Berichten van brouwerwaldonk

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Juist al 1 vraagje. Is er ergens rond Antwerpen een winkel waar we onze ingrediënten kunnen kopen ? Ik bestel nu bij brouwland maar zou wel handiger zijn moest er in de buurt iets zijn, ik denk maar aan gist bvb.

    De Biowinkel in Schilde stopt als verdeelpunt van Brouwland (gisteren geweest).


    Grtz Tom

    Vraag gewoon bij brouwland of er andere verdeelpunten in het Antwerpse zijn.

    Gist kan je bij mij hier in Ekeren bekomen want ik heb een gistbank, vloeibare brouwerijgisten.

    Iemand een goeie site om je mout en hop te bestellen? heb zitten snuffelen op sbi4homebrew.com maar die transportkost man...

    Mout koop ik bij de mouterij in stabroek

    alle soorten mout in zakken van 25kg

    Een week vooraf bestellen en betalen en daarna gewoon afhalen.

    Een zak 25kg pilsmout kost iets van 18 €


    Hop kan je zelf telen.

    Ik heb jaarlijks meer dan genoeg hop om in te vriezen. Drogen en Vacüum verpakken in bruikbare hoeveelheden.




    Je kan hier elk jaar gratis hop verkrigen zelf plukken of afknippen.

    Fugless en Cascade

    Zoals al vermeld moet je niet het water, maar moet je het warme beslag meten nadat je minstens 10 minuten hebt geroerd.

    Dan het staal afkoelen tot ergens 20 -25°C en meten met een fatsoelijke digitale pH meter, Die papiertjes mag je in de vuilbak gooien.

    Ik brouw met een 3 ketel systeem en heb eigenlijk door mijn atributen die ik gebruik zo goed als niets verliezen op een brouwsel van 44L

    In de maishketel blijft amper 50ml heel dun wort achter, SG 1010 na het spoelen.

    Na het koken kan ik mijn ketel helemaal leeg maken, dus 0 verlies. Bovendien heb ik steeds helder wort, alle trub blijft droog zitten tussen de hopbellen .

    In mijn gistvat blijft enkel de dikke brij gist achter en dat is slechts 500ml.

    De bottelemmer kan ik helemaal leeg maken.

    Ik ben handig genoeg en heb voor mezelf een walsenmolen gemaakt.

    Die heeft rollen van 90mm doormeter, draaid tegen 60t/m.

    Heeft verstelbare rollen en staat nu afgesteld op 0,9mm zodat ik redelijk fijn kan schroten


    6a2adf43-0da5-4b2c-9e6e-7943cb46e8c1.jpg


    1f60d2a1-8261-490c-bb29-d5d6f55aafff.jpg


    2279e6a5-68d9-4dc0-ab2b-eebdf5e0fd68.jpg

    misschien is je Ph te hoog? Probeer op 5,35 te zitten voor de kook, dan zal de rest wel ok zijn.

    (afhankelijk van de gist kom je dan op 4,6 ongeveer bij het bottelen)

    -- (een hogere ph zorgt trouwens ook dat je wort donkerder wordt tijdens het koken)


    5gr/hl ascorbinezuur toevoegen helpt ook tegen het oxideren bij het bottelen.

    Bij begin koken is 5,35 nog te hoog 5,1 is beter.

    5,1 zorgt ook dat je eiwitten beter uitvlokken en krijg je helderder wort.

    nog een vraagje😇 als ik ga bottelen moet ik 6gr suiker/L toevoegen, maar had ergens gelezen als het jong bier koud staat je minder moet toevoegen?

    klopt dit?

    Als het volledig is uitgegist mag je 6 - 7g/L bottelsuiker toevoegen.

    Weeg uw suiker af en doe die in een pannetje met een beetje water en kook het op. Opletten dat mengsel is 120°C.

    Die suikerstroop mag je heet in je bottelemmer gieten, daarna goed maar zacht roeren tot alles homogeen is, zonder zuurstof inslag.

    Niet persoonijk naar u bedoeld Walter. Wat ik hier vooral uit leer is, een automaat werkt voor geen meter bij een redelijk zwaar bier.

    Al die problemen heb je nooit met een 3 pan systeem en een degelijke hevelfilter

    Ik mag zelfs schroten op 0,9mm zonder filterprobleem te krijgen.

    Zo begin je om gist te kweken uit een commercieel flesje bier met hergisting op fles

    Koop een jong flesje bier wat nog enkele jaren houdbaarheid heeft.

    Schud de gist los door met de fles bier te walsen

    Zet de fes bier enkele dagen schuin weg zodat de gist zich in één hoekje kan verzamelen

    Open de fles zet een lichtbron achter de fles zodat je in de fles kan kijken tijdens het uitgieten.

    Giet in één beweging heel langzaam leeg tot de gist in de hals komt dan is de fles bijna helemaal leeg

    Giet dan 10ml appelsap in de fles en schud alle gist los

    Giet het appelsap met gist in een transparant flesje wat je vooraf steriel maakt

    Zet het flesje gesloten enkele dagen bij 25°C rechtop. De gist begint dan stilaan te vermeerderen Regelmatig met het flesje schudden om luchtzuurstof op te lossen in de kweek

    Als er een laagje schuim op komt goed schudden en overgieten in een grote bokaal die je kan afsluiten met een stuk keukenpapier voeg 50 ml vers appelsap toe + enkele druppels olijfolie

    Regelmatig met de bokaal schudden om luchtzuurstof op te lossen in de kweek

    Zet die weg bij 25°C tot er een laagje gist ontwikkeld op de bodem van de bokaal.

    Daarna kan je met verder met opschalen beginnen tot je voldoende starter hebt om een brouwsel te enten.


    Ik brouw telkens 44L bier en maak een starter van 1500ml met wort van een vorig brouwsel. die gaat integraal mee in het gistvat na het vullen met afgekoeld wort


    heb het kraantje erop gemonteerd, pomp niet aangezet ( ik dacht dat de filter te vaak zou verstoppen en met het pompje aan te zetten minder verstopping zou creëren) maar het viel best mee.

    heb wel geen uurtje gewacht( vannacht afgeklokt om 01.45, en de wekker ging om 6.30 || )

    de sg waarde was 1077 en verwacht was 1075 dus aardig in de buurt.

    vanmorgen al activiteit gezien in het waterslot ^^

    Filter verstoppen is iets wat ik niet ken. Mijn hevelfilters verstoppen nooit. Een maisch met 10kg mout is op 75 minuten gefilterd en met 30L heet water gespoeld . Altijd mooi helder wort om te koken, ook er na.

    Nooit overgieten, altijd overhevelen, of wil je graag geoxideerd bier hebben met een kartonsmaak.

    Met overhevelen kan je, met een droesemkapje op de hevelbuis beletten dat je gistkoek mee overheveld.

    Ook zorgen dat je lagervat tot de nek gevuld is zodat het bier tot op één cm van het waterslot komt.

    hoe bottelen jullie, ik had van het weekend ook een bodemlaag van een paar MM. Maar er zijn toch vlokken mee in het flesje terecht gekomen.

    Na het lageren hevel ik over naar een bottelemmer, met een droesemkapje op de buis, zodat er niets van gistdepot mee kan komen.


    Het bottelen zelf doe ik met een hevel met slang (geen bottelpijpje) zodat de slang tot op de bodem van de fles komt zodat er geen luchtzuurstof door die beweging in het bier kan oplossen.

    Ziet er op zich niet slecht uit maar hou er rekening mee dat die platenkoeler niet het simpelste is om mee te werken. Koelen gaat er heel efficiënt mee maar je moet wel goed weten hoe het werkt. Mocht er een pakket zijn met een dompelkoeler dan zou ik daar de voorkeur aan geven.

    Die bijgeleverde platenkoeler echt een mini mini dingetje, hoe snel dat gaat koelen is nog de vraag

    Toch is dat niet normaal ook niet na een lange tijd lageren. Ik heb ooit wegens hospitalisatie een brouwsel in de lagering 2 maand moeten laten zitten.

    Dat zag er wel extreem helder uit. Er zat zelfs geen gist meer in voor het hergisten op fles.

    Onder de microscoop geen enkel gistje te zien.