Berichten van Serge

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  daar ik nog nooit gewerkt heb met een ph meter wil ik dit toch gaan gebruiken moet er bij deze meter nog iets anders bijbesteld worden om te starten ? dank u

  Buffer oplossing van 7 en 4 om je PH meter te kalibreren, en eventueel KCL bewaarvloeistof.
  Maar als je nooit met een PH meter gewerkt heb zou ik me zeker eerst een beetje inlezen over het gebruik, onderhoud en wat PH juist is. VB hier vind je beknopt bijna alle info

  Omdat ik de vraag gekregen had of dit en goede PH meter was, en dit ook zo is wil ik dit toch met jullie delen.
  Het betreft de Adwa AD-12

  Specs:
  PH:
  Nauwkeurigheid: 0,01pH
  Bereik: 0.00pH - 14.00pH (-2.00pH tot 16.00pH)
  Aflees resolutie: 0,01pH
  2 ijkpunten pH 4.01 & pH 7.01. (@25°C)
  Automatische temperatuur compensatie (ATC)
  Automatische buffer herkenning
  Calibratie indicatie
  Drift indicatie
  Gel electrode
  Temperatuur meting
  Nauwkeurigheid 0,5ºC.
  Bereik: -5ºC tot 60ºC
  Aflees resolutie: 0,1°C

  Toestel is waterbestendig (kan dus gewoon afgespoeld worden onder de kraan)
  Dit is nu een betaalbare PH meter en die voldoet echt aan onze eisen (is nauwkeurig genoeg en makkelijk te gebruiken en makkelijk in onderhoud)

  Enkel spijtig dat de electrode maar tot 50°C bestendig is, Je kan hem dus niet voor een grove meting in je maisch steken bij 62°C en zuur toevoegen tot ongeveer de juiste PH. Je moet met deze PH meter toch nog steeds een staal nemen en (een beetje) laten afkoelen tot onder de 50°C en dan kan je pas een grove PH meting uitvoeren op je beslag.

  Link naar de handleiding


  De vervang electrode kost meer dan de meter met electrode, staat trouwens ook als mededeling bij deze vervang electrode (begrijpen wie begrijpen kan)

  Ik was blijkbaar niet alleen die reageerde,
  Eddy laat dit rustig bezinken, lees de stukjes en doe dan je eigen ding, we willen zeker niets opdringen.

  cold crash is het koelen van je bier lager dan de koelkast temperatuur waar je later je bier in koelt, het voordeel dat je hebt is dat je later geen koud waas gaat hebben in je bier daar dit bij de cold crash uitzakt.
  De waas die dan uitzakt is wel een smaak komponent in je bier. dus bier dat gecold crasht is heeft een beetje minder body.
  Dus wil je absoluut kraak helder bier is dit belangrijk, zit je er niets mee in dat je bier een beetje wazig is als je het inschenkt. kan je net zo goed lageren bij een hoger temperatuur dan je koelkast temperatuur waar je later je bier ik koelt.

  Ik gebruik gewoon een stop, tot nu toe nog geen problemen gehad. Er wordt inderdaad wat lucht ingezogen bij het bottelen wanneer de stop verwijderd wordt, maar omdat de vloeistof niet geagiteerd wordt, er nog een CO2 dekentje opligt en de hergisting snel erna begint denk ik dat de ingezogen lucht een minimaal effect heeft.

  Waterslot eruit en een met Starsan ontsmette alu folie erover. Wanneer je op de laagste temperatuur zit doe dan het waterslot er terug op!

  Het "CO2 dekentje" doet inderdaad zijn werk. Ik heb met deze werkwijze nog nooit problemen gehad!

  CO2 deken? dat werkt enkel indien er een continu toevoer van CO2 is.
  Wet van Graham!! hier mooi uitgelegd. Het is niet omdat CO2 zwaarder is dan lucht (lees zuurstof) dat dit bescherming bied.
  De diffusie van zuurstof gaat net sneller omdat een zuurstof atoom lichter is dan een CO2 atoom.

  De oplossing van Jan is voor een cold crash de beste oplossing met name een buffer aan CO2 voorzien die de krimp kan opvangen.
  Je kan je vat of CCT geen 2 weken in onderdruk laten staan alleen al om de reden dat je vat immers nooit 100% lucht dicht is.
  De onderdruk die ontstaat door het cold crashen zal door de minuscule lekken op je vat over de periode van de 2 weken lageren steeds opgeheven worden door een deel lucht uit de omgeving en een deel van de opgeloste CO2 in je bier.

  Joris ik probeer alleen maar te helpen, ik verwijt u niets ik zeg alleen dat je ook dingen moet lezen, ik ben hier ook heel wat van mijn tijd aan het insteken om U te helpen.

  Het MB van 1 feb 1994 kon je voeger terug vinden op de site van de fiscus (http://ccff02.minfin.fgov.be) maar die is ondertussen uit dienst genomen. (vandaar dat er ook geen teksten van vóór juni 1994 van het fiscale recht in de kruispuntbank kan terug vinden daar die op de site van de fiscus stonden)


  Maar ondertussen is het me ook duidelijk geworden dat je op zoek bent naar wettelijke informatie voor je zaak en dan specifiek over het geven van brouw workshops (op locatie?) niet de info voor de doorsnee hobby brouwer of gilde.


  Waarom ga je gewoon geen praatje doen met onze vrienden van FOD D&A die zullen U het MB van 1 feb 1994 zeker kunnen aanreiken.
  In De Larcier Wetboeken 2018– Deel V: Fiscaal Recht daar staat het ook zeker in (op P 481).
  Het Staatsblad van dat kan je altijd opvragen en dan heb je de info nodig die je zoekt.


  Trouwens ik heb al deze wetgeving al 2 keer doorspit, en een maal met onze vrienden van het FOD D&A afdeling controle, en begin ‎2015 zelfs een samenvatting daarvan hier op het forum geplaatst.

  Waar zie je staan dat het MB van 1 februari 1994 opgenomen is in het MB van 7 januari 1998?

  Ze is idd gewijzigd door 4 MB, maar zover ik zie nog altijd van toepassing. Vandaar dat verschillende documenten van de FOD doaune en accijns ernaar verwijst.

  Daarom wil ik deze dus eens zien. De geconsolideerde versie dus.


  edit: in de nota waar de discussie over gaat wordt ook nog letterlijk gesproken over de wet van 1 februari 1994. Dus ik denk dat ze nog altijd actueel is en terzake doet.


  Je snap het echt niet, en dit is de laatste poging, je moet ook wel lezen wat er overal staat!!!

  In het Ministerieel besluit tot wijziging van de ministeriële besluiten genomen inzake accijnzen. van 16 OKTOBER 1998. -
  staat letterlijk

  Quote


  Art. 3. In het ministerieel besluit van 1 februari 1994 betreffende het accijnsstelsel van bier, gewijzigd bij het ministerieel besluit van 15 juli 1996, worden de volgende wijzigingen aangebracht :

  - in artikel 1, worden de woorden "koninklijk besluit : het koninklijk besluit van 29 december 1992 betreffende de structuur en de accijnstarieven op alcohol en alcoholhoudende dranken" vervangen door de woorden "wet : de wet van 7 januari 1998 betreffende de structuur en de accijnstarieven op alcohol en alcoholhoudende dranken";

  - in artikel 21, § 2, gewijzigd bij het ministerieel besluit van 15 juli 1996, worden de woorden "de definitie van artikel 2 van het koninklijk besluit" vervangen door de woorden "de definitie van artikel 4 van de wet".

  Dus dit MB zegt dat van af dat moment de wet van 7 januari 1998 van toepassing is.

  Of uit de zitting van de senaat van 6 NOVEMBER 2002

  Quote

  het koninklijk besluit van 29 december 1992 betreffende de structuur en de accijnstarieven op alcohol en alcoholhoudende dranken ». De wetgeving op de accijnzen is inmiddels wel gemoderniseerd door de wet van 7 januari 1998 betreffende de structuur en de accijnstarieven op alcohol en alcoholhoudende dranken

  Kan het nog duidelijker.???

  Ik heb nog een brochure "Accijnzen bier brouwen 2018" van 21/08/2018 onze vrienden van het FOD financiën gevonden maar deze komt helemaal niet overeen met de interne nota. (logisch want deze interne nota is van later datum 04/10/2018)

  Maar dat schept weer nog maar eens meer verwarring!!!

  MB kan je vermoedelijk niet digitaal terug vinden daar in 1994 deze documenten nog niet gedigitaliseerd werden.
  Via "Zoeken in reflex bij de raad van staten loopt de zoektocht ook dood , als je het document opvraagt via;
  De knop "Deze akte op de website van het Belgisch Staatsblad" krijg je een leeg blad op de kruispuntbank wetgevingen.
  Ga je via de knop "Deze akte in "Wetgevings- index" bij de FOD Justitie" dan krijg je wel een overzicht van de wijzigingen die op dit KB van toepassing zijn, maar niet de originele tekst. Wel staat er vermeld "De geconsolideerde versie van deze tekst is niet beschikbaar."
  Ga je via de knop "Deze akte in "Belgische wetgeving" bij de FOD Justitie " dan loopt dit ook dood.
  Dat wordt een hopeloze zoektocht of je moest ergens een hardkopie van het staatsblad van 8 februari 1994 kunnen terug vinden
  Ook via de zoekfunctie van het staatsblad is het niet terug te vinden. (geeft geen resultaten)

  Je zal dus naar een hard copy van het staatsbad van 8 feb 1994 op zoek moeten.

  Maar waarom wil je die MB 1 februari 1994 toch specifiek? Dat MB is al door 4 andere MB gewijzigd en opgenomen in de "Wet betreffende de structuur en de accijnstarieven op alcohol en alcoholhoudende dranken van 7 JANUARI 1998."
  Daar staat dus alles in wat NU van toepassing is. (en bevat ook de delen die nog actueel zijn van het MB van 1 februari 1994).

  De Kruispuntbank Wetgeving is nu net opgezet om alle wijzigingen bij te houden, wat daar instaat is van toepassing en niet een ouder MB,KB of dergelijke.  Ik stop met zoeken en pas mij gewoon aan aan de nieuwe nota.

  Voor de hobby brouwer verandert er enkel dat je geen bezitsaangifte meer moet doen, Als goed burger hebben wij die allen al jaren geleden ingediend natuurlijk want dat was de wet.

  Alle andere toegelaten wijzigingen vermeld in de nota mogen enkel in samenspraak met het lokaal kantoor van de FOD (staat er letterlijk in) dus zij zullen U dan wel duidelijk maken waar je aan moet voldoen.  X_X

  39 IBU volgens het boek van Kevin Verstrepen. Smaakcomponenten zouden voornamelijk bitterheid, alcohol en esters zijn. Volgens mij moet je dus niet veel aan de mout/suikerstort veranderen maar misschien eerder de bitterheid verhogen (zoals je al aangeeft) en misschien de vergistingstemperatuur aanpassen zodat je meer esters bekomt?

  Minder esters bedoel je zeker, esters smaken immers zoet dus vergistings temp de eerste 24h laag houden.

  Naar die wet was ik eigenlijk niet op zoek. Ik was op zoek naar de wetgeving waarnaar er wordt gewezen in bezitsaangifte 108.


  https://financienpr.belgium.be…ORM_108_NL-17-03-2017.pdf

  Een MB of een KB is een wijziging op een wet, de wet die ik aanhaal (Wet betreffende de structuur en de accijnstarieven op alcohol en alcoholhoudende dranken.) daar staat dus alles in wat nog van toepassing is en ook wat in deze wet ooit gewijzigd is door van Ministerieel besluit van 1 februari 1994 betreffende accijnsstelsel en wat er nog van actief is.
  In de kruispuntbank wetgevingen worden de wetten steeds aangepast ifv de gepubliceerde MB en KB's.
  Onder art 24 paragraaf 1 en 2 staat dus wat nog actief is van de bezitsaangifte, met de tekst van het MB van 1 feb 1994 ben je niets dat heb je geen zicht op de wijzigingen die hier achteraf op van toepassing zijn.


  Quote

  § 1. Elke bezitter of houder van een brouwerij, van een fabriek van wijn, andere gegiste dranken of tussenproducten of van een stokerij, die niet in werking zijn, alsmede elke bezitter of houder van toestellen of gereedschappen om te stoken of van een stel toestellen die samen kunnen dienen voor de vervaardiging van bier, van wijn, van andere gegiste dranken of van tussenproducten, is gehouden hiervan aangifte te doen bij de Administratie der douane en accijnzen in de vorm en op de wijze bepaald door de Minister van Financiën.

  De bezig aangifte heeft nooit ergens letterlijk een wet beschreven geweest, dit is de manier hoe het het ministerie van financiën afdeling douane en accijnzen deze wet handhaaft
  (Weer die laatste zin in de quote)

  En als je vind dat Starsan te fel schuimt gebruik dan SaniClean, het heeft de zelfde werking en hoeft ook eigenlijk niet nagespoeld te worden.

  Opletten met een droog nieuw vat zonder meer te waxen, zorg eerst dat je hoepels goed vast staan (eventueel een klein rvs schroefje er door zetten of een nageltje er boven zetten. Je zou niet de eerste zijn waar de hoepels na het waxen er afschuiven.
  Vraag maar eens aan HermanH,
  Trouwens als je achteraf je vat gaat uitstomen om het te desinfecteren dan zou de wax terug gaan smelten en dan wordt het een tijdelijke plak boel.
  Lakken met een neutrale lak is beter, vb: deze heb ik gebruikt.

  (bijna) Alle info op een plaats vind je hier
  Kleien vaten (>50l) worden meestal aan de buitenzijde gewaxt of gelakt om de overmatige invloed van zuurstof bij zulke kleien vaten te beperken.
  Afhankelijk of je vat nieuw of reeds gebruikt was bepaald zeer sterk je rijping tijd , bij een spiksplinter nieuw klein vat is de tijd dat het er moet inzitten om een stevige eik smaak te hebben wel zeer beperkt hoor.
  Ik had mijn RIS vb 1 maand op een nieuw 10l eiken vat laten liggen en die had al veel te veel eik smaak, ik had het geluk dat ik ook nog 10l op DJ laten liggen had, en dus dit bier toch nog 1/2 kunnen versnijden heb.

  PS: heb jij een link naar het MB van 1 februari 1994

  Deze link is dat alle wijzigingen en KB' en MB's tot op heden zitten hier in verwerkt. (Dus wat nog van toepassing is staat hier in te lezen)
  Maar kijk eens onder art 24 paragraaf 1 en 2 dat is waar je naar op zoek bent. (de bezitsaangifte)

  Neen. Definieer "eigen gebruik" en "verkopen". Dat staat er dus niet in en dan moet je op zoek gaan in andere wetteksten en zo ben je vertrokken. Zo'n vage beschrijvingen leiden enkel tot discussie. Ik ben zeker dat de wetteksten zelf een stuk ingewikkelder zullen zijn.


  De Belgische wetgeving is klaar en duidelijk, iedereen wil er gewoon steeds zijn eigen draai aan geven. En die interne nota, die hadden ze misschien beter nog wat voor zichzelf gehouden tot het op z'n minst gepubliceerd is in het Belgisch Staatsblad.

  Dat is rechtstreeks copy paste uit de NL wettekst en niet voor interpretatie vatbaar volgens de Nederlanders ?(

  Wat betreft de interne nota en wetswijzigingen:

  Je kan alleen hopen dat er een wet wordt aangepast of er een nieuw MB komt of dergelijke, maar je mag het van mij aannemen we zullen daar nog zeeeeeeeer lang mogen op wachten en in onduidelijkheid blijven leven , daar ben ik zeker van.
  We zullen ons er moeten neerleggen bij het "gedogen" van wat in die interne nota staat en dit voor een zeer lange periode!!
  Je kan er over zeuren en zaniken maar het gaat niets helpen.

  Dit is in casu net het zelfde al het persoonlijk cannabisgebruik,
  Dat mag ook nog steeds niet volgens de wet, maar het wordt al ongeveer >10 jaar gedoogd, er worden geen PV's opgesteld nog wordt er vervolgd indien je dit niet op openbare plaatsen en niet in aanwezigheid van minderjarigen gebruikt. (ook een nota die ergens eens is rondgestuurd naar de magistraten)
  En er zijn nog zovele voorbeelden....

  Welcom to Belgium ^^^^

  Het is een typische belgische oplossing voor een probleem dat er in eerste instantie nooit had mogen zijn na de harmonisering op Europees vlak!!

  Men had veel beter het Nederlandse model gehanteerd. daar wordt trouwens ook de controle gehandhaafd door het ministerie van financiën
  hun wet:

  Link


  link

  Simpel in NL toch?

  Het is momenteel op zijn Belgisch geregeld, laat de zaak vooral berusten en maak er niet te veel commotie rond.
  In het verleden hebben de bier reuzen hier in België duidelijk stevig gelobbyd, en zijn er dingen neer geschreven die in bijna geen enkel ander Europees land van kracht zijn.
  Tot mijn grootst verdriet beginnen vele kleien (hobby)brouwers die ondertussen een biertje op de markt hebben moord en brand te schreeuwen over deze aanpassing :@;(

  De wet zal ooit wel eens aangepast raken maar dat duur mogelijk nog enkele legislaturen in België.

  Gisteren een flesje open getrokken:
  Lekker hoppig en fris zowel fruitig als aards.
  Op de voorgrond een aroma van zwarte bessen, abrikozen, passievruchten en citrus, maar ook uitgesproken aroma's van den en iets houtachtig en aards.
  Smaak behoorlijk complex en uniek.
  Maar net dat iets te bitter om uitmuntend te zijn ik had beter naar 20 IBU gemikt.


  Wat nut heeft die lagering op 4°C, buiten om het bier zeer helder te krijgen? Ik dacht dat lagering diende om de gist zijn afvalproducten nog wat te laten opkuisen maar bij 4°C denk ik niet dat er nog veel zal gebeuren.

  Lager gisten die zijn zeker nog actief bij 4°C zelfs temperaturen tot 0°C

  Quote

  SECONDARY FERMENTATION:

  A secondary fermentation at a temperature below the primary fermentation allows for a slow reduction of any remaining fermentable sugars. This secondary fermentation can take from one to three weeks at temperatures starting between 39-41 °F (4-5 °C) and slowly falling to as low as 33 °F (1 °C). The length of the secondary depends on the amount of fermentable sugars remaining.

  Bron

  Hopelijk zinken de zakjes straks nog (had er nochtans een steen ingedaan...).
  Benieuwd naar het resultaat!

  Persoonlijk dryhop ik nooit met bellen, deze brengen te veel lucht in je bier, bij jou is dit nu niet erg want je ben nog in vergistings stadium, bij het lageren zou ik het aan niemand aanraden dryhoppen met bellen.
  En waarom hopzakjes zo beperk je nog meer de afgifte van de smaak door de bellen, Je kan die toch gewoon los in het vat doen en achteraf met een hevel gewoon afhevelen (eventueel je hevel afschermen met een stukje dampkapfilter of dergelijke)
  Bellen geven sowiso een minder intense dryhop aroma dan pellets.
  Bij mij gaan de pellets gewoon los in het gistvat, en de pellets zakken netjes uit zodat je het bier na het dryhoppen gewoon kan afhevelen.
  Hopzakjes heb je eigenlijk nooit nodig.

  Als de drank koud is en je schud met je keg tijdens het carboniseren ongeveer 10 min (tot je geen gas meer hoort stromen)

  Vandaag dan toch aan het bottelen geraakt, nu nog 2 weekjes geduld en drinken maar :bier:8->
  En de trukendoos heb ik zo goed als mogen dicht laten de PH na het dryhoppen was nog steeds 4.3 dus geen wijnsteenzuur kunnen toevoegen, wel wat glycerine extra toegevoegd, dat geeft toch dadelijk een veel zachter mondgevoel :drinken:

  Buiten deze Noord Europese IPA ook nog mijn RIS die eerder gebrouwen was en die een maand op een eiken vat had liggen rijpen ook maar gebotteld.
  Al maar goed dat ik buiten de 10l op vat ook nog eens 10l op DJ staan had. Ik heb ze netjes samengevoegd, anders had ik 10l zwart eikensap op fles gehad 8o.

  Een maand op een nieuw eiken vat was blijkbaar wat veel van het goeie

  Ik heb mijn laatste geënt tegen 0,1 milj Cells / ml / °P maar dat was te weinig, met 0.3 milj Cells / ml / °P kom je er makkelijk.
  meer moet het echt niet zijn 8o

  Begrijp ik volledig. Mijn idee was gewoon dat de wort voornamelijk bestaat uit suikers en proteïnen die niet of moeilijk chemisch zullen oxideren.

  Daarom dacht ik dat het geen kwaad kon dat deze jongens de wort onopzettelijk zo sterk laten beluchten.

  Wanneer de alcohol gevormd is, kan het bier wel oxideren waarbij aldehyden gevormd worden uit de alcohol moleculen.

  Uit je antwoord kan ik afleiden dat je redelijk wetenschappelijk bent onderlegd,
  Als je wat meer wil weten over "Hotside aeration" en oxidatieve processen in het algemeen in bier kan je eens een kijkje nemen op de site van Low Oxigen brewing, daar gaat men wel tot in het extreme om alle mogelijke invloed van zuurstof te vermijden, maar je kan er veel informatie vinden over de invloed van zuurstof (lucht) tijdens het brouwen en het effect in elke stap.
  (Veel lees plezier)

  meer in detail uit hun brochure:


  Ik begin zo het idee te krijgen dat de Homebrewshop stilletjesaan gesloten wordt?

  Of gaan verhuizen naar een nieuwe locatie?
  Was dat pand niet verkocht aan derden, en was dat ook niet een van de reden waarom Niels de beslissing genomen had om ook alles over te laten aan Brauwmarkt? Ik dacht dat het iets in die richting opgevangen had.

  En wie gaat er nu de juiste methode van hydrateren geven , staat dit ook ergens beschreven door de fabrikanten ?

  Die staat meestal wel beschreven in de technische fiche van de gist of in de algemene informatie voor elke fabrikant.
  Voor Fermentis vind je die hier of vb in de technische fiche per gist
  Voor Lallemand vind je die hier
  Voor Mangrove Jack's vind je die hier
  Voor Mauribrew vind je deze in de Technische specificaties per gist apart vb de Draugt en de Weis
  Voor Buldog gisten ook in de technische specs per gist zie post van chthon hier boven
  Voor Muntons beveelt geen hydratatie aan.

  Ik zal het mooi samen vatten:
  Korrelgist strooien of hydrateren wat moet je er mee??

  • Volg in eerst instantie de voorschriften van de fabrikant !
  • Als de fabrikant zegt dat je gewoon mag strooien dan mag je gewoon strooien!
  • Ben je zeker en zo ervaren dat je gist op een correcte manier kan hydrateren en de fabrikant stelt dat dit ook een goede methode is of zelfs de gewenste methode is.
   Niets weerhoud je dan om te hydrateren. (hydrateren moet je dan breed interpreteren vb voor Fermentis mag je ook in wort bij de juiste temp en dichtheid hydrateren)
  • Incorrect hydrateren is in bijna alle gevallen slechter is dan gewoon strooien.

  Zal er een verschil zijn in je eind resultaat van je bier afhankelijk van de gebuikte methode?

  • Ja er zijn nog steeds verschillen.
  • De verschillen kunnen heel miniem zijn en mogelijk voor bepaalde gisten en fabrikanten zelfs niet meer organoleptisch vast te stellen.
  • De verschillen zijn voornamelijk producent en gist afhankelijk daar niet alle producenten een identiek productie proces gebruiken en elke gist zich anders gedraagt

  Even alle antwoorden bij elkaar van de gist producenten over hun standpunt of je al dan niet hydrateren:


  Muntons :


  En Buldog gisten hun antwoordt:

  Quote

  Good morning,
  Some yeast suppliers do recommend that yeast be re-hydrated whilst others advise to dose the yeast into the brew by pitching it dry. Hambleton Bard beer kits however, are designed with novice brewers in mind and therefore we try to make the instructions as simplistic as possible to reduce the chance of error in the home brew process. Adding steps for rehydration of yeast would leave more opportunity for error e.g. yeast rehydration at too high a temperature - which would be more detrimental to the fermentation than simply adding the yeast straight to the brew. We have been pitching dry yeast by sprinkling directly into the wort for many years in our own kits and not yet noticed any discernible effects on the brewing process.


  Hope this helps.

  Kind regards,

  Cherise Hall


  Om te vervolledigen hier nog het antwoordt van Mangrove jack's

  Fermentis:

  Lalemand  Op het antwoord van Lallemand, Mauribrew laat op zich wachten :cursing:


  Kortom, als je graag niet hydrateert strooi gerust
  Maar bijna allen bevestigen onderliggend eigenlijk als je correct hydrateert dit eigenlijk de beste methode is. (Wat in het verleden door al zoveel studies al is aangetoond)
  Foutief hydrateren kan volgens de producenten zeker meer negatieve gevolgen hebben dan niet hydrateren

  De keuze is aan de brouwer!!!

  Het geen wat mij een beetje tegen het hoofd stoot in de antwoorden van gist producenten dat is dat die denken dat wij eigenlijk prutsers zijn volgens hen en niet in staat zijn om gist te hydrateren volgens hun eigen voorschriften!!

  Ik ben het niet met je eens, Serge. Zoals ik al zei, ik heb zo'n dure en een goedkope. Je merkt bij die dure echt dat die een veel scherper en dus nauwkeuriger resultaat geeft (als de lijn niet mooi scherp is, dan kan je gewoon het resultaat niet 100% nauwkeurig aflezen). Het enige dat dit kan veroorzaken in je refractometer is het gebruikte prisma. En daar is wel degelijk verschil in kwaliteit in, zowel in samenstelling van het glas als in de kwaliteit van het slijpen ervan.

  Een scherper beeld is niet gelijk aan een betere meet nauwkeurigheid.
  Wat wel is maar is en dat geld zowel voor de goedkope als voor de dure, als je een kleiner stuk van het meet bereik uitvergroot je uitlezing makkelijker is daar dan de streepjes gewoon verder uit elkaar liggen. (0 tot 18 brix versus 0 tot 32 brix)
  Wat betreft welke schaal je best gebruikt, daar verschillen we ook in mening.
  Bij het maischen als je daar je versuikering wil opvolgen dan heb je een schaling van 0 tot 32 brix nodig, dan is gewoon die van 0 tot 18 brix ontoereikend.
  Als je een bier maakt met een eind SG in je gistvat van >1070G of 17.5brix en je wil gewoon kunnen meten of er nog versuikering is in je maisch dan zit je op dat moment in je maisch sowiso met een dichtheid boven de 18 birx en kan je dus niet meer je versuikering opvolgen.
  Ik heb totaal geen probleem met het aflezen van een refractometer tot 32 bix, voor mij is dit zelfs zeer duidelijk ondanks dat ik een leesbril (+1,75) moet opzetten om de krant te lezen. Maar daar komt mijn spotgoedkope de refractometer mij net ter hulp je kan je lenzen netjes bijdraaien tot je een scherp beeld hebt. als iemand anders deze na mij tegen zijn oog houd zal die natuurlijk deze terug moeten bijstellen.

  Is dit nu moeilijk afleesbaar?? Voor mij in ieder geval niet, het is 1.066SG en dat kost je niet meer dan 14€!!!