Berichten van HermanH

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Dit slaat dan op het opslaan, lageren, rijpen? Want je kan met een hogere druk niet tappen van die vaatjes.

    Met deze vaatjes weet ik het niet, doch ik tap momenteel vanaf een 18,9 liter keg een saison op 1,6 Bar en bij 6 graden, die 0,6 Bar kan goed zijn om de keg weg te zetten als "groot gebotteld flesje". Staat je bier op 3 graden bvb dan zal je net onder 1 Bar moeten staan, ook al gedaan.

    Als je een ooit hevelfilter zoekt en niet zelf kan maken moet je hier zijn, ik maak die op maat van de brouwketel EN die is in INOX. Geen dode hoeken en altijd helder wort naar de kookketel. Onverslijtbaar met levenslang plezier.

    Idd Walter, ben blij dat ik er destijds voor naar Ekeren ben gekomen, die werkt super en daar hij van RVS is onverslijtbaar...:thumbup:

    .......ik ga die bij mijn volgend bier weer gebruiken als maischketel.

    Daarom dat ik 90% van mijn brouwsels terug met mijn ketels (50 en 70 liter) doe, die Grainfather is al die tijd gewoon spoelwaterketel met een pomp en een wurgkraantje om de spoelsnelheid van dat water te regelen, werkt zalig op die manier, met regelbare roersnelheid en een koeling op de motor voelt het helemaal goed... :thumbup:8o

    Nog nooit gedaan, is dat dan met het wit van de kip of gebruik je alle vlees?

    Heb het al gedaan met kippenborst en kipenbillen, dus gewoon de kip aanbruinen en daarna uit de pan nemen en de ui mooi bruin bakken, bier erop, wat kippenbouillon, takje tijn en blaadje laurier en dan de kip erin en op zacht vuurtje laten garen. Saus achteraf indikken en klaar komt Kees. Echt lekker....

    PS: heb het ook al gedaan met stukjes wortel en stelen van een witte selder bij de ui, ook heel goed...!

    het is ni omdat ge al lang kookt of brouwt, dat ge ook een goeie kok of brouwer bent.. geloof me vrij, niet alles wat de hardste roepers hier brouwen, is even drinkbaar..en dan spreek ik vooral voor mezelf..enfin, we eten allemaal veel meer stoofvlees sinds we brouwen..😉

    Anderzijds maakt ge soms wel wat beter bier, en dan is het weer op vooraleer het vhm is...🤣

    Gerust meedoen dus

    Misschien moeten we kort erna wel een stoofvleesfestijn houden, 2 keer leute, ik kan het weten, heb ook al zo'n lekker bruine dubbel gemaakt die een 2de leven is begonnen tussen wat mooie brokjes vlees en wat uien... 8o^^ De Koen heeft er al stoofvlees mee gemaakt, en hij brouwt nóg bier, dus een 2de leven is nie slecht voor een biertje dat 'mislukt' is blijkbaar..... ^^

    Vandaag mijn opkweek St.-Feuillien naar de eeuwige jachtvelden gestuurd, de geur van de starter die aan het uitzakken was toch niet mijn ding, had geen kaaslucht zoals bepaalde wort flessen, doch het zekere voor het onzekere genomen, gootsteen2 dus. Heb nog een smack pack verboden vrucht staan, kan zijn dat ik die nu ter vervanging opkweek...? Zal niet hetzelfde bier worden, maar eerst terug opkweekwort maken, heb alles al gereinigd en ontsmet, plus 1 uur op 135° in de oven gestopt, mocht er nu nog een beestje overleefd hebben, awel dan steken ze de opkweek maar waar de zon niet schijnt... 8o^^

    Ik ga al eens moeten denken om iets in mekaar te knutselen, want juli en augustus zal er niet veel tijd over zijn, na die Corona-stilte zal ik wel niet veel in mijn kot zijn daar moeder de vrouw ook nog thuis is....


    Gistkeuze momenteel aan korrelgist: M42, M41, M47, Nottingham, T-58 en K-97.

    De moutstort staat voor een heel deel al vast als je de kleur < 20 EBC wilt houden. Met de alcohol grens erbij is het al redelijk ingeperkt. Het hoeft ook niet te strikt te worden.

    Ja, idd, mij maakt het ook niet uit, maar bij dit concept heb je geen enkele houvast hoe een bepaalde hop of gist invloed heeft op de smaak als je moutstort, de gisten en de watersamenstelling de vrije loop laat, dus we brouwen allen een blondje en dat is het, OK voor mij, no problemo, ben benieuwd... :thumbup: We hebben een paar jaar geleden met een clubje hobbybrouwers eens een blonde gemaakt met 90% pilsmout, 10% havervlokken en de BRY-97. Verrassend hoe hetzelfde receptje toch anders kon zijn op ieder zijn installatie en vergistingsproces, dat gaan we nu dus niet kunnen ontdekken, doch, ik zie het al volledig zitten....

    Als ieder zijn eigen receptje brouwt is het gewoon een VHM met blonde bieren eigenlijk. Zouden we toch niet iets afspreken dat we x-aantal percentage pilsmout gaan gebruiken en de rest vrije keuze, dus bvb een blonde met minimum 80 of 85% pilsmout, de rest te kiezen. Hebben we toch al een indicatie wat die overige mouten en andere hoppen/gist doen met de rest van een stort in een receptje...? Of anders brouw ik een biertje met 2 identieke moutstorten en enkel een andere gist en andere hoppen, maar wel Europese, dat USA-geweld gaat de boel verpesten denk ik...

    Zou het niet leuker zijn om allemaal dezelfde moutstort te doen maar met bvb andere hoppen werken en/of andere gist? Of bvb per 2 man dezelfde moutstort, maar met andere hoppen of gist, dan wel bvb een korrelgist ivm het gemak. Zo kan je bep. parameters makkelijker ontdekken in de afzonderlijke biertjes. Ook bvb 100% demi-water en aanpassen naar een bep. waterprofiel, is het water ook al hetzelfde...? Of ieder zijn eigen blond, ook goed, maakt echt niet uit, doch bij dezelfde mouten en waterprofiel kunnen we beter de hoppen en gisten naar voor brengen in de afzonderlijke biertjes . 't Is maar dat je anders wel een vergelijk hebt in bep. ingrediënten. Allé, ik wil niks opleggen hé, is maar een idee. Voor mij mag en kan alles, ik pas me wel aan naar wat volgt... Dus ik doe mee...

    Ik heb een RVS hopfilter/zeef van 300 micron, kook mijn bellen en pellets mee in de/het wort en hevel vanuit deze filter naar het gistvat via mijn platenkoeler (met als tussenstap een ontsmette 30 liter-emmer en een paar demi-flessen alvorens deze in mijn CCT te dumpen). Het zeer fijne gruis van de pellets komt er wel nog door, doch laat mijn wort zeker een uur in de CCT staan en tap dan met de onderste kraan af voor ik de gist er bij gooi. Werkt perfect... :thumbup: Bij mijn Grainfather doe ik het andersom, hopbellen en pellets in de zeef, maar daar gebruik ik dan een tikkeltje meer hop omdat de bellen en de pellets gevangen zitten en niet zoveel afgeven alsof ze zouden los meekoken...

    Bij het verlengen van het pinnetje misloop je de positieve eigenschappen van een bottelpijpje een beetje.
    Het netjes van onder naar boven opvullen zonder zuurstof inmenging verloopt dan minder effectief.

    (Edit) ik was dus ook te laat met reageren :)

    Yep, maar het was maar een (nood)oplossing voor het inox vulpijpje, ik heb een zwart zonder veer en de kopruimte daarmee is OK, ook de tegendrukvuller is mooi in kopruimte, dus geen verlenging van het gevoelig pinnetje hier... ^^

    Voor dat niet goed vullen heeft Steinie een oplossing bedacht. Die metalen is prima voor 0,75L flessen.

    Denk als je het pinnetje verlengd met een klein buisje dan zit er minder volume vulpijp in uw fles en gaat er meer bier in uw flesje kunnen, dus kleinere kopruimte dan er anders zou zijn met dat pijpje....

    Tja, maïs kauwen op een bedje vol met stro, klinkt een beetje Urbanus-achtig... 8o^^ Ge ziet, het tweede hierboven aangehaalde item is al van toepassing. :/ Dus welkom, ook aan al de nieuwe mensen van de laatste dagen, zet u en drink er ene, ik ga dat straks ook doen, schol... 8o:bier:

    Dat waren flessen met starterswort die ik had gemaischt en gekookt. Nu dus definitief alleen nog maar gerstemoutstroop voor de starterswort.

    Dat was dus hier ook het geval. Kreeg van Serge de tip om die wort eerst te laten uitzakken ivm de eiwitten en het helder gedeelte te bottelen. Heb al gedacht om het volgende keer in inmaakbokalen te gieten en die nog eens extra in de hete oven te zetten, bvb 1 uur op 120°....? Heb gewone wort gemaakt omdat ik die DME zo k*t vind om mee te werken...

    35 liter dat is wel serieus verwennen hé ^^ Maar wens haar veel beterschap!

    Ja, ze wordt veel te graag gezien denk ik, hopelijk beseft ze het... :) Zal 't haar zeggen dat ze zelfs vanop het forum beterschap toegewenst krijgt, misschien schiet er wel iets in haar rug van het verschieten...? ^^

    Het laatste ivm je opkweekstap is niet goed leesbaar je moet al helemaal naar rechts scrollen...

    Ja, heb het ook gezien, is al eens opnieuw geknipt en geplakt maar het blijft hetzelfde, geen verdere speciale tekens gebruikt, onze W@lter gaat eens moeten zien wat er scheelt denk ik...?

    (AANGEPAST, ZIE TEKST BOVEN HET RECEPTJE)

    Waar heb je deze info gevonden of heb je dit zelf samengesteld?

    Op het NL-forum staat er hier en daar beetje uitleg, doch heb de stort van mout en hoppen niet echt gevolgd, moet geen perfecte kloon zijn, is een probeerseltje met de opgekweekte gist.

    Zo, nu de gist zijn laatste stap van de opkweek (0,1 - 0,5 - 1,5 - 1,5 liter) ondergaat eens denken om er volgende week een biertje mee te brouwen. Heb een fles St.-Feuillien Blond opgekweekt. Of het bottelgist is weet ik niet, doch we zien wel wat het geeft. Wordt het geen echte St.-F., is 't ook goed, doch men kan maar proberen hé, nu 't wijveke aan het herstellen is van een rugoperatie kan ik ze binnen een paar weken eens verwennen met één van haar lievelingsbiertjes....


    Nu zit er een "raar kantje" aan mijn laatste opkweekwort. Gisteren dus de 3de opkweekstap begonnen, groot was de verbazing dat er op een paar flessen beetje schuim in de hals stond en een plof bij het ontkurken. 1 fles was met een zuurstofwerend stopje van 26 mm gekurkt, deze gaf nog de ergste plof. Gedaan zoals steeds, flessen (75 cl) 30' in de oven aan 120°, hete bijna kokende wort erin en een kroonkurk erop. Flessen worden dan direct omgekeerd om de kroonkurk met de hete wort ook te ontsmetten. Groot was de verbazing dat er aan de wort van een paar flessen een hevige rotte kaasgeur zat, echt bizar. Gelukkig is deze die bij de starter ging OK, die flessen hadden een lichte onderdruk. Het enige wat ik hier anders deed was dat ik de gistvoeding reeds bij de opkweekwort heb gedaan, voor de rest idem aan al de vorige keren zonder dat er ooit iets misgegaan is, raadsel... :@

    (heb de tekst ivm die giststarter die onder het receptje stond erboven gezet, blijkbaar is er iets mis met het lettertype dat veranderd, nu zou het OK moeten zijn qua layout...?)


    BROUWPLANNER RAPPORT - Datum Export: 31/05/2020

    Naam van het bier : Blond (St.-Feuillien )

    Type van het bier : Blond

    Brouwvolume : 35 liter

    Extractie-efficiëntie : 80%

    Voorspelling begindensiteit : 1065,1 SG /15,9 °P /16,4 Brix

    Waarvan suikers : 1005,0 SG /1,3 °P /1,3 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1008,5 SG /2,3 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 7,5%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 28 IBU / 9 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 7,500 81,1 %

    Tarwemout 3 0,750 08,1 %

    CaraPils 5 5 0,250 02,7 %

    Havervlokken / havermout 4 0,250 02,7 %

    Basterdsuiker 0 0,500 05,4 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (M) Medium

    Maischwater (RO+Ename): 29,5 liter aan 68 °C

    63,0°C gedurende 35 min

    72,0°C gedurende 25 min

    Filterspoelen: ga naar 78°C

    Totaal spoelwater (RO+Ename): 30,3 liter aan Max.85°C

    Spoelen tot : 1014 SG (Of 3,7 °P of 3,8 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 60 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Saaz CZ (A) BLM 3,5% 80 1' 17,8

    EastKent Golding (A) BLM 5,0% 25 38' 4,5

    Spalt (A) BLM 5,0% 20 38' 3,6

    Styrian Golding (A) BLM 3,7% 40 52' 2,1


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'

    Antioxin SBT 2,6 g maisch

    Calciumsulfaat/gips (CaSO4) 2,8 g maisch

    Calciumchloride 33% (CaCl2) 14,1 g maisch

    Fosforzuur 80% 2,0 ml maisch

    Melkzuur (Lactol) 3,0 ml spoel

    gedroogde citroenschil 2,0 g 55'

    gedroogde sinaasschil 5,0 g 55'

    Koriander 5,0 g 55'

    (alle kruiden zeer fijn gemalen met een koffiemolen)


    VERGISTING

    Gistnaam : St.-Feuillien

    Gisteigenschappen : Opkweek fles St.-Feuillien blond


    Volume giststarter: 2,2 liter maken met: 270 gram moutextract

    en 8 gram gistvoeding in 2,2 liter water koken + pH aanpassen

    Net nu eerste proevertje na een weekje pas op fles..mooi schuim, blonde lichte kleur en fluweelzachte smaak ..zeer zeer lekker en geslaagd ! Fijn recept herman ! Enige minpuntje is een licht stoffige geur als je je neus in het glas steekt..maar dat komt mogelijk door nog wat diacetyl of lichte oxidatie, maar lang zal dit biertje niet staan..topper en bij deze wat mij betreft echt bewezen recept

    Is idd een zeer lekker biertje, heb die gecarboniseerd op keg en er ook een paar van gebotteld met tegendrukvuller. Die tapversie was in geen tijd op dronk, denk dat een hergiste versie wel iets meer dan een week nodig heeft, doch je zal zien, het wordt top. Heb nu een variant met (ik denk, zou moeten kijken...) 58% tarwemout in de stort, ook met de K-97, die is nu denk ik uitgegist, moet nog eens meten. Ben benieuwd wat dat gaat geven. Blij dat hij in de smaak valt, hij zal er alleen maar op beteren... :thumbup:

    Vorige week nog een NEIPA gedronken van voorjaar 2019, die was verrassend fris en fruitig.

    Awel, dan heb je ondervonden dat je heel goed bezig bent, maar dat had je niet geweten als je uw bieren in minder dan 2 maand leeg dronk. Iedereen zou eigenlijk ter controle een paar flesjes opzij moeten zetten, en eens zien wat het na lange tijd geworden is. Ikzelf verschiet er ook van dat het soms niks geworden is na 1 jaar, of juist wél nog lekker, ook al is het in dezelfde installatie gebrouwen en er idem aan gedaan, behalve dan carboniseren (of gedeeltelijk + nog weinig bottelsuiker) en onder tegendruk vullen, die blijven blijkbaar langer goed. Dus ik wijs zeker niemand hier op ons forum en ver daarbuiten met de vinger hé, ik wou maar aankaarten dat we kunnen denken goed bezig te zijn maar het nog niet ondervonden hebben hoe goed we bezig zijn, dus goed of minder goed... :blush:

    De jacht is mooier als de vangst, ;)
    Of anders gesteld het streven naar perfectie is voor sommige een hobby op zich.
    (En waar dit streven stop dat bepaal natuurlijk je zelf.)

    Maar we zijn eigenlijk al lang :focus:

    Ja, da's waar, kijk maar naar bvb amateur wielrenners, er zijn er die met een fiets van 500 Euro mee rijden, zijne maat heeft er een van 10.000, doch de hoofdmoot blijft hetzelfde, fietsen door berg en dal, dus duwen op de pedalen.

    Het blijft moeilijk voor beide partijen, pro's en hobbymensen. Als pro kan je er alles aan doen om het 99,99% perfecte bier op de markt te zetten, als de klant foutief met hun producten omspringt mogen ze er alles aan doen, het gaat, zeker op termijn, nooit worden wat ervan verhoopt was, te warm weg zetten, maanden in te veel licht of zon, veel te lange tijd na aankoop consumeren en noem maar op. Wij denken dan wel goed bezig te zijn, doch bij de meeste hobbybrouwers halen de biertjes zelfs geen 2 maand na botteldatum, dus denken idd zelf dat ze zeer goed bezig zijn en er niks oxidatie in hun brouwsels zit. Ikzelf probeer er al meer aan te doen dan een doorsnee 'man met een roerstok', (allé, denk ik toch... :/) en nog moet ik vaststellen dat het soms minder is als je eentje uitschenkt van + 1 jaar oud, zeker blonde bieren. Dus of we het zelf 100% gaan kunnen beperken/uitschakelen blijft de grote vraag, ikzelf blijf erin geloven, doch of de hoop ooit uit komt zal wel een utopie blijven denk ik, of ik moet allemaal mijn biertjes binnen 2 maand uitdrinken en denken dat ik goed bezig ben... 8o

    Ik heb een Solis Vac Prestige 575 apparaat, gekocht voor meerdere doelen, sous vide "koken", hop sealen en allerhande etenswaren mee te verpakken om meestal daarna in te vriezen, veel minder kans op vriesdode levensmiddelen zo na langer in de vriezer. Zeer tevreden over, hop wordt mooi plat gevacumeerd en een mooie brede lasnaad. Heb eens per ongeluk vlakke zakken zonder structuur gekocht, die kan je best nog gebruiken als je er een reepje van zo'n reliëf zakje tussen steekt op de rubberen dichtingsnaad van uw machine, vacumeren, sealen en dan nog een sealen, maar dan op de platte zone v/d zak, heb al ondervonden dat die soms los komt omdat 3 lagen plastiek wat veel kan zijn om blijvend te sluiten als je zeer lang gaat garen, bvb 24u op 74 graden voor bvb ribbetjes en ander spul zoals stoofvlees, tong, spek e.d.

    Eerlijk gezegd kan ik me niet juist herinnneren hoeveel water ik heb gebruikt maar waarschijnlijk inderdaad veel te veel. Maar voor de Grain Gorilla is dit eigenlijk zelfs niet nodig. Weer een les geleerd.

    Voor uw schrootmolen is dat water/vocht niet nodig, maar voor uw kafjes is een "beetje" water wel een must, ze worden taaier en blijven bijna heel, dus betere doorstroming van uw spoelwater achteraf. Ik gebruik ongeveer 1 dl per 10 kg mout, niet allemaal ineens toevoegen, 2/3 bij gieten, roeren, even laten staan (5 à 10') en terug roeren en voelen/kijken hoe de mout aanvoelt en eruit ziet, dan indien nodig beetje vocht bij geven tot het klam aanvoelt en niet nat. Om je schrootmolen te drogen kan je altijd een paar handvollen droge mout over houden en als laatste erdoor jagen.

    You wish...! 8o Je moet er eens op letten, juist na een bestelling dat je hebt geplaatst op die :-Bsites krijg je bvb aan de zijlijn steeds hetzelfde product dan dat je net besteld hebt aan een kleinere prijs. Daar zit een logaritme achter die u eigenlijk wil overhalen om nog een te bestellen of eventueel een poosje later nog een. Maar ja, ik bestel er ook zulle, alleen mega levertijden en/of douanekosten en af en toe eens niks, geld kwijt zonder goederen, heb het eens gehad met een Inkbird... :@

    Ergens wel, maar die gaten zitten aan de bovenkant en de hop zakt uit naar beneden, dus echt last heb ik naar nog nooit van gehad in mijn CCT

    Ja, maar in het begin drijft die boven, en idd, wat er ook zou uit geraken zullen zeer kleine partikeltjes zijn en die zakken later (zeker als je koelt bij het koudhoppen) ook mooi naar de bodem, doch ik moet na de koudhopperiode bottelen of ik moet die keg open doen om de zeef eruit te vissen en dat doe ik liever niet.... :/8o

    Ik heb een hoptube hiervoor en daardoor heb ik ook 0,0 gruis in mijn bier. Is volledig uit RVS en kan gewoon mee in de vaatwasser na gebruik. En het weinige aan stof dat toch door de mazen glipt gaat mee weg met de uitgezonken gist als een groene waas erop.

    Heb mij paar weken geleden ook zo een aangeschaft om te koudhoppen in mijn kegs. Wat ik er wat "dwaas" aan vind is dat de mazen x-aantal micron zijn en dat er in het dekseltje gewoon gaten gemaakt zijn van ongeveer 1,5 mm. Ik heb daarom aan de binnenkant van het dekseltje een plastiek schijfje geplaatst, anders lopen de pellets er zo uit indien opgelost... :)

    Werk 99% van de gistopkweek met DME, doch dat spul is echt hatelijk, iedere keer terug vacuüm trekken of het wordt een steen, en als je het boven uw warm water houdt moet je u haasten of het geraakt nie meer van uwe lepel, vandaar dat ik nog maar eens "echte" wort heb gemaakt. Heet tot bovenaan in de flessen. Doch heb er wel mijn bedenking bij dat na het afkoelen die krimp helemaal "zuurstofarm" is, denk dat er door de onderdruk wel zuurstof aangezogen wordt, die inleg van die kroonkurken is gevormd om druk te kunnen weerstaan, geen onderdruk, doch beetje oxidatie met de tijd kan hier eigenlijk geen kwaad, ik giet mijn starters toch altijd af na paar dagen (meestal 3 à 4) uitzakken in de frigo. Onderstaande foto is een fles van gisteren, bijna kokende wort in een hete fles gedaan tot bovenaan de rand en dan gekurkt. Als je die kopruimte nu ziet na afkoelen heb ik mijn bedenking ivm bovenstaande, ook omdat er nooit een grote "negatieve" pssst op zit bij openen.... :/


    opkweekwort.jpg