Ja maar moet daar normaal ook niet zo'n mes en vork bijstaan om voedingsmiddelenveilig te zijn?
Berichten van walter
Registreer je of meld je aan
Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum
-
-
De beperking bij mij is vooral dat ik net genoeg kennis heb om een stopkontakt van een schakelaar te kunnen onderscheiden maar daar stopt het ook.
-
Ja, maar de ring die uit het wort hangt heeft ook niet zoveel nut
-
Strak op elkaar liggend. De tussenafstand van de ringen bepaal je toch gewoon zelf? Ik heb deze en heb die ringen gewoon tot op 1 cm uit elkaar getrokken. Werkt goed hoor.
Het ziet me er alleszins een goede koeler uit. Misschien dat ik me er eens eentje aanschaf. De mijne is net iets te kort om makkelijk tot op de bodem te koelen.
-
inderdaad per 1-Jan officieel maar uitgesteld tot 1-juli 2021
Zou het vanuit Europa zijn uitgesteld? Waarschijnlijk want buitenlandse handel wordt door hen gestuurd.
-
Uiteraard, binnen de EU is er vrij verkeer van goederen dus daar telt het niet. 't is te zeggen dat daar de BTW al verrekend is
-
Ik had het totaal niet herkend als een zuurtje maar het lijkt of het met de tijd toch steeds wat zuurder word.
Infectie te pakken?
-
Ok bedankt, hou ik in het achterhoofd. Nu is het budget op
-
Ik denk dat je je geen zorgen moet maken. Je hebt een grote headspace boven je bier en eer die helemaal met CO2 is gevuld is de vergisting al aardig op weg. Waarschijnlijk lekt het deksel van de emmer ook een beetje waardoor er langs daar CO2 ontsnapt. Niks ergs, komt wel goed.
Wat ik wel zou doen is al zorgen voor een passende mandfles om in te lageren. Zo'n kleintje van 5 liter is de kost niet en kan je nadien nog gebruiken voor giststarters. Zondag mag je gerust je bier hierin overhevelen en dan laten uitklaren (lageren).
-
Ik ga me trouwens eens een paar van die emmers extra halen. Die zijn voor vanalles goed en als je ze in elkaar steekt pakken ze niet zoveel ruimte in.
-
Wat ook kan : plastic keukenfolie over de opening, rekje er rond en dan met een naald een gaatje in het plastic prikken. Dat zou genoeg moeten zijn.
-
Je bent er gelukkig wel voor verzekerd met een goede woningpolis.
(off topic
)
Ik heb een vraagje (en ga er waarschijnlijk wel een aparte draad voor opstarten) : kan je zo'n PI ook gebruiken om een hitte-element aan te sturen?
-
Jep, alles vanaf 0 euro. Vroeger was dat vanaf 25 euro geloof ik. Nu is het natuurlijk nog altijd interessanter van iets 3x goedkoper bij Ali te kopen en daar 21% op te betalen als het 3x duurder hier te kopen.
-
Welke 5 soorten hout heb je gebruikt? Barrel aged gaat er bij mij wel eens in
Kan ik ook op de lijst zetten voor dit jaar.
-
Ik zou eigenlijk eens durven kiezen voor de Kveik en daar 100% voor gaan. Puur be-256 kan ook natuurlijk, dat is er tenslotte een goede gist voor, maar naar die kveik ben ik echt wel nieuwsgierig. Staat ondertussen bij mij op de lijst voor 2021.
-
Die dubbele gist snap ik niet helemaal goed. Ik zou zelf gewoon de kveik gebruiken om er een speciale twist aan te geven en dan de temperatuur aanpassen zodat hij optimaal z'n werk kan doen (moet een stuk warmer als 20°C geloof ik)
-
Misschien zijn ze ook elders beschikbaar of via Ali
Bij ali ga je die zeker vinden maar hou er wel rekening mee dat er nu ook BTW wordt gerekend vanaf 0 euro. Dat is zo sinds 01/01/2021.
-
-
Loopt wel los, ik heb dat in het verleden nog wel gehad. Je mag ook niet vergeten dat die koelkast de hele tijd dicht is, daardoor blijft een geur al makkelijker hangen. En wat in de koelkast hangt, zit niet meer in het bier
-
Nog maar eens een statusje : vandaag verhoog ik de temperatuur van 16 naar 17°C om dan de diacetylrust te doen.
Wat ik al een weekje opmerk is een nogal stevige boerderijgeur. Ik weet niet goed hoe het te beschrijven, het riekt niet naar mest maar naar de melkerij bij de boer. Wat zurig/zoetig, niet echt boter. Westmalle kan dat ook hebben, die geur. Ik maak me er niet ongerust over, het zal wel wegtrekken in het verdere verloop van de vergisting.
-
Lekker geknutseld en alles werkt.
Dat is exact dezelfde setup als die ik gebruik in mijn Bulldog Brewer onder de filterkorf. Die filterdome (normaal gezien bedoeld voor een Igloo Cooler) werkt verbazingwekkend goed, zelfs als je met pellets werkt (wel schuin zetten en whirlpoolen natuurlijk). Je zal dan alleen een eerste liter wort hebben met veel gruis erin omdat dat onder de dome is terecht gekomen. Maar ik zet die opzij en tegen dat de ketel voor de rest is leeg gelopen in de CCT, kan ik van die liter nog eens +/- een halve liter recupereren.
-
Ik denk dat er buiten de prijs niet veel verschil is tussen beide. Behalve misschien dat Speidel betere kwaliteit rvs gebruikt als Braumarkt?
De vraag is natuurlijk of hij dan ook beter je wort koelt? Want daar is het hem tenslotte om te doen
-
Voor de binnenkorf gebruik ik hier een witte emmer van brouwland (zo'n gistemmer). Daar zet ik de korf in en begin dan te koken. Net zoals Steinie kieper ik dat uitdruipsel nadien bij het kookvat. Maar hier is dat maar een 100 - 200 ml.
-
Pils is nog een grotere uitdaging, maar wie wil dat nou brouwen
Ikke
en het pakt serieus veel tijd. Voor een ongeduldig iemand als ik niet te onderschatten
On topic : eventueel zouden ook wat kruiden kunnen. Beetje koriander of steranijs zou een meerwaarde kunnen zijn.
-
Heb je een link naar het recept? Ik heb er een paar gebrouwen in mijn carrière
-
Een tripel kan je heel simpel houden. Inderdaad voornamelijk pilsmout (palemout kan ook) en suiker. Maar als je hem zo simpel houdt, dan moet je wel voor een gepaste (esterige) gist kiezen. Mangrove Jack's, Lallemand en Fermentis hebben er allemaal wel eentje in hun gamma.
-
Volledig mee eens
en Jacques gaat nu ook niet meteen je gegevens aan derden gaan verkopen.
-
Mijn vertrek bij het Nl forum is overigen nog niet geregeld. Jacques accepteert mijn verzoek tot op heden niet.
Tja, GDPR is GDPR, ook voor de Jacques
Maar hoe koppig Jacques ook mag zijn, je mag ook niet zijn bijdrage aan hobbybrouwend Nederland/België onderschatten. De man kent wel degelijk zijn hobby. Alleen zijn er wel meer wegen die naar hetzelfde resultaat leiden
Dat is net het mooie aan de hobby, er zijn zoveel manieren om goed bier te brouwen en het leuke is dat van elkaar te kunnen leren.
-
Je moet die bol nu ook geen 5x verversen hé, ik kwam met een tweetal keer wel toe.
-
Volgens de fabrikant kan je gewoon de bol er weer opschroeven en de kraan open zetten. Het zou geen negatieve invloed hebben op het bier. En gezien dat de lucht die zo door het bier gaat in 1 grote "blub", denk ik dat ook wel. Dus je zou gewoon zo kunnen werken, soms moet je iets niet moeilijker maken als het al is. De reden dat ik er steeds een klontje suiker bij doe is dat dat opnieuw de CO2 deken aanvult en het eigenlijk geen invloed op het bier heeft en het ook geen moeite kost.
De bol met CO2 vullen lijkt me mooi en als je het kan, waarom niet? Maar het is volgens mij niet nodig en ik zou er zeker geen apparatuur voor gaan kopen. En de bol vullen met ander bier, niet aan mij besteed. Als ik moeite doe om een eigen bier te brouwen hoef ik daar geen ander bier onder te mengen en al zeker geen Carapis
(graptje hé)
-
-
In het verleden een paar keer gedaan, een bier van meer als 12% brouwen. Dat is niet makkelijk en al zeker niet als je geen suiker gaat gebruiken. Met 14% alcohol zit je aan (en zelfs wat over) de tolerantie van de meeste biergisten. Je zou dan kunnen afwerken met een wijngist (wat ik deed) maar dan moet je wel suiker gebruiken.
Misschien dat het ook lukt met enkel een basismout en een héél droog maischschema en dan combineren met de juiste biergist. Caramouten zou ik dan niet, of heel weinig gebruiken om zoveel mogelijk vergistbare suikers te krijgen.
-
Ben effe gaan nakijken, het is 2,7l maar dat maakt het verschil natuurlijk niet
Maar die overdreven ruimte onder de moutkorf vind ik wel een nadeel van de Brewmonk, dat is water dat niet kan worden gebruikt om te spoelen en dat ga je voelen in je rendement.
Maar zoals je zegt : mout kost je de kop niet en als je het kan oplossen door wat meer te gebruiken is het snel gefikst. Vroeger had je toch zo'n 'methode' om bewust niet te spoelen, ik weet niet of dat nog veel aanhangers heeft?
-
Ik doe zelfs nu nog steeds dat klontje suiker bij elke handeling aan mijn cct. Kwestie van die CO2 deken intact te houden (of zo intact mogelijk).
-
ik heb brewfather geïnstalleerd en zal het direct even uitproberen
Laat maar iets weten als je er niet meteen uit geraakt
-
Klopt, dat is die ruimte.
-
-
Inderdaad, de gist zet dat heel snel om in CO2 en alcohol.
-
Misschien een domme vraag, maar zo'n oplossing van chemipro Oxi... Hoe lang blijft dit actief?
Ik denk niet dat je die oplossing twee keer achter elkaar moet gebruiken. Ik neem aan dat je het gebruikt om te desinfecteren? Dan ben je beter en goedkoper af met starsan en een avvinatore.
-
Misschien is dit een goed alternatief : https://www.brewersfriend.com/…e-and-starter-calculator/