Berichten van Serge

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Eigenlijk zijn er maar een enkel bieren die je best in het voorjaar brouwt, omdat die meestal als een jong bier vooral in de zomer gedronken worden (En dan nog, ik lust even graag een Kölsch in de winter hoor)
  Je kan die lijst eigenlijk gewoon inkorten tot die bieren. Voor de rest is het persoonlijke smaak ;)

  Kan het kwaad dat er 5,1% carafa special in zit?


  Met betrekking tot die moutstorten: hoeveel basismout moet er minimum in zitten, ik meen 50% maar dat lijkt me weinig eigenlijk??

  5.1% kan het kwaad? neen dat is persoonlijke smaak, Weyermann schrijft in het algemeen tot 5% voor


  Hoeveel basis mout in je recept moet zitten, dat kan je berekenen met volgende tool.
  Je moet hier niet echt je gewichten in geven, je kan ook gewoon je %tage ingeven ipv alles om te rekenen naar "lbs"
  En gebruik gewoon diastatiche kracht van de algemene mouten.


  Voor jou recept is er totaal geen probleem blijkbaar

  met 40% pils en 60% mouten zonder enzymkracht zou zelfs de omzetting nog normaal verlopen.

  bij slechts 35% pills mout en de rest mouten zonder enzymkracht dan moet je wat wat acties onder nemen

  Wat zie ik in die grafiek, Serge? Dat sulfiet het meest efficiënt werkt bij pH2 of lager? Kan er niet zo goed aan uit.

  Enkel bij een PH lager als 4 heb je vrije SO2 en van dat punt werkt de sulfiet (eigenlijk de vrije SO2)
  Des te lager de PH onder de 4 des te meer van de sulfiet wordt omgezet naar SO2.
  Bij PH4 of hoger heb je eigenlijk 0% SO2 bij PH 2 is 50% vrijgesteld als SO2 enz..

  Dat je beter een molen kan nemen waarvan de beide rollen worden aangedreven had ik ook al ergens op dit forum gelezen maar jammer genoeg staat dit nergens vermeld. Dus ga ik er vanuit dat ze allemaal slechts aan 1 rol worden aangedreven.

  Bij het elektrisch aangedreven model staat dit ook niet vermeld of heb ik er over gelezen?

  Bij het elektrisch aangedreven model is slechts een rol aangedreven, is duidelijk te zien op de foto's

  Het gaat mij niet zo zeer over de formule. Ik denk eerder dat er een chemische achtergrond zit, die ik over het hoofd zie.


  Nope, instellen met brewfather lukt niet. :)

  Om te begrijpen hoeveel alcohol er maximaal uit suiker gevormd kan worden kunnen we naar de volgende reactie vergelijking kijken van de omzetting van glucose naar alcohol en koolzuur met daarbij de molaire gewichten:


  C6H12O6 -> 2C2H5OH + 2CO2

  180g suiker 91g ethanol 88g koolzuur  Hieruit volgt dus dat de omzetfactor van glucose naar Alcohol=91/180=0.505 in deze ideale reactie.

  In wort zijn echter veel meer soorten suikers aanwezig en een deel van de suiker wordt gebruikt om gist te maken in plaats van alcohol.
  Zolang er zuurstof in de wort zit, bv aan het begin van de gisting tijdens het beluchten, wordt een andere reactievergelijking gevolgd, waarbij geen alcohol gevormd wordt, maar voornamelijk koolzuur en water. Verder wordt bij de bepaling van de hoeveelheid suiker in wort vaak een tabel gebruikt waarbij SG en opgeloste sucrose tegen elkaar uitgezet zijn. In wort zit naast suiker echter ook nog eiwit, waardoor er dus iets minder suiker in de wort zit dan de SG meting doet geloven.

  Balling heeft dit alles ooit praktisch onderzocht en is tot de volgende conclusie gekomen, zoals beschreven in het volgende stukje tekst uit de beschikbare literatuur:

  Hieruit blijkt dus dat uit 2.0665 gram extract (= mengsel van moutsuikers, eiwit) 1gram alcohol ontstaat en 0.11 gram gist. Als we dit omrekenen naar 1 gram extract dan volgt hieruit dat de omzetfactor van extract naar alcohol in de praktijk gemiddeld 0.4839 bedraagt ipv 0.505 vanwege o.a. het verbruik voor de gistopbouw. De omzetfactor van extract naar gist bedraagt dus 0.11/2.0665=0.053.

  Voila, vandaag met een collega brouwer van de op Gilde bij ons aan de slag gegaan om dit biertje eindelijk eens te brouwen, Netjes 40l l wort in het gistvat, Rogge het blijft me bekoren in een wort, het ruikt en smaakt toch zo lekker!!
  Het koelen naar 15°C verliep als een trein daar het kraantjes water slecht 10°C was momenteel.:huh:
  Nu wachten tot het merendeel van de suikers zijn vergist en dan de (nog te pasteuriseren) honing er bij kieperen.

  Ik heb de zelfde molen en mag er zeker niet van klagen, (is zijn geld absoluut waard) en past netjes op de bijpassende emmer, kan makkelijk ingesteld worden en ik drijf hem aan met een accu schroef machine.
  Het enige minpunt is dat er slechts een rol is aangedreven wat het droog zuiver maken wat moeilijker maakt (als vb je rollen aanladen door klam te schroten) daar je steeds de niet afgedreven rol met de hand zelf stukje voor stukje moet voortzetten en dan met een RVS borstel de rol kan zuiver borstelen, de aangedreven rol daar zet je gewoon je schroef machine op en laat die draaien terwijl je de RVS borstel er tegen houd die is in een wip zo gepoetst.
  Maar de laatste 1.5 jaar poets ik de moutmolen gewoon nat, ik spuit hem gewoon zuiver met wat zeep en de tuinslang, en blaas hem droog met perslucht.

  Als ik nu terug een moutmolen zou aanschaffen dan zou ik er toch eentje nemen met de 2 rollen aangedreven, die zijn makkelijker droog te poetsen.
  Dit is wel een andere molen maar deze is al electrisch aangedreven voor een zachte prijs

  Vrijdag 58 flessen gebotteld en dan merk je wel dat een degelijk kroonkurkapparaat handig zou zijn.

  Daarom dat ik mij een nieuw zou willen aanschaffen.

  Nu gebruik ik dit niks mis mee maar gaat niet echt snel en ik heb altijd de indruk dat het ieder moment kan begeven.

  Ik zou eventueel deze willen aankopen of hebben jullie nog enkele tips?

  Die wil aankopen is goed van prijs kwaliteit, maar in het begin zeker de doppen eerst invetten met kaarsvet of dergelijke anders durven de flessen soms blijven hangen.

  Hangt ook een beetje af van welke waarde de verkoper op de verpakking noteert. Ik heb zo eens een meettoestel van meer dan €400 besteld (vanuit China) en ze hadden een waarde van €50 opgeschreven daardoor moest ik enkel €27,40 betalen (€12 inklaringskosten en de rest was invoerrechten).

  Bij Ali wordt er zeer vaak een zeer lage waarde genoteerd (< $1) en vaak laat de douane dit dan ook gewoon passeren.

  Maar in vele gevallen vragen de douane ook een afschrift van de betaling van de aankoop, en dan betaal je alsnog op heel het bedrag
  Dan krijg je zulk een mooie brief,

  Brouwland is al 14 jaar mijn leverancier voor de meeste producten en ik moet zeggen dat ik daar nog nooit miserie mee heb gehad.

  Ik koop tegenwoordig veel aan bij Unibrew (Van der Kooy) de keuze is veel groter!! ( >35 soorten weyermann mout, >25 soorten van Thomas Fawcett & Sons, >20 soorten Castel Malting, >15 soorten Dingeman,)

  Alhoewel nu de Vinking mout bij brouwland er is bijgekomen, heb je ook wel wat meer keuze (maar dan weer enkel in grote verpakkingen en het probleem is dat het eigenlijk voor ons een een onbekende product is en je het niet veel terug vind in recepten op het www om als referentie te gebruiken)

  Als je suiker opkookt doe er dan, voor het koken 1 gram citroenzuur per kg suiker bij. Zo bekom je invertsuiker en dat is voor de gist veel gemakkelijker te verwerken.

  Maakt totaal niets uit voor de gist daar die al het invertase enzym heeft afgegeven in de wort, en sowiso de sacharose gehydrolyseerd wordt tot glucose en fuctose
  Trouwens om suiker te inverteren met citroenzuur mag je er niet te veel water bij doen je moet een temperatuur van 114°C halen, anders gebeurt de hydrolyse niet volledig en ga je ook voorbij aan je doel..

  Ik heb deze gekocht en krijg nu bericht van Ali dat het pakket succesvol afgeleverd is , zou gisteren geleverd zijn , maar heb helaas niets ontvangen

  Zijn er van jullie ook die dit tegengekomen zijn ?

  Ja meestal ligt dat dan bij de buren,
  Ik weet niet welke verzend methode je gekozen hebt maar ik kies er meestal voor om dit indien mogelijk te laten afleveren met handtekening zoals vb "China Post Registered Air Mail" of met volledige tracking info als vb "EMS e packet"
  Het is soms die kleine 1€ extra wel waard enkel al voor de gemoedsrust

  De Weyast 1214 had ik twee dagen ervoor geactiveerd omdat deze twee maanden oud was en stond ook goed bol bij gebruik.

  Enkel uren van te voren is genoeg, het fabeltje van een dag per maand mag nu wel voor eens en voor altijd de wereld uit.
  Die instructie vind je nergens op de site van Wyeast. (= uitvinding van de brouwwinkels tegen te veel klachten dat het niet snel genoeg opzwelt)

  werken gedurende 18 uren

  Is wel vrij kort ik neem altijd 24h voor de eerste stap.

  Er ligt wel een gistlaag op de bodem

  Dan heb je gist opgekweekt, schuimen hoeft niet steeds te gebeuren dit hangt sterk af van het type gist, en de hoeveelheid eiwitten in het mout extract.

  Ik dronk dit weekend voor het eerst Groene Duvel. Ik ben die hier in West-Vlaanderen nog nooit tegengekomen. Het smaakte me zo goed dat ik me af vroeg of er iemand het al eens heeft proberen klonen?


  Ik denk een zoetige moutigheid te proeven die ik niet terugvind in een een Duvel?


  Ik zou gokken dat ik best start met een Duvel kloon recept. Het alcohol gehalte lager maak. En een deel van de mout vervangen door munich of vienna?

  Het recept van een gewone duvel volgen en enkel het % suiker laten zakken gaat al voldoende zijn.
  Wat zeker meer moutigheid gaat geven is het gebruik van de betere pils mouten vb barke pilsner
  Als je onderstaande aroma-wheels bekijkt zie je snel als je voor de barke pilsner gaat je veel meer mout aroma hebt dan bij gewone pilsmout
  Om dat te compenseren met vienna of munisch mout ga redelijk veel moeten toevoegen wat de kleur te donker gaat maken om een duvel te zijn.
  Je mag grofweg om een idee te hebben van de toegevoegde smaakwaarde, de opgegeven waarden per smaak eigenschap vermenigvuldigen met het % in de stort
  Vb: Gewone pilsmout heeft een waarde van 1.9 op malty sweet en je hebt daarvan vb 74% in je stort dan geeft dit een waarde van 1.4 voor deze smaak.
  De barke pilsner heeft de malty sweet een waarde van 2.9 @ 74% = 2.1
  Vianna heeft een waarde van 4 op malty sweet @ 74% = 3.0
  Als je gewoon vb de zelfde moutigheid met gewone pils en viena wil halen als de barke pilsner dan heb je grofweg:
  37% pils @ 1.9= 0.7 en 37% veinna @ 4 = 1.48 = totaal 2.18
  Met 37% vienna in je stort en 37% gewone pilsmout gaat wel 11 EBC halen met 74 % enkel barke pilsner heb je 9 EBC

  In bijlage mijn duvel recept aangepast naar het alcohol gehalte van een groene duvel door enkel het % suiker te laten zakken.
  Misschien kan je daar al mee verder.
  (de aroma wheels kan je vinden op de site van Weyermann als zip file, deze zip file bevat zowel die van de smaak van het graan als die in wort, je moet die van wort nemen om te vergelijken natuurlijk)

  Neen alle gekheid op een stoken, mass% is eigenlijk °P, en eigenlijk weer helemaal niet omdat mass% een niet benoemd getal is het is een percentage. (en dat is ook wat een mass-flow meter uitspuugt als waarde in de groot brouwerij)

  SG kan je altijd meten, je kan er steeds van uit terug tellen, zelfs al heb je dingen toegevoegd zoals vb lactose, glycerine (dat is een vloeistof en daar wringt het schoentje bij °P), eigenlijk ongeacht wat de samenstelling is.

  Zij die brouw studies op master niveau doen zullen ook niet opgeleid worden om te tellen in °P , iemand die alleen in °P rekent die moet niet solliciteren bij de INBEV als brouwmeester, men kan met zulk een beperkende kennis nog weinig in de groot brouwerij.
  Ga je met een Sintra opleiding brouw.... (waar je wel °P leert tellen) solliciteren in een kleien artisanaal brouwerijtje als brouwgast dan springen ze een gat in de lucht.

  SG uit de wijnmakersperiode, :rofl: misschien zijn die wijnmakers beter wetenschappelijk onderlegd?
  Wees voorzichtig met te stellen dat zij die in SG tellen eigenlijk fout zijn. Misschien zijn die meer onderlegd dan zij die het vereenvoudigde °P gebruiken. :drinken:

  Raar dat in de Kunze het woord Plato maar een keer meer in voorkomt (sorry 2 keer ook nog eenmaal in de inhoudstabel) :pieker:

  Zou Plato een oud belgisch gebruik zijn, een beetje verspreid door (niet wetenschappelijke) de paters en konsoorten die vooral op je geld uit zijn?
  Zou het bierbrouwen het simplistische overstegen zijn, en door de wetenschap punt gesteld?
  'T is maar wetenschappers gebruiken enkel internationale standaarden zoals mass% en SG
  Mass% staat ongeveer >1000 keer in de Kunze 8o

  Inderdaad, ging al zeker wachten tot 14 dagen totale gisting. Zolang er CO2 vrijkomt is er omzetting naar alcohol of worden er ook nevenproducten aangemaakt die effect hebben op smaak?

  Natuurlijk!! Dat maakt net de smaak van het bier. Maar het is redelijk ingewikkelde materie, het metabolisme van gist.
  Hier onder een schematische voorstelling van een gistcel en alle stoffen die geproduceerd worden die de bierkwaliteit beïnvloeden

  :-B X_X :rolleyes:

  Voila na een week op fles toch niet kunnen laten om al eentje af te trekken en al eens te proeven, een Hefenwieze moet je immers jong drinken :P

  Al bij al een redelijk lekker en goed drinkbaar biertje geworden,
  Is het nu 100% een authentieke Hefenwiezen, neen daar voor is deze iets te vlot drinkbaar. (te weinig banaan en maar net voldoende kruidnagel). Je raakt er wel niet so snel van verzadigd als van vb een Franziskaner, Pauliener of Weihenstephaner het brouwsel leunt korter bij de overgeproduceerde industriële Erdinger.

  O ja en de schuim die is 100% OK, het glas vertoond zelfs een mooie kling (100% binnen de verwachtingen met het gebruik van de tetrahop)

  Nee, wel al aan gedacht maar de pootjes van mijn CCT zijn er te kort voor (denk ik).

  Poten volledig uitdraaien zoals op de foto maar dan dit je kraan wel op zijn absolute onderzijde.
  Of verlengstukken aan je poten schroeven (maar dan past die vermoedelijk weer niet meer in de gistkast)

  Even een andere vraag tussendoor: hoe doen jullie dit whirlpoolen nu? Misschien een simpele vraag, maar hoe lang roeren jullie dan? En dit in de afgekoelde wort of al tijdens het koelen?

  Gewoon een grote roerlepel en enkele minuten tekeer gaan?

  Laatste keer dacht ik ook dat ik een whirlpool had gedaan, maar als ik dan lees van een uur te laten staan of zo, ik had het na 5 minuten al voor bekeken gehouden, vooral omdat er mij 'ingebakken' staat dat de afgekoelde wort zo snel mogelijk in het gistvat dient te komen wegens verhoogd infectiegevaar.


  Ik maak gebruik van een BrewMonk, spiraalkoeler, en laat het wort via het kraantje in mijn gistvat kletteren. Ik zet de ketel op het laatste zelfs schuin om zo weinig mogelijk verlies te hebben. Gaat dit dan nog effectief zijn aangezien de kegel van trub dan weer verstoord wordt... Heb eventueel wel een prefab 'dip-tube' liggen die ik op de binnenkant kan monteren.

  Na het koelen met een spiraal koeler haal ik deze uit mijn ketel
  Zet de ketel een beetje schuin met het aftapkraantje aan de boven zijde. (de trub komt dan eerder aan de andere zijde te liggen)
  Vervolgens roer ik met een roerspaan tot ik niet meer rotatie snelheid in de wort krijg door nog langer te roeren (= max 1 min want dan doet mijn arm al pijn)
  Vervolgens dek ik mijn kookketel af met een deksel of met en zuiver doek en wasknijpers en laat alles netjes minimaal een uur uitzakken.
  Dan tap ik pas af
  Ik probeer vooral niet te ver af te tappen, ik heb liever een fles(je) bier of 2 meer verlies dan een matig resultaat door te veel trub in het gistvat. (mout en hop kost je immers amper iets als je op voorhand die 2 liter aan extra verlies incalculeert) Onder het motto alles voor de kwaliteit ipv kwantiteit :)
  Dat infectie gevaar is er enkel als je je wort niet afgeschermd open aan de lucht laat staan eenmaal deze gekoeld is, (er kan dan wel degelijk iets invallen) en is vooral gebaseerd op de oude literatuur van het hobby brouwen waar men van oude biervaten (of dergelijke) een bierbrouwstel ging maken en buiten in open lucht aan de slag ging zonder deksels. Men praat toen ook zelfs nog van een bouw seizoen (winterperiode) om het probleem met fruitvliegen te vermijden en omdat men niet temperatuur gecontroleerd kon vergisten.
  (Niet vergeten vele van die pioniers van het hobby brouwen waren ook hobby wijnmakers, en die hadden fruitvliegen te over rond hun huis)

  Ik wacht ook zeker een uur nadat de wort in mijn CCT zit, tap de bezonken trub even af en dan gaat de gist erbij, ook omdat ik koel met een platenkoeler kan ik het tijdens/na het koelen niet laten bezinken, dus doe ik die stap in mijn CCT...

  Zo doen wij het op de gilde ook, (we werken daar met een tegenstroom koeler) als de wort in de CCT zit wordt eerst alles opgekuist en netjes opgeborgen, enkele biertjes genuttigd wat geleuterd, en dan tappen we onze trub af en voegen we de gist toe. De wort staat soms daar een uur of 2 uit te zakken.

  Ooit gaat er wel eens een moment komen dat er zoveel biertjes zijn gevloeid en er zoveel geleuterd is dat er vergeten wordt de trub af te tappen en de gist toe te voegen. ^^8o

  Ik heb ondertussen ook geleerd dat dat niet goed is voor de kwaliteit van je bier, maar extra verduidelijking is zeker welkom. Ik had vandaag ook gehoopt het helderder te krijgen dan de vorige keren, maar dat is me niet gelukt helaas. Nu heb ik wel de eerste keer gekoeld in de ketel, andere keren liet ik het afkoelen in het gistvat, das toch al een verbetering, ook de snelheid van koelen...

  Ik zeg ook altijd : als je niks fout doet kan ook je ook niks leren.

  Persoonlijk heb ik de ervaring dat niemand steeds heldere wort heeft, maar het is het streven naar, met de middelen die je ter beschikking hebt die je op het goede spoor zetten.

  Ok die sensor is dus niet waterdicht:rofl:

  Heb ook niet lang gewacht na koelen voor overhevelen, maar de trub gaat er wel uit bij lageren dus.

  Heb ook wel al korrelgist toegevoegd, leek me geen probleem toch?

  En wat is het gevolg van al die tub tijdens de vergisting voor je bier?
  Het is niet omdat je die gaat afscheiden bij het lageren dat die tijdens de vergisting geen negative invloed gaan hebben op je uiteindelijke bier.

  Citeer

  “Principals of Brewing Science (2nd Edition)”:

  “The group of interest here is the long-chain, unsaturated fatty acids that are derived from malt. They are typically found in wort trub (i.e., particles suspended in the wort), which can consist of as much as 50% lipids (Meilgaard, 1977). Cloudy wort can contain anywhere from 5 to 40 times the unsaturated fatty-acid content of clear wort, an important fact because unsaturated fatty acids can have a significant negative effect even at low concentrations. On the positive side, fatty acids contribute to yeast viability via a number of mechanisms (see chapter 3), and they also inhibit the formation of some less pleasant acetate esters during fermentation (see chapter 3). On the negative side, they work against beer foam stability, as any fatty material does. Even more significantly, they play an important role in beer staling (see chapter 4). Thus, some investigations have reported that wort clarity (via trub removal) is essential (Zangrando, 1979), whereas other investigators have found some carryover of unsaturated fatty acids in the trub to be beneficial (Hough et al., 1981). In spite of these advantages, brewers still prefer clarified worts with minimum trub carryover, if for no other reason than the negative role wort-derived fatty acids play in beer staling. Another class of beer-staling constituents consists of fatty acids. In beer, fatty acids come from two sources, namely, unsaturated fatty acids from wort trub and saturated ones from yeast metabolism. As discussed in chapter 3, the saturated fatty acids can react with alcohols to form esters. The unsaturated fatty acids, on the other hand, are major players in beer staling. They tend to be fairly resistant to oxidation and spill over into the finished beer where they tend to produce “fatty or goaty notes.””

  :/

  Dezelfde discussie las ik over de La Trappe blond. Getest een stuk lager dan de opgave van de brouwerij, ook zowat 10 IBU. Nu is dat hele IBU verhaal toch al lastig omdat we dat niet kunnen nameten.

  Heel het home-brew IBU verhaal heeft veel te maken met het rendement van de isomerisatie en wat je achteraf nog verliest.
  Wat door de brouwsoftware uitgeteld wordt is in optimale omstandigheden, heel de berekening zijn dan ook nog slechts benaderingen en er zijn zoveel factoren die het rendement beïnvloeden dat je meestal een veel lager werkelijk IBU gehalte uitkomt dan berekend.
  Eigenlijk hebben onze noorderburen dat netjes uitgeschreven,
  Afhankelijk of hoe goed je scoort met je brouw opzet en manier van werken in functie die het hoprendement zit je korter of verder weg van de berekende waarde. Maar ik geloof nooit dat we de berekende waarde echt halen.

  Niet vergeten als je op het juiste moment overheveld dit ook bevorderlijk is voor het halen van je einddichtheid en er totaal geen negatieve invloed is van O2 op je bier.
  Het extra kuiswerk, een CCT vergt meer poets werk dan een gewoon gistvat wees daar van bewust.

  Als je toch voor een CCT wil gaan spaar dan voor het echte werk en laat die hobby dingen voor wat ze zijn.

  Het brewmonk vat daar kan je niet alle gist uit aftappen (hoek conus is niet stijl genoeg om de gist voldoede te laten uitzakken en de aftap diameter is veel te dun) zelfs de producent is zelf niet van overtuigt van zijn eigen product op dit gebied. (ik vind de link niet meer waar ze dit zelf schrijven op hun pagina ;()

  En moet ik bij het spoelwater de PH meten en aanpassen wanneer het water nog koud is of op temperatuur?

  In theorie als het opgewarmt geweest (en je staal terug snel afgekoeld is naar 25°C) is daar je een deel bicarbonaat (opgeloste CO2) verliest door de temperatuurstijging en dit een invloed heeft op de PH.

  Omdat ik dit jaar een partij honig gekregen heb die versuikerd was geraakt eens een poging wagen aan een honig bier.

  Links en rechts wat rondvraag gedaan op de gilde, Een oude wijze man heeft mij daar uit de doeken gedaan hoe hij het beste resultaat bereikt met honig als toevoeging.
  De algemene raad was:
  - De honig niet mee te koken maar de honig pas toe te voegen in de vergisting. (wel eerst de honig gesloten pasteuriseren)
  - En voornamelijk vanaf de honig er bij is koud vergisten om zo weinig mogelijk aromaten te verliezen via het waterslot.
  Hij maakte eerst een gewoon brouwsel en vergiste dit met een gewone bovengist, eenmaal uitgegist voegde hij champagne gist en gistvoeding toe
  Van zodra de honig bij in het gistvat zat en vergiste die zo koud mogelijk.
  Verder ook nog op het net een heel verhelderend document tegen gekomen over brouwen met honig.

  Na all deze info eens doorgenomen te hebben en alles een te laten bezinken tot het besluit gekomen om een rogge honig bier te maken.
  Als basis stijl parameters ben ik vertrokken van een blonde. Maar om de vergistings temperatuur zo laag mogelijk te houden ga ik dus niet eerst liggen klooien met een boven gister en dan champagne gist maar ik ga gewoon voor een cleane lager gist gaan.

  Het idee is om een bier te maken met de focus op een mout en honig aroma/smaak zonder of met een zeer beperkt gist profiel.


  Basiskenmerken


  Naam: Honeybee(r)

  Begin SG: 1,063 SG

  Eind SG: 1.014 SG (Berekend)

  Alcoholgehalte: 6.8Vol% (op fles)

  Bierstijl: Geen stijl
  Berekende kleur: 21 EBC (Morey)

  Volume 40,0 l
  Berekende bitterheid: 23 IBU (Tinseth)

  Brouwhulp Brouwzaalrendement: 75,0%

  Bitterheidsindex 0,36 BU/GU

  Kooktijd 70 min.


  Water

  Maisch water: 36,1 l

  Spoelwater: 18,03 l

  Waterprofiel

  Ca 52 mg/l Mg 4 mg/l Na 22 mg/l HCO3 69 mg/l Cl 67 mg/l SO4 51 mg/l pH 5.4 Cl/SO4 ratio:1,3


  Vergistbare ingrediënten

  Hoeveelheid

  3,00 kg 26,6 % Golden Promise Pale mout / Thomas Fawcett and Sons / 5 EBC

  2,00 kg 17,8 % Roggemout / Weyermann / 6 EBC

  2,00 kg 17,8 % Cara Red / Weyermann / 50 EBC

  1,50 kg 13,3 % Gemoute haver / Thomas Fawcett and Sons / 5 EBC

  1,00 kg 8,9 % Cara pils Weyermann / 4 EBC

  1,75 kg 15,6 % Wilde bloemenhoning / 1 EBC


  Maischschema

  Beslagdikte 3,8 l/kg

  Beta-amylaserust 60,0°C a 62,0 °C 30 min.
  Opwarmen over 10 min naar

  Alfa-amylaserust 70,0°C a 72,0 °C . 30 min.
  Opwarmen over 5 min naar

  Uitmaischen >78,0 °C 5 min.


  Koken

  36,7 g Hallertau Mittelfrüh 2019 4,6% 60 min. => 10,2 IBU

  50,0 g Hallertau Mittelfrüh 2019 4,6% 20 min. => 8,4 IBU

  75,0 g Hallertau Mittelfrüh 2019 4,6% 5 min. => 4,2 IBU


  Overige ingrediënten

  1,80 g Antioxin STB antioxidant => maischen 0 min.

  20,00 ml Biersol klaringsmiddel => koken laatste 5 min.

  10,00 g Vitamon cerevisiae gistvoeding => hoofdvergisting


  Gist

  Angel BF27 Lager gist @ 1.67milj/cel/ml/°p

  Starttemperatuur vergisting 12,0 °C

  Maximum temp. hoofdvergisting 12,5 °C

  Eind temperatuur hoofdvergisting 12,0 °C

  Temperatuur nagisting 15,0 °C (Dyacetyl rust)

  Lagering: 0°C


  :-/