Berichten van theo

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Ik ga afkomen, een ietsie pietsie argwanend ivm de desillusie van HE vorig jaar maar als ik met wat geluk het zwetende lijf van termont kan ontwijken ben ik present, eerst een hotelletje boeken om zoals vorig jaar in Brugge 's anderendaags een beetje de toerist uit te hangen.

    En blijft dit zo voor de rest van je brouwersleven of zie je ergens een lichtje in de duisternis in de vorm van een kotje op 't gelijkvloers? of een projectje a la charel 2 ?;)

    Mooie presentatie, en met steevast alles van boven naar beneden te verhuizen en weer terug worden caloriekes verbruikt en mag je dus een tripeltje méér drinken:)

    Mooi experiment, misschien een kleinere hopbel nemen Bruno :) enfin, het is er eentje om open te doen boven de pompbak dus om alle risico's te vermijden, kreeg je bij 't uitschenken die bel in je glas of bleef ie alsnog in de fles zitten?

    Dan stijgt mijn waardering nog meer voor hen die de moeite doen om zoiets te organiseren voor zo weinig volk, maar elk nadeel heeft een voordeel, je hebt geen grote zalen of terreinen vandoen, de locaties zijn wellicht gemakkelijker te vinden zo, vb als Walter z'n 'tuinhuis/brouwerij in aanbouw' nu iets groter zou maken kunnen ze der waarschijnlijk allemaal in en zitten we voor jaren goed :thumbup:

    Inderdaad Piet, bier brouwen is als x, met één constante 'het kan ferm tegenvallen', bij allebei achteraf denk ik soms waar ben ik in godsnaam aan begonnen,
    je blijft zitten met de gedachte " had ik dat maar nooit gedaan" of in 't geval van x...'t moest met je eigen vrouw zijn natuurlijk, dan is er geen probleem :))
    Ik had zo'n gevoel met mijn duvelcloon die ik wegens een verstokte vergisting van de 1388 strong ale had opgepept met de bry-97 en wellicht daardoor wellicht wat veel schuim had in de fles, ik brouw nu een jaar en wat maanden maar een guscher meemaken dat was geleden van in mijn pubertijd :109:
    De goesting is er nog steeds maar sinds ik gestopt ben géén sigaretje meer achteraf en we hebben het over bierbrouwen hè mannen, serieus blijven hè

    Ik brouw wanneer ik goesting heb, een klein probleem is dat ik altijd goesting heb ;) het laatste jaar bijvoorbeeld had ik vijfentwintig keer goesting, daarom heb mijn volumes moeten verkleinen, ik kreeg het niet meer opgedronken of gestockeerd

    Ik was er niet bij dus ik heb geen recht van spreken maar menen jullie dat nu? Amper 20 man zonder de gilde?
    Eerlijk, ik had tweehonderd man nog hèèl weinig gevonden.

    Vanaf heden ben ik dus ook lid van de 'gebroken dame-jeanne club', 't is toch rap kapot hoor zo'n glazen fles, 't is nu niet dat ik ermee gesmeten heb of zo, ik heb ze kleiner geklopt voor de glascontainer en ik ondervond, een klein tikje met een hamertje en ze valt in gruzelementen vaneen, dus nog voorzichtiger zijn in 't vervolg hè, ik hoor het mijn wederhelft al zeggen ' gij zijt voorzichtiger met uw dikke fles dan met mij' maar das nie waar hoor, ik zou nie durven met een hamerke kloppen op haar ;)

    Ach, ik til er niet zwaar aan, weer iets om over te palaveren bij een degustatie met vrienden, wellicht heeft het net van hop grote mazen ;) ze ruikt nochtans 'keilekker' diene goldings :) Serge die heerlijke geur van die mooie bloempjes die kan je toch niet ervaren met dat geperste samenraapsel van 'ik weet niet wat' van misschien wel gemalen steengruis van een steen die ik er nu kan uitrapen? Grapje Serge. je hebt gelijk maar ik ga er vanuit dat dit een eenmalig feit is en als brouwland slim is en ik vermoed van wel dan volgen ze dit forum op de......voet.

    Citeer

    Mijn professor marketing zei altijd: "aandacht krijgen is goed, veel aandacht krijgen is veel beter!" ;D


    Ik weet da nie, dutroux kreeg indertijd ook veel aandacht en die zit in den bak

    dat is de reden waarom die ook bij onafwezigen die niet kunnen komen mag gerekend worden ;)

    Citeer

    Houd er echter rekening mee dat diacetyl ook tijdens de flessegisting kan ontstaan en dan natuurlijk ook weer afgebroken.



    Inderdaad Ingo, twee keer meegemaakt, èèn keer is het nog goedgekomen met de tijd maar de laatste keer bleef die botersmaak of diacetyl aanwezig, bij het bottelen proef je niks maar een paar weken later ontwikkeld zich die bewuste smaak, bij deze laatste, gebrouwen eind december verandert er niks meer, de meest logische oorzaak lijkt mij te weinig gist, die was krap bemeten en zonder bottelgist kan ik geloven dat 't daaraan ligt, met dank aan HE en Serge, ik neem ook geen initiatief meer om het goed te krijgen, met al dat geproef blijft er maar een kwart bakje meer over, maar ik heb eruit geleerd en er en mouw aangepast, ik heb de naam veranderd in een 'becelleke' ;)

    Ik heb onlangs èèn van mijn bieren hoeter de koeter moeten leegdrinken omdat de smaak duidelijk minder werd, het verraste me toch omdat het nog geen jaar oud was, het was een les voor mij dat ik oftewel minder moet brouwen of rapper moet drinken ( dàt soort bier althans)maar ik begrijp HE perfect ( eens moet de eerste keer zijn niewaar) als je eenmaal een gepokt en gemazeld bierbrouwer bent ontdek je door allerlei toevoegingen allerlei smaken die voor mensen zoals mijzelf niet te detecteren zijn maar die uiteindelijk bijdragen tot de finishing touch, tot dat ietsje meer, tot een beter bier dan gewoonlijk.

    Mooi gezegd Serge, en ik denk dat de meesten van ons uiteindelijk zelf bepalen op welke manier ze hun bier in de fles willen krijgen.
    Sommigen willen alles tot in detail opvolgen, anderen doen het op grootmoeders wijze en er is niemand die kan zeggen welk het beste eindresultaat opleverd, en net dàt vind ik het mooie aan onze hobby, maar ik en ongetwijfeld de meesten van ons hebben respect voor ieders methode, sorry Davy... dan start je al es een topic over tetrahop ;)

    Citeer

    spuit gekregen in de muis van mijn voet


    Herman, je bracht me in een lastig parket, ik zei tegen mijn vrouw : Herman zei dat mannen ook een muis hebben maar toen ze zei laat ze eens zien stond ik erbij alsof ik net een ruilbiertje van HE had opgedronken, dus als schuppezot, waar bevindt zich de muis van een man? om bij de les te blijven, basterdsuiker is me tegengevallen vorige keer ik prefereer terug kandijsuiker

    Ik zou ook gaan voor optie twee, stabilisè kost ook geld en 25 cm beton is een ferme plaat maar dat mag, je moet toch zeker zijn dat je brouwketel niet scheefzakt hè :) en alles gaat in één moeite door dus 't is gemakkelijker, kan de mixer erbij komen Walter of moet het met een pomp? want dàt was hier een meerkost van 250 euro

    Citeer

    De luie gierige vrek die ik ben kiest natuurlijk voor optie 2



    Ne luierik zult ge nie zijn want dan begon je niet aan die fundering, over die gierige vrek spreek ik me niet uit daarvoor ken ik je nog niet goed genoeg.

    Citeer

    Met andere woorden, ik kan alleen maar afgaan :(



    Als het afgaan voor het drinken gebeurd zullen het de zenuwen zijn, na het drinken echter kan dit wijzen op een infectie :denk




    Het recept is perfect, alleen de brouwer die lijkt me verdacht

    Freekeh, nooit van gehoord, ik vergelijk het een beetje met de zak kardemom die ik ooit gekocht heb, dus Herman van de 385 gram zou ik 384 gram niet gebruiken en één gram wèl in de hoop da je 't niet proeft ;) grapje hoor maar ik kan me de smaakbeleving echt niet voorstellen :)

    Karwij en komijn, dat zijn zo van die dingen die uiterst moeilijk te doseren zijn, één grammetje op 20 l, ben benieuwd of je 't gaat proeven maar als het gaat overheersen is 't nog erger natuurlijk.

    [quote author=homoeccentricus link=msg=89447 date=1489683613]
    Noem het dan iets anders, dan slaap ik gerust vannacht ;D
    [/quote]
    Er zijn nog andere dingen om gerust te slapen, je hebt toch een vriendin? Awel... zet ze buiten deze nacht hè :))

    Misschien was de jouwe wat minder klààr door 't transport Herman?

    Neen ikzelf ben er niet veel wijzer door geworden maar ik kan me best voorstellen dat een namiddagje over waarschijnlijk vooral bier palaveren met Serge en zijn vrouwke zeer aangenaam kan zijn, wat ik me dan afvraag Herman, gooit ie dan ook steevast zo'n engelstalig citaat tussen de gesprekken of houdt hij het toch gewoon op algemeen beschaafd westels?

    Enne, een bier beter brouwen dan den echte? Da mag nie hè Herman, dan is 't nie meer dezelfde, ge moet dan den uwe dan wat slechter maken hè :))

    Citeer


    Wat ik dacht dat professionele brouwers soms doen is ACTIEVE gist toevoegen aan flessen, zodat die de diacetyl verder verwerkt. Ik weet niet of dat in dit geval doenbaar is...



    Ach ja, dat zou best kunnen, te weinig actieve gist in de flesjes nog aanwezig om bijsmaken op te ruimen, één pakje was misschien wel wat weinig en ik gebruik sinds ik rechtstreeks uit mijn DJ bottel ook geen bottelgist meer, dat zou verdorie wel eens de reden kunnen zijn :thumbup:

    Serge wist het ook zie ik, net gereageerd.

    Citeer


    De gist heeft niet de kans gehad de diacetyl op te ruimen. Dus langer in eerste vergisting laten
    -
    10 tot 14 dagen. En hoeveel gist gebruik je?



    Gewoon één zakje voor 15 liter niet al te sterk bier, nooit problemen mee gehad en ik lager altijd een tiental dagen juist om de gist de kans te geven uit te gisten en ongewenste stoffen op te kuisen weliswaar bij een paar graden minder, 16° ( keldertemp. want ik gebruik geen gistkast) , maar misschien kan ik het inderdaad na de hoofdvergisting beter wat langer later staan, de reden waarom ik dat niet graag doe is omdat ik diezelfde diacetylsmaak ooit heb ervaren met de wyeast 3522 en mij is toen verteld dat warm vergisten daar een oorzaak van zou kunnen zijn, ik heb er net eentje gedegusteerd en ja hij heeft het nog...ik dacht nu van de helft van de flesjes op 22° te zetten (aquariumkamertemp.) en de andere helft op 16° en twee weken te wachten, maar daarmee weet ik de oorzaak nog niet natuurlijk, merci allemaal voor de reacties

    Ik hevel altijd naar over naar een DJ na de laatste blub en één dag, dat was bij deze na vijf of zes dagen, en de smaak verbetert stelselmatig maar is er na drie maanden nog steeds, in mindere mate welleswaar maar nog zo dat het stoort, ik heb de flesjes na twee maanden zelfs terug warmer gezet en er ook mee geschud, het rare is bij een ander blond bier met deze gist heb ik van diacetyl totaal niks gemerkt :106

    Ik vrees er een beetje voor of je nog een rollende kook zult kunnen krijgen omdat de grootste hitte zich zal situeren onder de geperforeerde plaat die ongetwijfeld een belemmering zal vormen voor een gelijkmatige warmteverspreiding, de perforaties van deze plaat zijn ook grover dan die van een hopzakje, je zult dus meer gruis in je kookketel krijgen, persoonlijk hang ik het zakje aan een spider en roer ik het verscheidene malen om en na koken het zakje goed uitduwen met een spatel in een maatbeker.
    mvg

    Ik denk wel dat die smaak (diacetyl) op den duur gaat verdwijnen maar ik wacht niet graag drie maanden of langer, vergisting is begonnen op 18° en is nooit hoger geweest dan 23° dan tien dagen gelagerd op 16°, ik vraag me af, waarom heeft die gist dat soms wel en soms niet? :/

    Begin december een blond bier gebrouwen met als gist de BRY-97, verder niks gebruikt dan pilsmout en tarwevlokken, ik kreeg te maken met de alom gekende botersmaak, ik heb het warm gezet en koud gezet, de smaak komt van de gist naar 't schijnt, nu begin maart heeft het bier nog steeds die bewuste onsmakelijke botersmaak, drie maanden lijkt me toch lang voor een gist om bijsmaken op te kuisen, ik heb al menig bier gebrouwen met die gist, zonder die smaak, hoe zou het komen dat de BRY-97 bij het ene brouwsel wel die smaak genereert en bij het andere niet?

    Citeer

    Die extra ring maakt uitetten op de cilinder moeilijk.
    Zo zijn er vele duizenden kroonkurken mee geperst!



    Ronny, Ik heb er al peervormige gezien of appelvormige of theezakjesvormige maar uitetten zijn nieuw voor mij. :))

    Heb al langer meegemaakt maar bij een paar blub's per minuut durf ik toch overhevelen om te lageren voor een tiental dagen onder waterslot, dan is ie wel uitgegist en dat geduld vind ik helemaal geen schone deugd ;)

    Walter, ik durf te wedden dat jij je ooit nog een grainfather aanschaft, als jij denkt aan 550 euro voor een brewcrafter zit je er qua prijs niet zover meer vanaf...nietwaar? ;) komaan, de korte pijn ;)

    Wat zijn de plannen voor het tuinhuis Walter, zelfbouw of laten plaatsen? Ik ga er dit binnenkort eentje proberen te zetten bij mijn zoon vandaar. Wat je brouwerij betreft, ik ben voorstander van alles te zetten op euh..van die ronde dingen, euh...ah ja, 'wielen' en je weet, een tuinhuis is altijd te klein ;)

    Ik heb gemiddeld 2.5 l per uur verlies bij 75 min koken, koken doe je met open ketel dus volgens mijn bescheiden mening staat alvast je warmtebron veel te hevig.