Berichten van HermanH

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Geen idee wat die hoeveelheden zijn maar aangezien er wel wat volk hier staat te popelen om er ineens een paar aan te kopen omdat het aanbod zo beperkt is denk ik dat er wel voldoende vraag naar is. :winking_face:

  Ja, idd, maar wat en hoeveel is "wel wat volk staat er te popelen", 20, 50, 200, 2000 man...??? Ik heb er de laatste keer gekocht denk 1,5 jaar geleden, ik heb er nog 5 pakjes van staan, D-90, D-180 en D-240, dus ik kan er nog een paar verkopen aan woekerprijzen $$$...! :D Nee, idd, er zal wel wat vraag naar zijn, doch ik weet van een insider dat het echt veel is dat er aangekocht moet worden, én van elke soort evenveel, dus dat loopt op hé qua $'s, ook al is er van "veel" man vraag naar, je zit wel met de andere (lichtere siropen) over die minder in trek zijn denk ik.... :winking_face:

  Ik zou er ook willen bestellen, maar nog niet thuis voor x weken, dus staan ze ermee voor een gesloten deur bij levering, zal dan nog maar wat proefjes doen met een melange van kandijsiroop van Belgosuc en dadelsiroop voor mijn winterbieren.... :smiling_face_with_halo::face_with_rolling_eyes:

  Ik kom ook, als er niks tussen komt vanuit Brussel en hun dwaze beslissingen natuurlijk (sorry maar die bende ligt mij echt niet... :smiling_face_with_halo:). Breng ook mijn madam mee (als ik mag), die kan beter drinken dan ik, maar 't is een brave zulle, dus kleine glazekes voorzien, dan zal het nog wel meevallen.... :grinning_squinting_face: Plekje voor een mobi zou top zijn.... :thumbs_up::clinking_beer_mugs: Heb tegen dan wel een paar sopjes op fles, misschien ook wel maar pas gebottelde, maar die moeten jullie maar zelf de tijd geven om op druk en dronk te laten komen, proevers gaan er zeker ook zijn.. Voor de bbq, dik OK voor ons, 2 personen dus, als er met voorinschrijving en betalingen gewerkt wordt, laat zeker weten. Alvast bedankt voor het initiatief Kristof en tot dan mannen... :smiling_face_with_hearts::clinking_beer_mugs:

  Even terug on topic als ik mag: is er dus niemand anders die zijn minder gelukte bier beperkt bijhoudt en opdrinkt of toch nog eens proeft ? Zonder er stoofvlees van te maken..

  Blijkbaar niet..al heb ik blijkbaar wel een aardige roerstok in het brouwhok gegooid blijkbaar

  Awel, ik moet zeggen Pat, ik "vergeet" ook soms eens wel wat homebrews en na een jaar verschiet ik soms ook hoe lekker ze geworden zijn, al zijn dat meestal donkere bieren (die niet experimenteel gebrouwen zijn natuurlijk :smiling_face_with_halo:), de blonde zijn soms ook wel geoxideerd, alleen de gecarboniseerde of deels gecarboniseerde blonde bieren durven wel nog tamelijk fris te zijn voor hun "ouderdom", heb de Koen eens een sterke blonde meegegeven die deels gecarboniseerd (onder 1 Bar druk vergist) en deels bottelsuiker kregen, die was eigenlijk best nog fris en de naam "sterke blonde" (Duvelachtig) nog wel waardig. Nu goed, wat doe ik met geoxideerd bier (blond of minder bruin), wel, stoofvlees of gootsteen, de keuze is aan degene die ze maakt natuurlijk... :-)

  Wat bedoel je met wassen?

  Hier staat het simpel uitgelegd, doch normaal moet je uw water aanzuren tot 3 à 3,5 pH om ook "andere rare beestjes" minder kans te geven mee in uw slurry te blijven zodat je alleen uw gist opkweekt zonder nare andere dingen. Dus eigenlijk komt het erop neer dat enkel de zwevende gist in het bovenste gedeelte na schudden en de uitgezakte zwaardere deeltjes zo een afscheiding vormen.

  Dus heb wel eens ergens iets gelezen om een giststarter te maken door met een grote fles heel hard te schudden ofzo

  Ja, da's waarschijnlijk een tegenwoordig minder actief lid die dat geïntroduceerd heeft, maar zijn methode zal ook wel werken, meerdere wegen...... :thinking_face::clinking_beer_mugs: Na een tijdje kon ik zijn humor e.d. wel appreciëren...

  Giststarter heb ik geen ervaring mee. En ik heb ook gehoord dat deze nogal veel schuimt. Dus hoopte dat 1 pak op 15l en dan in mijn 27l brewbucket genoeg zou zijn.

  Wat je wel zou kunnen is een deel, bvb 5 liter wort, al enten met een smack pack en 24 à 48 uur later er bvb 10 liter bij kieperen, speelt die eerste wortgift als starter, maar ideaal zal het niet zijn want een starter moet je om goed te zijn beluchten/roeren/schudden met een tamelijke gift gistvoeding...

  Let wel, koken is niet in een hele zure omgeving (vergeleken met wort), maar ik zou de gok gewoon niet nemen.

  Ik heb al per ongeluk flink wat chemische reacties gezien van metalen in wort. Dat wil je niet drinken.

  Mijn eerste roerwerkje was van een L-vormige messing profiel, die wort werd echt heel grijs, en die lat was mega donker van kleur geworden met grijze spikkels, alles de gootsteen in, vertrouwde het boeltje niet....

  Gisteren nog een "noodslachting" moeten doen, onze ene diepvriezer stond plots op alarm, en er kwam rood sap uit alsof er een lijk in verstopt zat. Blijkt dat de schuif waar mijn 10 kg krieken in lagen niet meer bevroor, spiraalbuis tussen de 2 schuiven was ontdooid... :angry_face: Gelukkig werkt de rest nog, komende maandag brengen ze maar pas de nieuwe, dus die moet nog even op 3 poten vriezen tot dan. Dan maar mijn 25 liter DJ met grote opening nog eens vanonder het stof gehaald. 10 kg krieken, 9 liter rode wijn die ik een paar weken geleden nog maar gebotteld had, en 3 flessen notenalcohol (94% alcohol op in 4 gesneden groene bolsternoten 3 maand gemacereerd en gezeefd) erbij gedaan. Nu 3 maand wachten en het goedje zeven/persen. Zo geraken we nog onverwacht aan een nieuwe lichting Porto, al zal het gehalte krieken een pak te veel zijn in verhouding wijn, doch ik kan nog altijd blenden met meer wijn en alcohol, we zien wel. Suiker komt er daarna bij, zal proefondervindelijk toegevoegd worden naar smaak. In bijna alle receptjes die je op internet vindt zit 1 kg suiker op 5 liter wijn, da's echt veel te veel, ik heb het in het begin ook gedaan, nu nog max 680 gram suiker per 5 liter en ik vind die nog redelijk zoet. Het ruikt in ieder geval al heerlijk... :smiling_face_with_hearts::wine_glass:


  Geen beschrijving beschikbaar.

  Nie overdrijven hé mannen, nu goed, ik vind mijn "notenwijn" (Porto) ook nie slecht, eens je het geheim weet is het makkelijk hé, het ingrediënt begint met k en eindigt op n... :grinning_squinting_face:

  Ik maak al jaren Porto (notenwijn), en heb ook geen kelder, dus gaat heel goed. Heb daar een bestandje voor gemaakt, rekent makkelijk uit hoeveel alcohol je bij uw wijn moet doen voor een bep. vooropgestelde sterkte/percentage en houdt rekening met je gesmolten suiker in het eindvolume.

  Vind ik niet. Als de druk heel langzaam toeneemt, komt er evengoed lucht door. De alu-versie heb ik niet dus daar kan ik niet over oordelen.

  Ik heb nu de alu versie, zijn net terug van 18 dagen vakantie, in de darm van mijn blow off van 1 meter stond 75 cm water uit mijn Starsan oplossing, dus die alu's laten ook onderdruk door als die stilletjes opgebouwd wordt... :crying_face:

  Ik heb deze in "aanslag" staan om ooit eens te brouwen, zou hetzelfde eindresultaat moeten worden, maar denk het niet, doch brouwen en proeven zal de boodschap zijn... :thinking_face::clinking_beer_mugs: Heb al meerdere "sterke blonde" (Duvelachtig) gebrouwen met verschillende gisten, allen hadden ze bijna hetzelfde resultaat, of toch een "link", dus komt niet zo nauw denk ik, doch als het erop is, is het erop hé... :face_savoring_food:

  Ik spoel met aangezuurd water van 90° gedurende +/- 75 minuten voor ongeveer 30 liter spoelwater. Nog niks van tannines ondervonden en heb de laatste tijd al tamelijk veel (sterke) blonde bieren gebrouwen waar je het toch beter zou moeten ondervinden dan bij bruine/donkere bieren.

  Hoe groter de fles hoe stabieler de rijping. Heb een paar maand geleden nog eens een sterke blonde open gedaan van 1,5 liter, wel daar was echt nog niks aan, zijn 0,75 cl broertjes hadden al een kleine neerwaartse curve qua frisheid/oxidatie, dus er zit wel degelijk verschil op qua volume tov rijping.

  Dus? Voor een hobbybrouwer onnodig :face_with_tears_of_joy:

  Voor sommige hobbybrouwers dan zekers...? :grinning_face_with_sweat: Sinds ik aanzuur zijn mijn bieren echt verbeterd, maar of het écht daaraan ligt kan ik niet bewijzen, misschien komen alle andere verbeteringen ook wel om de hoek kijken, dus ik zuur aan tot ik erbij neerval, en dat is binnen 42 jaar en 1 maand, op mijn 100ste verjaardag dus... :rolling_on_the_floor_laughing:

  Anders blijft het tita tovenaar. De meter is slechts een hulpmiddel.

  Denk dat het zonder meter toch meer tita tovenaar is hoor, en zonder meter kan je volgens mij geen pH meten, afgezien van de strips natuurlijk. pH corrigeren is enkel om het rendement en de uitvlokking te verbeteren, doch onrechtstreeks ook voor de smaak omdat bij een betere uitvlokking er minder 'troep' in uw gistvat zit, en dus properdere wort in uw gistvat gaat, dus ik blijf het doen, is echt niet veel werk vind ik...

  In het water van mijn sous vide stick doe ik afwisselend citroenzuur of melkzuur, ook om kalkaanslag te voorkomen. Ik warm mijn spoelwater met mijn Grainfather als ik met mijn pannen op gas brouw, daar wordt het spoelwater steeds aangezuurd en weinig last van kalk daar, ook al warm ik het steeds op tot 90°C. :thumbs_up:

  Mijn frigo's staan in een aparte slaapkamer die "omgebouwd" is tot vergistings- en aanverwanten ruimte die enkel daarvoor gebruikt wordt. Dus nooit echt mega koud, toch niet zoals in een tuinhuis, maar ik speel ook met de stekkers, begin gisting gaat de verwarming eruit, einde gisting de koeling, zo voorkom ik het galopperen van de temperatuur.

  Boiler opwarmen tot 80° is niet echt goed voor de kalkvorming op het verwarmingselement, volgens mijn installateur is 60 à 63° de beste temperatuur om dat tegen te gaan. En idd, aanzuren van spoelwater ga je zo niet echt kunnen doen, tenzij je het water eerst opvangt en dan gaat aanzuren, ivm looistoffen...

  Ik gebruik er o.a. ook zo 2 (310-TB), die ene heb ik aan mijn maischketel hangen, daar gebruik ik enkel het AH-modus om mijn maischtemperatuur in/bij in te stellen, die zet ik op iets minder zodat doorschieten zo wordt ingetoomd, de andere hangt aan mijn SS-Brewtech CCT, heel andere instelling als je de 5 periodes/dagen van vergistingstemperatuur op voorhand wil instellen, maar die heb ik nog maar 2 keer gebruikt, nu stel ik die zelf in op de dag(en) zelf dat ik de temperatuur wil verhogen/verlagen, vooraf instellen is eigenlijk overbodig, de gist doet toch zijn goesting, dus op voorhand dagen gaan instellen hoeveel graden je wil is eigenlijk absurd...

  Mijn Inkbirds staan op 0,3° bij zowel koelen als verwarmen, da's 0,6° verschil tussen af- en aanslaan, vind ik persoonlijk al niet echt nauwkeurig, doch het is zo, de rest is een beetje hoe je het zelf wil, alarm hoog en laag is vind ik niet hoog en laag genoeg, ik zet alarm laag op 1° en alarm hoog op 30°, dan begint hij te piepen bij die waarden, alles daartussen is OK voor hetgeen ik er mee doe....

  Ik heb al blonde bieren gehad die meer dan 2 maand op keg stonden, nooit het idee gehad dat er iets mis mee was, donkere bieren ga je zeker nog langer op keg kunnen houden, als je die kegs maar goed voorspoelt met CO2 (of via gesloten kring, met het deksel erop dus vullen via de 'uit') en na het vullen zeker een keer of 5 op druk zet en dan de kopruimte leeg maakt door het overdukventiel te lichten en dan terug CO2 erop en dat dus 5 keer. Eigenlijk is dat dan één grote fles gebotteld bier, als er uit getapt wordt komt er enkel CO2 bij, dus geen probleem volgens mij...

  Mijn vrouw heeft onlangs een omvormer gekocht 220>36 Volt voor een e-bike, was rond de 4000 Euro, ze kreeg er wel de batterij én de fiets bij... :grinning_squinting_face:

  Nee, maar idd, niet echt goedkoop om bier in te blikken als hobbybrouwer, plus dat je het nog moet carboniseren en heel koud "bottelen" tegen overvloedige schuimvorming. Denk dat je voor dat geld al een tapinstallatie hebt, of een tapfirgo met kegs en kranen erbij.... :clinking_beer_mugs: