Berichten van HermanH

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  (ik (de mannen van het spoor) werk(en) ook nie graag onder druk...)


  zo, gefixed :grinning_squinting_face:

  Is met veel werken zo, hoe minder je moet doen hoe meer ze je betalen, maar idd, er wordt al eens mee gelachen en het is niet "werken-werken" maar als je de zeer onregelmatige uren, WE's en feestdagen in rekening brengt was het nog zeker 500 Euro te weinig per maand, op familiaal vlak was het een dikke nul, mijn madam heeft eigenlijk 90% van de tijd met de kinderen alleen moeten optrekken, want de "luiaard" (volgens de buren toch, want die zijn auto staat weeral thuis, niet begrijpend dat je in uw bed lag en aan het werk was als zij met vrienden een feestje aan het bouwen waren of in de tuin aan het zonnen waren) zijn auto stond weeral thuis . Nu goed, ik moet er mij niet voor verantwoorden, na 38 jaar was het genoeg geweest, en op 55 "op rust" kunnen gaan met een mooi pensioen, nu lig ik in de zon als de buurman van mijn leeftijd nog gaan werken is en kijkt hij maar schuin omdat hij weet dat ik nu echt aan het luilakken ben... :grinning_face_with_sweat::rolling_on_the_floor_laughing:

  Dat is het eerste wat ik er van hoor. Wat zou er dan nadelig kunnen aan zijn? Trager op gang komen? stokken vd vergisting? Stress voor de gist?

  Ik doe het toch altijd zo. De juiste wetenschappelijke reden weet ik er ook niet meer van, meen het ergens gelezen te hebben op BYO o.i.d., maar zal wel te maken hebben dat de gist zich rustig in gang kan trekken zonder al te veel stress, ik werk ook nie graag onder druk... :grinning_squinting_face:

  Denk wel dat we ons daar niet mogen op blind staren hoor mannen, heldere wort is nog niet de 100% garantie op kraakhelder bier. OK, je zal wel cleaner bier krijgen omdat er veel stoffen zijn uitgezakt die de smaak tijdens de vergisting minder zullen tegenwerken, maar alles zakt uit na lange tijd op vat of fles hoor. Ik heb hier al helder tarwebier gedronken, ook al zat er +50% aan tarwe (ook ongemoute granen) in omdat het al veel te lang op fles zat om goed te zijn. Hier een mega heldere sterke blonde (Duvelkloontje) waar ook ongeveer 5% tarwevlokken in zat, wel onder druk vergist en heel lang op CCT gestaan in afwachting van mijn tegendrukvuller vanop Ali.

  De vergisting is gestart blijkbaar want de druk staat op een kleine 4psi ofwel 0.25bar. Leuk om het eens zo te kunnen volgen en benieuwd wanneer de 1 bar bereikt zal worden.

  Als je onder druk wil vergisten, best de eerste 24 à 36 uur gewoon waterslot, zo heeft de gist de tijd om "zonder koppijn" in gang te schieten zeg maar...

  Ik doe het gewoon zoals jij beschrijft Walter, pH aanpassen, de maisch-stappen doorlopen, hevelfilter erin, 10 minuten wachten, dan beginnen spoelen, 1 à 2 liter wort aftappen tot hij helder is, de rest terug in de maischketel, dan ongeveer 1 uur spoelen, koken met pellets in de wort, de laatste brouwsels allemaal gekoeld met spiraalkoelers, na koelen deze eruit en een flinke draaikolk maken, zeker 1 uur laten staan met deksel en propere keukenhanddoeken erop aan de ene kant (deksel is te klein op mijn 70-liter ketel, is van mijn maischketel van 50 liter), dus 2 klemmen erop en die handdoeken op de gapende ruimte. Daarna hevelen (soms vanuit een 300 micron RVS filter) met mijn hevelfilter met korffiltertje erop, al maakt dat niet uit want die gebruikte ik vroeger om mijn hopbellen tegen te houden. Toen ik met mijn platenkoeler nog bezig was, gekoelde wort in de CCT, 1 uur laten uitzakken, vuil aftappen en dan de gist erbij. Zo simpel is 't eigenlijk. Hier een filmpje na koelen en een foto bij begin spoelen, dus steeds tamelijk heldere wort... :thumbs_up::clinking_beer_mugs:

  Als je bij 23 liter wort van 1085 4,1 liter water doet heb je volgens mijn berekening 27,1 liter wort aan 1072,14 SG. Echter moet je misschien dan wel uw IBU aanpassen met bvb Tetrahop om aan uw waarde te geraken die vooropgesteld was in uw 23 liter, je hebt dan wel 27,1 liter bier ipv 23, dus minder bitterheid door meer volume...

  Het deksel is er slechts héél moeilijk op te schroeven en als je het er vast op geschroefd krijgt is het nadien een uitdaging om het er ook weer af te krijgen.

  Ik heb op die ring van die "voet" rubberen darmpjes geplaatst, zo draait die FF niet makkelijk meer rond, die staat nog stevig vast als je met uw 2 handen het deksel aan- of los draait, zo heb je ook wat meer macht op het deksel.... :thumbs_up:


  rubber_rond_steun_ff.jpg

  Blijkbaar zijn oldtimers en brouwen op de een of andere manier gelinkt, of is het nu omgekeerd...? :thinking_face::beaming_face_with_smiling_eyes: Ook een kever cabrio (van de schroothoop gered en volledig gerestaureerd vanaf nul) en een kampeerbusje gehad, slechte foto's, doch kon niet snel betere vinden, maar goed, nu brouwen we zelf als oldtimer, ook niet slecht zekers....? :smiling_face_with_halo::grinning_face_with_sweat:


  kever_bus.png

  Eer die 2de gist ooit wakker wordt is die Kveik al met alles weg denk ik... :thinking_face::grinning_squinting_face: Ik vrees als je eerst Kveik gebruikt en dan een andere gist dat er voor de 2de gist-gift niet genoeg voedingsstoffen (en/of suikers) meer zijn om die andere gist nog iets van belang in het proces te laten hebben..? Als het snel moet gaan is enkel Kveik voldoende denk ik....:smiling_face_with_halo:

  Pils is nog een grotere uitdaging, maar wie wil dat nou brouwen :winking_face_with_tongue:

  Dat heb ik ooit ook gezegd, doch onlangs een ondergister meegebracht, de W34/70. Nu het nog wat kouder weer is ga ik het toch eens wagen, je weet nooit of het lukt. Mijn Kölsch (met de K-97) was toch een mooi biertje vond ik...

  Mijn vader was ook timmerman, meubelmaker bij Decorum te Schoonaarde destijds, doch nooit gekend, was 9 maand toen hij 's nachts stierf aan een hersenbloeding, dus nooit het voorrecht gehad hem gekend te hebben, nu goed, het leven gaat verder, spijtig dat hij niks meer kon meemaken van het brouw- en ander gebeuren. Het leven is zoals het is zekers, en sommigen maar denken dat ze belangrijk zijn en in het middelpunt van alles, pfff..... :face_with_rolling_eyes:

  Ik heb mijn fast fermenter een paar keer gebruikt met gist aflaten (en lucht dus toevoeren) en had niet de indruk dat daar oxidatie smaakje s aan zaten... maar ja, weet niet hoe het geweest zou zijn met water of CO2 in de bol

  Misschien kan je de bol ook opvullen met ongeveer hetzelfde type bier (al dan niet commercieel) als deze die in de tank aan het vergisten is, maar dan wel met veel schuim inschenken zodat enkel de schuimbellen (die ook CO2 bevatten) in de bol zitten, dus weinig smaakafwijking in uw eigen bier...? Of een oplossing zoals Steinie, een CO2-bommetje met adaptertje, is ook de kost niet eigenlijk. Ik heb nu in die Fastferment (cadeautje van van Koen), al een paar keer in vergist, nog nooit die bol gebruikt, bij het aftappen laat ik wat CO2 stromen met een buisje in de opening van het waterslot, doe ik met mijn CCT's ook, lukt prima...

  Nee hoor, met een GF kun je echt wel zwaardere biertjes brouwen, geen probleem, als je maar beetje rijsthulzen gebruikt en je pomp niet als de mijne na 2 jaar half werk wil leveren, Speidel is een andere zaak heb ik al gehoord, daar moeten ze dubbel maischen, doch tja, het is wat een mens er wil mee doen hé, je kan het gerust op 70% zetten, doch ik geef niet om een paar 100 gram mout... :smiling_face_with_halo::beaming_face_with_smiling_eyes:

  Het is volgens mij nogal afhankelijk van de moutstort. In jou w voorbeeld heb 7.5 kg mout, tegen het max aan. Ik zet rendement dan ook een stuk lager. Bij ligte storten ( bv lager, alt, stout) zo rond de 4-5 kg zet ik het redement in brouwhulp op 82% en dat komt aardig goed uit.

  Ook als je de reflux moet knijpen vanwege slecht doorstromen wordt het rendement ook minder.... ik heb al eens de maisch tijden procentueel verhoogt en dat heeft ook een positief effect

  Hangt natuurlijk af van welk biertje je wil brouwen, ik heb geen GF gekocht om "kattepis" te moeten brouwen van 4,5% denk ik dan in functie het laag alcohol%. Ik heb daar zeker al 9 kg mout in gekregen, Serge was getuige van dat moment, alleen wou de doorstroming van de tegenstroomkoeler (pomp dus) niet mee op dat moment. Wel gebruik ik in de GF altijd rijsthulzen. Vorige keer bij mijn RIS weinig "sap" op de pomp en dus over gegaan naar de pannen om verder te brouwen, doch heb die pomp vervangen door een nieuwe maar nog niet mee gebrouwen. Die GF wel al dikwijls als "spoelwaterketel" laten spelen, wat volgens sommigen hier blijkbaar niet echt OK is (:beaming_face_with_smiling_eyes:), doch die GF staat hier toch... :smiling_face_with_halo:

  Ik heb het opgegeven om met mijn "automaat" (een Grainfather) een hoog rendement te willen, ik heb daar nog nooit in geroerd, altijd met bovenste geperforeerde plaat op mijn moutbed. Ik stel nu mijn rendement in op 67%, OK, da's laag, maar ja, zo moet je wel meer mout ingeven in uw brouwprogramma om aan het gewenste percentage alcohol te komen, doch ik kom meestal iets meer uit. Dus waarom moeilijk doen over een half kilootje meer mout, een hobby kost je altijd geld, dus tja... :face_with_rolling_eyes:


  rendement_gf.png

  Ik gebruik meestal starbucks mild bonen( koop ik in colruyt ), niet teveel kleur maar toch veel smaak en aroma.. kan je zelfs een blonde pale stout mee brouwen , blond maar toch met koffiesmaak.. erg verrassend

  Ik speel ook al een tijdje om eens een blonde ale te "koudhoppen" met koffiebonen, niet gemalen dus om bijna geen kleur af te geven, zou dat lukken met "veel" koffiebonen om er toch smaak in te krijgen...?

  eeuwig beloven dat ... maar :smiling_face_with_horns::smiling_face_with_horns::smiling_face_with_horns:

  Beloven dat ie eeuwig mee gaat moet je doen en dat het dus de laatste kost is, ik zou dat ook nog eens willen doen, maar ik denk dat ze het al door heeft dat er al een paar staan... :thinking_face::grinning_face_with_sweat: Die CCT krijg je nooit meer kapot, alhoewel, misschien eens een dichting aan de tri-clamp of inwendig aan de vlinderkleppen, of de plastiek ringen in de bolkranen gaan misschien ook ooit doorlaten, doch da's geen rib uit het budget hé, voor de rest overleven die dingen ons allemaal wel, ons erfgenamen gaan er goed bij varen... :hugging_face:

  Alcohol reken ik altijd uit met behulp van het andreaskruis.

  Het is al meerdere jaren geleden dat ik die file aangemaakt heb, ik vermoed dat het ook zoiets is waar ik het mee gedaan heb, 'k zou eens moeten speureneuzen in die file om het te ontrafelen, doch ze was eigenlijk gemaakt om niet steeds een rekenmachine te moeten gebruiken, wat ik trouwens met veel brouwberekeningen doe, een file voor maken, het gemak dient de brouwer, niet omgekeerd... :nerd_face::clinking_beer_mugs:

  Dag Walter, ik heb al een paar keer getracht te reageren op iemands bericht, maar ik kan dan alleen n smiley of duimpje sturen vanuit het balkje rechtsonderaan. Hoe kan ik met n bericht reageren? Ik hoor het graag van je.

  Ik denk dat het gelukt is, want je kan op Walter zijn bericht reageren... :thumbs_up:

  enkele minuscule hop partikels zorgen zelden voor spuiters of andere problemen. Grote hop partikels (>1mm) zorgen meestal pas voor spuiters

  Tja, bij iedere spuiter die ik hier heb gehad van gekregen biertjes (slechts een paar op de vele hobbybrouwbiertjes...) waren er deeltjes hop/trub te bespeuren, waarschijnlijk ook door overcarbonisatie, CO2 hecht zich nl. aan rondzwevende deeltjes, dus waarschijnlijk de combinatie van beiden...