Dat gaan ze bij Grainfather niet graag horen 
Maar wat het rendement betreft, mits juist schroten, maischen, filteren en spoelen kan je gerust een maischrendement halen van +75% maar dan moet alles wel goed gaan. Wat ik intussen heb "ontdekt" bij eenpanssystemen is dat je met een aantal compromissen gaat moeten werken.
Je hebt bijvoorbeeld de schrootdikte, 1.4 mm geeft een vlotte filtering maar een lager rendement omdat niet alle zetmeel makkelijk kan worden omgezet. 1.1 mm gaat dan weer de andere kant op, je rendement gaat beter zijn maar het zal voor geen meter deftig filteren. De oplossing voor mij ligt bij het volgende : schroten op 1.2 mm én rijstvliezen gebruiken. En hoe trager je de schrootmolen laat draaien, hoe fijner je kan werken want hoe beter het kaf heel zal blijven.
Inmaischen is ook een dingetje, niet gewoon de mout storten en de pomp aanzetten! Je filterbed loopt gegarandeerd vast. Eerst en vooral moet je de mout goed mengen met het stortwater. Niet alle mout ineens erin kieperen om deegballen te vermijden. Dit zijn droge delen mout waar geen water aan kan en dus ook niet worden omgezet naar suikers. Reken daarna een inmaischtijd in je totale maischschema van 10 minuten. Dit geeft de mout de kans om zich goed met het stortwater te mengen en dit op te nemen. Als je de pH wil aanpassen kan dit aan het einde van deze 10 minuten. Hou er wel rekening mee dat als je melkzuur door het beslag gaat roeren, je nog eens 5 minuten moet wachten eer je de pomp aanzet. Kwestie dat het filterbed zich opnieuw kan vormen.
Volgend item op de agenda is het maischschema. Vergeet alle schema's die klaar zijn in minder als een uur. Je bent niet aan het roeren dus de circulatie van wort moet zijn tijd krijgen om overal een goede omzetting te krijgen bij elke temperatuurstap die je doet. Ik hanteer zelf meestal een schema rond de 90 minuten in totaal wat een goede omzetting oplevert. Gebruik ook meer als twee stappen (hoe kort ook). Ik doe steeds een bèta amylase stap, een mixed amylase stap en een alfa amylase stap. Afhankelijk van het gewenste resultaat speel ik met de verschillende maischtijden. Aan het einde van het maischen is er nog een laatste stap : het uitmaischen. Ik doe dit steeds op 78°C. Hierdoor wordt het wort een stuk minder visceus en loopt het makkelijker uit het beslag.
Wil je nu een goed rendement krijgen, dan volgt nu zo mogelijk de belangrijkste stap : traag filteren en spoelen. Als je kan, takel dan de korf stapsgewijs uit de ketel en vul steeds aan met een deel van het spoelwater. Doe dit zodat het hele proces een 30-tal minuten in beslag neemt. Hierdoor kan het spoelwater genoeg tijd krijgen om alle suikers mee uit te spoelen. Vergelijk het met dit : als je een gebruikt theezakje onder stromend water houdt, komt er niet veel thee meer uit. Leg het in een kopje met wat warm water en er komt veel meer thee uit omdat het water de tijd heeft gekregen om de thee uit het zakje te halen. Probeer ook om zo dik mogelijk te maischen en zoveel mogelijk te spoelen.
En nog een kleine tip : werk zo snel mogelijk met eigen recepten en een brouwsoftware die is ingesteld op jouw installatie. Er zijn programma's genoeg, gratis en betalend. Zo weet je exact waar en wanneer er verliezen zijn in je brouwproces en of je er iets aan kan doen.