Berichten van homoeccentricus

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Heeft er iemand een link naar een goed artikel of zo over watersamenstelling, pH-waarden en toevoeging van brouwzouten voor deze simplicissimus? Het enige wat ik op dit moment doe is blindelings gypsum toevoegen wanneer een recept dat ik op het internet of een boek heb gevonden dit voorschrijft

    :-)

    Zelf woon ik in Antwerpen waar het water zacht tot medium-hard schijnt te zijn. Meestal gebruik ik leidingwater gefilterd met een Britta-filter en/of duur IJslands water met pH 8.2, 4,4mg/l calcium, 9.13 mg/l natrium, 2.1 mg/l magnesium en 8.44 mg/l chloriden.

    Uncle, uncle, zou je dat wel doen, kurkuma aan bier toevoegen? Proef eens een koffielepeltje kurkuma, en extrapoleer dat naar je bier... Ik vind het in ieder geval niet lekker, en gebruik het enkel in zeer beperkte hoeveelheden om curry te kleuren. Weet jij van geslaagde kurkuma-bieren?

    Met cold steepen van hop neem ik aan dat je dry hopping bedoelt? Dat is niet waar het hier over gaat. Wat de koffie betreft, ik ben ook van plan koffie cold te steepen en bij het bottelen toe te voegen aan de helft van de batch of zo, om te kunnen vergelijken. Moet alleen nog eens nagaan hoeveel koffie ik precies moet maken...

    Iemand ervaring met cold steeping van chocolade- en zwarte mouten? Ik binnenkort, want heb het net toegepast in mijn eerste zwarte bier

    :-)

    Heb 2.5 maal de hoeveelheid van het originele recept genomen, fijn gemalen en een nacht laten trekken in koud water. Daarna water gefilterd en de laatste vijf minuten van de boil toegevoegd.

    Fruit zoals krieken en frambozen kan op (minstens) twee momenten worden toegevoegd. 1) Onmiddellijk na de boil, zodat het nog even kan pasteuriseren, en dus VOOR de vergisting; 2) Na de eerste vergisting (waarna het bier uiteraard nog x weken/maanden wordt gelagerd). Heeft er iemand ervaring met beide methodes? Wat ik op het internet heb gelezen is dat wanneer het fruit na de vergisting wordt toegevoegd, er veel meer smaak in het bier blijft. Klopt dit?

    Citaat van luc b

    Ook zeer tevreden. Heb echter iets aangezoet met stevia.

    Ik weet niet goed wat ik qua zuurheid moet verwachten. Wordt dit vergelijkbaar met een echt droge krieklambiek van 3 Fonteinen of Cantillon, zonder toevoeging van zoiets als Stevia? Is er eventueel een commercieel kriekenbier dat hierop lijkt?

    OK, recept ziet er goed uit. Zal wsch SafBrew WB06 gebruiken - tarwegist. Is ok neem ik aan? Heeft er ook iemand ervaring met het gebruik van rode bessen in plaats van krieken? Mijn zoon is verzot op rode bessen, en ik heb hem beloofd dat we samen een bier met rode bessen zullen brouwen.

    Citaat van ciesvandekwis

    Heb je krieken of kersen gebruikt? Krieken zijn veel zuurder, zie een receptje van een [url=http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,23077.msg351896.html#msg351896]noorderbuur[/url]. Zelf heb ik een vlierbessenbier staan waar ik de diepgevroren en ontdooide vruchten pas na hoofdgisting in de mandfles heb gedaan. Ik laat die nu 4-5 maand staan.

    Recept van "noorderbuur" is wel redelijk onzorgvuldig: noemt het krieken(lambiek) terwijl het geen lambiek is en hij kersen schijnt te gebruiken

    :-)

    Bedankt, Walter

    :-)

    We kunnen de discussie over BIAB misschien in een andere topic behandelen? Mijn kriekbier heb ik met extract en gesteepte mouten gemaakt, volgens dit recept (ik hoop dat je dat kan lezen) :

    http://books.google.be/books?id=5Kp_1Dw ... ng&f=false

    Ik ben pas later naar BIAB overgestapt. En ondertussen heb ik wel de nodige vooruitgang gemaakt om sommige van de grootste stommiteiten niet meer te herhalen

    :-)

    Ik heb dus wel degelijk verse zure krieken gebruikt, toegevoegd zoals volgens recept na de boil. Ik heb nog kersen/bosbessen/rode bessen in de diepvries, en wil een relatief simpel kriekenbier maken dat NIET zoet is. Geen Kriek Max toestanden...

    Ik ben een beginnend brouwer met een vijftal brouwsels van 10 liter of minder sinds augustus. Ik maak gebruik van de Brew In A Bag methode. Ik heb geprobeerd een kriekenbier te brouwen volgens het recept van "Extreme Brewing" van Sam Calagione, maar dat was geen succes. Mierezoet. De krieken werden toegevoegd in primary, na het koken. Heeft er iemand een goed recept voor een niet-zoet (tarwe)fruitbier (krieken, bosbessen, rode bessen...)? Ben van plan het fruit in secondary toe te voegen...