Berichten van brouwerwaldonk

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Ik laat mijn bier nogal lang rijpen in de kelder en dan zie het randje van de film tot waar het bier heeft gestaan in de nek van de fles. is enkel te zien met een lichtbron achter de fles.

  Met mijn was programma met de soda is dit altijd weg.

  Zo verwijder je biersteen uit uw flessen

  Maak een oplossing van 15ml bijtende soda, 50ml javel en een soeplepel gewone huishoudsoda in 20L water.

  Maak dat warm tot 35 - 40°C en zet uw flessen rechtop in dat sopje gedurende 15 minuten, dan is alle biersteen losgeweekt, eventjes goed schudden

  Daarna spoelen in gewoon kraantjeswater en uw flessen zijn als nieuw.

  Als je een beetje handig bent kan je deze roerder zelf maken.  Hier zie je hoe het beslag mooi rond gaat met een simpele roerder.

  External Content www.youtube.com
  Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
  Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

  Zo een alles in een ketel is ten eerste pokkeduur en heeft ook zijn beperkingen.

  Zo'n ketel is niet duurder als het klassieke 3-pan systeem. Neem bijvoorbeeld de Easybrew 30 : 395 euro. Koop daar maar eens 3 kookpotten van 30 liter voor met koelspiraal en hevel erbij. En dan spreken we nog niet van de verwarming : bij een eenpanssysteem zit dat er al in, bij die klassieke potten moet je weeral op zoek naar ofwel gasbranders & flessen (zijn zeker en vast ook niet gratis) of elektrisch met een inductievuur. Beide kosten een arm en een been.

  3 menno pannen van 33L in inox heb je al voor minder dan 150€

  Tel daar een brander bij voor 44€ is nog altijd geen 400€

  Zo een alles in een ketel is ten eerste pokkeduur en heeft ook zijn beperkingen. Via de Serge kan je misschien nog aan 3 afgedankte 50L biervaten geraken en bij mij kan je een passende inox hevelfilter laten maken. Een gistkast heb je sowieso nodig maar die kan zelf maken of je neemt een afgedankte koelkast waarin je verwarming voorziet. De regelthermostaat koop je bij aliexpres, een STC 1000 heb je daar voor 10-20€. Nog een kleine walsenmolen en je kan beginnen.

  Wat ik hier opnoem daarvoor heb je geen 500€ nodig.

  Eergisteren een starter begonnen uit 1ml ingevroren gist met 1ml glycerol. Eerste dag op 2ml steriel wort gezet. Dag 2 vermeerderd naar 10ml.

  Het verbaasd mij dat het heel traag op gang komt. Ik ben nu 2 dagen ver en nog altijd geen actie te zien. Wort is een beetje meer troebel geworden.

  als je de gistkast verwarmt met een gewone oude "lamp" dan brandt er tijdens de opwarming een lamp in de gistkast. Speelt dit licht een rol op de kwaliteit van je bier?

  Mijn bedoeling is om in de deur van mijn koelkast een grote "raam" te plaatsen. Dan kan ik altijd toezicht houden zonder de deur te openen.

  Door mijn inox vat dringt geen licht doorheen. De lampen branden enkel als de temperatuur lager is dan ingesteld en staan bovendien onderin de kast.

  Starter gemaakt van 4,7 liter voor een brouwsel van 50 liter OG 1076.

  Ben wel niet zeker of ik effectief evenveel gist heb gekweekt dan bij de wyeast.

  Er bestaat een manier om te weten (door tellen) hoeveel gistcellen je hebt in je strarter. Hiervoor heb je een microscoop en telkamer nodig.

  Als ik een telling doe heb ik gewoonlijk in een starter van 1,7L voor 44L bier ongeveer 1.500.000.000.000 cellen.

  Alles hangt natuurlijk af hoe je een starter maakt en met welke ingrediënten.

  Ok, maar mijn vraag is eigenlijk of het kwaad kan eerst de gist in het vat te strooien en dan het wort er op. Bij het gebruik van een fles is de opening om het gist er in te strooien nogal klein en dan ligt alles op een hoopje op het wort. Vandaar mijn methode eerst het gist er in, dat verdeelt zich dan op de bodem, en dan het wort in de vergistingsfles.

  Na het uittstrooien zullen de korrels uitspreiden naar het hele oppervlak, waarna ze bezinken naar de bodem en heel vlug op en neer gaan in het wort.

  Als je gistkorrels strooid is nadien alles laten wervelen ongunstig voor de gist. Na het uitstrooien neemt de gist vocht naar binnen in de korrel en neemt zo de voedig die buitenkant is aangebracht bij de productie van de korrels mee naar binnen. Roeren of wervelen zal de voeding wegspoelen van de bluitenkant en onbereikbaar maken om op te nemen

  Helemaal juist. Bottelgist is nodig maar slechts heel weinig verse gist.

  Meestal is de nog aanwezige gist al op pensioen dus helemaal aan het eind van zijn krachten.

  Ik gebruik voor alles gist uit mijn gistbank en als bottelgist maak ik een mini starter van slechts 10ml, goed voor ruim 42L bier te bottelen.

  Geen karrevracht aan gistdepot in je flesjes.

  Ik doe het voorlopig gewoon zo , ik wou ook een vacumeer toestel kopen maar na wat onderzoek las ik dat je altijd moet zitten sukkelen met speciale rollen of folie, en dat die goedkope machientjes dan ook nog maar in de 90% vacuüm trekken.

  Dan is de lucht enkel grotendeels uit het bovengedeelte en sowieso niet vacuüm, de hop zelf bevat ook nog veel lucht, zeker als je met bellen werkt.

  ik werk enkel met bellen, maar door het persen zit daar geen lucht meer in. ik pers een koker van 15 cm samen tot een schijfje van 5 mm.

  Dat gaat in een speciaal zakje en vacumeer ik met een solis vacumeer machine.

  Ik pers mijn hop tot platte schijven van 100g hop van die daarna in de diepvries gaan. Bij elk brouwsel neem ik dan de nodige schijven die ik laat ontdooien.

  De geperste schijven zijn 5 mm dik en nemen een minimum aan plaats in.


  Opletten zuur meten met oude blauwloog geeft foute resultaten. Bij de kleuromslag moet de pH om dat moment 7 zijn. Dat kan je controleren met uw pH meter. Ook hier moet je zeker zijn dat uw pH meter correct meet. Daarvoor betaat dan weer bestaande oplossingen van 4 en 7 pH

  Ieder zijn meug maar zure wijn is niet lekker. De bovengrens is 7g/l. Ik zou het zuur verminderen met 2g/l kalk, dit heeft zo goed als geen bijsmaak.

  Je kan het zuurgehalte ook naar naar beneden halen met vergist perensap, dat bevat meestal maar 2 of 3g/l zuur. Op zich heeft perenwijn zeer weinig tot geen smaak dus ideaal om te mengen.

  Met een pH meter kan je geen zuurgehalte meten. pH is geen hoeveelheid zuur per liter.

  De hoeveelheid zuur kan je meten doormiddel van titratie met blauwloog. Neem 10ml wijn en druppel daar blauwloog bij tot de kleur veranderd naar groen of blauw. Elke ml blauwloog die je toevoegd staat voor 1g zuur per liter van je wijn.

  Bij donkere rode wijn mag je die 10ml wijn aanlengen met water.

  Zorg dat de wijn volledig is uitgegist want CO2 is ook een zuur en beïnvloed de meting.

  Je kan eventueel ontzuren met zuivere kalk (calciumcarbonaat)

  Ontzuur maximaal 2g zuur, zo blijf je onder de smaakdrempel, anders wordt je wijn te zout.

  Ja die is zeker te gebruiken. Met een refractometer kan je het suikergehalte van alle zacht fruit meten. Ook het suikergehalte van uw sap of most vóór de gisting.

  De vraag is natuurlijk hoeveel van die chemische stoffen er vrijkomen als je er gewoon koud water door laat stromen :/ Natuurlijk kan je ook simpelweg een paar 10l jerrycans kopen in een goede kampeerwinkel en deze gebruiken om je brouwwater mee aan te voeren.

  Als je zoals ik bijna 80 jaar bent, loop je niet meer te zeulen met zware emmers water. Mijn knieën kunnen dat niet meer aan.

  Toevallig deze week een MRI van mijn linkerknie laten maken en blijkt dat ik nog maar 1mm kraakbeen tussen het kniegewricht heb. Ik gebruik tegenwoordig een drinkwaterslang om het brouwwater en koelwater naar mijn brouwruimte te brengen.

  Een van de "problemen" die ik had was dat ik de temperatuur niet heel goed kon regelen dus ik denk dat een alles-in-één-keteldaar bij gaat helpen. Ik snap ook dat het hele proces belangrijk is maar dit lijkt mij best een verbetering.


  Voor mijn eerst brouwsel in deze ketel heb ik een ingredienten pakket gekocht van Brewferm ik hoop dat dat ook wat uitmaakt nu ik vers geschrooten mouten ga hebben.

  Begin met storten in water van ongeveer 62°C. Dan verhoog je de temperatuur onder constant roeren tot 68°C. en daar blijf je onder constant roeren gedurende minstens 60 minuten. Die 68 mag variëren van 67 tot 69.

  Zorg dat je pH meet van uw beslag met een zeer goede meter en breng die 10 minuten na het storten op 5,5

  Filteren en spoelen doe je bij 78 - 80°C.

  Spoelen met heet water 78 - 80°C van 5,2 pH

  Hallo ik ben Mark Tot nu toe met een pan gebrouwen en daar wisselende resultaten mee gehad. Nu een ketel aangeschaft (EasyBrew 30+). Ik hoop dat ik hier kan leren waar ik kan verbeteren en hopelijk na een paar kit brouwsels ook zelf iets bij elkaar zoeken.

  Het is niet omdat je een bling bling, alles-in-één-ketel hebt dat je beter bier zal kunnen maken. In een gewone ketel gaat het altijd zeer goed als alle parameters maar juist zitten.

  Hallo iedereen,


  Intussen heb ik al een stuk of 4 batches gemaakt (2x via zo'n startpakket, 2x met variaties op het startpakket). Ik moet eerlijk toegeven, de resultaten vielen echt tegen. Daarom ben ik hier om bij te leren en het stapje bij stapje beter te doen! Ik hoop dan ook hier terecht te kunnen komen met vragen..


  Allesinds, ik ben benieuwd waar deze nieuwe hobby heengaat!

  Welke ingrediënten zitten in dat startpakket, waar of met wat ging het verkeerd die er voor zorgden dat de resultaten tegenvielen. Misschien kunnen we u helpen om toch een lekker bier te maken. Laat maar horen.

  Ik weet het, het is nogal zot. Over die maillard reacties zit ik niet zo in maar die eiwituitvlokking vind ik wel belangrijk.

  Ik kook altijd 70 minuten en mijn eiwituitvlokking is ook altijd fantastisch, mede door het gebruik van Iers mos correcte pH en mijn manier van brouwen. Ik heb na het koken altijd helder wort. Totaal geen eiwituitvlokking in het gistvat meer. Na het gisten is het bier ook helder zodat ik geen bezinksel of trub heb op de bodem van mijn flessen


  540.jpg

  als we inbev mogen geloven is de temperatuur tijdens het koken van minder belang dan de gasbellen die je vormt ( vandaar de rollende kkok die we zo graag zien ) : https://ab-inbev.be/nl_BE/news…re-ecologische-voetafdruk

  Dus misschien kunnen we energie sparen door gas (co2 ) in te brengen met een bruissteentje en onder het kookpunt te blijven

  Dat durf ik sterk te betwijfelen, dat het niet echt moet koken.

  Ik ben ooit eens in februari in de brouwerij van Westmalle geweest, in de zaal waar de grote ajuinvormige kookketel staat, liet de gids ons kijken naar een klein tellertje die de kooktijd optelde als de temperatuur van de kookketel 100°C. aangaf. Als hij het deurtje opende viel de temperatuur in de kookketel terug naar 99,5 waardoor het kleine tellertje stopte en niet meer verder telde tot het deurtje terug dicht ging en de temperatuur terug 100°C. aangaf

  Een heel gemakkelijke vuistregel is

  Als je 10 liter bier wil hebben om te drinken, begin dan met 10 x 1,5 aan water (brouwwater en spoelwater samen) dus uit 15L water krijg je 10 liter bier.

  Na het koken, gisten en lageren krijg je 10 liter afgewerkt bier om te bottelen.

  ik maak telkens 43L bier en begin met 65L water + 10kg mout.

  Ooit heb ik eens een infectie voorgehad die afkomstig was van het dunne plastiek slangetje waarmee ik mijn bier bottelde. De binnenkant van een slang is heel moeilijk schoon te maken.


  Nu gebruik ik een dikkere slang uit silicone en de binnenkant maak ik zuiver door er met een dunne inox staaf voorzien van een doekje door te gaan.

  We gaan wat proberen met kruiden en smaken die we hier bijna dagelijks gebruiken.


  Een winterbiertje met steranijs, mss wat kaneel.

  Een tarwebier met gember, honing (en thijm).

  Met kruiden in bier heel voorzichtig doseren, overgedoseerd is het bier niet meer te genieten.

  Ooit eens een bier geproefd met teveel koriander. Nadien proefde alles naar koriander bij eender wat ik aan het eten was.

Ook je aankopen bij deze winkels kan je doen via Trooper. Je steunt het forum en zorgt mee voor een reclamevrij forum :thumbup:Klik op de naam om naar de Trooper pagina te gaan.


Brouwland   AliExpress  Bol.com   Coolblue