Berichten van chthon

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Serge heeft hier ook ergens een topic staan waar hij tijden van omzetting gemeten heeft en gekeken wanneer het beste was om naar de volgende stappen te gaan. Het was 59° (limit dextrinase)-65°-72° (of toch in de buurt). En sedertdien gebruik ik dit meestal. Ik heb wel gemerkt dat het voordelig is om de tweede stap langer te laten duren. Mijn ervaring hiermee is dat dit het filteren wel helpt. Afhankelijk van de tijd die ik heb, 59° een kwartier, dan neem ik toch de tijd om de pH te controleren en te corrigeren, 65° 30-45 minuten, 72° 15 tot 20 minuten, maar eigenlijk duurt het langer omdat ik spoel op 72°. En uitmaishen zou je kunnen zeggen gebeurt in mijn kookketel, want die zet ik direct op het vuur.

  Hij gist diep door, ik denk dat ik tot 1.002 ben gekomen. Zal natuurlijk ook een beetje aan onvergistbare dingen liggen.


  Ik heb er ook al Duvel klonen mee gemaakt, waarmee ik een Duvel liefhebber kon bekoren.


  Er zijn nog andere dingen dan de uitvergisting die smaak en gevoel bij het drinken beïnvloeden. Ik heb bier met M41 nog nooit als droog ervaren, of te weinig body bevattend.

  Wat betreft het terugbrengen van flesjes naar automaten: ik heb gemerkt dat het bij nieuwe installaties is. Bij ons in de buurt zijn die in Delhaize en Carrefour nog machines die flesjes op formaat aanvaarden. Maar bvb. bij Prik en Tik, en AH Rumbeke, staan nieuwe machines, en daar kan je flesjes zonder label idd niet binnenbrengen.

  Om te schroten in het begin had ik geluk.

  Antieke koffiemolen Peugeot et Cie, Point de Roide No. 0 - Catawiki

  Mijn vader heeft een van deze, was van mijn overgrootvader zijn kruidenierswinkel. Dit maalt niet tussen twee stenen, maar breekt ook de kruiden en is instelbaar. Op de grofste stand werkte dit perfect om te schroten. Het gaat niet te snel, maar het gaat. Zeker vergeleken met andere koffiemolens heeft deze een vrij grote capaciteit bovenaan. Een moutmolen was wel mijn laatste aankoop na een pH meter, een spiraalkoeler en een goede digitale thermometer, in die volgorde.

  Ik brouw uitsluitend in de keuken, begonnen met 3 liter en tegenwoordig rond de 8 liter.


  Eerste opzet was de hogedrukpan (10l) om te maishen, een grote zeef om het beslag in over te doen, en een afzonderlijke ketel met water. Nadat het beslag in de zeef was, de hogedrukpan reinigen om te gebruiken om te koken.


  Wat gebruik ik nu het grootste deel van de tijd?

  • De hogedrukpan om te maishen, op een inductiekookplaat van Ikea
  • Twee plastic emmers om te filteren. Ik moet het beslag nog manueel overdoen. Dit is het enige dat ik nog eens wil veranderen, een hevelfilter die in mijn hogedrukpan past
  • Een inox ketel van 17l om in te koken

  Kijk, wat de kwaliteit betreft van mijn bier heb ik de volgende anekdote. Ik had een flesje tripel gegeven aan een van mijn jongere buren, en hij had dat opengetrokken op een avond waar zijn vader bij was. Die mens is blijkbaar ooit lid geweest van een bierproefvereniging. Hij heeft geproefd van mijn bier, en het niet meer uit handen gelaten.


  Ik ben nu zelfs verder aan het experimenteren. Voordien gebruikte ik de vrijdagavond om te brouwen, maar dat wordt wat moeilijker omdat ik van werk ben veranderd. Wat ik nu doe is maishen en filteren op 1 avond, en vijf minuten pasteuriseren van mijn wort. Afsluiten met een plastic zak, en laten afkoelen. De volgende dag koken, eventjes in een bad met koud water en ijs om de temperatuur naar rond de 80°C te brengen, dan opnieuw afsluiten en laten afkoelen. De dag daarna gist er bij. Wanneer de kraüsen verdwenen is overhevelen naar een DJ en verder laten uitgisten.

  Wat is je recept? Veel donkere mouten? Ik heb in het verleden al gemerkt dat dit FG duidelijk beïnvloedt.


  Ik heb in het verleden ook vergist met de M15 Empire Ale, ook onder zijn vorige naam. Het is er een die blijkbaar ook wel wat extra tijd nodig heeft, met gushers tot gevolg indien reeds na twee weken gebotteld. En ook gebruikt in lichte stouts. Dit is er een van MJ waarvan ik niet 100% tevreden ben.

  Ik heb een paar brouwsels terug eens een hopstand geprobeerd, met Northern Brewer. Koelen naar 80°, hop er bij en laten afkoelen. Dit was met 3g/l, en de smaak is toch duidelijk anders, een beetje IPA-achtig (denk Vedett IPA en Super 8 IPA). Inderdaad veel minder aroma, maar dat kan ook komen door de hop. Ik vond dit een geslaagd experiment, volgende keer met wat meer hop.

  Na een paar smaakproeven van een flesje caramel siroop van BMS, en de resten van een pakje D90 en D180, is het duidelijk dat er vrij veel caramel in deze siropen aanwezig is . Deze caramel (E150C eigenlijk), voegt niet veel toe aan smaak (E150C is vrij bitter), maar wel aan kleur.


  Melasse (wel echte black treacle (Lyle's) of blackstrap molasses(Meridian)) voegt smaak toe. Hierbij doen je wel te zorgen dat je niet boven de 5g/l gaat, dat al vrij sterk is. Maar in Malheur 12 bvb, proef je wel melasse. Maar ik proef geen sporen van melasse in Candi Syrup's siropen, noch rechtstreeks in de siroop, noch in het afgewerkte bier.


  Hoe zelf dadelsiroop maken

  Dit kan ik wel wat sturen door te koken met deksel maar een beetje open, maar verlies gaat er altijd wel zijn uiteraard.

  Dat helpt niet.


  De verdamping is evenredig met de toegevoerde energie: de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt of de hoeveelheid gas. Wanneer je het deksel erop laat, dan gaat het deksel na verloop van tijd ook 100° C warm zijn. Dezelfde hoeveelheid damp zal gewoon langs een smallere doorgang passeren, en daardoor een hogere snelheid krijgen.

  Waaruit bestaat de resterende 48%?

  Ik ga normaal volgend weekend een witbier brouwen met mijn brewmonk. Er zitten ongeveer 20% tarwevlokken en 7% havervlokken in het recept. Omdat er maar 25% pilsner inzit ga ik wel 5% rijst hulzen toevoegen. Ik kan nog wel laten weten hoe dit liep.

  Is witbier niet een stijl die gistwaas bevat? Ttz, de bodem van een Belgisch witbierflesje zal altijd meer (en waarschijnlijk smakelijker) gist bevatten dan een andere bierstijl, en je kunt naar keuze dit er in laten of mee uitdrinken.


  Dan is een cold crash eigenlijk tegengesteld hieraan, en heb je in principe ook geen bottelgist nodig.


  Nagisting: in een ruimte op kamertemperatuur is voldoende.

  Aan iedereen alvast bedankt voor de feedback, maar stel nu dat ik zou beginnen met gedemineraliseerd water, en mijn brouwsoftware zou me zeggen wat er bij moet, hoe en waar vind ik dat onder welke vorm ?

  Calciumchloride (CaCl2) en calciumsulfaat(CaSO4, zuiver gips) zijn te koop bij de brouwwinkels. Voor andere mineralen, die vooral van belang zijn voor de gist, voeg ik gistvoeding toe, zoals Wyeast Beer Nutrition Blend.


  By the way, voor CaCl2 33% zou je eigenlijk niet teveel mogen betalen. Bij BMS 4,5 EUR/l, bij Brouwland 31 EUR/l.

  Dat met die elleboog, dat komt van decoctie maischen. Maar daar begin je bij 35°C, en dat test je met je elleboog. Daarna is iedere

  decoctie ongeveer 1/3 van de maisch, om zo de verschillende rust temperaturen te verkrijgen. 35 -> 45 -> 55 -> 65, en de laatste om uit te maischen, enkel wort.


  Dit is echt old school. Aangezien iedere decoctie wordt gekookt, worden ze langzaam opgestookt, zodat ze zelf eerst doorheen alle ruststappen heengaan en de enzymen niet zomaar verloren gaan.


  Hier nog wat informatie over old school metingen, toch niet zo arbitrair als wordt gedacht.

  Probeer eens regelmatig de blogs van Ronald Pattinson en Martyn Cornell te lezen. Deze mensen halen al gegevens uit echte historische archieven (teruggaand soms tot het begin van de 19de eeuw). Wanneer je dit leest, dan kom je tot de conclusie dat bierstijl echt heel vaag is.


  Bvb. historische verschillen tussen pale ale en IPA? Hangt blijkbaar af van de brouwer, het jaar waarin hij brouwt en marktverschuivingen. Gelijkaardige recepten worden in het ene geval PA en in het andere geval IPA genoemd. Daar valt totaal geen lijn in te trekken.


  Mild is ook zo iets. Veel brouwers brouwden een lichte pale ale, en verpakten een gedeelte met wat caramel. Hopla, instant mild!

  Ik trek er mij sedert vorig jaar niets meer van aan, en dump mijn gist rechtstreeks in mijn kookketel. Ik laat het wel een beetje bezinken voordat ik mijn gist ent. (Een tweede reden dat ik dit doe, is dat het eenvoudiger is om open vergisting te gebruiken met mijn brouwketel).


  De voorlaatste tripel die ik gebrouwen heb (enkel pilsmout en Goldings bloemen), zo rond November, was reeds helder in de fles (koud, zo rond 5°C) twee à drie weken na het bottelen.


  Nu is het voor mij, omdat ik kleinere volumes brouw, waarschijnlijk wel nog veel gemakkelijker om na een dag of drie, vier mijn fermenterende bier naar een tweede gistvat over te brengen. In die tijd is er al heel wat gist neergeslagen dat hopresten en trub op de bodem houdt.


  Ik heb sedert de zomer van 2018 verscheidene brouwsels gemaakt voor langere en kortere termijn, vanuit deze optiek: gist rechtsteeks enten in kookketel (met losse hopbloemen en/of pellets), en open vergisting.


  Al deze bieren heb ik verdeeld voor consumptie over een jaar of meer, en (bijna) geen enkel bier smaakte na die tijd afwijkend. Een uitzondering was een Kasteel Donker kloon, dat tijdens de zomer van 2019 toch blijkbaar iets te warm had gestaan, daar kreeg ik een portsmaakje, jammer genoeg. Maar geen nat karton, m.a.w. best wel nog te drinken.


  En als je over de kwaliteit zou twijfelen, ik heb een oude collega die zytholoog (en thuisbrouwer) is, ik heb hem er een paar laten proeven. Ik heb geen klachten gehad :-)

  Tannhauser : Ik weet dat er veel mensen zijn die dit vloeken in de kerk vinden, maar voor mij is het een heel drinkbaar bier met deze hoeveelheden kruiden. Het smaakt naar bier en niet naar limonade bvb (wat ik eens gehad heb met een van Het Uiltje, Lime Sour Saison, of zoiets).


  Wat de hoeveelheid betreft, ik brouw altijd maar tussen 20 en 28 flesjes. Bij deze ben ik wel een liter kwijt geraakt aan trub door de rogge. Volgende keer proberen met niet alleen een beta-glucanase rust, maar ook een proteine rust. De rogge kwam eigenlijk van pure roggebloem, niet van roggemout.

  Hebben ze hun probleem ondertussen al opgelost? Ik zoek eigenlijk de D-1 SIMPLICITY en als ik nu op de site kijk is deze op voorraad.

  Iets als deze stroop, die eigenlijk gewone invertsiroop is, kun je zelf maken, of vervangen door witte suiker, rietsuiker en/of glucose. Meer dan glucose, fructose en sucrose zal het niet zijn.

  Ik ben ontzettende tevreden van de M29. Vergist snel, hoge SVG (~99-100%), goeie flocculatie en snel helder bier. Goeie smaak, kan ook tegen flinke temperatuurschommelingen. Wanneer je in staat bent om te vergisten boven 26° C zou er een kruidige pepersmaak in komen (ik vergist altijd op kamertemperatuur, wel in een rustige afgesloten kamer met weinig temperatuurschommeling, maar daardoor raak ik nooit boven 26° C).