Berichten van walter

Registreer je of meld je aan

Je moet aangemeld zijn om deel te nemen aan het forum

  Als wij hier toch BTW moeten betalen in België, dan moeten zij dat niet in UK heffen en zouden de eigenlijk prijzen excl BTW moeten geven voor EU bestellingen

  Dat gaat enkel op voor bestellingen tussen bedrijven (of liever gezegd BTW plichtigen) en dan nog enkel voor transacties binnen de EU, waar de UK geen deel meer van is.

  Bpost rekent voor pakketten boven de 22 euro standaard een kost van 22 euro aan. Reken daarbij dan nog eens de BTW en je zit aan die 36 euro.

  Ik heb echter de indruk dat het allemaal nogal "at random" gebeurt en misschien dat ze voor Groot-Brittannië nu extra streng zijn mbt de brexit.

  maar ik heb het over het verloop van de vergisting en deze is opvalend trager.

  Wim, jij hebt net een nieuwe CCT gekocht toch? Is het je eerste vergisting erin? Ik herinner me dat het verschil voor mij tussen "traditioneel" met gist- en lagervat werken en de CCT voornamelijk lag in de vergistingsduur. Het blijft me bij dat met een gewoon gistvat het allemaal een beetje sneller ging.

  Als je inmaischt op 3,5 l/lg (gangbare verhouding) dan wil dat zeggen dat je ongeveer 4,5 kg mout kan gebruiken (4,5*3,5 = 15,75 maar je moet het volume van je mout ook meerekenen). Je kan ook wat dikker maischen en dan kan je 5 kg mout gebruiken.

  Spoelen kan je zover als het volume van je ketel aankan. In bovenstaande formule (en zo rap even uit de vuist) ga je 11 liter wort overhouden na het maischen en kan je dus spoelen met ongeveer 8 liter spoelwater (in mout blijft ongeveer 1 liter water per kg achter).

  Maar zoals Dude al zegt : neem er een goede brouwsoftware bij om het nauwkeuriger uit te rekenen. Ik kan Brewfather aanbevelen maar dat is wel betalend (20$ per jaar). Brouwhulp kan ook, dat is een software die op Windows of Linux kan draaien en die is gratis.

  Geen idee wat bron kan zijn. Heb naar mijn weten hygiënisch gewerkt, alles met starsan behandeld. Is nog maar tweede keer dat ik vat gebruik, zou dus nog niet vol krassen mogen zijn. Wel vrij veel kopruimte in vergistingsvat. Heb die gedurende al die tijd slechts één maal open gehad.

  Dat lijkt me wel een goed procédé. Ik kuis zelf mijn CCT met geurloze dreft en desinfecteer daarna met starsan maar dat komt ongeveer op hetzelfde neer.

  Je gistvat, en zeker een CCT, moet je echt proberen dicht te laten. De aanwezige koolzuur beschermt je bier tegen kaam.

  Waar ik nu nog aan dacht : was het een heel hoppig bier met dryhop? Ik heb al wel eens willen merken dat dat ook voor een film kan zorgen op het bier.

  Nee, er is niks mis met de opwarmtemperatuur. Je kan niet "te snel" opwarmen zonder te overshooten (hoger in temperatuur gaan als de maischstap). Dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Je maischschema is trouwens prima, wel een beetje klassiek maar niks mis mee. Ik zou er een tussenstap inzetten op 67°C om een wat beter rendement te krijgen, maar dat is mijn smaak.


  Wat wel is, 5 liter is een héél klein volume. Te klein zelfs om deftig te werken. Ik heb een tijd lang met 10 liter volumes gewerkt en dat vond ik zowat het minimum.

  Jammer voor je had het graag zien groeien maar je hebt het in ieder geval geprobeerd en plannen maken en stoppen is beter dan een lening aflossen over jaren heen

  Jammer is het, en ik ben er een paar weken niet goed van geweest want ergens zie je je bedrijf al staan. Zelfs de url had ik al gereserveerd en een website met een start van een webwinkel erop. Maar dan ga je langs bij de boekhouder en die zet je effe met je neus op de feiten en schiet je zorgzaam opgesteld businessplan met een paar gerichte vragen recht de grond in.

  Die 500K vebaast me niets, ik zat zelf aan een omzet van 150K gewoon om breakeven te draaien en mijn investeringen te kunnen afbetalen. Hiervoor had ik wel een eigen pot om mee te beginnen maar dat is wel al je spaargeld dat je er dan insteekt.

  De grootste doorslag was dat ik me de eerste paar jaar geen echt loon kon uitbetalen. En we dus eigenlijk zouden moeten draaien op het inkomen van mijn echtgenote. Als je nog een huis af te betalen hebt en twee kinderen die studeren, dan merk je toch dat je veel gaat moeten opofferen dat je nu voor vanzelfsprekend houdt.

  Maar als er iemand werk wil maken van een winkel in/rond Brussel, stuur me een pb en ik kan je een wat info bezorgen.

  De enige variabele die hier echt veranderd is, is de lagere temperatuur.

  Eigenlijk zijn er meerdere variabelen maar je hebt er niet altijd vat op. Hoe vitaal is de gist? Is hij altijd perfect bewaard geweest (dus vanaf de gistfabriek tot in je gistvat)? Zat er meer/minder zuurstof in je wort? Iets meer/minder gistvoeding aanwezig?

  Ik som er een reeks op, maar wat ik wil zeggen is dat we soms denken dat er maar één variabele is, en dat we de rest onder controle hebben, maar in realiteit durf ik daar aan te twijfelen (al zeker bij mijn eigen brouwproces).

  Vroeger was bouwen simpeler

  Nu nog altijd, eenieder bepaalt hoe ver hij wil gaan. Ik brouw enkel met korrelgist, vind ik veel makkelijker om werken en met het huidige aanbod heb je keuze genoeg. Vroeger wel eens met opkweek bezig geweest, toen het aanbod korrelgist nog beperkt was tot Fermentis en Brewferm (en dan nog), maar door het huidige aanbod hou ik me er dus niet meer mee bezig.

  Tot voor mijn brouwautomaat heb ik meestal met een cooler (of frigobox zo je wil) gewerkt, met eenstapsschema's en koken op de inductieplaat in de keuken, werkte perfect. Vergisten in een emmer, lageren in een passende (HDPE) fles. Goed bier mee gemaakt.

  Nu heb ik een CCT en brouwautomaat en eerlijk gezegd werkt het makkelijker maar beter bier levert het niet op. Gecontroleerd vergisten doe ik nu ook en dàt geeft wel een serieus verschil. Net als het aanpassen van de pH, zorgt net voor een iets beter resultaat.

  Maar, en dat is mijn mantra, het heeft absoluut geen nut om al die investeringen en aanpassingen te gaan doen als je brouwproces niet op orde is. Potjes, poedertjes en hulpmiddelen helpen niet als de basis zelf niet in orde is. Maar als dat wel het geval is, dan gaat je bier naar een volgend niveau.

  Jij had toch grootse plannen Walter? Gaat het niet door?

  Nope, een paar goede gesprekken gehad met een boekhouder en een paar andere mensen die weten waarover ze spreken en wijselijk het idee naast mij neergelegd. En nu besmettingsgolf #3 eraan komt en binnen een paar weken waarschijnlijk weer een heleboel dicht gaat, ga ik me dat niet beklagen.


  Grootste knelpunt was de locatie, commerciële ruimte is hier peperduur (Tervuren staat in de top 5 van duurste gemeentes in België) en al zeker van het juiste formaat. Eer je 2 à 3000 euro elke maand hebt terugverdiend enkel en alleen aan de huurprijs, dan moet je al veel pakjes mout verkopen.

  Het kwam er op neer dat ik, zonder stockbeheer, ongeveer met een lopende kost zat van maandelijks +/- 5000 euro. Dit is zonder dat ik mezelf een euro loon uitkeer én ik als eenmanszaak begin met alle risico's van dien. Ga ik voor een BV dan komt er nog een slok geld bij omdat je boekhouder en lopende kosten dan een stuk hoger liggen. Neem daarbij de initiële investering in voorraad + het voorstorten van de verschillende BTW's en mijn rekening was rap gemaakt.

  Als je zoiets wil doen, dan ga je voor een stuk groothandel moeten spelen om daarmee je lopende kosten wat te kunnen dekken. En laat daar nu, in België tenminste, niet veel ruimte meer in zijn.

  Zou ik mij ook eens moeten aanschaffen, nu zit ik nog met een "aan den draad" te klooien

  Al jaren geleden overgestapt op draadloos. Ik heb een 20V schroef/klopboor machine en daar kan ik alles mee behalve in beton boren (maar daar heb ik een boorhamer voor). Maar al de rest met de batterij.

  Let wel als je een apparaat koopt dat je twee batterijen standaard erbij hebt. Dan voorkom je bij klussen dat je ineens met een platte batterij zit en niet verder kan.


  Maar terug on-topic :


  Ik heb dezelfde, moet je iets speciaal doen om die boor erop te kunnen gebruiken ?

  Ik denk dat je het handvat er gewoon af kan schroeven en vervangen door de boormachine.

  Ja ik ga het electrisch verwarmen, maar keramisch en niet op inductie.

  Dan is die mennopan volgens mij ook niet geschikt. Ook op een keramisch vuur moet de pan perfect aansluiten (ik heb me laten vertellen dat dat met die mennopannen niet altijd het geval is?)

  Wat ook kan, en die zijn meestal een stuk goedkoper, is een emaille kookpot. Werkt even goed als een RVS kookpot als hij onbeschadigd is.

  Een goede schrootmolen is een investering die je je nooit zal beklagen. Ok, het is een honderd euro om mee te beginnen maar hij gaat een leven lang mee en je hebt steeds vers geschrote mout.

  Je kan oxidatie nooit echt voorkomen, enkel beperken. Het is belangrijk tijdens het brouwen om voorzichtig met het hete wort om te springen. Dit is extra gevoelig voor oxidatie.


  Enkele momenten wanneer je extra moet opletten :

  • Tijdens het maischen zo voorzichtig mogelijk het beslag omroeren om er geen zuurstof mee in te brengen
  • Bij het filteren/spoelen leg je de slang van je hevelfilter op de bodem van je kookketel en laat je het wort rustig lopen. Vermijd bij het spoelen dat het graanbed droog komt te vallen en spoel tot het gewenste kookvolume.
  • Als je zo'n extra emmer met gaatjes hebt om je beslag in over te scheppen om te filteren, doe die maar weg en vervang hem door een degelijke hevelfilter (brouwerwaldonk maakt die hier op het forum).
  • Koken kan je gerust doen tot 90 minuten lang maar waarom zou je? 60 minuten is lang genoeg, 75 minuten voor donker bier (de maillard verbindingen)
  • Aan het einde van het kookproces moet je nog steeds oppassen met het hete wort. Pas als het gekoeld is naar vergistingstemperatuur mag er zuurstof bij. Dit is absoluut het enige moment dat extra zuurstof gewenst is om de gist een boost te geven.
  • Tijdens de vergisting kan je gerust wat headspace hebben omdat de gist continue zorgt voor een koolzuurdeken bovenop het bier. Bij het lageren werk je best met een mandfles die net groot genoeg is voor je bier. Het overhevelen tussen beide recipiënten doe je zo voorzichtig mogelijk. Leg de slang van de hevel op de bodem van de lagerfles eenmaal de hevel is begonnen.
  • Als je bier in de lagerfles zit, doe je er gewoon een suikerklontje in. Kan raar klinken maar dat zorgt voor een heel korte vergisting die de zuurstof bovenin de lagerfles vervangt door CO2
  • Bij het bottelen is het weer oppassen geblazen. Als je overhevelt naar het bottelvat, neem je dezelfde voorzichtigheid in acht als bij het hevelen naar de lagerfles. En je bottelt met een daartoe bestemd bottelpijpje dat het flesje vult vanaf de bodem. Kroonkurk erop en klaar.

  Veel om te beginnen maar dat zou het risico tot een minimum moeten beperken :-)

  In de zomer gaat de binnentemperatuur nooit boven de 24°. In princiep had ik die gistkamer niet moet maken.

  Dat is het hem juist, dat is veel te warm. Als je dan de temperatuur erbij telt die de gist toevoegt, dan zit je bijna aan 30°C. Kan gewenst zijn voor een saison (in sommige gevallen) maar voor andere bierstijlen is dit veel te warm. Ik dacht vroeger ook dat het niet zoveel uitmaakte, mijn bier stond gewoon in de keuken te vergisten, daar is het meestal 22 - 23°C warm. Maar toch zat er altijd een "funky" achtersmaakje aan mijn bier, iets oplosmiddelachtigs op de achtergrond. Kan er niet meteen een sticker opplakken maar ik vond het een minpunt. Dus heb ik een aantal jaren geleden een koelkast op de kop getikt voor minder als 100 euro en een inkbird. Sindsdien vergist ik gecontroleerd en meet ik de temperatuur in mijn CCT. En mijn bier is veel cleaner, als er esters inzitten is het omdat ik dat wil en hoeveel ik wil. Beste tip die ik aan alle beginners kan geven, hou wat plaats en budget opzij voor zo'n koelkast en ga gecontroleerd vergisten. Dé nummer 1 verbetering in je brouwproces.

  Neem de proef maar eens op de som (je hoeft me niet op mijn woord te geloven). Pak het recept van het beste bier dat je al eens aan die temperatuur (24°C) hebt vergist en brouw het opnieuw. Zorg er nu voor dat de temperatuur van het gistende wort aan 20°C zit. Een wereld van verschil en een beter eindresultaat.