Vroeger was bouwen simpeler
Nu nog altijd, eenieder bepaalt hoe ver hij wil gaan. Ik brouw enkel met korrelgist, vind ik veel makkelijker om werken en met het huidige aanbod heb je keuze genoeg. Vroeger wel eens met opkweek bezig geweest, toen het aanbod korrelgist nog beperkt was tot Fermentis en Brewferm (en dan nog), maar door het huidige aanbod hou ik me er dus niet meer mee bezig.
Tot voor mijn brouwautomaat heb ik meestal met een cooler (of frigobox zo je wil) gewerkt, met eenstapsschema's en koken op de inductieplaat in de keuken, werkte perfect. Vergisten in een emmer, lageren in een passende (HDPE) fles. Goed bier mee gemaakt.
Nu heb ik een CCT en brouwautomaat en eerlijk gezegd werkt het makkelijker maar beter bier levert het niet op. Gecontroleerd vergisten doe ik nu ook en dàt geeft wel een serieus verschil. Net als het aanpassen van de pH, zorgt net voor een iets beter resultaat.
Maar, en dat is mijn mantra, het heeft absoluut geen nut om al die investeringen en aanpassingen te gaan doen als je brouwproces niet op orde is. Potjes, poedertjes en hulpmiddelen helpen niet als de basis zelf niet in orde is. Maar als dat wel het geval is, dan gaat je bier naar een volgend niveau.