Berichten van HermanH

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Brewtarget werkt ook op een Mac, ik heb het een maar maand ook eens geprobeerd, doch daar ik alles qua brouwen op mijn (Window$-)laptop doe nog niet echt gebruikt om een recept/brouwsel mee uit te werken....

    Wat ik zo tof vindt, is dat hier enkele brouwers van het begin dat het Vlaams forum bestond, nog steeds hun recepten maken met de brouwplanner!

    Mooi zo :danku:

    Ik gebruik die ook nog steeds hoor Ronnie, enkel voor mijn watersamenstelling/brouwzouten gebruik ik Brouwhulp, Brouwplanner zal hier tot het einde van mijn dagen (en als de komende Window$ versies er nog mee overweg gaan kunnen) draaien dat het niet lief is... :thumbup:

    Ik heb ze een jaar of 2 geleden aangevraagd, 3 weken later in de bus, geen verdere kosten erop, dus tja, moet het nu of niet, ga er deze nacht niet van wakker liggen... 8o

    Neen, zeker niet is dame jeanne met gummi kap en waterslot

    Ik heb ooit zo'n gummi kap gehad die lucht door liet tussen waterslot en opening, even waterslotje in rond draaien of eens overspuiten met Starsan-oplossing en kijken of het lekken gedaan is, heeft bij mij gewerkt, kan vuiltje zijn of te droge rubber zijn...? Ik vind dat die gaten wel wat nauwer mogen zijn soms, maar da's mé alles zo... :D

    Ja, idd, gist zit er (afhankelijk van de lagertijd en de temperatuur) altijd in, doch zoals ik al schreef, "oude vermoeide paardjes" zijn nog steeds paardjes, verse gist bevordert ook de opruiming van Diacetyl, dus een frisser bier en sneller uitgegist op fles, maar ieder zijn keuze in handelingen en beleving of uitvoeren van zijn hobby, ik ben niet de heilige Antonius hé, wie denkt geen bottelgist te moeten gebruiken, doe gerust, mij maakt het geen snars uit eigenlijk, ik dring niks op, noch handelingen, noch kennis of onkunde... :whistling:8o

    Extra bottelgist is zeker een meerwaarde, een moe werkpaard (de oude aanwezige gist uit de hoofdgisting) werkt ook niet beter dan een vers uitgerust (de nieuwe bottelgist, al dan niet als startertje toegevoegd), doch idd, een beginnend brouwer heeft al genoeg handelingen waarbij het kan mislopen en dat is niet alleen bij bottelen, als je ziet hoeveel bezinksel sommigen in hun wort hebben 1 dag na het brouwen en in welke omstandigheden, om er maar 1 te noemen "een dik deken rond de vergistingfles" (zelfs putje zomer en zonder koeling), en als je weet dat de eerste dagen een massa aan warmte vrij komt, staan ze versteld dat er achteraf een "raar" smaakje in hun bier zit, dan moet je idd niet beginnen met op het ganse proces nog eens te vertellen wat ze allemaal nog extra moeten doen want dan stoppen ze er gewoon mee, let op, niks tegen mensen die hun eigen methode of beginnend brouwer zijn, ik brouw ook nog maar sinds 2012, maar sta open voor verbetering en doe na een tijdje iets meer moeite dan "het zal wel vanzelf in orde komen". Evolutie in handelingen resulteert in evolutie van kunnen, dus het resultaat "moet" erop verbeteren dan, zoveel is zeker. Als je eens gaat Googelen, dan kom je toch dingen tegen waarvan je zegt, "amai, idd, dit kan niet anders of beter zijn dan wat ik nu doe", maar wie doet zoals hij doet heeft ook zijn eigen gebrouwen biertje in het glas en zal het zelf ook wel lekker vinden, maar kritisch zijn en een beetje nadenken op sommige vlakken helpt zeker om een trapje hoger te komen dan "wel lekker maar...". Na een lang verhaal en veel blabla is mijn advies dus, "gebruik bottelgist", zo niet, gebruik er geen, volledig vrij van, maar..... :thumbup::bier::)

    Ik zou persoonlijk altijd eerst tot op kamertemperatuur laten komen. Zo wordt het ook aangeraden voor die F2 bottelgist.


    Op 0° gist toevoegen zal ook wel werken maar gist zal trager starten

    Dan is het effect van koud lageren terug onbestaande. De uitgezakte eiwitten en koudetroebels lossen dan weer op, ik bottel steeds op lagertemperatuur tussen de 1 en 5 graden, nog nooit problemen gehad, enkel 1 keer door mijn eigen fout, gewoon suiker in de fles en snel eentje bottelen uit het kraantje van de cct zonder bottelgist dus, was het toeval, wie zal het zeggen, als ik bottel met mijn bottelspuit heb ik nog nooit problemen gehad, ook al voeg ik de gehydrateerde bottelgist bij in de suikersiroop, maar dan nét voor het toevoegen in de flesjes, schijnt niet OK te zijn ivm oppervlaktespanning en 'verbranden' van de gist door het hoge suikergehalte, doch het lukte tot nog toe steeds op die manier en op bvb 3 graden C. Als de flesjes warmer worden schiet die gist wel in gang, en je hebt geen koudetroebel meer door het koud te bottelen. Als je etiketten wil plakken moet je wel wachten tot de flesjes op kamertemperatuur zijn, want anders speelt de condens door het koude bier wel parten. Ik bottel rechtstreeks vanuit de cct, dus een spuit is wel geen hebbedingetje maar een noodzaak als je niet nog eens uw bier in een bottelvat wil gieten, maar dan is uw cct geen meerwaarde geweest ivm overhevelen en bottelen...

    Ik denk het wel. Doet Herman dit niet?

    Ik doe idd de gehydrateerde gist bij de suikersiroop, enkel wel op het allerlaatste moment en dan met de spuit in de flesjes, dan bottelen en klaar, nog nooit iets van ondervonden qua hergistingsproblemen op de fles, enkel bij een biertje van 11,3%, maar dat was omdat de bottelgist die alcohol niet aan kon...

    Misschien een "herverpakking" van moutleveranciers...? Schijnt dat het regelmatig gebeurd dat oudere mouten herverpakt worden in "nieuwe" zakken, misschien rookmout mee "herverpakt" in de hoop dat het niet aan "het licht" komt, wie weet in deze "op winst bejegende" tijden...?

    Ik ondervind daar nu eens niks van sie, mijn bieren zijn eigenlijk niet te zuipen maar mijn vrouw drinkt ze leeg om mij content te stellen, als da geen ware liefde is...! 't Is ook door haar dat ik beginnen brouwen ben, zo zuipen dat die kan, da kon mijn klein pensioentje nie meer trekken zulle... 8o:S

    PS: 't is nie waar zulle, 't is een schatje...... Als ze slaapt natuurlijk, maar eerst in slaap krijgen, da's wa anders, is wat jonger, dus moet er geen tekeningske bij maken zekers... als uwe vent snurkt is da normaal hé... :angel:^^

    Ik zit op beide forums, doch posten is wat aan de snelheid van een schildpad, of nog trager, slak, heb er niet meer zoveel zin in als vroeger, inzet wordt soms niet beloond in deze wereld, dus is het veel getemperd buiten vroeger, ook komt er 1000 x dezelfde vraag of antwoord naar voor, dus daar doe ik weinig moeite meer voor, er is info genoeg te vinden voor beginnenden, maar ik ben niet vergeten dat ik ook 'onwetend' was, dus als ik iets zie wat de moeite is om op te antwoorden, of er hangt een beetje humor in de lucht, dan ben ik wel van de partij.... 8o

    Toch een kleien bedenking bij bestellingen bij brouwmarkt.
    ............
    Uiteindelijk maakt het niet veel uit het is het finale bedrag dat je betaalt, maar ik vind het toch raar dat een verschillend btw tarief in een zelfde prijs resulteert.

    Idem met hun cadeaubonnen, waarom moeten die 10 à 15% duurder zijn dan het geschonken bedrag...? Ook een rare kronkel om alles uit alles te halen... :-(

    https://www.braumarkt.com/diversen/cadeaubonnen

    Tja, er loopt wel altijd eens niet zoals verhoopt/gepland, heb ooit al eens deze "mindere ervaringen" mogen ondervinden: eens een kraan open van een gistvat bij vullen na ontsmetten vergeten dicht te zetten, darm van koelwater die eraf springt en dus pols verbrand, spiraalkoeler vergeten mee te koken, CCT die van gammel steuntje letterlijk uit de koelkast viel met als gevolg een tikkeltje ingedeukte basis aan het proefname-kraantje, roervlo samen met de giststarter mee de CCT in gekieperd die gelukkig de vlinderklep niet heeft gehinderd, enz, enz... Laatst nog een volledig verstopte inox vechtfilter op mijn GF begin koelen met de meegeleverde tegenstroomkoeler, overgegoten naar grote pan en daar met koelspiraal gekoeld, gelukkig had ik onze Serge toen op bezoek als brouwmaat die dag, wat een beetje gedeelde leed was, anders lag gans de zooi aan diggelen in de gracht naast den oprit denk ik, waarschijnlijk de dikke brij van de maischvlokken (door verstijfselpoging, als dat al was....?) die parten gespeeld heeft, volgende keer gaan die er gegarandeerd zo bij. Dus iedereen heeft zo wel zijn verhaal in de weg naar een leuk biertje hé... 8o:angel:

    Bakken kan ook, maar dat duurt mij te lang eer je de flessen weer kunt aanraken. Maar je bent in ieder geval nuttig bezig geweest.


    Maar als je nu nog gebrouwen had, dan was het klaar geweest om te bottelen na je rondrit ^^

    Haha, ja, maar ik heb 3 frigo's in dienst staan, en met deze temperaturen buiten is het handig de flessen toch wat warm te zetten, ik hergist steeds op 24 à 25° na op de fles, dus frigo was eigenlijk niet vrij geweest voor de flessen, brouwsel ging erin staan... Keuzes maken hé, keuzes, nie normaal... :-)

    Haha,


    ik kan wel zeg "zie je wel". Maar goed, staat de ketel nu aan pensionado?


    Ps, sinds ik niet meer werk heb ik echt een agenda nodig. Elektronisch die bruikbaar is op al onze computers en telefoons en die netje synchroon blijft.

    Haha, nee, niet gebrouwen, wel gebotteld, zijn vrijdag voor een weekje weg met de mobi, eerstvolgende brouwdag dat het zou kunnen is nu 7/2, dus tja... :-)


    Heb de flessen eens "gebakken" in de oven, voor 20' aan 120°, zo zijn al de beestjes dood, wel nog eens met Starsan doorgespoeld.


    oven_flessen_120gr.jpg

    En deze keer beter gegaan?

    Haal je maar een extractie van 65% met je grootvader?

    Heb het al 2 dagen moeten uitstellen, ik durf het niet meer zeggen, maar ik denk "vandaag" (29/1) te brouwen, dus ga je op pensioen, heb je geen tijd meer om te doen wat je moet doen blijkbaar, vroeger was het makkelijker, de dagen dat ik thuis was, dan was het brouwen, want anders kwam het er niet van, nu komt het er niet van omdat ik zoveel te doen heb en er dingen tussen komt omdat ik "toch thuis ben", pfff, nie gemakkelijk zulle... :D Als ik gebrouwen heb hou ik je op de hoogte, laten we het zo stellen... :-) Ja, ik roer niet tijdens maischen, dus zal het niet veel beter zijn, te zien welke granen en maischschema er gebruikt wordt, maar ik zet het standaard op 65%, minder kan bijna niet, dus al wat meer is is meegenomen hé. Lig niet wakker van een kilo'tje mout meer te gebruiken, daarom ga ik niet beginnen roeren e.d. hoor, is een automaat, dus ik laat het een automaat... :D Zo, ik kruip onder de wol dat ik fris man ben straks...

    Ik kan niet gaan, ben vanaf vrijdag een weekje op toer, had graag gegaan, doch in de late namiddag vind ik het daar mega druk en niet meer zo leuk als dan het wat kalmer is...

    Is er een bepaalde reden waarom je naast kristalsuiker ook een kleine hoeveelheid rietsuiker gebruikt? Is dat enkel voor de smaak?

    Of het echt zoveel uitmaakt..., weet het niet, maar ik heb die nog liggen en is open, dus gaat die er ook nog bij.

    Morgen nog eens mijn Grainfather-filter testen met wat graanvlokken, de laatste 2 brouwsels flink verstopt, doch voorlaatste was denk door de maïschvlokken die te dik verstijfseld waren en die als eerste door het maischwater werden doorgeroerd. Volharding blijft de boodschap, dus filterheks wat meer opgespannen zodat er wat bredere gleufjes in zitten. Hoop doet leven... 8o


    BROUWPLANNER RAPPORT - Datum Export: 25/01/2019

    Naam van het bier : Blond MJ42

    Type van het bier : Type C

    Brouwvolume : 23,5 liter

    Extractie-efficiëntie : 65% (GF)

    Voorspelling begindensiteit : 1068,0 SG /16,6 °P /17,0 Brix

    Waarvan suikers : 1018,7 SG /4,8 °P /4,8 Brix

    Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1007,1 SG /1,9 °P

    Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 8,1%

    Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 30 IBU / 11 EBC


    STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS

    Grondstof EBC kg % Gewicht

    Pilsmout 3 3 4,500 60,2 %

    Munich mout 15 15 0,500 06,7 %

    Rijstvlokken 0 0,350 04,7 %

    Havervlokken / havermout 4 0,350 04,7 %

    Tarwevlokken 4 0,225 03,0 %

    Rijsthulzen 0 0,300 04,0 %

    Kristalsuiker 0 1,000 13,4 %

    Rietsuiker (bijv. Candico) 6 0,250 03,3 %


    MAISCHEN EN SPOELEN

    Gekozen Profiel: (M) Medium

    Maischwater (RO): 21,0 liter aan 68 °C

    63,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))

    72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )

    Filterspoelen: ga naar 75..78°C

    Totaal spoelwater (RO): 20,1 liter aan Max.80°C

    Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)


    HOPPEN

    Totale kooktijd : 60 minuten

    Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU

    Saaz CZ (A) BLM 3,5% 50 1' 18,3

    Saaz CZ (A) BLM 3,5% 50 40' 9,6

    Styrian Golding (A) BLM 1,4% 50 52' 1,7

    Tetrahop > - - 109,0% 0 (Nadien)


    KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN

    Additief Aantal Eenheid Toev. na..'

    Antioxin SBT 2,0 g m/s

    Calciumsulfaat/gips (CaSO4) 0,5 g maisch

    Calciumchloride 33% (CaCl2) 8,4 g maisch

    Epsomzout (MgSO4) 0,5 g maisch

    Melkzuur (Lactol) 4,5 ml maisch

    Melkzuur (Lactol) 2,0 ml spoel


    VERGISTING

    Gistnaam : MJ 42

    Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 13 gram


    Heb het ook eens gehad, de eerste weken/maanden van een roggebier (Saison) dat hij dikker vloeibaar was dan een paar maand later, kan van de gomstoffen komen, maischen op 40 graden gedurende 10 à 15 minuten kan helpen, doch er is nog een reden voor, schijnt een bacterie te zijn of zoiets, maar ik kan het niet direct terug vinden...


    [EDIT] Kijk, onze Serge weet het ondertussen al te posten... :-)