Berichten van HermanH

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Daarom mijn zoektocht naar een recept met wat zoet in de afdronk.

  Als je een zoeter donker biertje wil zou ik niet boven de 25 IBU gaan, komt vanzelf zoeter over en een gist gebruiken die niet te ver doorgist, snelle keuze is T-58, S-33 of S-04, M47 of beetje lactose (onvergistbare suiker) toevoegen.

  Dat is motiverend om te lezen... zelfs na jaren brouwen dus?

  Niet dat ik dacht trouwens bij brouwsel 11 al alles te weten ;)

  Mogelijkheden en keuzes te over, dus er ooit alles van kennen zal waarschijnlijk niet kunnen, ik wil dat zelfs niet, anders is de fun er af denk ik, ik blijf het hobbymatig beoefenen en geniet er nog elke dag van, denk dat dit een goede drijfveer is om het lang vol te houden, nog 42 jaar te gaan en vier ik (waarschijnlijk) mijn allerlaatste verjaardag met hopelijk nog een eigen gebrouwen biertje, 100 kaarsjes moet je nog altijd vieren denk ik hé, als we er geraken tenminste zonder al te veel 'schade'.... :smiling_face_with_smiling_eyes::clinking_beer_mugs:

  pH aanpassen op uw eerste brouwsel is echt niet zo moeilijk, maar idd, het hoeft niet, het is eerder om je rendement te verhogen en geen kafsmaak/tannines uit uw bostel te logen tijdens het spoelen, doch of je er echt een betere smaak in je bier door krijgt (indien je bvb niet spoelt met water boven de 80°) valt te bezien denk ik. Ik heb het altijd al gedaan en ik heb ook al bieren gebrouwen die beter konden, dus zijn andere factoren qua mout-, hop- en gistkeuze misschien wel belangrijker. Indien je het niet ziet zitten de pH aan te passen zou ik het voorlopig niet doen. Ik heb het tijdens mijn eerste brouwseltje wel gedaan en met een gistopkweek van Westmalle gist en temperatuur gecontroleerd, dus begonnen gelijk "nen echten" (:smiling_face_with_halo::grinning_face_with_sweat:), maar ik leer nog alle dagen bij, dus.... Is echt goed gekomen, al was het gebruikte receptje niet echt een WM dubbel kloon, maar dat was toen bijzaak, het brouwen op zich was ook al leuk... :smiling_face_with_halo::grinning_face:

  Maar maak vooral niet de vergissing die vele maken. 50% van de brett bieren smaken niet als een Orval, en hebben ook niet het paardendeken aroma!

  Awel, idd, die Orval kan mij niet echt bekoren, ik drink die enkel het als het echt moet (:slightly_smiling_face:), maar die Brett Amalgamation die ik bij jou eens geproefd heb uit die 8 verschillende Bretts kwam die er voor mij het lekkerst/zachts met kop en schouders tussenuit, nu, zal dat wel ieder zijn smaak zijn hé...

  Ja, idd, keuze te over voor zulke gistvaten, maar mocht je de winstmarge weten, zeker omdat het er allemaal met bolkranen zijn, ook omdat ze een veelvoud ervan bestellen zullen ze nog een pak goedkoper zijn, dan vind ik dat echt wel diefstal, ik heb mijn (eigenlijk zeer degelijke) Chinese 46-liter CCT met vlinderkleppen destijds gekocht via een samenaankoop, ik moest als voorschot 1/3 van de kostprijs overschrijven, zijnde 75 Euro, dus was het eigenlijk maar 225 Euro voor de aankoop, samen met de invoerkosten e.d. was het eind de 300 Euro, met fooi inbegrepen voor de moeite heb ik die gast 425 Euro betaald, ik heb nog geen enkele $$ Brewtech of dergelijke CCT gezien die zo kwalitatief was. Heb zelf ook een $$ Brewtech van 53 liter, die weegt 11,5 kg, mijn Chinese van 7 liter minder inhoud weegt 21,5 kg (bijna het dubbele :face_with_open_mouth:), dus groot verschil. Mocht ik het op voorhand geweten hebben had ik er mij ineens 2 besteld, zo content ben ik ervan, maar ja, er zijn idd wel gelijkaardige CCT's, ook die van Spike zijn precies wel degelijk, maar ik vind de rest echt nog wel duur voor het gewicht/kwaliteit en de kostprijs per liter. Als je ziet wat een 26,5 liter kost en het verschil met een 53 liter kocht ik toch wel een 53 liter-versie, maar niet iedereen brouwt natuurlijk veel liters tegelijk. Nu goed, "bling bling" kost nu wat meer dan plastiek, maar ze doen allemaal hetzelfde, vergisten kan je in een emmertje van 5 liter ook, alleen vind ik dat ze de kostprijs van CCT's e.d. wel erg hoog houden tov de eigenlijke productieprijs waar ze voor betalen, chapeau voor degenen die RVS kunnen lassen en er zelf een conisch vergistingsvat van maken, misschien moet ik mij nog een 2de hobby zoeken, RVS lassen.... :grinning_face_with_sweat:

  Een 2-tal cm van je aanzuigbuis afzagen kan een oplossing zijn.

  Bij mijn kegs het ik dat ook gedaan, maar slechts 1 cm met een klein buizensnijdertje, het ging maar net, want het zat al op zijn minimum en heb nog wat moeten wringen om dat stukje "tapbuis" eraf te krijgen, doch met een fijn zaagje zal het ook wel lukken als je de rest maar kan ontbramen...

  Bij mijn Grainfather is het ook bijna iedere keer licht aangebrand omdat ik er echt op let nu, eigenlijk brouw ik daar geen blonde bieren meer mee, de donkere tot zeer donkere gaan er wel goed in omdat die aangebrande smaak (mocht die er zijn) er toch al in zit, dus lichte bieren = spoelwaterketel, donkere/zwarte bieren GF, wat ik wel doe om minder aangebrand te zijn is de heating af zetten, mout storten en dan 10 tot 15 minuten laten pompen zonder verwarming dus, zo vormt er zich een filterbed en is de loze ruimte onderaan de korf min of meer vrij van zeer fijne moutdeeltjes en heb je al min of meer heldere wort, als je dan uw heating aan zet heb je minder kans op aanbranden. Maar tegenwoordig brouw ik meestal met mijn pannen op gas, ben daar echt zeer tevreden over en het blijft nog steeds een beetje meer een brouwgevoel ook...

  Eigenlijk is dat toch een dwaze zet hé, als je bvb een tuinfeest hebt (in betere tijden dan) en je legt een ganse bak bier in een grote kuip met ijs, dan weken die etiketten daar soms ook af, en dan mag je ze niet meer indienen, raar. Maar ja, idd, er zijn wegwerp flesjes die minder sterk zijn, maar waarom dan niet van de eerste keer goede/sterke flesjes op de markt brengen, probleem opgelost toch... Heb mij 2 Fastwashers besteld, die poetsen enkel de binnenkant van de flesjes, dus als ik daarin bottel gaan ze die zeker niet kunnen weigeren hé... :smiling_face_with_halo::beaming_face_with_smiling_eyes:

  Tja ik dacht al, wat voor dialect? Ik heb een tijdje in Enschede gewerkt, vergaderen deden we altijd in het Twents, is sneller zonder klinkers:winking_face:

  De Hebreeërs vonden het alfabet uit, maar zonder klinkers, moet een mooi taaltje geweest zijn, "klmnstrvdpthhtpphh", nu, of het iets met het klimaat of bier brouwen te maken had weet ik echter niet.... :grinning_face_with_sweat::rolling_on_the_floor_laughing:

  Welkom collega, ikzelf ben na een pauze van 56 jaar begonnen met brouwen:winking_face:

  Tja, ik heb ook een jaar in mijn pampers gebrouwen, al vrees ik dat het toen nog geen pampers heette, ben nu dus zelf ook 57... :grinning_face_with_sweat::rolling_on_the_floor_laughing:


  PS: ook welkom aan alle nieuwe gasten, ik ben nl. geen echte "verwelkomer", door het grote aantal nieuwelingen is dat een beetje onbegonnen werk, ik heb daar nl. geen tijd voor als pensionado, dus bij deze... :smiling_face_with_halo::grinning_face_with_sweat:

  ....maar de veer is niet krachtig genoeg waardoor deze niet altijd vanzelf terugkeert. Een paar keer niet opgemerkt dus zal er in enkele flesjes minder bottelgist zitten....

  De siroop gewoon meer verdunnen, ik voeg altijd water bij tot ik rond de 5 ml zit bij mijn gele spuit, de RVS-versie heeft een inhoud van 10 ml, dus daar kan ik ze nog dunner vloeibaar maken, dan echt geen probleem meer met niet terugkerende veer....

  Ik ben niet meer tot bij de Okay geraakt dus toch maar weer op de gewone manier met de bottelspuit gebotteld en ik had nog wat bottelsuiker over dus deze keer goed uitgerekend/gewogen en ik had ook nog niks gedronken :beaming_face_with_smiling_eyes:.

  Ik heb die suikersiroop ook eens gekocht, om bij cocktails te kieperen, je moet er eens zuiver van proeven, volgens mij is dat niet 100% gewone suikersiroop, smaakt heel apart, nu, het is echt geen werk om zelf wat suiker te smelten in wat kokend water, dan weet je tenminste wat erin zit, allé, wat er in uw kristalsuiker of leidingwater zit buiten beschouwing gelaten dan... :smiling_face_with_halo::grinning_face_with_sweat:

  Ik heb nog ongebottelde RBdA staan uit de vaten van bij onzen David, én momenteel een stout op lagering, misschien ook eens een blend maken, wie weet wat eruit komt... :thinking_face: Heb het onlangs ook eens gedaan met kriek, eerst vergist met de S-04 en daarna de Roeselare blend en 15% van de RBdA, Co2-bommetje en met wat geluk nog 1 pint bier uit een 75 cl fles, de laatste testfles heb ik stilletjes ontgast, ben benieuwd naar het schuim, de Serge vond die lekker, voor mij was die wat minder, smaken verschillen dus, maar ook dat is experimenteren hé.... :smiling_face_with_halo:

  100ml daar dat 82,5gr suiker aan toevoegen koken en dan 100ml over houden?

  Eigenlijk klopt dat wel, in die 100 ml zit al degelijk 82,5 gram suiker, die hoef je niet meer te koken met de suiker, die zit zo al in de fles, ik gebruik mijn file ook zo voor bvb kriekensiroop als ik kriek bottel, af en toe bottel ik die daar mee ipv gewone eigen suikersiroop, dus gebruik die 82,5 gram suiker maar volledig in uw berekening van bottelsiroop... :clinking_beer_mugs:

  Ik heb één van mijn vorige berichten herbekeken en zie nu pas dat ik altijd had geschreven maar eigenlijk bedoel ik soms!

  Misschien heb ik wat last van dyslexie of moet ik echt eens dringend een nieuwe bril gaan halen. :face_with_monocle:

  Nee nee, eerst 3 keer rustig in en uitademen, beetje achterover buigen, een goei pint drinken en dan pas beginnen met typen... :grinning_face_with_sweat::rolling_on_the_floor_laughing:

  Don't fear the foam, je zou het niet mogen merken in die hoeveelheden ;-)

  15 cl is wel 3/4 van een kleine Cola, dus je gaat er niet van dood gaan, maar ik vind dat toch al behoorlijk, maarja, maten en gewichten kunnen verschillen in volume ook hé, 1 kg pluimen weegt toch ook véél minder dan 1 kg lood, hmmmm hmmm... :grinning_face_with_sweat::rolling_on_the_floor_laughing:

  Maar een ander vraagje dan maakt het uit of je eerst het klontje in je flesje doet of pas na het vullen? Bij die Carbonation drops raden ze aan om deze na het vullen pas toe te voegen.

  Ik denk dat je dat eens zou moeten proberen, als je bier nog veel Co2 uit de vergisting bevat door echt heel koud te lageren zal er schuimvorming optreden door het in een gebotteld flesje te duwen, maar als dat niet echt voor een "schuimfontijn" zorgt kan dat een pluspunt zijn, zo heb je schuim tot aan je koonkurk, als je dan de kroonkurk erop drukt zit er weinig of geen zuurstof in de kopruimte, wat anti-oxidatief werkt....

  Ik denk dat ik dit toch wel eens ga proberen want met die doseerspuit werkt dit prima maar om één of andere reden heb ik altijd iets te kort voor de laatste flesjes en dan kan dit wel een goed alternatief zijn.

  Gewoon starten met een 30 à 50 gram suiker meer Wim, heb je siroop over in uw beker, zo doe ik het altijd....

  Ook als de hoofdvergisting gepasseerd is?
  Op het pakje staat dat de range tussen 18-28°C ligt...

  Ja, je mag ook niet altijd de maxima's opzoeken, hoe warmer je vergist, hoe schuim negatiever, maar da's de eerste 24/48 uur eerder doorslaggevend denk ik, doch ik vergist bijna nooit hoger dan 22°, gelijk welke gist ik gebruik, of het moet een Saison of Kveik zijn natuurlijk...

  Ik aanzie eigenlijk 10l netto als minimale brouw hoeveelheid, (om te experimenteren kan je eventueel wat minder gaan)
  Als je alles een beetje correct volgens de regels uitvoert, dan zie en proef je toch dat de kwaliteit van je bier met forse schreden de hoogte injaagt als je 20l of meer begint te brouwen (wat ook nog steeds in de keuken kan, of je dat nog mag is dan weer iets anders)

  Ja, da's waar, we mogen niet te weinig liters brouwen in te grote potten/ketels, maar als je ziet hoe grote brouwerijen hun warme wort laten kletteren begrijp je niet waarom wij zo over oxidatie bezig zijn, en er echt ook last van hebben, doch die gebruiken nog heel andere "producten" in hun bieren om dit te voorkomen dan de doorsnee hobbybrouwer, dus niet enkel Antioxin SBT en aanverwanten. Nu er is een heel goede reden om dit te voorkomen, nl. snel je biertjes opdrinken, iets wat ik soms wel eens vergeet, of misschien wel omdat ik te veel brouw of ik mijn brouwmaten te weinig zie met deze k*tvirus, wie zal het zeggen... :face_with_rolling_eyes::sad_but_relieved_face: