Berichten van brouwerwaldonk

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Klopt helemaal. Maar veel variabelen tussen de batches sluipen er in na het koken. Bij nogal wat minder ervaren brouwers worden geen starters gemaakt met vloeibare gist, te weinig gist enten, geen temperatuur controle, traag koelen na de kook (winter/zomer verschil). De meesten denken dat alles tot en met de kook alleen maar belangrijk is.


  Zolang dat laatste traject niet op orde is zul je nooit stabiele resultaten krijgen. Ik wil maar zeggen, als het hele proces niet onder controle is dan maakt het maisch proces niet zo heel veel uit. Maar alle beetjes helpen natuurlijk wel.

  Ik heb misschien wat overdreven met de temperatuurmarge maar zulke grote variaties zal je niet hebben op een fornuis.

  Mijn laatste biertje is een voltreffer en dat is er gekomen na het gisten. Een beetje te weinig hop bij het koken en duchtig aangepast met droog hoppen. Het is een van mijn beste creaties geworden, heel veel hoparoma in het glas en uitstekende moutsmaak en niet TE bitter maar net genoeg. Totaal 100g hop gebruikt in elke 10L bier

  Echter maish en kook ik mijn bier op het fornuis waardoor ik niet volledig de controle heb over de verschillende temperaturen die ik wil aanhouden waardoor eenzelfde recept, steeds verschillende bieren opleverd.

  Als DAT het probleem is dan kan je zoals velen doen, een éénstapsmaisch toepassen op 68°C gedurende 90 minuten. Een graadje minder of meer geeft totaal geen verschil zolang je maar niet boven 73 of 74 komt en niet onder de 50 gaat.

  Echter maish en kook ik mijn bier op het fornuis waardoor ik niet volledig de controle heb over de verschillende temperaturen die ik wil aanhouden waardoor eenzelfde recept, steeds verschillende bieren opleverd.

  Mijn maischketel (die linkse die er een beetje bovenuitsteekt) heb ik zelf gemaakt. Het is een ketel die netjes past in een biervat van 50L. Zo bekom ik een grote bain-marie. Daarin kan ik perfect mijn temperaturen sturen en handhaven tot op 1°C nauwkeurig. Verwarmen gebeurt elektrisch met 3 weerstanden van 1500Watt in het onderste (bier)vat waarin 15L water kan.

  Koken is koken dat kan niet moeilijk zijn, dat gebeurt in een andere grote ketel die op een brander staat op een plateau met wieltjes. De kookketel is een open geslepen koeler van 100L met inwendig een koelspiraal, zie bol deksel (wat de zijkanten waren) met de in en uitgangen.


  540.jpg

  Een CD of DVD is 1,2mm dik als je dan nog met de rollen kan draaien heb je zeker 1,3mm tussenruimte en dat is volgens mij te veel.

  Maar met die dunne rolletjes van de meeste molentjes die dan nog heel rap draaien, kan het wel een goede afstand zijn.

  Goed schroot bevat schijnbaar hele graankorrels maar binnenin goed verbrijzeld, veel grof gries en een klein deel bloem.


  Ik heb een zelfgemaakte walsenmolen met verstelbare rollen.

  De rollen hebben een doormeter van 90mm en een lengte van 150mm en draaien heel traag, 1 omwenteling per seconde of 60t/m

  Mijn beste rendement haal ik met een tussenafstand is 0,9mm zonder filterproblemen omdat ik met een hevelfilter werk. Ik haal moeiteloos een brouwzaalrendement tussen 68 en 72% afhankelijk van de moutsoort.  360.jpg


  Ik bedenk het volgende, en wil wel een klein beetje mijn (hopelijk gezonde) grijze massa promoten, als alle gist in je wort blijft ipv gedeeltelijk in een laag schuim erboven is er meer gist om de boel te vergisten denk ik dan... :-)

  Nochtans zitten de meest actieve, die hard werken, in het schuim omdat ze veel koolzuur bevatten en daardoor naar boven gaan. Dat schuim is geen statisch ding, daar zit veel beweging in.

  Mijn eerste bieren maken vorige eeuw, was destijds ook één grote knoeiboel. Het maischen ging nog redelijk maar het filteren wilde langs geen kanten vooruitgaan. Het kwam door de vorm van mijn zelfgemaakte filterkuip (die een trechtervorm had) waardoor de filterlaag steeds vaster werd. Ooit begon ik met brouwen omstreeks 8u en stond om 18u nog te filteren waarna ik omstreeks 23u gedaan had met koelen.

  Nadien mijn (ondertussen bekende) eerste hevelfilter gemaakt en het filteren !! wat was dat een verademing, na een dik uur filteren kon ik met koken beginnen. Ook was het wort wel helder en dit zonder oxidatie van het hete wort. Ik kon direct met koken beginnen na het spoelen want ik laat het filtraat aflopen in de kookketel.

  Van gist hadden ze ook nog geen kaas gegeten. Alles was van hout en daarin zat IETS onbekend, wat het bier deed gisten maar evengoed bederven.

  Om een beetje schuim op het bier te krijgen werden er, poper gewassen poten van ossen meegekookt.

  Filteren gebeurde in 2 in elkaar gestoken rieten manden en uit de binnenste mand werd het wort geschept met een grote pollepel.

  Als de ketel bijna leeg was gebeurde wel eens dat diegene die pollepel hanteerde in de mand viel en soms er doorheen, vandaar het spreekwoord "door de mand vallen".

  De meesten vliegen eraf wanneer je ze ook maar een beetje licht door de danige druk op de fles

  Blijven ze zitten dan blijft het bier uit het flesje komen , ook al zijn ze maar een klein beetje gelicht , heb het zelf mogen meemaken

  Het bier was ook al 2 maal overgeheveld naar andere mandfles om zuurstof toe te voegen , wat niet mocht helpen

  Het is de truuk om net zover te lichten dat ze daarna terug afsluiten en er dus niets uit kan, geen schuim en zeker geen bier. Aan de kroonkurk mag niets te zien zijn dat ze gelicht geweest zijn.

  De linkse zijn gebruikte en zijn zonder beschadiging van de fles gelicht. De rechtse zijn nieuwe nog niet gebruikt

  Waarschijnlijk is uw flessenopener niet goed genoeg om een beetje te lichten zonder deuken te geven in de kroonkurk. Mijn flessenopener heeft een afgeronde opening en al mijn kroonkurken zien er als nieuw uit na gebruik. Dus een beetje lichten is hier geen probleem.  Overhevelen is niet voldoende en geeft veel te weinig zuurstof aan het gistende bier, je moet met een bruissteentje en een pompje werken en dus een minuutje lucht inblazen. Gegarandeerd dat het terug in gang schiet.

  Maar hier zowel als op hobbybrouwen.nl wordt een vloek uitegsproken als je durft zuurstof toelaten aan gistend wort, en wordt gedreigd met het monster van OXIDATIE.

  Dus zitten ze allemaal met spuiters en zonder bier.

  Ik schreef een BEETJE de kroonkurk lichten heel voorzichtig tot je een sisje hoort.

  Druk wordt niet opgebouwd tijdens het spuiten, het is dan dat de druk plots afneemt en het bier doet meestromen naar de opening.

  Bij een stilgevallen gisting is het niet zo raadzaam om nog bottelsuiker toe te voegen, er is nog een teveel aan suiker aanwezig.

  Het is niet de suiker die de gisting terug op gang heeft gebracht het is de blootstelling aan lucht en zuurstof bij het bottelen.

  Heb dit ook al mogen meemaken , was blijven steken op 1.020 in plaats van de voorgeschreven 1.012

  Alles heb ik gedaan om terug in gang te trekken , maar niets die hielp en na 14 dagen dan maar gebotteld

  Een kleine 14 dagen later had ik mijn eerste bommetje , dan maar buiten alles open getrokken en alles spoot eruit, kon niets overhouden en was zelf druipnat van het bier

  Als ik dit nog eens meemaak zal ik een beetje suiker oplossen en in mijn gistvat doen , misschien trekt de suiker alles weer op gang. (gistvoeding hielp niet bij mij)

  De beste remedie voor bier waarvan de gisting voortijdig stilvalt is een beetje beluchten. De zuurstof zorgt voor nieuwe jonge cellen en die trekken de boel op gang.

  Wees niet bang voor oxidatie want de gist is direct met de zuurstof weg.


  Heb je spuiters dan kroonkurken een beetje lichten tot je een sis hebt gehoord. nooit kroonkurk er helemaal afhalen. Indien nodig meermaals herhalen tot je veilig kan ontkurken en hangt je bier nooit aan het plafond, maar geraakt het hele flesje in een glas.

  Lieveheersbeestjes kunnen vliegen en leggen overal waar veel luizen zijn, eieren op de bladeren, die larven worden

  Een probleem voor de larven zijn mieren, die moet je indien mogelijk met lijmband tegenhouden. De mieren houden van de luizen want die geven aan de mieren een zoete stof, dus vallen de mieren de larven aan om die van de luizen weg te houden.

  En lukt dat dan goed om over te hevelen naar je bottelemmer zonder veel ‘smodder’ mee te hevelen?

  Vergisten doe ik in een grote inox kookpot 70L, één week.

  Lageren in mandflessen 20L, twee weken bij keldertemperatuur.

  Bottelen vanuit een mandfles 10L, bottelgist en bottelsuiker mengen doe ik met dit.
  Ik hevel met een inox buis voorzien van een droesemkapje van gistvat naar lagervat (tot de laatste druppel) zondeer smodder mee te hevelen .

  Daarna van lagervat naar bottelfles ook met droesemkapje op de buis en weer zonder smodder mee te nemen. Op een brouwsel van ruim 40L heb ik tussen 0,5 en 1L gistbrij al de rest is helder bier.

  Mijn hevel zou ik voor geen geld willen missen.


  https://myalbum.com/photo/n7A5nE1JRh4Y/540.jpg


  Wil je ook zoiets (een inox buis + droesemkapje), voor 2 euro hier te verkrijgen.

  Mijn bier is altijd kraakhelder

  Om steeds steriel wort ter beschikking te hebben. Schep halverwege het wortkoken wort uit de kokende ketel. Die giet je in warme flessen tjokvol, kroonkurk erop en klaar is kees. Kan je tot een jaar bewaren op het rek in een donkere plaats.

  Is je wort te sterk gewoon verdunnen met een klein beetje water tijdens gebruik.

  Gebruik je hopbellen dan over een trechter met zeef de fles vullen, om geen hopblaadjes te krijgen in je fles.


  Rassen die overal groeien zijn meeste wilde rassen en die geven meestal maar heel kleine bellen met weinig alfazuur.

  Ik had er vroeger ook een staan in mijn tuin en daarmee eens bier gemaakt met 500 gram en het bier was heel platjes te noemen dus niet lekker.

Recente onderwerpen

  1. Onderwerp
  2. Berichten
  3. Recentste bericht
  1. Grootte binnenpan RIMS 7

   • guidomarree
  2. Berichten
   7
   Views
   216
   7
  3. Sledgehammer

  1. Vandaag eerste echte Brouwdag! 19

   • tontin
  2. Berichten
   19
   Views
   260
   19
  3. Koen Sels

  1. Barley wine 10

   • BenjaminVlissingen
  2. Berichten
   10
   Views
   127
   10
  3. mbroek

  1. Bierliefhebbers uit Limburg 8

   • Noro45
  2. Berichten
   8
   Views
   200
   8
  3. guidomarree

  1. Flesjes met schroefdop 5

   • Sid
  2. Berichten
   5
   Views
   114
   5
  3. Sid

  1. Ook even voorstellen 13

   • Koyaanisqatsi
  2. Berichten
   13
   Views
   237
   13
  3. Hanske

  1. Gelatine 55

   • D_Reamzzz
  2. Berichten
   55
   Views
   895
   55
  3. D_Reamzzz

  1. Kasteelbier & Gouden Carolus 2

   • SvennosB
  2. Berichten
   2
   Views
   89
   2
  3. springerke

  1. 48 Something 44

   • w@lter
  2. Berichten
   44
   Views
   1.5k
   44
  3. mbroek

  1. Gist hergebruiken 9

   • Olaf
  2. Berichten
   9
   Views
   157
   9
  3. Olaf