Berichten van walter

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  maar doen jullie klaarmiddel in voor het lageren op b.v. 4°

  Ik gebruik twee middelen : kieselsol (of biersol, is hetzelfde) en gelatine. Ik koel eerst het bier zo koud mogelijk en doe er dan de kieselsol bij. Na een dag of 3 gaat er dan de gelatine bij. Ongeveer een week later kan je bottelen.

  Van de beide zou ik zonder twijfelen voor de Brewmonk gaan. Beter systeem en je hebt eigenlijk nagenoeg alles vanaf de eerste keer erbij. Wat er niet bijzit is een goede wortkoeler, maar Brouwland verkoopt er ook eentje die best goed is en afgestemd op zo'n ketel : https://brouwland.com/nl/koele…in-20-rvs-wortkoeler.html

  Deze is gemaakt uit RVS en meteen uitgerust met gardena koppelingen.


  Nog een ding dat je eigenlijk meteen mee moet aanschaffen is een goede schrootmolen, zeker bij de alles-in-een systemen. Ook dit vind je bij brouwland, maar die is wel heel duur, bij Braumarkt vind je hem een stuk goedkoper : https://braumarkt.com/nl/Moutmolen-RVS-met-2-walsen-Basic


  Een goede roerspaan mag ook niet ontbreken, er zijn veel modellen op de markt maar een RVS roerspaan van 60 cm is normaal meer dan goed genoeg en gaat je brouwleven lang mee.

  Wat ik een beetje jammer vind is dat een youtube goeroe als David Heath gaat verkondigen dat langer als 30 minuten koken geen zin heeft. Zelfs bij donkere bieren blijft hij aanhalen dat het onnodig is. Maar in zijn eigen ketel is hij natuurlijk de baas.

  Bon, het bier zit in het gistvat. 16.2l aan SG 1.050. Dat wordt een mooi bier.


  Conclusie van het koken : ik denk dat 60 minuten koken toch wel echt een minimum is. Eiwitvlokken begonnen zich pas echt te vormen na +/- 20 minuten en bij het einde van het koken waren dat echte vlokken die ronddwarrelden.


  Ik had wel teveel verkookt omdat het buiten lekker warm was en de ketel op volle bak aan het koken was. Naar het einde toe heb ik dan de ketel wat minder hevig gezet maar er was wel 1.2l meer verkookt als gepland. Niet getreurd, ik heb die gewoon aangevuld in het gistvat. Dat staat nu in de gistkast en we beginnen met een paar dagen op 19°C.

  Welkom op het forum, je hebt alvast de eerste goede stap naar beter bier genomen : hier deelnemen op het forum :)


  Het helpt ook dat je bijhoudt wat je precies doet tijdens het brouwen en vergisten. Zeker als het resultaat niet goed was, helpt het om te vermijden dat je een volgende keer exact dezelfde fout maakt. En deel die nota's/ervaringen gerust op het forum, we denken graag met je mee

  De brouwdag zit erop (meer info in het desbetreffende topic) maar wat ik wel kan zeggen is dat 30 minuten koken dikke onzin is, zoals hierboven al is aangetoont. Het is pas na ongeveer 30 minuten koken dat je de echte grote eiwitvlokken ziet ronddwarrelen in het wort. Ik heb nu 75 minuten gekookt en had een heel mooie scheiding van de eiwitten. Over geur en smaak kan ik niet veel zeggen want ik ruik nog altijd geen h#l.

  Straks brouwen. Dit gaat het recept worden :


  Zoals besproken in het onderwerp over 30 minuten koken ga ik net voor 75 minuten gaan.

  Zelf ga ik ook nooit onder die 60 min en na het lezen van bovenstaande ga ik dit zeker zo blijven doen.

  En ik ga uw mening daar ook in volgen :thumbup: Denk zelfs dat ik voor 75 minuten ga gaan. Ik moet toch tegelijkertijd een bier bottelen en dan kan dat ondertussen rustig koken. No stress 8)


  Bedankt voor het meedenken allemaal :thumbup: :slightly_smiling_face:

  Dus geen afwijkingen waren geconstateerd door minimaal 10 personen.

  Dat doet me dan weer twijfelen om het alsnog eens te proberen :thinking_face: onder het motto van niet geschoten is altijd mis :slightly_smiling_face: Als ik morgen met stoute schoenen opsta, dan ga ik het gewoon eens proberen. Eens beginnen met 40 minuten koken en vooral die uitvlokking eens goed observeren. Ik weet hoe die eruit ziet na 60 minuten, maar ik wil eens zien waar juist het punt ligt waar die vlokvorming plaats heeft.

  Ik heb eens gesnuisterd in het boek 'Brewing Science and Practice' en vond er toch heel belangrijke informatie rond de kooktijden. Blijkbaar is een rollende kook van minimum 60 minuten toch heel belangrijk en wel om twee redenen :


  1. Uitvlokking van eiwitten in de hot break. De langere kooktijd is nodig om voldoende grote eiwitvlokken te vormen zodat deze kunnen uitzakken en niet mee naar het gistvat gaan.
  2. Het verdampen van bepaalde niet gewenste stoffen die voortkomen uit maillardreacties.

  Wie het boek heeft : de informatie bevindt zich vanaf pagina 333.


  Dus zal het toch langer koken worden :/ en gezien wat ik heb gelezen ga ik de kooktijd naar 70 minuten optrekken.

  Een koelkast aanschaffen is inderdaad geen overbodige luxe

  Wat u vraagt over koelen en verwarmen , dit heb je allebei nodig

  Een koelkast is zeker een belangrijke verbetering van je brouwproces maar je kan ook prima bier maken zonder. Als de koelkast ergens op kametemperatuur staat is het verwarmen eigenlijk niet noodzakelijk. In mijn geval staat mijn gist/koelkast in de keuken en koel ik enkel. Werkt even goed aangezien ik meestal tussen de 19 en 21°C vergist.

  Maar tijdens het hevelen naar het gistvat zag ik bolletjes op het wort drijven

  Kan dit van de hop komen ?

  Dat is hopzaad. Als het Engelse hop is, komt het regelmatig voor. Het zou geen effect op je bier mogen hebben behalve dat 'bevruchte' hop minder alfazuren bevat en je er dus meer van nodig hebt.

  Tot dusver merk ik dat de meeste redenen om +60 minuten te koken toch eigenlijk voortkomen uit gewoonte. Ik heb nog niet echt een reden gezien waarom ik zolang zou moeten koken.


  Ik zou 60 minuten moeten koken want :

  • Het wort wordt gepasteuriseerd : klopt maar dat is ook zo bij 30 minuten koken. Dus dat is niet echt een reden.
  • Maillardreacties kleuren het wort donkerder : kan ik inkomen maar eerlijk gezegd gebruik ik liever moutsoorten om dit effect te bekomen. Dat is veel controleerbaarder.
  • Je verdampt een groter volume water : dan gebruik ik toch gewoon minder brouwwater?
  • Je hebt minder hop nodig om dezelfde bitterheid te krijgen : zoals ik boven al aantoon is dat verschil eigenlijk verwaarloosbaar. Op die paar extra gram hop komt het niet aan. Een voordeel van 30 minuten koken is trouwens dat je een zachtere bitterheid krijgt.
  • Je hebt een betere eiwituitvlokking bij 60 minuten : dit zou wel eens een goede reden kunnen zijn om zolang te koken, maar is het ook echt zo? HIervan vind ik eigenlijk geen enkele referentie terug.
  • Je moet 60 minuten koken om DMS in je bier te vermijden : met moderne mouten zou dit dus niet langer het geval zijn. Er zit minder S-methylmethionine (SMM) in als vroeger waardoor je met minder lang koken hetzelfde effect verkrijgt.


  The proof will be in the pudding... :) Ik ga het gewoon een aantal keer toepassen en zien wat het geeft. In het ergste geval mislukt er een batch en die zwier ik dan wel door een andere ketel ;)

  Als het goed is dan is je gistvat tot boven gevuld met CO2 en CO2 is zwaarder dan lucht. Dat blijft als een zuurstofvrij dekentje op je bier liggen.

  Dat is niet echt het geval, zeker bij langere lagertijden. De CO2 vormt geen deken maar mengt zich met de aanwezige lucht in je gistvat. Als er voldoende lucht in je gistvat kan, daalt het CO2 gehalte dusdanig in je gistvat dat oxidatie wel mogelijk is. Zeker in gistvaten waar de oppervlakte die in contact komt met de bovenliggende luchtlaag (een CCT bijvoorbeeld), kan dit een effect hebben dat je als oxidatie kan omschrijven. Bij een vat waarbij deze bovenliggende luchtlaag klein is (een passende mandfles bijvoorbeeld) is dit minder vanwege het kleinere contactoppervlak.

  Bij een vol uur koken zijn ze zo goed als allemaal dood.

  Hier sla je de bal mis. Koken is onnodig wat het 'pasteuriseren' van wort betreft. Geen enkel 'schadelijk' organisme voor ons bier overleeft een temperatuur van +70°C. En degene die dit zouden overleven zijn na 10 minuten koken even 'dood' als bij 60 minuten koken.

  caramellisatie / maillard zorgt ook voor een deel voor de smaak en voor de kleur.

  Voor zover ik kan opzoeken is dat inderdaad de voornaamste reden waarom je langer zou koken. Maar David Heath haalt in een van zijn filmpjes aan dat je dit eigenlijk beter en gecontroleerder zou kunnen doen door donkere (cara)mouten te gebruiken.


  Een andere mogelijke reden is ter voorkoming van DMS maar blijkbaar zitten in hedendaagse mouten heel weinig van de precursoren hiervoor? Dus ook hiervoor moet je het niet meer doen :/

  Blijf twijfelen om een keer te gaan coldcrashen. Zie de meerwaarde nog niet helemaal.

  Je zou er een helderder bier aan overhouden, dat wil ook zeggen dat je bier langer houdbaar blijft en je minder kans krijgt op smaakafwijkingen na het bottelen. Wat die angst betreft : ik denk niet dat het drukverschil hoog genoeg gaat zijn om een RVS gistvat in te deuken. We spreken hier niet over een drukverschil van 1 bar maar van veel minder (1 bar is het drukverschil tussen zeeniveau en de ruimte). Als je dan met een buffer gaat werken tussen je gistvat en de omgeving (door een zak, plastic fles of wat dan ook), dan is het helemaal in orde.


  Maar ik zal bij een volgend bier meer kunnen zeggen want dan ga ik het toepassen. Het exacte hoe ben ik nog aan het uitdokteren.

  Klopt…. Hop is duurder

  Ik gebruik eigenlijk heel weinig bitterhop op 60 minuten. We spreken dan van ongeveer 5g op een brouwsel. Ik heb eens gekeken bij een recept in Brewfather hoeveel extra hop ik op 30 minuten zou moeten gebruiken en dat is niet het dubbele van 60 minuten. Het is eigenlijk verbazingwekkend weinig dat je extra moet bijgeven. Hieronder het voorbeeld :


  60 minuten :


  30 minuten zonder aanpassing :


  30 minuten recept aangepast naar originele IBU :


  Kortom, het kost me 4 gram hop extra bij de eerste gift om dezelfde IBU te behouden. Dat is verwaarloosbaar als je het mij vraagt. Daar tegenover staat dat ik half zoveel energie verbruik tijdens het koken en ik een half uur win dat ik voor iets anders kan gebruiken.

  Ik lees hier en daar op het internet dat een kooktijd van 60 minuten (of langer) eigenlijk niet meer nodig is met hedendaagse mouten. Een kooktijd van 30 minuten zou meer als volstaan en als je sommige kanalen mag geloven is er geen kwaliteitsverschil tussen 60 en 30 minuten koken.


  Aangezien de elektriciteit steeds maar duurder wordt en we hier spreken van het verschil tussen 1 kWh en 2 kWh, vraag ik me af of er hier mensen zijn die het principe al toepassen en zo ja wat hun ervaringen ermee zijn?

  Dat in combinatie met carbonation drops (zijn die geen 7,5g/l aan bottelsuiker ongeveer?) zorgt dat je met potentiële bommetjes zit in je huis.

  Hang ervan af, die van brouwland zijn 2.3g suiker voor een 33cl. Dus dat komt op 6.9 g/l wat toch niet teveel is. Maar een puntje verder gisten in de flesjes is voldoende voor een stevige schuimer.

  Ik ga volgende keer gewoon eens een gedesinfecteerd plastic zakje met een stevige rekker plaatsen waar nu het waterslot zit. Ik laat het eerst in de nagisting vullen met CO2 en dan blijft het zitten tot na de cold crash. Mijn vermoeden is dat het eerst fel gaat opbollen en bij de cold crash terug inzakken maar dan zuigt er gewoon CO2 terug in de CCT.

  Zit die ook al in blote bast achter de vrouwen op zijn paard? 8o ^^


  Ik ga moeten beginnen opletten, sebiet worden we hier nog gehackt door een nest boze Russen :zany_face: en dat alleen maar omdat ik vind dat Poetin een @"¼@# ¼§{¼½ met een serieus geval van @"#&| en waarschijnlijk ook nog een geslachtsziekte heeft van te ##ç^{← met het paard van z'n bomma. De tekens mag je invullen met eender welk scheldwoord je maar wil. Maar de forumregels zijn héél strikt met betrekking tot grof taalgebruik :smiling_face_with_sunglasses: :grinning_face_with_sweat:


  Maar genoeg politiek zeker? Brouwen is way more fun!

  Nou…. Poetin heeft jaren in Berlijn gewoond en daar gewerkt als spion/intrigant voor de KGB.

  Dat is dus eigenlijk een fabeltje, een 'cultus' die rond zijn persoon is gebouwd. In realiteit was hij een 'pencilpusher' in Leningrad (Sint Petersburg nu) die mee instond voor de bevoorrading van de staatswinkels (die dienst zat dus blijkbaar ook bij de KGB). In deze job moet hij blijkbaar heel goed zijn geweest want in de begindagen van Jeltsin's regeerperiode is hij zo opgemerkt en naar Moskou verhuisd. En de rest weten we ondertussen :)


  De mens begint meer en meer op een Boheemse korporaal te lijken die een goede 90 jaar geleden ook alles in het werk stelde om zijn biografie wat op te blinken. Die korporaal vergeleek zich met Frederik de Grote, het ambtenaarke van de KGB doet dit met Peter de Grote. Voorspelbaar zijn ze wel, die dictators :D

  Bovenstaande video is er eentje van een hele reeks rond Brewfather die David heeft gemaakt :

  External Content www.youtube.com
  Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
  Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

  Ik volg al enige tijd het Youtube channel van David Heath en daar vond ik onderstaande tutorial hoe je Brewfather kan gebruiken.

  External Content youtu.be
  Content embedded from external sources will not be displayed without your consent.
  Through the activation of external content, you agree that personal data may be transferred to third party platforms. We have provided more information on this in our privacy policy.

  Is wel in de aanbieding bij Unibrew!

  De G40 heeft een dode ruimte onder de moutkorf van 6 liter. Dit maakt dat het brouwen van kleinere volumes niet zo makkelijk is. Bovendien brouw ik maximaal 20 liter per keer dus ben ik met dat 40 liter volume ook niet zoveel. En hij is +/- 400 euro duurder als de G30 terwijl hij in sé exact hetzelfde doet.

  Aatje, het aanzetten van de bodem had ik ook met de standaardfilter van de grainfather. Met de filterbodem is het zelfs iets minder.

  Grainfather adviseert blijkbaar om tijdens het koken de bodem te schrapen met je roerstok. Maar eerlijk gezegd zit ik er niet mee, bij de Bulldog had je ook die aanslag op de bodem en mijn bier was er niet minder lekker door. Je kan trouwens bij de G30 (niet de G40) de intensiteit van het koken instellen door op "Set" te duwen tijdens het koken en dan met de + en - de hoeveelheid watt te regelen die wordt gebruikt. Dit is omdat je die ketel ook kan gebruiken om te distilleren.

  Haha… de BM 50 kost ca de helft en doet eigenlijk hetzelfde. En aan de programmeerbaarheid (klote bij BM) doe ik eigenlijk weinig. Ik stuur op metingen en het loopt toch vaal anders dan verwacht

  De Brewmonk is zeker geen slecht apparaat maar het ontbreekt net dat Bluetooth gedeelte dat toch wel handig is tijdens het maischen. Ik ben nu wel een sucker op gebied van zo'n techsnufjes dus als het je ding niet is snap ik wel dat je er geen extra geld aan gaat uitgeven.

  Bij de bulldog brewer was dat zo'n bazooka geval dat meteen verstopte. Ik heb nogal kuren moeten uithalen om daar iets of wat helder wort mee af te hevelen. Uiteindelijk relatief veel geld uitgegeven om met een koperen pijpje te eindigen in een theebuidel. Als ik naar de G30 kijk, zie ik dat ze aanraden om te whirlpoolen zodat de prut & gruis mooi in het midden landen en je met de pomp helder wort door de tegenstroomkoeler kan pompen naar je gistvat.


  Wie gebruikt er hier die tegenstroomkoeler?

  Gaat ervan afhangen hoe snel je van 21 naar 14 gaat. Wat je zou kunnen doen is het wort koelen tot 21°C, de gistkast héél erg koud zetten en het wort een paar uurtjes laten afkoelen. Daarna kan je de gist storten bij een iets kouder wort.

Ook je aankopen bij deze winkels kan je doen via Trooper. Je steunt het forum en zorgt mee voor een reclamevrij forum :thumbup:Klik op de naam om naar de Trooper pagina te gaan.


Brouwland   AliExpress  Bol.com   Coolblue