Berichten van Serge

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

    De afstand begint korter te worden als ik de recensie's lees :happy3:happy3 Maar u zelf uitnodigen is niet beleefd dus, hopen dat er ergens een flesje mee komt naar het 2015 VHM komt. I will be there ::2duimen
    Ronnie Mooi receptje, maar slechts een vraagje waarom 75 min koken bij een blond biertje??? 49,5L spoelwater????? of gewoon spoelen tot eind afloop 1011. als ik het uittel in brouwhulp kom ik op ongeveer 23L spoelwater voor een laatste afloop van 1011SG en een eindvolume van 50L
    Gewoon bottelen, Als morgen je bier in de DJ op kamer temperatuur is gekomen zal deze vermoedelijk niet meer bubbelen, de oorzaak van het bubbelen is vermoedelijk de CO2 en andere gassen die opgelost raken tijdens het lageren bij lage temp in je bier. Even puur theoretisch Begin SG 1053 en Eind SG1012 vergist is dit 5.3% vol alcohol De vergistingsgraad van Fermentis Safale American US-05 gist is gemiddeld (81%) tot een restsuiker gehalte van 11gr/l wat ongeveer overeenkomt met je meting. [url]http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/02/SFA_US05.pdf[/url] Als je dan gaat bottelen met vb: Fermentis Safbrew F2 welk een vergistingsgraad heeft van 73% heeft ga je echt geen problemen hebben hoor. [url]http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/12/SFB_F2_EN.pdf[/url] Profiel safbrew F2:: speciaal geselecteerd voor de hergisting op fles en in het vat. Deze gist assimileert heel weinig maltotriose, maar assimileert basissuikers (glucose, fructose, sacharose, maltose). De gist wordt gekenmerkt door een neutraal aromatisch profiel, met behoud van het karakter van het basisbier. Safbrew F-2 is bestand tegen hoge alcoholgehaltes (> 10% vol) en verzekert alle gewenste eigenschappen van hergisting: Langere houdbaarheid bier door eliminatie van zuurstof Zorgt voor ronde smaak en rijpe aroma's Carbonatie Plakt op de bodem van flessen/vaten en vormt een mooie nevel bij suspensie Gebruiksdosis: 2 tot 7 g per HL Vergistingstemperatuur: 15-25°C Sedimentatie: hoog Einddichtheid: nvt Speciaal voor hergisting op fles/vat
    [quote="Hoppa"][quote="NewLine"][quote="W@lter"]Het wordt stilletjesaan tijd dat we ook in België een hobbybrouw wedstrijd hebben à la ONK. Maar de eeuwige vraag is en blijft : wie o wie gaat dat organiseren...[/quote]Grappig, een paar dagen geleden dacht ik net hetzelfde. Zelf wil ik me daar wel voor inzetten, maar niet alleen. Misschien als er nog geïnteresseerden zijn?[/quote]Op termijn zie ik dat misschien ook nog wel zitten. Dit jaar komt wat mij betreft nog te vroeg.[/quote] Eerst mijn excuses aanbieden aan de moderators Sorry voor de quote na quote en eigenlijk is dit een beetje off-topic, het gaat niet echt meer over de brouwland competitie. Mogelijk kan er beter een apart topic van gemaakt worden "kunnen we een bier keuring/competitie organiseren van uit het VHF" Vroeger als ik nog wijn maakte heb ik aan vele wijnkeuringen mee gedaan, deze werden door de lokale club of nationaal door het VAW georganiseerd. Voor zover ik kan terug vinden op de site van het VAW organiseren deze geen nationale wijn of bier keuringen meer, Ook staat er nergens bij een lokale gilde een bierkeuring op het programma voor 2015 Maar indien er van uit het Vlaams hobbybrouw forum een initiatief moest komen om een bierkeuring (al dan niet competitief) te organiseren wil ik best hier [u]actief[/u] aan mee werken.
    Ronnie, De uitdraai van het brouwsel was ter voorbeeld, het is een algemeen verschijnsel dat mijn brouwsels verder door gisten dan voorspeld in Brouwhulp, dit uit zich sterker als je een maisch schema kiest voor een medium of volle body (kortere beat amylase). [u]Mijn vraag is dus eigenlijk heeft iemand dat zelfde probleem met brouw hulp (ondanks dat die rekening houd met het vergistingsgraad van de vooropgestelde gist) of heeft het te maken met de manier van maischen die ik toepas?[/u] Als ik dan verder kijk in brouwhulp en de gisten die ik tot nu toe in de database zitten heb in grafiek zet blijkt dat de grootste hoop rond de 75% vergistingsgraad zitten. dus voor een dubbele weke gist kan ik dan eventueel wel gebruiken? :?: [img]http://i.imgur.com/eVIKWXF.jpg[/img] Voor beter detail : [url]http://i.imgur.com/eVIKWXF.jpg[/url] Wat betreft de bottel gist, ondertussen is mijn eerste biertje met Fermentis SafBrew F2 gebotteld, wachten op resultaten. ::2duimen Het voordeel van de champagne gist als bottel gis was wel dat ik deze in de kelder (gemiddelde temp 12°a 16°C) kon laten nagisten, met de fermentis heb ik het vermoede dat dat daar niet gaat lukken (deze moet dus een weekje of meer in de klima kast) maar ik zie wel het voordeel in van de fermentis gist.
    Heeft iemand een idee waar de brouw fout kan zitten? Na enkele biertje gebrouwen te hebben heb ik steeds de tendens dat mijn bier droger is (en minder body heeft) als voorspeld. Zelfs bij een maisch schema met een heel korte beta amylase. Situatie schets. - Maischketel is voorzien van een toerental geregelde knauf mixer, bij het laagste toerental zorgt deze nog steeds voor een stevige mengeling. - Verwarming is op gas. - Temperatuur wordt continu opgevolgd door een gekalibreerde baffel temperatuur meter - Roerder blijft steeds draaien tijdens het maischen - Foto's download/file.php?id=238 download/file.php?id=237 download/file.php?id=216&t=1 Voorbeeld van een van mijn brouwsels Uitdraai uit brouwhulp aangevuld met de nodige (of overdaad aan) extra informatie [b]Basiskenmerken:[/b] Bierstijl: Dubbel bruin Naam: Bruintje Vooropgesteld volume: 45l Berekende begin SG 1.066 Berekende bitterheid (Tinseth): 22IBU Kooktijd: 90min Geschat eind SG: [u][b]1.019[/b][/u] Bitterheidsindex 0.33 (zoet) Berekend alcohol gehalte vol.%: 6.1 Berekende kleur (Morey): 61EBC Gemiddeld brouwzaalrendement brouw installatie 82,0 % [b]Water(behandeling)[/b] Ingrediënt Hoeveelheid Maisch water PIDPA: 36,50 l Melkzuur: 6,10 ml NaCl: 1,00 g Spoelwater PIDPA: 24,51 l Melkzuur spoelwater: 4,10 ml [b]Waterprofiel[/b] Ca: 62 mg/l Mg: 7 mg/l Na: 25 mg/l HCO3: 125 mg/l Cl: 52 mg/l SO4: 49 mg/l pH besl: 5,4 pH Rstalk:53,9 mg/l Cl/SO4 ratio: 1.1 [b]Vergistbare ingrediënten[/b] 9,557 kg, 80,4 %, BREWFERM® PILS 3 EBC,C 0,499 kg, 4,2 %, WEYERMANN® CARA-RED® 40-50 EBC , 0,499 kg, 4,2 %, WEYERMANN® ABBEY MALT® 40-50 EBC , 0,499 kg, 4,2 %, WEYERMANN® CARA AROMA® 350-450 EBC , 0,333 kg, 2,8 %, WEYERMANN® CARAFA® SPECIAL TYPE 3 1300-1500 EBC , 0,499 kg, 4,2 %, Bruine basterdsuiker / kandijsuiker Supermarkt 35 EBC [b]Maischschema[/b] Beslagdikte 3,2 l/kg Beta-amylaserust: 62,0 °C Type: Infusie [b]Opw.tijd: 1 min. Rust: 10 min[/b]. Alfa-amylaserust: 72,0 °C Type: Directe verwarming [b]Opw.tijd: 10 min. Rust: 45 min.[/b] Uitmaischen: 78,0 °C Type: Directe verwarming [b]Opw.tijd: 5 min. Rust: 5 min. [/b] [b]Hop[/b] 51,2 g, Northern Brewer (BROUWLAND), Bellen, Alfazuur 5,6%, Kooktijd 90 min, 15 IBU 49,5 g, Styrian Goldings (BROUWLAND), Bellen, Alfazuur 2,7%, Kooktijd 20 min, 4 IBU 95,0 g, Saaz (BROUWLAND), Bellen, Alfazuur 1,6%, Kooktijd 10 min, 3 IBU 18,6 g, Saaz (BROUWLAND), Pellets, Alfazuur 1,6%, Kooktijd 10 min, 1 IBU [b]Overige ingrediënten[/b] 9,00 g, Iers mos, klaringsmiddel, koken, 10 min. 2,25 g, Korianderzaad, specerij, koken, 10 min. 0,45 g, Kruidnagel, specerij, koken, 10 min. 0,45 g, Steranijs, specerij, koken, 10 min. 20,25 g, Nutrisal, gistvoeding, anders, hoofdgisting. [b]Gist[/b] Getrapte giststarter (2l), 2 smash pakken in 1, l + 1,0 l, 1762 Belgian Abbey II Wyeast Labs, Bottelgist, 5 gr, Champagne Bioferm champagnegist [b]Metingen op Brouwdag[/b] Starttijd, 08:15:00 Eindtijd, 15:40:00 pH maischen, 5,4 pH SG eind maischen, 1,083 SG Maischrendement, 96,0% Temp. spoelwater, 80°C pH spoelwater, 5,4 pH pH laatste afloop, 5,6 pH SG laatste afloop, 1,010 SG pH start koken, 5,4 pH pH eind koken, 5,4 pH SG start koken, 1,056 SG SG einde koken, 1,073 SG Volume start koken, 49,5 l Volume eind koken, 42,5 l Rendement start koken, 81,9% Rendement eind koken, 86,0% Volume wort naar gistingsvat, 44,0 l [u]Extra water in gistingsvat, 6 l[/u] toegevoegd om eind SG te corrigeren Eind volume in gistingsvat, 50 l Eind dichtheid in gistingsvat, 1064 SG Gekoeld tot, 23,0 °C Belucht met lucht door, Overgieten Bitterheid in gistingsvat, 19 IBU Kleur in gistingsvat, 54 EBC [b]Vergisting[/b] Start hoofdgisting, 23-09-2014 Starttemperatuur vergisting, 23,0 °C Max. temp. hoofdvergisting, 25,0 °C Eind temp. hoofdvergisting, 24,0 °C Eind SG hoofdvergisting, 1,012 SG Schijnbare vergistingsgraad, 83,6% Start nagisting, 26-09-2014 Temperatuur nagisting, 23,0 °C Start lagering, 28-09-2014 Temperatuur lagering, 4,0 °C Eind SG, [b][u]1,010 SG [/u][/b] Schijnbare vergistingsgraad, 86,3% Alcoholgehalte, 7,1 vol.% [b]Bottelen [/b] Datum verpakken, 03-10-2014 Volume op fles, 44,3 l CO2 gehalte, 3,1 vol. Type suiker, Kristalsuiker Hoeveelheid, 8,0 g/l Totaal, 355 g Alcohol op fles, 7,5 vol.% Temp. hergisting 25,0 °C Moet ik de fout gaan zoeken in het brouwhulp programma??? Is de omzetting tijdens de beta amylase te goed door dat de roerder steeds staat te roeren? Voor mij is het niet echt duidelijk, de echte brouw goeroes kunnen mij misschien een handje helpen?
    Voor mij is het ondertussen duidelijk, Ik ben zelf in mei vorig jaar met deze leuke hobby begonnen, Het bier brouwen blijkt dan na een paar brouwsels wel te lukken en je begint verder te denken (eigenlijk wil je bevestiging dat je goed bezig bent, de narcist in elke gepassioneerde persoon), kan ik mijn heerlijk bier niet aan de man brengen want ik vind het zelf toch zo lekker en ik wil dit delen met heel de wereld! Eventueel er zelfs nog een centje mee kunnen op rapen. [u]Theoretisch is het antwoord is ja, maar er zijn strenge regels die het bijna onmogelijk maken voor een hobbybrouwer en zeker niet rendabel.[/u] :rulez! Mijn oplossing: feestjes ::party geven en dat lekker bier ("dat lekker" ::31 is vermoedelijk een persoonlijke interpretatie) hier in de zomer op het terras en in de winter voor de haard met vrienden degusteren. Allen zullen uit beleefdheid (al dan niet op recht) bevestigen dat je goed bezig bent en voila de gepassioneerde narcistische brouwer voelt zich dan weer goed in zijn vel en blijft gemotiveerd om de wereld van het brouwen en zijn grenzen verder te verkennen. Een spreekwoord zegt "als het bier is in de man de gezelligheid niet op kan" :santé PS, Om een overaanbod aan vrijwilligers die willen komen degusteren te vermijden heb ik slechts een regel: Eerst moet je een vriend zijn :welcome2
    weinig vertrouwen in chinezen blijkbaar Nog eens een link naar de zelfde pomp waar Walter naar verwees, met nog meer info. http://www.aliexpress.com/item/Free-Shi ... 18797.html. Hier staat wel specifiek vermeld Food grade, Wat is nu eigenlijk food grade: Food grade is een document of keurmerk dat de producent kan aanvragen in functie van het gebruik van een toestel, dus zelfs materiaal zonder een food grade keurmerk kan ook voldoen aan de eisen om te gebruiken in de voedings/geneesmiddelenindustrie. Food grade keurmerk is afhankelijk van het materiaal, type van gebruik en de [u]tijd[/u] waarmee het te verwerken product in contact komt, en de eventuele Extractables en Leachables die kunnen vrijkomen. (= gebruiksvoorschriften van de producent respecteren) Als ik nog werkte hebben wij op de firma ooit een opmerking over Extractables en Leachables gekregen van uit het FDA, na en hele studie uitgevoerd te hebben, blijkt dat vooral de contact tijd belangrijk is en de eventuele voor behandeling (voorspoeling) die uitgevoerd werden doorslag gevend waren ifv Extractables en Leachables.(De details ga ik jullie besparen want is niet relevant hier) Enkele voorbeelden: Gebruik van koper in de voedingsindustrie, => toelaatbaar indien er geen reactie is met het koper en de contacttijd zeer beperkt vb: koppelsstuk op een waterslang Gebruik van koper is dan wel niet toelaatbaar voor de productie van azijn, daar dit koper aantast en koper ionen zullen oplossen. (of ook bij langdurige inwerking van zure/oxiderende reinigingsmiddelen) Iets kan food grade zijn bij lage temperatuur maar dan weer niet bij kook temperatuur (en dat staat ook niet vermeld op het icoontje mes en vork) Een nieuw PVC gistingsvat ruikt soms, daarvoor ga je het voor spoelen en reinigen met een [u]aangepast reinigingsmiddel[/u] voor dat materiaal, hierdoor zullen de schadelijke stoffen die eventueel nog op het oppervlak aanwezig zijn verwijderd worden. Echter zou je dit vat nu met Aceton gaan reinigen, kan je evengoed je Food grade label uit je vat knippen, daar de weekmakers die toegevoegd zijn aan de pvc dan zullen loskomen en later in je bier terecht zullen komen. Wat is nu de boodschap, Als je iets koopt koop je best natuurlijk materiaal dat voedingsmiddelen of nog beter FDA goedgekeurd is, maar de manier waarop je het reinigt en deze gebruikt zijn zeker even belangrijk (dus lees de gebruikers handleiding). -laat geen alkalische/zure reiniger voor 2 dagen in apparatuur staan -Spoel en reinig je nieuwe apparatuur voldoende voor met de daarvoor bestemde spoel en reinigingsmiddelen. -laat je gezond verstand een beetje werken. (wie heeft er ergens geen koper of ongepaste dichtingen in zijn brouw installatie zitten???) -Als een materiaal zuur en alkalisch en temperatuur en solvent bestendig is, zit je in 99,9% van de gevallen goed Trouwens en bestaan lijsten van goedgekeurde materialen in de voedingsindustrie. als je twijfelt kan je deze steeds raadplegen. http://www.fda.gov/Food/IngredientsPack ... 120771.htm
    Ronnie, ik denk het wel, zefde pomp nog eens op aliexpress maar dan met wat meer uitleg http://nl.aliexpress.com/item/MP-15RM-H ... 24722.html en zijn eigenlijk namaak van de bekende Iwaki pompen maar blijkbaar zijn deze beter temperatuur bestendig. http://www.iwaki.be/nl/pompen/magneetpo ... -v-series/ zijn zeker bruikbaar zolang deze maar niet droog draaien, dan zijn ze vlug stuk, hieronder de instruction manual http://www.iwaki.dk/media/files/PUMPS/2 ... nglish.pdf [u]Vergeet niet eer deze thuis is afgeleverd (douane accijnzen, BTW, administratie) kost deze 122€[/u]
    Volgende reeds gevonden Five star is niet schuimend, boven de 38°C http://www.fivestarchemicals.com/wp-con ... BWTech.pdf Als het enkel voor spoelen is, en je moet niet van af te grote afstanden besproeien (werp) kan je vermoedelijk de voorgeschreven druk van de sproeiballen verlagen daar deze meestal een redelijk grote werp lengte hebben. In de veronderstelling dat je al een sproeikop hebt kan je als eenvoudige test deze via een slang en eventueel trechter (best een slang diameter gebruiken die gelijk is als de toevoer diameter die je in de toekomst gaat gebruiken) verbinden met een emmer en op 50 cm van de grond ophangen. Daarna test uitvoeren vanaf 1m 1,5m en 2 meter hoogte (hoogte van de emmer tov de sproeikop) laten sproeien en de werp bepalen, elke meter waterkolom (hoogte van sproeikop tov emmer) komt dan overeen met 100mb druk die je nodig hebt. Als je dit uitvoert op vb: een droge oprit kan je gewoon de werp meten (diameter natte plek) Vermoedelijk heb je dan geen al te dure pomp nodig.
    Pompje kopen, Kijk even op Ali-express / Ebay, pompen genoeg, ik heb er daar ook al besteld voor mijn brouw installatie, enkel rekening houden dat je van af een aankoop bedrag van 20€ invoertaks 3% en 21% BTW moet betalen en dit op het totale bedrag dus pomp en verzendingskosten + administratie kosten aan de verzendingsfirma (ik dacht voor DHL ongeveer 17€ en voor de Belgische post ongeveer 7€). pomp die ik gebruik: http://nl.aliexpress.com/item/TL-B08H-1 ... dVersion=1 Uit mijn werk ervaring waar ik al meerdere CIP instalatie heb in dienst gesteld kan ik je enkel dit mee geven: Belangrijkste is de flow/druk die je nodig hebt voor het gebruik van een sproeibal want deze twee factoren bepalen de werp en eventuele reinigingsimpact Volgende vragen moet je voor je zelf stellen: Moet de sproeibal enkel dienen om de zaak nat te maken met zeep, dan gaat dit nogal mee vallen, verwacht je ook een impact reiniging door het sproeien, ga je een stevige pomp nodig hebben. Onderstaande links met enkel voorbeelden http://nl.aliexpress.com/item/Free-ship ... 33083.html Deze sproeibal dien enkel voor het wetten van apparatuur, hier hen je een min druk nodig van 1. bar en zal maximale flow genereren van 12m3/h cleaning radius 1,25m http://nl.aliexpress.com/item/1-0-SS304 ... 86736.html Deze sproeibal dien echt voor het sproeien (impact reiniging), hier hen je een min druk nodig van 2.5 bar en zal maximale flow genereren van 17m3/h bij een cleaning radius 1,25m. Dus kwestie van op zoek te gaan na zo een klein mogelijke sproeibal, en dan een aangepaste pomp te kopen. Maar veel belangrijker is nog de zepen die je gaat gebruiken, deze mogen niet schuimen (de zepen die in de industrie gebruikt worden schuimen meestal niet meer van af 80°c) of je moet een antischuim middel toevoegen. En ga er vooral van uit dat je moet rekenen op de zeep reiniging, impact reiniging door druk werkt niet echt goed (beroeps ervaring) nog wat nuttige links. http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index. ... ic=15172.0 http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index. ... #msg400387
    [quote="Serge"]Mijn ervaring met candijsuiker, Bij het gebruik van kandijsuiker van Candico, deze behoud zijn kleur niet. (1.88€/Kg) [ATTACHMENT NOT FOUND] Bij het gebruik van donkere bastaard suiker van Van Gilse (nederlandse suiker van bij AH) behoud deze wel zijn kleur.(1,43€/Kg) [ATTACHMENT NOT FOUND] Als ik op de samenstelling van de kandijsuiker van Candico ga kijken bevat deze enkel kandijsuiker. Als ik op de samenstelling van de donkere bastaard suiker van Van Gilse ga kijken bevat deze als kelurstoffen: E150c Ammoniakkaramel en E150d Sulfiet-ammoniakkaramel Kandijsuiker (of siroop) van brouwland heb ik nog niet gebruikt, heeft deze voordelen??? de prijs is allen al om van achterover te vallen (8€/Kg) [ATTACHMENT NOT FOUND][/quote] Blijkbaar verdeelde meningen in dit topic, dus wat verder gaan zoeken. [b]1: Op Google discutiegroep rec.crafts.brewing volgende gevonden:[/b] https://groups.google.com/forum/?hl=nl# ... ato3ZP94y0 [i]To follow up on the candi sugar thread, here's some information on candi sugar from Candico: [pre]BEGIN QUOTED TEXT Candy Syrup: Candy syrup is a syrupy liquid obtained as a by-product of the sugarcandy production. Recommended for its special flavor and taste. Used in special high fermentation beers. Specifications: Dry Extract 79-80% Saccharose on dry matter 45-46% Invertsugar on dry matter 43-44% Ash 0.8-1.2 Color brown: 300-425 EBC dark brown: 1700-2000 EBC pH 5.5-5.9 Candysugar: Candysugar consists of granulated crystals obtained from cooling down strongly concentrated saccharose solutions boiled at very high temperatures. Can also be used in high fermented special beers. Standards: Saccharose content 98.67-99.55% Invertsugars 0.05-0.16% Ash 0.03-0.04% END QUOTED TEXT[/pre] [b]2: Info die ik gevonden heb bij de Tiense suiker rafinaderij:[/b] http://www.tiensesuikerraffinaderij.com ... anken.ashx Daar staat duidelijk vermeld dat pure karamel E150a onstabiel is in bier en dat E150c of ammoniakkaramel wel stabiel is in bier. [b]3:Op food-inf.net het volgende gevonden:[/b] http://www.food-info.net/nl/colour/caramel.htm Commerciële karamels worden geproduceerd door het direct verhitten van suiker, of door het verhitten van suiker in aanwezigheid van co-factoren, zoals ammonia en sulfiet. Dit resulteert in karamels met verschillende kleuren of karamels met geladen zijgroepen. Deze aspecten zijn erg belangrijk voor het gebruik van verschillende karamels in levensmiddelen. Karamels die gebruikt worden om frisdranken te kleuren (cola) moeten negatief geladen zijn om reacties met fosfaten te voorkomen die troebeling en kleurverlies veroorzaken. [b]4: Welke karamel kleurstoffen bestaan er:[/b] http://www.misterie.be/Warenkennis/Suiker/Karamel.html E150a Basische karamel, Class I caramel E150b Alkalisulfiet karamel, Class II caramel E150c Ammonia karamel, Class III caramel E150d Sulfietammonia karamel, Class IV caramel Als ik bovenstaande informatie allemaal een beetje probeer samen te bundelen, kom ik tot de vaststelling stellen dat gewone kandijsuiker van Candico onvoldoende kleur stabiel is in bier, daar deze geen Class II / Class III of Class IV karamel kleurstof bevat. De aanwezige kleurstoffen in de Candico kandijsuiker kunnen dus na verloop van tijd afgebroken worden onder invloed van de aanwezige fosfaten in het bier. Of zie ik dit verkeerd????????
    Claes, Ik heb er zo eentje gekocht bij BL, en deze zijn zeker OK, maar ondertussen heb ik deze ook al gratis gekregen van een verdeler van water (sipwell). Misschien gewoon even navragen waar van die drinkfonteintjes staan of je er geen kan hebben, blijkbaar is er 13€ leeggoed op de waterflessen maar dat krijgen ze enkel terug indien deze nog in goede toestand zijn, diegene die ik gratis verkregen heb was gewoon een beetje vuil. Serge
    Na wat verder nagedacht te hebben wat we kunnen maken met al de restjes die ik liggen had (enkel de Glacier hop zal ik dan moeten aanschaffen), toch gekozen om voor de Imperial Russian Stout te gaan en tot het volgende gekomen: Dat de beslag dikte aan de hoge kant is (2,8L/Kg) heeft te maken dat mijn filter slechts 50 L groot is, dus het totale beslag mag niet meer dan 50 L zijn. [u][b]BrouwHulp Recept uitdraai[/b][/u] [u][b]Basis[/b][/u] [tabular type=4][head]Omschrijving[/head][head]Waarde[/head] [row][data]Kenmerk[/data][data]8.0.2[/data][/row] [row][data]Naam recept[/data][data]Vladpoetin[/data][/row] [row][data]Brouwdatum[/data][data]05-01-2015[/data][/row] [row][data]Biertype[/data][data]Stout (Imperial Russian)[/data][/row] [row][data]Volume[/data][data]35,0 l[/data][/row] [row][data]Begin SG[/data][data]1,094 SG[/data][/row] [row][data]Berekende kleur (Morey)[/data][data]108 EBC[/data][/row] [row][data]Berekende bitterheid (Tinseth)[/data][data]69 IBU[/data][/row] [row][data]Brouwzaalrendement[/data][data]82,0 %[/data][/row] [row][data]Kooktijd[/data][data]90 min.[/data][/row][/tabular] [u][b]Water en brouwzouten[/b][/u] [tabular type=4][head]Hoeveelheid[/head][head]Ingrediënt[/head] [row][data]38,10 l[/data][data]Water uit PIDPA westerlo[/data] [row][data]7,60 ml[/data][data]Melkzuur[/data] [row][data]16,60 l[/data][data]Spoelwater[/data][/row][/tabular] [u][b]Waterprofiel behandeld water[/b][/u] [tabular type=4][head]Ca[/head][head]Mg[/head][head]Na[/head][head]HCO3[/head][head]Cl[/head][head]SO4[/head] [row][data]62 mg/l[/data][data]7 mg/l[/data][data]14 mg/l[/data][data]136 mg/l[/data][data]35 mg/l[/data][data]49 mg/l[/data][/row][/tabular] [u][b]Vergistbare ingrediënten[/b][/u] [tabular type=4][head]Hoeveelheid[/head][head]Naam[/head][head]Mouterij[/head][head]Kleur[/head][head]%[/head] [row][data]6,250 kg[/data][data]BREWFERM® PILS 3 EBC[/data][data]Brewferm[/data][data]3 EBC[/data][data]45,9 %[/data][/row] [row][data]5,000 kg[/data][data]BREWFERM® TARWEMOUT LICHT 3 EBC[/data][data]Brewferm[/data][data]3 EBC[/data][data]36,7 %[/data][/row] [row][data]0,600 kg[/data][data]WEYERMANN® CARAFA® SPECIAL TYPE 3 1300-1500 EBC[/data][data]Weyermann[/data][data]1400 EBC[/data][data]4,4 %[/data][/row] [row][data]0,511 kg[/data][data]WEYERMANN® CARA-HELL® 20-30 EBC[/data][data]Weyermann[/data][data]25 EBC[/data][data]3,8 %[/data][/row] [row][data]0,500 kg[/data][data]WEYERMANN® ABBEY MALT® 40-50 EBC[/data][data]Weyermann[/data][data]50 EBC[/data][data]3,7 %[/data][/row] [row][data]0,500 kg[/data][data]WEYERMANN® CHOCOLATE ROGGEMOUT 800 EBC[/data][data]Weyermann[/data][data]800 EBC[/data][data]3,7 %[/data][/row] [row][data]0,250 kg[/data][data]WEYERMANN® CARAMUNICH® TYPE 2 110-130 EBC[/data][data]Weyermann[/data][data]120 EBC[/data][data]1,8 %[/data][/row][/tabular] [u][b]Maischschema[/b][/u] [tabular type=4][head]Omschrijving[/head][head]Temperatuur[/head][head]Stap tijd[/head][head]Rust tijd[/head][head]Beslagdikte[/head] [row][data]Beta-amylaserust[/data][data]62,0 °C[/data][data]1 min.[/data][data]20 min.[/data][data]2,8 l/kg[/data][/row] [row][data]Alfa-amylaserust[/data][data]72,0 °C[/data][data]10 min.[/data][data]30 min.[/data][data]2,8 l/kg[/data][/row] [row][data]Uitmaischen[/data][data]78,0 °C[/data][data]5 min.[/data][data]5 min.[/data][data]2,8 l/kg[/data][/row][/tabular] [u][b]Hop[/b][/u] [tabular type=4][head]Hoeveelheid[/head][head]Naam[/head][head]Type[/head][head]% alfazuur[/head][head]Kooktijd/toevoeging[/head][head]IBU[/head] [row][data]191,9 g[/data][data]Glacier (BOUWLAND)[/data][data]pellets[/data][data]4,6%[/data][data]90 min.[/data][data]52,7 IBU[/data][/row] [row][data]60,0 g[/data][data]Glacier (BOUWLAND)[/data][data]pellets[/data][data]4,6%[/data][data]20 min.[/data][data]9,3 IBU[/data][/row] [row][data]25,0 g[/data][data]Styrian Goldings (BROUWLAND)[/data][data]pellets[/data][data]2,9%[/data][data]20 min.[/data][data]2,5 IBU[/data][/row] [row][data]140,0 g[/data][data]Styrian Goldings (BROUWLAND)[/data][data]pellets[/data][data]2,9%[/data][data]5 min.[/data][data]4,5 IBU[/data][/row][/tabular] [u][b]Overige ingrediënten[/b][/u] [tabular type=4][head]Hoeveelheid[/head][head]Naam[/head][head]Type[/head][head]Gebruik[/head] [row][data]5,00 g[/data][data]Iers mos[/data][data]klaringsmiddel[/data][data]koken[/data][/row][/tabular] [u][b]Gist[/b][/u] [tabular type=4][head]Hoeveelheid[/head][head]Naam[/head][head]Type[/head] [row][data]34,5 g[/data][data]SafAle English Ale (S-04)[/data][data]bovengist[/data][/row] [row][data]3,0 g[/data][data]SafBrew F2 nagisting op fles (F2)[/data][data]bovengist[/data][/row][/tabular] Iemand nog verdere suggesties ????? Heb ik iets over het hoofd gezien
    Niels, Kijk even op dit item, [url]http://www.vlaamshobbybrouwforum.be/forum/viewtopic.php?f=27&t=3179[/url] Ik heb ook deze aroma weels (van de wort) en hun belangrijkste specificaties samengevoegd in een PDF en oplopend op kleur, daardoor is dit makkelijker om of te drukken en te gebruiken. Indien gewenst geef even je email adres en dan stuur ik deze wel even door . Serge
    [MOD] overbodige herhalingen van wat er net boven staat weggenomen. Dan ben je de club van Westerlo nog vergeten, das ook nog een buurgemeente :santé (ledenaantal onbekend)
    Penumbra, Ik, heb eens nagekeken hoeveel koriander en [u]zoete[/u] sinaasappelschil ik in mijn tripels heb gebruikt. Ik heb een La Chouffe kloon waar in 0,8gr/L koriander in zit en 0,4gr/L zoete sinaas, (lichte sinaas toets) ook heb nog een andere trippel waar ik 1gr/l koriander en 1 gr/l zoete sinaas heb in verwerkt (deze laatste waarden zijn voor mij absoluut het maximum om te gebruiken) het laatste heeft wel een uitgesproken cirtus smaak, vele denken dat daar Citra of Centennial hop in verwerkt zit hoewel dat dat niet is. Ik zou geen mout vervangen door suikers, de maisvlokken zijn voldoende om het doordrinkbaar te houden. Serge
    Penumbra, Je hebt 90 min aan kooktijd, en je voegt de beide hop's slechts de laatste 30 min toe tijdens het koken??? Normaal gezien heb je het beste extractie rendement ifv van bitterheid na ongeveer 60 min koken. voor de aroma en de smaak moet je slechts op het laatste moment toevoegen (minder dan 30 min) Als je je echt wil gaan gaan voor het aroma van beide hop's is 30 min te veel, logisch zou zijn dat je in principe een als bitterhop defigneerd en deze 60 min laat mee koken. Voor een licht gekleurd bier zou ik ook geen 90 min koken maar slechts 60 min, langer koken geeft niet veel toegevoegde waarde voor een blond bier. Ik heb dit even ingegeven in bruwhulp de EBC waarde is 14 en de begin SG 1083 . Ik zou slechts 60 min koken, 40gr tettnager aan 60 min koken, 10gr saaz aan 60 min koken, 20 gr saaz aan 20 min koken, 20 gr saaz aan 5 min koken, De IBU komt dan uit op 25, en de aroma's en de smaak van de saaz hop zitten dan in je bier. Wat betreft de kruiden: Koriander: Van koriander kun je 2 tot 15 gram per 10 1iter bier gebruiken. In witbieren, dubbels en tripels mag de koriander zeker niet overheersen. Dan is 3 tot 4 gram per 10 1iter voor deze bieren meer dan genoeg. Je kan koriander het beste malen en kort voor het einde (10min) van het koken toevoegen. Curacao schil Het geeft een licht wrange citrussmaak en wordt vaak gebruikt in witbier en tripel. Als je curaçaoschil wil gebruiken moet je er rekening mee houden dat het bier er bitterder van kan worden. Gebruik ongeveer 5 tot 10 gram per 10 liter. Een gedeelte van de schillen kan je het beste een half uur laten meekoken en een ander gedeelte kan je het beste op het einde van het koken toevoegen. Verwacht niet dat je van curaçaoschil veel sinaasappelaroma in je bier krijgt. Daarvoor kan je beter de schil van de zoete sinaasappel gebruiken. Serge
    Wim, Je bent uit de buurt, spring gerust eens binnen, en dan kan je even komen kijken hoe ik alles georganiseerd heb en van waar ik al mijn benodigdheden gehaald heb, en kan je met je ogen stelen wat je wil. Serge
    Als ge eerst dan een batchke laten brouwen hebt bij de microbrouwerij, dan brouw je zelf een deel van het zelfde bier in het zwart, en dat kan je dan verkopen zonder accijnzen of btw, al de accijnzen of voedsel inspectie dan langs komen is het bier dat je nog moet verkopen van dat eerste batchke ::denken Denken zoals een echte belg
    Gerry, Lekker bij hoge temp laten vergisten, dan krijg je een leuke banaan toets in je bier. Kwestie van hop zou ik persoonlijk voor styrian goldings als biterhop gaan en saaz als aroma. maar ieder heeft zijn eigen smaak hé Eventueel nog een beetje karamel mout toevoegen voor een smaak toets en voor een net iets donkerdere kleur. [b]En zeker indien het snel moet kunnen gedronken worden niet te veel aroma hop gebruiken.[/b] Sneltreinbier (mijn persoonlijk record :wink: ): -indien voldoende giststarter ongeveer 5 dagen hoofdgisting bij 26°C -indien de SG niet meer daalt gedurende 3 dagen overhevelen en 5 dagen koud lageren, -op flessen trekken (best eerst het bier terug opwarmen tot 24°C) en terug 5 dagen na gisten bij 26°C -een weekje koud lageren op fles en drinken maar :santé Serge
    [quote="Brucero"]Waarom zou je bij apiehein 1,45€/kg betalen als je bij colruyt gewone kristalsuiker aan 0,85€/kg kan kopen ???[/quote] Omdat kristalsuiker geen witte bastaard(kandij)suiker is.
    Mijn ervaring met candijsuiker, Bij het gebruik van kandijsuiker van Candico, deze behoud zijn kleur niet. (1.88€/Kg) [ATTACHMENT NOT FOUND] Bij het gebruik van donkere bastaard suiker van Van Gilse (nederlandse suiker van bij AH) behoud deze wel zijn kleur.(1,43€/Kg) [ATTACHMENT NOT FOUND] Als ik op de samenstelling van de kandijsuiker van Candico ga kijken bevat deze enkel kandijsuiker. Als ik op de samenstelling van de donkere bastaard suiker van Van Gilse ga kijken bevat deze als kelurstoffen: E150c Ammoniakkaramel en E150d Sulfiet-ammoniakkaramel Kandijsuiker (of siroop) van brouwland heb ik nog niet gebruikt, heeft deze voordelen??? de prijs is allen al om van achterover te vallen (8€/Kg) [ATTACHMENT NOT FOUND]
    Voor een deftige meting heb ik een baffel (buis) gemaakt welke in de kook/maisch ketel wordt geplaatst met daar in een Hanna lek thermometer,( [url]http://www.conrad.be/ce/nl/product/109981/Lek-thermometer?ref=searchDetail[/url] ) Ik heb deze wel in de baffel ingegoten in hars zodoende dat er geen vocht aan de sonde kan komen, al de temperatuurmeters met sondes hebben een probleem, de draad en de lassen kunnen niet echt tegen de hoge temperatuur en vocht, enkel de sonde mag ondergedompeld worden. Mijn zelf gemaakte baffel temperatuur meting gaat nu al wel een half jaartje mee, maar ik heb er wel vertrouwen in. De Hana lek thermometer heeft ook een Cal-Check-functie waarbij je hem terug kan kalibreren door hem in ijswater te steken en hem op 0 te zetten. [ATTACHMENT NOT FOUND] [ATTACHMENT NOT FOUND]
    Heb ook dat probleem gehad, de kook en hobby thermometers kunnen echt niet tegen waterdamp, mijn eerste (Youcook) was reeds na 2x stuk, Ik heb heb snel de zelfde dag (mijn vrouw naar de winkel gestuurd) nog een nieuwe moeten gaan kopen om verder te kunnen brouwen. Ik heb het zelfde type gekocht en de oude met het nieuwe kastetiket terug geleverd (1 jaar garantie op die dingen) en zonder discutie een nieuwe gekregen. Ondertussen heb ik deze welke ik in waterdamp gebruik ingepakt in plastiek. [ATTACHMENT NOT FOUND] [ATTACHMENT NOT FOUND] [ATTACHMENT NOT FOUND]
    Voor de mensen uit de regio Geel Ik gebruik alkalische reiniger die een kleine zeephandelaar zelf laat maken en welke origineel bedoeld is voor braadkippenkramen te ontvetten (15€ voor 5L). Ik verdun deze in een nevelbusje (1 a 10% ifv de verontreiniging) en spuit daar mijn apparatuur en grote felsen gewoon mee in je ziet de verontreiniging zo loskomen en naar beneden lopen, straf spul die zeep. en voor die prijs kan je zelf niet liggen prutsen met chemicaliën. O ja van waar de naam van de zeep, je kan in dat winkeltje ook gewijd water van Lourdes of Scherpenheuvel kopen, Er zit vermoedelijk wat goddelijke kracht bij in die zeep (sorry als ik sommige mensen tegen het hoofd stoot) ::saint [ATTACHMENT NOT FOUND] [ATTACHMENT NOT FOUND]
    Gisteren dit briertje gebrouwen, Ondanks de goede raadgevingen toch mij zoveel mogelijk bij het originele recept gehouden, (ik kan soms nogal koppig zijn) :bang Het was niet echt de bedoeling om een Kölsch kloon te brouwen maar een pils met net dat ietsje meer. De vienna mout en de munich mout (voor de kleur) hebben beide een uitgesproken moutig en zoet karakter, de tarwe mout zorgt voor de romigheid en een tarwe toets, de haver vlokken dienen om dit alles vlot drinkbaar te houden, de kruiden zijn beperkt en je gaat deze niet uitgesproken proeven (bij het proeven ga je zoeken wat er extra in zit, maar je kan het niet onmiddellijk thuis brengen). Daar tegenover staat de Target hop en de Northeren brewer, beide hebben een hoog cohumulone gehalte wat zal zorgen voor een harde bitterheid, gecombineerd met kruidachtige, houtachtige aardse smaken. De Saaz als aroma hop in een pils lijkt mij logisch. Daar mijn Kölsch gist starter niet wilde vertrekken, (mogelijk is de slurry bevroren geweest in de ijskast) dan maar Fermentis-S32 saflager gaan halen in brouwland en gewerkt met droge korrel gist. Voor de bottelgist heb ik Fermentis-F2 safbrew mee gebracht om deze eens te proberen. Vanmorgen even gaan controleren in de klima kast en hij begint al lekker te brubbelen in het waterslot. Nu gewoon nog een beetje geduld en we kunnen weer proeven. :santé [ATTACHMENT NOT FOUND]
    Thee heeft de eigenschap om andere aroma's op te nemen, is een trukje uit de oude doos maar het werkt!!!, ik heb ooit mijn ijskast waar 2 dagen mosselen hadden in gestaan in 2 dagen ontgeurd gekregen met 6 thee zakjes. Ze noemen dat raad van tante kaat
    Hoe stel ik een biertje samen. [b]Selecteren van de mout aan de hand van de Aroma Wheel.[/b] 1. Eerst bepaal ik voor mij op welk aroma(‘s) ik zeker probeer te vermijden, de mouten die uitgesproken die smaak bevatten zal ik elimineren. vb: Ik wil absoluut geen broodsmaak, dan ga ik zeker Special W niet selecteren. 2. Van de resterende mout soorten zal ik in functie van de kleur van het bier de mouten die niet passen elimineren. vb: bij een blond bier worden de sterk gekleurde mouten geëlimineerd. 3. Dan bepaal ik welke aroma’s mijn bier zullen domineren, uit de resterende moutsoorten (na stap 1&2 uitgevoerd te hebben) selecteer ik deze mouten die dat aroma bevatten. 4. Dan vergelijk ik de geselecteerde mouten uit stap 3 ifv de rest van hun smaakpallet. (terug elimineren welke naar mijn gevoel niet passen) 5. Van de overgebleven moutsoorten uit stap 4 vergelijk ik onderling de kracht dat deze hebben van het gewenste aroma (grote van de piek op het Aroma Wheel). Soms heb je 2 mout soorten met een vergelijkbaar smaak pallet maar een is meer uitgesproken, vb Carahell en Carared. In functie van de maximale stort zal ik eventueel verder elimineren of selecteren om deze mout toe te voegen. 6. Daarna geef ik de overgebleven mout soorten in in brouw hulp, a rato van 50% van de maximale stort. Door het spelen met de hoeveelheden (percentages van de totale/maximale stort) kom ik dan uiteindelijk tot een (gewenste) resultaat ifv het type bier dat ik wil gaan maken. [b]Selecteren van de hop.[/b] 1. Eerst bepaal ik voor mij op welk aroma(‘s) ik zeker probeer te vermijden, de hopsoorten die uitgesproken die smaak bevatten zal ik elimineren. 2. Selecteren van de bitter hop, als ik een harde bitterheid wil zal ik een bitterhop met een hoog cohumulone gehalte kiezen, wil ik een zachte bitterheid (vb bij een licht bruin biertje) eentje met een laag cohumulone gehalte. 3. De aroma hop selecteer ik in functie van het gewenste aroma en het totale oliegehalte. [b]Algemeen hou ik mij aan de regel zowel voor de mout als de hop:[/b] Voor een eenvoudig biertje probeer ik niet te veel verschillende aroma’s te combineren, Voor een complex biertje probeer ik complementaire aroma’s samen te voegen. [u]Verder kan ik iedereen aanraden om van alles eerst gewoon te proeven alvorens je iets in je bier gebruikt, er zal een wereld van smaken voor je open gaan en selecteren wordt dan veel makkelijker[/u] Mout kan je zo proeven , van hop en kruiden maak ik een beetje thee. Ook nog handig voor het selecteren van hop, http://zekeshore.com/hops_v1.12.png http://www.billkuker.com/hops/ https://www.hopunion.com/aroma-wheel/ http://www.barthhaasgroup.com/wheel/ [ATTACHMENT NOT FOUND]
    Zaterdag is het brouwdag, We gaan nog eens een Kölsch brouwen. Lekker voor van de zomer. [u][b]BrouwHulp Recept uitdraai[/b][/u] [u][b]Basis[/b][/u][tabular type=4][head]Omschrijving[/head][head]Waarde[/head][row][data]Kenmerk[/data][data]4.X.1.[/data][/row][row][data]Naam recept[/data][data]Tongelse Lager[/data][/row][row][data]Brouwdatum[/data][data]02-11-2014[/data][/row][row][data]Biertype[/data][data]Kölsch[/data][/row][row][data]Volume[/data][data]45,0 l[/data][/row][row][data]Begin SG[/data][data]1,046 SG[/data][/row][row][data]Berekende kleur (Morey)[/data][data]12 EBC[/data][/row][row][data]Berekende bitterheid (Tinseth)[/data][data]24 IBU[/data][/row][row][data]Brouwzaalrendement[/data][data]82,0 %[/data][/row][row][data]Kooktijd[/data][data]60 min.[/data][/row][/tabular] [u][b]Water en brouwzouten[/b][/u] [tabular type=4][head]Hoeveelheid[/head][head]Ingrediënt[/head][row][data]32,70 l[/data][data]Water uit PIDPA westerlo[/data][row][data]7,60 ml[/data][data]Melkzuur[/data][row][data]25,01 l[/data][data]Spoelwater[/data][/row][/tabular] [u][b]Waterprofiel behandeld water[/b][/u] [tabular type=4][head]Ca[/head][head]Mg[/head][head]Na[/head][head]HCO3[/head][head]Cl[/head][head]SO4[/head] [row][data]62 mg/l[/data][data]7 mg/l[/data][data]14 mg/l[/data][data]124 mg/l[/data][data]35 mg/l[/data][data]49 mg/l[/data][/row][/tabular] [u][b]Vergistbare ingrediënten[/b][/u][tabular type=4][head]Hoeveelheid[/head][head]Naam[/head][head]Mouterij[/head][head]Kleur[/head][head]%[/head][row][data]5,000 kg[/data][data]WEYERMANN® VIENNA 7 EBC[/data][data]Weyermann[/data][data]7 EBC[/data][data]57,8 %[/data][/row][row][data]2,000 kg[/data][data]BREWFERM® HAVERVLOKKEN[/data][data]Brewferm[/data][data]2 EBC[/data][data]23,1 %[/data][/row][row][data]0,700 kg[/data][data]BREWFERM® PILS 3 EBC[/data][data]Brewferm[/data][data]3 EBC[/data][data]8,1 %[/data][/row][row][data]0,700 kg[/data][data]BREWFERM® TARWEMOUT LICHT 3 EBC[/data][data]Brewferm[/data][data]3 EBC[/data][data]8,1 %[/data][/row][row][data]0,250 kg[/data][data]WEYERMANN® CARAMUNICH® TYPE 2 110-130 EBC[/data][data]Weyermann[/data][data]120 EBC[/data][data]2,9 %[/data][/row][/tabular] [u][b]Maischschema[/b][/u][tabular type=4][head]Omschrijving[/head][head]Temperatuur[/head][head]Stap tijd[/head][head]Rust tijd[/head][head]Beslagdikte[/head][row][data]Eiwitrust[/data][data]53,0 °C[/data][data]1 min.[/data][data]1 min.[/data][data]3,8 l/kg[/data][/row][row][data]Beta-amylase[/data][data]62,0 °C[/data][data]10 min.[/data][data]30 min.[/data][data]3,8 l/kg[/data][/row][row][data]Alfa-amylase[/data][data]72,0 °C[/data][data]10 min.[/data][data]30 min.[/data][data]3,8 l/kg[/data][/row][row][data]Uitmaischen[/data][data]78,0 °C[/data][data]5 min.[/data][data]5 min.[/data][data]3,8 l/kg[/data][/row][/tabular] [u][b]Hop[/b][/u][tabular type=4][head]Hoeveelheid[/head][head]Naam[/head][head]Type[/head][head]% alfazuur[/head][head]Kooktijd/toevoeging[/head][head]IBU[/head][row][data]25,0 g[/data][data]Target (BROUWLAND)[/data][data]pellets[/data][data]6,4%[/data][data]60 min.[/data][data]9,7 IBU[/data][/row][row][data]54,0 g[/data][data]Northern Brewer (BROUWLAND)[/data][data]bellen[/data][data]5,5%[/data][data]20 min.[/data][data]9,8 IBU[/data][/row][row][data]25,0 g[/data][data]Saaz (BROUWLAND)[/data][data]pellets[/data][data]1,5%[/data][data]20 min.[/data][data]1,4 IBU[/data][/row][row][data]100,0 g[/data][data]Saaz (BROUWLAND)[/data][data]pellets[/data][data]1,5%[/data][data]10 min.[/data][data]3,4 IBU[/data][/row][/tabular] [u][b]Overige ingrediënten[/b][/u][tabular type=4][head]Hoeveelheid[/head][head]Naam[/head][head]Type[/head][head]Gebruik[/head][row][data]9,00 g[/data][data]Iers mos[/data][data]klaringsmiddel[/data][data]koken[/data][/row][row][data]5,63 g[/data][data]Korianderzaad[/data][data]specerij[/data][data]koken[/data][/row][row][data]5,63 g[/data][data]Sinaasappelschil, zoet[/data][data]specerij[/data][data]koken[/data][/row][row][data]20,25 g[/data][data]Nutrisal gistvoeding[/data][data]anders[/data][data]hoofdvergisting[/data][/row][row][data]36,00 g[/data][data]SCHUIMKRAAG BREWFERM POEDER[/data][data]anders[/data][data]bottelen[/data][/row][/tabular] [u][b]Gist[/b][/u][tabular type=4][head]Hoeveelheid[/head][head]Naam[/head][head]Type[/head][row][data]1,000 l + 1,0 l getrapte starter[/data][data]Kolsch Yeast (2565)[/data][data]bovengist[/data][/row][row][data][row][data]1,000 l + 1,0 l getrapte starter[/data][data]Kolsch Yeast (2565)[/data][data]bovengist[/data][/row] starter[/data][data]Champagne ()[/data][data]champagnegist[/data][/row][/tabular] [u][b]Vergisting[/b][/u][tabular type=4][head]Kenmerk[/head][head]Waarde[/head][row][data]Starttemp. vergisting[/data][data]16,0 °C[/data][/row] [row][data]Max. temp. hoofdvergisting[/data][data]18,0 °C[/data][/row][row][data]Eind temp. hoofdvergisting[/data][data]16,0 °C[/data][/row] [row][data]Eind SG hoofdvergisting[/data][data]1,012 SG[/data][/row][row][data]Temp. nagisting[/data][data]16,0 °C[/data][/row] [row][data]Temp. lagering[/data][data]3,0 °C[/data][/row][row][data]Alcoholgehalte[/data][data]4,4 vol.%[/data][/row][/tabular] De champagne gist is voor de nagisting op fles