Berichten van HermanH

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Beste "brouw-koks"…

    ::103

    Hieronder een overheerlijk receptje voor konijn. Dit was mijn laatste kookkunst een paar weken geleden die echt wel verwondering deed rijzen bij mijn huisgenoten, zijnde lief vrouwtje en onze 2 schatten van kinderen. Alhoewel kinderen? 2 zonen van 22 en 20,5 jaar zijn niet meer de 'klein mannen' hé…

    :cool:

    We gaan beginnen "koken" hé!: Het konijn in de gebruikelijke parten verdelen, iedereen doet dat blijkbaar op zijn eigen manier, mijn schoonbroer en schoonvader hebben ieder ook een andere techniek, dus zal voor ieder van jullie ook wel zo zijn zekers hé!? Ik doe de achterbillen ook nog eens in 2, ook de buikflappen snij ik eraf, zij laten dit aan de rugstukken hangen… Stukken vlees inbloemen, zodat ze mooi bruin worden. Pan/kookpot voorzien van olijfolie en boter (50/50) Ik gebruik echte hoeveboter, doch je kan gewone bakboter nemen ook hoor. Zeker geen soja-boter gebruiken, die dingen spatten dat het lief is, de kok ziet daarna bruiner dan het konijn zelf…

    :lol:

    De olijfolie is enkel om de boter niet te laten verbranden. Stukken goed aanbruinen tot ieder stuk een bruin korstje heeft, tussendoor kruiden met peper, nootmuskaat. Zout doe ik er op het laatste bij, vanwege de ander ingrediënten, zie verder..... Ondertussen de 3 à 4 uien snijden. Ik snij ze in 2 en dan overlangs in schijfjes, zodat je van die halve maantje krijgt, bruint beter dan in blokjes gesneden. Al het vlees nu uit de pan halen. Niertjes en lever bak ik niet mee. Eventueel nog een klein beetje boter in de pan en de uien bakken tot ze bijna verbrand zijn, allez, niet verbrand, maar je weet wel, goed door en door bruine puntjes. Geeft later dat bitter smaakje aan uw konijn, ik ben er verzot op, misschien anderen minder, dus hier laat ik aan jullie de keuze! Juist voor het einde van de baktijd van de uien, 2 teentjes knoflook inpersen/snijden. Mogen niet gans de tijd meebakken, worden anders te bitter en de smaak gaat zo verloren. Dan terug het konijn erop. Nu komt het..!

    ::saint

    Een goede geut Calvados opwarmen en dan de boel in de fik, het konijn flamberen dus……. Opgelet, kookpan alvorens de Calvados in brand te steken vanonder de afzuigkap zetten, vlam kan hoog komen! (allez, hier toch…)

    :grin:

    Na dat het halve huis bijna in brand stond, het konijn onder zetten met gewoon water en 1 runds-boullionblokje, bosje tijm en blaadje laurier en een koffielepel mosterd. Kruiden met peper, achteraf kan nog wat zout, rundsblokje bevat ook veel zout, vandaar….. Onder medium vuur laten pruttelen tot er wat van het kookvocht is verdampt en dan een fles Piedboeuf (gewoon tafelbier) erop én (ook nog een raar ingrediënt) een tas heel sterke KOFFIE...!!! Terug een 15 min laten sudderen en dan een blonde Leffe erop. Bruine Leffe zou ook kunnen, doch die vind ik persoonlijk te zoet. Altijd alles laten garen met schijf erop en regelmatig eens omroeren om aanbranden te voorkomen. Als de boel gaar is, gebruik ik "Gebonden Kalfsjus" van Knorr om de saus te dikken. Is een bruin poeder van de lijn "Carte Blanche", hier de link: http://www.unileverfoodsolutio…e_veau_1L_0000x0000_0.jpg Is ook verkrijgbaar in potjes van 100gr. Opgelet, niet te veel, want het is snel te zout, dus hou ook eventueel wat sausbinder bij de hand! Het water in het begin is om geen liters bier te moeten verspillen door verkoken van de vloeistoffen, vroeger deed ik daar van in den beginne bier bij, doch het verkookt te veel en met water en een runds-boulionblokje heb je direct een smaakmaker toegevoegd. (allez, van het blokje hé, nie van 't water...)

    :lol:

    Misschien nog vergeten, ondertussen kun je van al het werk ook dorst gekregen hebben, dus pak er maar een goed biertje bij , konijn moet lang opstaan eer het klaar is, dus ideaal gerecht om ondertussen jezelf te verwennen met een goed biertje!

    :grin:

    Misschien nog even alle ingrediënten op een rij: Konijn, bloem, peper, zout, nootmuskaat, 3 à 4 uien (afhankelijk van de size), look, water, takje tijm en blaadje laurier, 1 runds-boullionblokje, mosterd, Calvados, 1 tas sterke koffie, 1 fles Piedboeuf, 1 blonde Leffe of een eigen gebrouwen biertje(!), Gebonden Kalfsjus poeder, sausbinder. Mocht ik er nog een vergeten zijn, hierboven staat alles te pruttelen...

    :grin:

    Heb ook al eens zo'n "Diabolo" gebruikt, was ook lekker! Alles serveren met zelf gesneden en 1 keer voorgebakken frietjes en appelmoes. Zalig gewoon, moeten jullie zeker ook eens uitproberen!

    ::2duimen

    Gegroet en smakelijk! Herman.

    Hoi Kevin,

    Die Diabolo was bij mij ook veel donkerder in het glas dan dit welke op de verpakking staat. Ze willen het zelf op Duvel laten lijken, doch daar mag je niet vanuit gaan, je moet het op zichzelf nemen en dan is 't best een lekker biertje! Was tot hier toe het beste van al de Brewferm-kits die ik heb gemaakt. Had wel beer-enhancer gebruikt i.p.v. witte suiker voor de vergisting en rietsuiker/glucose voor het bottelen....

    Grtz, Herman.

    Citaat van miketrevor

    Dat klopt Herman! Jean en Hoppy (zelfs 4 maal), het brouwen komen leren bij me. ......
    Groeten Mike,


    Hey Mike,
    Ja, in theorie kan een mens al wat meepraten, doch ik denk als je er de dag zelf met uwen neus opzit dat het toch wel een beetje klamme handjes en zweten is hoor, alles klaar zetten, brouwsoftware 'laten' denken en schroten, ph meten van maisch- en spoelwater, zorgen dat alles rein- en kiemvrij is en noem maar op.... Ik zou het ook allemaal eerst wel eens willen meemaken, heb nu een 2de ketel (50 liter) en een hevelfilter bij Walter H. die klaar liggen tot binnenkort na onze vakantie, een grotere (70 liter) om au bain-marie in te verhitten. Nu nog schrootmolen, (schijven of rollen?), gasbrander en t°-meter en nog wa kleine spullen ph-strips (of metertje) e.d., en we zijn vertrokken hé...?
    OPROEP: heeft iemand eventueel een schrootmolen op overschot die weg mag voor een goede prijs tov de werkzekerheid/kwaliteit? Doe anders eventueel maar een PM.
    Grtz,
    Herman.

    Hey Ronnie, Blij dat het zo goed is mee gevallen, je doet mij bijna blozen...

    :oops:

    Er zit ook vlierbessensap (15 min. verhit) en krieken in dat spul, vandaar misschien de 'body'. Heb nu een 'vat' opstaan van 47 liter (van 100% hetzelfde recept) dat bijna is uitgegist, als ik terug ben uit vakantie op 6/4 dan hevel ik hem over en gaat er tot 21° (noten-)alcohol in. Heb hem uitgerekend om 16° te halen, net zoals mijn 27 liter van vorige keer waar jij dat 'proeverke' van had. Man man, ik heb daar al wat van uitgedeeld, heb nu nog +/- 0,3 liter staan en 't is ermee gedaan...

    :cry:

    Ik laat je later nog wel eens proeven van de nieuwe lichting 2012....! Grtz en santé, Herman.

    Citaat van brouwerwaldonk

    Hoe je gaat koelen en dat grijs geval, daar kan ik mij niet veel bij voorstellen. Dat doe je best met een rood koper dompelkoeler.

    Hey Walter, Ik heb een link die iets betere referenties aangeeft dan ik je kon vertellen, dat "grijs geval" koelt wel degelijk niet slecht, op de link is te lezen dat hij vloeistof kan koelen van 550°C. bij 180 bar, dus een beetje wort van 100°C. zal wel lukken zeker hé....

    :grin:

    Er zit een inox spiraal in die omhuizing, waar ik dus de wort wil laten doorstromen. De groene aansluiting, ook boven en onder eentje (zoals de spiraalaansluitingen) zijn voor aan- en afvoer van koelwater, dat van mij zal wel geen 180 bar zijn hé.....?

    ::106

    Lukt het niet, dan kan ik nog altijd een ander koeltoestel (tegen- of spiraalkoeler) gebruiken hé, ik heb hem nu toch liggen. Hier den uitleg, hij ziet er wel nog "een beetje" nieuwer uit dan de mijne...

    :???:

    http://www.mechatest.nl/index.…:sample-coolers&Itemid=57 Grtz, Herman.

    Ok Walter, dan kap ik de knoop door en ga voor zo'n 50 liter ketel om in te maischen, kan nog altijd om wat te experimenteren in 't begin er wat minder liters mee gaan brouwen ook hé... Ik stuur je de komende tijd nog wel een gewone email. Misschien dan toch beter om met gas te werken ipv elektrische weerstanden om te verwarmen, koken zal wel op direct vuur moeten zeker ipv au bain-marie? Kan ik die 70 liter-ketel dan misschien beter als kookketel gaan gebruiken. Een doorstroom-koeler heb ik al, had die gewoon liggen uit een fabriek waar ze gedistilleerd water nodig hadden, gekregen van een vriend die daar gewerkt heeft. Is wel geen kleintje (maak er wel eens een foto van), doch met wat spelen via een kraantje moet het debiet goed te regelen zijn zodat de t° te regelen is naar +/- 20°C. voor het gistingsvat. Ik doe je de eerstkomende dagen dus een mailtje, moet ook nog een hevelfilter hebben, dus....

    :grin:

    Grtz, Herman. EDIT: PS: even nog een foto geplaatst van mijn koeler "in spé"...

    :grin:

    Binnenspiraal is uit inox, buitenmantel van ijzer. Moet er wel nog koppelingen op voorzien (eerst uitvogelen welke draad enzo...?) en eens onderhanden nemen om dat beetje roest te verwijderen en een laagske verf erop zetten. Hier een foto ervan met een 750ml schuimwijnfles ernaast, zo is de "size" van dat ding in te schatten:

    Ik heb bij mijn eerste poging dat ik schuimwijn begon te maken ook zo'n beginnersfout begaan, ik kan het visualiseren met een paar foto's...
    Men had mij in de oor gefluisterd dat ik er 1 zakje gist (5gr.) op 10 liter mocht in gieten, "gebruik maar het hele zakje kerel!" zei die gast....
    Mijn eerste flesje schuimwijn met droesem in de hals, hier het resultaat van toen:

    Nu gebruik ik een half zakje Champagnegist (2,5gr.) op +/- 30 liter, en dit is een foto die ik daarnet heb genomen van een fles die op degorgeren staat:

    Groot verschil niet! En ze ploffen even goed dan deze met mega veel gist erin hoor....
    Grtz, Herman.

    Hey brouwgasten, Even een vraagje ivm mijn beginnend "echte" werk...

    :oops:

    Ik heb nu een ketel van 71 liter. (r*r*3,14*H) Nu twijfel ik hoe deze te gebruiken. Zet ik daar een kleinere versie ketel (bvb 30 à 40 liter) in en doe ik het "aux bain marie"? Welke brander steek ik daaronder of plaats ik (misschien mits aanpassing) een elektrisch verwarmingselement van 2kW of misschien beter 2 van 1,5 ‡ 2 kW in het verwarmingswater van de buitenketel met eventueel een thermostaat erop? Of gewoon gebruiken als maisch- en/of kookketel met een gasbrander eronderen, hoeveel kWatt's moet die dan zijn voor zo'n bodemoppervlak/volume? Wel moet ik dan de kraan vervangen door een vol-inox demonteerbaar exemplaar, zie foto. Allez, ik hoor het wel van meer ervaren rotten in het vak.... Grtz, Herman.

    Ik heb in 2007 eens een experiment gedaan met 250 gr. frambozen en 250 gr. aardbeien in 10 liter notenwijn (porto), je zou verwachten dat die +/- 20° alcohol deze vruchten 'heel' zou laten, doch na een aantal maanden ook bijna niks meer van te vinden, blijkbaar is het grote vochtgehalte van deze vruchten misschien de oorzaak dat ze 'vergaan'...

    :?:

    Ja, sorry Ronnie, 'k zal de link met die '3 man en hunne gps' niet goed geplaatst hebben in mijn bovenkamer, kan gebeuren hé, wou echter niks in uw schoenen duwen hoor... Spijtig dat ze niet konden aanwezig zijn, ik vond het heel leerzaam! Sorry Franky, wil niks in de wonde wrijven hoor, maar 't mag gezegd worden hé!
    Grtz, Herman.

    Hey Kevin, Ik heb moeten tekenen, doch of het aangetekend was, daar heb ik niet op gelet, denk dat het op een lijstje was... Had die meter te veel in 't oog denk ik...

    :grin:

    Heb rond die periode een paar keer een pakje in de bus gekregen en moeten tekenen, o.a. ook een bestelling van Brouwmarkt en een nazending omdat er iets ontbrak uit de vorige zending, dus vandaar..... Allez, succes ermee!

    ::beer

    Herman.

    Ja Franky, sorry maar 'k wist het niet, dacht dat ik de Ronnie horen zeggen had dat er nog 3 man gebeld hadden dat ze aan 't sukkelen waren mé de GPS wegens die werken daar...., vandaar dat ik de link heb gelegd naar U, de Kurt en nog een collega bierbrouwer. Dacht dat ik ergens gelezen had dat je met 3 man naar ginds wou komen...? Allez, goed dat het achter de rug is, ik heb er ook ieder jaar van, doch ben tot hier toe gespaard gebleven, gelukkig!

    Grtz en laat u maar nog maar wa (na-)soigneren thuis...

    Herman.

    Hey Ronnie,

    Na uw uiteenzetting van gisten en Co. op vrijdag 24/2/2012 ben ik er zeker van overtuigd dat jij geen slecht bier meer kan maken, 'k zal mijn Brewferm-plannen maar in de diepvries steken en maar voor het echte werk gaan zeker hé...? Heb echt veel bijgeleerd!!! Is een eindje rijden, doch wat is +/- 50 km huidige tijd met een auto!? Heb reeds 1 ketel van 70 liter, dus ben op goede weg denk ik.....?
    Tot later,
    Herman.

    PS1: ook tof om de Jean en Hoppy tegen 't lijf te hebben gelopen, ook weeral een nieuw gezicht op de forumnamen kunnen plakken.... Zeer mooie etiketten hebben jullie gasten!!! Ben echt verwonderd dat jullie al zo ver staan voor jullie toch wel jonge leeftijd, chapeau!!!

    PS2: Hey Franky, ging jij ook niet komen? Heb je niet gezien....? Problemen met de GPS....?

    Citaat van Herman

    Ik kocht een paar dagen geleden deze refractometer: http://www.benl.ebay.be/itm/ws…ageName=ADME:L:OC:BE:1123

    Hey Kevin, Je kan uw meter eerstdaags verwachten denk ik....

    ;-)

    Ik kreeg die van mij deze morgen in de bus, dus besteld op 6/2 en ontvangen op 22/2, is dus 16 dagen onderweg geweest vanaf de bestelling. Valt heel goed mee vind ik, 't kon langer duren hé! Hieronder een paar fotokes: Hier tijdens de ijking met gedistilleerd water: (gaat vanzelf met bijgeleverd schroevendraaiertje) Zo, nu het tooltje nog kunnen bemachtigen van de Ronnie en 't is in orde! >>> Ondertussen kunnen downloaden, termijn van berichten stond op 1 maand...

    ;-)

    Grtz, Herman.

    Citaat van Kevin

    Voor diegene die het blik geprobeerd hebben,
    Welke temp nemen jullie zoal blikbrouwers?
    Ik heb de Diablo vandaag gehaald wegens redelijk goede commentaar op enkele forums.

    Groeten Kevin

    Hey Kevin,

    Ik zet het gistingsvaatje in een hoekje van de living en plaats het op een heel klein elektrisch dekentje (+/- 25x45cm), beginnen op stand 1, niet overdreven warm en als het na een paar dagen wat minder goed gaat in het waterslot eens schudden met de ton (wel waterslotje afnemen, anders zit er geen vloeistof meer in na de 'boost' van het vrijgekomen koolzuurgas...) en daarna op stand 2, de gisting vormt dan niet zo veel eigen warmte meer denk ik. Doch denk dat het slechter is als er grotere volumes gaan vergisten, de eigen warmte zal dan veel hoger zijn. Met die blikken is 't eigenlijk wat gissen denk ik, anders zal het wel zijn met eigen brouwsels, de t° verschillen zullen wel een fruitiger, droger -en noem maar- op resultaat geven.... De eerste keer (Diabolo) heb ik niet koud gelagerd, dus direct na het uitgisten in de brouwemmer geheveld met de bottelsuiker (rietsuiker+brouwsuiker), zoals op de receptuur. Nu laat ik ze een week of 2/3 lageren en moet zeggen, ze zijn klaarder als ze uit de frigo gehaald worden, die Diabolo was echt troebel bij koude t°. Gisten met beerkit enhancer en bottelen met brouwsuiker, zo doe ik het nu, die Diabolo was (zoals eerder vermeld) gebotteld met rietsuiker/brouwsuiker. Ook bij nagisting op flesjes, de bak gebottelde flesjes 14 dagen op mijn elektr. dekentje gezet, heel fijne bubbels en een goede schuimkraag verkregen na 2 maand rusten na die 14 dagen. Laatste 'brouwsels' gebotteld met flessengist, de Triple met een opkweek van een flesje Hopus, de Grand Cru met een Westmalle-kweek. Zeer goed bevallen, doch de Diabolo gaf nog steeds het beste eindresultaat, ondanks de lagering en bottelgisten van de andere 2 biertjes. Die kriek, dat verhaal ken je al hé...

    Grtz, Herman

    Ja, die gast is heel goe bezig..... Kokende vloeistof in een DJ keilen, veel geluk dat ze niet meteen barst, in de hete vloeistof zijn gist toevoegen, die gaat echt wel overleven in pas gekookt water denk ik, en met een hamer de gebruikte kroonkurkjes op zijn flesjes kloppen, succes verzekerd! Echt verontwaardigend hoe die gast handelt. Alleen het idee om vruchten in bier te gebruiken kan er nog wel door, de rest is gewoon show/bagger blijkbaar, zoniet stopt die man er maar beter mee vind ik! Niet dat ik een super-expert ben, doch wie zo te werk gaat, nee, die gaat nog dikwijls met zijn neus op de feiten staan...

    Ja, 'k weet het, 't is soms zeer makkelijk kritiek te geven, maar dit sloeg me zo erg tegen (t.o.v. de andere uitgeprobeerde Brewferm-pakketten) dat ik het persoonlijk nooit meer ga overdoen, dat is zeker. Je kan natuurlijk zoals je hebt aangehaald uw biertje 'pimpen' met andere rode vruchten o.i.d., doch ik persoonlijk vind het niet de moeite om het nog eens te herhalen. Ik maak bij de 'kits' ook gebruik van de 'Beer Kit Enhancer', doch als je alles bij mekaar optelt dan kan je na een paar pogingen beter de drempel overwinnen en voor het echte werk gaan vind ik, met een paar kookpannen, een t°meter e.d. ben je al aan het brouwen, zijnde wat primitieve voorgesteld natuurlijk. Wat iemand anders ermee aanvangt is natuurlijk een vrije en goede keuze, daar niet van natuurlijk. Begrijp mij niet verkeerd hé, de hobby is zo ruim dat iedereen doet wat hij wil, en het al dan niet proefondervindelijk heeft vastgesteld. Heb ik met mijn Notenwijn ook gedaan, en dit mag je ook geen Porto noemen...

    Grtz, Herman

    Aan de heren (of dames?) forummers die gebruik maken van de 'aanloop-kits' voor brouwgewilligen, nl. de "brouw"-kits:
    Op zich niks mis mee denk ik, doch gisteren een Brewferm-kriek gebotteld. Heb hem eigenlijk maar gebotteld om hem niet door de gootsteen te moeten laten verdwijnen, man man, dit lijkt nog voor geen cm (ipv een meter) op kriek, wat een teleurstelling!!! Bottelen kost toch zo goed als niks en hopelijk komt hij een beetje drinkbaar, doch denk niet dat dit echt een kriekbiertje gaat evenaren... Dus een gouden raad, koop NOOIT zo'n blik kriek-'bier' mannen! Heb er ook een beetje sorbietsuiker aan toegevoegd want die was tamelijk droog uitgegist, bottel-SG was 1011. Heb gebotteld met 'brouwsuiker' om zo hopelijk toch nog een beetje meer body in te krijgen. Ga uit pure frustratie echt op zoek naar het nodige materiaal om aan de slag te gaan, dit was mij echt te veel. Heb eerder een Diabolo, Triple en Grand Cru vergist en die zijn wel de naam 'bier' waardig, ik vind persoonlijk de Diabolo het lekkerst. Dus binnenkort schiet ik ook in gang, geen houden meer aan, dit was echt wel de druppel van de brouwemmer...... Een inox ketel van 40x45 heb ik al, dus nu nog de rest 'vergaren' en de beuk erin. Enkel het kraantje die er nu opstaat vervangen door een degelijk te onderhouden/reinigen inox exemplaar. Er moet blijkbaar eerst eens iets grondigs fout gaan alvorens je (weer) wakker wordt hé!
    Ik wil hier zeker niemand mee ontmoedigen, doch wel waarschuwen voor dergelijke miskopen.

    Ondertussen heb ik dan maar -om toch iets om handen te hebben- mijn sinds 2006 altijd verder geperfectioneerde "Notenwijn" (Porto) opgezet in een 50 liter vaatje met groot schroefdeksel met afdichtrubber. Het is nu niet meer het druivenseizoen, doch alle ingrediënten waren nog voorhanden om hem op te starten, vandaar de beslissing.
    Hier een foto ervan, ernaast nog een glimp van de hierboven beschreven gebottelde "kriek" in 75cl flessen. Wie dit wil, ik kan nog aan zo'n vaatje geraken (heb er zelf 3 staan), zeer stevig en voedsel veilig, er zijn levensmiddelen in geweest, dus voor de vergisting ideaal...
    Ga van mijn befaamde "Porto" de 24ste eens iemand van 't forum laten van "nippen", een klein fleske dus, want is bijna uitgeput, vandaar de nieuwe opzet... Nog slechts +/- 2,5 liter van de 27, allemaal uitgedeeld aan bezoek, vrienden en kennissen, ben eigenlijk veel te goed voor deze wereld hé...

    Grtz,

    Herman.

    Raar verschijnsel bij deze (en andere) topics vòòr en na inloggen: Vòòr inloggen heeft dit topic momenteel 21 berichten en 1 pagina van 1, zie deze printscreen: http://www.chateau-ifach.be/bi…ing_alvorens_inloggen.png Na inloggen kan je de tool niet downloaden omdat enkel de laatste 6 berichten getoond worden, zie deze printcreen: http://www.chateau-ifach.be/bi…fbeelding_na_inloggen.png Heeft iemand hier nog last van...? @Walter: kan jij even nakijken op de admin? Ronnie: kan je mij die anders een 'gewoon' doormailen, je hebt mijn mailadres hé...? Met dank! Grtz, Herman.

    Citaat van Ronnie

    Deur is en blijft open ..nog een stoel vinden? - die zijn er genoeg, maar een plaats om hem te zetten is wat anders in 't kleine lokaaltje. Barkruk aan de toog zal er nog zijn 'k heb tegen de secretaris gezegd dat ie wat meer copies (handouts) moet voorzien dan de vorige keer.

    Awel, een plaatske aan den toog is misschien nog geen slecht idee, alhoewel, ik zuip gelijk een koe water als 't voor niks is hé.. hihi, nee nee, zo zijn we nie, alhoewel...

    Kan zijn dat ik eens een eigen "brouwsel(ke)" meebreng, misschien iets straffer of misschien wel het welgekende soep uit blik-brouwsel, 'k sta er versteld van da 't nog zo drinkbaar is..

    Na ene, 3 uur in quarantaine, als er niks gebeurd krijgde d'r nog ene....!

    Grtz, Herman.

    Citaat van peter

    Niemand van het forum waar je een brouwdag mee kan volgen Herman?? Er is zeker iemand die bij je in de buurt woont en die binnenkort gaat brouwen.

    Ja Peter, moet eigenlijk niet echt in de buurt zijn hoor, ik rij met een diesel en dat valt ondanks de kostprijs van de brandstof eigenlijk nog wel mee ivm liters/km... Zeg altijd als ze het aanhalen dat brandstof duur is, dat ze eens moeten kijken naar de prijs van een consumptie in 't café...

    Bvb: 1 liter Cola (of bier, gelijk ge wilt...) kost op café 6 à 10 Euro (te zien waar ge'm besteld), aan de pomp kost 1 liter diesel, +/- 1,4 euro, dus da's nog altijd goedkoper hé...

    Ik hoor het wel wie een helpende hand nodig heeft die eens wil in zijn kaarten laten kijken hé...

    Grtz, Herman.

    Hey Ronnie, 24/2 zal misschien nog lukken als ik wat later mag invoegen(?), kan ten vroegste 20.30u à 20.45u aanwezig zijn, moet werken tot 20.00u. Voor 27/4 weet ik mijn uren nog niet....

    Ik vraag wel verlof voor die dag, krijgen is wat anders...?

    Grtz, Herman.

    Citaat van peter

    Ben je al eens een brouwsessie gaan volgen bij een ervaren hobbybrouwer herman?? Zo leer je heel veel en helpt het keuzes te maken.

    Neen Peter, nog geen echte brouwdag meegemaakt ergens. Ben onlangs bij onze Ronnie aangesloten, dus zal waarschijnlijk ooit wel de kans krijgen bij iemand van de club of ook wel een "losse scharrel", dat kan ook natuurlijk hé....

    Daardoor begrijp ik nog steeds niet waarom zoveel spoelwater in die recepten staat, bvb te brouwen: 20 liter, spoelwater (zeg maar iets) 18 liter. Begin water is dus 20 liter, een paar liter spoelwater, hoeveel??? Door later te koken begrijp ik wel dat het na 90 min. een pak (zal wel een paar liter zijn?) is ingekookt en er waarschijnlijk wel (een beetje) moet bijgevoegd... Of droom ik luidop verkeerd? Ge ziet, 'k zal ne keer ergens moeten komen kijken zeker hé..? Mé ne Speidel hebde zo'n "probleem" waarschijnlijk niet, kan zijn dat je daar ook wat kunt spoelen voor een beter rendement, doch denk dat het niet echt moet volgens dat ik al gezien heb op die filmpjes...? Allez, we zien wel binnen x-aantal tijd... Heb niet echt haast, ben nog genoeg bezig met mijn Porto, schuimwijntjes e.d. Doch zou ooit de stap naar een goei pint wel zien zitten...

    Grtz, Herman.

    Hey Ronnie,

    Ja, 'k heb mij verkeerd uitgedrukt, met "t°controler" bedoelde ik eigenlijk de thermostaat zelf, kost eigenlijk niks hé! Wist wel niet of er een voeler bij was, dus 't is OK hé. Heb vroeger nog zelf een thermostaat in mekaar gestopt op een zelf te verbinden printplaatje (koperbaantes wegkrabben waar nodig) met een opgebouwde transfo van 220V > 15V met een gelijkrichtersbrug een 7812 een paar weerstanden, paar transistorkes BC545(?), een paar condensatorkes en 1 ntc en 'k had een thermostaat. Heb dit ook met een ldr gemaakt voor een lichtschakeling, als het buiten donker werd dan ging het buitenlicht automatisch aan tot een bep. uur. Doch daar stond in het begin het relais een bepaalde tijd te "trillen" tot het nog wat donkerder was en "klik". Om dat probleem op te lossen heb ik een 14-pins IC4910 (laatste 2 cijfers ben 'k nie meer zo zeker van) en daarmee schakelde hij correct, dus 1 of 0. Kwam in de tijd ook al aan 900 Bef. om het zelf in elkaar te solderen, dan had je nog geen "kaske" en die ntc was gewoon een grijs bolleke met 2 kleine draadjes aan, dus ook nog geen inox houdertje en ook geen display, vaste waarde in te stellen "proefondervindelijk" met een potmeterke....

    Ga dus maar voor die kant en klare van eBay gaan hé..

    Grtz,

    Herman.

    Citaat van walter

    Hey Herman, ik zie dat jij daar een hele leuke smiley in je onderschrift hebt. Zou je mij die .gif kunnen doorsturen of beter nog de site kunnen doorgeven waar je die hebt gehaald? Ik zoek altijd wel leuke smileys om de verzameling op te frissen (dus biersmileys) of aan te vullen.

    Hey Walter,

    Ben die ooit eens tegen gekomen, doch weet niet meer waar. Was eerst veel groter en op een witte achtergrond, heb die snel/snel even onder handen genomen om al het wit eraf te pixelen en te verkleinen, doch zie dat er nog een beetje werk aan is om het te perfectioneren, maar zo belangrijk vind ik het niet, is maar een zeer klein onderdeelke van een (toch wel gekke) tekst hé... Gewoon rechtermuisknop en 'opslaan als' en ge hebt hem hé.....

    Grtz, Herm.

    Hier is gisteren ook "verander wijn in bier", euh, ik bedoel "water in bier" aangekomen... Direct maar een doorschijnend zelfklevend jasje aangedaan, dus zal voorlopig nog een tijdje proper blijven hé, want 'k zal het nog dikwijls nodig hebben.... Had het meebesteld met nog wat brouw- en andere spullen bij Brouwmarkt.nl
    Ziet er fraai uit, had niet gedacht dat dit op een +/- A4 formaat zou zijn. Dacht eerder een A3 formaat, zoals de auteur anders wel doet vermoeden....

    Citaat van walter

    Dat is wel waar. Ik zou, moest ge toch een refractometer kopen, gaan voor die van 0 - 18° Plato. De kans dat ge een zwaarder bier gaat maken lijkt me in het begin nogal klein.

    Hey Kevin, Ik kocht een paar dagen geleden deze refractometer: http://www.benl.ebay.be/itm/ws…ageName=ADME:L:OC:BE:1123 Voor de prijs hoef je het niet te doen, 25,46$, incl. verzending. (Is iets meer dan 20 Euro denk ik) Normaal kost zoiets nog +/- 65 Euro hier in ons Belgenlandje.

    :-(

    Zit vol spanning te wachten op de postbode, status staat "verzonden" op mijn eBay-account...

    :grin:

    Grtz, Herman.

    I.v.m. hooggradig vergiste "vloeistof", hieronder een geslaagd "experimentje" tot 16° Alcohol:

    Ik heb begin april 2010 een rood wijntje (druivensap/krieken) opgezet om er later notenwijn (Porto) van te maken. Heb dit tot 16° alcohol geduwd met een zakje Bordeaux gist en 1/2 zakje supergist. Wel de suikergifts verdeeld over 4 beurten (volgens mijn logboek: 1 kg op 7/4 + nog 1 keer zuurstof onder geklopt met garde, 1 kg op 10/4, 1 kg op 13/4 en 225gr op 15/4) Samen met de suiker en nog wat vlierbessensap was alles 24,93 liter. Die 16° alcohol van de wijn (maak hem anders nooit meer dan 12° en witte zelfs nog iets minder om de fruitigheid te behouden) heb ik gedaan om later minder alcohol te moeten gebruiken om tot 20 à 21° te geraken. Frankrijk ligt "droog" op dat gebied, dus is 't hier aan +/- 25 Euro i.p.v. 8 Euro per liter ginds....

    Weet wel niet meer welk merk supergist het was, niet vermeld in logboek, doch heb nu supergist Maxi Turbo in huis welk ze verkopen in kleine potjes van 25 gr. om er van 75 tot 100 liter wijn mee te vergisten. Heb die nu aangekocht omdat ik terug een nieuwe hooggradige wijn ga opzetten als experiment, ik wil een restsuiker van +/- 140 gr/liter terwijl hij automatisch zou moeten stoppen op 17 à 18 graden alcohol met die gist, zo hoef ik enkel nog alcohol bij te voegen tot 20/21° en hoef dan geen zuivere suiker meer toe te voegen, schijnt dat het een groot verschil in smaak is...!? Natuurlijk wort is geen druivensap en er zitten ook andere suikers in, doch ik zou eens proberen met een deel van de "batch" op te vijzen met Champagne of supergist, je weet maar nooit hé... Hangt er vanaf hoeveel alcohol je in 't verschiet hebt, doch zou er niet veel van het "bierige" verloren gaan in smaak door een alcohol %-tage boven 12 à 14%?

    De gebruikte gisten waren natuurlijk wijngisten, dus voor iets zwaarder bier zal het wat experimenteren worden met eventueel zo'n gist op 't einde toe te voegen denk ik...? Het verschil tussen Porto en bier is natuurlijk in de eerste plaats de grootte van het glas, ik zie mij geen 33cl Porto van 21° tussen de kiezen te duwen.

    Een biertje moet een biertje blijven om ervan te kunnen blijven genieten vind ik, niet dat ge al na ene nie meer naar de frigo kunt gaan om nen tweede omdat ge hem niet meer weet staan hé....

    Grtz, Herman.

    Hey Piet, Die 1050 SG, is dit met uwe Speidel? Hoe "zwaar" kan je gaan met zo'n apparaat zonder de pomp naar de eeuwige jachtvelden te jagen? Heb ergens gelezen om er dubbel mee te maischen om er meer SG uit te halen, heb jij dat al gedaan? Dus de tweede maal uw eerste wort gebruiken i.p.v. water om mee te beginnen. Zo'n apparaat interesseert mij wel in de toekomst, doch moet eerst van mijn madam nen (eventueel elektrische) fiets kopen zegt ze, zo geraak ik eerst van mijn bierbuikske vanaf....!

    Nog maar pas nen nieuwe pc gekocht, anders schiet ze mij dood denk ik...

    Heb aan de Walter (Waldonk) reeds prijs gevraagd ivm een paar ketels, doch weet eigenlijk niet goed wa'k zou doen eigenlijk...? Wat denken jullie voor een beginner zonder al te veel of eigenlijk geen praktische ervaring? In theorie zal 't wel lukken omdat ik al veel gelezen heb en ook uit de "wijn-branche" kom hé + al een paar blik-brouwsels achter de rug heb, welke naar mijn bescheiden mening toch goed meevielen.....!?

    Grtz, Herman.

    Hey beste bierkenners/brouwers... Even een melding/vraagje i.v.m. een biersoort welke ik deze week op de Java-beurs te Leuven cadeau kreeg: Wie van jullie kent dit biertje (met gisting op de fles) en wat zijn de eigen bevindingen? Er zat een triple en een donker biertje van 75cl + glas in die box, en een beetje muziek...

    :grin:

    Zie deze foto: Hun site: http://www.broederjacob.com/ Ik vind het een zeer lekker en tamelijk zacht/moutig biertje met een fantastisch aroma, tenminste wat ik als leek ervan ken??? Ik heb vorig jaar een wijnproeverij (6 lessen) genomen, waar kan je zoiets voor bier doen, gilden? Welk soort hoparoma en/of hopsmaak moet ik mij daarbij voorstellen, dus de soort(en) eigenlijk? Hoor graag jullie advies/mening hierover. Groetjes, Herman.

    Citaat van walter

    Brouwvisie zou onder mac werken. Eens kijken op brouwvisie.nl voor meer informatie

    Aha, OK, ik bekijk het de komende dagen dan wel eens, morgen zou mijne pc binnen zijn, dus 'k leef op hoop.

    ::2duimen

    Niet dat ik de eerstkomende dagen aan 't brouwen ga schieten, doch is leuk om al eens "droog" te experimenteren om zo het aantal liters maïsch- en spoelwater en andere dingen te kunnen "inschatten" hé...

    :???:

    Citaat van piet_v

    Maakt dat van mij dan een 'valse brouwer' ?

    ::denk

    Inderdaad Piet, euuhh, ik bedoel helemaal niet hoor...!

    ::ikkenie

    Ik bedoelde daarmee enkel dat je hier wel niet de hele tijd hoeft in te roeren daar een pomp daar (een deel) het werk doet i.p.v. er de hele tijd bij te hoeven staan en t° controle te doen. Maar ik denk dat door eender welke automatisatie er een deeltje van het "puur ambachtelijke" wegvalt, ten voordele van het werk eraan natuurlijk, die keuze zijn we vrij om te maken hé. Indien ik ook zo'n toestel aanschaf moet ik mezelf den ook verwijten maken, denk het niet hé... Blijkbaar lezen mijn teksten niet vlot tussen de regels.... Als ik iemand tegen de schenen wil stampen doe ik dat dan liever niet met een omweg, dus voel je zeker niet het "slachtoffer" hé, dat was niet de bedoeling hoor...

    ;-)

    Zo zit ik niet in mekaar, wacht maar tot ge mij persoonlijk kent, dan valt alles wel op zijn plooi denk ik...

    :-)

    Misschien op het komende VHM, dan drinken we misschien al een Speidel-biertje, wie weet....?

    :-)

    Grtz, Herman.

    Hey mannen, Is er hier iemand die weet welke van die brouw-programma's werkt met een Apple-pc? Heeft geen zin om er een paar te downloaden en daarna te ontdekken dat ze er niet op werken hé! Ben vanaf nu woensdag (18/1) een totaal nieuwe computer-nerd, heb dan nl. een nieuwe pc waar een Apple-logo op kleeft. Zal een hele aanpassing zijn om uit te vogelen waarmee alles te kunnen openen en/of bekijken...!? Niet da't voor zeer binnenkort is (dat brouwen), doch als ik nog eens niet weet wat ermee aan te vangen (bij $ te veel...)

    :grin:

    koop ik mij misschien wel eens een Speidel??? Is toekomst muziek hoor, denk dat het zo relatief eenvoudig is, doch denk gelijkertijd dat het gevoel van "echt brouwen" er een beetje mee verloren gaat en dat je er niet alles mee kan.....

    ::106

    Allez, ik zie wel... Grtz, Herman.

    Citaat van peter

    En toch gaat het. Op de vorige reeks van Tournée Générale lieten ze zien hoe flessen van Malheur werden gedergorgeerd bij een champagneboer.


    Misschien gebruiken die gasten dan ook meer bottelsuikers bij hun te degorgeren bier dan de gewone bottelsuiker die wij gebruiken om enkel Co² te bekomen hé......? 'k Zou het wel eens willen proberen binnen afzienbare tijd....