spant voldoende om geen valse lucht te trekken.


    Knap, ik snap nu pas dat je je hele kraan vervangen hebt, zie ik zelf niet zitten vrees ik

    Ik vraag me af of het niet werkt bij pellets? Uiteindelijk staat de kraan nog altijd redelijk hoog, en blijven de pellets, trub, etc... misschien nog onder het niveau van de kraan?
    In elk geval volgende week brouwik voor de 1e maal met pellets in mijn Speidel, en zal ik zien wat het geeft...

    Is er eigenlijk iets mis met wat hop bij de primaire vergisting als je er in slaagt om die voor het bottelen te verwijderen?

    Wat te denken van volgende?
    Wil een blond, hoppig biertje. Soriachi heb ik nog nooit gebruikt. Smaak mag wel goed doorkomen.
    Combinatie met challenger ok? Die is vooral als bitterhop (moet op geraken)
    |-----------------------------------|
    | Yet another Yabs based recipe |
    | (http://www.homebrew.be/Yabs) |
    |-----------------------------------|

    Algemeen:
    ---------
    |--------------------------|------------|
    | Gegeven | waarde |
    |--------------------------|------------|
    | Recipe name | PaleAce |
    | Desired start SG / Pt | 1.061 / 15 |
    | Desired bitterness [IBU] | 40 |
    | Calculated color [EBC] | 12 |
    | Mash efficiency | 78 |
    | Boil time | 90 |
    |--------------------------|------------|

    Volumes:
    --------
    |----------------------------|-------|
    | Entry | Value |
    |----------------------------|-------|
    | Mash water [l] | 25 |
    | Sparge water [l] | 3.5 |
    | Evaporation boil [l/hr] | 1.8 |
    | Final volume in kettle [l] | 20.1 |
    |----------------------------|-------|

    Malt and sugars:
    ----------------
    |-------------|------|---------|-----|
    | Name | gram | % total | EBC |
    |-------------|------|---------|-----|
    | Pilsmout 3 | 5317 | 98 | 3 |
    | Cara-Munich | 109 | 2 | 120 |
    |-------------|------|---------|-----|

    Hop:
    ----
    |--------------|------|---------|---------|-----------------|---------|
    | Name | gram | % total | % alpha | boil time [min] | Type |
    |--------------|------|---------|---------|-----------------|---------|
    | Challenger | 9 | 10 | 5.5 | 90 | bellen |
    | Challenger | 9 | 10 | 5.5 | 60 | bellen |
    | Challenger | 9 | 10 | 5.5 | 40 | bellen |
    | Soriachi Ace | 18 | 20 | 12 | 20 | pellets |
    | Soriachi Ace | 18 | 20 | 12 | 10 | pellets |
    | Soriachi Ace | 28 | 30 | 12 | 0 | pellets |
    |--------------|------|---------|---------|-----------------|---------|

    Mash scheme:
    ------------
    |-----------|------|----------------------|
    | Rest time | Temp | Description |
    |-----------|------|----------------------|
    | 0 | 55 | Inmaisch Temperatuur |
    | 60 | 67 | single step |
    | 1 | 78 | out |
    |-----------|------|----------------------|

    Yeast:
    ------
    |-----------------------------|
    | WLP001 California Ale Yeast |
    |-----------------------------|

    Other adjuncts:
    ---------------
    |-----------------------------------------|
    | 30g dry hop 2 days Soriachi Aci pellets |
    |-----------------------------------------|

    Comments:
    ---------
    |------------------------|
    | WLP001 oud --> starter |
    |------------------------|

    Ik wil vrijdag brouwen, nu de enige hop die ik nog heb liggen is een Challenger "tenminste houdbaar 14/2/2015". Dus al 2 jaar voorbij die datum :-(
    Wel nog in de originele brouwland vacuum verpakking en steeds in de diepvries bewaard. Wat denken jullie: nog bruikbaar? Zou voor een blond en toch wel hoppig biertje moeten zijn...

    En anders moet ik toch maar eens aan het ardennen project meewerken :-)

    Ik gebruik de hopzeef. Wel een duur ding :(
    Voordien gebruikte ik hopzakjes...

    Maar als ik iets mis in de Speidel is het wel zo een "hoekje" dat ook het onderste uit de Speidel kan halen. Zoiets dus:



    maar dan zonder de spiraal. Ik overweeg deze nog altijd te kopen, maar dankzij homoE ben ik tenminste gewaarschuwd dat niet iedereen hiet tevreden van is.

    Speidel reinigen gaat zeer vlot. Ik doe zoals ik de vaat zou doen: warm water, beetje dreft en met sponsje reinigen. Daarna effe met vaatdoek erdoor.
    Ik laat ook wel even de pomp draaien. Met PBW heb ik ook 1x gedaan. Was wel ok, maar doe die moeite niet zo vaak :-)
    Pomp haal ik wel af en toe (1/3) uit mekaar.

    Nu tijdens het koken was ik reeds de filterplaten, binnenketel, etc... af.



    Merci, ik heb even door de pdf van het boek gebrowsed, maar lees het liever niet aangezien ik niet voor het boek heb betaald.
    Leek wel een super interessant boek, maar de aankoopprijs viel tegen (300+)
    Ik vraag me af of het boek "malt" in de serie hops, water, yeast deze dingen ook beschrijft? Die is betaalbaarder :-)

    Anyway, het lijkt dus de alpha-amylase die deze suikers vormt? Anderzijds vond ik hier https://byo.com/mead/item/1543…-enzymes-homebrew-science
    dat deze suikers eigenlijk niet gevormd worden tijdens het maischen maar er al van in het begin inzitten :106

    Ik vind ook heel verschillende gegevens omtrent de verhouding vergistbare/niet vergistbare (dextrines) in wort. Ik had altijd in mijn hoofd ongeveer 2/3 vergistbaar, 1/3 niet vergistbaar maar vind nu ook heel andere getallen.

    Is er ergens een omschrijving te vinden van hoe andere dan maltose suikers gevormd worden bij het maischen?

    Naar wat ik denk is het voornamelijk de alpha-amylase die de andere vergistbare suikers (de -oses) 'maakt'? Maar ik zou graag wat meer weten over het proces hierachter.

    Quote

    Kijk eens naar de besprekingen op braumeister.net. Sinds ik die heb gelezen ben ik niet meer zo enthousiast. Ik probeer nu door andere technieken de break meer van het wort te scheiden.


    Bedankt om mijn enthousiasme wat te temperen :) Door reviewsv zijn niet echt bemoedigend. Anderzijds heb ik me nooit erg zorgen gemaakt om wat trub in mijn cct te krijgen. Dat stuk maar dan zonder de filter zal wel werken. Zou ik dan overdreven veel trub meenemen (whirlpoolen doe ik niet)?

    Quote

    Ik heb het over deze springer filter, en ik vraag me af hoeveel trub hij doorlaat, dus niet over een hop filter. De Braumeister laat 4 liter achter bij het overhevelen, zoveel zit er onder het gat waar de kraan in zit. Ik wil zo helder mogelijk wort, maar ook een fatsoenlijk rendement.



    Naar zoiets ben ik dus al lang op zoek (zelfs zonder filter erop), die 4 liter stoort mij namelijk wel erg.
    De kans is zeer groot dat ik deze ga bestellen...

    Heb wat zitten google, lezen, etc... velen hebben het geprobeerd en velen hebben afgehaakt. Probleem blijkt vooral de koelcapaciteit van zo een element te zijn. De efficientie is erg slecht waardoor je vaak aan ettelijke honderden Watt vermogen zit om een beetje deftig te kunnen koelen.