Berichten van HermanH

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Das een beetje kort door de bocht...je kunt er perfect je eigen recept mee brouwen en zodoende geraak je je creativiteit er een flink deel in kwijt. Een bak bier kopen in de supermarkt schenkt volgens mij een stuk minder voldoening.

    Niet iedereen heeft plaats en/of voldoende tijd om een brouwdag van 6 uur op een uitgebreide hobbybrouwinstallatie in te lassen!

    De kostprijs is natuurlijk een ander verhaal...maar dat is vrijemarkteconomie.

    Tja, wie er achter staat staat er achter, ik duidelijk niet, ieder zijn goesting zekers, soep uit een pakje is ook soep, dus....

    Koop een bak bier van uw favoriete merk/smaak en je hebt er geen werk en kosten aan, da's mijn visie op zulke "bier-percolators"... Sorry, da's mijn mening over deze "rijkmakers" van "crowdfunding" en andere "markt-schuimers"... :rolleyes: Heeft niks te maken met BROUWEN.... :/

    Voor de bottelgist hebben we nog een andere spuit met een potje op gemonteerd zodat je daar je gist in kan hydrateren en 0.5 a 1ml per fles toevoegen als deze gevuld is.

    Misschien moet ik de Kerstman wel eens inschakelen, je had het er al een tijd geleden over, ging er een bestellen, maar is er nooit van gekomen, of ik gebruik een van mijn andere spuiten, heeft de Kerstman toch wat minder werk... ?( Zal wel een naald op moeten denk ik, of de giststarter zal er met geweld in gaan, misschien ook een reden of pluspunt dat de straal van de naald zorgt voor wat schuimvorming en je zo alweer wat beter hebt gezorgd voor minder zuurstof in de kopruimte als je er snel een dopje op doet terwijl het schuim nog aan de hals staat... :/

    Weet de gist daar niet van als je die bij de suiker mengt ?, ik hydrateer de gist en druppel hem met één of twee druppeltjes met een gewone spuit van bij de apotheker

    Da's eigenlijk de goede manier, heb het ook al zo gedaan, maar als je de gist in de siroop doet kan die "verbranden", doch ik doe het ook meestal, omdat ik direct na het toevoegen van de gist de flesjes voorzie van de siroop en onmiddellijk bottel, nog geen nadeel van ondervonden eigenlijk...

    Ja, was ik ook al over na aan het denken.

    Ik heb laatst deze gekocht, de veer is iets sterker dan die van de Eco-matic en kost de wereld niet voor een RVS uitvoering te zijn... :thumbup:

    Daarvoor een gele in kunststof gekocht, maar die is maar 5 ml, de RVS is 10 ml, dus handiger voor 75 cl flessen.

    Ze hebben precies gemerkt dat de prijs toch wat laag was. 😉

    Je hebt dus wel degelijk een koopje gedaan.


    Ja, heb het al meerdere keren ondervonden, materiaal en ingrediënten voor de hobbybrouwer schommelen als een golfzwembad à ratio van vraag en aanbod, je moet tegenwoordig eens kijken naar de kwaliteit van bvb hopbellen, allemaal losse blaadjes in uw wort, dus afval, en als klap op de vuurpijl nog eens herverpakt van de oogst van 1 à 2 jaar geleden met een nieuw oogstjaar erop, spijtig dat het veelal gaat om een "alleenverkoop" in bvb een heel land, dus monopoly kwadraat, spijtig voor de kleine man, InBev wou zelfs het hobbybrouwen aan banden leggen door de grondstoffen te boycotten of op te kopen, dus we leven op hoop... :cursing::evil:

    Sinds ik vorig jaar een van zijn rendieren heb aangereden, komt de kerstman hier niet meer ^^


    Nee serieus, ergens moet je eens een lijn trekken tot wat je wil uitgeven aan je hobby en dat is me er voorlopig eentje te ver.

    Haha, 1 rendier-pk minder voor zo'n kleine slee gaat die nie voelen zulle... :D


    Ja, ne mens mag nie rekenen wat ge op den duur allemaal samen hebt geraapt aan brouw- en nevenspullen, maar goed, de mensen die >20 jaar geleden begonnen brouwen moesten het ook doen met wat ze hadden, we zijn dik verwende vlegels aan het worden denk ik.... ?(:/

    Dat is jammer genoeg tech die nog buiten het bereik van mijn portefeuille ligt.

    Hou de kerstman dan maar eens tegen, of eens met een tip gooien voor de nieuwjaarscadeautjes... 8->:)

    En dan bottelen op die temperatuur, Herman? Of gewoon rechtstreeks tappen van 't vat?

    Nee, juist vòòr het bottelen terugkoelen naar ongeveer 0 graden (of nog beter -1 à -2 graden) en bottelen met tegendrukvuller in gekoelde flesjes, enkel zo ga je het op de juiste manier en zonder schuimvorming (en gistdepot) in de fles krijgen....

    hij kan maar 2,4 bar aan wat net te weinig is voor sommige stijlen.

    Als uw bier op 3 graden staat en bij 1,8 Bar heb je 3,94 vol. CO2, wat ongeveer evenveel carbonisatie is als een Duvel, dus meer dan voldoende toch denk ik.....

    Deze vind ik er wel goed aan, kan je de eerste uren mooi beluchten, moet ik ook eens uitvogelen hoe ik dat kan doen bij mijn CCT's... :-B



    img_20190905_183628.jpg

    Het enige nadeel van die druiven is dat je eigenlijk weinig schil hebt tov binnen massa van de druif, dus een doorgedreven pulpgisting was wel nodig om een goede rode kleur te hebben. (of we kleurden bij met oenocyanine)

    Je kan ook bvb 1/3 rosé van die druiven maken, de eerste 24 u pulpgisten en dan 1/3 van het sap afnemen, zo heb je meer schil tov het overgebleven sap, bij gewone persdruiven krijg je zo een veel vollere rode wijn... Ik heb ook een paar keer bij den Italiaan (Manuela Rotilio) in Zwartberg druiven gekocht, Montepulciano en Sangiovese, gemengd aan 90/10, maar ze heeft niet alleen druiven, ze heeft ook grote.... tomaten ook.... 8o:D


    manuela_rotilio.jpg

    Als je bier uitgegist was gaat het wel nog meevallen, je hebt 160 gr. suiker in 17 liter bier gedaan, dus da's 9,41 gr./liter wat zal neerkomen op ong. 2,35 Bar, dus moet lukken toch....

    Slim van onze Herman, middenin die plak een schone plak coke, zodat de honden dat niet rieken. Nog véél bergplaats in uwe camper om dat allemaal weg te steken. Succes nog met je bijberoep ^^:thumbup:

    Tja, een gepensioneerde moet met weinig rond komen hé, dus de stap naar een ander inkomen is niet zo ver, zeker als je 38 jaar "niks" gedaan hebt is het gene vetten zulle (maar, niks doen is eigenlijk wel iets doen, niks dus... 8o) , ik heb dan ook maar een klein ambtenaren-fooike, dus moet ik de geldkraan toch een beetje helpen open draaien hé, die mobi heb ik gekregen van mijn madam, rijk trouwen is een verstandige eigen keuze, liefde is blind, maar voor de $$$'s moet je zelf kiezen, dus een schoon rijke madam is nie slecht gekozen hé... :D:cool::thumbup:

    Er zijn veel goedkopere drukventielen op Ali, werkt perfect voor drukvergisting, ik heb zo een op mijn Chinese CCT staan. Staat geregeld op 1 Bar en de regeling werkt vrij stabiel, al is het in het begin bij het afregelen wel wat prutsen, beetje meer, beetje minder, je kent dat hé... Ooit 2 tegendrukvullers op Ali gekocht voor 17,xx Euro per stuk, doch als alles rond was met verzendingskosten en +/- 35 Euro inklaring kan je evengoed ene bij bvb Br.land kopen denk ik. Er idd wel op letten dat er een conische stop/dichting op zit, anders kan je die niet gebruiken. Misschien een tip, plaat afsluitkraantjes naar de manometers, als je een onstuimige gisting hebt zit er schuim in je manometer en waarschijnlijk defect of onnauwkeurig geworden, zie mijn opstelling in de link hierboven. Of gebruik antischuim, ook goed...


    EDIT: als je een brouwsel op druk wil gaan vergisten, de eerste 24u "gewone" vergisting toepassen, gist met tijd hebben om te starten, daarna de atmosferische kraan dicht en druk op de ketel zetten.. :) Bij drukvergisting mag je ook direct een graad of 2 meer geven, vergisting is onder druk cleaner en er worden minder esters gevormd, dus hogere temperatuur mogelijk en dus sneller vergist... :thumbup:

    Hey Bram,


    Als je zonder extra CO2-fles zou willen gaan werken om uw bier voldoende te carboniseren door de vergisting zelf ga je het max. uit uw CCT moeten halen. Ook realiseren dat er gisten zijn die bijna geen druk verdragen, denk dat Saisons daar gevoelig voor zijn(?), een M41 weet ik uit ervaring dat die er geen last van heeft. Hierna even een gokje (omdat ik niet weet hoeveel druk er werkelijk zal overblijven na koeling van het geheel). Je gaat op 2 Bar moeten vergisten om bij bvb 22 graden einde vergisting een CO2 volume te hebben van 2, laat je uw CCT op die druk staan en je koelt het boeltje naar bvb 6 graden (ongeveer de koelkasttemperatuur van de fles vòòr het serveren en dus de druk/CO2 die je wenst bij het uitschenken) dan gaat de druk zakken door krimping van het bier en gas daarboven. Even een pure gok (kan misschien wel berekend worden, maar mijn grijze massa is daar niet groot genoeg voor... :angel: ). Stel dat je na koeling tot 6 graden wegens krimp een druk over hebt van 1,5 Bar, dan heb je bij die temperatuur een CO2 volume van 3,2 (= 6,4 gr bottelsuiker per liter). Voor de meeste bieren misschien al voldoende, doch om aan een volume CO2 te geraken van 4 (bvb Duvel, wat een equivalent is van 8 gram bottelsuiker per liter), zou je uw CCT dan op -0,5 graden moeten zetten als hij dan al nog op 1,5 Bar staat(?), wat ik betwijfel, hoe kouder hoe minder druk dat er zal overblijven. Dus denk dat de oplossing is om een flesje CO2 aan te kopen en een ontspanner met dubbele uitgang, zo kan je een tegendrukvuller aansluiten en kan je zonder fratsen uit te halen ook het CO2-gehalte beter onder de duim houden na de gisting, hoef je ook niet zo hoog te gaan in druk tijdens de gisting, of helemaal niet onder druk vergisten. Dus, druk erop via fles, kraan CCT dicht, 2 weken laten staan en klaar is Kees. Je kan desgewenst ook gedeeltelijk carboniseren door bvb op 1 Bar te vergisten en dan de rest "bijpassen" aan bottelsuiker, zie mijn file bij "interessante bestanden" hier op het forum. Ook ga je om goed tegendruk te kunnen vullen (zonder schuimvorming) uw bier een paar uur daarvoor op een graad of 3 minder moeten zetten dan de carboniseringstemperatuur, dan kan je mooi vlot afvullen zonder veel verliezen langs de ontluchtingskraan. Bij veel schuimvorming in uw fles ga je veel schuim moeten laten ontsnappen eer het niveau v/h bier aan de overloop is, dus om en bij de 1,5 cm van de flesopening. Dat "euvel" krijg je ook als je te snel wil bottelen en je de ontluchtingskraan te ver open zet. Eigenlijk zou even makkelijk zijn om het bier over te duwen naar keg, die op de gewenste druk en temperatuur te zetten en dan van daaruit te gaan bottelen via tegendrukvuller. Dus deze post heeft open einde eigenlijk, aan u de keuze...:)

    Ik heb zo nog 2 bakken Vlaams bruin met krieken, stoofvlees voor de rest van mijn leven. 🍲

    Ik heb ook zo een batch vlaams bruin staan waar je enkel nog stoofvlees kan mee klaar maken
    Koen kan dit ten stelligste bevestigen :skull:

    Ik heb ook nog tal van 75 cl's staan van zeer donker "stoofvleesbier", de slagers zullen blijkbaar goede zaken doen, of de verkoop van konijn gaat binnenkort ferm de lucht in, bij mij is het allemaal dankzij Candico, zo bedruipt de ene firma de andere zonder het te beseffen... 8o^^

    Ik heb onlangs 4 kg "echte" honing kunnen aanschaffen van een ex-collega die imker is. Dit omdat ik binnenkort nog eens mede wil maken. Doch ik ben een paar weken eens gaan meebrouwen bij de Deca brouwerij waar "Dikke Jan" gebrouwen werd door de broer van iemand waar we onze gerookte zalm kopen. Nu wou hij eens een vat voor tap hergisten met deze honing, dus heb ik hem een half kilo'ke cadeau gedaan welke ik eerst gepasteuriseerd heb op lage temperatuur.

    De verse honing is wel een beetje troebel, na pasteurisatie was hij heel helder, heb hem vacuüm getrokken en 2:30u op 54 graden gehouden met een sous vide stick, en verliest hij een minimum aan smaak en geur, zo zag hij er (snel) afgekoeld uit na het warm waterbadje:


    honing_SV_gepasteuriseerd.jpg


    Ben ook bezig met sous vide "koken", dus vlees, groenten e.d. op lage temperatuur garen in vacuüm-zakjes. Op de blog van sous vide koken staan de temperaturen en tijden waarop iets gepasteuriseerd is, hoe lager de temperatuur, hoe langer je het product moet in laten. HIER kan je die tabel raadplegen. Dus zo'n honing kan je veilig (koud) gebruiken om mee te vergisten of te bottelen zonder contaminatie van uw bier.

    Ik heb een paar jaar geleden ook een osmose filter/apparaat gekocht, probleem met die dingen is dat ze onzeggelijk traag RO-water aanmaken (op gewone leidingwaterdruk, met een extra hogedrukpomp is het wel sneller) en veel te veel "afvalwater" hebben als "nevenproduct". Op 5 liter RO water had ik 14 liter afvalwater dat aangemaakt werd op ongeveer 15 minuten, dus voor 60 liter RO-water heb je 3 uur nodig. Momenteel hangt hij daar al maanden werkloos omdat ik er mijn tijd en moeite niet meer in stop, ik koop gewoon demi-water aan 0,79 Euro per 5 liter, makkelijk en heel goedkoop. Wie wil mag dat ding gratis komen afhalen, doch door de lange stilstand zal het membraan niet meer top zijn, maar die onderdelen/filters kan je apart vervangen voor een 30 à 40 Euro denk ik...

    Het bier was vrij helder en absoluut niet geoxideerd. Het was erg clean en droog, dus je eind sg van 1015 in je recept verbaast me. Ook de IBU'S schatte ik veel hoger in dan 29. Wat me bovendien opviel is het ruime dikke schuim dat zeker 4 tot 5 minuten mooi bleef. Ben je zeker dat je bij het bottelen geen tetrahop hebt toegevoegd? Die staat niet in je recept, maar misschien ben je vergeten die te noteren. 🤔

    Goh, Tetrahop stond in ieder geval niet in het receptje ingevuld, maar soms deed ik dat wel, efkes een half ml'ke in mijn bottelsiroop, weet het dus echt niet meer... De laatste x-aantal brouwsels heb ik die niet meer gebruikt, gebruik nu 'antischuim' bij het koken en vergisten, geeft eigenlijk hetzelfde effect.

    Vandaag tijdens het koken dacht ik: Ik kraak even een simpel blond biertje van HermanH, maar 5,5%. Iets zachts om mee te beginnen. Was dit even een zware vergissing. Ik verwachtte me aan een pintje maar dan van hoge gisting of een brave Chouffe-kloon, en kreeg patat een stevige blonde stoot in mijn glas. Poederdroog, extra bitter en heel fruitig, maar dit allemaal op een zalige manier. Ik ben niet zo voor superlatieven, maar dit is veruit de beste 'simpele' blonde die ik ooit gedronken heb. :clapping:

    Haha, kan 't geloven, was geen pilsje pur sang hoor, wel een mega raar receptje met 'alweer' een rare moutstort en een menggist, 1 zakje T-58 en 2 zakjes MJ-21 op 30 liter wort.... X/ Ook tamelijk wat tarwe in de stort, vlokken en mout, maar denk dat die desondanks tamelijk helder was...? Nooit de bedoeling geweest om een pils te bekomen. Is gebrouwen op 1/9/2018, dus iets meer dan een jaar op fles. Hoe zat het trouwens met de "oxidatieduivel"...? Was mijn allerlaatste fles, dus ik kan niet meer vergelijken met je bevindingen, doch het kan maar gesmaakt hebben... :thumbup:

    Het "rare" receptje vind je HIER

    Een van die grote flessen van Herman moest er vanavond aan geloven, een Dubbel met Westmalle-gist. Ik ben een fan van de Tripel maar de Dubbel van Westmalle vind ik drie keer niks: flauw, zoet bier met een zwarte kleur.

    Maar Herman heeft er iets moois mee gedaan. Mooie balans tussen mout- en hopbitter, droog maar toch genoeg body, zalige afdronk. Ik weet niet welke mouten hij gebruikt heeft en welke hop, ik moet zijn recept eens bekijken als ik tijd heb, maar ik weet nu al 1 ding: verdomme de beste dubbel die ik ooit gedronken heb. 👍

    Is op fles gegaan op 4/9/19, dus zjust gepast OK om te drinken, was niet de bedoeling om een donkere WM te brouwen, wou gewoon met die gist nog eens een biertje uit de ketel persen, was al sinds 2012 geleden. Als je die lekker vond, dan moet je die "ABT12-tri-gist" maar eens uit de fles laten, doch ik zou die nog een paar maand dicht laten, hij zal nog lekkerder zijn... :cool: Heb de gebrande mout van die dubbel (en ook van die ABT) eerst 24u in koud water geweekt na het schroten. Dus beetje koffie maar niet overdreven hé...:bier:

    'Stoofvlees' zegt het etiket. HermanH had me deze 75 CL fles stiekem toegeschoven: 'Niet zo geweldig, gebruik het in stoofvlees en misschien kan de kok even proeven van de overschot.'

    Vandaag stond er stoofvlees op het programma en het werd een van mijn beste versies ooit. De kok proefde een glaasje mee en zo slecht was het niet. Misschien wat veel karamel (Special B?), niet echt een quad, maar veels te goed voor de pompbak. Perfect voor stoofvlees inderdaad. 👍

    Haha, ziet ge't dat het voor "de (kook)pot" was... 8o Geen special B in het receptje, maar veel te veel Candico donkere stroop, overdrijven is nooit goed met van die dingen hé. Heb een soort "ABT12" gebrouwen met Candi syrup, mega groot verschil tov zijn vriendje voor op de pannenkoeken, dus nooit meer Candico...!!! :@ Moet je nog mega veel bedanken Koen voor de gratis FF, ik durf het bijna niet te schrijven, voel mij daar niet echt goed bij dat je die zomaar gratis weg gaf, en dan nog voor stoofvleesbier (X/), maar goed, er zullen nog wel momenten komen dat ik je wel iets te proeven of iets anders gua materieel/spullen kan toestoppen..... >:D<:love:

    Af en toe zou ik mij er nog eens aan wagen, heb paar keer rode druiven gekocht bij den Italiaan in Zwartberg, doch wegens het bier brouwen op de achtergrond geraakt. Sta momenteel nog met 34 liter witte wijn van druivensap die ik gekregen heb van brouwmaat die een wijngaard aan het opstarten is die ook bier is gaan brouwen doordat hij een paar keer is komen meebrouwen bij mij thuis, doch binnenkort ga ik nog eens mede maken daar ik aan 4 kg "echte" honing ben geraakt van een ex collega die imker is. Ook eigen gemaakte Porto staat steeds op het lijstje, maar dat doe ik met rood druivensap uit brik, die wijn dat je daaruit vergist is zeer zacht omdat je de schil van de druif niet hebt mee vergist (dus bijna geen tannines) en dat is beter voor een zachte Porto, maar die vergist ik wel tot 16%, zo hoef je minder alcohol (waarop die bolsternoten hebben gemacereerd) toe te voegen. Schuimwijn staat ook regelmatig op het programma en vooral wijn van bloedappelsienen, die is mega lekker, doch pas na 3 jaar en is een wijntje om zoet/zuur te houden... :thumbup:

    De aandrijving is verschillend, bij die van Brouwland is een groot vliegwiel (of hoe noemt dat?) dat er bij de andere niet is. Ik denk dat dit wel kan schelen als je wat kilo's appelen moet verwerken.

    Denk niet dat het "vliegwiel" van die van Br.Land genoeg inertiekracht kan ontwikkelen om minder mankracht te hoeven gebruiken, maar die ziet er wel een tikkeltje kwalitatiever uit moet ik zeggen, of gewoon een goede sterke Makita erop, doen we ook met onze schrootmolen... 8o

    Onderbroeken, urine en terpentijn... Ik vrees dat er hier zich een paar van forum hebben vergist.... ^^

    Ieder zijne meug natuurlijk, doch wie had ooit gedacht dat de link naar plas- en poepsex in een paardenstal hier nog mee te gaan maken... 8o^^

    Voila, hier wat foto's van gisteren, klein groepke, maar wel plezant:


    2.jpg


    3.jpg


    4.jpg


    5.jpg


    6.jpg


    7.jpg

    NIET op onderstaande foto klikken...! X/

    8.jpg


    9.jpg

    Iemand fotos genomen die postenswaardig zijn ?


    Verstuurd vanaf mijn SM-A520F met Tapatalk

    Yep, ga ze vandaag nog posten, nu vertrekkensklaar naar de volgende stop, brouwerij Floreffe... :bier:

    Voila sie, veilig "thuis" (huisje op 4 wielen dan), staan geïnstalleerd op de camperplek én zonder flikkencontrole... :oef:'t Was echt weer leuk, heel mooie bieren geproefd en nieuwe gezichten ontmoet, wat kunnen "zeveren" over bier en natuurlijk de vrouwen (ik het minste natuurlijk... 8o), maar ik ben zeer braaf geweest hoor, ze was er bij, dus... 8o Voor herhaling vatbaar, en ook Glen bedankt om het mogelijk te maken...!


    PS: Koen, nog eens mercikes voor het geleverde tuig... :thumbup:

    PS2: Serge, ook jij bedankt voor de lekkere biertjes en het meegegeven ander "spul", we spreken nog wel eens af hé... :thumbup:

    PS3: Cies, amai, die kazen waren echt wel lekker, dat moet ik ook eens doen...!

    Spijtig dat je er niet bij kan zijn. We zullen er eentje drinken op jouw gezondheid. 🍺

    Goed idee Koen, en idd, spijtig W@lter, maar er is wel iets positiefs aan, er is meer bier voor ons dan... 8o^^

    Ik breng anders etiketje mee voor de onbekenden die willen weten hoe iedereen in het echt heet?

    Ik noem eigenlijk Herman ipv HermanH, heb me wel laten opereren, vroeger was het Hermine... 8o

    Ik heb in mei 2014 eens een vijgen/abrikozen Saison gemaakt, 600 gram gedroogde vijgen en 250 gram gedroogde abrikozen op 23liter bier, was niet veel van terug te vinden, zou die nu zeker verdubbelen en véééééél minder soorten mout gebruiken en andere mouten, en iets mindere bitterheid dat de smaak beter doorkomt, ook geen Saisongist meer, maar bvb een T-58 of voor een zoeter bier een S-33. Hier het RECEPTJE van toen... :angel::/ De vijgen en de abrikozen had ik 15' in de snelkookpan gekookt en dit sopje einde kook bij de wort gedaan, nu zou ik dat meevergisten, zal waarschijnlijk meer smaak afgeven zo...?

    Nu we toch morgen eens samenkomen heb ik een onverwacht raar proevertje bij tegen dan, ga hem in de frigo zetten met stopje erop, hebben zopas een 75 cl Duvel open, geur en smaak zit een lichte Brett in, beetje Orval-achtig, ga misschien eens een mailke doen naar Moortgat met lotnummer. Heb nog een halve fles, dus we hebben voldoende voor een paar proefglaasjes

    Wij staan sinds deze namiddag al op ons slaapplekje te Houwaart, 2 nachtjes gereserveerd, is 12 km van het gebeuren, doch moet lukken om tussen de alcoholcontroles te zigzaggen hé... 8o


    mobi_houwaart.jpg