Berichten van Serge

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Ik ben erover aan het nadenken om de kooktijd serieus in te korten. Nu kook ik 60 minuten, voornamelijk om een bepaald IBU te bereiken. Maar nu heb ik Tetrahop en kan ik daarmee het IBU opschroeven. Dus waarom zou ik dan nog 60 minuten koken? Ik meen me te herinneren dat 30 minuten ook al genoeg is om het DMS te verwijderen?


  Linkje naar recept

  Als je alleen basis mouten gebruikt die niet boven de 70° zijn geëest wel!! DMS en MMS en DMSO wordt immers ook al gevormd bij het mouten!!
  Buiten dat, als je >8% verdampt op die 30 min heb je sowieso gen last meer van het DMS verhaal

  Ik dien binnenkort mijn ton te vullen waarvoor ik 5x50 liter dien te brouwen (alles is goed gereinigd en behandeld met zwavelwieken)

  Het is de bedoeling is om met Brett te vergisten + een cultuur uit de lucht die ik aan het opkweken ben in een aparte dame jeanne.

  Vaten voor bier mag je eigenlijk nooit met zwavelwieken behandelen dan krijg je mogelijk een slechte zwavel geur.
  De PH van bier in niet laag genoeg om zwavelwieken te gebruiken (dit in tegenstelling tot wijn waar de PH laag genoeg is) Het gebruik van zwavelwieken kan enkel indien de vaten gebruikt zijn voor lambiek of als er eerst wijn heeft ingezeten.
  Normaal gezien wordt een nieuw vat voor wijn zelfs eerst verzuurt met een wijnsteenzuur oplossing alvorens het vat behandeld wordt met een zwavel wiek.
  Gewoon spoelen met de normale desinfectie middelen die je gebruikt voor het bierbrouwen is veel beter.

  Weer iets geleerd :-) nog nooit een NEIPA gebrouwen maar gezien de karakteristieken ervan gaat het er wel nog eens van komen.

  Wat die gist betreft, kan je eventueel nog opteren voor de BRY-97 van Danstar. Dat is een hele cleane gist.

  Een NIEPA wordt absoluut niet gebrouwen met een cleane gist, maar met een licht esterige gist die ook nog wat restzoet achterlaat, en meestal zelfs nog stevig underpiched!!
  wat info:

  Maar het maakt hem misschien wel makkelijker om de suikers om te zetten.

  Vele diastastaticus gisten (de "Beer 2" groep in de giststamboom) vergisten zelfs geen malthotriose, zij zijn afhankelijk van het afscheiden van de glucoamylase om deze te vergisten!!
  De befaamde vergistings lag bij vb de Bell saison, even lijkt het of hij stilvalt en als je hem wat warmer zet vertrekt die terug, dat is het overschakelen van de malthose vergisting naar: het afscheiden van de glucoamylase en het afbreken van de maltotriose en andere hoger suikers tot enkelvoudig suikers

  Dus bij vele van die diastaticus strains maakt het echt niet veel uit wat je wort samenstelling is. Enkel je vergistingstijd kan je eventueel verminderen als je veel maltose hebt in je wort, maar je uiteindelijke eind SG wordt er niet door beïnvloed

  Kan dit kwaad? Ik dryhop ook vaak en nu ik deze discussie lees heb ik vaak ook iets donkerder bier in het flesje als net na het brouwen.

  Als je PH niet te ver stijgt door veel dryhop te gebruiken niet.
  De lage PH van je bier is immers een van de dingen die zorgen dat je bier bacteriostatisch is en dus minder gevoelig is aan infectie's.
  Tevens kan de PH stijging leiden tot meer waas en biersteenvorming
  De hopcreep is ook veel meer uitgesproken bij een (licht)verhoogde PH daar de vrijgezetten enzymen uit de hop dan in hun optimaal pH bereik komen en dus sneller de restsuikers zullen afbreken.

  Kan je een paar opnoemen? Ik heb nog niet veel ervaring met ander mouten dan Dingemans dus sta altijd open om andere ook eens te proberen.

  Zoal al aangehaald Weyermann, Thomas Fawcett & Sons, Best malt, Simpsons. Castel (voor hun speciaal mouten dan)


  Maar je moet je er ook niet op dood staren,
  Als je een moutstort hebt met vb. 10% mout met en uitgesproken smaak dan gaat het verschil dat je kan halen door een "betere" mout in je stort te gebruiken te verwaarlozen zijn.
  Maak je vb een Duvel kloon die eigenlijk zo goed als alleen pilsmout bevat, dan maakt de keuze van je mout wel veel uit voor je bier.
  Zelfs binnen de merken zijn er in de aangeboden mouten al grote verschillen.
  Vergelijk de gewone pilsmout van weyermann vb met de Barke pilsmout, beide zijn pilsmouten maar met de Barke pilsmout ga je toch een ander bier maken.


  Een ventilator is aangewezen daar dit de warme en koude overdracht tussen de inhoud van je gistvat en de omgevingslucht in de gistkast bevorderd, Best draait deze ventilator dus continu .
  Zonder ventilator gat de omgevingslucht in je gistkast bij het verwarmen of koelen een veel groter overshoot hebben dan als je zonder werkt.

  Tevens zonder ventilator loopje het risico dat de temperatuur gaat oscilleren.
  Je regelt immers niet de omgevingslucht temperatuur in je gistkas maar de temperatuur in je gistvat (temperatuur sonde van de Inkbhirt tegen het vat geplakt en geïsoleerd met een sponsje of met een thermowell die in je gistvat is gemonteerd)
  Alvorens je gistvat op temperatuur is gaat de omgevingslucht in je gistkas dus veel hoger of lager zijn dan die in je gistvat De rest energie die nog aanwezig is gaat er mogelijk voor zorgen dat de temp in je gistvat te hoog of te laag gaat worden waardoor je verwarming of koeling terug op moet springen.
  Dus zo kan je temperatuurregeling beginnen te oscilleren en ga je onnuttig veel energie verbruiken.
  Een PC ventilator die continu in je gistkast de lucht omzet beperkt sterk dit oscilleren.
  Hoe sterk of hoe groot moet die PC ventilator zijn, een goede regel is dat je de inhoud van je gistkas (vb een 250l ijskast) ongeveer één maal per minuut moet verplaatsen met de ventilator (in het voorbeeld heb je dus een ventilator nodig die 250l/min blaast)

  Dus m.a.w. zou ik ook wel graag willen weten waarom ik bv voor Viking Malt zou moeten kiezen boven Dingemans?

  Dingemans mouten zijn nu niet echt schitterend te noemen, er zijn echt wel beter kwalitatieve mouten op de markt. (je moet allen maar eens naar het verschil in korrel grote in een zak kijken of het aandeel stof)


  Ik dacht Castle, maar je weet het nooit echt van dat nepmerk.

  Een deel van de speciaal mouten zijn nog van Castel voor de basis mouten zijn ze gewijzigd van leverancier.

  Kan niet mis gaan, Brouwt ze!!
  De witte kandij had je vermoedelijk nog liggen of heb je gratis gekregen en ben je aan het opwerken vermoed ik ;)
  Mijn ervaring is dat witte kandij geen tot een niet waarneembare toegevoegde waarde geeft aan bier. Dit in tegenstelling tot de licht gekleurde kandij die geeft een leuke karamel toon aan je bier.

  Deze giststamboom is een mooie leidraad als je eens een andere gist wil gebruiken.
  Je kan je eens een gist uit een andere tak kiezen om met de zelfde moutstort toch eens een ander biertje te maken of proberen te bereiken wat je werkelijk wil.
  Of net gewoon het broertje zoeken ter vervanging van je gist die je wilde gebruiken die nu plots niet op voorraad is.
  Vermoedelijk is dit een betere leidraad dan al de verschillende tabelletje die je op het Net vind, d
  eze stamboom is gebaseerd op 2 papers gepubliceerd in "Nature Ecology and Evolution" van het Hittinger lab en van VIB lab van Kevin Verstrepen dus echt wel wetenschappelijk onderbouwd.
  vb in vele tabelletje vind je WLP 550 aangeduid als de zelfde gist als de WY3422 ondanks dat die blijkbaar dus genetisch niet 100% de identiek zijn (het zijn wel duidelijk broertjes)

  Bron

  Terzijde : ik heb de twee onderwerpen over Tetrahop samengevoegd in eentje. Dat maakt het terugvinden van informatie wat makkelijker.


  Terug naar die tetrahop : bij mijn laatste brew (Nelson Saison) heb ik bewust vrij weinig bitterhop gebruikt omdat ik een relatief groot gedeelte van de bitterheid uit de tetrahop wil krijgen. Nu vraag ik me af of er zoiets als een maximum staat op de hoeveelheid tetrahop die je kan gebruiken?

  Voor bier in witte flesjes en groene flesjes zelfs tot 100% (de goedkope rommel pils)
  Gaat een beetje metallisch smaken is mijn ervaring als je er veel van gebruikt.
  Maar ook wel mogelijk terug je PH aanpassen bij zulke grote dosering vermits dit sterk alkalisch is
  Link naar echt spec's en gebruik

  Ik ben inderdaad van plan om de ketel zowel voor maischen als koken te gebruiken. Zou na het maischen de inhoud overscheppen in een filteremmer (ik heb nog een gistingsemmer van 30L liggen die ik ga ombouwen door een extra doorboord emmertje erin te monteren). Daarna dan de wort terug in de ketel.


  Nu vroeg ik me af of het filteremmer-idee een goede keuze is. Ik zou ook een javal-hevelfilter kunnen maken maar aangezien ik al beschik over de emmer misschien eerst eens zo proberen?

  Als het kan best je maisch niet overscheppen dan ga je veel meer je wort blootstellen aan zuurstof en dat is niet optimaal (voorzichtig uitgedrukt)
  Beter gebruik je een hevel filter of javal filter en laat je de wort via een slangetje dat tot op de bodem hangt in je emmer lopen.
  Maak dan die maisch ketel leeg en een beetje zuiver en hevel de opgevangen wort uit je emmer terug over in die ketel (weer met het slangetje tot op de bodem)
  Het zal de kwaliteit van je bier bevorderen.

  Goed om weten. Dus eigenlijk er gewoon mee bottelen is voldoende om de kroonkurk te activeren? Op een gegeven moment gaat dat bier toch met die kroonkurk in aanraking komen.

  Zuurstof adsorberende kroonkurken, simpel uitgelegd
  De meeste zijn gebaseerd op ijzer 2 oxide die mee ingegoten is in de liner en welke als die nat wordt graag verder zou oxideren naar ijzer 3 oxide en dus zo de aanwezige of de zuurstof die wil binnen dringen bind daar ijzer 3 oxide een meer stabiele toestand is.
  Twee links met wat meer begrijpbare uitleg.
  de eerste:
  de tweede:
  En de bijlage voor de geïnteresseerde

  Ah de Serge, je bent terug op het forum geraakt :thumbup: (het zat trouwens in de update van een component van het forum, is opgelost nu)

  Toch nog voor 3 dagen , daarna geef ik er voor 5 weken de brui aan (of het moest slecht weer zijn en ik moest me vervelen) :P

  Je kan bij een mandfles beter rubberen stoppen gebruiken dan silicone aangezien de silicone stop meer zuurstof doorlaat

  Klopt voor een nieuwe stop, maar je rubberen stop is veel meer onderhevig aan veroudering en microscheurtjes dan een silicone stop.
  Als je rubberen stop een jaar oud is dan is die zijn oppervlakkige permeabiliteit veel hoger geworden dan die van een silicone (dat is ook een waarheid als een koe) dit ten gevolge van de reinigings en desinfectie middelen die wij gebruiken.
  Denk maar even aan een elastiekje dat in de zon gelegen heeft of de rekken van een weck bokaal.

  Ik dacht dat dat ook opging voor gassen? Waar zit de Serge als je hem nodig hebt :pray:

  Diffusie is het mengen van 2 (of meerdere) stoffen ten gevolge van de moleculaire botsingen van de moleculen.
  Kan zowel in vloeistoffen gebeuren als in gassen eventueel door een (semi)permeabel membraan.

  Dat is dus het proces dat oa het zogenaamde CO2 deken op heft, zorgt dat er zuurstof langs je stop naar binnen dringt in je mandfles, door je HDPE emmer naar binnen dringt .......

  Dit slaat dan op het opslaan, lageren, rijpen? Want je kan met een hogere druk niet tappen van die vaatjes.

  (bron: Brewing Science and practice)

  Maar als het over opslagen gaat van een hobby brouwsel is het ook een beetje "less is more",
  Je moet zorgen voor wat voordruk maar als er toch nog wat na activiteit is door je gist en er wordt nog wat CO2 bij gevormd mag je natuurlijk niet over gecarboniseerd raken.
  Mijn advies is hanteer de 1.5 vol CO2, bij het carboniseren om je bier op te slaan.
  Bij carboniseren net voor of tijdens het tappen duur maar even, een minuutje of 10 wachten doet meestal al wonderen.
  Ik heb al te veel one-way kegs zien uitpuilen van de druk, en deze overdruk en bijhorende over carbonisatie er terug afkrijgen duurt meestal lange dan die 10 min wachten om bij te carboniseren.

  Ik vermoed dat het de zelfde gist is als kasteelbier daar het de zelfde brouwerij is.

  Als je een ooit hevelfilter zoekt en niet zelf kan maken moet je hier zijn, ik maak die op maat van de brouwketel EN die is in INOX. Geen dode hoeken en altijd helder wort naar de kookketel. Onverslijtbaar met levenslang plezier.


  https://myalbum.com/photo/MTHynsx1E3WF/540.jpg


  https://myalbum.com/photo/u66NpcpnB8wL/540.jpg

  Al hen die ik al doorgestuurd heb naar Waldonk, zijn allen zeer tevreden.
  (Persoonlijk ik zou er wel RVS knelfittingen en RVS kraantjes opzetten ipv messing., maar dan zit je dadelijk ook aan een andere kostprijs ;))

  Zo'n vat kan je soms voor een appel en een ei op de kop tikken.

  Op de gilde bij ons staan er nog wel een 20 tal 50l biervaten te koop tegen 20€
  Maar eerlijk, je koopt je dan beter een gewone dunwandige ketel bij hobbybrouwshop, je gaat er veel meer plezier van hebben dan van zo een open geslepen biervat.

  Ik leer hier weeral veel bij, volgende keer gaat mijn dryhop er een stuk minder lang in. Toch een vraagje : lukt het jullie om alle hop te laten bezinken in die 24 - 72 uur?

  Neen in 24h a 72h lukt mij dat niet, ik reken op 4 dagen en gebruik dan nog steeds een dampkapfilter rond mijn hevel (of hydrofobe watten in een Y strainer als ik langs onder aftap) om het hopgruis tegen te houden.

  Het zou toch om een 'huisgist' gaan, zelfde gist voor de Goud en de Kanunnik, als je internet mag geloven.

  Ik ga gewoon proberen de gist van Ter Dolen op te kweken, dan zien we wel...

  De meeste Kraft brouwerijen gebruiken korrelgist, dat is geweten De commerciële vloeibare gist verpakkingen van 500ml voor grote volumes zijn immers heel duur zijn.
  Gist opkweek voor een Kraft brouwerij houd te veel risico in en dat willen die meestal niet lopen.

  Als ik nen bak Westmalle Tripel koop, mag ik dan ook meedoen? 8o

  Alle gekheid op een stokje. Het lijkt mij ook wel iets, maar aangezien ik nog maar weinig brouwsels op de teller heb staan vrees ik er voor af te gaan als een gieter tegenover al jullie ervaren geweld.


  Ik weet ook dat ik tegen de master brouwers weinig kans maak maar ik wil er toch voor gaan! :hulk

  Een kleine opmerking hier rond.
  Mijn eerste bieren heb ik gebrouwen als ik 17 a 20 jaar was het zelf brouwen is dan stil gevallen (trouwen, bouwen en kinderen).
  Op mijn 45é ben ik terug gaan brouwen en dadelijk volmout. De 2 eerste biertjes die ik toen gebrouwen heb met heel veel liefde en aandacht heb ik laten proeven op een avond op de biergilde, Er wordt daar blind geproefd dus niemand weet wat er geproefd wordt en van wie het is. Als mijn 2 biertjes de revue passeerde was de eerste opmerking, Zijn we commercieel bier aan het proeven?
  Ik heb dit als een compliment aanzien, het was immers maar een tripel en een witbier. (of was de kwaliteit zo slecht van wat de andere daar brouwde?)

  Dus neen het is niet omdat je pas brouwt dat je minder goed bier maakt, Het is de toewijding en liefde die je in een biertje steek die het lekker maakt!!! (en een kleien dosis geluk maar dat geld voor elk brouwsel op hobby schaal)

  Oes...ge moogt toch nog ni reizen naar het buitenland tenzij voor familie of uw werk..gaat ge naar het onderland of neemt ge de helleveeg ? of uw 2e verblijf ? Enfin, een blondje kunt ge vast en zekers ook nog daarna brouwen..ge hebt wel straffere dingen dan da gedaan


  In Kroatië mag je binnen maar België mag je nog niet buiten, tenzij je op familiebezoek gaat. 😛

  Een boot is een eigendom in het buitenland, en dat mag je gaan onderhouden, dus al ik echt wil kan ik nu al weg.
  Kwestie van wat papierwerk in orde te brengen.
  Reisbeperkingen voor Belgen gelden slechts tot 7juni 24h00
  Maar ik wacht braafjes tot 15juli, daartegen mogen we met zijn allen de ballen op, die mededeling komt deze namiddag :thumbup:

  Nadat je bier in de fles zit zal je niet veel meer zien veranderen. Je kan eventueel wel een manometer op één van je flesjes installeren en dan zal je de druk wel zien toenemen maar dit is eerder een optie.

  Een optie die je na enkel jaren brouwen ook nog zelden meer gebruikt, daar als je bottelgist gebruikt (of als je max 2 weken lagerd) toch met een zekerheid van 99.99% gecarboniseerd bier hebt na 14 dagen.

  Denk als je het pinnetje verlengd met een klein buisje dan zit er minder volume vulpijp in uw fles en gaat er meer bier in uw flesje kunnen, dus kleinere kopruimte dan er anders zou zijn met dat pijpje....

  Bij het verlengen van het pinnetje misloop je de positieve eigenschappen van een bottelpijpje een beetje.
  Het netjes van onder naar boven opvullen zonder zuurstof inmenging verloopt dan minder effectief.

  (Edit) ik was dus ook te laat met reageren :)

  Dat was dus hier ook het geval. Kreeg van Serge de tip om die wort eerst te laten uitzakken ivm de eiwitten en het helder gedeelte te bottelen. Heb al gedacht om het volgende keer in inmaakbokalen te gieten en die nog eens extra in de hete oven te zetten, bvb 1 uuur op 120°....? Heb gewone wort gemaakt omdat ik die DME zo k*t vind om mee te werken...

  In de oven bij 99°C Niet warmer!!
  Bij 120°C dat is te warm, de vloeistof gaat wel niet koken daar de druk ook mee stijgt in je wek bokaal. Maar als er eentje is die een fout heeft in het glas en plots toch stuk springt dan wordt de volledige inhoud plots stoom en heb je een bom!!
  1l water = 1600l stoom!!!!!!!
  Beter en vooral veiliger is de wek bokalen op een rooster in een grote ketel te zetten met water zoals het altijd gedaan word. Dan worden ze nooit inwendig warmer dan 100°C en heb je bovenstaand probleem niet.

  bedankt voor uw reactie.

  Ik ben maal een tijdje aan het inlezen op dit forum en zag dat je vroeger ook reeds de vraag gesteld hebt betreffende installatie van 200 liter...;

  Nu concreet, we dromen eigenlijk om het gat van een gemis van een microbrouwerij in de buurt te dichten en weten -na rondvraag- dat er ook vraag naar is. We hadden liefst klein (tijd!) begonnen; maar mijn vraag: wat zou u aanraden van brouwinstallatie om (commercieel) te starten (ons evenement en plaatselijke horeca), stel dat we toch aan het nodige budget geraken (wat wel mogelijk is). Met commercieel bedoelen we winstgevend zonder de bedoeling er van te leven (vrijwilligers van onze groep) en betalende bierbrouwer.

  Bierbrouwen zou in 1ste instantie kunnen in een douane-entrepot (waar ze reeds andere alcoholische dranken maken), dus favv enz zou weinig problemen mogen opleveren.

  Als je opzoek bent naar een micro bouwerij, in Nederland sneuvelen de microbrouwerijen de laatste tijd met bosjes en wordt er apparatuur te over aangeboden. VB deze
  Maar dat zegt ook veel over de haalbaarheid en leefbaarheid momenteel.

  maar niet elke diastaticus zorgt er voor dat uw bier verder doorgist toch?
  zie link :pieker:


  Genen die uit een gistcel migreren en daar suikers afbreken :rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:
  Sorry dat filmpje slaat echt op niets.
  Een gen is een stukjes genetische code van het DNA in de celkern of het RNA. Genen worden niet afgescheiden door gist om suikers te splitsen laat dat duidelijk zijn!!

  Ja niet elke gist met het STA gen scheid glucoamylase af dat is waar. Het STA gen is een indicatie dat een gist een diastaticus is.
  De correcte info kan je hier terug vinden in begrijpbare taal

  En om het helemaal moeilijk te maken het zinnetje in Bold

  Saccharomyces cerevisiae has been used widely both as a model system for unraveling the biochemical, genetic, and molecular details of gene expression and the secretion process, and as a host for the production of heterologous proteins of biotechnological interest. The potential of starch as a renewable biological resource has stimulated research into amylolytic enzymes and the broadening of the substrate range of S. cerevisiae. The enzymatic hydrolysis of starch, consisting of linear (amylose) and branched glucose polymers (amylopectin), is catalyzed by α- and β-amylases, glucoamylases, and debranching enzymes, e.g., pullulanases. Starch utilization in the yeast S. cerevisiae var. diastaticus depends on the expression of the three unlinked genes, STAI (chr. IV), STA2 (chr. II), and STA3 (chr. XIV), each encoding one of the extracellular glycosylated glucoamylases isozymes GAI, GAII, or GAIII, respectively. The restriction endonuclease maps of STAI, STA2, and STA3 are identical. These genes are absent in S. cerevisiae, but a related gene, SGAI. encoding an intracellular, sponilation-specific glucoamylase (SGA). is present. SGAI is homologous to the middle and 3′ regions of the STA genes, but lacks a 5′ sequence that encodes the domain for secretion of the extracellular glucoamylases. The STA genes are positively regulated by the presence of three GAM genes. In addition to positive regulation, the STA genes are regulated negatively at three levels. Whereas strains of S. diastaticus are capable of expressing the STA genes, most strains of S. cerevisiae contain STA10, whose presence represses the expression of the STA genes in an undefined manner. The STA genes are also repressed in diploid cells, presumably by the MATa/MATα-encoded repressor. STA gene expression is reduced in liquid synthetic media, it is carbon catabolite repressed by glucose, and is inhibited in petite mutants.

  Hoe zit het dan in elkaar voor verenigingen (meer specifiek vzw's) die éénmaal per jaar bier brouwen en verkopen om hun werking draaiende te houden? Zoals een wafelbak of snoepverkoop. Hierover vind ik bitter weinig terug.

  Een VZW mag zelf geen bier brouwen en verkopen, als ze dat doen worden de door de accijnzen aanzien als een bedrijf en moet zich volledig in orde stellen met accijnzen, vestigingswetgeving, kortom heel de ramatam.
  Een VZW mag wel bier gebrouwen van hun leden (max 40l per lid) verkopen onder voorwaarden.
  Alles netje hier in uitgelegd

  Als er nog iets van Diastaticus in zit, dan moet Duvel toch ook verder doorgaan in de fles? 🤔

  Zelfs zonder dat er een gistcel in zit zou die dan ook verder moeten gisten toch?
  Daar het afgescheiden glucoamylase enzymen sowiso in het bier aanwezig blijven na de hoofd gisting. (de glucoamylase is immers een extracellulair enzym)
  Dus de restsuikers die in een duvel zitten kunnen sowiso niet verder afgebroken worden door glucoamylase.