Berichten van pepito

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  ik blijf het ook misleidend vinden dat ze dit adverteren als een 'canning' device, en dat je er 'je zelfgebrouwen biertjes mee kunt afvullen'. Dat is simpelweg onwaar. Het is een can seamer, en nog een dure op de koop toe. Hoe je die blikken afvult moet je zelf maar uitzoeken.

  om van je vooropgesteld SG voor koken van 1053 tot je vooropgesteld SG na koken te geraken moet je 35 % verdampen. Met je vastgesteld SG van 1062 was dat zo'n 15 %. Ik ben niet vertrouwd met de software, maar volgens mij is die verdamping van 35% een parameter die moet bijgesteld worden

  Nog eentje (nu ik toch bezig ben) : je kan je eikenhout laten trekken in een neutrale alcohol (of gewoon whiskey) maar weet dat er verschillen zullen zijn in smaak afhankelijk van de sterkte van de alcohol die je gebruikt. Als je de focus op het hout/tannine wil leggen, dan zit je best boven de 55% alcohol. Ga je eerder voor de houtsuiker en de vanille, probeer dan eens alcohol tussen de 50 en 55%

  dat is nu eens leuke info. Wat met goedkoop slootwater - wodka van 35 a 40 %. En wat als je de snippers mee kookt, als zouden het kruiden zijn ?

  rijkelijk laat om op dit draadje nog eens te reageren, maar mijn lokale aardbeienkweker heeft ook een hoevewinkel, en hij was de eerste om mijn bier met veel enthousiasme te verkopen. Dus willen we toch eens iets met zijn en mijn product samen doen. Ik vroeg mij af : wat is het restproduct van die pectine, als de pectozym er mee klaar is ?

  zijn er nog soorten hop die in aanmerking komen om de aardbeismaak aan te vullen. ik las hier al Huell Melon, Southern Passion' en vond zelf al Belma ( maar geraak daar eens aan )

  De massa van CO² bij 0° C en atmosferische druk is ongeveer 2Kg : m³, of 2 g per liter. Om een liter headspace te vullen heb je dus ruwweg 4 gram suiker nodig, er van uitgaande dat daar geen CO² meer aanwezig is natuurlijk.

  Hoe moet dit dan? iets meer mout en minder water om dit dan te compenseren in het gistvat?
  Mogelijks zou ik het ook kunnen gebruiken.

  precies, je berekent je storting en hopgiften voor een grotere hoeveelheid wort, en gebruikt die ingrediënten dan op de hoeveelheid water die in je ketels past. Het resultaat is een 'geconcentreerd' wort. Je meet wel best eens je densiteit voor je gaat aanlengen, want een exacte regel van 3 kun je door mogelijk gewijzigd rendement niet toepassen. Bij het aanlengen best ook je water behandelen zoals je dat ook doet tijdens het brouwen, of op zijn minst aanzuren. Op deze manier haal ik uit mijn polsinelli easy 100 toch zo'n 175 liter wort voor mijn Pepieto ( 11 plato ). De factor waarmee je je brouwsel kunt vergroten is natuurlijk wel gelimiteerd door je vooropgestelde begin SG. Met een stevige quadrupel doe je dit niet.

  Ondertussen heeft hij terug zijn weg naar het netwerk gevonden. Vermoedelijk zit hij op het randje van wat werkt. Dat duwtje tegen het vat zal ik achterwege laten : er zit 175 liter in, dus veel beweging zal ik er niet in krijgen. Deze week ga ik wel op zoek wat ik met het netwerk kan doen

  Gisteren heb ik mijn eerste brouwsel in de CCT gestoken, en meteen ook de ispindel voor het eerst 'live' gebruikt.

  hij heeft zo'n 12 uur netjes om het uur temperatuur en en plato's doorgestuurd, al toonde hij wel een iets te lage densiteit. Daar maak ik me geen zorgen over, hij ligt nu midden in de krauzen denk ik. Maar vannacht is hij er plots mee opgehouden. Bij de opstart had ik een signaal van -60. Bij de laatste status is dat plots -93. Logisch dat ik niets meer doorkrijg, maar wat kan de verklaring daarvoor zijn ? Zou hij achter de koelplaat ( het is een polsinelli cct met vlakke verticale koelplaat ) 'gezwommen' zijn ? Belanrijkste vraag is : kan ik er nu nog iets aan doen zonder de tank te openen ? Als ik zo'n booster zou plaatsen,herkent hij hij dan hetzelfde wifi signaal ?

  Ik heb alvast vele poetsuurtjes gespaard met mijn omgebouwde vaatwas. In plaats van een gesloten kast is het nu een open bak van 700x700, met in het midden in plaats van een schroef een sproeibol. Verschillende tussenstukken zorgen dat ik de hoogte van de bol kan kiezen. Antikalk en spoelglans voorziening zijn er uit gestript.

  Gisttanks, maischketels, emmers, kookketel ... gaan er ondersteboven op, en de het machientje doet de rest. Met een extra hulpstuk dient hij ook als flessenwasser.

  Ik had het een tijd geleden al eens beloofd om mijn bevindingen met dat product te delen. Door gezondheidsproblemen heb ik er nog niet mee vergist, die ervaring volgt later. Ik heb deze : https://www.polsinelli.it/en/r…-60%C2%B0-200-l-P2736.htm

  foto's volgen.


  Inhoud :

  • 200 liter is vanaf het onderste aftappunt tot tegen het deksel. Realistisch zul je hier volgens mij niet meer dan 175 liter in vergisten.
  • tussen onderste aftappunt en kraan in de conus : iets minder dan 4 liter

  Koeling :

  • de koelplaat hangt aan het nogal dunne deksel. Net zoals bij de ketels met platte bodem die ik al had vervormt het deksel lichtjes door de montage en het gewicht van die plaat, wat een goede afdichting moeilijk maakt
  • Afwerking van de koelplaat ( lassen, braampjes etc. ) is deze keer ok.
  • de koelplaat is behoorlijk zwaar, en cip met die koelplaat is geen evidentie ( tenzij misschien met 2 bolletjes in het deksel, dat dan nog wat zwakker wordt ). Dus telkens uithalen boven een ketel van 2 meter hoog. Zorg voor een hoog plafond voor bewegingsruimte
  • het meegeleverde materiaal voor het monteren en aansluiten had ik al geen goede ervaringen mee bij mijn vorige tanks. Voorzie best betere afdichting voor de schroefdraad ( loctite 55 werkt prima in plaats van dat lint dat ze meeleveren ) en silicone dichtringen in plaats van de feuter ( geen idee hoe dat in correct Nederlands heet ) ringen die schimmelen.

  Afwerking tank

  • naden zijn deftig gepolijst ( is al anders geweest bij andere tanks die ik heb )
  • tussen cylinder en conus zit een afgeronde ribbel naar binnen toe die volgens mij zeker gist zal vasthouden. Ik leg de rubber hamer voor tijdens het coldsrashen al klaar
  • de bevstiging van de poten is gelast, en de naden zijn vanbinne zichtbaar, maar wel mooi glad

  Accessoires :

  • standaard bolletjes waterslot met rubberen stopje. Vermoedelijk onderbemaat voor een dergelijk tank
  • 2 bolkraantjes op schroefdraad (3/4 " onder, 1/2 " in het mdden van de conus ). De kraantjes zijn 1 delig.
  • 2 doorsteek thermowells ( dus gemonteerd ,niet gelast )
  • 1 silicone dichtring voor onder het deksel.Heeft in mijn ervaring wat moeite met de onvlakheid van het deksel met koelplaat, dus extra klemmetjes voorzien.

  Net zoals alle Polsinelli materiaal is het prima, eens je weet om te gaan met bepaalde beperkingen, en blijft het veel waar voor je geld.

  test zekerheidshalve ook eens je ketel. Bij mijn Arsegan kreeg ik destijds ook plots aanbranding. Met 10 liter water te warmen op een laag wattage, en de tijd te meten die hij nodig had om tot een bepaalde temperatuur te geraken, kon ik snel berekenen dat hij permanent op maximum wattage stookte, ongeacht de setting. Na op te sturen naar Braumarkt, en hem terug te krijgen met de boodschap 'dat er niets fout gevonden werd' was het opgelost.

  Ze wegen ongeveer 3,1 gr en dat lijkt me toch iets te veel (9,3 gr/L) maar als je ze wat kan verkleinen met bv een rasp tot 2,7 à 2,8 gr dan lijkt me dit wel nog een goed idee voor € 0,89/Kg :thumbs_up:

  Ik denk dat ik dit toch wel eens ga proberen want met die doseerspuit werkt dit prima maar om één of andere reden heb ik altijd iets te kort voor de laatste flesjes en dan kan dit wel een goed alternatief zijn.

  ik heb ze al een paar keer nagewogen, en die 3.1 gram klopt enkel in theorie ( 1 kg / 320 klontjes ). Als je ziet hoeveel suiker er achter blijft wanneer de klontjes op zijn -zeker als je ze zelf doelbewust nog eens schudt om ze wat 'af te ronden'- stel je in de praktijk vast dat ze op 3 gram zitten. Voor mij werkt het in elk geval. Een niet te onderschatten factor is het Co2 gehalte dat reeds in je jong bier aanwezig is. Door het afvullen op dat suikerklontje komt de aanwezige CO2 ook meer vrij ( denk ik ) dan wanneer je siroop toevoegt, dus je start dan eigenlijk al met een iets lager Co2 gehalte.

  Liever niet , want mijn engels is een grote 0 en als ik dit allemaal moet over typen voor in de vertaler ben ik binnen 10 jaar nog bezig en zie ik het tegen dan waarschijnlijk niet meer zitten voor te brouwen :thinking_face:

  google translate op de tablet of smartphone kan rechtstreeks vertalen wat er op de camera gelezen wordt. Ik heb hier een Italiaans boek over brouwbotanica, en ik kan nauwelijks italiaans, maar daar op die manier kan ik me aardig uit de slag trekken.

  Cumarine zit vb ook in kaneel

  tot 0.2 %, toch iets heel anders dan die 10 % in die bonen. Da's het probleem met veel van die kruiden en andere voedingsstoffen: niet de aanwezigheid van de stof op zich zorgt voor een verbod of een risico, maar het gehalte, en de manier waarop je het gebruikt in je voeding.

  Die zijn wat overbemaat, maar de info heeft me wel op weg geholpen. Ik dacht dat mijn pomp zwaar genoeg was voor dit sproeibolletje. Blijkt dat er 2 types pomp novax 20b zijn. Ik heb de low, die maar een 400 liter per uur pompt. Met hetzelfde sproeibolletje en een standaard aan 1500 liter zag ik het bij een andere brouwer prima werken

  Doordat ik recent te weten ben gekomen dat ik een gezondheidsprobleem heb, waardoor de plannen voor de brouwerij behoorlijk teruggeschroefd worden ( geen groei meer, investering vooral in ergonomie ) ben ik aan het nakijken hoe ik mijn gisttanks kan beginnen cippen. Momenteel worden ze gereinigd en ontsmet met een omgebouwde vaatwas, maar daar moet ik ze dus telkens manueel ondersteboven op tillen. Ik heb een sproeibol van 52 mm, met gaatjes rondom, met een 1/2" aansluiting buitendraad. Gekoppeld aan mijn rover 20b pompje blijkt dat bolletje echter zwaar overgedimensioneerd te zijn. Weet iemand of er berekeningen of tabellen bestaan welke sproeikop voor welke tankafmeting, gekoppeld aan welk debiet en druk je nodig hebt :thinking_face:?

  De zelfde CCT's als bij Polsinelli heb je ook bij BMS maar incl. verzending kom je dan bijna op de zelfde prijs.

  Die bij BMS zijn van Ghidi, en kun je niet met koeling verkrijgen. Ik begin wel vast te stellen dat veel mensen interesse hebben in het polsinelli materiaal ( het is geen high end materiaal, maar wel zeer correct van prijs ), maar afhaken op de verzending. Misschien is daar wel gelegenheid voor een handeltje of een groepsaankoop ?

  Sinds ik mijn tanks geïsoleerd heb, hoef ik nauwelijks nog bij te warmen,

  enkel als de temperatuur in de brouwerij onder de 10 graden zakt, wat deze winter een 10 tal dagen het geval was. Ik had hier geen rekening mee gehouden, en heb dan maar een ( risky ) snelle fix uitgevoerd : soldeerboutje van 45 watt met een alu pen, die perfect in een van de thermowells past. De warmte dissipeert mooi in de inox tank en de vloeistof ( ruim 100 liter ), waardoor die soldeerbout nooit de kans kreeg erg warm te worden. Ik had geen sporen van aanbranding op de thermowell. Volgende winter zorg ik wel voor een andere oplossing

  Er van uitgaande dat je zeer kleine hoeveelheden wenst te schroten, zal dit met wat omzichtigheid en geduld wel lukken, maar of het een goed resultaat zal geven ? Je wil de mout pletten zonder het kaf te breken of het dus te fijn te malen. Het zal niet makkelijk zijn dat hiermee te doen. Je kunt op veel besparen, maar op een moutmolentje zou ik dat persoonlijk niet doen