Berichten van walter

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Er bestaat zoiets als de zoekertjes. Daar kan je je advertentie kwijt. Maar niet de moeite doen om even de forumregels te lezen of te vragen waar je het mag zetten, daar krijg ik stenen klompen van. Het is hier geen marktplaats, kapaza of tweedehands.be maar een forum over bier brouwen en andere dranken maken.

  Pff, zelf de garnalen pellen daar ben ik te tam voor. Zal wel een tomate-crevette eten in het restaurant :-D. Dat is dan al vier dagen eten : vispannetje, mosselen, tomate crevette en tongskes. :drooling_face: Ik eet graag vis.

  Maar ik heb ook al een restaurant gevonden waar ik een ribeye kan eten voor 30 euro.... 5 dagen eten dus :beaming_face_with_smiling_eyes:

  On topic : ruim een week geleden heb ik de temperatuur van de gistkast naar 5°C laten zakken en dan eerst met gelatine en een paar dagen later met kieselsol de wijn geklaard. Gisteren heb ik dan ook gebotteld. Of liever, gekegged :-)

  Lambrusco heeft een lichte bruis die ik heel lekker vind. En ik had hier nog zo'n beerking ding liggen en wat van die 5l vaatjes. Voor bier geeft het te weinig koolzuur maar voor lambrusco moet dat perfect zijn. Dus twee vaatjes gevuld met de kersenlambrusco, wat sorbitol om het aan te zoeten, bottelgist en 2,5g/l suiker.

  Bedoeling is om met mijn verjaardag lambrusco van het vat te kunnen schenken voor de gasten :-)

  Normaal gezien moet ik niet bijwarmen in mijn gistkast omdat ze in de keuken staat. Aangezien ik meestal vergist tussen de 19 en 21°C moet ik enkel koelen. Als ik toch eens warmer moet, dan hang ik er gewoon een gloeilamp van 60 watt in. Volstaat ruimschoots, kost geen ... en is eenvoudig te monteren. Soms kan het zo simpel :-)

  Des Hollands beste pils..... Jammer dat jullie er zo over denken. Maar goed, dit is niet voor niks het Vlaamshobbybrouwforum

  Geloof het of niet, ik vind niks mis met Heineken. Tenminste niks meer als met Stella, Jupiler, Maes of welk ander industriebier ook. Maar ik vergelijk het ook niet met craftbier of trappisten. Dat is gewoon niet eerlijk.

  Goedkope cava kan je toch ook niet met deftige Champagne vergelijken?

  Op vakantie, op de camping aan de tent als het warm weer is, dan gaat een koud pilsje er bij mij goed in. Welk merk maakt dan niet zoveel uit, ze proeven bijna allemaal hetzelfde.

  Dit jaar gaan we echter niet naar het buitenland maar blijven we in België, meer bepaald Nieuwpoort en dan zal het Rodenbach worden :-)

  Elektriciteit en stromend water jagen me altijd wat schrik aan. En volgens mij is het ook niet nodig. Wat je nodig hebt om efficient te koelen is koud water en een voldoende grote dompel/platenkoeler. De dompel/platenkoeler heb je vast al en dus moeten we naar het koud water kijken.

  Als je met kraantjeswater werkt, dan zou je een warmtewisselaar tussen je kraan en je koeler kunnen plaatsen. Deze wisselaar koel je met ijswater. Bijgevolg is je koelwater ook een stuk kouder.

  Voor mijn distilleerinstallatie werk ik met een groot watervat (je koelt immers uren, geen minuten) waarin ik om het kwartier een blok ijs in gooi. Dit water pomp ik gewoon door de condenser. Verbazingwekkend hoe lang het koud blijft. Misschien kan je zoiets toepassen?

  Hier ook, Rochefort, Maredsous of donkere Kasteel. Een beetje afhankelijk wat er in de pan gaat.

  Probeer eens Geuze ;-) zeer verrassend van smaak.


  Toevallig eergisteren stoofvlees gemaakt met mijn Bleke Pater. Niks mis met het bier maar het was mijn ding niet, mijn zoon vond het wel lekker. Maar voor stoofvlees was het echt heel geschikt, niet te bitter met een beetje zoet.

  Al effe geleden maar toch een kleine update.


  Dit weekend heb ik er nog eens eentje open getrokken. De smaak is nog steeds prima en fris, voorlopig geen waarneembare oxidatie. Het bier heeft echter wel wat verder gegist in het flesje want er is nu een lichte gushing. Met de smaak niks mis, buiten dat het wat meer koolzuur heeft en ook geen infectie waar te nemen. Ik denk eerder een half SG puntje verder gegaan.

  Tot zover “inclusief btw / tax” bij Banggood

  Dat is dus niks waard… je moet toch inklaren

  Er is een groot verschil tussen inklaringskosten en BTW. BTW moet door je leverancier worden verrekend in zijn uiteindelijke prijs naar jou. Hij moet vermelden dat het bedrag inclusief BTW is maar hoeft niet het bedrag exclusief BTW te vermelden. Ben je een klant die zelf BTW plichtig is, dan is het andere koek.

  Inklaringskosten zijn de kosten die door je transportbedrijf worden gemaakt om je pakket door de douane te loodsen. Deze hebben op zich niks te maken met de BTW.

  Gisteren gebotteld, 15,5l is op de fles gegaan. Einddensiteit was 1,012 wat het alcoholgehalte (voor bottelsuiker) op 4,5% brengt. Daar ben ik heel tevreden mee. Het bier is bijna zo wit als melk en dat was waar ik op mikte.


  Natuurlijk effe geproefd en de smaak staat me heel erg aan. Het is héél hoppig (mag ook met zoveel hop) en heeft een interessante mix van citrus, ananas en tropisch fruit. Ik heb de bottelsuiker bewust wat lager gehouden, 7g/l voor een wat zachter mondgevoel.


  Bottelgist heb ik niet gebruikt, gezien de kleur van het wort denk ik dat er echt nog wel genoeg vitale gistcellen aanwezig waren :-)


  BTW : dat pijpje heb ik dus niet gemist. Ik heb onder de achterste poot een blokje gezet en dan gewoon via het kraantje gebotteld. Niks problemen en maar heel weinig wort dat achterbleef in het gistvat.

  Een Braumeister of Brewtools installatie is nét zo duur.

  Klopt, daar denk ik eigenlijk hetzelfde over ;-)


  Ik gebruik nu een thermoport van 79 euro en mijn bulldog brewer als kookketel. Deze kan je vervangen door een weckketel van pakweg 200 euro met voldoende vermogen. Tel daarbij een hevelfilter uit koper die me iets van een 40 euro heeft gekost (koper is duur tegenwoordig) en wat prullaria en voor minder als 500 euro heb je een hele installatie om 20 liter bier te brouwen. CCT van Brewtech kost je 450 euro maar je kan ook met brewbuckets of zo'n fermzilla aan de slag. Koelkast kost 2x niks als je even rondkijkt een een inkbird heb je voor 40 euro. Kom, afgerond gaat je hele installatie je geen 1000 euro kosten en daar kan je je leven verder mee.


  Bij die Brewie ben je 2000 euro kwijt, enkel en alleen voor het brouwgedeelte.

  2000 euro voor 20l bier te brouwen. Dat is heel veel geld vind ik. Daarmee koop je een hele brouwinstallatie met rvs cct en gecontroleerde gistkast en heb je nog voldoende budget om er een paar jaar mee te brouwen.

  Schuimt als een gek inderdaad! Heb 25% headspace, hoop dat het voldoende gaat zijn!

  Mijn Hazy White staat ermee te vergisten. Ik had wel 50% headspace en hier kwam hij niet door het waterslot. Ik ben wel benieuwd naar het karakter en prestaties van de gist.

  BTW : met witbier kan je alle kanten op. Hier is het met veel hop, vroeger eens met frambozen, het is een heel veelzijdig bier.

  Gisterenavond de wijn geperst en iets minder als 10l wijn bekomen. De geur deed heel sterk aan lambrusco denken dus heb ik maar 250g suiker toegevoegd. Het heeft gisteren wat gegist maar deze ochtend zie ik dat het begint te klaren en dat de vergisting zo goed als volledig is stil gevallen.

  Ik heb het zuurgehalte niet gemeten, daar heb ik de spullen niet voor. En ik ga de wijn ook niet verder verdunnen, op dit moment is de smaak en aroma heel fragiel en dat wil ik niet verprutsen.

  Nee want dan verdun ik hem weer en moet er relatief gezien meer suiker bij. Er gaat denk ik anderhalve kilo suiker bij de wijn gaan. Dan zit ik, als het goed zit, op 12%. Wat ik ook zou kunnen doen is er een soort lambrusco van maken. Dus met minder alcohol en licht sprankelend.

  We zijn een paar daagjes verder en in totaal heb ik 15l most staan in pulpgisting. Niet meteen het volume dat ik had gehoopt maar de kersen vallen hier letterlijk rot en beschimmeld van de boom door het mooie weer :pouting_face:


  Vanavond gaat het geheel in de pers en hoop ik toch een 11l sap te bekomen waar dan nog de suiker bij moet. Ik zat op 1,060 en wil uitkomen op 1,100 dus er zal zo'n 110g suiker per liter bij moeten. Ik ga die oplossen in wat water en als siroop toevoegen.

  Kleine update : dit weekend eens uitvoerig geproefd met een maat van me. Dit bier is echt wel in orde. Mooie moutige smaak van de Munich, lichte bitterheid maar uitgesproken hoparoma.


  Mogelijke verbetering volgende keer : 100% munich

  Wil zo'n 150-200 euro uitgeven voor een RVS vergisingsvat.

  Ik denk dat je dan bij zo'n brewbucket ding gaat uitkomen (of brewmonk). Daar heb ik geen ervaring mee dus ik kan er ook geen advies over geven behalve dat het makkelijker proper te krijgen is als een dame jeanne en niet zo gevoelig is voor krassen en beschadiging als een plastic fermenter.

  Ik vrees dat Hanske toch wel wat te optimistisch was want de meeste zijn zeer tevreden over hun Brew Monk dus zal je deze niet zo snel op de 2de hands markt vinden.

  De vraag die je je ook moet stellen is wààrom die ketel te koop staat. Is er iets dat niet goed werkt of waar de eigenaar niet helemaal tevreden over is? Kans is dat jij tegen dezelfde steen gaat lopen.

  Mocht ik een nieuwe alles-in-één ketel willen kopen, dan zou ik waarschijnlijk voor een brewmonk gaan. Misschien iets duurder als de Easy Brew maar de service bij Brouwland is een stuk beter als bij Braumarkt.

  Welk RVS vergistingsvat kan ik het beste keizen en waarom?

  Ik ga je vraag beantwoorden met een vraag : wat is je budget?


  Als geld geen rol speelt zou ik zeggen : rvs CCT. Maar dan ben je zo'n 450 euro lichter voor een 27l model. Zelf heb ik er eentje van SS Brewtech (die toen nog zo'n 100 euro goedkoper was) en die zou ik voor geen geld meer willen missen. Reinigt supergemakkelijk, geen overhevelen nodig en bottelen recht van het kraantje. Maar het kost wel wat natuurlijk.

  Een eenpanssysteem is niet noodzakelijk eenvoudiger in gebruik. Het grote voordeel is dat alles in één pan zit en dus plaats bespaart. Het nadeel is dat die systemen toch hier en daar de hoekjes wat teveel afronden waardoor je kwaliteitsverlies kan hebben. Bijvoorbeeld :

  • Filteren/spoelen is veel minder efficiënt bij een eenpanssysteem of je moet gaan takelen. Bovendien zit je een korf op te tillen die best wel wat weegt en in een ketel vol heet wort zit.
  • Tijdens het maischen en het filteren/spoelen is er veel contact tussen het hete wort en de buitenlucht. Of HSA (hot side aeration) een mythe is of niet laat ik in het midden maar hier heb je er wel last van.
  • De temperatuur doorheen je hele beslag is niet homogeen tijdens het maischen. Er kan zomaar 5°C verschil zitten tussen de bovenkant en de onderkant van je ketel (zelf gemeten).
  • Het gezever met het vermogen en de pomp en de juiste schrootafstelling en dan toch nog een vastlopend beslag hebben komt veel vaker voor als je denkt.
  • Ook dat reinigen is niet noodzakelijk minder : je moet die binnenkorf toch afwassen en ook nog de pomp proper krijgen na het brouwen.

  Ik ben zelf terug overgestapt op een systeem met een soort koelbox (thermoport ketel) en eenstapsmaischen en dat is toch een stuk makkelijker om te werken.