Berichten van chthon

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Volgens mij is de chimay blonde geen bottelgist en zal het met de meeste andere trappisten ook wel lukken, al zou ik twijfelen aan la trappe en rochefort en natuurlijk ook orval , wat een sach en brett is.. verder zelf al ondervonden: alles van gouden carolus is bottelgist ( ook die zogezegde gist uit maneblusser of hopsignoor ! Of het zijn niet de gebruikte gisten voor carolus classic of tripel ) , witkap is volgens mij opkweekbaar en saisons van blaugies, fantome en dupont zijn dat ook.

  Rochefort is een hele speciale. Blijft wazig, gaat heel diep door, maar blijft ook gisten in de koelkast, bij 4° C. Opgekweekt uit een flesje Rochefort 8. Ik denk niet dat het een contaminatie met Brett was, want ik heb hem toen gebotteld met CBC-1 (die de originele gist uitschakelt), en ik heb nooit gushers gehad.

  Ik heb begin 2019 een RO toestelletje gekocht bij osmosetoestel.be. Ik heb het nu 3,5 half jaar. Snelheid is ongeveer 5l/h. Daarna voeg ik mijn brouwzouten toe, CaCl2 en CaSO4, verhouding hangt een beetje af van het soort bier. Om andere mineralen te hebben, gewoon wat gistvoedingszouten toevoegen.


  Als ik in die tijd 35 keer heb gebrouwen komt de kostprijs van mijn water ongeveer neer op 1,5 EUR per 15 liter.

  Wat ik een beetje jammer vind is dat een youtube goeroe als David Heath gaat verkondigen dat langer als 30 minuten koken geen zin heeft. Zelfs bij donkere bieren blijft hij aanhalen dat het onnodig is. Maar in zijn eigen ketel is hij natuurlijk de baas.

  Op het Engelse forum is dezelfde discussie gepasseerd. Maar DH werkt blijkbaar voor een grote leverancier van brouwbenodigdheden, en men verdenkt er hem lichtjes van de omzet van hop X% te laten verhogen hiermee.

  Het is de eerste keer dat ik een pils aan het vergisten ben , wat doet die gist (W-34/70) wat mag ik verwachten , is dat traag of is de vergisting ook vlug en geweldig , hier is hij traag

  Het is een lagergist. Wanneer je hem vergist op temperaturen voor lage vergisting, rond de 10° C, gaat het sowieso trager gaan.


  Het lijkt me dat ik mijn bockbieren met MJ lage vergisters wel in twee weken rond kreeg, + 1 week op kamertemperatuur om diacetyl te verwijderen. Daarna wel nog een week of vier/zes op lage temperatuur (in de winter in de garage) om verder te rijpen. En dan moesten ze nog eens gebotteld worden, gecarboniseerd, dus nog twee weken erbij, en eigenlijk nog eens twee weken. Ik gebruikte wel bottelgist (CBC1).

  FF benieuwd…. Kan je jou brouwketel goed afsluiten en met waterslot er op? Of doe je een soort semi open vergisting?

  Het is een pot met een glazen deksel, dus ik kan zien wanneer er kraüsen is. En wanneer die er is doe ik er een kaasdoek over en vergist een paar dagen zonder deksel, tot de kraüsen verdwenen is. En op de zesde of zevende dag hevel ik over naar een gesloten vat.

  Wat je ook kan doen is 5l correct brouwen en ipv van direct naar een glazen fles, eerst naar een emmer (of een ketel, of een weinig gebruikte pot) van 10 l overhevelen om de vergisting te starten, en wanneer de kraüsen is ingevallen (na een dag of vijf) overhevelen naar de vijf liter fles om daar de vergisting af te ronden.


  Je gaat dan al heel wat trub kwijt zijn, maar nog nog genoeg actieve gist om de vergisting volledig te laten en bijproducten op te ruimen.


  (Voor wat het waard is, ik start mijn vergisting steeds direct in mijn brouwketel en hevel over na 5 tot 7 dagen naar een glazen fles).

  Zo zijn er wel meer brouwers. Maar voor het lageren zou je bijvoorbeeld ook je gewone koelkast kunnen gebruiken. Zo'n fles van 5 liter pakt niet zoveel ruimte in.

  Ik heb een type van Amerikaanse frigo. De enige flesjes die ik rechtop kan zetten zijn steinies met kantelstoppen. Als onze frigo al niet vol zit met allerlei etenswaar....

  Heb het lageren even gegoogeld. Dus heb ik een extra koelkast nodig om lekker bier te maken? 2 weken vergisten en 2 weken hergisten op fles is dus niet voldoende om lekker bier te maken?

  Je kunt dit ook zonder koelkast om te vergisten of te lageren. Je moet dan wel wat meer op je temperatuur letten en waar je je vergisting uitvoert. Ik gebruik de diverse ruimtes in mijn huis aangepast aan de fase van het proces en het soort bier, ook een beetje afhankelijk van het seizoen. Bvb. bier met lager gist op een plaats aan de noordkant waar het altijd koel is, en alleen in de winter.


  Ik heb persoonlijk geen ruimte om een vergistingsfrigo te plaatsen. Maar dat betekent niet dat ik geen lekker bier brouw. Familie vraagt er om, sommige kennissen ook.


  Sommige gisten hebben twee weken nodig, sommige minder dan een week (M29, M20), sommige langer (M41, M31). In het begin deed ik ook 2 + 2 + 2, twee weken vergisten, bottelen, twee weken carboniseren, twee weken op een koele plaats zetten. Nu ik voldoende voorraad heb kan het gebeuren dat ik het vergisten wat langer laat duren. Ik heb ook gemerkt dat na twee weken carboniseren het bier meestal wel op druk is (ik proef altijd 1 flesje hierna), maar dat een paar weken langer op een koele plaats toch nog flink verschil maakt. Mijn laatste saison die ik heb gebrouwen was met M41, heb die 3 weken laten vergisten, dan gebotteld, en eentje geproefd na twee weken, en het was waterachtig. Dan alles in de garage gezet en een paar in de frigo. Noodgedwongen wegens ziekte meer dan twee weken laten staan vooraleer te proeven. Het kwam vers uit de frigo, en het was niet waterachtig meer, maar lekker hoppig. Niet IPA hoppig, maar goed van aroma en smaak en body.


  Wat ik aanraad: hou je voorlopig aan je proces, maar kijk waar je koele ruimtes en je warme ruimtes zijn en plaats daar je gistfles of je bier wanneer het nodig is. Dat is het grote voordeel van kleine volumes brouwen: het is eenvoudig om alles te verplaatsen.


  Lageren is trouwens afkomstig van het Duitse "lagern" wat betekent opslaan. Lagerbieren worden zo genoemd omdat de Duitsers ze opsloegen na vergisting om verder te rijpen op de gist. Dit is voor ondergisters veel belangrijker dan voor bovengisters. Maar na bottelen en carboniseren is je bier plaatsen op een koele plaats eigenlijk ook lageren. Hergisting op fles gaat ook bijproducten verwijderen uit je bier.


  Een tip, een boek dat ik ontdekt heb, als je klein en eenvoudig wil blijven brouwen: Simple Homebrewing van Drew Beechum en Denny Conn.

  :/ je hop tijdens de volledige vergisting in je vat laten lijkt me toch geen goed idee? <X

  Hm, al eens gekeken naar de recepten van Brits bier tussen pakweg 1800 en 1950 (bij Shut up about Barclay Perkins)?


  Heel veel van die bieren, van sterke brouwsels to (I)PA worden gedryhopt, en sommige van die bieren bleven meer dan maanden op deze dry hop. Verscheping naar India? Dry hop. En veel. Maanden er op tot in India.


  Ik heb het experiment zelf al eens gedaan. Conclusie: nobele hoppen voor dry hop (Duitse en EKG) geven geen problemen. Minder nobele hoppen ook niet, maar dan heb je wel kans op wat ik een rauw randje noem. Maar ik heb mijn bier nog nooit grassig of vegetaal weten smaken.

  Interessante informatie. Ik had al een tijdje een idee om een imperial stout te brouwen en er een bodempje Orval in te doen om eigenlijk de fermentatie van de 19de eeuw te benaderen. Ik denk dat ik dit eens ga voorbereiden. Eerst vergisten met een goede Engelse gist, en daarna overdoen in een secundair vat bovenop een bodempje Orval.

  Welk soort bier? Hoe lang tussen bottelen en opdrinken?


  Mijn ervaring is dat de meeste van mijn (blonde) bieren het lekkerst zijn rond zes maanden. Zelfs al smaakten ze voordien lekker (na twee weken bottelen bvb), toch ervaar ik een verbetering in de loop van deze tijd.

  Citaat van -> hopelijk krijg ik niet te veel nevensmaken van de eiwitten en hoppen, ... die hier 2 dagen in blijven.

  Ik doe tegenwoordig niets anders meer, 5 dagen fermenteren rechtstreeks in de kookketel, dan hevel ik over naar een ander vat. Blijft goed smaken.

  Bram Wat bedoel je met RO water? Ben zelf woonachtig in Staden en benieuwd naar jouw samentelling ben nog niet zo ervaren met kraantjeswater . Gebruik zelf meestal 5liter flessen water vd Colruyt of Delhaize of kraantjeswater aangezuurd met melkzuur .

  RO = Reverse Osmosis


  Eigenlijk een heel fijn filter waardoor de mineralen uit het water gefilterd worden.


  Dit geeft twee resultaten: het RO water, wat heel weinig mineralen meer bevat (< 30 ppm), en water waarin deze mineralen worden afgevoerd. Voor elke liter RO water heb je 3 à 4 liter water met de uitgefilterde mineralen. Ik heb een regenput en laat dit afvalwater ('brijn') daarin weglopen, zo is het niet verspild. Voor 20l water heb je dan 60 tot 80 liter afvalwater.


  Ik heb het gedaan omdat de kostenberekening mij aantoonde dat het op langere termijn goedkoper was om een RO filter te kopen, per liter gebruikt RO water.

  Ook met ongemout? Met tarwemout en ongemoute granen heb ik toch wel meestal een waas

  Havervlokken uit de supermarkt, en roggebloem van de molenaar, dus niets gemout, behalve de tarwemout en de pilsmout. En in mijn tarwebier van vorige zomer heb ik ook een deel bloem gebruikt, zelfs van een hoog proteinegehalte.


  Extra na lezen vorige deel van de draad: ik gebruik ook altijd Ultramoss tijdens de kook.

  Hm, ik heb al vrij veel gebrouwen met tarwe, en zelfs een keer met een beetje haver, en ook met rogge(bloem). Mijn bieren worden allemaal helder, ik krijg ze niet troebel. Hefeweizen is bij alleen maar troebel door de gist.

  Ik voeg het toe 10 minuten voor einde kook, fijn gesneden (julienne of brunoise). Het is wel in combinatie met korianderzaad en kardemom.


  Om het te testen heb ik wel ooit eerst een thee ervan gemaakt, met een verhouding van 0,5g/l. Zelf best eerst eens mee testen.

  Dank u. Hoe lang is het ongeveer houdbaar op deze manier?

  Ik denk dat mijn zakje CBC-1 op deze manier al drie of vier jaar in mijn frigo ligt.


  Ter vergelijking, ik heb ooit een doos met gedroogde broodgist vijf jaar in mijn koelkast gehad, en ik heb er nooit problemen mee gehad. De gist bleef actief.


  Je biergist goed afsluiten in je frigo is om contaminatie te vermijden. Aangezien brood veel sneller wordt klaargemaakt dan bier, is dit geen langetermijnprobleem voor brood, maar wel voor biergist.

  Ik weet het. Bij het meten van het begin SG heb ik me vergist en het verkeerde opgeschreven, hier ben ik pas later achter gekomen. Ik brouw nog met kookpotten en een vuur en vind het moeilijk om de juiste graden aan te houden tijdens het maichen. Ik ben nog maar een beginnende brouwer en uit mijn fouten moet ik leren. Maar het bier smaakt lekker, dit is misschien het belangrijkste en dan kan ik dit in een volgende brouwsel rekening mee houden dat ik zeker niet te hoog ga in mijn temperaturen.

  Bedankt voor je hulp!

  Ik brouw al zes jaar en werk ook nog altijd met kookpotten (en een paar emmers).


  Werk je met elektrische verwarming of gas? Indien elektrisch, inductie of weerstand?


  Ik maish altijd in een pot van 10 liter, waar ik twee grote katoenen badhanddoeken om heen draai. Wel oppassen dat de onderkant niet het vuur raakt (bij inductie is dit minder een probleem). Daarna doe ik er eerst mijn water in om op te warmen, dit warmt ook de handdoeken op. Tijdens een mash van 45 minuten daalt de temperatuur min of meer 2°, maar dat is niet erg. Van 65° naar 63° zit je bvb. in het meest efficiente gedeelte van beta-amylase omzetting.


  Tijdens opwarmen roeren en voortdurend temperatuur meten. Wanneer temperatuur bereikt afzetten en laten zijn. Rekening houden met overshoot: wanneer je stopt op 65° zal de temperatuur bij inductie opwarmen zeker nog 1° doorschieten, bij een gewoon elektrisch fornuis wss zelfs meer.


  Voor lichte bieren haal ik een efficiëntie van 80%, voor zwaardere 77,5%.


  Mijn vrouw vindt brouwen wel lekker ruiken, mijn dochter niet.

  Ik heb wel de indruk (een paar keer geprobeerd, korter en langer), dat bij langer maischen (min 45 minuten) het filteren gemakkelijker wordt. Mijn standaard tegenwoordig is 15min 59°-45min 65°-20min 72° en daarna spoelen met water op 72° C.


  Voor wat het waard is, bij de meeste gisten zit ik altijd aan hun gemiddelde SVG, maar soms heb ik ook verrassingen, zoals een T-58 op 80-85% SVG, en een opkweek uit Westmalle waarmee ik 100% SVG haal (maar ik heb het laatste jaar ook geëxperimenteerd met toevoegen DAP, bovenop de andere gistvoeding, maar omdat ik het omgekeerde niet probeer kan ik hier niet echt conclusies uit trekken).

  Was die met bottelgist gebotteld?
  Ik bottel steeds met de F2 en zet mijn bier tegenwoordig gewoon te nagisten in de garage, Speciaal om tegen een lagere temperatuur (15° a 17°C) te kunnen nagisten op fles. (ik probeer zo kort mogelijk mij bier aan een hoge temperatuur bloot te stellen) En eigenlijk heb ik nog nooit problemen gehad dat er geen druk op staat na 14 dagen.
  (iets met hout en vasthouden)

  Ja, maar ik gebruik wel CBC-1. Volgens de data sheet is die ook geschikt vanaf 15°, had toch wel wat meer tijd nodig.

  Tijdens het openen hoorde ik al een "pppsss" wat mij al een beetje gerust stelde...

  Nog altijd een beetje bibberen bij het eerste flesje, zelfs na 78 brouwsels. En onlangs had ik er een die nog niet op druk was. Gebotteld vóór de herfstvakantie, en dan een volle week op vakantie geweest, en de temperatuur in het huis was te laag. Dus na twee weken nog geen carbonatie. Dan maar bij mij in de werkkamer gezet, en na twee weken gelukkig wel op druk.

Ook je aankopen bij deze winkels kan je doen via Trooper. Je steunt het forum en zorgt mee voor een reclamevrij forum :thumbup:Klik op de naam om naar de Trooper pagina te gaan.


Brouwland   AliExpress  Bol.com   Coolblue