Berichten van HermanH

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Zo, gisteren is het biertje "gebrouwen", of was het "in het gistvat gesukkeld"...? Man man, wat een k*t brouwdag. Ging een Grainfather-brouw zijn. Nu goed, water opgewarmd en de rijsthulzen erin, doe die steeds als eerste omdat ze dan mooi weken en niet meer op het oppervlak drijven bij storten v/d mout. Toen al had ik in de mot dat die pomp er niet veel zin in had, dacht ik doe gewoon verder, we zien wel. Bij 3/4 van de moutstort kwam er geen druppel meer uit, doorgeblazen en opnieuw proberen, nada. Dus alles maar overgegoten in mijn brouwketels en "gewoon" verder gebrouwen. Het nieuwe ruitenwissermotortje eens kunnen testen, de vorige viel zomaar een paar keer uit bij een vorig brouwsel, dus dat was fijn roeren. Nu, het koelen, beide koelers terug parallel gezet, laatste 8' samen net na de laatste hop en suiker. Nu, de grootste sukkeling met mijn koelers/koppelingen/darm dat ik ooit al gehad heb, lekken, smeltende koppelingen en als klapstuk, een week geworden darm die uit de koppeling sloeg. Ik weet het nochtans, die groene tuinslang die ik hier heb is echt bagger, veel te dun en absoluut geen kwaliteit. Plafond garage en takel mooi nat, hopelijk werkt die nog, ga ik binnenkort eens proberen als hij droog is. Gelukkig geen regenwater in mijn bier terecht gekomen. Al bij al toch aan mijn 23 liter RIS gekomen, eind-SG 1086. De geur is alvast zeer lekker, ben benieuwd. Staat lichtjes te blubben nu, dus het wonder der gisting kan zich voltrekken. Heb een nieuwe pomp liggen met metalen behuizing, ga die een dezer eens vervangen, het huidige pompje heeft al ettelijke uren achter de rug, ik gebruik die GF nl. ook "na de uren" (als ik niet brouw dus) als sous vide gaarketel, die staat soms 72 uur te draaien aan een stuk op bvb 74°C. met het vlees in vacuüm zakken. Al bij al, het blijven dwaze pompjes die ze gebruiken met 0 kracht... :sad_but_relieved_face: Ja, ook dit nog, met zoveel hop waaronder ook bloemen was een "draaikolk" en "hopkegel" niet echt een suc6, ook mijn hevel hield er voortijdig mee op, zoog blijkbaar snel lucht aan op het einde, reden? Dus door al die miserie mochten ze die laatste liter ook steken waar de zon niet scheen en ben ermee gestopt. Wat kan brouwen toch zo fijn zijn, net mijn eerste stapjes gezet precies, zo voelde het aan gisteren... :face_with_rolling_eyes:

    Ik heb eens 3 gisten samen in een soort Westvleteren-achtig biertje gekiepers, 3 verschillende zakjes op 27 liter wort, 11 gr. Safbrew Abbaye, 11 gr. Danstar Abbaye en 11 gr. Fermentis T-58, gewoon opruiming, was een mooi biertje geworden, ging heel goed naar de ABT12 van St.-Bernardus, ook door de D-240 siroop...

    Voila, receptgegevens beetje aangepast. Rendement op 65% gezet, normaal is dat met mijn GF 70%, doch 't is 't zekerst om het wat te verlagen, beter kan het altijd uit komen. Ook suikerstort aangepast, eind-SG is in Brouwhulp nu 1024, weet ook niet waarom die op 1000 stond, idem voor de Cl waarde, die was op 99 meegekomen ipv 138. Maischwater is in Brouwhulp 2,4 liter/kg mout. Is nu eigenlijk het waterprofiel van een Westvleteren. Heb tal aan zakjes geroosterde mouten, de een al wat donkerder dan de ander, ga vandaag eens iedere soort malen en heet water op gieten en eens testen hoe anders ze tov mekaar smaken.

    Volgende brouwsel eens een (soort) RIS brouwen, zal de eerste zijn met zoveel IBU en EBC die ik ooit heb gebrouwen. Beetje veel verschillende mouten, maar het moet maar zo, ik heb ze toch liggen. Ook mega veel soorten gebrande en donkere mouten in mijn voorraad, dus ik ga er wat van opgebruiken.... Ga dan mijn Graanvader nog eens in gang trekken, al is 't maar om de term "spoelwaterketel" een beetje te verzachten als ik gewoon brouw...

    Basis

    Omschrijving Waarde

    Kenmerk: RIS

    Naam recept: Vladimir

    Brouwdatum: 22/10/2020

    Biertype: Stout (Imperial Russian)

    Volume: 23,0 l

    Begin SG: 1,085 SG

    Alcohol%: 8,5%

    Berekende kleur: (Morey) 133 EBC

    Berekende bitterheid (Tinseth): 109 IBU

    Brouwzaalrendement: 65,0 %

    Kooktijd: 60 min.



    Water en brouwzouten

    HoeveelheidIngrediënt

    3 l Water uit Ename+1gr A.SBT/10liter

    20,00 l Gedemineraliseerd water

    11.1 g CaCl2

    5,30 g CaSO4

    0,13 ml Fosforzuur

    2,10 g NaCl

    16,35 l Spoelwater


    Waterprofiel behandeld water

    Ca        Mg      Na      HCO3    Cl      SO4

    111 mg/l 2 mg/l 38 mg/l 54 mg/l 138 mg/l 143 mg/l


    Vergistbare ingrediënten

    Hoeveelheid   Naam   Mouterij   Kleur   %

    2,500 kg Pilsmout Dingemans 3 EBC 24,7 %

    2,000 kg Tarwemout licht 3 EBC Brewferm 3 EBC 19,8 %

    2,000 kg Maris Otter BMS 3 EBC 19,8 %

    1,000 kg Gemoute haver (TF&s) Thomas Fawcett and Sons 4 EBC 9,9 %

    0,500 kg BOM-gebakken mout BOM 1150 EBC 4,9 %

    0,500 kg Cara-hell Weyermann 25 EBC 4,9 %

    0,350 kg Chocolate Roggemout 800 EBC Weyermann 800 EBC 3,5 %

    0,300 kg Biscuit Dingemans 50 EBC 3,0 %

    0,250 kg Caramunich Type 2 110-130 EBC Weyermann 120 EBC 2,5 %

    0,36 kg Candi Syrup D-180 Supermarkt 354 EBC 3,5 %

    0,36 kg Bruine basterdsuiker Supermarkt 354 EBC 4,4 %


    Maischschema

    Omschrijving   Temperatuur   Stap tijd   Rust tijd   Beslagdikte

    Inmaischen 42,0 °C 5 min. 10 min. 2,4 l/kg

    Amylaserust 62,0 °C 10 min. 35 min. 2,4 l/kg

    Uitmaischen 72,0 °C 5 min. 30 min. 2,4 l/kg

    Uitmaischen 78,0 °C 5 min. 10 min. 2,4 l/kg


    Hop

    Hoeveelheid   Naam   Type   % alfazuur   Kooktijd/toevoegingIBU

    200 g Vanguard bellen 3,8% 60 min. 69,2 IBU

    60,0 g Northern Brewer pellets 8,4% 22 min. 30,7 IBU

    50,0 g Styrian Goldings(P) pellets 3,1% 8 min. 4,4 IBU

    50,0 g Willamette pellets 3,5% 8 min. 5,0 IBU


    Overige ingrediënten

    Hoeveelheid   Naam   Type   Gebruik

    2,3 g Antioxin STB maischen

    2,5 g Beer Yeast Nutrient Blend gistvoeding koken

    3,5 g Iers mos klaringsmiddel koken

    7 ml Biersol klaringsmiddel nagisting/lagering

    0,35 g Ascorbinnezuur (vit C) als antioxidant anders bottelen

    1 ml Tetrahop gold anders bottelen


    Gist

    Hoeveelheid   Naam   Type

    23,0 g SafAle English Ale (S-04) bovengist


    Vergisting

    Kenmerk  Waarde

    Starttemp. vergisting 18,0 °C

    Max. temp. hoofdvergisting 22,0 °C

    Eind temp. hoofdvergisting 19,0 °C

    Eind SG hoofdvergisting 1,024 SG

    Temp. nagisting 15 °C

    Temp. lagering 5 °C

    Als de vaccuüm-opbouw erg traag gaat, dan laten die klepjes toch nog door hoor, al meerdere keren ondervonden. Nu staan er kranen op mijn CCT's, heb het daarvoor met een klepje gedaan omdat ik dacht dat er niks in de CCT zou gezogen worden aan lucht, niks is minder waar, of het waren een lichting "slechte", kan ook....? :smiling_face_with_halo: Heb het eerder al gebruikt op een tri-clamp koppeling, geen negatieve "psssst" bij het lossen van de tri-clamp na koud lageren... :sleepy_face:


    triclamp_terugslagklepje.jpg

    Aanvullend op bovenstaande, als er nog veel zwevende deeltjes in je bier ronddwarrelen van bvb meegekomen hop- en moutdeeltjes bij minder accuraat hevelen bij het bottelen kan je ook gushers krijgen daar de CO2 hem bij het ontkurken en dus ontspannen van de druk aan deze deeltjes hecht, maar meestal komt het idd door niet echt uitgegist bier te bottelen of verkeerde bottelgist te gebruiken, als je bvb met een S-33 hebt vergist en je zou bottelen met een saisongist heb je het ook vlaggen....

    Ik heb op mijn ene CCT 1,5" vlinderkleppen, te zien welke gist het is, maar soms moet ik extra een duwtje CO2 bij geven om te kunnen aftappen, zijn soms echte "hondendrollen", dus die kraantjes zullen nog erger zijn denk ik, eigenlijk niet te lang wachten om al een beetje te tappen, zo heb je geen al te vaste trub gist zitten onderaan het vat...

    Welke is dat als ik vragen mag?

    Zat al te lonken naar een Brewtech maar... auw mijn portemonnee doet pijn. Mooi spul met een prijs

    Mooi idee trouwens met die druk meters vd autoband. Top!

    Was een paar jaar geleden een samen-aankoop op het NL-forum. Zeer kwalitatief spul, weegt 21,5 kg voor zijn 46 liter tot aan de bovenrand, dus deksel niet inbegrepen, die SS-brewtech die ik hier staan heb weegt 11,5 kg voor zijn 53 liter inhoud, dus "Chinese brol" is relatief eigenlijk hé... :beaming_face_with_smiling_eyes: Verzendingskosten inbegrepen, denk rond de 395 Euro, doch met fooi voor de moeite heeft hij mij 425 Euro gekost. Zo ziet ie eruit: (stickertje was niet inbegrepen... :grinning_face_with_sweat:)


    cct.jpg

    Ik heb gisteren 36,8 liter wort van net na de kook tot 18,5 graden gekoeld in 19 minuten. Koelwater door die kleine spiraal gepompt waar 4 ijsblokken in lagen en zo door de grote spiraal in het wort. Koelwater had 11 graden rond de kleine spiraal. Deze winter zal de watertemperatuur van de regenputgeen probleem zijn, doch wou het eens proberen met de 2 spiralen in serie en de een in gekoeld water gedompeld. Vanaf nu gaan beide spiralen parallel in het wort, in de zomer ga ik het terug via een ijsbad doen.


    koelen_isid_or.jpg

    Het is dat apparaat dat ik me eens ga aanschaffen. Kost wel wat, maar dan heb je iets ook hé.

    Ik heb hier een staan dat ik niet meer gebruik, daar ik mijn Champagnepupiters ook weg ga doen staat dat hier ook maar te niksen, je mag het hebben voor de helft van de prijs of zelfs nog minder, heeft destijds 118 Europese Dollars gekost. Je had er 2, het is het zwaarste model op voet. Zo'n trekker die Serge liet zien voor muilbandjes heb ik ook nog liggen, dus mocht je de drang krijgen om te "champagnekurken", ge weet de spullen te vinden hé, moet er geen rib uit uw borstkas voor hebben hoor... :smiling_face_with_smiling_eyes::thumbs_up:

    Ik ben sinds 2012 ook begonnen met pannen, later een Grainfather bijgekocht, zo'n automaat is zolang een automaat als alles verloopt gelijk het moet, maar soms heb je een verstopping, wil hij niet pompen met manieren e.d., Serge kan het getuigen, was hier ook eens toen het misliep, alles moeten overgieten in een grote pan om te koelen, kreeg geen ml wort door die koeler, pomp is eigenlijk niet sterk genoeg. Dus nu enkel hiermee donkere bieren, de blonde hebben bijna allemaal een klein "brandsmaakje", ook al brandt hij niet echt hard aan, enkel wat bruine aanslag boven het element. Nu is het meestal een spoelwaterketel dus, handig met dat pompje en wurgkraantje, kun je uw spoelwater regelen aan de hand van hoeveel wort er uit de maischketel/hevelfilter komt. Dus brouwen met ketels vind ik ook wel veel fijner dan met een "automaat". Ook het spoelen daarmee vind ik maar niks, het spoelwater loopt er meestal los door, ik takel de korf in tussenstappen naar omhoog en geef zo ook spoelwater, doch met een pannensysteem heb je een veel beter rendement, ook ten gevolge van het rustiger kunnen spoelen. Nu, ieder zijn keuze natuurlijk, het is maar hoeveel plaats je hebt en wat je wil beleven onder de noemer "brouwen"...

    Hey Walter, eerst en vooral veel moed en goed herstel na je operatie...! Ik heb die wort zeker meer dan een uur laten bezinken, denk 1u15' dat het was, of wel langer...? Mijn hevel zat ook in een 300 micron RVS zeef. Hiervoor gebruikte ik een platenkoeler, daar liet ik het bezinken in mijn CCT en werd de trub na min. een uur afgetapt, komt ongeveer overeen hé.

    Dus een oplossing, als je een CCT hebt, zou kunnen zijn om het wort met trub en al naar de CCT te brengen en dan daar te laten bezinken (pak datzelfde 1,5 uur) en dan de trub af te tappen onderaan voor ik de gist toevoeg?

    Deed ik altijd toen ik met mijn platenkoeler wort had gekoeld, een uurtje laten uitzakken in de CCT en trub aflaten, dan gist erbij... Nu met mijn spiraalkoelers laat ik het in de kookketel uitzakken en gaat de wort helder naar het gistvat/CCT.

    Ja want met pellets krijg je nog meer rommel in je ketel.

    Hey Walter, ik heb gisteren geen enkel pilletje gebruikt, alleen poeder, enkel beetje Antioxin SBT... :rolling_on_the_floor_laughing: Heb samen met Wimdm en Tontin (Coronaproof weliswaar met mondmasker en 1,5 m van mekaar) nog eens een Karmelietkloon uit de ketel geperst, ik ga eens een foto posten van de wort die in het gistvat is gegaan, indien je jaloers mocht zijn, klik HIER niet.... :thinking_face::rolling_on_the_floor_laughing:

    HermanH als ik het goed begrijp komt de kroonkurkstang van een MAX kroonkurkapparaat (standaard) niet laag genoeg voor een steinie flesje. Maar zoals je aangeeft kan je dit wel aanpassen zodat het wel lukt.

    Komt wel laag genoeg, maar de hendel staat net op een punt dat je geen kracht mee kan zetten, de ene (van de 3) te hoog, de andere te laag, door hem een tand op te schuiven staat het hendeltje mooi om er kracht te kunnen op zetten.


    kroonkurk_met_steinie.jpg

    Pffff, we staan met z'n allen aan X-1000 Euro aan materieel en benodigdheden en we gaan van hemelwater bier brouwen, koop toch demi water mannen, hoe simpel kan het zijn toch... :thinking_face::zany_face: Ik heb ook en RO-filter staan/hangen, wie wil mag hem gratis komen halen, de snelheid (zonder extra hogedrukpomp) is echt tergend, voor 5 liter RO-water had 15 à 20 liter "afvalwater" en je moet er 25 à 35 minuten op wachten, dus voor een brouwsel van 35 liter heb je al snel +60 liter water nodig, dus het sop is de kolen niet waardig, doch als je wil volharden, mij niet gelaten hoor, deze jongen koopt voor ieder brouwsel ongeveer 2/3 demi en doe er voor 1/3 aan leidingwater erbij, done, makkelijk en goedkoop. Ieder zijn ding natuurlijk, de onbeantwoorde vraag die ik eerder stelde is, wat blijft er aan "chemische verontreiniging" in je brouwwater als je het vocht wat uit onze reeds mega vervuilende lucht gebruikt om mee te brouwen, ook al is het door een RO-membraan gepasseerd...? Ik pas, voor 0,79 Euro per 5 liter in de winkel ben je geen rib kwijt, ook al heb ik nog steeds de mogelijkheid het zelf te maken, nee, dank u, sorry, maar ieder zijn mening, ik kan nu stom overkomen, doch is het sop op de kolen niet waard in mijn ogen... :smiling_face_with_halo::nerd_face:

    Dus wie wil, onderstaande filters gratis af te halen:


    RO_filter.jpg