Berichten van theo

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Amai, ge steekt er nogal werk in, ik brouw gewoon alle drie weken opnieuw, ze zeggen soms wat doe je dan met al dat bier? Ik weet het zelf niet, op den duur is da gewoon..... weg.

  Nooit van gehoord Walter, wel interessant, 't zal vooral van de dosering afhangen denk ik, 't overheerst msschn makkelijk, Piet neem aub een andere avatar, halloween is gepasseerd. :P

  Dag allemaal, ik moet mij excuseren, uit beleefdheid en ook een beetje uit schaamte stel ik mij opnieuw voor, Theo is de naam, làng geleden weggebleven door omstandigheden die jullie nie willen weten mààr... het respect voor het vhf is altijd gebleven, dus Walter je hebt er ne zagepiet bij hé, proficiat trouwens da je 't al zolang volhoudt, je hebt het niet altijd gemakkelijk gehad, of het nu komt door de leden of door de software laat ik in het midden. Serge, Herman, Piet, Cies, Bram, mbroek en nog vèèl andere, sorry, jullie zullen me terug moeten verdragen, btw, mijn eerste vraag, ik hoor nog weinig van mijne fictieve maat 'HE, ' is dat een vloek of een zegen?

  Weizenbieren en de meeste andere bieren kun je zeker laten brouwen door micro- brouwerijen maar het recept zou ik zeker eerst in 't klein brouwen 20 l of zo eer ik met grote volumes aan de slag zou gaan, kwestie van mindere smaakbelevingen zoveel mogelijk uit te sluiten, en tenminste een drie-vier maanden voor je het wilt drinken beginnen met brouwen.

  mvg

  Heb je toevallig een kamer waar het 14° is Koen?;) Of wat wil je bereiken met die lage vergistingstemp.?

  Gebruik je effectief 200 ml slurrie die je bewaard hebt, kan je niet beter 20 ml opkweken?

  Ik trok altijd plasticfolie over mijn Dame-Jeanne met een elastiek, 7 dagen lageren en dan bottelen, en soms had ik wel eens teveel druk op de fles maar onlangs begon ik met een redelijk hoog eind sg te lageren, toevallig in een plastic fles met waterslot en dàt -hoewel het met de hoofdvergisting niks meer deed- werd terug actief, veertien dagen heeft het nog geblubt eer ik het op fles kon doen, zo'n dingen kan je niet zien als de lagerfles niet luchtdicht afsluit dus ik lager vanaf nu altijd met waterslot, Enne DJ zo vol mogelijk doen hé Bruno:) ze sluiten zo moeilijk af, zeker die met brede hals dat ik ben overgeschakeld op de kunststof flessen van brouwland, kosten evenveel maar potdicht.;)

  Die Wyeast 1007 German Ale op 16C is natuurlijk de essentie van dit recept. Dat hadden jullie toch begrepen, hoop ik.

  En recept zonder essentie is als een cafè zonder bier, ik zou het op maandag brouwen, 't zou anders wel eens een zondagsbier kunnen worden.

  Welkom, soms is het hier ook wel pittig hoor, de voornaamste regel voor je iets post is: 'Je mag niet gedronken hebben' , als je 't naleest als je nuchter bent heb je ' altijd ' spijt en ja, soms tot onze vreugde en soms tot onze schande er loopt hier ook iemand rond zoals homoexcentricus.

  hydrometer

  Wat ik doe is het volgende : als 't stopt met bubbelen is het klaar.

  Dan druppeltje op de refracto en vergelijken met de labgisting.

  Ik gebruik nog altijd de SG standaard als maatstaf, conservatief zeker ?  Piet, je zal wel je reden hebben maar waarom doe je geen Hydro meting om te vergelijken met de labgisting? Is een druppeltje op refracto dat je moet omrekenen nauwkeurig genoeg?

  Als de vergisting nog moet beginnen kan je nog niet weten of het problematische vergisting zal worden hè Walter maar de perspectieven zijn goed, 't zal wel in orde komen, wat voor soort muts heb je daar over je erlenmeyer getrokken?

  Gert in welke hoeveelheden schaf jij je korrelgist aan? Misschien van 't laatste van 't pak of zak, omgevingstemp. vorige week vrijdag kan wellicht ook niet oorzaak zijn, msschn een éénmalig feit, je zal het pas weten de volgende keer, toch maar eens laten weten als je wilt.

  'Tarwemout' - ik neem aan dat je dit bedoeld en géén tarwevlokken-wordt veelal gebruikt in blonde bieren en wordt daarvoor altijd geschroot.


  mvg

  Pellets rechtstreeks in de kookketel is niet aan te raden, tientallen hopspiders zijn de revue al gepasseerd. Ikzelf ga voor bloemen, los in de pot, bij 't overpompen naar 't gistvat op 't laatst met de alom gekende roerstok over de filter schrapen en na een uur of vijf zit alles waar het moet zitten, soms duurt het ook iets langer;)

  Het gedoe met de bankkaart ( ik begrijp niet waar ze het halen) was bij mij een fiasco, Ik heb het zojuist nagemeten maar mijn meetlatjes gaan ook maar tot 1 mm, gecombineerd gingen die van 1 en 0.3 mm er nog net door dus het zal voor pilsmout met 1.2 mm wel dicht in de buurt zijn maar je weet evengoed dan ik dat 'grover schroten' betekent; makkelijker filteren en den hele battaklank ( ik wéét dat het geen Nederlands woord is) maar meestal ten koste gaat van het rendement.

  mvg

  Een volgende draag zou kunnen zijn

  Schrijffoutjes kunnen toch charmant zen niewaar, zeker van onze fantastische forumbeheerder, hihi en ik wéét dat em er extra op let want je kunt em er zelden op betrappen, haha :), ook ne gelukkige Walter.

  Net gekeken; Ik heb er 24 gebrouwen in 2017, wa veel denk ik maar ik doe da zo graag. 't moeilijkst is daar ne geschikte naam voor vinden, ik heb mijn vroegere lieven al gehad, 'drie' dus nu nog 21 andere...

  Ok nu snap ik het, ik dacht een bak met afloop in een emmer met daarin een pompje dat op en af dient gezet. Nog een vraag, dient die bak ook om al je spullen in uit te wassen want dan moet je die brandschoon kunnen uitspoelen natuurlijk en ik veronderstel dat een schroefdraadverbinding in een bak toch wat hoger uitsteekt?

  Eén zilveren raad, -net géén gouden-, doe het automatique want den boel gaat overlopen, dus ga voor de dompelpomp want op- en afzetten van een pompje ga je vergeten...ik geef het maar even mee en ik hoop ergens dat je het 'niet' doet, kunnen we nog eens lachen;)

  Mooi en speciaal recept, dus je vergist meteen warm en je blijft warm tot de lagering? Ik geef op 't laatst altijd nog ne stoemp van een paar graden. Die 60 min kooktijd wil ik ook altijd maar die haal ik nooit omdat ik altijd weer nog zoveel dingen te doen heb:)

  Mijn eerste poging om met een dompelpomp mijn afvoerprobleem in de kelder op te lossen was niet meteen een succes te noemen, ik koppelde de dikke darm van de pomp aan op mijn afvoer van 40 mm van de badkamer, toen ik de pomp opzette hoorde ik een vreemd geluid in de badkamer, maar het vat was gauw leeg en ik dacht amai dat gaat nogal vooruit, toen ik boven ging kijken zag ik dat de twee stoppen van mijn lavabo's er uit waren gevlogen en de badkamer kliedernat was tot het plafond toe, ik heb toen die darm meer dan de helft moeten smoren.

  :(

  Ik verkoop mijne koersvelo en ik ben daar ooit eens nen bak bier mee gaan halen en ook nà elke rit drinken wij bier en brengt hij mij halfzat steeds weer veilig thuis dus onrechtstreeks heeft die toch met bier te maken gehad....telt niet zeker?:|

  Inderdaad véél over gezegd en geschreven, het best is een handjevol schroten en kijken, het maischen zegt al veel over filters die eventueel dichtslibben wegens te fijn - of te weinig rendement wegens grof - geschroot.

  mvg

  Seed7 of brouwerwaldonk doen dit volgens mijn bescheiden mening perfect, zij teren duidelijk op hun ervaring maar voor een beginnende brouwer is het niveau van 't waterslot één van de weinige visuele indicaties of de hoofdvergisting is afgelopen of niet.

  Ik zit zelf met en slepende vergisting die al tien dagen duurt.