Berichten van Petoet

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Ik heb enkele Jaren terug de cursus 'artisanaal brouwen' van Syntra gevolgd. Belachelijk duur voor hetgeen we terugkregen. Een leerkracht die onvoorbereid was, een cursus die nog in de maak was. Elke les wat biertjes proeven en daar over leuteren. Een recept samenstellen en dan vlak voordat we het gaan brouwen er zelf achterkomen dat het niet klopt. Man,man die 350€ had ik beter aan de vrouw gespendeerd.

  Daar ik niet onder de noemer ' pester' wil vallen omdat ik een vraag stel die misschien al duizend keer is gesteld. Ook wil ik niet dat de ervaren rotten hier hunne denkbeeldige , in de meeste gevallen, langste vinger de lucht in zwieren! ( de niet zo ervaren rotten trouwens ook niet :))Daarom stel ik even de vraag in dit draadje. Wat is, anno 2019, een goed magazine dat over hobbybrouwen gaat?

  De beste en lekkerste dingen worden meestal bij toeval ontdekt...

  Ondere andere ja :P ! Ik wil een recept uitproberen dat ik enkele jaren geleden heb gebrouwen in de brouwcursus van Syntra! Die cursus was belachelijk duur voor hetgeen we terugkregen. Swoit! Wij hebben in ons groepje toen een triple gebrouwen met deze gist. Het recept hadden we zelf samengesteld en het bier kwam er als beste uit. Helaas kreeg ieder maar enkele flessen bier mee. Die zijn allang oep! Geen gedacht meer hoe ze smaakte dus zit er niets anders op dan ... Oja, we noemden ons bier 'Hilarisch' ... Hoe zou dat gekomen zijn? :cursing::bier:

  Kan ik een goed bier krijgen als ik een gist gebruik voor een sterke blonde maar dat bij uitstek meer geschikt is voor een weizenbier? Iemand ervaring hiermee? Dat het gaat weet ik, maar krijg ik er een lekker bier mee?


  groet Petoet

  Ik heb deze gist gebruikt: [url=https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/biergisten/fermentis-korrelgisten/d/biergist-gedroogd-saflager-w34-70-11-5-gr#.VusAhVkXkq4]https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/biergisten/fermentis-korrelgisten/d/biergist-gedroogd-saflager-w34-70-11-5-gr#.VusAhVkXkq4[/url]
  Momenteel staat mijn gistvat in een rumte waar het 17° is. Volgens de fiche van brouwland moet dit zeker kunnen.
  Trouwens de lage standaard die brouwland nu verkoopt voor de Fast Fermenter moet men zelf in elkaar zetten, vandaar het prijsverschil. :65
  Eventjes liggen zoeken in cyberworld en idd, dit gistvat heeft last van zijn afdichtingen. En dat was bij mij dus niet anders. Ik heb wat gastape rond de schroefdraad gedaan, enkel bij de onderste draad. En jawel hoor, nu staat hij mooi te gisten.

  Er stond wel wat schuim op het wort maar niet in grote mate. Ik moet wel vermelden dat ik met een ondergist werk, weet niet of dit iets zou mogen uitmaken?
  ik zal daar deze avond eens naar kijken.

  Nog een leuk weetje. Ik had een lage standaard gekocht bij Brouwland, speciaal om de Fast Fermenter in te plaatsen. Deze kostte zo maar eventjes 44.95€.
  Nu zie ik bij Brouwland dat deze voor 34.95€ wordt aangeboden. Is dat nog normaal? Ik heb dat ding verleden maand aangeschaft.
  Verleden week heb ik de eerste keer gebrouwen met mijn brumas. Ik had een recept gekregen voor een zogenaamd 'maartenbier' of ' märzenbier.
  Het was een beetje aftasten hoe ik alles moest doen maar ik heb mijn wort toch in mijn gistvat gekregen. Nu staat het al méér dan een halve week te gisten(?) maar ik zie geen luchtbellen. Ik gebruik als gistvat een FastFermenter. Wat kan er fout zijn? Kan teveel headspace het probleem zijn? Het recept was voor een 23 liter, echter had ik maar een 15 liter over met een begin SG van 1070.
  [quote author=Serge link=topic=3216.msg61845#msg61845 date=1422176830]
  Ik wil nu niemand bang maken, maar als je toch bang hebt van brand door oververhitting hou er dan rekening mee dat je zelf aansprakelijk bent indien je aanpassingen doorvoert aan een bestaand apparaat of dit gebuikt voor andere doeleinde dan voorgeschreven door de leverancier.
  De CE keuring vervalt dan. en uw brandverzekering kan moeilijk doen.
  Zelf zou ik[u] geen weerstanden inbouwen ongeacht het vermogen zonder thermische oververhittingsbeveiliging dit is wel echt essentieel.[/u] en zeker niet rechtstreeks op ontvlambaar materiaal (lees PVC)
  Het gevaar bij een weerstand is niet alleen het vermogen, maar wanneer deze beschadigd raakt (doorbrand) is de energie die vrijgegeven wordt veel groter en geconcentreerd op een plaats (kortsluiting)

  Daarom staat ook mijn brouw installatie/gistingskast niet in huis maar in het tuinhuis. <!-- s::2duimen --><img src="{SMILIES_PATH}/113.gif" alt="::2duimen" title="twee duimen" /><!-- s::2duimen -->
  Heb ik mijn gistingskast opgebouwd met goedgekeurde materialen welke intern zelf een beveiliging hebben.
  Het warme lucht blazertje zelf heeft een CE keurmerk en een interne thermische beveiliging = uitschakelen warmte bron bij over verhitting of falen van de weerstand.
  Daar boven op komt de kamer thermostaat welke dan weer dit kacheltje uitschakelt bij een te hoge temp in de ijskast = uitschakelen warmte bron bij over verhitting ijskast
  Daar boven op komt de interval timer welke intern weer eens uitschakelt bij een groter vermogen dan 500W, en deze zorgt er voor dat het kacheltje niet uren kan blijven draaien, maar slechts enkele minuten per uur draait. = bubbel op van bovenstaande.

  Als je naar de gistingskast van Ronnie kijk ([url=http://www.vlaamshobbybrouwforum.be/forum/posting.php?mode=reply&f=54&t=3318]http://www.vlaamshobbybrouwforum.be/forum/posting.php?mode=reply&f=54&t=3318[/url]) Deze gebruikt ook CE goedgekeurde verwarmingselementen, gestuurd door de STC1000 en daarboven op de kamerthermostaat. = dubbel op beveiliging

  Zelf persoonlijk vind ik de opstelling van Ronnie beter en veiliger en mooier dan de mijne. <!-- s::41 --><img src="{SMILIES_PATH}/41.gif" alt="::41" title="41" /><!-- s::41 -->
  [/quote]

  ff een quote genomen in een ander draadje! Mijn vraag nu...

  Zijn die weerstanden van ali nu veilig of moet ik daar ook een extra thermostaat tussen zetten?

  Het zat mij toch dwars dat ze mij bij Grainfather probeerde wijs te maken dat hun sparge water Heather het water slechts tot 80 graden kon verwarmen en houden. Doch kon ik dat moeilijk geloven, mede omdat ik op het www een fotootje teruggevonden had met de afbeelding van de thermostaataanduiding, en deze gaf tot wel 110 graden aan, ook mede door toch wel een verwarmingselement van 2 Kw. onder de pot, vandaar dat ik de stoute schoenen heb aangetrokken en toch nog maar eens navraag heb gedaan. En jawel hoor, mevrouw had zich vergist, zij had het over het oude model... het nieuwe model kan wel water koken. Mijnheer! U moet de knop tot helemaal 110 graden draaien. Dus bij deze een rechtzetting!

  Ahnee he, ik ga geen vensters dicht plakken hé. Dan zoek ik maar een ander tweedehandsje. Mijn huidig tafelmodel Beko is toch wat klein uitgevallen, ik zal deze houden om te lageren of gewoon mijn bier te koelen.
  Is het verstandig om een dranken koelkast, zo eentje met een glazen deur, om te bouwen tot een gistkast? Of zou mij dat gaan tegen steken qua energie verbruik?
  Mij lijkt het handig om mijn gistvat in het oog te houden zonder dat ik de deur moet opendoen, maar anderzijds misschien ook niet verstandig omdat licht dan een vervelende factor is? Ik weet dat Ronny er zo een heeft.
  En hoe meten jullie dan de ph waarde? Verleden week vertelde men mij bij brouwland nog dat dat niet meer zoveel gedaan werd.

  Eventjes meegeven, in mijn zoektocht naar een warmwaterkoker ben ik op de Sparge water heater gestuit van Grainfather. Op zich een mooi machine, het is gewoon een perculator waar ze een thermostaat op gezet hebben en de naam van voornoemde. Wat ik spijtig vind is dat het systeem het water tot slechts 80° kan verwarmen en houden.(marge niet bekend) Voor mij was het ideaal geweest als het water tot kooktemperatuur kan gebracht worden, dan zou ik daar mijn platenkoeler in kunnen ontsmetten. Helaas.

  Gebruiken jullie spoelwater? Blijkbaar zijn er toch ook wel tegenstanders van.
  Ik dacht dat spoelwater onder de 80° moest blijven, maar ook hier bestaan er wilde verhalen over, zogenaamd volgens de nieuwe inzichten?
  Bij het aanschaffen van een platenkoeler, is het dan verstandig om wat overkill te hebben? Ik bedoel dat ik theoretisch genoeg heb met een 24 platen koeler maar is dat in de praktijk ook het geval? Of kies ik beter voor eentje van 30 platen?
  Ik heb de zoekfunctie gebruikt maar kom dan uit op uiteenlopende meningen. Hoe bewaar je zakjes korrelgist van 11.5 gr?
  In de koelkast of gewoon op een donkere droge plaats?
  'Het bloed kruipt waar het niet gaan kan', een mooi gezegde en in mijn geval toch wel toepasselijk. De Speidel Braumeister 50 liter has left the building.
  Ik vond deze machine toch net iets te groot, te zwaar voor mij en mijn plan was dus om deze van de hand te doen en de 20 liter versie aan te schaffen.
  De 50 liter was in 'no time' verkocht en ik oriënteerde mij op de 20 liter. Ik stond werkelijk in de startblokken om de speidel 20 l. te bestellen, ware het niet dat ik op een zoekertjessite op een tweedehands Braueule stuitte, dit is volgens mij uitzonderlijk dat die tweedehands worden aangeboden. De deal was snel rond met de vorige eigenaar en ik ben nu dan ook de trotse bezitter van deze machine. Me happy!


  [url=http://postimg.org/image/6o54r263j/][img]http://s27.postimg.org/6o54r263j/forum1.jpg[/img][/url]
  Ik ben de braumeister gisteren IRL gaan bezichtigen. Deze kwam bij mij heel degelijk over. De grainfather verkochten ze niet maar wel de beer brew 25, deze laatste vond ik nogal blikkerig overkomen. In zoverre dat ik twijfel of de prijs/kwaliteit wel gerechtvaardigd is. Deze twee systemen naast elkaar beschouwd is het m.i. wijzer om voor de braumeister te gaan. Nu nog even kijken wanneer ik de grainfather kan gaan bekijken alvorens ik een beslissing ga maken. Ook even naar de blichmann fermentator standard gekeken, gewoon omdat hij in het oog springt. Mooi apparaatje, maar die prijs! Niet te geloven. :cry:
  Dat had ik beter iets anders geformuleerd. :wink: Elk systeem zal zijn voor-en tegenstanders hebben, dat zal altijd zo zijn. De Braueule gaat het niet worden wegens te duur. Naar mijn gevoel en wat ik erover lees denk ik dat een herms ook niet het beste systeem is voor mij. Neemt ook erg veel plaats in. De grainfather ben ik idd vergeten in mijn lijstje. En dat ben ik nu aan het overwegen. Als ik de grainfather koop met zijn jasje, dan de sparge water heater en een inox vergistingsvat kom ik nog een pak goedkoper uit dan de speidel van 20 liter. Toch wel verleidelijk! Ik heb begrepen dat een speidel volautomatisch is en de grainfather niet. Ik ga de beide systemen eens bekijken in een winkel.
  Dus Ciesvandekwies, ik moet het doen met jouw mening die eigenlijk komt van Django? :-D Neen, neen mijn beste medeliefhebbers van " als het maar geen water is". Ik hou ook van geknutsel, in mijn vorig leven was ik knutselmaker, ik maakte alles uit staal of dergelijke. Wat mij zorgen baart is dat ik wil brouwen maar het moet plezant blijven, artisanaal brouwen is leuk maar ik ken mijn eigen, ik ga niet elke keer twee uur in een pot draaien. Lang leve de vooruitgang, alhoewel!!! Ik heb op punt gestaan om een herms installatie te kopen, maar hoe meer ik lees en spons over het bier brouwen? Tjongjonge,, over elk systeem wordt er gezeikt. Het beste systeem is blijkbaar gewoon uw bier te kopen in de winkel! tja! ?
  [quote='w@lter' pid='73341' dateline='1450866559'] Petoet, Misschien best een apart onderwerp voor opstarten bij brouwsystemen? Als je wil splits ik hier het bericht. [/quote] Hey W@lter, doe maar hoor, alle begrip! Dus voor u zeker geen HERMS. En de speidel?
  Beste, onlangs heb ik mijn cursus bier brouwen zo goed als afgerond, buiten het bottelen en degusteren dan. Hier kom ik later op terug. Ik ben nu bezig met mij te oriënteren op een brouwsysteem. Ik weet dat men met een pot op het fornuis en een roerstok even goed en lekker bier kan maken als met een gesofistikeerd systeem. Maar ik heb een budget voorzien en kijk uit naar een van volgende systemen: [list] [*]Een HERMS [*]Een speidel 20 liter of (jaja) zelfs een 50 liter [*]En ook heb ik begeerlijk gekeken naar een Brumas Brauele, al is deze prijs niet van de poes en verdorie, men vindt er bitter weinig informatie over terug. [/list] Persoonlijk spreekt mij een HERMSsys. het meeste aan, maar wat zijn de voordelen en nadelen van dit systeem? Enkel vragen die bij mij de kop opsteken zijn:  Kan je met een HERMS, met vaten van 50 liter, ook een volume van 15 liter brouwen? Hoe zit het met het schoonmaken/houden van de installatie? Koperen leidingen, siliconen slangen? En tijd? Want ze hebben mij verteld dat je wel een werkdag bezig kan zijn met dergelijk systeem? Alvast bedankt voor jullie input!
  [quote='ciesvandekwis' pid='69417' dateline='1442845429'] Heel eerlijk: voor die prijs had ik eigenlijk liever een degelijke walsenmolen gekocht, of een gistkast gebouwd. Invloed op eindresultaat van het bier is proportioneel een stuk groter. Maar voor die prijs heb je idd een goed toestel. Mijn mening over prijs / kwaliteit voor randapparatuur dat niet veel extra toevoegt = zo goedkoop mogelijk. Een pH meter bvb. Pokkeduur voor wat het doet. Liever een beetje meer betalen dan voor goeie mout (Maris Otter bvb), zeker als je een beginner bent. [/quote] Ik begrijp u wel Cies, toch was deez keer de verleiding te groot om dit te laten liggen. Gelukkig heb ik een erlenmeyer en roerstaafje gekregen, gratis en voor niets. :wink: Een gistkast heb ik al en die walsenmolen komt er en daar ga ik ook niet op besparen, want dat vind ik ook wel belangrijk. Mijn ervaring met zo goedkoop mogelijk is dat het uiteindelijk op het einde van de rit (meestal) niet zoveel uitmaakt.