Berichten van pepito

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  De zelfde CCT's als bij Polsinelli heb je ook bij BMS maar incl. verzending kom je dan bijna op de zelfde prijs.

  Die bij BMS zijn van Ghidi, en kun je niet met koeling verkrijgen. Ik begin wel vast te stellen dat veel mensen interesse hebben in het polsinelli materiaal ( het is geen high end materiaal, maar wel zeer correct van prijs ), maar afhaken op de verzending. Misschien is daar wel gelegenheid voor een handeltje of een groepsaankoop ?

  Sinds ik mijn tanks geïsoleerd heb, hoef ik nauwelijks nog bij te warmen,

  enkel als de temperatuur in de brouwerij onder de 10 graden zakt, wat deze winter een 10 tal dagen het geval was. Ik had hier geen rekening mee gehouden, en heb dan maar een ( risky ) snelle fix uitgevoerd : soldeerboutje van 45 watt met een alu pen, die perfect in een van de thermowells past. De warmte dissipeert mooi in de inox tank en de vloeistof ( ruim 100 liter ), waardoor die soldeerbout nooit de kans kreeg erg warm te worden. Ik had geen sporen van aanbranding op de thermowell. Volgende winter zorg ik wel voor een andere oplossing

  Er van uitgaande dat je zeer kleine hoeveelheden wenst te schroten, zal dit met wat omzichtigheid en geduld wel lukken, maar of het een goed resultaat zal geven ? Je wil de mout pletten zonder het kaf te breken of het dus te fijn te malen. Het zal niet makkelijk zijn dat hiermee te doen. Je kunt op veel besparen, maar op een moutmolentje zou ik dat persoonlijk niet doen

  Neen Geert om het BZR te kennen is het wel degelijk deze formule

  Bekomen °Pt X Bekomen SG X bekomen L wort / kg mout

  Wat Brouwhulp doet of berekend is bedoeld om het te doen kloppen wat je vooraf ingeeft als BZR maar daar werk ik niet mee want dat programma werkt niet op een Mac.

  Ik werk met brouwplanner en zo weet ik altijd vooraf wat het SG moet worden na het koelen van het wort en dat klopt altijd soms zelfs 1 of 2 puntjes meer.

  Mijn BZR schommeld meestal tussen 68 en 72 voor volmout recepten, dus zonder suiker.

  brouwerwaldonk heeft gelijk wat het vermenigvuldigen van SG met °Pt betreft. Ik heb me daar ook al een paar keer op vergist : °Pt is een gewichtspercentage , dus je aantal liter moet je inderdaad eerst vermenigvuldigen met je SG, om je werkelijk gewicht te bekomen. Wat die definitie van BZR betreft : misschien moeten we eens een conventie maken die het onderscheid maakt tussen rendement t.o.v. storting en rendement t.o.v. theoretisch extraheerbaar zetmeel ?

  Die Quooker kranen kosten een fortuin en ik dacht dat daar ook een filter op zit. Een doorstroomboiler kan je tot 80°C krijgen maar dan moet je aan je veiligheid gaan denken en zoals al gezegd : het aanzuren zal niet simpel zijn.

  Maar je zou ook een warmwaterketel boven je maischketel kunnen monteren op een stevig draagrek. Dan moet je ineens ook niet meer pompen maar kan je de zwaartekracht gaan gebruiken.

  dat hoef ik nu ook niet te doen : de wwk staat op een apart frame naast de maischketel, op voldoende hoogte ( ik heb een polsinelli easy 100 ). Het probleem met hem boven de maischketel te plaatsen is dan weer het sleuren en verhuizen om te kunnen schoonmaken; ik ben net aan het proberen zoveel mogelijk rugsparend te werken

  ik ben al een tijdje aan het fantaseren om mijn spoelwater met een doorstromer te voorzien ( bij mij weliswaar op gas ). Het wordt enkel wat foefelen met temperatuurcontrole, want er zullen er niet veel zijn die 80°C afleveren. Daarop een doseersysteempje integreren voor het aanzuren, en ik heb weer een halve m² die ik voor iets anders dan die warmwaterketel kan gebruiken. Op kleinere schaal denk ik dat je zoiets ook kan doen met zo'n quooker kraan en boiler

  Zoals de titel zegt. Zondag 14/2 bestelde ik bij BMS een flinke levering. In totaal moet het om zo'n 50 kg. materiaal gaan. Normaal ga ik langs om de levering op te halen, maar de rug wil even niet mee. De website vermeldt duidelijk 'gratis levering vanaf 95 € ( 1 pakket < 27 kg )'. Ik wist dat het meer was, maar de webwinkel gaf mij niks extra qua leverkost, dus ik was eigenlijk een mailtje of telefoontje voor een correctie aan het afwachten. Gisteren echter netjes de levering gekregen. De postman foeterde wel even over het gewicht van de dozen :grinning_face_with_smiling_eyes:

  Maar in elk geval : chapeau voor BMS, op deze manier kan ik voorlopig blijven ruimte sparen door enkel op stock te houden wat ik voor de volgende 2 brouwsels nodig heb., zonder meer kost of tijd.

  Die cider zal inderdaad niet veel leven meer bevatten. Als je niet meteen zin hebt om lactobacillen te kopen, kun je bij deze temperaturen ook goed verzuren door ongeschrote tarwe in een zakje in te hangen ( 50 gram op 20 liter werkte al voor mij ) of een goede verse (ongepasteuriseerde ) yoghurt kopen en die waterige vloeistof in je wort kappen. Afhankelijk van de hoeveelheid wort kun je de PH naar +/-3 laten zakken in 24 a 36 uur

  Er even van uitgaande dat die percentages gelden inclusief alcohol door bottelsuiker, hoeft dat toch niet ingewikkeld te zijn ? Alcohol is al in volume percenten uitgedrukt, dus je kunt heel simpel rekenen. Je berekent de hoeveelheid alcohol in je huidig brouwsel ( volume x volumepercent ) , en deelt dat door het percentage waar je wil landen

  (8.7% x 23 liter) / 8 % = 25 liter, dus 2 liter toevoegen.

  Ja, dat heb ik in het verleden ook wel eens gedaan maar het is een gedasjter dat het geen naam heeft (geklieder dus).


  Maar het is een geweldige manier om met de hobby te beginnen. En in de meeste kringloopwinkels vind je wel een frigobox. Hij moet gewoon de temperatuur ongeveer binnen de 2°C per uur stabiel kunnen houden.

  ik heb het nooit met een frigobox geprobeerd, wel met een weck ketel. Die frigoboxen baren mij altijd wat zorgen : is die kunststof geschikt voor een vloeistof van tot 80°C, met een lage PH ? Migreert er dan niet ontzettend veel chemische rommel in je bier ?

  Het oppervlak van die elementen lijkt me eerder klein om 6.6 kw over te brengen. Dan is het risico op aanbranden steeds erg groot. Blijkbaar kun je het vermogen wle regelen, maar dan hoop ik dat dat niet gebeurt zoals op de kleinere goedkope automaten ( met interval in plaats van werkelijke vermogensreductie ). En best wat elektriciteitswerken voorzien lijkt me : 2 stopcontacten aan 3.3 kw, die moeten zeker aparte kringen hebben

  Met 21 m² heb je ongeveer 2 x zoveel als ik er momenteel heb. Ik kan je alleen maar aanraden grondig over elke m² na te denken. Ik zie in dit plan geen ruimte voor voorraad afgewerkt bier, leeggoed ( ruim 1200 flesjes per maand ), schroten ( doe je liever niet in die ene open ruimte waar alle propere werk moet gebeuren ). Dan zullen die koelcellen snel veel van je ruime opsouperen. Voor deze capaciteit zou ik toch al aan een oplossing met glycolcircuit denken.

  Ik regel mijn offset (of noem het kalibratie) met een gekalibreerde referentie thermometer bij 65°C, maar bij mijn huidige thermometer met 2 probe's moet ik die offset instellen met een post it note naast de meter :slightly_smiling_face:

  das wel een luxe als je een gekalibreerde thermometer ter beschikking hebt.

  Ik denk als mijn huidige temperatuur meter er de brui aangeeft denk ik dat ik gewoon twee STC1000 ga inbouwen in een elektrokastje, en twee 12' NTC RVS probe's van Inkbirt, (met bijgeleverde vrouwelijke jack aansluitingen voor de aansluiting aan de STC), en twee ketel klips ga gebruiken voor de temperatuur meting.
  (goedkoop, redelijk nauwkeurig, je kan je meeting kalibreren via de F4 functie op de STC, alles is vervangbaar, en simpel aan te sluiten daar dit gewoon op een spanning naar wens kan aangesloten worden)

  ik maisch momenteel met een STC1000,en de probe in de thermowell. Kalibratie is echter niet zo evident. Eigenlijk kalibreer je niet, maar regel je de offset. Dus kalibreren doe je eigenlijk maar bij 1 temperatuur. Ik heb uiteindelijk besloten om bij 100 °C ( kokend water ) te nullen, omdat die dichter bij de maischstappen zit, maar dan heb ik bij 0 °C ( ijswater ) al een deviatie van 2°C

  in elk geval : nu beter teveel activiteiten aangeven, want elke wijziging is langs de kassa passeren. Niet vergeten:

  als je ook rechtstreeks aan particulieren wil verkopen : detailhandel ( 47252, dat geeft je ook meteen de mogelijkheid eens iets van collega's te verkopen )

  als je tastings wil organiseren en daar geld voor vragen, of eens een opendeur met schenken van dranken tegen betaling: cafe's en bars ( 56301 )

  als je op een kermis of braderie wilt verkopen of schenken : andere drinkgelegenheden ( 56309, omvat ambulante handel met mogelijkheid tot consumptie ter plaatse ).

  als die 0.8 plato een verschil maken voor accijnzen kun je natuurlijk ook mikken om je wort net dat tikje minder zwaar te maken. Met je 1060 zit je een halve plato te hoog om die bottelsuiker te kunnen toevoegen, en toch bij 14 plato te blijven voor accijnzen.

  En niet vergeten : bij controle van stalen zal accijnzen steeds vertrekken van het alcoholgehalte, en daar mag je 1 % naast zitten. Je zou dus ook kunnen opteren om een 'meetfoutje' naar beneden te maken

  Voor een mogelijk projectje ging ik op zoek naar kleine bierflesjes, van 125 a 150 ml. Een beetje zoals Moortgat destijds met mini steinies op de markt kwam. Tot nu toe vind ik er eigenlijk enkel terug op alibaba, maar de minimum orderhoeveelheden ( 5000 of meer ) schrikken me daar af. Weet iemand waar je er elders nog kan bekomen ? Vorm maakt niet zoveel uit, als ze maar geschikt zijn voor bier, en bij voorkeur geen wit glas zijn.

  Een relatief recente elektrische installatie moet 20A per kring toelaten ( met automatische zekering ), dat komt ruwweg overeen met 4,6 kW. Tenzij je met een behoorlijk oude ( of niet conforme ) installatie zit, of je wasmachine, droogkast of frietketel tegelijk op dezelfde kring laat werken, denk ik dat je met die 3 kW van de brewmonk nog relatief safe zit, zelfs als je op 16 A beveiligd zou zijn.

  mijn hobbyketel was een easybrew, en mijn evaring is dat het wort inderdaad zo helder is na het rondpompen, maar bij het openen van het kraantje eerst niet. De flow van die pomp is onvoldoende om de hele bodem schoon te zuigen van debris. Verder uit de buurt van de ingang van de pomp bleef het gewoon liggen, en spoelde dan mee in het kraantje

  Hoeft niet, als je je er maar bewust van bent. Heel veel melkzuur toevoegen krijg je wel veel lactaat in je wort. Weet niet of dat veel uitmaakt maar fosfaat is wort eigen. Voor het maischwater gebruik ik fosforzuur. Voor het spoelwater soms melkzuur als de hoeveelheid fosforzuur te weinig is

  dit intrigeert mij wel. Wat is de impact van de aanwezigheid van veel lactaat in wort ? Smaak, gezondheid ?

  Dat klopt.

  Dat regel je toch met die koolzuurpatronen?

  maar met een lekje blijf je wel wat restdruk houden, maar heeft het patroontje onvoldoende inhoud om de druk op peil te houden. Ik heb de lekkage kunnen stoppen door :

  1. de plastic buis van het tapsysteempje te ontbramen ( heeeel voorzichtig ) waar hij afdicht tegen de rubberstop, en op die hoogte ook wat vaseline aanbrengen bij het monteren van de tap

  2. vaseline rond de rubber dop


  dan kan ik 1.5 vaatje per patroon tappen

  bij fastferment hebben ze wel erkend dat die dichting van het deksel een issue was. Er is een nieuwe generatie die veel beter werkt. De oude was zo een mousse achtig materiaal, de nieuwe is silicone. ook het dichtringetje voor het waterslot moet je mee opletten. De diameter van het waterslotje dat er bij geleverd wordt is net iets groter dan de klassieke 'bolletjes' watersloten, dus als je dat dichtringetje gebruikt voor die bolletjes, durft dat ook lekken

  om eens tegen de wind in te p****n : ik heb die vaatjes in gebruik, en ben er best tevreden over voor wat ze kosten . Hergisten met 3 g/liter suiker, en afhankelijk van je situatie, zo weinig mogelijk of geen bottelgist. Ik geef toe dat het wel wat foefelen is met vaseline op dichtingen enzo om lekkage van CO² te vermijden, en je moet de goede druk wat vinden om minder schuim te tappen, maar verder is het een leuke gimmick om bij een bbq of zo op tafel te zetten. Het enige wat ik nog wil verandering zijn die CO² cartouchen, want in verhouding zijn die duur. Blijkbaar zijn er verloopsetjes voor een sodastream tankje of een volwaardige Co² tank verkrijgbaar. Je kunt ze overigens rechtstreeks bij de fabrikant bestellen : fass-frisch