Berichten van HermanH

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Ik heb ook maar 1 vergistingskast, zou toch maar eens een extra koelkast moeten scoren in de kringwinkel. :/

  Of ik stuur mijn madam eens langs en voila, ge hebt een nieuwe en van de afgedankte maak je een brouwfrigo... 8o^^

  Ik ga nu zaterdag mijn geoptimaliseerde Duvel kloon nog eens brouwen en opsplitsen in 3 bij het lageren vervolgens dryhoppen met de Nelson S de H Blanc en met de Styrian G ( de laatste = standaard Duvel)

  Ik ga ons receptje ook nog eens brouwen binnenkort, maar enkel de helft koudhoppen met Simcoe/Mosaic, die vond ik echt lekker toen bij onze eerste poging, de andere helft puur houden.... :thumbup:

  Brouw is uitgesteld tot morgen, net op de valreep kwam ons madam met het idee om een nieuwe frigo te halen, zou nu nog moeten beginnen brouwen (15:20u), dus eerst huishoudelijk klusje gefikst, om nieuwe frigo en die ingebouwd, alweer een brouwfrigo erbij bijgekregen, werkt nog, maar thermostaat had kuren, maar met stc-1000 is dat geen probleem, is al overbrugd... 8o:thumbup:


  Klus geklaard:


  frigo_new.jpg

  Zit in het niet juist paren van open en sluit blokje bij bepaalde ingrediënten.


  herman , mooi recept. Haal je geplette of graankorrels bij die molen?

  Molen/maalderij is hier paar km vandaan, in vogelvlucht misschien 1 km, maar de schelde zit er tussen, aan de andere kant van de schelde ligt brouwerij Liefmans. Zijn ongemoute granen, is bio-spelt en bio-rogge.

  Zo, vandaag nog eens een Saison uit de ketel persen. Eentje met wat spelt en rogge, beiden ongemout. Ons madam drink die graag, ik ben minder Saison-achtig aangelegd. Niet te bitter en beetje volmondig wil ik hem. Zal een luie brouwdag worden want ik ga mijn "graanvader" nog eens boven halen. Dus geen 35 liter zoals met mijn 3-pannen maar 23,5 liter. Straks eens uit de startblokken schieten sie....

  OmschrijvingWaarde

  Kenmerk

  Naam receptSpelt-rogge Saison

  Brouwdatum9/10/19

  BiertypeSaison

  Volume23,5 l

  Begin SG1,050 SG

  Berekende kleur (Morey)13 EBC

  Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU

  Brouwzaalrendement70,0 %

  Kooktijd60 min.

  Water en brouwzouten

  HoeveelheidIngrediënt

  8,00 lWater uit Ename

  15,00 lDemi-water

  2,30 gCaCl2

  3,90 gCaSO4

  1,10 mlFosforzuur

  1,00 gNaCl

  12,68 lSpoelwater

  Waterprofiel behandeld water

  CaMgNaHCO3ClSO4

  106 mg/l5 mg/l25 mg/l116 mg/l90 mg/l150 mg/l

  Vergistbare ingrediënten

  HoeveelheidNaamMouterijKleur%

  1,750 kgPilsmoutDingemans3 EBC30,4 %

  1,500 kgPale Ale moutDingemans7 EBC26,1 %

  1,000 kgSwaen ViennaDe Swaen10 EBC17,4 %

  0,500 kgCara 20Dingemans20 EBC8,7 %

  0,500 kgspelt (ongemout)Molens van Oudenaarde3 EBC8,7 %

  0,500 kgRogge (ongemout)Molens van Oudenaarde6 EBC8,7 %

  Maischschema

  OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

  Inmaischen42,0 °C25 min.15 min.4,0 l/kg

  2de62,0 °C15 min.30 min.4,0 l/kg

  3de72,0 °C10 min.45 min.4,0 l/kg

  Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.4,0 l/kg

  Hop

  HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

  18,9 gVanguardpellets3,8%60 min.8,2 IBU

  60,0 gSaaz3bellen3,0%20 min.11,3 IBU

  50,0 gSaaz3bellen3,0%8 min.4,7 IBU

  150,0 gFugglebellen5,0%whirlpool0,0 IBU

  28,0 gEl Doradopellets14,9%whirlpool0,0 IBU

  Overige ingrediënten

  HoeveelheidNaamTypeGebruik

  300 gRijsthulzenandersmaischen

  5,00 gKorianderzaadspecerijkoken

  5,00 gParadijszaadspecerijkoken

  Gist

  HoeveelheidNaamType

  French Saison (M29)bovengist


  PS: ik heb wat aan de UBB-code's moeten sleutelen want de pure code uit mijn Brouwhulp-versie (5.3.4.2) zag er niet echt goed uit... :@

  In zo'n zakje D-180 zit 360 gram suiker... Ik heb het ook zo aangepast in mijn Brouwplanner en Brouwhulp.

  Homebrewshop verhuist binnenkort, ben al vergeten naar waar, maar denk Tielt-Winge (toch niet ver van huidige locatie, schijnt ook met meer parkeermogelijkheid), sla mij dood als ik de gemeente mis heb, maar een brouwmaat is er laatst geweest en ze hadden bijna niks van materiaal meer. Het telefoonnummer dat zeker mee gaat naar daar is: +32 78 48 32 46.

  Ik dacht volgend jaar een witte te vergisten met die WLP066, net om zijn lage vergistingsgraad. :pieker:

  Ook toevallig, zat dees week in mijn gisten te neuzen en kwam die ook tegen, dacht wat ga ik daar eens mee doen, dacht eerst mijn Karmeliet-receptje ervoor te gebruiken, doch het gaat een mega-stort tarwebiertje worden, 90% tarwe, 10% rogge denk ik, zal de rijsthulzen maar al klaar leggen... :angel:

  Joris, ik denk dat Stijn bedoeld dat het equivalent van zijn 200 ml geconcentreerd sap een 600 ml aan "echt" sap zou zijn geweest, zo straf is dat toch niet hé... Maar we zijn aan 't gokken en da's bij benadering, dus we gaan het nooit weten.... 8o:)

  Hoeveel SG was uw sap Stijn? Ik denk een ruwe schatting voor rijpe krieken zal ongeveer 1085 SG geweest zijn, dus heb je van uw kriekensap ongeveer 0.6 liter wijn van 11,5% alcohol, als ik dat in mijn "mengbestandje" ingeef kom ik op onderstaande uitkomst als uw 6 liter bier 4,35% is zoals uw vergistingsgegevens van je bier:


  bier_en_sap_mengen.jpg

  Chiel, ik doe een druppel of 7 à 10 in een kookketel voor 35 liter bier, na koelen en beluchten nog eens zoiets in het gistvat en nog nooit problemen mee gehad, laatst vergist met WM-gist en de gistrand was "slechts" 12 cm op een 35 liter vergist bier toen ik de CCT open deed, dus valt dik mee voor zo'n gist hé...

  Nog een vraagje? Waarom 2 tegenstroomkoelers in serie? Is 1 niet voldoende? Of duurt het dan te lang?

  Ik doe dat af en toe ook, een tegenstroomkoeler (die van mijn GF) en een platenkoeler in serie plaatsen, wat betreft het te koelen wort toch, het koelwater staat echter parallel, dus dubbele koeling van uw wort, als je met een volledige open kraan van uw wort naar je gistvat wil koelen DÉ oplossing... ;)

  Ik heb me daar een bestandje voor gemaakt, als je die ahornsiroop oplost met bvb de helft water (om beter vloeibaar te worden om makkelijk in de flesjes te kunnen spuiten met een "bottelspuit") moet je eerst kijken hoeveel gram suiker er in de totale hoeveelheid vloeistof zit in je beker/pot, dan die 2 ingeven in de file en je ziet direct hoeveel je moet inspuiten per gekozen gewenste hoeveelheid per liter, ik kies meestal 8 à 8,5 gr suiker per liter. Laatst nog een biertje gebotteld met de D-180 kandijsiroop.


  Hieronder de link:


  http://chateau-ifach.be/suikergift_bottel….xlsx

  Ons Gents Bierfestival was heel tof, zeker voor een 10e editie, geniet mee even na met de foto's:

  https://photos.google.com/shar…ENG90bjdtcnVTQ3lOdkhEVVV3

  Hoe was het bij de Gilde, enne Ronnie, ik heb u niet gezien?

  Yep, was leuk, altijd veel volk en veel soorten bieren, spijtig dat er geen beroemde hobbybrouwer op de vele foto's staat uit het "Oudenaardse", dus posten we die dan maar zelf, alleen een beroemde "speaker" uit het Gentse... 8o^^


  gbf2019.jpg

  Sorry Koen, ben er niet geraakt, madam heeft aan mijn stuur gesnokt en ben in Frankrijk uit gekomen, niet erg ver, Brighton, iets meer dan 200 km van de deur en volle zon, tja, is haar laatste week vakantie en moet dus beetje toegevingen doen, had wel graag eens langs gekomen, doch zat nog vol alcohol vanop het Gentse Bierfestival, dus kon ertegen... :)

  Ondanks geen bierproeving te Diest is het hier in Brighton "keigoed", zie bovenste foto, letterlijk dan... 8o:cool:

  brighton.jpg

  Ik heb dat ook een keer gehad. Stelt écht niks voor. De pijn is onmiddellijk verdwenen, en blijft als het goed is weg. En inderdaad gebeurt dat in een operatiekamer.

  Ligt momenteel te krullen van de pijn in haar bed, voorspelden dat het 3 dagen zo zal zijn, tegen van 't WE zal het wel OK zijn hopelijk....

  Hier ook. Half uurtje rijden maar ik kuier daar eens graag rond. Zoals de vrouwen doen ‘SHOPPEN’ 😂

  Heb ik vorige week ook gedaan, en daarna nog eens een babbeltje gaan doen bij onze Serge, dus was het helemaal af...! :thumbup:

  Misschien met ik ook wel eens langs komen, alleen dag ervoor naar het Gents Bierfestival en 's avonds gaan eten te Augustijns in Gent, overnachten te Blaarmeersen en dan naar Diest en daar terug een slaapplaats zoeken voor de mobi, is da nie wa veel van het goede of juist van het goede te veel...? 8oX/^^

  Ja, ik maak telkens een briefje wat ik nodig heb maar ga toch altijd met iets meer buiten. 8o

  Vorige week ook naar brouwland afgezakt na een weekje Liiiimbuuurg met de mobi... Beetje gist (MJ en vloeibaar), paar mouten, fosforzuur, 111 Euro zonder de bestelling van een brouwmaat, 2 dagen erna naar BMS, laatste grote fles Starsan meegenomen daar, wat gistvoeding, beluchtingssetje, hop, 87 Euro, dus op een paar dagen rond de 200 Euro kwijt, en je ziet bijna niet wat een mens in zijn mandje had, maar ja, 't is voor het goede doel hé.... 8o:S

  Leg eens uit? Waarom zou het sneller gaan?

  Ik bedenk het volgende, en wil wel een klein beetje mijn (hopelijk gezonde) grijze massa promoten, als alle gist in je wort blijft ipv gedeeltelijk in een laag schuim erboven is er meer gist om de boel te vergisten denk ik dan... :-)

  Komt dat anti-schuim spul niet mee in het flesje tijdens bottelen zodat je ook minder schuim op je bier hebt

  Dat "spul" drijft na de gisting aan de oppervlakte, dus bij 'normaal' bottelen/overhevelen ben je het zo kwijt, nog nooit last van gehad telkens ik het gebruikt heb, en voor wie er weigerig tegenover staat, eet nooit meer frietjes, want het zit ook in frituurolie om niet te schuimen, dus het vervangende ossewit is ook niet gezond indien je denkt om dat te gebruiken, want dat is dierlijk vet en geen olie, dus daar ga je ook van dood.... 8o^^

  Paar mand geleden een dergelijk biertje gekocht, vond het echt niet lekker, maar ieder zijn smaak natuurlijk...


  9684379467806.jpg

  Ik zou zeggen na een maand of 6, als ik me niet vergis doen de kriekbrouwers dat zelf zo.

  Ben naar de open bedrijvendag geweest laatstleden hier bij Liefmans (600 m van de deur), daar werd er "verkondigd" door de gids aldaar dat de krieken een jaar op het bier zaten, kan het moeilijk geloven voor een commercieel iets, ook omdat de pitten nog in de krieken zitten, dus tja, op den duur weten we het zelf niet meer, ik heb mijn kriek over een maand of 2 overgeheveld en daar zaten ze een maand of 5 in, de bedoeling was 2 maand omdat er meer krieken werden gebruikt, kwamen uit mijn diepvries, doch was het een beetje uit het oog verloren, staat dus nu nog uit te zakken/laatste restjes op te ruimen en uit te gisten en ga die een dezer (als ik tijd heb als pensionado...? :angel: ) eens moeten bottelen denk ik... :cool: De smaak bij overhevelen was wel lekkerder dan mijn eerste kriek, dus hoop doet leven... :thumbup:

  Ik hanteer 1 druppel per liter bij vergisting. (Old skool pipet druppeltjes tellen...)
  Ik weet dat er zijn die het er in doen bij de kook zou de schuimstabiliteit verbeteren.
  Dacht dat HermanH me dit wijs gemaakt had :-)

  1 druppel per liter is veel te veel Enzo, ik doe max een druppel of 5 op 30 liter...

  Denk dat je steeds best een paar druppels anti-schuim gebruikt in combinatie met een TILT tijdens de vergisting, dan gaat dat de gegevens van de grafiek(en) minder beïnvloeden denk ik...