Berichten van HermanH

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Ons Gents Bierfestival was heel tof, zeker voor een 10e editie, geniet mee even na met de foto's:

    https://photos.google.com/shar…ENG90bjdtcnVTQ3lOdkhEVVV3

    Hoe was het bij de Gilde, enne Ronnie, ik heb u niet gezien?

    Yep, was leuk, altijd veel volk en veel soorten bieren, spijtig dat er geen beroemde hobbybrouwer op de vele foto's staat uit het "Oudenaardse", dus posten we die dan maar zelf, alleen een beroemde "speaker" uit het Gentse... 8o^^


    gbf2019.jpg

    Sorry Koen, ben er niet geraakt, madam heeft aan mijn stuur gesnokt en ben in Frankrijk uit gekomen, niet erg ver, Brighton, iets meer dan 200 km van de deur en volle zon, tja, is haar laatste week vakantie en moet dus beetje toegevingen doen, had wel graag eens langs gekomen, doch zat nog vol alcohol vanop het Gentse Bierfestival, dus kon ertegen... :)

    Ondanks geen bierproeving te Diest is het hier in Brighton "keigoed", zie bovenste foto, letterlijk dan... 8o:cool:

    brighton.jpg

    Ik heb dat ook een keer gehad. Stelt écht niks voor. De pijn is onmiddellijk verdwenen, en blijft als het goed is weg. En inderdaad gebeurt dat in een operatiekamer.

    Ligt momenteel te krullen van de pijn in haar bed, voorspelden dat het 3 dagen zo zal zijn, tegen van 't WE zal het wel OK zijn hopelijk....

    Hier ook. Half uurtje rijden maar ik kuier daar eens graag rond. Zoals de vrouwen doen ‘SHOPPEN’ 😂

    Heb ik vorige week ook gedaan, en daarna nog eens een babbeltje gaan doen bij onze Serge, dus was het helemaal af...! :thumbup:

    Misschien met ik ook wel eens langs komen, alleen dag ervoor naar het Gents Bierfestival en 's avonds gaan eten te Augustijns in Gent, overnachten te Blaarmeersen en dan naar Diest en daar terug een slaapplaats zoeken voor de mobi, is da nie wa veel van het goede of juist van het goede te veel...? 8oX/^^

    Ja, ik maak telkens een briefje wat ik nodig heb maar ga toch altijd met iets meer buiten. 8o

    Vorige week ook naar brouwland afgezakt na een weekje Liiiimbuuurg met de mobi... Beetje gist (MJ en vloeibaar), paar mouten, fosforzuur, 111 Euro zonder de bestelling van een brouwmaat, 2 dagen erna naar BMS, laatste grote fles Starsan meegenomen daar, wat gistvoeding, beluchtingssetje, hop, 87 Euro, dus op een paar dagen rond de 200 Euro kwijt, en je ziet bijna niet wat een mens in zijn mandje had, maar ja, 't is voor het goede doel hé.... 8o:S

    Leg eens uit? Waarom zou het sneller gaan?

    Ik bedenk het volgende, en wil wel een klein beetje mijn (hopelijk gezonde) grijze massa promoten, als alle gist in je wort blijft ipv gedeeltelijk in een laag schuim erboven is er meer gist om de boel te vergisten denk ik dan... :-)

    Komt dat anti-schuim spul niet mee in het flesje tijdens bottelen zodat je ook minder schuim op je bier hebt

    Dat "spul" drijft na de gisting aan de oppervlakte, dus bij 'normaal' bottelen/overhevelen ben je het zo kwijt, nog nooit last van gehad telkens ik het gebruikt heb, en voor wie er weigerig tegenover staat, eet nooit meer frietjes, want het zit ook in frituurolie om niet te schuimen, dus het vervangende ossewit is ook niet gezond indien je denkt om dat te gebruiken, want dat is dierlijk vet en geen olie, dus daar ga je ook van dood.... 8o^^

    Paar mand geleden een dergelijk biertje gekocht, vond het echt niet lekker, maar ieder zijn smaak natuurlijk...


    9684379467806.jpg

    Ik zou zeggen na een maand of 6, als ik me niet vergis doen de kriekbrouwers dat zelf zo.

    Ben naar de open bedrijvendag geweest laatstleden hier bij Liefmans (600 m van de deur), daar werd er "verkondigd" door de gids aldaar dat de krieken een jaar op het bier zaten, kan het moeilijk geloven voor een commercieel iets, ook omdat de pitten nog in de krieken zitten, dus tja, op den duur weten we het zelf niet meer, ik heb mijn kriek over een maand of 2 overgeheveld en daar zaten ze een maand of 5 in, de bedoeling was 2 maand omdat er meer krieken werden gebruikt, kwamen uit mijn diepvries, doch was het een beetje uit het oog verloren, staat dus nu nog uit te zakken/laatste restjes op te ruimen en uit te gisten en ga die een dezer (als ik tijd heb als pensionado...? :angel: ) eens moeten bottelen denk ik... :cool: De smaak bij overhevelen was wel lekkerder dan mijn eerste kriek, dus hoop doet leven... :thumbup:

    Ik hanteer 1 druppel per liter bij vergisting. (Old skool pipet druppeltjes tellen...)
    Ik weet dat er zijn die het er in doen bij de kook zou de schuimstabiliteit verbeteren.
    Dacht dat HermanH me dit wijs gemaakt had :-)

    1 druppel per liter is veel te veel Enzo, ik doe max een druppel of 5 op 30 liter...

    Denk dat je steeds best een paar druppels anti-schuim gebruikt in combinatie met een TILT tijdens de vergisting, dan gaat dat de gegevens van de grafiek(en) minder beïnvloeden denk ik...

    Wat vond je van het suikergehalte/zoetheid Steinie, dat was 680 gram suiker op 5 liter wijn (incl. alcohol)

    Misschien lukt dat wel hoor, ik zou eens eentje doen en omkeren, zie je direct of ze na een paar dagen lekt of niet...

    Ahja Walter, da's nog een in zo'n Duvelfleske zekers...? Gaat niet kapot, dus je hebt nog wat tijd om te proeven... :-)

    Ik heb geen spoelbak in mijn brouwruimte, heb wel een koud en warmwaterkraan, heb het zo geregeld dat ik via de koudwaterkraan door de platenkoeler via de warmwaterkraan naar de spoelbak in mijn berging ga, door daar een paar kranen te verplaatsen loopt het heet koelwater in die spoelbak of vang ik het op in tonnen van 50 liter om daarna mee te poetsen. Ik zet mijn spoelwaterketel op een rolkarretje met een brander eronder, kan ik ermee verhuizen naar waar ik plaats heb op de moment van brouwen, als mijn spoelwater warm is takel (elektrisch) ik die ketel boven mijn maischketel en op de plaats waar mijn spoelwaterketel stond zet ik mijn kookketel, brouwen op een vierkante meter maar met 3 ketels, het kan dus wel degelijk, ook zet ik de vlam reeds onder de kookketel tijdens het spoelen, = sneller klaar met brouwen. In de garage heb ik wel meer plaats, is een dubbele, dus brouw enkel binnenshuis als het echt vriest of te koud is...

    Ik brouw ook op een appartement, heb een 4de slaapkamer "omgetoverd" tot brouwkot met 3 vergistingsfrigo's, een drakenfrigo en diepvries, dus staat goed vol eigenlijk, plus een pupiter voor schuimwijn en een paar rekken met DJ's waar nog wijn en ander spul in zit, ook nog een "botteltafel" met kurkapparaat en tegendrukvuller, dus drukke hobbyruimte... :D Heb daar al gebrouwen met mijn 3-ketel installatie en met een Grainfather, lukt allebei vrij goed, je moet enkel wat spullen extra voorzien om het je makkelijk te maken, takel (elektrisch) en toe- en afvoer van koelwater. Geen afzuiging voorzien, tijdens de brouw zet ik het raam open en in de andere kamer de schuifdeur, trek op mekaar en dus weinig last van de kookdamp. In de zomer brouw ik meestal in mijn garage, daar heb ik enkel regenwater wat leuk is om te koelen, doch aanvoer van leidingwater (indien nodig, bovenop het gebruikte demi-water) moet van binnenshuis komen. Lukt vrij goed, alleen is het wat meer plannen en sleuren om de wort boven te krijgen na het brouwen, heb een kar op zwenkwielen die in de lift past, dus raakt het zonder veel moeite in de vergistingsfrigo's. Is wel maar op het 2de verdiep en tevens hoogste, dus valt nog wel mee. Ieder huisje heeft zijn kruisje, of is het nu brouwruimte, maakt niet uit, als je maar voldoening hebt in je hobby...

    Ik zet gewoon nog mijn noten op alcohol, zo hoef ik niet de volle aantal liter porto te zeven, die laat ik 2 à 3 maand trekken en zeef alles door een kaasdoek, dan gaat die bij de rode wijn en de suiker (proefondervindelijk op 680 gram op 5 liter wijn gekomen, in het begin ook 1000 gram zoals zoveel recepten op I-net, maar dat vind ik persoonlijk te zoet), dan nog een maand of 6 laten staan en bottelen, heel lekker met kriekenwijn, of krieken mee met de noten gemacereerd, heb ook al abrikozen, droge pruimen en vijgen gebruikt, ook lekker...

    Bij mij mag iedereen mee komen brouwen gratis en voor niks (ze krijgen er meestal nog een extra maaltijd bij geserveerd daar een brouwsessie 5 à 7 uur in beslag neemt), snap huidige tijd niet dat daar nog mensen geld willen voor betalen als je enkel gewoon een hobbybiertje wil brouwen en niet de bedoeling hebt verder door te groeien naar een pro, maar ieder zijn keuze en beleving van de hobby, alles (of heel veel toch) staat openlijk op internet en ook op ons/dit forum, gewoon een beetje zoeken, hoe moeilijk kan het zijn eigenlijk, meerdere leden hier kunnen dat beamen, schijnbaar zijn er die er een duit willen mee verdienen, doch ieder zijn manier van werken/doen, geen verwijt, zal wel diepgaandere achtergrond hebben denk ik, maar wie gewoon simpel een biertje wil brouwen en wil groeien op zijn tempo hoeft daar geen fortuin voor uit te geven, groeien doe je toch door het meerder keren te doen en je in te lezen, als het niet wil lukken zijn er nog mede lotgenoten die soelaas kunnen brengen, dus de redding is steeds nabij... :-)

    Brewtarget werkt ook op een Mac, ik heb het een maar maand ook eens geprobeerd, doch daar ik alles qua brouwen op mijn (Window$-)laptop doe nog niet echt gebruikt om een recept/brouwsel mee uit te werken....

    Wat ik zo tof vindt, is dat hier enkele brouwers van het begin dat het Vlaams forum bestond, nog steeds hun recepten maken met de brouwplanner!

    Mooi zo :danku:

    Ik gebruik die ook nog steeds hoor Ronnie, enkel voor mijn watersamenstelling/brouwzouten gebruik ik Brouwhulp, Brouwplanner zal hier tot het einde van mijn dagen (en als de komende Window$ versies er nog mee overweg gaan kunnen) draaien dat het niet lief is... :thumbup:

    Ik heb ze een jaar of 2 geleden aangevraagd, 3 weken later in de bus, geen verdere kosten erop, dus tja, moet het nu of niet, ga er deze nacht niet van wakker liggen... 8o

    Neen, zeker niet is dame jeanne met gummi kap en waterslot

    Ik heb ooit zo'n gummi kap gehad die lucht door liet tussen waterslot en opening, even waterslotje in rond draaien of eens overspuiten met Starsan-oplossing en kijken of het lekken gedaan is, heeft bij mij gewerkt, kan vuiltje zijn of te droge rubber zijn...? Ik vind dat die gaten wel wat nauwer mogen zijn soms, maar da's mé alles zo... :D

    Ja, idd, gist zit er (afhankelijk van de lagertijd en de temperatuur) altijd in, doch zoals ik al schreef, "oude vermoeide paardjes" zijn nog steeds paardjes, verse gist bevordert ook de opruiming van Diacetyl, dus een frisser bier en sneller uitgegist op fles, maar ieder zijn keuze in handelingen en beleving of uitvoeren van zijn hobby, ik ben niet de heilige Antonius hé, wie denkt geen bottelgist te moeten gebruiken, doe gerust, mij maakt het geen snars uit eigenlijk, ik dring niks op, noch handelingen, noch kennis of onkunde... :whistling:8o

    Extra bottelgist is zeker een meerwaarde, een moe werkpaard (de oude aanwezige gist uit de hoofdgisting) werkt ook niet beter dan een vers uitgerust (de nieuwe bottelgist, al dan niet als startertje toegevoegd), doch idd, een beginnend brouwer heeft al genoeg handelingen waarbij het kan mislopen en dat is niet alleen bij bottelen, als je ziet hoeveel bezinksel sommigen in hun wort hebben 1 dag na het brouwen en in welke omstandigheden, om er maar 1 te noemen "een dik deken rond de vergistingfles" (zelfs putje zomer en zonder koeling), en als je weet dat de eerste dagen een massa aan warmte vrij komt, staan ze versteld dat er achteraf een "raar" smaakje in hun bier zit, dan moet je idd niet beginnen met op het ganse proces nog eens te vertellen wat ze allemaal nog extra moeten doen want dan stoppen ze er gewoon mee, let op, niks tegen mensen die hun eigen methode of beginnend brouwer zijn, ik brouw ook nog maar sinds 2012, maar sta open voor verbetering en doe na een tijdje iets meer moeite dan "het zal wel vanzelf in orde komen". Evolutie in handelingen resulteert in evolutie van kunnen, dus het resultaat "moet" erop verbeteren dan, zoveel is zeker. Als je eens gaat Googelen, dan kom je toch dingen tegen waarvan je zegt, "amai, idd, dit kan niet anders of beter zijn dan wat ik nu doe", maar wie doet zoals hij doet heeft ook zijn eigen gebrouwen biertje in het glas en zal het zelf ook wel lekker vinden, maar kritisch zijn en een beetje nadenken op sommige vlakken helpt zeker om een trapje hoger te komen dan "wel lekker maar...". Na een lang verhaal en veel blabla is mijn advies dus, "gebruik bottelgist", zo niet, gebruik er geen, volledig vrij van, maar..... :thumbup::bier::)

    Ik zou persoonlijk altijd eerst tot op kamertemperatuur laten komen. Zo wordt het ook aangeraden voor die F2 bottelgist.


    Op 0° gist toevoegen zal ook wel werken maar gist zal trager starten

    Dan is het effect van koud lageren terug onbestaande. De uitgezakte eiwitten en koudetroebels lossen dan weer op, ik bottel steeds op lagertemperatuur tussen de 1 en 5 graden, nog nooit problemen gehad, enkel 1 keer door mijn eigen fout, gewoon suiker in de fles en snel eentje bottelen uit het kraantje van de cct zonder bottelgist dus, was het toeval, wie zal het zeggen, als ik bottel met mijn bottelspuit heb ik nog nooit problemen gehad, ook al voeg ik de gehydrateerde bottelgist bij in de suikersiroop, maar dan nét voor het toevoegen in de flesjes, schijnt niet OK te zijn ivm oppervlaktespanning en 'verbranden' van de gist door het hoge suikergehalte, doch het lukte tot nog toe steeds op die manier en op bvb 3 graden C. Als de flesjes warmer worden schiet die gist wel in gang, en je hebt geen koudetroebel meer door het koud te bottelen. Als je etiketten wil plakken moet je wel wachten tot de flesjes op kamertemperatuur zijn, want anders speelt de condens door het koude bier wel parten. Ik bottel rechtstreeks vanuit de cct, dus een spuit is wel geen hebbedingetje maar een noodzaak als je niet nog eens uw bier in een bottelvat wil gieten, maar dan is uw cct geen meerwaarde geweest ivm overhevelen en bottelen...

    Ik denk het wel. Doet Herman dit niet?

    Ik doe idd de gehydrateerde gist bij de suikersiroop, enkel wel op het allerlaatste moment en dan met de spuit in de flesjes, dan bottelen en klaar, nog nooit iets van ondervonden qua hergistingsproblemen op de fles, enkel bij een biertje van 11,3%, maar dat was omdat de bottelgist die alcohol niet aan kon...