Berichten van coppel

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    bij zo een vat wordt een afsluiting met schroefdraad en rubber geleverd

    Dus je kan het vat dicht doen (zoals een flesje met dop) en paar maand laten staan.

    Als je dan wilt tappen, moet je juist die schroefdop er af draaien en het tapsysteem opzetten.

    Dan kan je beginnen te carboniseren of indien je het al hergist hebt met suiker heb je enkel de co2 druk nodig om het bier te tappen

    Heb mij bij HomebrewShop zo een easydraft Pro aangeschaft.

    Deze komt vandaag toe en ik zou er morgen meteen een saison willen mee bottelen.


    Een review met paar foto's gaat dus volgen.


    Ik heb nog nooit geforceerd gecarboniseerd. Dus nu mijn vraag, hoe zou ik dit best doen?

    Mijn bier staat momenteel te lageren op 1°C.


    Ik wil het equivalent van 8g/L suiker. Daarna zet ik het vat weg bij 5°C.


    Brouwhulp zegt dan dat ik het vat op 1,3 bar moet zetten bij 5°C.

    Hoe lang moet dit op 1,3 bar blijven staan? Altijd? Of moet ik dit bij het tappen verminderen.

    Kan het sneller gaan als er met het vat geschud wordt?


    Weet er iemand hoe ik kan weten wanneer het CO2 patroon leeg is? Dus als ik niet aan het tappen ben maar eigenlijk aan het carboniseren.


    Na verloop van tijd zou Niels misschien wel ball-lock koppelingen verkopen om co2-flessen aan te hangen zodat de leidingen die men gebruikt voor corny kegs ook gebruikt kunnen worden. Iets in deze aard.

    Hoe zou het met de invoertaks zitten op zo een product?

    Want het is meer dan 22 euro. Dit wil dus zeggen dat er nog een forfait betaald zou moeten worden?


    Dan zou ik desnoods dit kopen en de kegs bij hbs

    Indien dat dezelfde gist is als de Wyeast 3711, dan begin je gewoon op 18C te vergisten, en laat je de temperatuur na een paar dagen langzaam stijgen tot 23-25C of zo. Dit is NIET de Dupont gist, dus ook niet dezelfde temperaturen gebruiken. Het voordeel is wel dat hij niet gemakkelijk stilvalt.

    Het is gewoon omdat brouwland dit schrijft:


    Geschikt voor het brouwen van Saisons met een alcoholpercentage tot 14%.

    Uitvlokking: 3

    Vergisting: 85-90%

    Aanbevolen temperatuurbereik: 26-32 °C

    Morgen ga ik dit bier brouwen.

    BrouwHulp Recept uitdraai



    Basis

    OmschrijvingWaarde

    KenmerkO

    Naam receptSaison Citra

    Brouwdatum01-07-2017

    BierstijlSaison (Sterke)

    Volume12,0 l

    Begin SG1,065 SG

    Berekende kleur (Morey)12 EBC

    Berekende bitterheid (Rager)38 IBU

    Brouwzaalrendement70,0 %

    Kooktijd90 min.


    Water en brouwzouten

    HoeveelheidIngrediënt

    11,00 lWater uit AAA Ninove

    0,60 gCaCl2

    6,22 mlMelkzuur

    8,02 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water

    CaMgNaHCO3ClSO4

    149 mg/l20 mg/l12 mg/l481 mg/l44 mg/l90 mg/l


    Vergistbare ingrediënten

    HoeveelheidNaamMouterijKleur%

    3,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC86,3 %

    0,10 kgAroma 50Dingemans50 EBC2,9 %

    0,05 kgCara-moutThomas Fawcett and Sons30 EBC1,4 %

    0,03 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC0,7 %

    0,30 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,6 %


    Maischschema

    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

    Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.3,5 l/kg

    Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.10 min.3,5 l/kg

    Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,5 l/kg


    Hop

    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

    9,5 gGalenabellen10,5%90 min.24,9 IBU

    20,0 gCitrabellen7,9%5 min.6,6 IBU

    20,0 gTettnangerbellen1,4%5 min.1,2 IBU

    20,0 gSaazpellets2,5%5 min.2,2 IBU

    10,0 gCitrabellen7,9%0 min.3,3 IBU


    Gist

    HoeveelheidNaamType

    10,0 gFrench Saison (M29)bovengist


    Dit zijn mijn resterende ingredienten.


    Hoe zou ik dit best vergisten? Vooral de temperaturen?

    Beginnen aan 23 graden en zo elke dag stijgen tot 28 graden?

    Dan ook nagisten rond 29 graden?


    Zou graag die typische kruidigheid er in krijgen

    misschien een kleine tip: binnenkort heeft Niels kleine inox vaatjes van 5 liter te koop (niet die minikegs maar echte inox vaten geschikt voor force carbonation). Hij zou een set gaan verkopen met alle connecties enzo voor iets meer dan 100 euro (prijs stond nog niet 100% vast).

    De vaatjes zelf zouden rond de 30 euro kosten.

    Ah daar kijk ik wel naar uit. Je kan deze ook al bestellen op ali express, maar dan komen er invoerrechten bij.

    Dat is dan met een kleine CO2 capsule vooronderstel ik?

    Ga dit even moeten uitstellen.

    Zit met een infectie op mijn brouwinstallatie.


    Ik denk dat het de plastieken slangen en bottelpijpjes zijn.


    Ik vergist in staal en glas.


    Heb nu alle plastiek vervangen.


    Ik ga morgen een testbier maken met wat ik nog liggen heb. Een saison (85% pils, 5%amber50, 10% suiker, citra hop en saaz, MJ french saison)

    Zotey hierboven is correct: ik heb eigenlijk gewoon bier gebrouwen en na het koken en koelen de appelsap toegevoegd en daarna vergist. De gebruikte gist is inderdaad de Fermentis Safale US-05 want die heeft een mooi neutraal profiel en ik wilde geen gistsmaak.

    Hoeveel appelsap op hoeveel wort voeg je toe? Kook je appelsap mee?

    Heb al eens een gelijkaardige stout gemaakt

    Dit was toen de mout:

    BrouwHulp Recept uitdraai


    Vergistbare ingrediënten

    HoeveelheidNaamMouterijKleur%

    8,00 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC45,4 %

    4,50 kgGreenSwaen Munich DarkDe Swaen20 EBC25,5 %

    1,17 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC6,6 %

    1,17 kgGerstvlokkenSupermarkt2 EBC6,6 %

    1,10 kgBlackSwaen BarleyDe Swaen1125 EBC6,2 %

    0,90 kgChocolademoutThomas Fawcett and Sons1000 EBC5,1 %

    0,65 kgBlackSwaen BlackDe Swaen1325 EBC3,7 %

    0,15 kgDonkere kandijsiroopZelf gemaakt250 EBC0,9 %


    Dit was ook zoveel donkere mout en dit is echt een lekker bier geworden.

    Dus ga het iets verminderen maar niet te veel.


    Honing zou ik gewoon nemen voor iets meer alcohol. Beter gewoon kandijsiroop nemen?

    ja 2.5 l/kg is misschien wat weinig. ga ik verhogen.

    wat geroosterde mout betreft, dit zijn alle overschotjes die ik nog heb.

    Zou dit te veel zijn?


    Weet iemand iets hoe er extra appelsiensmaak in te krijgen?

    Zijn de cacao nibs voldoende voor chocoladesmaak?

    Ga nog een keertje brouwen met Grainfather.


    Ik heb ooit van magic rock brewing een choclate orange stout geproefd.

    Dat waren precies pims in een glas.

    Bedoeling is dus een stout te maken van +-12%.


    Voor de appelsien neem ik al 80 g eiksnippers op gran marnier.

    Voor de chocolade 80 g cacao nibs die op vodka liggen.


    Zou de gran marnier voldoende zijn om er echte appelsien in te krijgen? Of zou ik nog schillen toevoegen?

    Zoja, welke schillen zijn de beste? Of gewoon zelf een appelsien kopen en de schil gebruiken. Hoeveel gram?


    Hier het recept:


    BrouwHulp Recept uitdraai


    Basis


    OmschrijvingWaarde

    KenmerkO

    Naam receptRIS Chocolate Orange

    Brouwdatum22-02-2017

    BierstijlStout (Imperial Russian)

    Volume13,0 l

    Begin SG1,115 SG

    Eind SG1,020 SG

    Schijnbare vergistingsgraad82,6%

    Alcoholgehalte12,4 vol.%

    Berekende kleur (Morey)224 EBC

    Berekende bitterheid (Rager)100 IBU

    Brouwzaalrendement70,0 %

    Kooktijd120 min.


    Water en brouwzouten


    HoeveelheidIngrediënt

    18,00 lWater uit AAA Ninove

    0,70 gCaCl2

    1,30 gCaSO4

    10,30 mlMelkzuur

    8,93 lSpoelwater


    Waterprofiel behandeld water


    CaMgNaHCO3ClSO4

    161 mg/l20 mg/l12 mg/l461 mg/l40 mg/l130 mg/l


    Vergistbare ingrediënten


    HoeveelheidNaamMouterijKleur%

    5,00 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC64,9 %

    0,70 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC9,1 %

    0,50 kgBlackSwaen BarleyDe Swaen1125 EBC6,5 %

    0,40 kgBlackSwaen BlackDe Swaen1325 EBC5,2 %

    0,20 kgAroma 50Dingemans50 EBC2,6 %

    0,20 kgCara-moutThomas Fawcett and Sons30 EBC2,6 %

    0,20 kgChocolademoutThomas Fawcett and Sons1000 EBC2,6 %

    0,50 kgHeidehoningSupermarkt3 EBC6,5 %


    Maischschema


    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte

    68,0 °C1 min.60 min.2,5 l/kg


    Hop


    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU

    90,6 gCascadepellets4,9%120 min.100,0 IBU


    Overige ingrediënten


    HoeveelheidNaamTypeGebruik

    5,00 gIers mosklaringsmiddelkoken

    80,00 gCacao Nibssmaakstofnagisting/lagering

    80,00 gEikensnippers, licht geroosterdsmaakstofnagisting/lagering


    Gist


    HoeveelheidNaamType

    1,0 l starterNottingham ()bovengist

    Ga nog een keertje brouwen met Grainfather.
    Ik heb ooit van magic rock brewing een choclate orange stout geproefd.
    Dat waren precies pims in een glas.


    Bedoeling is dus een stout te maken van +-12%.
    Voor de appelsien neem ik al 80 g eiksnippers op gran marnier.
    Voor de chocolade 80 g cacao nibs die op vodka liggen.

    Zou de gran marnier voldoende zijn om er echte appelsien in te krijgen? Of zou ik nog schillen toevoegen?
    Zoja, welke schillen zijn de beste? Of gewoon zelf een appelsien kopen en de schil gebruiken. Hoeveel gram?

    Hier het recept:

    BrouwHulp Recept uitdraai


    Basis


    OmschrijvingWaarde
    KenmerkO
    Naam receptRIS Chocolate Orange
    Brouwdatum22-02-2017
    BierstijlStout (Imperial Russian)
    Volume13,0 l
    Begin SG1,115 SG
    Eind SG1,020 SG
    Schijnbare vergistingsgraad82,6%
    Alcoholgehalte12,4 vol.%
    Berekende kleur (Morey)224 EBC
    Berekende bitterheid (Rager)100 IBU
    Brouwzaalrendement70,0 %
    Kooktijd120 min.



    Water en brouwzouten


    HoeveelheidIngrediënt
    18,00 lWater uit AAA Ninove
    0,70 gCaCl2
    1,30 gCaSO4
    10,30 mlMelkzuur
    8,93 lSpoelwater



    Waterprofiel behandeld water


    CaMgNaHCO3ClSO4
    161 mg/l20 mg/l12 mg/l461 mg/l40 mg/l130 mg/l



    Vergistbare ingrediënten


    HoeveelheidNaamMouterijKleur%
    5,00 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC64,9 %
    0,70 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC9,1 %
    0,50 kgBlackSwaen BarleyDe Swaen1125 EBC6,5 %
    0,40 kgBlackSwaen BlackDe Swaen1325 EBC5,2 %
    0,20 kgAroma 50Dingemans50 EBC2,6 %
    0,20 kgCara-moutThomas Fawcett and Sons30 EBC2,6 %
    0,20 kgChocolademoutThomas Fawcett and Sons1000 EBC2,6 %
    0,50 kgHeidehoningSupermarkt3 EBC6,5 %



    Maischschema


    OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
    68,0 °C1 min.60 min.2,5 l/kg



    Hop


    HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
    90,6 gCascadepellets4,9%120 min.100,0 IBU



    Overige ingrediënten


    HoeveelheidNaamTypeGebruik
    5,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
    80,00 gCacao Nibssmaakstofnagisting/lagering
    80,00 gEikensnippers, licht geroosterdsmaakstofnagisting/lagering



    Gist


    HoeveelheidNaamType
    1,0 l starterNottingham ()bovengist



    Vergisting


    KenmerkWaarde
    Starttemp. vergisting22,0 °C
    Max. temp. hoofdvergisting24,0 °C
    Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C
    Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
    Schijnbare vergistingsgraad100,0%
    Temp. nagisting0,0 °C
    Temp. lagering0,0 °C

    Heb dit weekend mijn nieuwe gistkast in elkaar gestoken.
    Omdat het een no frost vriezer is (een die al het vocht wegzuigt) had ik een beetje bang om er een gat in te maken.
    Daarom heb ik alle kabels via onderkant deur binnen gebracht.

    Temperatuursturing met een Inkbird ITC 310
    Verwarming met een 75 W infraroodlamp.
    Heb meteen een stekkerdoos binnen gezet zodat ik hier makkelijk een ventilator kan op aansluiten.

    Heeft iemand tips of nog opmerkingen?

    Kan er geen kortsluiting ontstaan moest het bier lekken/overschuimen?

    Bedankt,
    Ik ben eindelijk aan een goede tweedehands diepvries geraakt.
    Deze wil ik nu temperatuur gestuurd krijgen.

    Ik zou opteren voor de Inkbird ITC-310T. (op amazon voor 40 euro) Maar ik zie nu dat de relais ervan ook 10A zijn.
    Ga ik dan niet de zelfde problemen krijgen als een gewone standaard STC zonder toegevoegde relias?
    Dus dat ze ook gaan plakken? Of is de Inkbird hier op voorzien?
    Quote

    Oei dat was ik er vergeten bij te zetten. 4 weken.



    maar dan verse cocosnoot? niet die schilfers uit het kruidvat?

    Heb jij soms al eens een pils gedrooghopt?
    Ik ben aan het denken om de mijne met saaz te doen.
    Hoeveel zou ik gebruiken per l?
    Quote


    Ik heb 700gram in stukjes gesneden kokosnoot op 25L gebruikt.



    verse kokos?
    hoe lang heb je het laten trekken?

    Hallo allemaal,

    Later wil ik graag een frigo met een paar soda kegs. Maar momenteel heb ik de plaats nog niet.

    Nu heb ik op ali express iets gezien met 5 l kegs, maar ook met ball lock koppelingen. De kraan zou dan zelfs later nog gebruikt kunnen worden.
    Heeft iemand hier ervaring mee? Zou dit werken om u bier in te carboniseren en te schenken?

    Mag ik het demi water van Delhaize ook gebruiken als brouwwater?
    Dit noemt daar ook stijkwater en er staat op dat het 'giftig' is.

    Op gaat het toch over gewoon demi water



    Het is de vriendin die bezorgd is dat ik dat niet mag gebruiken. Ik ga natuurlijk ook brouwzouten
    toevoegen

    lijkt een beetje op zeepschuim

    ik had dit toevallig ook de laatste keer toen ik met GF gebrouwen had

    nu heb ik hem eens een half uur laten lopen met gewoon water, zien of ik het zaterdag het zelfde voor heb

    Ik heb momenteel een beetje het zelfde probleem. Alcohol is 9.5 % en zou het graag naar 8.5 %.
    Het voordeel is dat het zelfs iets te bitter is. Is dan aanlengen met gekookt water nog een probleem?

    Heb dus momenteel 24 liter aan 9.5 %.
    Moet ik dan aanlengen met 2.6 l water om 8.5% te krijgen?

    mvg

    Quote


    Het opkweken van gist zoals beschreven is standaard in onze club. Van een flesje tot gist voor 200 liter bier heb je maar een week nodig. Ik ben ermee gestopt omdat ik Rochefort had opgekweekt en een einddensiteit van 1000,08 had, bottelgist dus. Nu werk ik met korrelgist en hou een deel na de hoofdgisting achter voor de volgende keer. Na een half jaar koop ik nieuwe korrelgist.


    maak je dan een starter met de slurry?

    Dit zou het dan moeten worden:
    BrouwHulp Recept uitdraai


    Basis


    OmschrijvingWaarde
    KenmerkM
    Naam receptPils
    Brouwdatum27-11-2016
    BiertypePils(ener)
    Volume24,0 l
    Begin SG1,050 SG
    Berekende kleur (Morey)7 EBC
    Berekende bitterheid (Rager)24 IBU
    Brouwzaalrendement75,0 %
    Kooktijd75 min.



    Water en brouwzouten


    HoeveelheidIngrediënt
    22,70 lGedemineraliseerd water
    0,20 gCaSO4
    3,60 mlMelkzuur
    10,04 lSpoelwater



    Waterprofiel behandeld water


    CaMgNaHCO3ClSO4
    5 mg/l1 mg/l3 mg/l9 mg/l5 mg/l7 mg/l



    Klopt dit? Maar zo weinig brouwzouten toevoegen? Ik zou met het water uit delhaize werken. Of moet ik waarden van demiwater delahize toevoegen in brouwhulp?