Berichten van Pieterken

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    OK, bedankt! Ik dacht deze filter ook te gebruiken na het koken om over te hevelen naar het vergistingsvat, vandaar ontsmetten. Maar dan uiteraard best tussen maischen & koken te reinigen & ontsmetten. groeten Pieter
    Hallo, Ik ben intussen al een heel eind opgeschoten bij het maken van mijn eigen JAVAL filter (koper gesoldeerd met een RVS filterslang eromheen). Nu vroeg ik met af of deze een specifieke voorbehandeling nodig heeft voor eerste gebruik. Ik dacht eerst te spoelen met spiritus, dan water & uiteindelijk OXI pro. Lijkt jullie dat OK zo? groeten Pieter
    [quote='sven' pid='65557' dateline='1429710732'] dan doen we het ne keer [/quote] Misschien niet enkel een smaakprobleem, tarwe zou te weinig enzymen bevatten voor goede omzetting tijdens maischen,zie onder: http://beersmith.com/blog/2008/05/08/wheat-beer-recipes-weizen-and-weisse-styles/ Maar je weet het pas zeker als je probeert :devil:
    OK, alvast bedankt voor al jullie tips! Het bier zit intussen sinds begin april op flesjes & de eerste 2 twee (na resp. 1 & 2 weken op fles) flesjes die we openden doen toch hopen. Na twee weken toch al een redelijke schuimlaag die ook blijft staan, yippie, hoewel het bier snel was uitgepareld :(. Qua smaak valt het behoorlijk mee voor een eerste biertje. Op naar een eerste brouwsel vanaf echte granen. groeten Pieter
    Binnenkort een bezoekje brengen aan Den Hopduvel dus, moet sowieso grote kroonkurken kopen om op 75cl flessen te plaatsen. Begin & eindmeting met dobber & de evolutie meten met de refractometer is inderdaad wel een elegante oplossing. Als een vergisting te vroeg stopt, wat zijn den eigenlijk juist de gevolgen, smaak, risico op te hoge gisting in fles? Of enkel lager alcohol percentage?
    Hallo, Ik gebruikte tot nu toe deze tabel om om te rekenen van brix/plato naar SG: [url=http://www.fermsoft.com/gravbrix.php]http://www.fermsoft.com/gravbrix.php[/url] Met een beginwaarde van 18 en eindwaarde van 7.5 kom ik dan op SG van 1.075 -> 1.030 Nu, via onderstaande link, part II & met een wort correction factor van 1 (heb slechts 1 meter, dus calibreren zit er niet echt in voor 't moment) kom ik volgende uit: FG corrected: 1.009 met een alcoholpercentage van 8.94% http://www.brewersfriend.com/refractometer-calculator/ Dat ziet er al heel wat beter uit, maar doe ik het dan correct? Als ik de wort correctiefactor wat varieer, levert dit niet echt heel verschillende waardes... Alvast dank voor jullie hulp
    Bedankt voor jullie reacties alvast Onderstaande gist gebruikt https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/biergisten/fermentis-korrelgisten/d/biergist-gedroogd-safbrew-abbaye-11-5-g#.VRO1__mG_2M Ik heb opgeloste rietsuiker toegevoegd volgens recept van Brewferm. groetjes Pieter
    Hallo, Een tweetal weken geleden heb ik mijn eerste brouwsel geprobeerd, Brewferm Grand Cru, 9l met een begin SG van 1070. Eerst 14 dagen op vat (30l) gegist bij ong. 18° C. Er moet wel redelijk wat activiteit in het vat geweest zijn, gistresten stonden tot bovenaan het vat terwijl het maar 1/3 gevuld was. Afgelopen weekend dan overgeheveld op een gistfles & staat nu al een paar dagen op 21°. Na de gisting op vat was het SG ong 1030. Op de fles is er om de 1,5-2 minuten nog wel activiteit in het waterslot, maar het SG zakt niet meer & het oppervlak is nu volledig schuimvrij. Nu lijkt 1030 me nogal hoog & vroeg ik me af wat ik best doe. Hogere temperatuur? Bottelen? Opnieuw beginnen? Alle advies is uiteraard welkom. groeten Pieter