Berichten van brouwerwaldonk

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    Mijn aanrader is "Bieren zelf brouwen" Van Jac. Lambrechts. Ik heb er nog enkele die je gratis mag afhalen in Ekeren.

    Het is een paperback met 200 blz en heel het brouwproces wordt heel begrijpelijk uitgelegd van A tot Z

    En lukt dat dan goed om over te hevelen naar je bottelemmer zonder veel ‘smodder’ mee te hevelen?

    Vergisten doe ik in een grote inox kookpot 70L, één week.

    Lageren in mandflessen 20L, twee weken bij keldertemperatuur.

    Bottelen vanuit een mandfles 10L, bottelgist en bottelsuiker mengen doe ik met dit.




    Ik hevel met een inox buis voorzien van een droesemkapje van gistvat naar lagervat (tot de laatste druppel) zondeer smodder mee te hevelen .

    Daarna van lagervat naar bottelfles ook met droesemkapje op de buis en weer zonder smodder mee te nemen. Op een brouwsel van ruim 40L heb ik tussen 0,5 en 1L gistbrij al de rest is helder bier.

    Mijn hevel zou ik voor geen geld willen missen.


    https://myalbum.com/photo/n7A5nE1JRh4Y/540.jpg


    Wil je ook zoiets (een inox buis + droesemkapje), voor 2 euro hier te verkrijgen.

    Mijn bier is altijd kraakhelder

    Als basismout neem ik altijd Pilsmout daar kan je alle soorten bier mee maken.

    Het woord pils staat enkel voor licht gekleurd of blond bier. Palemout is ook een lichte soort.

    Ik gebruik voor meer smaak altijd Munichmout aan 20%

    Wil je donkerder bier dan Cara of voor heel donker Chokolademout

    Om steeds steriel wort ter beschikking te hebben. Schep halverwege het wortkoken wort uit de kokende ketel. Die giet je in warme flessen tjokvol, kroonkurk erop en klaar is kees. Kan je tot een jaar bewaren op het rek in een donkere plaats.

    Is je wort te sterk gewoon verdunnen met een klein beetje water tijdens gebruik.

    Gebruik je hopbellen dan over een trechter met zeef de fles vullen, om geen hopblaadjes te krijgen in je fles.


    De groendienst van Gent heeft allerlei wildgroei weggestoken of gemaaid, ook de naastliggende gracht gekuist...

    Hop kan tegen een flinke stoot, is niet zomaar weg te krijgen. Wees maar zeker dat die snel terug boven staat als het gemaaid was.

    Als je plezier kan beleven aan zelf mouten, gewoon doen zeg ik dan.

    Nochtans kan je als partikulier mout van top kwaliteit aankopen bij Dingemans in Stabroek in zakken van 25kg.

    Met zelf mouten zal je nooit het volledig rendement halen uit je mout bij het brouwen.

    Rassen die overal groeien zijn meeste wilde rassen en die geven meestal maar heel kleine bellen met weinig alfazuur.

    Ik had er vroeger ook een staan in mijn tuin en daarmee eens bier gemaakt met 500 gram en het bier was heel platjes te noemen dus niet lekker.

    Er zijn studies die dat ook tegenspreken.

    Dan spreek ik U op mijn beurt tegen, want ik heb een kruidenboek geschreven door een gerenomeerd dokter die stevia aanprijst als gezond alternatief voor alle andere chemische zoetmiddelen.

    Stevia is 100% plantaardig en komt van de bladeren van de stevia plant.

    ASPARTAAM is ook een groot vergif wat velen niet weten. Het zit ook in vele voedingsmiddelen en dranken.

    Ik gebruik al vele jaren stevia als zoetmiddel nog voor het legaal te krijgen was. Het werd destijds verkocht als huidverzorgingsmiddel met de vermelding "niet voor voeding geschikt".

    Die opmerking was natuurlijk larie en enkel bedoeld om het legaal te kunnen verkopen.

    Ik koop mijn stevia extract nog steeds bij

    http://www.esstevia.nl

    Ik koop nu de REB A 80% in verpakking van 50g

    Ik maak daarmee een bruikbare oplossing met 1g extract poeder in 4ml 40% alcohol in een druppelflesje met een glasbuisje als druppelteller

    Wat zijn volgens jullie ervaring de mogelijke voordelen en/of nadelen hiervan voor het koken van wort?

    Als je met een condensbuis wil werken MOET je het condensaat kunnen afvoeren vooraleer het in de ketel komt. Dus een opvanggoot aan de binnenkant met een afvoer naar buiten. In dat condensaat zitten zwavelverbindingen die voor een heel slechte smaak zorgen in je bier.

    Het volume verlies door verdamping is normaal en dient als indikking van het wort. Hier houden wij allemaal rekening mee bij het volume (brouw en spoel) water dat we gebruiken als we beginnen te maischen.

    Een stevig brood je aap!!!, Dat je nu de suiker bij de kook of tijdens de hoofdgisting toevoegt maakt amper iets uit.
    Je wint er hooguit 1 of 2 SG puntjes mee in het beste geval en dan alleen nog als je heel veel suiker in je stort zitten hebt (>15%)

    Nochtans merk ik dat de vergisting sneller en meer volledig is, door de suiker niet mee te koken. Ik gebruik op 44L wort 700g tot 1000g suiker op dag 6 van de gisting, en die is altijd op 24u vergist.

    Toen ik nog suiker meekookte duurde een gisting tussen 9 en 12 dagen, dus een stuk langer dan 7 dagen.

    Met 80% Pilsmout en 20% Munichmout maak je een lekker bier met heel wat body. Tot 7 vol% sterk kan je volmout gaan, wil je sterker bier dan voeg je suiker toe tijdens het gisten. Zo werkt de gist eerst de moeilijkere suiker af om daarna de kristalsuiker aan te pakken die geen moeite kost. Om 1 vol% alcohol te verhogen heb je per liter bier 17g suiker nodig. Dus van 7 naar 8 vol% alcohol voor 10L bier 170 gram suiker in het gistvat na dag 4 van het gisten. Hier kan je de regel van 3 toepassen.


    Hop kan je toevoegen in stappen tijdens het koken, en bij flame off en ook nog tijdens het lageren dan noemt het dry-hop.

    Bij dry-hop komt er nog een beetje bitterheid bij maar vooral veel hoparoma.


    Heb je graag helder bier gebruik dan IERS MOS a rato van 1g per 10L wort tijdens het koken, dat zorgt ervoor dat de eiwitten samenklonteren en neerslaan.


    Mijn voorkeur gaat uit naar hopbellen die ik los laat meekoken, na het koelen liggen die op de bodem van de kookketel en die laag verkookte hopbellen benut ik als eiwitfilter en bekom ik altijd glashelder wort waar ik de gisting mee begin.


    https://myalbum.com/photo/6EDXIyfVBJP7/540.jpg

    Zoals velen al weten streef ik ernaar om helder bier in mijn glas te hebben zonder veel bezinksel in de fles.

    Hoe meer helder het bier na de lageren is, hoe minder gist er nog in het bier zal zitten. Bovendien is dat oude gist aan het eind van zijn leven. Daarom heb ik vanaf dag 1 ergens in 1990 altijd een mini startertje gemaakt om 40L te bottelen. Er hoeft echt heel weinig verse gist aanwezig te zijn om de hergisting op fles vlot te laten verlopen. Ik gebruik voor een batch van ruim 40L een verse strarter van slecht 10ml.


    Dit zijn van die kleine flesjes van likeurextract Lick die hebben een inhoud van 20ml.


    540.jpg


    Die vul ik met 10ml steriel wort met één oogje gist uit een schuine buis, vergelijkbaar met één korreltje uit een zakje.

    540.jpg


    Met één of twee korreltje(s) gist uit een zakje droge gist, één dag laten groeien in het wort heb je ook een mini starter die je toevoegd aan je bottelemmer.

    Ik heb nog 2 ketels die ik moet boren. De kranen liggen klaar dus liever geen alternatieve oplossingen.

    Je wil liever geen alternatieve oplossingen, maar waarom wil je überhaupt kranen op je ketels.


    Op zowel mijn maischketel, als mijn kookketel, als mijn gistvat staat geen kraan wegens overbodig. Al die ketels maak ik leeg met een hevel, werkt perfect en bovendien geen infectie gevaar dat er in een of ander hoekje iets achterblijft en achteraf het wort of bier infecteerd.


    Wort van brouwketel gaat via een hevelfilter naar de kookketel tot de laatste druppel.

    Het gekookte wort gaat via een inox buis met silicone slang naar het gistvat ook tot de laatste druppel.

    Het uitgegiste bier gaat via diezelfde inox hevel naar de mandflessen voor de lagering ook tot de laatste druppel.

    Van de lagering via die zelfde inox hevel naar de bottelemmer en van de bottelemmer via een hevel in de flessen.

    Nergens een kraan wegens overbodig.

    Ik heb ook al jaren een gistbankje. Doorgaans koop ik niet elke keer nieuwe glycerine (apotheek), maar meng ik die met kraanwater, kook die even op en laat ze afkoelen.

    Glyserine is de eenvoudigste drievoudige alcohol, als je dat kookt dan verdampt dat toch grotendeels ??


    "Edit" kookpunt van glyserol of glycerine ligt boven 200°C verdampt dus niet bij het koken.

    Ik heb nog nooit gist ingevroren.

    Mijn gistbank bestaat al ongeveer 15 jaar.

    Naast de schuine buizen bewaar ik ook gist op wort.

    Ik neem ook altijd verse gist die ik wil bewaren.

    Ik zet die op steriel gemaakt wort in een kort buisje, 2 ml wort van 10 brix.

    De buisjes zitten in een doosje en dat staat op de koudste plaats in de koelkast.
    Om de 6 maanden of minder maak ik er terug een mini starter mee, wat gewoonlijk 24u duurt.


    540.jpg

    Ik woon in Ekeren boven Antwerpen. Hop moet je plukken als die nog helemaal groen is met enkel een beetje bruin op de puntjes van de schutblaadjes. Je mag hem zo hebben want Cascade heb ik ook staan.