Berichten van HermanH

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Ik heb nu terug een "ondergister" met de K-97 staan, de opvolger van de Kölsch (met 58% tarwemout), is momenteel aan het vergisten in de FF van Koen. Na een paar dagen was de schuimkraag (ondanks gebruik van 'antischuim') toch wel behoorlijk, zeker 6 cm naar ik zag, begonnen op 12°, momenteel op 17°, maar heb geen ervaring met de WE 2565, hoe die vergisting loopt qua schuim kan ik je niet zeggen, doch, geef het nog wat tijd, het komt wel goed, desnoods eens "schudden of walsen" met je gistvat....

    Voila, de eerste opkweek van 1 liter is uitgezakt, straks een 2de lading (1,5 liter) op zijn doos, dan nog eens laten uitzakken en 2 liter wort erop na opnieuw afgieten.


    dufel_opkweek1.jpg


    Een simpel etiketje is ook al voorradig:


    dufel_met_foto.jpg


    De foto is van zijn onder 1 Bar druk vergiste collega Dufel van een tijdje geleden. Die was echt lekker en mooi helder. Verder geen gegevens op het etiketje daar ik toch kroonkurklabeltjes gebruik.

    Bij mijn Grainfather had ik ook een tamelijk zwarte tot hardnekkige aangekoekte zone boven het verwarmingselement, nu zet na het storten van de mouten het verwarmingselement 10 à 15' uit en pomp ik gedurende die tijd de wort rond tot hij wat helderder wordt, zo zijn er minder zetmeel deeltjes aanwezig in de dode ruimte onder de korf en nu brandt hij niet zo hardnekkig meer aan, ook iets hoger inmaischen om de temperatuursval op te vangen. De ratio van heating kun je niet regelen bij de nieuwe controllers, dus dat gebeurd percentueel en automatisch tov de bekomen temperatuurscurve.

    HermanH je kan niet alles weten hé, 8o

    Haha, nee, beetje gezond verstand is er wel (allé, denk ik toch...? :/:)), doch soms is het wel wat kortzichtig aangelegd en de vingertjes tokkelen dan sneller dan het beetje grijze massa die ze stuurt... 8o^^

    Maar de ispindel zit wel in de wort en die heeft toch ook schommelingen. Dus heb je wel een beetje gelijk.

    Aha, je hebt de 2 systemen dus, denk dat die iSpindel toch wel iets minder schommelingen heeft dan de "waterslot-teller".... :/

    Ik reed daar ook vaak maar hou ook wel van de hellingen in je buurt zoals de Wolvenberg, dat is één van mijn favorieten. Maar door de Corona zijn er bij mij jammer genoeg te veel kilo's bij gekomen en zal ik daar nu minder vlot overgeraken vrees ik. ^^

    Daarnet nog eens op de trappers gestaan, allé, nie zo ver, km of 30, maar we zijn er eens tussenuit geweest hé, voor ne pensionado van 57 is da al genoeg, toch blij da madam mé haren e-bike nie mee kon, kan ook zijn dat het aan het pakje lag... 8o^^


    ikke_mb.jpg

    Whirlpool en flame off vallen volgens mij onder de aroma (hopstand); Je kan de temperatuur waarop je het doet aanpassen in de software.

    Aja, zou kunnen, tja, ik heb alleen naar de bijlage gekeken en daar de hopgiften bekeken, ik werk niet met BrF, dus als ik mis was, 1000 x excuses.... Zal zien dat ik volgende keer nuchter ben, of tenminste beter bij de pinken... 8o:)

    Nog een vraagje over de bitterheid : ik heb toch altijd geleerd dat bitterheid van de hop komt door het kookproces en dat de IBU's die worden toegevoegd na het koken eigenlijk te verwaarlozen zijn. Hoe zit het dan met de IBU's die van deze hop komen?

    Die moet je eigenlijk als "volle" bitterhop rekenen omdat je de 'volle' IBU's toevoegt aan je bier, tijd zoals bij kook-hoppen speelt hier geen rol, je hebt een hard cijfer uit je berekening...

    Komt ie nu nog maar uit je buidel? Was het zo lastig je kindje los te laten? Sliep dat gemakkelijk? :rofl:

    Ja, een dagje in huis rond lopen als een zwangere vrouw met het pak op uwe buik en een lintje rond uwe nek is echte toewijding, lichaamswarmte heeft er goed aan gedaan...

    Nog 13% van de cellen is in leven in dat pak. Uiteindelijk heb je maar 1 levende cel nodig om gist op te kweken :) Ik zou wel een extra starter stap er

    Is geen haast bij, dus ik ga die in stappen opkweken en een paar keren laten bezinken, afgieten en telkens nieuwe wort geven. Vandaag wat appelsap met snuifje gistvoeding gegeven, morgen de eerste lading wort erop...

    Gisteren het smack pack een paar goede linkse gegeven en vandaag is er al leven in de brouwerij, had het niet verwacht, was al een tamelijk oud pak, 2/7/2019, heb nog 1388 in de vriezer, dus ik had een backup maar ga die niet moeten aanspreken zo te zien...


    1388_29_4_20.jpg

    Ik doe die gewoon bij mijn bottelsiroop, individueel ieder flesje voorzien van deze siroop met bottelspuit en dan bottelen, maar je kan het ook per druppel in de flesjes doen, 28 druppels is 1 ml, dus zo kan het ook, doch via de bottelsiroop is makkelijk, of gewoon in de bottel emmer en onder roeren mee met de suiker.......

    Zelfs 1 bier opsplitsen met verschillende koudhoppen is fenomenaal om te ontdekken, ooit onze Duvelkloon simultaan met Serge gebrouwen, elk in onze eigen ketels, man, die verschillende koudhopversies waren echt andere bieren, dus je hoeft er niet veel werk in te steken, ook al was onze 'zuivere' niet gekoudhopte versie 99,9% identiek, ondanks ander water. 20 à 30 liter bier brouwen en na de gisting opsplitsen en koudhop erop, relatief weinig brouw en vergistingswerk, doch zeker verschillende bieren qua beleving... :thumbup:

    Welke koudhopjes ga je uitproberen Herman?

    Heb nog Citra en Sorachi Ace, ga zeker nog eens de combo Simcou/Mosaic gebruiken, die was heel lekker vorige keer, Amarillo heb ik ook nog, dus ik moet nog even in overleg met mijn diepvriezer om te zien hoeveel ik van elk nog zitten heb....

    Nog eens een biertje brouwen voor de vriendin van de jongste zoon, ze wil eens een Duvel tripel hop van eigen makelij proeven, dat er verschil gaat op zitten is zeker, maar we kunnen nog maar eens een poging doen voor het goeie doel hé, en aan haar glimlach kan je niet weerstaan, dus maar direct ja gezegd... :) Ga een paar soorten hop koudhoppen, altijd leuk om het verschil te ontdekken...

    BROUWPLANNER RAPPORT - Datum Export: 28/04/2020

    Naam van het bier : DuFel TH

    Type van het bier : TypeC

    Brouwvolume : 35 liter

    Extractie-efficiëntie : 78%

    Voorspelling begindensiteit : 1069,8 SG /17,0 °P /17,5 Brix

    Waarvan suikers : 1015,1 SG /3,8 °P /3,8 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1009,3 SG /2,5 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 8,0%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 34 IBU / 7 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Extra pale mout 3 7,000 72,5 %

    Rijstvlokken 0 0,750 07,8 %

    Havervlokken / havermout 4 0,200 02,1 %

    Tarwevlokken 4 0,200 02,1 %

    Basterdsuiker 0 1,500 15,5 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog

    Maischwater (RO): 27,4 liter aan 67 °C

    60,0°C gedurende 10 min (ß amylase (maltose))

    62,0°C gedurende 35 min (ß amylase (maltose))

    66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )

    72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater (RO): 32,8 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 60 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Saaz CZ (A) BLM 3,0% 80 1' 16,0

    Styrian Golding (A) BLM 3,5% 90 45' 8,6

    Tetrahop > Vlst. 109,0% 2,5 ml (Nadien) 7,8


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'

    Antioxin SBT 2,6 g enkel maisch

    Calciumsulfaat/gips (CaSO4) 3,5 g maisch

    Calciumchloride 33% (CaCl2) 10,0 g maisch

    Fosforzuur 80% 1,7 ml maisch

    Melkzuur (Lactol) 1,5 ml spoel

    Biersol 8,0 ml 10' koken


    VERGISTING

    Gistnaam : 1388 Belgian Strong Ale

    Gisteigenschappen : Fruitig aroma en palet droog zurige afdronk / Duvel.


    Volume giststarter: 1,9 liter maken met: 180 gram moutextract

    en 7 gram gistvoeding in 1,9 liter water koken + pH aanpassen

    Welkom gasten, 't is hier iedere dag mooi weer, dus zet ulder en drink er ene... :)

    Erik, ik ben ook lid bij de Lokerse gilde, maar het is 47 km van hieruit, dus niet om iedere zater- of zondag erheen te rijden. PS: ben jij de man/thuisbrouwer uit 'komen eten'...?

    Aha dus gewoon in de suikersiroop met de spuit. :thumbup:

    Yep, zo doe ik het bij "gewoon" bottelen, maar het schijnt niet echt aan te raden ivm het bittere 'nasmaakje' die de (bottel-)gistcellen te verduren krijgen... :-S Doch nog weinig last van gehad. In principe zou je de siroop moeten toevoegen, bottelen en dan die gist en Tetra erbij druppelen, doch zo blijft ne mens bezig, alles bij mekaar en hup...! 8o

    HermanH Hoe voeg je dit dan toe als je rechtstreeks onder druk bottelt of gaat dit er al bij tijdens je vergisting?

    Ja, Tetra met tegendruk bottelen... Da's een lastige als je niet op voorhand denkt. Je moet die Tetra net vóór het bottelen toevoegen. Dan moet je al een dosering van minimum 1 druppel per flesje mee incalculeren met je bitterhop in uw receptje. Ik brouw meestal 35 liter. Als je die bottelt in 33 cl's moet je eigenlijk al aan minimum 12 IBU hebben aan bitterheid om de druppels mooi te kunnen doseren. Je kan moeilijk bvb 54 druppels (1.96 ml) in 106 flesjes doen, want een halve druppel kun je niet doseren uit een pipetje. Dus 1 ml = 28 druppels, om 35 liter 12 IBU te geven heb je 3,86 ml Tetra nodig, zijn 108 druppels. 35 liter in 33 cl's bottelen = 106 flesjes, dus 108 druppels = 1 druppel per flesje. Als je normaal bottelt is dat geen probleem, dan doe ik mijn Tetra net vóór ik die siroop in de flesjes spuit erbij, ook al is het niet echt aangeraden, maar het is nu hier zo, ik zou die ook kunnen 'druppelen', doch heb er nog weinig van ondervonden. Als je geen druppels wilt tellen kan je die Tetra in een keg doen en daar uw bier onder tegendruk in duwen, en bottelen vanuit keg. Natuurlijk zijn niet alle brouwsels hier vergist onder druk en/of worden gecarboniseerd. Als ik onder druk vergist (1 Bar) dan moet ik nog gedeeltelijk bottelsiroop geven (+/- 2.65 gr./liter als het bier op 3° gelagerd is onder 1 Bar) en dan gaat de tetra daar in, wat meestal ook zo is. Als ik het via keg doe, dan gaat de Tetra in de keg en gaat er voor 1,5 à 2 weken CO2-druk op en dan is er geen gedoe meer aan, bottelen onder tegendruk en klaar komt Kees....

    Je zat dus met een nat pipetje waar (zure) starsan ophing in je flesje in de tetrahop! :cop:


    10.5 Incompatible Materials: Will precipitate if acidified. (Incompatibele materialen: Zal neerslaan als het wordt aangezuurd.)

    Ja, ne mens denk om goed te doen hé, eigenlijk zijn die pipetjes van zichzelf steriel, dus ga die niet meer "Starsannen"...

    O ja; Gebruik enkel droog proper materiaal om tetrahop uit de/het fles(je) te halen en enkel kunststof of glas gebruiken (best zelfs geen RVS) anders krijg je een wormpjes in je flesje (uitkristalliseren en reactie op onzuiverheden)
    Niet dat het kwaad kan voor de rest van je oplossing maar mooi toont het echt niet. (ik spreek van ervaring)

    Dat heb ik ook al mogen ondervinden, ik zuig het er altijd uit met een pipetje dat ik eerst ontsmet heb met een Starsan-oplossing. De eerste "opzuig" spuit ik gewoon in de gootsteen, dat wordt door de nog aanwezige Starsan nl. grijs/melkkleurig, pas de 2de opzuig druppel ik bij mijn bier, dus is steeds ontsmet en plastiek, en nog ligt er na x-maanden een soort "garnaaltje" aan bezinksel in het flesje... :huh::(

    Mss moet je in het begin een klein beetje olie in de kop van het apparaat doen, want mogelijk klemmen de flesjes hard. Heb dat zelf niet voorgehad, maar is een tip die ik hier al vaak heb zien passeren.

    Ik doe dat tegenwoordig met een stuk van een theelichtje dat ik erin rondwrijf, olie gebruikte ik vroeger, doch vond het te vettig...

    Ik zou ook voor de korrelgist Mangrove Jack's Belgian Tripel M31 gaan. Heb daar al 2x mee gebrouwen en ben er zeer tevreden van.

    Ronnie heeft deze ook een paar keer gebruikt.

    Op 16/3/20 ook een blonde gebrouwen met de M31, de eerste keer trouwens, staat nu nog steeds, al is het mega traag op 22,5° te vergisten, ondanks het al meer dan 4 weken is, én gistvoeding gebruikt heb. Waterslot (3-flessen systeempje) geeft weinig leven, doch als ik de kraan bovenaan de CCT dicht zet geeft de manometer een dag later 0,1 Bar aan, dus nog even geduld hebben alvorens te gaan koelen...

    Dankjewel. :rofl:

    Haha...

    ...En inderdaad, niets verkeerd aan om wat handelingen uit te testen op een blikje. Ben zelf ook zo begonnen.;)

    Als ik terugblik op mijn eerste brouwsel met blik blijkt dat de blik tijdens het brouwen nog steeds die blije blik is, beginnen met een blik is geen schande, ik heb die ook gebruikt, die Diabolo was best te drinken, ook al had hij niks van wat het blik deed vermoeden, gekocht ergens in een brouwwinkel te Beverlo, er stond toen op de toonbank een kleine frigo met het opschrift "gekoelde blikken", man, de blik van die kassierster was echt cool... 8o:cool:


    PS: pas op, nog geen blikske bier gedronken hé, en zo al zeveren... :D