Berichten van HermanH

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Is een zuurtegraad van 3,8 niet veel te weinig? Volgens mij moet dat tussen 6,5 en 7 zitten.

  Mochten ze pH bedoelen is dat voor witte wijn OK, die mag rond de 3,5 zijn, voor rode 5,5, maar idd, voor wijnsteenzuur is dat te laag. Als er te veel sulfiet is toegevoegd kan beluchten helpen en de gist als starter erbij is ook een voordeel....

  Vandaag dit biertje geproefd, een maand en 7 dagen gebrouwen, zit 3 dagen op keg, man, dees wordt een blijvertje, echt lekker voor zijn "ouderdom". De rest (die paar liter nog) ga ik dees week bottelen met Candimic Dark-78, dus waar het mee gebrouwen/vergist is. Heb het met CO2 uit de Fastferment geduwd, dus boven het bier dat ik wil bottelen is er geen zuurstof aanwezig, zo had ik nog wat speling om flessen "van de zolder" te halen, echter met de komende verhuis staan die wel in de garage nu... :smiling_face_with_halo: :grinning_face_with_sweat:


  ABT12_3dagen_op_keg.jpg

  ok bedankt, maar ik zie niet waar de waarde van 4.4 vandaan komt in de eerste tabel en in de tweede vloeistof 17.35 en waarde 10.45?

  Het eerste tabelletje is gewoon uw beide sappen bij mekaar gedaan, de bekomen zuurtegraad is dus 4,4 "wijnsteenzuur". De onderste tabel is het appelsap opgedreven in het mengsel tot je een zuurtegraad van 6,5 bekomt, dus moet je bij die peren 17,45 liter appelsap gooien om aan 6,5 zuurtegraad te komen.

  Als ik mijn file mag geloven heb je als je de 2 sappen mengt een zuurtegraad van 4,4 en in totaal 24,1 liter sap.


  peer_appel_mengen.png


  Om aan 6,5 zuur te zitten zou je 17,35 liter appelsap van 10,45 gr. zuur moeten hebben in totaal. Dan is je eindtotaal 36,95 liter aan 6,5 zuur. Dus nog 12,85 liter van hetzelfde appelsap toevoegen. Is nu wel en file ivm mengen van verschillende bieren en of wijnen, maar je kan dat doortrekken naar alle gemengde dingen denk ik... :smiling_face_with_halo:


  peer_appel_mengen2.png

  Het zal toch echt beiden zijn, of suiker en de rijstsiroop. Rijst is toch minder neutraal als suiker. Zie HermanH zijn opmerking ook.

  Nog vergeten te vermelden in mijn vorige post, de suikerstort was 15,5%, ben wel al hoger gegaan in sommige sterke blonde's, zelfs tot 21% suiker.

  In mijn laatste "sterke blonde" met de WY-1388 heb ik 10,4% rijstvlokken gebruikt, 4,1% maïsvlokken en 2,6% havervlokken, hieronder de "smaakbeleving" met +10% rijstvlokken in mijn notaties, zie onderste regel:


  duvel_amel_rijst.png

  Amai, stevige brouwdagje... Ik heb het over een tijd ook gehad dat mijn ene rol niet mee wou, heb de molen open gehaald en bleek dat er tussen de wand en de kop van de rol een soort van "film" was gekomen door het moutmeel welke het draaien tegenwerkte, alles proper gemaakt en tot op heden nog geen last van gehad.

  Ik koop tegenwoordig enkel nog bij de teler zelf, zeer content van mijn laatste bieren sinds ik die hun hop gebruik, 't Hoppecruyt, altijd mega verse hop en je weet wat je koopt, die wordt niet "herverpakt", denk dat wij als hobbybrouwer niet willen weten hoe oud de hop is die je koopt bij brouwwinkels, stock wordt terug in nieuwe verpakkingen gedaan, als je ziet hoe die eruit ziet, enkel losse blaadjes ipv bellen, schandalig dat je "gruis" krijgt ipv echte hop....!!! :face_vomiting:

  Ik heb er al eens een "Rochefort9" (was een biertje tussen de 8 en 10 met de Nottingham vergist) mee gebotteld, gaat prima, enkel moet je die D-180 wel aanlengen met wat gekookt beetje afgekoeld water, allé, zo heb ik het toch gedaan, want die injectiespuit kon er geen weg mee als ik het puur wou gebruiken....

  Ik laat gist af net vóór de hoofdgisting echt gedaan is, dus als het waterslot goed aan het trager worden is. daarna laat ik het stil vallen en tap ik een keer of 2 af met een paar dagen er tussen, dan de echte koele lagering beginnen naar 3°C voor een week of 3, in tussenstappen om de frigo niet te veel te belasten, daarna om de 2 dagen een nipje aan de tapkraan, als het bier mee komt stoppen, want het gaat sneller dan je denkt, dus hoe minder bier ermee komt hoe meer je hebt om later te bottelen. Momenteel steek ik wel bij iedere aftap CO2 op de CCT, dus ik zuig niks van zuurstof meer aan bij het af laten van de gist, ook omdat ik een kraantje op het deksel heb gemonteerd dat ik dicht zet vóór de temperatuur omlaag wordt gezet en er dus onderdruk ontstaat waardoor er zuurstof bij zou komen indien er geen CO2-druk zou op gezet worden....

  Ik heb er zelf ook een gemaakt met kandijbrokken en dadelstroop (ik had ergens gelezen dat zij dat er ook in doen), het is een heel fijn bier geworden (en da's misschien wel leuker dan een kopie :) )

  Ja, een "kloon" is eens leuk om te proberen, maar als ik echt het origineel wil koop ik het wel in de winkel. Ik heb wel de kleur van die Candimic siroop beetje moeten aanpassen in Brouwhulp, wort was veel lichter dan verhoopt, dus kon ik er ook wat meer van gebruiken zonder een overshoot aan kleur te krijgen, er is nu 0,64 kg in gegaan, wat de karamel smaak in het bier misschien ten goede zal komen. Het was wel al het bier met de lekkerste geur in de gistkast ooit...!

  schuimlaag afscheppen met ontsmet spaan en laten condenseren in ontsmet potje , topcropping, beste levende gist die er is !

  Ja, maar bij deze zou dat niet aan te raden geweest zijn, heb nl. 2 x BE-256 en 1 x T-58 gebruikt, dus menggistjes... :smiling_face_with_halo: Maar echt, die geur was super lekker tijdens die open gisting, heb hem zelfs 2 dagen op 17° gezet omdat ik, dacht dat alle geur uit mijn bier ging verdwijnen als ik te warm zou vergisten.

  Na een dag of 5 de draaidop erop gedaan met waterslot, dus als het ietsje aan het minderen was, de geur was echt mega lekker, geen D-180 maar Candimic Dark-78 gebruikt en wat dadelsiroop, ben benieuwd, nu af en toe nog een klein blubje. Had de dag erna wel de indruk dat de schuimlaag snel dikker werd zonder waterslot, zat na dag 3 bijna tegen die doek.

  Meet tijdens het brouwen vanaf de bovenkant van het wort tot de rand van je ketel en trek dit volume van het totale volume van je kookketel af en je bekomt ook het volume van je wort.

  Ik doe het net omgekeerd, met een RVS meetlat, die mag in het wort, zeker als die heet is, koud ook, maar dan moet je ze even in het kokende wort gestoken hebben vóór het koelen, maar meten van de bovenkant kan ook, dan tel je de "lege liters" er vanaf. Mijn 70-literketel is 1,603 liter per cm, dus ik hoef het maar om te rekenen hoeveel er in de ketel zit, in onderstaande geval is dat 34,624 liter...


  Geen fotobeschrijving beschikbaar.

  Ben deze net aan het degusteren (M42+M41). Aangenaam gistig aroma, mooie balans tussen hop en mout. Wat mij betreft niet te jong, zal zeker nog positief evolueren, maar ik ben nu al fan. Mooie tripel Herman!

  Tja, ik heb die ook maar open gedaan om eens te checken wat ik uitgedeeld had, ik vond er niet zo'n geweldige beleving aan, maar ik laat die beide biertjes nog een tijdje dicht, daarom dat ik er u ook een paar gaf, zeker wegens eerder bewezen diensten mag dat wel hé, ik heb niemand benadeeld daarmee...

  Het is eigenlijk de eerste keer in een jaar of 8 dat ik dit voor heb. Volgende sterke blonde wordt het een andere gist, ook omwille van de slepende vergisting... + tetrahop!

  Bij mij nu ook raar, die blonde met menggistjes M42+M47 en M42+M41 hebben dezelfde wort, enkel andere gist en die ene heeft het, cola-schuim dus, de andere niet... :thinking_face:

  Het is de 42/41 die ik oud heb staan. Morgenavond waarschijnlijk eens proeven. 😉

  Iets minder slecht, maar toch nog slecht te noemen zulle... :face_with_rolling_eyes: :smiling_face_with_halo:

  Denk nochtans aan die mout- en hopstort dat er niet veel mis kan gaan, brouwdag ook mooi verlopen zonder ongelukken, ik snap het niet eigenlijk, maar goed, het is nu zo hé... :face_with_rolling_eyes:


  Geen beschrijving beschikbaar.

  En toch, wringer als ik ben, 🤪 heb ik er toch al eentje in de koelkast gezet om te proeven deze week. ‘Vers’ bier, I love it. Alee normaal gezien toch. 😉

  Ge gaat er content van zijn, NOT.... :face_with_rolling_eyes: Weet niet wat er misgelopen is, denk te lang op CCT gestaan en niet gekoeld die ganse tijd, is op 28/5 gebrouwen en pas op 17/8 gebotteld, en veel te lang op rondtrek geweest met de mobi, dus gist-aflaat en cold crash zijn beetje verwaarloost geweest, als de smaak die erin zit autolyse is, awel dan heb ik het ontdekt hoe die smaakt, ook raar schuim tegenover de M42+M41 variant, ook al zijn die 2 krak dezelfde wort... :sad_but_relieved_face:

  Wie zegt er nu nog dat wiskunde niet belangrijk was op school? :grinning_face_with_big_eyes:

  Rekenen is ook altijd mijn vak geweest, ik kan zelfs meer, ik kreeg in de klas zelfs 10 snoepen in 9 potten, doch er mocht er maar 1 in elke pot zitten. De meester dacht dat ik er eentje over zou hebben om zelf op te eten, maar ik ben altijd ne slimme geweest, ik zei, meester ik kan dat oplossen:

  Ik steek "voorlopig" 2 snoepen in pot 1, wat hij goed moest onthouden, de 3de snoep in de 2de pot, de 4de snoep in de 3de pot, de 5de in de 4de pot, de 6de snoep in de 5de pot, de 7de snoep in de 6de pot, de 8ste in de 7de pot, de 9de in de 8ste pot en de snoep die te veel in pot 1 zat stak ik in pot 9, dus 10 snoepen in 9 potten, als ik geen rekenwonder was.... :smiling_face_with_halo: :grinning_face_with_sweat:

  Meestal als je dit gaat toevoegen in een brouwprogramma, ga je 1/10 EBC-waarde moeten ingeven. Zo is het toch met clarimalt(900)

  Ik heb het even "proefondervindelijk" vastgelegd, eigenlijk moest mijn ABT 60 EBC zijn "volgens het boekje", met mout en siroop zou het biertje 10% moeten zijn, dus heb enkel pilsmout en die Candimic genomen met de stort voor 10% alc.en 60 EBC, dan moet ik mijn siroop op 535 EBC zetten om ongeveer aan 6% siroop-stort. Of die redenering juist is weet ik niet, doch voorlopig zou ik het zo willen proberen, want als ik die siroop op 1/10de zet kom ik maar op 32 EBC uit met dezelfde hoeveelheid siroop.... :smiling_face_with_halo:

  Hier met de 535 EBC als ingegeven waarde: (dit op 23 liter bier, dus receptje voor de Grainfather)


  Geen beschrijving beschikbaar.

  Ik heb hier nog altijd een kandijsiroop staan van 1900 EBC zou dit passen om bij te kleuren ?

  Die Candimic is volgens mij niet zijn 1900 EBC, ik heb die paar dagen geleden gebruikt en de kleur van mijn wort zou 71 EBC moeten geweest zijn, denk dat die veel minder was, dus heb er nog 400 gram bijgedaan. Als je die gebruikt om bij te kleuren zal je dus ook nog rekening moeten houden met de suiker die erin zit, Clarimalt vergist niet meer, die Candimic Dark-78 wel.....

  Die schrootmolen is inderdaad niet de beste versie maar ik heb die toen ik begon ook aangekocht en als je de tips hierboven volgt dan valt het best nog mee voor kleine hoeveelheden. Eens je meer dan 5 Kg mout moet schroten kan je beter toch overschakelen naar een molen met rollen, ik ben super tevreden van deze.

  Idd, ik heb daarmee (de schijvenmolen) mijn eerste brouwsels mee gebrouwen, dat schrootsel was met een beetje afstelling en klam schroten echt wel goed, zie de foto ervan bij mijn eerste brouwseltje.

  Mmmm… de brewmonk heeft een binnendiensten van ca 32 cm. Daarnaast nog uitsteeksels naar binnen zoals de ophanging voor de moutkorf en de achterkant van het aftapkraantje. Zo’n plaat op pootjes die niet volledig aansluit zal dan vrees ik niet werken

  Voor de Brewmonk kan ik het niet beamen, doch voor in de GF past deze plaat perfect en past op zijn 3 U-vormige pootjes perfect tussen de moutkorf en het gedeelte waar de filter en de temperatuursonde zit, dus er kan geen graantje naast... :thumbs_up:

  Idd, extra bodem onder de moutkorf, maar ik heb alles erboven eraf geheveld na 1,5 uur uitzakken na koelen met spiraalkoeler, maar als je met bloemen kookt en in een rvs hopzeef zou je via de pomp kunnen werken, wat ik nu niet gedaan heb...

  Gelukzakken zijn jullie....! :thinking_face: :grinning_face_with_sweat: :rolling_on_the_floor_laughing: Ik heb er zelf nog maar 1tje van staan, maar die is voor een beroemde brouwmaat waarvan de naam met een "S" begint, dus we zijn "uitverkocht"... :smiling_face_with_smiling_eyes: Dees is al wat ik nog staan heb van biertjes die voldoende lang op fles staan om gedronken te kunnen worden, dus veel is het niet hé, de volgende lichting is in de maak, dus voor VHM 2022 ga ik er al wat moeten opzij houden, heb momenteel wel nog een Isid'or op keg staan, dus zonder bier gaan we niet vallen hé... :grinning_face_with_sweat:

  Hieronder de "voorraad" op dronk zijnde bieren, 7 stuks, waarvan er nog "uitdelers" zijn: :face_with_hand_over_mouth:


  Geen beschrijving beschikbaar.