Berichten van theo

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Daarna nog een upgrade gedaan van mijn filter in mijn Grainfather,

  Deze werkt bij mij perfect Herman, bij 't pompen naar het gistvat moet ik zelfs de pomp smoren omdat de tegenstroomkoeler nie kan bijhouden, er blijft wel een half litertje méér achter omdat de originele dichter tegen de kant aanzit maar wat is nu een half litertje in een mensenleven?

  Alhoewel vijftien keer brouwen op jaarbasis is 7.5 l. Op tien jaar? Negen volle bakken hé, als ge de dingen wat uitvergroot maakt da toch altijd meer indruk hé, net zoals tellen in 'oud geld'. ;)

  Had er nochtans al drie keren mee gebrouwen, niks van gemerkt, iets smaakte natuurlijk niet zoals ik verwacht had maar ik dacht dat trekt wel weg,:) de andere waren wel donkere, deze zou een tripel hop moeten benaderen, 't is nu eerder een tripel flop geworden.

  Het zal wel weer een zoveelste Amerikaanse hype zijn, hoor ik jullie al zuchten.

  Het zal weer wel een zoveelste Amerikaanse hype zijn...zucht.


  Hèèl veel zachte hop, bewust, of genen bittere meer op stock?

  Gember is hot hier in huis momenteel, als je 't straat in draait kan je 'm al ruiken (bij wijze van spreken) wél in de vorm van thee, warm en koud.

  't zou voor iets goed zijn (bloedverdunner of zo ma ik ga 't nie opzoeken)

  Dus onder theevorm( 300gr in dunne schijfjes laten trekken in 1 l kokend water) heb ik het bij de lagering van 18 l bier toegevoegd, dat was dus de eerste en de laatste keer dat ik dàt ooit heb gedaan, vergelijk het met kardemom, van sommige dingen kan je -zelfs al je open van geest bent -zeggen: 't Hoort niet in bier maar dat is persoonlijk, maar hèèl miniem toevoegen kan altijd natuurlijk.

  Bestaat er niet een eenvoudige vuistregel voor de berekening van de bitterhoppen?

  Zoals bij de aromahop 100 gr/ 100 l

  Je gaat hem niet vinden, die ervaren brouwer met boerenverstand. Koen heeft gelijk, kàn ook nie anders, ook bitterhoppen hebben een verschillend alfazuurgehalte, net zoals aromahoppen, 100 gr/ 100l.....? Waar haal je 't vandaan? Je werkt met formules, dus je bent clever, brouwhulp installeren duurt tien minuutjes, 't is gratis, ze doen het daar voor je, profiteer ervan.

  Kijken welke kleuren problematisch zijn en effe mailtje sturen naar brouwland, je zou toch mogen verwachten dat buiten de kleur de kroonkurk identiek is, brouwland is meestal soepel op ongeregeldheden.

  Vanboven is't nipt maar dat is geen probleem hé, je schuift gewoon die plank een paar gleuven naar beneden en die groene fles had ik ook niet gedaan ma soit, ben benieuwd wat het gaat worden onder druk, ik hoop dat het anders is als bij mensen. ;)

  Welkom, en domme vragen zijn er niet. ?

  Dààr kom je nog wel van terug, ooit vroeg iemand aan mij: Kan een appel slapen? Ik vond dat nu geen slimme vraag ma soit, tot ie vroeg: zou ie dan ook de wekker kunnen horen? Ergens houdt het op vind ik.

  Eerst heb ik zelf in de opties zitten prutsen leverde niks deftig op, een nieuwe sonde gekocht zelfde resultaat. Updaten nope...
  Dan heb ik met een maat alles open gelegd en doorgelezen om te kijken waar we een slecht contact/defect hadden.
  Ook niks wijzer uit. Dan maar besloten om ons aan zelf calibratie te wagen want anders was het een stap richting nieuwe module.
  En ja hoor uitgevogeld hoe we dit moesten doen! Blijkt een fluitje van een cent & we kunnen weer brouwen!

  Miljaar, al die moeite, 't zou nie mogen bestaan, ik had weeral ne nieuwe gekocht hé als ik geld had, ma je ziet, soms ben je beter af zonder geld dan 'moet' je 't wel zelf 'uitvogelen' om het met Herman's term te zeggen. (ik zeg nu niet da je geen geld hebt hé loser)

  Ik heb plek zat maar mijne voorraad ping ping is niet in verhouding met wat er is aan bling bling, ik ga dit jaar ook proberen een rendier aan te rijden, die voedselbanken is ook altijd ma 't zelfde op 't eind van 't jaar, der is zelfs geen bier.

  Bij mij zou dat waarschijnlijk een slechte vergisting zijn , zou me geen beetje op men gemak voelen

  Je moet voor àlles openstaan, begin anders met wa rondlopen in uwen hof, wa moet je doen bij slechte vergisting? beluchten hé :D

  En Walter, zeg nooit plastiek tegen PET. Mijn buurman doet je wat als hij dit leest.

  Beetje off-topic ma écht hé, ben juist nog eens gaan rieken, dat ruikt echt naar...niks, ik heb ze al jaren de petflessen, supergemakkelijk, brede mond, weegt niks, ik heb het niet zo voor conische dinges, gist moet kunnen uitwaaieren, vergelijk het met buitenkomen zonder onderbroek, die vrijheid...subliem hé. Fermzilla mooi dingske ma ik zou 't nie moeten hebben.

  een lekkere azijnzure eigen lambiek achteraan, die stekt in 't keeltje ;-).

  én een kaasje erbij natuurlijk, (t is niet de plek en ik ga er nie méér over zeggen maar mijnen èèrste goudse was njam njam njam)

  eel kan er niet mee fout lopen, een echt EU biertje.

  Da vind ik ook, allé Cies neem es een risico joeng, grapje, als de gist in vorm is komt alles wel goed, maar ik had 'honing dun' gepakt. :) Je gebruikt wel erg weinig maisch water, of doe je dat bewust, zoveel spoelen, of ligt het aan de brouwplanner?

  Ja, ik weet niet wat ik ervan moet denken, ik vind het alleszins een nuttig leermomentje Walter, en impassant heb ik Serge zijne lijst met diastaticus besmetting afgetroggeld, ikzelf heb het denk ik nooit meegemaakt dat 't zolang duurde of msschn één keer, je zal het nie meer weten maar ik heb toen aan jou gevraagd 'amai diene vergisting duurt hier wèkenlang, waarop je repliceerde dat het niet uitzonderlijk was en uiteindelijk is het dan nog goedgekomen:)

  Nét gemeten (hydrometer) en ik zit inderdaad een stuk lager dan vooropgesteld, 1010 verwacht, 1002 geworden, gebrouwen op 9-9-19.

  De vorige lageringen in deze fles waren met: US-05, Brewf. Blanche, BE-256.

  Nog wat kleine belletjes op opp. maar hij smaakt goed, ik zal 'm ooit moeten bottelen dus ik zal er ma komaf mee maken met ietsje minder suiker msschn, interessant weetje over deze gist, vorige keer dat ik die gebruikte een paar jaren geleden, schreef ik op het recept nadien: 'WLP 530' zèèr traag.

  Ik ga 't opvolgen, merci.

  Mijn standaardprocedure, brouwen, tien dagen in 't gistvat, twee weken in de lagerfles, bottelen, ik lager altijd onder waterslot omdat ik merkte dat er in de lagerfles nog vreemde dingen gebeuren met alle gevolgen en spuiters vandien en het ging goed, ik dacht hoe simpel kan het zijn? Tot een paar weken geleden de WLP 530 dacht 't zal met mij nie waar zijn, dus al àcht weken dames en heren speelt ie met mijn...,en hij blubt nog steeds, gewoon om mij te pesten hé, laat het nu toevallig mijnen duurste ooit zijn, ik wil graag dat het goed gaat ma ik durf nie bottelen, ooit meegemaakt zoiets?

  Amai, ge steekt er nogal werk in, ik brouw gewoon alle drie weken opnieuw, ze zeggen soms wat doe je dan met al dat bier? Ik weet het zelf niet, op den duur is da gewoon..... weg.

  Nooit van gehoord Walter, wel interessant, 't zal vooral van de dosering afhangen denk ik, 't overheerst msschn makkelijk, Piet neem aub een andere avatar, halloween is gepasseerd. :P

  Dag allemaal, ik moet mij excuseren, uit beleefdheid en ook een beetje uit schaamte stel ik mij opnieuw voor, Theo is de naam, làng geleden weggebleven door omstandigheden die jullie nie willen weten mààr... het respect voor het vhf is altijd gebleven, dus Walter je hebt er ne zagepiet bij hé, proficiat trouwens da je 't al zolang volhoudt, je hebt het niet altijd gemakkelijk gehad, of het nu komt door de leden of door de software laat ik in het midden. Serge, Herman, Piet, Cies, Bram, mbroek en nog vèèl andere, sorry, jullie zullen me terug moeten verdragen, btw, mijn eerste vraag, ik hoor nog weinig van mijne fictieve maat 'HE, ' is dat een vloek of een zegen?