Berichten van pepito

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Welkom terug!

  Net eens een kijkje gaan nemen op de website van Polsinelli... Als ik op voorhand had geweten hoeveel ik aan mijn zelfbouw installatie zou spenderen dan had ik er mij beter hier een aangekocht! :star_struck::grinning_face_with_big_eyes:

  Ze zijn inderdaad spotgoedkoop. Aan bepaalde producten is dat dan wel te merken.

  Gezien mijn capaciteit kan ik niet over grote batchen spreken. In dit geval 2 batchen voor in totaal 2 HL. Ik ben wel net tot de conclusie gekomen dat de saturatie lineair verloopt met de timing van bottelen. M.a.w : de eerste flesjes zijn prima, de laatste bijna plat. Aangezien ze per 12 verpakt zitten, maar die doosjes niet meer op volgorde staan, zal ik mij er aan wagen een flesje per doos als steekproef te openen. Is dat flesje ok, dan verkoop ik de doos, zoniet wordt het hele doosje afgekeurd. Zo kan ik toch een stukje recupereren, en vooral blijven verkopen.

  Opnieuw brouwen gaat je uiteindelijk minder werk en meer garantie opleveren!!,
  Het onder/over gecarboniseerd bier, daar kan je eventueel nog een brett biertje van maken, alles netjes ontkurken en in een RVS/ PET/glas recipient kieperen en er een leuke brett stam op zetten en een maandje of 6 vergeten en dan terug bottelen
  vb een Brettanomyces (anomalus ) claussenii. welke geen paardenstal aroma geeft dit in tegen stelling tot de vele Brettanomyces bruxellensis stammen maar alleen fruitige aroma's en amper aciditeit (vb de ECY 36)

  daar heb je gelijk in, en er gewoon een ander bier van maken had ik nog niet aan gedacht. Dit bier zou denk ik ook niet misstaan met een zuurtje ook, dus misschien moet er wel nog een lacto op los laten ook

  Zoals jullie op mijn nieuwe 'wie ben ik' kunnen zien, heb ik dit jaar de stap naar pro gezet. Dat ging gepaard met opschalen van de apparatuur, en dus een paar methodes ( overhaast door omstandigheden ) aanpassen. Een daarvan was het toevoegen van de suiker voor hergisting. Dat deed ik vroeger met espressoklontjes, maar voor het aantal flesjes dat ik nu afvul zag ik dat niet meer zitten, dus ben ik overgeschakeld naar het toevoegen van gekookte suiker ( siroop ). Nu blijkt die niet goed gemengd te zijn geraakt, en heb ik flesjes met flink wat saturatie, maar andere met zeer weinig. :worried_face: Ik zit met de handen in het haar, want ik had door accijzen en corona al veel vertraging opgelopen bij de opstart, en had dus al een flinke stockbreuk. Controleren per flesje kun je dit niet, en weggieten doet niemand graag. Mijn idee is nu, met alle risicos vandien, om flesjes te hercappen, met toevoeging van toch 1 espressoklontje, in de hoop het toch te redden. Wat denken jullie ?

  hoi iedereen, ik ben al een paar jaar lid van het forum, en heb mij destijds al eens voorgesteld. Ondertussen ben ik een tijdje niet actief geweest, en is er een en ander veranderd in mijn brouwsituatie, dus toch maar even opnieuw voorstellen.

  Ik ben Pieter Degrande uit Gits, en ben al 8 jaar bezig als brouwer. sinds 2 jaar verkoop ik mijn bier op zelfstandige basis, eerst uit de ketels van een bevriende nanobrouwer ( batchen van max. 400 liter ), sedert dit jaar ( met veel vertraging, maar dat is voer voor een andere thread ) ook uit eigen ketels.

  Ik heb een polsinelli easy 100 installatie, op aardgas, en die staat in mijn brouwerijtje van 11 m², dat ik heb ingericht in mijn voormalige garage. Ik ben dus van hobbybrouwer over bierfirma naar brouwer in bijberoep geëvolueerd, maar ik beschouw mijzelf nog steeds als hobbybrouwer. Alleen mag ik mijn bier verkopen zonder zorgen.

  Op brouwtechnisch gebied heb ik absoluut de wijsheid niet in pacht. Ik kende mijn hobbyinstallatie, maar bij het overschakelen heb je toch plots weer het gevoel een beginner te zijn. Ik kan wel aardig meepraten over het opstarten van een zaak en de berg administratie die daar bij komt kijken.

  Sedert het begin heb ik geprobeerd een laag alcohisch, sterk citrusachtig bier te maken. Ik heb dat , net als mijn handle, naar mijn hondje van een klein Mexicaans ras genoemd : Pepito. Ondertussen heet het brouwerijtje ook Pepieto ( om redenen die met bescherming van merken te maken hebben ), wat gezien het formaat wel passend is. Ik heb net mijn eerste 2 commeriële bieren uit eigen ketels in de markt gezet.

  Dit forum heeft me minstens even veel geleerd als de twee cursussen die ik volgde, en blijft mij vandaag nog steeds geweldig helpen. Waar ik kan, probeer ik dat nu ook te doen.

  ik denk dat het heel moeilijk is hier een antwoord op te geven. Het hangt van zo veel factoren af : hoeveel verkooppunten, hoe veel tijd steek je in promotie, welke stijl is je bier en bijgevolg welk doelpubliek mik je op ( drinkers, liefhebbers, geeks ... ). En momenteel speelt er nog een extra factor die het nog moeilijker maakt. Probeer te zien hoe lang het duurt eer je je eerste batch bij je verkooppunten hebt, kijk hoe snel je voorraad mindert en stem de timing van het brouwen van je tweede batch daar op af. Batchgrootte zou ik pas later mee spelen ,tenzij de verkoop natuurlijk heel snel groeit of keldert. Zoals hier al aangehaald is het 'nieuw effect' er bij die tweede batch al af, en zou het best kunne dat die een stuk langer meegaat. Het blijft koffiedik kijken

  ik heb in het begin ook vaak met een zak gemaischt. Na een paar keer heb ik dat gecombineerd met circulatie door een klein pompje. onderin door de kraan wegpompen en bovenin de zak terugvloeien. Eigenlijk een simpele versie van wat veel all in one systemen doen. De warmte blijft op die manier beter verdeeld, de kans op aanbranden wordt kleiner en je temperatuurmeting is correcter, zelfs al ligt de meter in de zak. En vooral : je hoeft eigenlijk niet veel meer te roeren. Wel best niet blijven pompen tot de laatste minuut

  Iedereen bedankt om mee te denken.

  Walter: Dat is vrees ik vol materiaal, niet geschuimd, dus niet zo geschikt als thermische isolatie. Ik denk dat ik toch met die armaflex aan de slag ga. Aangezien dat waterbestendig id, en temperaturen boven de 80 graden aan kan, moet het te doen zijn dat proper te houden


  Correctie: walter heeft me op het goede pad gezet, ze hebben ook celrubber

  Voor het surfpakverhaal zal ik een heel dikke surfer moeten vinden vrees ik. :grinning_face_with_smiling_eyes::grinning_face_with_smiling_eyes: het zijn 150 liter tanks met platte bodem met inwendige koelplaten. Ik heb ze gekozen omdat ik dan relatief weinig ruimte benut. Een klimaatkast zal dat weer wat ongedaan maken. De koeling kan ze op dit moment netjes op 7 graden houden, in combinatie met de bubbelwrap waar ik ze mee inpakte, maar ik wil een nettere oplossing, die ook verwijderbaar is voor het schoonmaken

  ik zou graag mijn tanks isloeren, en zelf een soort brewjacket maken. Het blijkt echter niet zo gemakkelijk om dat neopreen schuimrubber dat daar typisch voor gebruikt wordt te vinden. Weet iemand waar dit te krijgen is ?

  Voorlopig heb ik ze nog niet, maar ik heb een offerte op zak voor 100 stuks. Dat is te veel voor wat ik nodig heb, maar als er hier interesse is kan ik er doorverkopen voor 7 euro per stuk + een forfaitaire vergoeding van een flesje homebrew per bestelling :grinning_face_with_big_eyes:. Laten jullie weten of er interesse is? Af te halen in Gits.

  Dit betekent de facto dat je een drankenhandel bent.

  Je moet wel degelijk een ondernemingsnummer hebben, en dat activeren bij de BTW, ook voor verkoop aan particulieren. Of je dat als feitelijke vereniging, als eenmanszaak, als BV ... doet is een keuze. Denk goed na over wat je wilt doen ( afhankelijk van de omzet voor handelaars of horeca in verhouding tot particulieren ben je ofwel detailhandel ofwel groothandel ) , en zorg dat die activiteiten meteen bij de aanvraag gevoegd zijn. Voor elke wijziging of bijkomende activiteit moet je opnieuw langs de kassa passeren.

  Aangeven aan de belastingen moet je wel degelijk altijd doen : die drempel qua omzet geldt voor een eventuele vrijstelling van BTW ( die ook inhoudt dat je geen BTW kan recupereren ).

  Je moet je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds, maar kunt op basis van een lage winst wel vrijstelling van bijdragen bekomen.

  Je moet een registratie bij favv hebben.

  ...

  handel drijven in ons land, zonder papierwinkel is vrees ik een utopie.

  Laat je erg goed informeren door een boekhouder.

  die putjesgeur is gewoon de brett, die rijkelijk later dan de sacch op dreef komt. Na langer lageren verzwakt die geur terug. Als je na 2 maand bottelt, riskeer je veel druk op je flesjes en gushers. Die brett en lacto eten alles op waar de sacch geen weg mee kon.

  Zoals de titel aangeeft : ik kwam het hier al als antwoord op een ander topic tegen, en zat met de vraag. Wat zou er tegen zijn om je wort heet in de fermenter te pompen, en daar je koeling te gebruiken vooraleer te pitchen ?

  Ik heb alvast mijn pro en cons op een rijtje gezet :


  Pro :

  * minder kuis -en desinfectiewerk aan platenkoeler e.d.

  * minder kans op infectie door minder onderdelen in de transportketen tussen kookketel en gisttank

  * extra desinfecterend effect van het hete wort in de fermenter


  Con :

  * zal enkel lukken met rvs tanks

  * risico op vervorming van de fermenter ? ( bij mijn polsinelli setup lijkt de kookketel en de fermenter in hetzelfde materiaal opgetrokken, dus laag risico als je onderdruk vermijdt ? )

  * aanzuigen van lucht tijdens het afkoelen

  * tragere afkoeling ( afhankelijk van het koelsysteem )


  Heeft iemand nog bijkomende gedachten of ervaringen ?

  1 x Arsegan Easybrew 30 met koelspiraal


  1 kookketel inox 40 l met opening voor kraantje.

  klein materiaal : een automatische hevel, een voorraadje plastic champagnekurken met aanbrenger, met muiltjes, een roerstok in hout.

  Mag weg, eventueel ook in losse elementen, voor een redelijk bod.

  Een update : de schuimhoudbaarheid bij dit brouwsel is nihil. De smaak is er niets mis mee, maar laat ik het zo uitdrukken : sprite heeft een betere schuimhoudbaarheid. Blijkbaar is die extreme eiwitrust toch nefast gebleken.

  Ik denk dat jullie me op het goede spoor gezet hebben. Ik heb er nooit bij stilgestaan, maar voorheen draaide de pomp inderdaad niet tijdens het inmaischen. Samen met de stap om een eiwtirust in te voeren ben ik om een of andere reden, alvast niet bewust, de pomp vroeger gaan aanzetten. Dat verklaart zo goed als zeker die zetmeelkoek op de bodem;

  mbroek : ik ben nooit aan de enzymrust geraakt, want ik had tegen dan al een laag steenkool gemaakt, vandaar dat ik wel degelijk nog een pak zetmeel in circulatie had. Ik ben net ook op 1.2 mm overgeschakeld, op aangevne van je andere post.

  Zekerheidshalve ben ik het opwarmen nu even aan het checken. Een zelfde hoeveelheid water met 1000 en met 2500 watt.

  In elk geval bedankt, ik kan weer verbeteren.

  Hier even terug op inpikken. Vandaag weer een brouwsel naar de kl* in de arsegan.

  oorzaken die ik heb uitgesloten :

  *vuil in de pomp : er zat niets in, hij pompte nu tijdens het maishen vlot rond

  *droog warmen. ik heb het niveau in de gaten gehouden boven de filterplaat, en het was niet eens gestegen

  *gelificatie van ruwe granen : er zaten er deze keer geen in

  * te fijn geschroot : nu zat ik op 1.2 mm Bij de succesvolle brouwsels hanteerde ik tot nu toe 1 mm, schijnbaar zonder problemen.

  *te hoog wattage : 1000 W voor 15 liter lijkt me niet te veel, hij sloeg overigens na een paar seconden warmen meteen in veiligheid.


  Vaststellingen/mogelijke oorzaken waar ik graag jullie mening over hoor

  *ondanks het vlotte rondpompen lag er blijkbaar een dikke laag zetmeel op de bodem van de ketel, en dus ook rond de thermostaat.

  *dit is de derde keer dat ik een eiwitrust probeer, omdat ik wat schuimproblemen had, 2 keer daarvan had ik dus verkoold wort.

  *Ik roer nu meer dan vroeger, om 'deegballen' te vermijden bij die koelere eiwtirust. Misschien jaag ik zo meer zetmeel door de filterplaat ?

  *pompen tijdens het storten : goed of niet ?

  *bij het warmen met water heb ik geen problemen, hoewel ik de indruk heb dat hij even snel warmt bij om het even welk wattage.


  alle hulp is welkom, want dit is frustrerend