Berichten van theo

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Live vanuit het BAB, het is er gezellig druk en menig voor mij onbekend gerstenat is nu bekend gerstenat geworden, de platte geuze van 't vat en de leite waren de tegenvallers, de andere 15 waren allemaal op hun eigen manier zeer ok. Nu eten en dan nog effe terug, hik

  Ik sluit me aan bij de mening van steinie, gistvlokjes dus, den ene gist plakt wat meer dan... zie het als een test voor in 't vervolg, enne 't flesje niet omdraaien hè, een schuimkraag van 30 min. wa wilde nog meer? en bij grote dorst? Water drinken hè :thumbup:
  Tof dat je zelf zegt dat het goed gelukt is? Dat vind ik nu dè doelstelling van het hobbybrouwen se.

  Quote

  Bij BAB zijn 't wel maar proefglaasjes van 15 cl max é. En meestal ben ik tegen een uur of 6 terug thuis, zeker na 4u wordt het daar ongezellig druk en lawaaierig. Maar misschien zal het nu een stuk beteren met de extra ruimte met tenten op de markt en de stadshal.  6 uur 's morgens???

  Wij komen ook, vanaf zondagmiddag, laten ons transporteren per spoor, hotelletje geboekt van zondag op maandag, die tweede dag is om het bier er uit te laten en wat cultuur erin ;)

  Quote

  En zondag loop ik de halve marathon van Cadzand, ik heb ze gebeld, maar ze wouden het helaas niet verzetten...  Ik loop ook graag maar op een bierfestival nuttig ik toch gemiddeld een kleine tien degustaties van 33 cl en dan 's anderendaags een halve marathon.....

  Heb ook eens ne stinkerd gehad maar ik weet niet meer welke, het stinkgehalte sloeg ik toen nog niet op in mijn notulen.

  Quote

  Zo'n beetje een zurige lucht die ook wel in koeienstallen hangt.  Geniet ervan Walter, pure nostalgie, wanneer komt ne mens nog eens in een koeiestal ;)
  Die fermentis abbaye is bij mij gegaan van 1074 naar 1014 weliswaar met 0.5 kg kandijsuiker, ben er nu toevallig ene van aan 't degusteren, ttz ik las dit en toen ging ik er ene degusteren :)

  Mooi recept, wat mij opvalt is het korte maischschema, meet je a la refracto of het lang genoeg is?
  Ik maisch meestal 90 min (ik heb graag lang contact tussen mout en wort, ik denk altijd dat er tot op 't laatst afgiftes bestaan) en kook 75 min en ik heb een hekel aan wachten, daarom vind ik ook een tegenstroomkoeler een handig ding, vanaf minuut èèn na het koken loopt het in 't gistvat en halverwege gaat de giststarter er al bij, 't kan nie rap genoeg komen dienen eerste blub ;)

  Ik gebruik sulfiet in combinatie met citroenzuur en ik spoel na, altijd, ik begrijp niet waarom je dit met starsan niet zou doen, omdat ze voorschrijven dat het niet hoeft? Komaan, laat me niet lachen.
  Quote

  Ik moet wel hooooooooooogdringend aan het brouwenMFG: JUL 28 16  Serge, picture it... je loopt door brussel, 't is al laat, alles is dicht en je moet... je moet heeel dringend naar het grote toilet, je kijkt overal maar er is niks ...dan heeft hooooooooooogdringend ineens een andere betekenis :))

  Je weet wat HE van de week van het BJCP gezegd heeft hè Piet, dat het een bende losers was,
  ik doe het nog simpeler, ik gebruik max 2 soorten hop, hoppen detecteren is in mijn ogen 't moeilijkste dat er bestaat, 't lukt me voorlopig alleen bij mijn eigen bieren en dat heeft te maken met 't feit dat ik ze er zelf ingedaan heb ;), 20 gr amarillo 0 minuten is dat geen zonde? zou die dan al zijn aroma's al afgegeven hebben, bij mij krijgt elke hop minstens 5 minuten respijt, je moet de hop ook een kans geven hè Piet ;) mooi recept, misschien dat ik rond feb ook binnenspring ;D

  Quote

  Brouwdatum03-02-2016  In feite zou 't ge 'm al moeten uitgedronken hebben :))
  Inspiratie op ivm de naamgeving? tip maak er een reeks van, de volgende ne 'zomaar bruin', of ne 'zomaar straf', ne 'zomaar subliem' als ne goeie is of ne 'zomaar brol' als 't tegenvalt :))
  Met de BE-256 heb ik vorige week mijne (let op de naam) 'delicious' gebrouwen, die zit nu twee dagen in de DJ en had 1014 SG, die 1000 is wel laag en cascade als aromahop is voor mijzelf ongebruikelijk maar daarom niet minder goed natuurlijk ;)

  Ingewikkeld voor een tripel? Ik vind van wel, kan het een lekker bier worden? Ik vind van wel. Van siropen zie ik de meerwaarde nog niet in voorlopig, ik hou het bij goeie ouwe suikers, ik vind ze beter controleerbaar, toe iemand mij het tegendeel in 'bierkwaliteit' laat proeven natuurlijk ;) maar voor een paar euro verander ik niet van systeem en ja, ik ben fan van dun beslag ;), enne...14 gram US-05 voor 14 liter zou ik reduceren naar èèn pakkie, 't zal ook wel gaan maar da's mijn gedacht, je kent er meer van dan ik ;)

  Allé Ronnie het is toch duidelijk....

  Quote

  "Waar gaat dit over "


  Het gaat over kerstmis en de geboorte van 't kindeke jezus

  Quote

  als je vanuit een enkel korreltje opkweekt? Hoeveel oude cellen zijn er dan nog? In ieder

  geval veel minder dan uit zo'n klapzak,Ingo


  Dat ene korreltje is een zaadje van jozef en omdat het en onbevlekte ontvangenis betrof kwam het ter plekke door een klap op de zak :)
  Ik had het meteen door zenne dat frank en ingo het over een metafoor hadden ;)

  Quote

  Ik zou een ander waterslot voorzien.  Pas de tweede keer dat ik het voorheb maar nu moet ik maatregelen treffen, dus gewoon een leiding door de stop en in een emmertje water, ok :thumbup:

  Zou die laag krausen van 10 cm dik nog wegtrekken of oplossen of zou ik gewoon door de laag heen overhevelen naar mijn DJ?  Getverdekke, diene WLP530 van white labs, 't is den tweede keer al dat ie me da lapt, da hevig boerke, ik steek er een rioolbuis aan als blow-off volgende keer, weeral kuiswerk, 18 L bier in een vat van 30 L moet toch kunnen hè, soit, 't blijft mijne favoriete gist ;), net als tanja dexters, kunt er niks mee aanvangen maar 't blijft ergens mijn favoriete vrouw, ook al es meegemaakt? ....met die gist bedoel ik

  Ik hoop je niet de temp. aflezing van de GF hebt gevolgd en teruggepompt hebt tot aan de gewenste graden
  Nee nee, gewoon met een manuele thermometer onder de uitstroom in gistvat of cct meten en regelen met het koelwaterdebiet tot juiste temp. Cool to the touch zegt men om in het begin even terug in de GF te pompen tot je het koeldebiet grofweg hebt bijgeregeld maar zelfs dat is niet echt nodig omdat binnen een halve minuut het wort al voldoende gekoeld is om te verpompen en dan af en toe in het vat temp checken met thermometer ;)

  Quote

  Ik heb namelijk zitten knoeien met de koeler van de Grainfather waardoor hij niet volgens de temperatuur was die ik wou (21°). Mijn terugvoerslang zat namelijk naast de invoer van de pomp, waardoor de Grainfather eigenlijk enkel het gekoelde wort circuleerde in plaast van de gehele wort te koelen.  Wat bedoel je daarmee, we hebben het hier toch over een tegenstroomkoeler? De terugvoerslang hangt toch in het gistvat of niet?
  mvg

  Kook jij effectief 90 minuten of is dit veranderlijk door omstandigheden Serge?

  Een paar maanden geleden een half/halfje, pils/pale gemaakt en ik was aangenaam verrast moet ik zeggen, talrijke smaakcombinaties zijn mogelijk alleen al door het mixen van die twee, het valt me op dat er tegenwoordig vaak met siropen ipv suikers wordt gewerkt, is daar een reden voor?

  Enne diene naam... ja pragmatici schijnen op dat gebied onderbedeeld te zijn met fantasie, niet te verhelpen zeggen ze dus leg u er bij neer. ;) haha of ne keer aan cies vragen hè, nen tip ' 't westels brouwzaalrendementje' ..te lang zeker?

  mvg

  Is er een reden waarom je nog méér spoelwater dan maischwater gebruikt? Ik vraag dit omdat ik me al een paar maanden toeleg op het spoelvolume en zo kan ik er nog wat van opsteken, alvast bedankt ;)

  Toch chance dat we onze sergeclopedie hebben hè, ik versta er meestal maar de helft van en soms nog minder ;) maar Frank z'n vragen begrijp ik ook niet dus waarschijnlijk ligt het aan hun eigen ;) enne... i love sulfiet ik zou er mijn vrouw mee durven ontsmetten :) maar dat zou ik met H2SO4 ook durven, we zijn tenslotte al effe getrouwd ;)

  Als je de pomp dient te smoren is er ergens iets misgelopen, 't zou gek zijn als je de enige manier om wort doorheen mout te sturen gaat afknijpen, ik ben juist op zoek naar een manier om veel meer debiet doorheen het mout te krijgen, nog beter om suikers af te geven is alles in suspensie houden, om die reden zal roeren altijd een stuk efficiënter zijn dan pompen dus ik roer het beslag gedurig om
  en moest het nodig zijn, de overflow kan je echt hoog genoeg krijgen hoor

  Ik brouw zelden meer dan 20 L, enkel als ik het bier al eens gemaakt heb en bijna zeker ben dat het lekker is, ik heb het wel gehad met een volle ketel slecht bier te moeten opdrinken en zoveel gasten krijg ik nu ook niet ;) meestal maak ik nu 15L of zo, het brouwt zoveel gemoedelijker met minder volume, 23 L doe ik nooit meer, dat is 't maximum !! alles propvol stouwen kan niet de bedoeling zijn 't doet meer kwaad dan goed

  Quote

  Ik heb al een keer of 7 gebrouwen met de grainfather  Bij mij zit nummer 18 in de pipeline momenteel :) en jij bent al een stuk langer bezig dan ik dus komaan joeng brouwen :))
  mvg

  Quote

  Mijn vriendin vertelt me dat ze meestal mijn vragen wel begrijpt, maar ofwel het antwoord niet weet ofwel niet wil antwoorden.  Ik kan me al voorstellen waar je vragen over gaan dan :)) :))


  Het is geen vraag nu, dus kan ik ook weer geen antwoord geven, maar 't zou klikken tussen ons, tussen mij en uw vriendin bedoel ik hè ;), hier is 't nog erger, mijn vrouw geeft eerst het antwoord zonder discussie en ik mag daar dan met terugwerkende kracht de vraag bij verzinnen :( .

  Simpel en accuraat, stukje leiding maak je op maat van het gewenste aantal grammen, enkel zorgen dat het hoog en smal is en de bovenkant aangescherpt dat schept beter en zo vermijd je dat er suiker op het randje blijft liggen en natuurlijk een trechtertje gebruiken ;)

  Ik heb nog nooit kunnen antwoorden op een vraag van homoeccentricus, dat kan twee dingen betekenen, of ik ben gewoon te dom... of de vraag is te ingewikkeld voor een normale verstaander, dus Frank stel nu voor de schijn eens een vraag waar je van denkt dat ik het antwoord weet en ik zal met graagte reageren ;)
  mvg

  Ja, een tijdje geleden kampte ik met een smaakafwijking bij één van mijn bieren, ik heb twee DJ 's van 25 L waarin ik grote en kleine brouwsels lager, om alle neveneffecten trachten uit te sluiten heb ik nu een DJ van 15 L bijgekocht waarin ik 14 L doe en tracht ik het gebruik van een bottelemmer uit te schakelen
  Hieronder mijn schepperke waar precies 3 gr in kan, op één minuutje doe ik een bak, zo gebeurt, maak ook steeds een paar voorafproevertjes in 125 ml flesjes, zo moet je niet steeds nen 33 cl soldaat maken ;)

  Besten, bij wijze van probeersel zonet gebotteld rechtstreeks uit de dame-jeanne lagerfles, geen bottelgist gebruikt wegens -geen zwaar bier en niet lang gelagerd- en suiker gedoseerd per flesje( ik vind da echt leuk)
  Hevel rechtop gezet en dj gewoon plat, kleine batch 14 liter, niet zoveel bezinksel
  Doorschijnende hevel liet toe het eventueel meekomend ongewenste te onderscheiden, mijn gedacht was als ik bezinksel zie meekomen hou ik die flessen wel apart maar er kwam niks en toen de hevel stopte bleef amper een halve liter in de fles, ik ga da nog doen..... iemand een bottelemmer kopen? :))

  Quote

  als de gist juist wakker is ram je hem toch ook niet meteen zijn avondeten door de strot?  Ikzelf had het misschien iets beschaafder geformuleerd Walter :)) maar dat is nu precies wat ik wilde zeggen se, dus acclimatiseren dan maar in the future? ;)

  Quote

  Je kan het ook zo zien : Je komt uit je winterslaap (de temperatuur loopt op) en je ontbijt staat al klaar als het pak geactiveerd is bij koude temperatuur.  Ben nie zone groten eter 's morgens Serge ;) maar 's middags eet ik graag en veel ;) haha

  Hebt gelijk hoor, het verrast me alleen omdat hier vaak wordt gepalaverd over details van details wijl iets doodgewoon als smacktemp. niet belangrijk is

  Toch frappant, overal staan de temperaturen beschreven, bij starters zowel als bij toevoegingen bij wort maar niet bij het feitelijke smacken. Als ik gist was en voor de eerste keer eten zou krijgen prefereer ik toch dat op te eten bij een temp. die me aangenaam lijkt ipv rillend van de kou, ......dat ligt weer anders voor een pinguin natuurlijk ;) ;)  Dag jongens, ik had het kunnen opzoeken maar ik vraag het liever aan jullie, heb hier een smack-pack voor mijne neus staan, maar één ding vind ik niet meteen terug, namelijk de juiste temp. voor het activeren van het voornoemde en net dàt lijkt me toch niet geheel onbelangrijk, dus acclimatiseren jullie het pack, wat me niet onlogisch schijnt want vlak na 8° ijskasttemp. gebeurt er niet veel en hoe warm of koud geven jullie de smack, of zoek ik spijkers op laag water en heeft het totaal geen belang?

  Als je in jou grainfather 25,7 L maischwater doet met een stort van 8 KG en je wilt spoelen met 14 L dan adviseer ik je om tijdens het brouwen rubber botten aan te trekken, ;)

  Wil je echter 20 L brouwen zoals op het brouwplan aangegeven dan adviseer ik je om de verhouding: gewenste aantal liter-maischwater-spoelwater
  nog eens te herbekijken ;) ;)

  mvg