Berichten van walter

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Puur per toeval kwam ik laatst op de website van Brewer's Friend terecht. Aangezien het alweer een aantal jaar geleden was dat ik er nog eens mee gewerkt heb, leek het me een goed moment om de tool nog eens onder de loep te houden. Als vergelijkingspunt gebruik ik Brewfather en Beersmith. Van beide heb ik ook een licentie.


  Beginnen bij het begin, je kan de webtool bereiken via deze link : https://www.brewersfriend.com/


  Je kan de tool gratis gebruiken voor 5 recepten en 5 brews maar zonder mogelijkheid om deze te verwijderen. Je krijgt wel toegang tot de online community en die is heel indrukwekkend. Meer daarover later. Datastreaming en en tools als de Tilt kan je niet gebruiken met een gratis account.

  Gelukkig is de betalende versie niet zo heel duur, $24.95 voor een jaar (omgerekend dus een slordige €21). Ietsje duurder als Brewfather en de Beersmith Gold account, maar je kan een oneindig aantal recepten en brews opslaan en hebt dan ook volledige toegang tot de website + geen reclame meer. En laat ons eerlijk zijn, 21 euro breekt de bank niet. Reken maar eens uit wat je aan 1 brew uitgeeft qua grondstoffen en dan zit je daar niet zo ver meer af ;) In mijn verdere bespreking ga ik ook van deze betalende account uit. Ik vergelijk hem met de qua prijsklasse vergelijkbare accounts bij Brewfather en Beersmith (online). Hier wil ik nog even iets kwijt : bij Brewfather en Brewer's Friend zijn het aantal recepten onbeperkt, bij Beersmith niet. Daar kan je respectievelijk 150 (Gold) of 300 (Platinum) recepten kwijt. Wel een minpunt : betalen gaat enkel via kredietkaarten, PayPal wordt spijtig genoeg niet geaccepteerd.


  Nog een detail, en pluspunt voor Brewfather : Brewer's Friend is er enkel in het Engels. Brewfather kan je ook in het Nederlands raadplegen. Zelf vind ik het niet echt een gemis, de meeste software die ik gebruik is in het Engels, maar ik kan wel snappen dat dit voor sommigen een minpunt kan zijn.


  Het valt bij het beginscherm van Brewer's Friend al op dat je het een en ander mag verwachten qua functionaliteit :

  pasted-from-clipboard.png


  En dat is ook zo. Eigenlijk krijg je niet alleen een tool maar tegelijk een hele website met enorme receptendatabank en online community. Je kan zelfs zien welke bieren er bij andere leden aan het vergisten zijn (iets dat je kan aan- en uitzetten in je profiel trouwens, je kan je gegevens mooi privé houden).

  Het gaat ook verder, er zit een goede zoekmachine achter waarmee je op biernaam, brouwer, stijl én grondstoffen kan zoeken. Vooral dat laatste is wel een plus ten opzichte van andere tools. Wil je ideeën over bieren met bijvoorbeeld Amarillo hop, dan kan je daar specifiek op zoeken. Deze zoekmachine kan je gebruiken via het menu "Search". Ik zou een apart onderwerp kunnen starten over de verschillende mogelijkheden, maar laat me het zo stellen dat ik makkelijk alle recepten kan zoeken met een begindensiteit tussen 1.060 en 1.060 met Amarillo hop en M-31 gist. Deze zoekmachine is trouwens ook beschikbaar in de gratis versie. Dit is een functionaliteit die noch in Brewfather, noch in Beersmith (online) aanwezig is.

  Bij Brewer's Friend zit ook een hele community met een blog en forum (hoewel niet zo goed als het deze 8o ). Leesvoer genoeg zou ik zeggen. Belangrijker is nog dat Brewer's Friend een héél uitgebreide hulpsectie heeft. Je kan er informatie over zowat alles wat met de tool te maken heeft terugvinden. Ook zaken als het gebruikte rendement wordt haarfijn uitgelegd wat verwarring al eens kan voorkomen. Ik mis deze feature bij de andere tools. Er is wel een helpfunctie maar deze is heel beperkt.


  pasted-from-clipboard.png


  Je kan uiteraard ook bladeren door de ingrediënten, recepten en dergelijke meer. Ook Brewfather en Beersmith hebben deze feature. Deze van Brewfather is ietsje beperkter maar vergelijkbaar qua look en functionaliteit, Beersmith is jammer genoeg in een ander decennium blijven steken en komt wat ouderwetser en beperkter over.

  pasted-from-clipboard.png


  Als je een account bij Brewer's Friend hebt, dan kom je terecht op een soort dashboard met een overzicht van jouw brouwerij. Meteen vallen drie blokken op : je recepten, je brews en je logs (ingevoerde metingen en opmerkingen). Daarnaast kan je uiteraard ook verder inzoomen op je verschillende onderdelen (recepten, brews, ingrediënten, waterprofielen, ...) en daar de nodige aanpassingen doen.

  pasted-from-clipboard.png

  Leuke gimmick : je kan een brouwrapport opstellen voor een bepaalde periode via de "Brewing Report" knop onderaan. Geeft je meteen een overzicht van je brews, recepten maar ook gebruikte grondstoffen. En er is (zoals op bijna de hele website) een "drill down" functie waardoor je meteen kan zien in welke recepten je wat hebt gebruikt of dergelijke meer. Dit is volgens mij enkel in deze tool mogelijk.

  Maar genoeg over alle extra's die deze tool heeft, laten we eens kijken hoe we een recept kunnen samenstellen. Dit kan gewoon vanaf de startpagina (en nog een paar andere plekken) via de knop 'start a new recipe' :

  pasted-from-clipboard.png


  Meteen kom je in de recipe editor terecht :

  pasted-from-clipboard.png


  Deze is overzichtelijk en alle features zijn aanwezig. Alles hier uitleggen zou onbegonnen werk zijn dus probeer het eens uit. In de tool zit een uitgebreide hulpsectie hierover : https://docs.brewersfriend.com/recipe-builder


  Wel zijn een paar dingetjes eigen aan deze tool en je moet er toch wat aan wennen. Als je de tool voor de eerste keer gebruikt, dan komen de fermentables, hops en yeasts nogal beperkt over. Dit kan je aanpassen in je instellingen waar je de verschillende fabrikanten kan kiezen. Zelfs de Brewferm gisten zijn aanwezig en alle courant gebruikte moutsoorten en hoppen. Maar het is even zoeken en wennen. Dit is bij Brewfather bijvoorbeeld veel intuitiever.

  Ook de benodigde hoeveelheden water moet je even zoeken (recept saven en dan kijken bij Quick water requirements) maar het is wel al verbeterd tegen vroeger. Wat wel is, is dat de opgegeven hoeveelheden heel precies zijn en ook kloppen tijdens het brouwen.

  pasted-from-clipboard.png

  De functionaliteit is bij Brewfather gebruiksvriendelijker maar ik merk toch regelmatig wat afwijkingen in de volumes mbt wat ik tijdens het brouwen bekom. Over Beersmith wil ik dit kwijt : véél te ingewikkeld. Het zit in een apart scherm en het opstellen van een maischschema komt niet helemaal gebruiksvriendelijk over.


  De waterbehandelingsmodule is heel volledig en ietsje uitgebreider als bij Brewfather. Het is wel even wennen hoe het te gebruiken maar ook hierover vind je veel informatie in de handleiding. Brewfather is iets beperkter maar makkelijker in gebruik. Bij Beersmith is er een stuk over het gebruikte water in een scherm en het aanzuren zit dan weer bij het maischen in een ander scherm. De voorgestelde hoeveelheden zuur bij Beersmith zijn trouwens van de orde dat je er augurken mee kan opleggen. Brewfather en Brewer's Friend geven niet exact dezelfde hoeveelheden maar ver liggen ze niet uiteen. En zoals we weten kan je beter de pH meten als gokken ;)

  Heb je eenmaal je recept helemaal opgesteld en gefinetuned, dan kan je het gaan brouwen. Dit kan vrij makkelijk via de knop "Brew!" Je komt dan in dit scherm terecht :

  pasted-from-clipboard.png

  Hier kan je enkele gegevens aanpassen zoals brouwdatum, batch code, equipment en brewstep profile. Deze laatste is een leuke want daarmee kies je welke alarmen Brewer's Friend tijdens het brouwen gaat weergeven. Dit kan je instellen elders in de tool, meer informatie is ook beschikbaar in de handleiding. Ook kan je je voorraden updaten in de 'inventory deductions'. Eenmaal je klaar bent, klik je op 'Brew it!' en de pret kan beginnen.

  Je komt nu op het 'Brew Steps' scherm uit hetwelk je door de brouwsessie zal leiden. Alles wordt mooi aangegeven wanneer je wat moet toevoegen. Je kan notificaties instellen en deze zelfs naar je gsm laten doorsturen. Wederom : even in de handleiding kijken legt je uit wat kan en hoe.

  Naast deze 'Brew Steps' merk je nog een aantal tabbladen met waterbehandelingtools, maischcalculators en dergelijke meer. Maar een heel belangrijke is de 'Brew Log'. Hier kan je de gemeten waarden op verschillende tijdstippen invoeren. Alles vanaf het maischen tot het uiteindelijke bottelen. Onderaan het scherm komt dan een volledig overzicht hiervan :

  pasted-from-clipboard.png


  Bij Brewfather heb je een soortgelijke functie, iets beperkter en anders opgemaakt maar de gedachte is gelijk. Bij Beersmith is het wat meer "old style" maar de "session" tab is eigenlijk best overzichtelijk.


  Conclusie : wat mij betreft ligt Brewer's Friend me wat beter omdat er meer functionaliteiten zijn. Het is waar dat je wel moet weten wat je doet en het is wat zoeken en handleiding lezen, maar alles werkt en de cijfers zijn correct. Moet je nu meteen je Brewfather abonnement gaan opzeggen? Neen, ook die tool heeft zeker zijn voordelen maar Brewer's Friend is zeker het proberen eens waard :)

  Inderdaad, de opbrengst kan al eens tegenvallen. Cider (appelwijn) is misschien wel makkelijker te verkopen maar daar ga je geen 10 euro per fles voor kunnen vragen. Maar ik zou de berekening eens omdraaien : hoeveel wijn/cider kan je van je fruit maken gemiddeld?

  Wat is ongeveer de aanbevolen tijd/duur voor het overhevelen na de vergisting. Of terwijl wanneer krijg je off flavours van de gist op de bodem.

  Je kan makkelijk je bier op die gistbodem laten staan gedurende 6 weken. Zelfs langer gaat niet meteen een negatief effect hebben. Autolyse is echt niet zo'n gevaar als sommigen stellen. Dus wachten tot volgend weekend kan best zonder enig nadelig effect ;)

  Zijn toch gewoon twee afzonderlijke bedrijven? De ene is gewoon een verdeler van de andere. Brouwland heeft ook verdelers in België, dat is niks abnormaals. Is trouwens niet zo heel ver van hier, als ze ook een winkel hebben zou ik er wel eens langs willen gaan.

  Als je in een frigobox gaat werken, weet dan dat je beslag afkoelt doorheen heel de maischperiode. Zeker als je lang gaat maischen, en dat is wel nodig bij deze methode, dan kan je best beginnen op 68°C en dan koelt het beslag over tijd af naar 66°C. Zo komen beide enzymen aan bod en heb je een mooi resultaat.

  Wil je meer sturing over (on)vergistbare suikers, dan zal je meerstaps moeten gaan werken vrees ik. Maar eerlijk gezegd begin ik, na al die jaren brouwen, me wel de vraag te stellen of het maischschema eigenlijk wel zo'n invloed op de SVG heeft?

  Wijn is een lastig beestje om verkocht te krijgen. Het terroir in België is wel verbeterd in de laatste decennia (global warming) maar we kunnen nog altijd niet op tegen landen als Frankrijk, Zuid-Afrika of Chili. En als je 10 euro gaat rekenen voor een fles van je wijn (groothandel neem ik aan) dan moet je daarmee kunnen wedijveren. Vergelijk wat je zelf gaat maken met wat je in de supermarkt aan die prijs vindt en dan weet je of het levensvatbaar is of niet.


  Nog een ding waarmee je rekening moet houden : de kost van je grondstof. Een druivelaar heeft plaats nodig en tijd om op productie te komen (reken zeker 3 jaar eer er iets deftig aanhangt) en is niet zo makkelijk om te telen. Het is ook een heel arbeidsintensief werk en voor hetzelfde geld kan een hele oogst kapot gaan door klimatologische omstandigheden. Vorst te laat op het jaar en je hebt prijs. Teveel regen tijdens de besvorming en je druiven vallen rot van de tros (en geen pouriture noble). Ik heb hier indertijd genoeg mijn ouders met de handen in het haar zien zitten door tegenvallende oogsten en dat was dan nog in serres waar je veel meer invloed kan hebben op het product.

  Ik vrees dat je met de S-33 niet veel verder meer zal komen. Die kan echt niet goed met complexere suikers overweg dus als je maischschema en moutstort wat teveel complexere suikers bevat kom je niet verder meer.

  Een mogelijke oplossing kan zijn om een andere (en voldoende) gist toe te voegen die wel verder kan.

  800 g — Carrefour Kandij Cassonade Donker — Suiker — 100 EBC

  50 g — Kandij Siroop Mild — Suiker — 100 EBC

  Geen van beide suikers gaat echt bijdragen aan de kleur van je bier. Als je nog kan is het beter om met echte kandijstroop te werken in plaats van degene die je hier wil gebruiken. Die zijn eerder geschikt voor op de pannenkoeken.

  Let op, F5 ververst je scherm maar niet noodzakelijk de berekeningen die in de applicatie gebeuren. Sommige waardes gaan in je cache zitten en blijven er ook na de F5 gewoon inzitten. Je kan dit echter wel omzeilen door op de webpagina met de rmb te klikken en voor "inspect" te kiezen. Daarna klik je op de verversknop maar zonder de muisknop te lossen. Je krijgt dan een menu te zien waar je kan kiezen voor verversen + cache te legen.

  Mijn 5ct : Hoe donkerder de caramout, hoe meer zoethout/rozijnen en hoe gebrander.


  Caramel 30 ken ik niet maar carared wel en dat is ongeveer hetzelfde. Geeft een zoete toets, wat caramel en verbetert de body van je bier.

  Cara-120 (dingemans) heb ik wel vaker gebruikt en geeft een wat meer uitgesproken smaak, iets meer zoethout/anijs maar best nog wel lekker

  Special-B : gene fan van. Dat is al zoethout dat de klok slaat en je gebruikt er rap véél te veel van. Als ik het al gebruik is het een paar 100g op een hele stort.


  Hopelijk helpt je dat al iets verder. (ik moet ook bekennen dat ik meer een fan ben van blekere bieren)

  Om nu terug te komen naar het originele onderwerp (Bier Willie heeft geen SS Brewtech CCT) : het lijkt me dat het kraantje op het moment de meest voor de hand liggende oorzaak kan zijn.

  Eventueel zou ook nog de bottelsuiker de oorzaak kunnen zijn. Hoe is die toegevoegd?

  Dat is vreemd, bij mijn CCT van SS Brewtech kan dat wel (7 gallon versie). Ok, het zijn 4 schroeven die je uit elkaar moet halen maar de hele handeling pakt 10 minuutjes, het reinigen inbegrepen. Ik heb het over deze kranen :


  Als ze ooit versleten geraken, dan vervang ik ze wel door vlinderkranen, dan moet ik ze ook niet meer uit elkaar halen.

  Ik denk dat uitkoken eigenlijk nog niet zo'n slecht idee is. Als je je kraantjes gedurende een tiental minuten kan laten koken, dan denk ik niet dat daar nog veel gevaarlijke organismen in gaan achterblijven :/

  Ik moet normaal gezien een dezer mijn Heavy Weizen bottelen. Ter lering en vermaak ga ik nadien eens die kranen kuisen op de "klassieke methode", met flessenborstel en nadien te wijk leggen in huishoudsoda om het achtergebleven vuil te verwijderen. Daarna haal ik ze uit elkaar en kuis ik de kranen vanbinnen nog eens met een witte doek en water. Eens zien of die doek dan ook mooi wit is :)

  Ik veronderstel dat we het over de Easybrew Fermenting Bucket hebben? Dan stel ik me vragen bij de kraantjes. Die kan je niet deftig uit elkaar halen om te reinigen maar hebben wel dode ruimtes waar vuil in kan achterblijven. En daar blijft wel degelijk vuil in achter, vergis je niet.

  Bij mijn CCT kan ik die kraantjes helemaal uit elkaar halen, tot de laatste schroef toe, en telkens merk ik op dat er toch wat aanslag achterblijft, zelfs nadat ik eerst door de kraan ga met een flessenborstel (past er bij mij door) en geurloze dreft.


  Chempro oxi ben ik geen fan van omdat het eigenlijk niet zo'n héél goed reinigingsmiddel is, er zijn er betere, en al helemaal geen goed desinfecteermiddel is. Maar je gebruikt Starsan om te desinfecteren dus dat zit wel snor.


  Ik zou de kranen eens helemaal demonteren van de bucket (als dat kan) en ook die thermowell/thermometer. Die kranen leg je in half open stand in een bad met heet water en huishoudsoda, en laat ze daar eens een dagje in liggen. Dat zou het achtergebleven vuil moeten losweken. Eventueel kan je ook een middel als Enzybrew gebruiken maar dat kost wel wat meer natuurlijk.


  De chempro oxi, die kan je houden voor de witte was ;)

  het binden van de CO2 in je bier staat als ik mij niet vergis los van de druk.

  Dat denk ik dus niet, die druk is juist heel belangrijk om de CO2 te binden. Trek het flesje maar eens open en laat het gewoon staan, alle CO2 gaat eruit. De druk valt weg uit het flesje en het CO2 dat in je bier zit komt weer vrij.

  Beetje zoals stikstof in je bloed bij hogere druk, het lost op in je bloed en zolang het onder die druk zit blijft het er ook in. Hoe langer je op die druk zit, hoe meer stikstof er opgelost geraakt (tot een bepaald niveau natuurlijk) en hoe langer het duurt om het weer uit het bloed kwijt te geraken bij lagere druk. Te snel de druk weglaten en het meeste stikstof komt ineens vrij en je krijgt de caisson ziekte.

  Hip hip hoera! Het is hier weer prijs. Deze keer geen dochter maar een flinke zoon op komst! (Opvolging verzekerd? 8o )

  Gefeliciteerd, Kristof :thumbup:

  Nog wat overschot van hoppen, het zijn allemaal hoppen zonder uitgesproken smaak maar samen geven ze hopelijk een mooie hoppige toets al hoeft die absoluut niet te overheersen.

  Daar zit best aromatische hop bij hoor, niks citrus natuurlijk maar met de vier hopsoorten die je gebruikt kan je een mooi bier brouwen.

  Je hebt wel zo'n kasten die kunnen koelen maar ik geloof niet dat ze zo koud kunnen worden als gewone koelkasten. En relatief gezien kosten ze ook meer dus ben je eigenlijk beter met een gewone koelkast. Of een staande diepvriezer, die kan dan nog eens héél koud wat bij cold crashen toch wel een verschil kan maken. Mijn koelkast raakt tot +/- 4 à 5°C (temperatuur gemeten in het wort) en verder niet. Een goede diepvriezer zal zonder problemen tot 0°C kunnen gaan.

  Dan sta je daar mooi met uw ondernemingsnummer ...

  Je kan je onderneming even snel weer beëindigen zonder dat het je echt meer kost. Maar on-topic : eens naar de gemeente bellen en zien of het het idee genegen zijn kan al veel oplossen. Als je al tegen een muur aanloopt bij een gewone navraag of zo'n omgevingsvergunning kan, dan weet je dat het niet veel nut heeft om een ondernemingsnummer aan te vragen.

  Het toenemen van de druk is zelfs essentieel, voor elk soort gas. Bij 1 bar blijft het gas niet in de vloeistof maar eenmaal de druk toeneemt wordt meer en meer gas gebonden aan de vloeistof. Dus als je een flesje bier hebt gebotteld, dan stijgt daar geleidelijk aan de druk in en wordt het gevormde gas geleidelijk aan opgenomen in het bier. Hoe langer het bier onder druk blijft staan, hoe meer gas er wordt opgenomen. De vraag is natuurlijk hoe lang het moet duren eer alle gas is opgenomen en je bier stabiel is. :/

  Klam schroten gaat niet zo goed bij een walsenmolen, ooit eens een as mee gebroken.

  Dan doe je het verkeerd, Walter. De misopvatting van velen is dat de mout dan ook nat moet zijn. Dit is niet het geval! De hoeveelheid water die je moet toevoegen is minimaal, voor een moutstort van 4 kg voeg ik slechts 100ml toe. En dat is meer als genoeg. Dit water meng je heel goed door de mout en pas als alle water volledig door alle mout is gemengd, dan laat je het 5 minuten staan. Nog eens roeren en dan zal je merken dat de mout net iets anders aanvoelt. Zeker niet nat en eigenlijk ook niet echt klam maar het echt droge is uit je mout. Dan ben je klaar om te schroten en krijg je heel goed geschrote mout.

  Gisteren heb ik iets interessants uitgelegd gekregen dat hier ook mee te maken heeft denk ik. Het ging over de verzadiging van bloed met stikstof tijdens het duiken en hoe dit geleidelijk aan gebeurt onder invloed van stijgende druk.

  Zou het misschien kunnen dat ook bij bier het gevormde koolzuurgas slechts over een bepaalde tijd heen opgenomen wordt in het bier zelf waardoor je aanvankelijk wel veel koolzuur kan hebben maar een bier toch plat & schuimloos kan overkomen?