Berichten van chthon

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Citaat van w@lter

  Je moet eens kijken in de lokale bibliotheek. Vaak hebben die wel boeken over het onderwerp. Mocht je in de buurt van Leuven wonen, dan kan ik je de stedelijke bibliotheek Twee Bronnen aanbevelen. Daar hebben ze een mooie verzameling. Op de website van How To Brew vind je ook heel veel informatie. John Palmer gaat er ook van uit dat je maischt in een frigobox en legt ergens uit hoe je zo'n maischketel maakt.

  En altijd amazon.co.uk en amazon.de vergelijken. Ik heb Palmer's boek (uitgave 2006) gekocht voor zo'n 15 EUR (3 EUR verzendingskosten inbegrepen) op amazon.de. De website is nog altijd de versie van 1999(?). Veel boeken over bier te vinden aan redelijke prijzen, wel in het Engels (of Duits, maar daar begin ik niet aan).

  Citaat van geiregjo

  Ik ben rustig aan het uitkijken om een schrootmolen aan te schaffen en zie dat er veel verschillende soorten zijn. Er werd me aangeraden een toestel te kopen met rollen. Enig research later begrijp ik dat dit beter is om het kaf te behouden. En dit helpt dan opnieuw bij de filtratie. In de homebrewshop zag ik een Mattmill Kompakt en deze leek mij best leuk (wel veel te duur). Ik vind nergens reviews terug over dit merk hun schroters. Zijn er mensen die ervaringen hebben met dit toestel? Ik denk ook dat zijn rollen vrij groot zijn en dat is een goede eigenschap niet?

  De Home Brew Shop heeft ook nog andere walsmolens staan, beginnend vanaf 93 EUR.

  Citaat van geiregjo

  @chton Heb je een topic voor je test brouwsel zodat ik het kan volgen? Ik ben benieuwd naar het resultaat met de zuurdesemgist... Sorry voor de vele vragen... :)

  Peugeot molen Ik denk dat ik wel een overdaad aan gist heb gebruikt, hij was al na 24 h uitgegist, dit weekend ga ik hem bottelen om te conditioneren. Ik ga het brouwsel niet zoveel tijd geven, dus ik hoop hem te proeven over drie weken.

  Citaat van geiregjo

  chthon Ik denk ook om beugelflessen te gaan gebruiken. Ik heb er al enkele van 50cl en wss koop ik er gewoon enkele bij. Ik kan ondertussen flesjes sparen van 33cl en mij dan eventueel later een machine aankopen om kroonkurken aan te brengen. De URLs die je aangeeft had ik toevallig ook al gevonden. Heb je tijdens je zoektocht recepten gevonden? Ik zoek naar een beginners recept om aan de slag te gaan. Overigens heb ik ook een stoominzet die perfect op mijn kookpot past. Misschien dat ik die kan gebruiken als filter voor mijn eerste brouwsel? De gaatjes zijn vrij klein en ik denk dat ik door het wort 2 maal door te gieten wel een goeie filtratie moet kunnen verkrijgen.

  Recepten genoeg, zowel op deze site (alhoewel dat je hier de meer ingewikkelde recepten vindt). Een goede site die bepaalde thema recepten stap voor stap uitlegt is Beer and Wine Journal. Ik heb Brewtarget geïnstalleerd, en hiermee experimenteer ik met recepten. Wat het brouwen zelf betreft, heb ik eerst de Tripel van de Delhaize box gemaakt, daarna een bier op basis van puur droog extract (dat eigenlijk vrij goed gelukt is), daarna opnieuw met droog extract maar voor frambozenbier (wat betreft fruitbier, hier hebben ze er nogal wat expertise mee), daarna de Abdij van de Delhaize box. Ik heb nog maar twee weken een molen (een antiek Peugeot toonbank model), en deze week heb ik geëxperimenteerd met een mini volgraan brouwsel, gewoon om een aantal dingen te testen:

  • Hoe goed werkt mijn molen?
  • Een eenvoudige maish op 68C op elektrisch vuur
  • Metingen van SG voor en na koken
  • Testen van een zuurdesemgist (die ik hier thuis gebruik voor brood en pizzadeeg) om wort te vergisten

  Maar dit receptje heb ik gemaakt met Brewtarget, en de berekende waarden klopten vrij goed met de gemeten waarden. O ja, Brewtarget kan ook recepten op- of neerschalen, dat zal waarschijnlijk wel handig zijn als je een recept tegenkomt dat je interessant vindt. Wat je stoominzet betreft, die zal misschien zelfs iets beter zijn dan een vergiet, die stoominzet is waarschijnlijk plat. Als je kijkt bij de bier cursus van de The Kitchn, dan zie je dat dametje met haar vergiet, en het enige dat ze er bij zet is: zoveel mogelijk kleine gaatjes.

  Citaat van w@lter

  Nee hoor, deze werkt perfect en is helemaal niet duur. Zo eentje heb ik ook uit mijn begindagen en die werkt ook perfect. Ik gebruik die trouwens nog altijd als ik maar een paar flesjes moet afsluiten.

  Ik ben een beetje een 'pregge'. Waarom 33 EUR uitgeven als ik het voor niets kan doen? En weeral een stukje minder materiaal op te bergen.

  Hallo, Jonas, Als beginner heb ik ook nogal wat gezocht, vooral voor kleine volumes. Hier zijn een paar links: The Kitchn Beer SchoolWhy I Became a 1-Gallon Brewer Ik heb ook zitten zoeken naar zakken om te brouwen, vooral vanuit budget oog punt, maar tegenwoordig vind je er enkel bij de gekende leveranciers van brouwmateriaal. Mijn vrouw had nog zakken voor in de was, die werken blijkbaar ook goed, maar op dit ogenblik vind je enkel kleintjes voor panties. Kan wel handig zijn om bepaalde moutsoorten te 'steepen'. Vanwege de voorgaande links heb ik dan gezocht naar een metalen vergiet, en bij Action heb ik een grote zeef gevonden waarmee ik mijn maish kan filtreren boven kookpotten met een diameter van 24 cm. Goed rondkijken voor de dingen die je aanschaft: ik kijk altijd rond op de websites van Brouwland, Brouwmarkt, BMS Wijndepot en Niels' Homebrewshop om prijzen en ingrediënten te vergelijken, ook transportprijzen. En voor flessen probeer gebruik ik flessen met kantelstoppen. Blijkbaar moet je ofwel veel geld uitgeven voor een goed systeem om kroonkurken op te zetten, ofwel leven met veel problemen met van die kleine kroonkurkmachientjes. Kijk ook eens goed rond bij familie en rommelmarkten, je weet nooit wat je tegenkomt dat je kan gebruiken.

  Omdat ik er als beginnende dummy wat moeite mee had omdat er op het internet nogal wat verschillende meningen over bestaan, besloot ik zelf eens na te gaan met welke producten een jodium test kan worden uitgevoerd. Een belangrijke reden was dat ik onder andere had zien vermelden dat het niet mogelijk is om een jodiumtest uit te voeren met jodiumtinctuur. Het eerste wat ik heb nagegaan is hoe de jodium test eigenlijk werkt. Ik denk dat deze link over wat er gebeurt als zetmeel met jodium reageert de beste is die ik tegenkwam. Als proef heb ik dan het volgende gedaan. Met bloem werd een zetmeel oplossing geprepareerd. Om duidelijk het verschil in kleur te zien werden 2 staaltjes met zetmeel klaargezet en twee zonder. De gebruikte jodium oplossingen waren jodium tinctuur en Iso-Betadine mondwater. Het resultaat was heel duidelijk. De staaltjes zonder zetmeel kleuren bruin, de staaltjes met zetmeel donkerblauw. Het kleurverschil is voldoende duidelijk. Hiermee had ik voor mezelf bewezen dat het eigenlijk niet uitmaakt welke jodium oplossing wordt gebruikt en hoefde ik niet te gaan zoeken naar speciale oplossingen, maar kon ik gebruiken wat reeds lang in de thuisapotheek stond.

  Ik heb hem (de Peugeot molen) donderdag avond eens gebruikt om te experimenteren. 100 g mout bestaand uit pilsmout, pale ale mout en Munich gemalen. Nadien heb ik een theezeefje gebruikt om de hoeveelheid bloem te meten. Hierbij kwam ik uit op 17 g bloem en 83 g grove delen. Toen heb ik (letterlijk) een mini-maish uitgevoerd. Gemengd met 300 ml water met als doeltemperatuur 68C. Na een uur heb ik een jodiumtest gedaan die negatief reageerde op zetmeel. Daarna de maish overgedaan in een grotere zeef en uitgespoeld met water van 80C om uit te maishen. Dit leverde mij een halve liter wort op met een SG van 1.040. Dit heb ik gisterenavond gekookt met een beetje hop tot het volume ongeveer gehalveerd was. Het SG na koken was 1.070. En dit heb ik toen overgedaan in een fles om te vergisten. Maar terwijl ik toch aan het experimenteren was heb ik gist gebruikt die ik heb gevangen in bloem en water en die ik al een paar maanden gebruik om brood en pizzadeeg te maken. Het is zeker goed aangeslagen, toen ik deze morgen de fles bekeek stond er een flinke kraüsen op. Ik heb hierbij eigenlijk heel weinig aandacht aan de rest. Ik heb gewoon kraantjeswater uit de streek gebruikt, dat eigenlijk te veel sulfaat en ietwat te veel natrium bevat. Ik heb geen aandacht besteed aan de pH. Ik heb zelfs na het koken niet geprobeerd de trub te scheiden van de gekookte wort. Maar ondertussen heb ik eigenlijk de basis van het brouwen al eens uitgevoerd en mijn eigen gist getest. Nu alleen nog een dag vinden om een groter volume te brouwen.

  Citaat van Koen_VR

  Jan, sleedoorn is ook niet 'lekker' en toch worden die bvb bij Alvinne in bier gebruikt. Ik denk dat die dan in kleine hoeveelheid een subtiele toets moeten geven Verstuurd vanaf mijn Y635-L21 met Tapatalk

  Sleedoorn vruchten moeten eerst bevroren geweest zijn. Het lijkt dat voor de bessen van de duindoorn hetzelfde geldt, maar dan moet je er rap bij zijn: Duindoorn.

  Citaat van w@lter

  Dees kan wreed stom klinken maar misschien kan je dat (antieke) molentje verkopen en met de opbrengst een goede walsenmolen kopen? Bij de homebrewhop.be zijn die mooi bij prijs (net geen 95 euro). Als forumlid heb je daar trouwens korting :wink:

  Nou, het ding blijft van mijn ouders, en mijn broer zal het ook nog wel willen gebruiken (en mijn vader heeft er indertijd wel wat werk aan besteed om hem proper te maken). Op een Frans forum (http://www.brassageamateur.com/forum/ftopic72.html) kon deze persoon er 5 kg in 30 minuten mee verschroten door hem aan te drijven met zijn boormachine. Je kunt evenwel niet zien of het een groter model is (er bestonden vijf modellen van, van het kleinste A00 tot de grootste A3, dit is een A0 model). En op dit ogenblik ga ik nog geen grotere hoeveelheden dan rond 1 à 1,5 kg doen. En 1 van de dingen die ik graag doe bij een nieuwe hobby is kijken hoe ver ik kan geraken met wat ik in mijn omgeving vindt. Ik had al wat rommelmarkten rondgekeken naar een goedkope pastamolen om te verbouwen, maar blijkbaar is er dit jaar niemand die een overbodige of ongebruikte pastamolen had. ALs je hem zou moeten kopen, dan zou je inderdaad beter af zijn met de walsenmolen van de homebrewshop. De minimum prijs voor deze Peugeot molens is rond de 90 EUR, en er staan er te koop tot 250 EUR.

  Dit stond al meer dan dertig jaar bij mijn ouders. Het is een oude koffie/specerijen/graanmolen van mijn vader zijn grootmoeder, die een winkeltje had. Ik heb hem wat moeten bijstellen tot de grofste stand, dit is het resultaat van 10g cara mout. De kafjes lijken mij grotendeels mooi van formaat. De restanten van de granen liggen ergens rond de (grof geschat, ik zal er geen micrometer voor gebruiken) 1 mm. Ziet er dit een goed resultaat uit? (Kleur op foto is niet echt goed, in het daglicht is het echt een gouden kleur).

  Eventjes het verdere verloop schetsen van dit brouwsel. Het eerste staal dat ik had uitgenomen bevatte nog CO2. Dit was duidelijk te proeven. Daarna heb ik het mengsel nog een week laten staan en een nieuw staal genomen. Dit staal was gewoon plat en nog altijd een SG van 1030. Het smaakte wel goed naar framboos, vrij zuur, maar een zure bessen smaak, geen zure melk of azijn. Maar ook niets dat op bier geleek. De bedoeling van dit staal was om even een geforceerde fermentatie te doen. Hiervoor heb ik 1 g korrelgist bij de 100 ml van het staal gedaan. Er was geen zichtbare activiteit. Ik heb toen het staal voor een week weggezet in de koelkast om te zien wat er verder gebeurde. Na een week heb ik van het staal geproefd. De zurigheid was afgenomen, het smaakte een heel klein beetje bitter, waarschijnlijk van de gist, ik proefde heel lichtjes CO2 (prik op de tong), maar voor de rest veel meer een frambozen sap i.p.v. een frambozen bier. Met het staal heb ik dan een nieuwe proef genomen. Een deel heb ik afgegoten en 100 ml goed beluchte wort bijgevoegd om te kijken of de gisting weer op gang kwam. Na een uurtje of twee was er inderdaad activiteit, die vandaag nog voortduurt. Wat betreft de frambozen lijkt dit op twee dingen te wijzen:

  • Blijkbaar bevat frambozensap vrij veel onvergistbare stoffen, gezien het feit dat het tussenresultaat een SG had van 1.030, dat niet naar beneden ging.
  • Frambozensap heeft ook een vrij krachtig karakter dat nogal overheersend is. Ik gebruikte 1 kg op 2.7 l wort.

  Wat betreft het vervolg van het bier zou ik het volgende doen. Ik zou eerst opnieuw 1.5 l wort maken met een SG van 1.063 en hiermee de vergisting opnieuw starten. Als de vergisting vermindert zou ik er nog eens 150 g suiker bijdoen en tevens het eerste brouwsel hierbij overhevelen. De bedoeling is dat het mengsel meer naar bier zou smaken als tegengewicht van de framboos. Lijkt dit een goed idee?

  Hallo, vrijdagmorgen heb ik frambozenbier gebrouwen volgens het hier geldende recept, namelijk hete wort over half ontdooide frambozen gieten en dan vergisten. Ter volledigheid: de wort is gemaakt met droog mout extract, de gebruikte gist is de Workhorse M10. Wegens tijdsgebrek heb ik de vergisting gestart toen het mengsel nog rond de 30C was. Begin SG (fruit erbij gemengd) was 1.055. Ik heb de hoofdvergisting niet kunnen volgen omdat we toen van vrijdagmiddag tot zaterdagmiddag weg waren. Zaterdag leek mij de vergisting al vrij traag te zijn. Mijn andere pogingen gistten toch zeker twee dagen door vooraleer te vertragen. Ik heb zondagmiddag de SG nog eens gemeten en die was tot 1.030 gezakt. Alles rook vrij lekker. Wat ik nu merk is dat als ik het vat schud, zelfs vrij voorzichtig, dat het waterslot toch iedere keer vrij actief wordt. Nu is het zo dat dit mengsel normaal nog een maand of drie moet staan. Ik heb ook gemerkt dat alle frambozen vrij snel naar het oppervlak van het vat gestegen zijn. Zorgen maken of andere acties nemen?

  Dit is een oude thread, maar omdat ik onlangs begonnen ben met wat brouwen en informatie zoeken, heb ik op internet How to Brew van John Palmer gevonden en gelezen, ondertussen de editie van 2006 ook gekocht. Palmer beweert dat je met LME even goed bier kan brouwen als full-grain. Toch vind ik hier heel wat cynisme wat betreft vloeibare mout extracten. Voor mij is de enige reden om niet met vloeibaar extract te brouwen de grootte van de blikken. Blijkbaar bewaart dit niet zo goed, dus zou je eigenlijk alles in een keer moeten op gebruiken, maar zulke volumes zijn voor mij te groot (kwestie van opslag).

  Als ik het goed begrijp uit dit artikel uit Wikipedia:

  • Als er voldoende voedingsstoffen zijn, vermenigvuldigen de gisten zich door celsplitsing, en zijn alle nieuwe cellen altijd klonen van elkaar. Dit is wat je eigenlijk doet als je gist opkweekt.
  • Als er onvoldoende voedingsstoffen zijn, bvb. op het einde van de gisting, dan ondergaan de gistcellen ook splitsing, maar slechts met de helft van hun chromosomen. Dit zorgt voor mogelijke recombinatie, en dus voor andere eigenschappen van de nieuwe gerecombineerde cellen.

  Gist opkweken onder zorgvuldig gecontroleerde omstandigheden zorgt er eigenlijk voor dat er quasi geen mutaties optreden (tenzij je de gist misschien blootstelt aan een radioactieve stralingsbron). Gist uit de bodem van de fles kan zeker mutaties (voor zover je hier van kan spreken, anders is ieder kind een mutatie van zijn ouders) bevatten. Ik zou denken dat als je gist van 1 generatie opkweekt, en daar een deel van afzonderlijk houdt en enkel dit gedeelte gebruikt voor het opkweken van nieuwe starters, je een goede voortzetting van dit origineel kan behouden. Voortdurend nieuwe starters opkweken uit de resten van de vorige flessen, zal op den duur wel afwijkingen opleveren. Aan de andere kant levert dit waarschijnlijk wel mogelijkheden op van nieuwe smaken, maar dan zou je eigenlijk beter een kweekprogramma opstellen en iedere keer stalen van iedere nieuwe generatie invriezen. Leveranciers van gisten kweken onder zorgvuldig gecontroleerde omstandigheden steeds van de originele stam. Hierdoor vermijden ze mutaties en kunnen ze een product op met steeds dezelfde specificaties en kwaliteit leveren. Waarschijnlijk hebben ze ook backups hiervan indien omstandigheden zouden vereisen dat het kweekproces moet worden gestopt en opnieuw opgestart (maar dan spreek ik van catastrofale omstandigheden die eigenlijk de kweekinstallatie of het product ruïneren).

  Ik heb gisterenavond nog een mailtje gestuurd en deze morgen kreeg ik dit antwoord:

  Citeer

  Hi Jurgen, Thanks for your comments on the yeast. Your colleague knows his stuff it certainly acts more like a saison yeast. In fact you will notice over the coming months a large expansion to our dried yeast range which includes a lot more Belgian style yeasts to work with including a Saison/Abbey/Wit and Tripel yeast. We appreciate your support and thanks for the feedback. Cheers Barry Cowen International Sales Manager

  Citaat van Ronnie

  Weet soms iemand met zekerheid: Zou die mangrove M27 een Saisongist zijn?

  Hier een link naar een PDF: Craft Series Zij raden hem aan voor Franse en Belgische Saison en alle andere Belgische stijlen. Zekerheid? Een mailtje sturen naar Mangrove Jack's, zeker? Ik heb hem zelf gebruikt, maar als absoluut beginner heb ik absoluut geen vergelijkingsmateriaal om te weten hoe hij zich verhoudt tot andere saison gisten.

  Ik heb hier donderdagavond een leuke opvolger aan kunnen breien. Ik heb samen met mijn vrouw en de buren een fles opgedronken, en ze waren eigenlijk best tevreden over de smaak. Vrijdagavond heb ik een 'tisnatindebroeken' gedronken, en mijn brouwsel kon zich er wel mee vergelijken. Na 14 dagen op fles heb dit bier nog een korte vakantieperiode laten lageren in de ijskast op 4C. Is dit nu door de lagering, of de gewoon door hem te laten staan, maar hij smaakte niet meer zo droog als de eerste fles die was geopend 14 dagen na het bottelen.

  Gisteren heb dan het resultaat van mijn eerste eigen brouwsel geproefd. Nadat ik eerst een Brewferm Tripel had gebrouwd (deze was van de brouwkit die in Delhaize werd verkocht), besloot ik om zelf een biertje te brouwen dat veel minder tijd nodig had vooraleer het drinkbaar was (ETA Tripel: eind augustus). Hiervoor heb ik het programma Brewtarget gebruikt. Op basis van droog extract heb ik het volgende recept gemaakt:

  • 1,9 L water
  • 350 g licht droog extract
  • 50 g donker droog extract
  • 4 g Kent Goldings op 60 min
  • 2,5 g Kent Goldings op 15 min
  • 3 g Mangrove Jack's Belgian Ale gist M27

  Mijn belangrijkste reden voor het kiezen van droog extract was de eenvoud van het afmeten en het bewaren. Werkwijze 's Morgens had ik al eerst een drietal liter water opgezet, gekookt en laten afkoelen. 's Middags werd dan 1,9 L aan het koken gebracht en van het vuur genomen. Het droog extract werd bijgevoegd en goed omgeroerd. Daarna weer aan de kook gebracht. Ik was aan het wachten op een hete breuk, maar eerlijk gezegd heb ik veel meer last van schuim als ik pasta of aardappelen kook. Voor de zekerheid dan maar een kwartier gekookt vooraleer de hop toe te voegen. Voor de hop gebruikte ik losse theezakjes die werden toegebonden met een draadje. Van de drie gram gist werd een kleine giststarter gemaakt met 150 ml lauw water. Na het koken werd de het hete wort afgekoeld in een bad met koud water en ijs, en bijgevuld tot ongeveer drie liter met twee liter extra water. Na afkoelen overgedaan in een mandfles van 5 L en de giststarter toegevoegd. Eventjes in de problemen geraakt omdit ik de rubberen stop door de hals van de fles had gedrukt, maar ik kon hem er gelukkig weer uithalen. Ik heb geen enkele graviteit gemeten. Ik had wel een hydrometer, maar ik was wel vergeten een maatglas bij te kopen. Daarom heb ik gewoon laten gisten tot ik kon bottelen. Origineel had ik veertien dagen voorzien, maar het liep uit tot zeventien dagen wegens een weekendje uit. Tijdens het bottelen kwam ik tot de conclusie dat 3 L doelgrootte eigenlijk te weinig was. In plaats van vier flessen te vullen, werden het er drie. Ik heb de bottelsuiker opgelost in water en in de bottelemmer gedaan en daarna het vergiste bier er voorzichtig bijgegoten, ik had nog geen hevel. Resultaat Het is een vrij clean en 'crisp' bier geworden. Ik kan het vergelijken met Grolsch omdat ik dit er gekocht heb om de 0,45 L flesjes te verzamelen. Wat ik heb gebrouwen is zeker niet slechter dan dit. Dingen waarvoor ik vreesde 1) Mijn leidingwater. Dit kwam vooral nadien met het verder lezen over brouwwater, mineralen, een thread op dit forum over ontkalkers en waterontharders. Ik heb er namelijk een staan. Wat mij waarschijnlijk heeft gered is het feit dat toen ik brouwde, ik eigenlijk al een paar weken vergeten was om zout bij te voegen. 2) Vergistingstemperatuur. Die lag eigenlijk te laag. De maximum temperatuur die ik toen bereikte was tegen de 23 C, ipv. de 26 tot 32 aangeraden voor de Belgian Ale gist. 3) Mogelijke oxidatie door het vergieten van het vergiste bier naar de brouwemmer. Maar blijkbaar heb ik voldoende voorzichtig gegoten. 4) Onvoldoende koolzuur op fles. Het eerste wat ik kreeg was gelukkig een flinke knal toen ik de fles opendeed. De grootste tekortkoming, mijns inziens, is eigenlijk het voorbereiden van een onvoldoende hoeveelheid om te brouwen. Er is verlies bij het overdoen van het vergiste bier door de bodem (bij een hevel met droesemstop ook), er is verlies in de bottelemmer (0,8 tot 0,4 l, afhankelijk van hoe de emmer wordt gekanteld of niet), en eigenlijk moet ik ook rekening houden met het meten van de graviteit, wat op minstens 200 ml komt, en waarschijnlijk liefst 400 ml extra. Nu, het smaakt, en het positieve resultaat zorgt voor extra motivatie. De volgende keer komt er een minimaish bij (ik moet mijn extract wegkrijgen natuurlijk).

  Volgens de informatie in dit artikel lijkt het me dat we hier zeer moeilijk water hebben om te brouwen (Loppem/Zedelgem). Ca: 46.78 mg/L (blijkbaar te weinig calcium) Mg: 4.38 mg/L (blijkbaar toch ook te weinig magnesium) SO4: 100.56 mg/L (nog niet te veel maar toch ook niet echt weinig) Na: 86.58 mg/L (blijkbaar te veel) Cl: 71.07 mg/L (het enige positieve? Bij gebruik van Montille water, of verdunnen van ons kraantjeswater ermee, is het dan de bedoeling om voor bepaalde bieren calciumverbindingen toe te voegen?

  Citaat van piet_v

  Geen van beide. Aanzuren met melkzuur of Montille water uit de Delhaize gebruiken.

  Wel, voor de prijs van een fles Montille moet ik het zeker niet laten. Aan de andere kant, als ik een van bovenstaande mengsels gebruik met Montille water, gaat mijn pH dan niet te laag worden, of ben ik mij een beetje te veel zorgen aan het maken?

  Ik ben op dit ogenblik alles aan het doornemen om te brouwen met granen en extracten. Na het doornemen van het waterrapport hier in Loppem blijkt dat het water hier vrij alkalisch is (300 ppm CaCo3). Na het doornemen van het rekenblad EZ_water_calculator leek het mij dat ik kon een basis mengsel maken van ofwel 50/50 crystal malt 10L en Munich, ofwel 65/35 Pilsner malt en biscuit, om de pH in de maish te corrigeren. Dit is allemaal in toevoeging van droog extract dat 50% van het totaal is. In het eerste geval komt dit op 185g light DME, 100g crystal 10L en 100g munich, in het tweede geval op 185g light DME, 130g pilsner en 70g biscuit. Omdat ik met kleine hoeveelheden wil brouwen, zou ik graag wat raad hebben aan welke combinatie ik het meest heb, de crystal en munich of de pilsner en biscuit? Deze hoeveelheden zijn op dit ogenblik ingesteld voor een eindtotaal van 2.2L.

  Ik ben al een hele tijd geïnteresseerd in eens zelf brouwen. Het is eigenlijk een uitbreiding van dingen die ik graag zelf doe. Het probleem met brouwen (in tegenstelling tot brood bakken, zelf zuurdesem maken, kruiden, groenten en fruit kweken) is voor mij vooral dat ik geen plaats heb voor de de standaard hoeveelheden waarmee de thuisbrouwer normaal werkt, en ook niet voor al het benodigde materiaal (en mijn vrouw en ik hebben een hekel aan Vlaamse koterij). Vandaar dat een reclame een paar weken terug in de Hema interessant was, maar enkel voor de Nederlandse Hema's: een bier brouw kit met een beperkt volume. Wij dus bestellen en vragen om af te leveren in Oostburg (wat voor ons niet zo heel ver is). En toen kwam de Delhaize opnieuw op de proppen met de Brewferm kit. Die hebben wij dus uiteindelijk besteld, wat ons scheelde in tijd om te rijden. Het grote verschil tussen beide kits is dat de HEMA kit een volmout kit is, en de Brewferm kit hoef ik waarschijnlijk niet voor te stellen. De overeenkomst tussen beide kits is dat ze voor een veel kleiner volume zijn, 3.9 l voor de HEMA kit (eigenlijk 1 gallon) en 3 l voor de Brewferm kit. Het was vooral het volume dat ze aantrekkelijk maakte. Ik ben vooral op zoek naar informatie om in het klein te brouwen, niet meer dan 3l tot 4l per keer. Alleen gebruikmakend van een paar dingen die je moet hebben (ondertussen al 1 mandfles van 5l aangeschaft, witte mout, donkere mout (kan ik ook gebruiken bij brood), Mangrove Jack Belgian Ale gist, Golding hop (dit was wat er gebruikt werd in de Hema kit), en ik heb ondertussen nog een lijstje), maar eigenlijk allemaal dingen waar ik niet speciaal veel plaats voor hoef te maken, en dingen die ik standaard in de keuken heb staan. Vandaag is bottel dag voor de Brewferm Tripel, volgende week bottel dag voor een eigen basis recept, opgesteld met behulp van Brewtarget. De tripel is gewoon klaargemaakt volgens de handleiding van de kit. Voor het abdij bier ga ik wel de suiker vervangen door droog mout extract. (Het bottelen is trouwens goed verlopen, de inhoud van de emmer rook heel aangenaam).